Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

POTRAVINY NA PODPORU LEDVIN

OBSAH

Ledviny jsou párový orgán uložený po stranách páteře v břišní dutině. Slouží k filtraci krve, čímž se odstraňují škodlivé produkty metabolismu, které jsou pak jako moč odváděny z těla. Ledvina je krytá vazivovým pouzdrem, na které naléhá řídké pojivo prorostlé tukem, který chrání ledvinu před mechanickým poškozením. K ledvině se přikládá nadledvina, endokrinní žláza.

Zdroj: Potraviny posilující ledviny

Diskuze

V diskuzi TMAVÉ SKVRNY NAD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zavadilova.

Prosím o radu,mám tmavé skvrny nad očními víčky-jako bych měla namalované tmavé hnědé stíny..co to může znamenat?diky Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Oblast očí spadá pod ledviny, takže zvýšit pitný režim a brát čaj (kapky) na podporu čištění krve/ledvin.

Zdroj: diskuze Tmavé skvrny nad očima

Zdravé potraviny pro srdce

Potraviny připravujte pomocí grilování a pečení namísto fritování. Potraviny vařte v nádobách s nepřilnavým dnem, na vaření použijte olej ve spreji nebo malé množství olivového oleje místo másla. Před přípravou pokrmu maso upravte ořezáním tuku a před jídlem odstraňte kůži z drůbeže. Mezi potraviny dobré pro vaše srdce patří: libové maso, drůbež bez kůže, ryby, luštěniny, zelenina, ovoce, nízkotučné mléko, jogurty, sýry.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Dieta při zánětu ledvin

Dieta u zánětu ledvin je nízkobílkovinná, to znamená, že příjem bílkovin je snížený na polovinu, vybírají se jen takové potraviny, které mají nejvíce aminových kyselin, což jsou bílkoviny živočišného původu, a brambory, jindy se podává vysokobílkovinná dieta, pokud jsou otoky, omezuje se sůl. V některých případech je doporučováno větší množství tekutin, jindy se tekutiny omezují na příjem ve výši ztrát. Vždy záleží na individuálním stavu pacienta.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi NEROVNOST LEVÉ LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUDMILA KOHUTOVÁ.

JAK BYCH SE VYLEČILA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jk za redakci krasojizda.

Dobrý den,
ledviny jsou citlivým orgánem, ve kterém je podle čínské medicíny uložena životní energie. Pokud jsou přetížené, v nerovnováze anebo nemocné, dochází k vyčerpání organizmu. Ve Vašem případě je rozhodně nevyhnutná péče u lékaře, kterou však můžete propojit s volně dostupnými preparáty. Vhodným přípravkem pro podporu ledvin je Energy Renol na bázi bylin, obsahuje extrakty z rostlin a éterické oleje. Má silné detoxikační a antioxidační účinky. Také harmonizuje funkce ledvin, působí proti ledvinovým kamenům (to mimo jiné i šťáva z aloe vera - ACTIValoe).
Hodně štěstí, JK

Zdroj: diskuze Nerovnost levé ledviny

Použití pampelišky

Listy pampelišky působí jako diuretikum a zvyšují množství moči, kterou tělo produkuje. Listy se také používají ke stimulování chuti k jídlu a pomáhají trávení. Květ pampelišky má antioxidační vlastnosti. Pampeliška může také zlepšit imunitní systém.
Bylinkáři používají kořen pampelišky k detoxikaci jater a žlučníku a listy pampelišky zase pro podporu funkce ledvin.
 

Zdroj: Smetánka pampeliška obecná jako moderní lék

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A UŽÍVÁNÍ PŘÍPRAVKŮ NA PODPORU PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Maminka užívá dlouhodobě warfarin.Protože začíná občas zapomínat, tak bychom jí chtěli opatřit nějaký přípravek na podporu paměti.Potřebovala bych s tím poradit.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší přírodní produkt na posílení paměti je Ginkgo Biloba. Bohužel ginkgo inhibuje faktor aktivující krevní destičky, což ve spojení s Warfarinem může zapříčinit krvácení. Přírodní léčba na posílení paměti se soustředí především na to, jak dostat k mozku více krve a tím zvýšit jeho výkon. To znamená, že žádné běžně dostupné prostředky na posílení paměti nebudou společně s Warfarinem bezpečné. Bohužel to v tomto případě platí stejně tak i pro lecitin, což je další přírodní produkt podporující mozek.
Místo potravních doplňků zkuste společně zajít za lékařem geriatrem, který provede potřebná vyšetření a doporučí vám vhodný další postup. Počítejte s tím, že na posílení paměti nejlépe funguje trénink a strava. Ta by měla být vyvážená s dostatkem pomalých sacharidů a kvalitních tuků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lipový čaj,šípkový čaj

Ryby

Ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které vyživují pokožku a zabraňují ucpání pórů a vzniku vrásek. Výbornou volbou je losos, který obsahuje asi 150 kalorií v 60 až 80 gramech. Z lososa můžete získat kromě omega-3 mastných kyselin také selen a minerály snižující riziko nadměrného slunění.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Sladké brambory

Sladké brambory jsou tzv. přírodním antioxidantem a obsahují hodně beta-karotenu, ten chrání kůži před poškozením slunečním zářením, dává zelenině její světlou barvu. Středně sladké brambory obsahují pouze 117 kalorií, jedí se i se slupkou, která obsahuje velké množství vlákniny. Můžete zkusit i jinou žlutou a oranžovou zeleninu a ovoce, jako jsou meruňky, mrkev a citrusy.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Diskuze

V diskuzi LEDVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Dobrý den, bojim se ze mam zánět ledvin občas mi boli konečník hodně trpím na záněty. Muže to byt od ledvin ten konečník? Děkuji Janoušková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milca milena.

Mela jsem.zanet mocoveho měchýře ten sem si vilecila ale zacali me dost bolet ledviny hrozne bolesti zasla jsem si k doktorovi a byl mi predepsan furolin ale nevim jestli tento lek je na zanet ledvin nezda se mi zanet mocoveho mechyre uz nemam ale bolesti neustoupili

Zdroj: diskuze Ledviny

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Diskuze

V diskuzi UZIVANI W ARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nechybova.

Dobrý den.skoro rok uzivam warfarin a přibrala jsem 7kilo.přitom se SPATNE redim ,při 4mg MAM KVIK 1.58 při zvýšení na 5mg 1.78 a s každým miligramem jdou kila opět nahoru.již rok přísně dodržují TE nekonzumuji nevhodné potraviny a mám zhoršením funkcí ledvin a problémy s kovovým měchýře.vážím UŽ 104 kg a trapim se.můj lékař o změně léků nechce ani slyšet.jak mohu sama napomoci řešení krve a tím snížit dávky w arfarinu?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nikola.

Po warfarinu se netloustne. Tloustne se při nadbytku jídla a nedostatku pohybu. Základní pravidlo -> více se hýbu = více jím. Pro hubnutí buďto omezte příjem potravy a nebo zintezivněte pohyb. Vhodný pohyb jsou procházky v přírodě, jízda na kole, plavání, atd.

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice

Turecká kuchyně

Vybírejte si libové maso s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Turecká kuchyně představuje vhodný návod, jak naložit se zinkem a minerály, které podporují kožní pevnost. Dobré je i pečené nebo uzené krůtí maso, ale vyhněte se aromatizovanému krocanovi, který obsahuje nevhodné přísady. Krocana můžete jíst na různé způsoby, buď v sendvičích, nebo jako hlavní jídlo.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Nízkotučné mléčné výrobky

Měli byste konzumovat mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku (zejména odtučněné mléko nebo sýry, které obsahují 2 % tuku). Tuky a sacharidy nejvíce poškozují kůži. Jezte nízkotučné jogurty, mohou být smíchané s ovocem. Pokud máte chuť na zmrzlinu, hledejte možnosti, které neobsahují velké množství kalorií a tuku. Mléko obsahuje vitamín A, který pomáhá redukovat vrásky.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Diskuze

V diskuzi JAKÉ POTRAVINY PEJSKOVI NA SELHÁVÁNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pašková.

Dobrý den,13letému pejskovi zjistili chronické selhání ledvin.Kreatinin 700,urea 230.Dávali jsme mu doma kapačky,dost se zlepšil,ale pořád nevím co k jídlu.Dietní konzervy nechce a granule taky né.Chtěla bych se zeptat,jestli bych mu mohla vařit maso a hlavně jaké.Nebo uvařit třeba lososa.Nechce ani rýži.Veterinářka říkala,že to jídlo do něj musíme dostat třeba násilím.Je mi ho líto,ale koupili jsme velkou stříkačku do pusy atak mu to dáváme.Dala bych mu třeba ten tvaroh,nevím ale jestli odtučněný nebo normální.
Jsem zoufalá,chodí ven na 10 minut na procházku 4x denně,vrtí ocáskem,venku mu tak zle není,ale pak doma pořád spí,je na něm vidět,že je unavený.
Poraďte mi prosím ještě nějaké potraviny co bych mu měla dát aby měly co nejméně fosforu.
Děkuji Jiřina Pašková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, také mám pejska s chronickým ledvinovym selhavanim. Určitě byste měla omezit bílkoviny. Měl by jíst jen konzervy a granule renal diet které nechce, ale musí. Maso mu nedávám vůbec, mohl by občas nizkobílkovinový jogurt. Určitě vám váš veterinář doporučil Pronefru a Ipakitine, jako doplněk Amin Avast. Je to fakt problém, rozjedla jsem svého bišonka tak, že jsem do masa přimíchávala ze začátku piškoty. Teď už to jí normálně. Přeji hodně štěstí a trpělidost. Nejsem doktor, je to jen naše zkušenost....

Zdroj: diskuze Jaké potraviny pejskovi na selhávání ledvin

Ořechy, semena a fazole

Jezte hodně ořechů, semen a fazolí, neboť obsahují esenciální oleje a vitamíny. Můžete si dát pozemní lněné semínko, které bývá obsaženo v cereáliích a je bráno jako doplněk stravy. Lněná semínka obsahují rovněž omega-3 mastné kyseliny. Jako lehké jídlo nebo zálivka do salátů je vynikající slunečnicové semínko, protože je naplněno vitamínem E, který zpomaluje stárnutí pokožky a udržuje mladistvou pleť, může také příznivě ovlivnit hojení jizev.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže

Poradna

V naší poradně s názvem OTAZKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robert.

Ma uzivani kotvicniku nejake negatyvni ucinky na funkci ledvin nebo na onemocneni dnou? Mam spatnou funkci ledvin a dnu. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemoc dna je výsledkem onemocnění ledvin. Co se týče tribulusu, tedy kotvičníku zemního, tak nemá žádné prokázané negativní účinky na ledviny.
Z výzkumu na zvířatech se zdá, že plody tribulusu ledviny spíše chrání před oxidačními poškozeními a to již v poměrně nízkých dávkách. Rovněž se zdá, že kotvičník také působí proti stresu a dá se o něm hovořit jako o adaptogenu.
Jiným výzkumem bylo prokázáno, že tribulus snižuje vysoký krevní tlak. Vzhledem k tomu, že snížení krevního tlaku bylo spojeno se zvýšením močového výkonu, zdá se, že pozorované přínosy byly prospěšné i pro ledviny.
Z výživného hlediska nemá tribulus žádné nebezpečné množství purinů a je proro při dně povolen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Potraviny s nižším obsahem fosforu

Při chronickém onemocnění ledvin dochází ke zpomalení jejich činnosti, takže budete muset jíst potraviny, které mají nižší obsah fosforu a draslíku. Lékař by měl používat laboratorní testy a sledovat jejich hodnoty. Většina balených potravin obsahuje mimo jiné také fosfor, takže sledujte i jeho hodnoty – najdete je na štítících jednotlivých potravin přímo pod názvem fosfor nebo pod zkratkou „phos“. Některá čerstvá masa a drůbež mohou také obsahovat fosfor. Požádejte řezníka, aby vám pomohl vybrat čerstvé maso bez přidaného fosforu. Mezi potraviny s nižším obsahem fosforu patří: čerstvé ovoce a zelenina, chléb, těstoviny, rýže, neochucené rýžové mléko, kukuřice a obiloviny. Mezi potraviny s vyšším obsahem fosforu patří maso, drůbež, ryby, otruby a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy.

Příliš mnoho fosforu v krvi způsobuje odvápnění kostí a poškození krevních cév.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin

Zánět ledvin a alkohol

Konzumace alkoholu při zánětu ledvin je striktně zakázaná. Pacient užívá antibiotika, při kterých nelze požívat alkohol. Dále je při zánětu ledvin zhoršená jejich funkce, tudíž jakákoliv konzumace alkoholu by nemocnému jen ublížila.

Zdroj: Zánět ledvin

Tipy krok po kroku

Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

Krok 1

Vyberte si potraviny s nižším obsahem solí a sodíku. Vaše strava by měla obsahovat méně než 2 300 mg sodíku každý den.

Krok 2

Jezte správné množství a správné typy bílkovin. Bílkoviny pomáhají chránit ledviny.

Krok 3

Vyberte si potraviny, které jsou zdravé pro vaše srdce. Omezením tuku chráníte také ledviny a cévní systém.

Zdroj: Strava při chronickém onemocnění ledvin

Co je zánět ledvin

Zánětlivé onemocnění ledvin postihuje tkáň ledvin, především pak ledvinové pánvičky. Nejčastější příčinou zánětu ledvin je proniknutí infekce z nižších částí močových cest, a to z močového měchýře a močových cest, do ledvin. Infekčním mikroorganismům může výrazně pomoci zúžení až ucpání močových cest, protože jakékoliv zpomalení průtoku je příležitostí pro šíření mikroorganismů. Dalším původem vzniku zánětu může být proniknutí infekce z krve při její filtraci v ledvinách.

Zdroj: Zánět ledvin

Bolest ledvin a zvracení

Zánět ledvin se projevuje bolestmi v boku, horečkami, zvracením a většinou i potížemi s močením. Kolem pupíku nemoci močové soustavy typicky nebolí. U těchto obtíží vyhledejte lékaře, který stanoví přesnou diagnózu.

Zdroj: Bolest ledvin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP