Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

POUŽITÍ RICINOVÉHO OLEJE

OBSAH

Vnitřní užití

Vnitřní použití ricinového oleje slouží k pročištění střevního traktu a detoxikaci. Pomáhá jako projímadlo při zácpě a žaludečních potížích. Má však silné projímavé účinky, proto je třeba dbát na přesné dávkování. Ricinový koktejl na vyvolání porodu se používá po vypočítaném termínu porodu jako stimulace.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Účinky

Ricinový olej je jednou z nejlepších přírodních látek, kterou můžete použít na svou pleť. Hojí jizvy, čistí pleť od akné, pomáhá předcházet striím a tvorbě vrásek. Použití ricinového oleje je vskutku pestré: na vlasy, růst řas, obočí. Ricinový olej totiž podporuje růst chloupků a zařídí, aby vaše obočí i řasy působily plným a pěstěným dojmem! Dokonalé je použití ricinového oleje pro odličování – perfektně odlíčí a vyživí pleť a postará se o to, aby z obličeje zmizely veškeré nečistoty. Ricinový olej je vhodný na suchou pokožku, výborně regeneruje a zvláčňuje kůži po zhojených jizvách. V kosmetice se doporučuje ředit jej řidšími oleji, například hroznovým. Účinné jsou rovněž obklady z teplého ricinového oleje, které se přikládají na kůži namožených částí těla.

Pozor! Opatrně používejte ricinový olej vnitřně! Vzhledem ke svým projímavým účinkům je vhodný spíše pro zevní použití. Při vnitřním použití striktně dodržujte dávkovací schéma.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, může mi někdo odpovědět Jaký je rozdíl v Ricinovém oleje z lékárny a Ricinovým olejem technickým ? Může se použít technický na pokožku nebo jen pro práci ve výrobě.
Děkuji předem za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ricinový olej se získává lisováním semen skočce obecného. Výsledný produkt je bezbarvý nebo mírně zbarvený do žluta. Základní nebezpečí spočívá v tom, že ricinová semena obsahují ricin, což je jedovatý lektin. Ohřev během procesu extrakce oleje denaturuje a deaktivuje tento lektin. Pokud je ohřev aplikován i při výrobě technického ricinového oleje, pak je z tohoto pohledu bezpečný i ten technický. Pokud není znám technologický proces výroby, je možné technický ricinový olej preventivně zahřát na teplotu 200 °C po dobu několika minut.
Další úskalí u technického ricinového oleje tkví v jeho obohacování dalšími látkami. Například je li používán k výrobě maziv, změkčovačů a barviv, tak bývá obohacen o kyselinu sírovou a má barvu jako český rum. U technického ricinového oleje je dobré mít i jeho technický list, ze kterého se dozvíte co daná tekutina přesně obsahuje.
Alergické sloučeniny, které se nacházejí na povrchu rostliny, mohou způsobit trvalé poškození nervů. Tyto sloučeniny mohou být přítomny i v technickém ricinovém oleji, kam se dostaly při sklizni a následné extrakci.
Vzhledem k těmto rizikům u technického ricinového oleje není vhodné jeho použití pro humánní účely.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dá se použít technický ricinový olej místo lékařského ?

Prodej a cena

Ricinový olej je dostupný v drogeriích, lékárnách, internetových obchodech a také zde.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem RICINOVÝ OLEJ DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Divoká hříva.

Zkoušela jsem ricinák na zhoustnutí vlasů,ale po měsící mi ještě víc vypadly,čí je to?Už na něj nevěřím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud se Vám po aplikaci ricínového oleje zhošilo vypadávání vlasů, tak to nejspíše svědčí o tom, že máte dostatečně promaštěnou pokožku a přidaní dalších tuků Vám patrně ucpalo povrch kůže, který pak reagoval uvolněním vlasovývh vláken z fotikul. Zkuste chvíli používat péči pro normální až mastné vlasy a uvidíte, že se ve Vašem případě stav s vypadáváním vlasů určitě zlepší.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ricinový olej diskuse

Dostupnost ricinového oleje

Ricinový olej se dá běžně zakoupit jako ředěný přípravek k zevnímu užití. Tady lze ricínový olej koupit ricinový olej cena.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Poradna

V naší poradně s názvem OLEJ S CITRONEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Něco takového se prodává v Tunisku a nemá to chybu.Faktor to žádný nemá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Oleje, které se používají v kuchyni, jako například olivový olej, rýžový olej, slunečnicový olej, mají přirozený ochranný UV faktor 2 až 4, podle druhu oleje. Navíc tyto oleje mají i přírodní vitamín E, který předávají pokožce a tím ji omlazují. Přidáme-li k oleji ještě několik kapek citronové šťávy (maximálně 1/2 lžičky na 1 deci oleje), tak z takového oleje získáme bezvadnou přírodní hydratující směs - emulzi.

Zdroj: diskuze Olej s citronem

Připravte si také oční odličovač make-upu

1 lžička ricinového oleje

1 lžička olivového oleje

2 lžičky čistého za studena lisovaného oleje

Olivový olej, ricinový olej a zastudena lisovaný olej smíchejte dohromady. Aplikujte papírovým ubrouskem či vatovým tamponem v oblasti kolem očí.

Pamatujte, že pokožka kolem očí je velmi citlivá. Nesnáší natahování, pnutí, drsné zacházení. Řasenka a oční make-up se odstraňují jemnými krouživými pohyby.

Zdroj: Domácí odličovač make-upu

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lotosek.

Dobrý den chtěla jsem se zaptat jak se pak dá vyčistit ten lis...a kolik asi Kg jader je potřeba na 1 litr oleje?
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Dřevěný lis se od tuků nejlépe očistí ve vařící lázni například v prádelním hrnci. Co se týče množství dýňových jader, tak na 1 litr oleje je zapotřebí asi 10kg dýňových jader.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Rakytníkový olej na vlasy

Rakytníkový olej posiluje vlasy a zpomaluje proces jejich vypadávání. V těchto případech se doporučuje pít olej každodenně a také si jím potírat vlasy. Dále se rakytníkový olej s úspěchem používá na suché vlasy. Smíchají se stejné díly rakytníkového a ricinového oleje a směs se nanese na pokožku hlavy a vlasy asi 30 minut před mytím, následně se vlasy umyjí a opláchnou vodou s příměsí heřmánku nebo amoniaku (1 lžička na 1 litr vody dodá vlasům lesk). Také je možné nanést směs rakytníkového a ricinového oleje na 30 minut na vlasy po umytí a následně je znovu umýt. Při problému s mastnými vlasy je dobré rakytníkový olej vetřít do kůže na hlavě a do vlasů 30 minut před mytím a po umytí opláchnout odvarem z kopřiv (100 g kopřivového listí zalít 2 sklenicemi vody a vařit 30 minut na mírném ohni, přecedit a použít k opláchnutí). Obecně platí, že se mají pro všechny typy vlasů smíchat stejné díly rakytníkového, ricinového a řepkového oleje (nejlépe lisovaného za studena), lze přidat trochu eukalyptového oleje. Směs zahřát, nanést na pokožku hlavy a vlasy a ovinout na 2 hodiny ručníkem. Poté důkladně omýt.

Zdroj: Léčivé účinky rakytníku

Výhody ricinového oleje v péči o pleť

  • Používá se proti plísňovým infekcím kůže, zamezuje růstu plísní, je účinný proti svědění.
  • Velmi účinný je v péči o nehty, které jsou popraskané z důvodu plísňové infekce. Aplikace ricinového oleje na nehty se doporučuje na noc.
  • Ricinový olej je užitečnější než komerční pleťové vody. Často se používá pro dosažení jemné, hladké a lesklé pleti po holení.
  • Ricinový olej obsahuje vitamín E a další antioxidanty, takže při pravidelné aplikaci zvyšuje proces hojení drobných poranění, jako jsou povrchové popáleniny prvního stupně, oděrky nebo škrábance.
  • Ricinový olej obsahuje mastné kyseliny, které jsou vhodné při léčbě omrzlin.
  • Pravidelná aplikace ricinového oleje je vhodná na suchou pleť. Doporučeno je jeho používání přímo po koupeli. Zároveň se jedná o levnější a účinnější produkt, než jsou některé komerční krémy určené na hydrataci.
  • Často se používá na popraskané paty a chodidla.
  • Také může být použit na popraskané ruce nebo rty, protože obnovuje jejich vlhkost a jemnost.
  • Má velmi dobré výsledky při léčbě kuřích ok, bradavic nebo mateřských znamének.
  • Ricinový olej je zároveň vhodný na odstraňování tmavých kruhů pod očima, ale také na léčbu opruzenin u kojenců.

Zdroj: Výhody ricinového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem OLIVOVÝ OLEJ NECHAT PŮSOBIT V ÚSTECH A POTÉ VYPLIVNOUT DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sofie.

k tomu oliváči mám dotaz, jak velká lžíce se tu myslí. ( polévková nebo čajová )?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kloktání oleje: Polévková lžíce olivového oleje do úst každý den kloktat a převalovat v ústech.

Zdroj: diskuze Olivový olej nechat působit v ústech a poté vyplivnout diskuse

Hojivé účinky ricinového oleje

Díky regeneračním schopnostem se ricinový olej využívá při hojení jizev, podporuje a urychluje hojicí proces. Ricinový olej také dokáže stimulovat lymfatický systém, toho se využívá při léčbě některých druhů bradavic. Ricinový olej je také prospěšný vlasům, řasám, obočí nebo nehtům. Využívá se zejména jeho schopnost stimulovat růst vlasů a řas.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Diskuze

V diskuzi NÁVOD NA ZHOTOVENÍ HŘEBÍČKOVÉHO OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Pospíšil.

Musím se ošetřit na celém těle proti svrabu.
Potřebuji znát ingredience a postup zhotovení hřebíčkového oleje.
Děkuji Vám ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Návod na zhotovení hřebíčkového oleje

Výhody ricinového oleje

  • Používá se proti plísňovým infekcím kůže, zamezuje růstu plísní, je účinný proti svědění.
  • Velmi účinný je v péči o nehty, které jsou popraskané z důvodu plísňové infekce. Aplikace ricinového oleje na nehty se doporučuje na noc.
  • Ricinový olej je užitečnější než komerční pleťové vody. Často se používá pro dosažení jemné, hladké a lesklé pleti po holení.
  • Ricinový olej obsahuje vitamín E a další antioxidanty, takže při pravidelné aplikaci zvyšuje proces hojení drobných poranění, jako jsou povrchové popáleniny prvního stupně, oděrky nebo škrábance.
  • Ricinový olej obsahuje mastné kyseliny, které jsou vhodné při léčbě omrzlin.
  • Pravidelná aplikace ricinového oleje je vhodná na suchou pleť. Doporučeno je jeho používání přímo po koupeli. Zároveň se jedná o levnější a účinnější produkt, než jsou některé komerční krémy určené na hydrataci.
  • Často se používá na popraskané paty a chodidla.
  • Také může být použit na popraskané ruce nebo rty, protože obnovuje jejich vlhkost a jemnost.
  • Má velmi dobré výsledky při léčbě kuřích ok, bradavic nebo mateřských znamének.
  • Ricinový olej je zároveň vhodný na odstraňování tmavých kruhů pod očima, ale také na léčbu opruzenin u kojenců.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Poradna

V naší poradně s názvem HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hřebíček ve větším množství může mít negativní účinky. Může za to éterický olej Eugenol, který dává hřebíčku jeho vůni i jeho zdravotní účinky. 10 ml Eugenolu je smrtelná dávka pro dvouleté dítě. Takové množství Eugenolu by se dalo získat z přibližně jednoho kilogramu čerstvých hřebíčků (sebraných ze stromu). Z toho je jasné, že při použití hřebíčku jako koření, není třeba se obávat, neboť většina Eugenolu vyprchá v průběhu sušení a sníst pokrm s tolika hřebíčky je nemožné. Důležité je dát si pozor na hřebíčkový olej, kde je potřeba vědět kolik obsahuje Eugenolu. Hřebíčkový olej se používá na bolest zubů a zde hrozí riziko spolknutí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Hojení jizev a zázračné regenerační schopnosti

Díky regeneračním schopnostem se ricinový olej využívá při hojení jizev, neboť podporuje a urychluje hojicí proces. Ricinový olej také dokáže stimulovat lymfatický systém, čehož se využívá při léčbě některých druhů bradavic. Ricinový olej prospívá vlasům, řasám, obočí nebo nehtům, využívá se zejména jeho schopnost stimulovat růst vlasů a řas.

Zdroj: Výhody ricinového oleje

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Funkce ricinového oleje

Ricinový olej díky své nízké molekulové hmotnosti proniká hluboko do pokožky. Je tak vysoce účinný, ale zároveň šetrný k pokožce. Přitom dochází k doplnění živin, které jsou důležité pro pokožku. Veškeré tyto živiny jsou obsažené právě v ricinovém oleji. Ricinový olej obsahuje například vitamín E, antioxidanty, mastné kyseliny (kyselina ricinolejová, kyselina olejová, linolová). Veškeré tyto kyseliny, vitamíny a antioxidanty mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Zdroj: Ricinový olej na pokožku

Ricinový olej na kůži

Ricinový olej proniká hluboko do kůže, protože má nízkou molekulovou hmotnost. Zároveň obsahuje látky, které jsou šetrné k pokožce, především vitamín E, antioxidanty, mastné kyseliny, konkrétně kyseliny ricinovou, olejovou a linolovou. Také obsahuje triglyceridy mastných kyselin, které mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Ricinový olej je užitečný pro regeneraci suché, citlivé a poškozené pokožky. Účinně ji promašťuje a podporuje její hydrataci, váže v pokožce vlhkost. Proto je ricinový olej zvlášť vhodný k ošetření suché, citlivé či poškozené pokožky. Užívá se také k regeneraci jizev nebo léčbě bradavic.

Zdroj: Výhody ricinového oleje

Použití

Ricinový olej a jeho deriváty mají uplatnění při výrobě mýdel, maziv, hydraulických a brzdových kapalin, nátěrových hmot, barviv, inkoustů, plastů odolných vůči mrazu, vosků, leštidel, polyamidů, léčiv a parfémů.

Semeno rostliny obsahuje mimo jiné ricin, což je toxická bílkovina. Sklízení ricinových semen proto může být nebezpečné. Na povrchu rostliny byly nalezeny alergenní sloučeniny, které mohou trvale poškodit nervový systém. Největšími producenty ricinového oleje jsou Indie, Brazílie a Čína. V těchto zemích byly u osob pracujících se skočcem zaznamenávány škodlivé účinky na jejich zdraví. Kvůli tomuto problému – společně s obavami ohledně toxického vedlejšího produktu ricinu – bylo doporučeno hledat jiné zdroje hydroxymastných kyselin. Někteří vědci například zkouší geneticky modifikovat skočec tak, aby zabránili syntéze ricinu.

Ve zdravotnictví se ricinový olej využívá k léčení bradavic. Velmi dobře působí při hojení pooperačních jizev a zároveň tlumí bolest. Ricinový olej se osvědčil rovněž na zábaly používané při bolestech svalů a kloubů. Aplikací teplého obkladu z ricinového oleje lze dosáhnout uvolnění svalstva a tím i ustoupení bolesti. V některých případech pomohly tyto obklady i při léčbě nádorových onemocnění nebo při léčbě cyst na vaječnících.

V kosmetice se jeho regenerační účinky hojně využívají díky jeho hustší konzistenci – dobře se nanáší v okolí očí. Právě kolem očí regeneruje pokožku a zabraňuje tvorbě vrásek. Ricinový olej dokonale hydratuje suchou pokožku. Aby se snadněji nanášel na celé tělo, je dobré ho zředit řidším olejem, například hroznovým. Nevstřebává se do pokožky tak rychle, ale zanechává ji krásně hebkou. Mnoho žen upozorňuje na výborné účinky zábalu na vlasy z ricinového oleje.

Ricinový olej dokáže hydratovat i pokožku hlavy a zbavuje ji tak lupů. Vlasy se stanou pevnějšími a lesklými. Dokonce už ve starověkém Egyptě se používal jako prevence proti vypadávání vlasů. Obnovujícím účinkem působí i na řasy namáhané používáním řasenky a je vhodný na pigmentové skvrny, sice nebělí, ale sjednocuje sluncem poškozenou pokožku.

Zdroj: Účinky ricinového oleje

Ricinový olej v péči o pokožku

Ricinový olej se užívá k výrobě řady kosmetických přípravků, kdy se využívají jeho promašťující a hydratační vlastnosti. Čisticí ricinový olej se aplikuje na vysušenou a poškozenou pokožku, napomáhá hydrataci a regeneraci, zjemňuje pokožku. Pro svou vysokou viskozitu se však v přímé aplikaci na tělo často ředí jemnějšími oleji, které pomohou jeho snadnější vstřebatelnosti. Doporučuje se například kombinace s panenským dýňovým olejem s vysokým obsahem zinku, ten mastný ricinový olej zjemní, obohatí o cenné minerály a vitamíny, zároveň mu dodá tmavší odstín. Ricinový olej je účinný také pro zpomalení tvorby vrásek. Dá se použít jako regenerační pleťová maska. Aplikuje se proti vráskám na krku a dekoltu. Ricinový olej se uplatňuje také při odstraňování pigmentových skvrn na pokožce.

Zdroj: Výhody ricinového oleje

Jak ho používat

Jojobový olej nanášejte nejlépe na vyčištěnou vlhkou pleť. Při smíchání s vodou se jojobový olej mění na takzvanou emulzi. Ta se rychle vsakuje a podporuje dlouhodobou hydrataci pleti. Jojobový olej navíc tvoří naprosto skvělý základ pro pleťové oleje. Můžete do něj přidat jakýkoliv esenciální olej, a získáte tak pečující olej přesně na míru potřebám své pleti.

Použití

Malé množství oleje vmasírujte do vlhké pokožky nebo naneste do vlasů a na konečky vlasů.

Skladování

Skladujte v chladu.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy

Účinky na vlasy

Několik kapek jojobového oleje dodá vlasům jemnost, hebkost a navrátí jim skutečně oslnivý lesk. S oblibou tak tuto jeho vlastnost využívají v kosmetických salonech. Vyzkoušet ho můžete například na zničené konečky vlasů.

Zdroj: Způsoby použití jojobového oleje na vlasy


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP