Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

POTNICKY A NESTOVICE JAKY JE ROZDIL

OBSAH

Potničky u dětí – fotografie

U dětí je někdy problematické rozlišit, zda se jedná o potničky, nebo jiné onemocnění. Zde je tedy několik příkladů, jak vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LEXAURINEM PO 28 TABLETÁCH A LEXAURINEM PO 30 TABLETÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Konečný.

Dobrý den, jaký je prosím rozdíl mezi lexaurinem 1,5 x 28 tabl. a lexaurinem 1,5x30 tablet?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Homer Simpson.

2 tablety, vole?

Zdroj: diskuze Jaký je rozdíl mezi lexaurinem po 28 tabletách a lexaurinem po 30 tabletách

Potničky u dospělých – obrázky

Abyste mohli lépe posoudit, zda se u vás vyskytují právě potničky, zde je několik příkladů, jak vlastně vypadají.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi KASELINA HYALURONOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evelinaka.

Dobrý den-nedozvěděla jsem se jaký je rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou ve formě ampulí z lékárny na aplikaci na pokožku a kyselinou hyaluronovou k aplikaci do kůže resp. pod kůži.....je v tom nějaký jiný rozdíl než v hutnosti gelu atd?-děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kaselina hyaluronová

Potničky u miminka

Potničky u miminka obvykle vznikají, když je venku horko nebo se dítě zapaří ve více vrstvách oblečení.

Příznaky

Vyrážka vypadá jako kapičky potu na kůži, později mění barvu v červenou.

Co s tím dělat

Na potničky pomáhá Sudocrem a jiné dětské pudry, které kůži lehce vysuší.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem TROMBEX X WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

pět roků jsem brala warfarin, který mi nyní lékař změnil za trombex. Jaký je v těchto lécích rozdíl. Vím, že jsou to léky k ředění krve. Ale jaký je v nich rozdíl? Je některý z nich "lepší, horší, účinnější, méně účinný"? Vždy jsem si myslela, že warfarin je nejúčinnější a nyní mi lékař předepsal trombex. Před užíváním warfarinu jsem roky užívala Trombo Ass.
Děkuji za odpovědi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Trombex obsahuje látku Klopidogrel, která působí přímo na určité receptory krevních destiček a ty pak nejsou schopny tvořit sraženiny. Kdežto Warfarin deaktivuje vitamín K, který je nezbytný ke spuštění celého procesu srážení krve, ale na krevní destičky nijak nepůsobí. Klopidogrel byl objeven teprve nedávno a používá se od začátku tohoto století. Klopidogrel, stejně jako Warfarin a Aspirin, je na seznamu základních léčivých přípravků Světové zdravotnické organizace, nejbezpečnějších a nejúčinnějších léků potřebných ve zdravotnickém systému. Mezi výhody Klopidogreu patří nízká kontraindikace s jinými léky a odpadá nutnost držet speciální dietu. Mezi nejvýznamnější nevýhody Klopidogrelu patří nesnášenlivost s Omeprazolem, a určitými léky na diabetes 2. typu. Dále Klopidogrel způsobuje bolest hlavy, nevolnost, snadné modřiny, svědění kůže a pálení žáhy. Proto je na místě opatrnost při výběru vhodného léku na pálení žáhy místo Omeprazolu. Rovněž volně prodejné léky proti bolesti, vyjma Paracetamolu, mohou společně s Klopidogrelem způsobit krvácení ve střevech, což se projeví jako krev ve stolici.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Fotografie a obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají potničky u dětí i dospělých.

Zdroj: Potničky

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

dobrý den, u naslouchadel Widex EVOKE je rozdíl v cenách dle počtu kanálů. Jaký je konkrétně rozdíl ve kvalitě typu EVOKE 220 má 10 kanálů a EVOKE 330 má 12 kanálů. Hodnoty pro audiogram do 2000 Hz jsou stejné. Co kanály umožnují


Wagner

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Příznaky a symptomy

U lidí jsou příznaky opičích neštovic podobné, ale mírnější než příznaky neštovic. Opičí neštovice začínají horečkou, bolestmi hlavy, svalů a vyčerpáním. Hlavní rozdíl mezi příznaky neštovic a opičích neštovic spočívá v tom, že opičí neštovice způsobují zduření lymfatických uzlin (lymfadenopatie), zatímco neštovice ne. Inkubační doba (doba od infekce k příznakům) u opičích neštovic je obvykle 7–14 dní, ale může se pohybovat v rozmezí 5–21 dní.

Na začátku nemoci se objevuje:

  • Horečka
  • Bolest hlavy
  • Bolest svalů
  • Bolest zad
  • Zduřené lymfatické uzliny
  • Zimnice
  • Vyčerpání

Během 1 až 3 dnů (někdy i déle) po objevení horečky se u pacienta objeví vyrážka, která často začíná na obličeji a poté se šíří do dalších částí těla.

Než léze zmizí, procházejí následujícími fázemi:

  • Makuly
  • Papuly
  • Vezikuly
  • Pustuly
  • Strupy

Onemocnění obvykle trvá 2–4 týdny. V Africe bylo prokázáno, že opičí neštovice způsobují smrt až 1 z 10 lidí, kteří onemocní touto nemocí.

Zdroj: Opičí neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem PARODONTÓZA - SKRYTÝ STRAŠÁK V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Lebeda.

Jaký rozdíl je mezi "PARODONTÓZOU" a "PARADENTÓZOU"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Parodontóza je označení pro chronické onemocnění parodontu - závěsného aparátu zubů. Typickým znakem parodontózy je absence zánětu v klinickém nálezu. Parodontóza, paradentóza i paradontóza jsou názvy označující jedno a to samé onemocnění. Slovo je složeno z řecké předpony para a buď z latinského "dens" (zub) nebo z řeckého "odous" ("genitiv odontus", zub). V minulosti byla běžnější řeckolatinská podoba slova paradentóza, dnes se v odborném užití upřednostňuje řecká, odvozená přímo z názvu orgánu, parodontu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Parodontóza - skrytý strašák v ústech

Inkubační doba

Plané neštovice a pravé neštovice mají společné znaky, kterými je přenos a inkubační doba. Přenos je tu přímý nebo kapénkami, s inkubační dobou v řádech několika dní, většinou do dvou týdnů. Ovšem pravé neštovice se projevovaly mnohem prudším, akutnějším průběhem, a tedy nebezpečnější formou. Skvrny na obličeji a předloktích se rychle přesouvaly na celé tělo. Následky, které pravé neštovice způsobily, byly v lehčím případě jizvy po puchýřích, ale častěji se jednalo o slepotu nebo smrt.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi IVERMEKTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kurt.

Dobrý den,vážení.
Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi veterinárním a lidským Ivermektinem. Hledal jsem rozdíl mezi těmito preparáty v sortimentu u nejmenovaného čínského výrobce a rozdíl jsem našel pouze v mg účinné látky a tvaru pilulek. Tbl. - pes 6mg,drůbež 2mg,kůň 10mg a člověk 6mg. Tedy v případě,že účinná látka se nazývá Ivermectine a není pro každý druh zvířete nečím specifická a nebo není do tabletek přidán ještě nějaký jiný prvek. Děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lorena.

Klidně si kup Ivermectin pro koně. Ze zkušenosti vím, že ty léky pro zvířata jsou čistější než ty pro lidi. Musíš si to ale dobře rozpoćítat. Kůň váží ca.600 kilo a já jen 60, tudíž jsem vzala jen jednou desetinu dávky. Docela ta pasta i chutnala. Měla příchuť jablek.

Zdroj: diskuze Ivermectin pro lidi

Potničky u dospělých

Drobné začervenalé pupínky o velikosti 1–3 mm se objevují nejčastěji tam, kde je teplé a vlhké prostředí, u dospělých i na zádech a v kožních řasách. Citlivá místa je proto nutné nechávat co možná nejvíce na vzduchu, aby kůže dobře dýchala.

Příčiny

Potničky se nejčastěji objevují:

  • při horečce;
  • po nošení nevhodného oblečení;
  • po pobytu v horkém prostředí;
  • po delší cestě autem v letních měsících;
  • v noci;
  • při zvýšené námaze.

Zda se jedná o potničky, poznáte velmi brzy, neboť se vyskytují jen krátkodobě, po vhodném ošetření mizí zhruba během 2 dnů. Máte-li pochybnosti o příčině vyrážky, navštivte lékaře, aby vyloučil jakékoliv infekční onemocnění, popřípadě ekzém.

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi ROZDILY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat,
jaký je rozdíl mezi vaším výrobkem ARTHRONEO a švédským výrobkem LEVASAN? Taky na klouby atd.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze ROZDILY

Co způsobuje plané neštovice?

Plané neštovice jsou způsobeny virem Varicella-zoster. Tento virus se může snadno šířit infikovanou osobou, a to kýcháním, kašlem, jídlem, pitím a dotekem. Osoba s planými neštovicemi může šířit virus dříve, než jsou u ní patrné nějaké příznaky, to je asi dva až tři dny před objevením vyrážky či pupínků. Nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří nikdy neměli neštovice nebo nebyli očkováni.

Zdroj: Plané neštovice

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana Boxanová.

Dobrý den,
Mohu se zeptat jak se pozná samec a samice rakytníku? Jaký je rozdíl? Děkuji Boxanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Když se rostliny rakytníku pěstují ze semen, je vlastně nemožné rozeznat, zda jsou samčí nebo samičí po dobu 3-4 let po vysetí, dokud se jim nevytvoří poupata. Z tohoto důvodu se rostliny rakytníku obvykle množí z řízků nebo pomocí výhonků z mateřských rostlin spíše než ze semen. Řízky jsou vždy stejného pohlaví jako rostlina, ze které jsou odebrány.
Samec vytváří nahnědlé květy, které produkují větrem distribuovaný pyl. Samčí květy mají okvětí složené ze 2 volných blanitých kališních lístků, obsahují 4 tyčinky a jsou uspořádány v drobných hlávkách. Oproti tomu samičí květy mají kalich trubkovitý, zakončený 2 laloky, obsahují jediný jednopouzdrý semeník a jsou uspořádány v drobných hroznech.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Fotogalerie a obrázky

Takto vypadají plané neštovice.

Zdroj: Neštovice

Diskuze

V diskuzi CO JE HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Fojtová.

Dobrý den,chěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi červeným a zelenomodrým hypermangánem? Já jsem totiž dostala v lékárně zelenomodrý.Děkuji a s pozdravem.Fojtová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

hypermangan-:
- dezinficiens, krystalky, které se rozpouští na VODNÝ slabě růžový roztok (fialový už je míc silný)

zelené barvivo-chirurgická zeleň=briliantová zeleň:
- dezinficiens (roztok vodný nebo s lihem)
- nebo to může být Novikův roztok, který obsahuje toto barvivo a zároveň kolodium, které zasychá v takový film+ další složky, často se tím potírá čerstvá řezná rána, odřenina, apod.

Zdroj: diskuze Co je hypermangan

Potničky – foto

Zde je několik fotografií potniček na hýždích.

Tady je možné vidět fotografie potniček na rukou.

Zde jsou fotografie potniček u novorozenců.

Tady je pár fotografií potniček na stehnech.

Zde je možné vidět fotografie potniček u miminek.

Zdroj: Jak vypadají potničky

Diskuze

V diskuzi UŠNÍ NASLOUCHADLA WIDEX DREAM MODEL D-MCB - ZÁVĚSNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Zbránková.

Dobrý den,
prosím mohu poprosit o udání ceny výše uvedeného naslouchadla. ?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Dudová.

Dobrý den,prosím jaký je rozdíl ve sluchadla Ewoke Fusion a Fashion.A jaké jsou u těchto sluchadel ceny.Bsude uvádíte odkazy,ale bohužel všechny jsou nefunkční.Dekuji Dudová

Zdroj: diskuze Ušní naslouchadla widex dream model D-mCB - závěsný

Co jsou to potničky

Potničky jsou drobné červené pupínky či čiré puchýřky připomínající kapky vody, které snadno praskají a mívají velikost od 1 do 3 mm. Trápí zejména malé děti, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Potničky vznikají jako důsledek retence vývodu potních žláz. Svědivé potničky jsou obvykle navíc naplněné čirou tekutinou a rády se slévají do velkých ploch. Vyrážka má tendence k praskání a následnému přesušování.

Nekomplikovaný výsev vyrážky nevyžaduje žádnou zvláštní medikaci, postačí opláchnutí čistou vodou, popřípadě nálevem z řepíku lékařského či dubové kůry, zdravá pokožka se velmi brzy zregeneruje sama. Pokud se kůže samovolně nehojí a vyrážka se rozšiřuje a hnisá, pravděpodobně došlo k zavlečení infekce. V takovém případě se nedoporučuje příliš experimentovat a raději zajít s potomkem k pediatrovi.

Potničky jsou u dětí ve většině případů důsledkem toho, že je z obavy před nachlazením příliš teple oblékáme. Platí zde zásada ochlazovat a vysoušet, ubrat na oblečení, tedy i oblečení na noc, a problém se brzy vytratí. Pokud je dítě neklidné, neboť potničky mohou svědit, poraďte se s lékařem, který doporučí mast nebo zásyp.

Zdroj: Potničky

Neštovice

Neštovice jsou velmi častým infekčním onemocněním.

Příznaky

Neštovice jsou charakteristické tím, že se na těle dítěte zobrazí všechna stadia nemoci současně. Z růžových flíčků se stanou bezbarvé puchýřky, které se potom změní ve stroupky. Vyrážku nejprve zpozorujete ve vláskách, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i na ústní sliznici.

Co s tím dělat

Dítě je nakažlivé až 10 dní, dokud se nevyloupne poslední stroupek. Aby pupínky tolik nesvědily, mažou se tekutým pudrem či gelem. Důležité je dohlédnout, aby se děti neškrábaly. Když se stroupek strhne, zůstávají po něm jizvy.

Obrázky

Takto vypadají neštovice u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Potničky u dospělých

Stručné a jasné vysvětlení se nyní pokusíme poněkud rozvést. Potničky se nejčastěji tvoří v místech s větším počtem potních žláz – najdeme je tedy hlavně v kožních záhybech (zátylek, třísla, zadeček) a také v obličeji (u malých dětí). Potničky tato místa okupují především tehdy, je-li pokožka zapocená a dlouhodobě nevětraná. Svědivé pupínky naplněné čirou tekutinou se někdy slijí do velkých ploch, posléze praskají, po vysušení se olupují.

Dospělí k nim nejčastěji přijdou během mnohahodinové jízdy v rozpáleném autě nebo při letní žhavé jízdě na kole či motorce. Vznik těchto drobných svědivých puchýřků má na svědomí retence vývodu potní žlázy. A tak je někteří cyklisté mohou v horkých letních dnech objevit nejen na svých pozadích, ale také na vnitřní části stehen a v tříslech. Pakliže je po dnu stráveném v opoceném sedle čeká další několikadenní putování, mohou jim potničky připravit horké chvilky, zvláště v případě nedostatečné hygieny, kdy můžete do poškozené pokožky zavléct bakteriální infekci. Tou své sedací partie ohrožujete i tehdy, pokud potničky mačkáte, škrábete, či je prostě opakovaným mechanickým drážděním rozedřete.

Zdroj: Jak vypadají potničky

Potničky u dětí

Výsev potniček je signálem, že jste to přehnali s oblečením. Na trupu, krku či hlavičce dítěte se pak objeví drobné růžové pupínky, které někdy svědí.

Příznaky

Potničky jsou drobné červené pupínky, které trápí zejména malé děti, u nichž je termoregulace a funkce potních žláz ještě nedokonalá. Potničky vznikají jako důsledek retence vývodu potních žláz. Svědivé pupínky jsou obvykle navíc naplněné čirou tekutinou a rády se slévají do velkých ploch. Vyrážka má tendenci k praskání a následnému přesušování. Potničky se nejčastěji vyskytují v nevětraných kožních záhybech v zátylku, tříslech, na zadečku a někdy i v obličejíčku a ve vlasaté části hlavy.

Co s tím dělat

Nekomplikovaný výsev vyrážky nevyžaduje žádnou zvláštní medikaci, postačí opláchnutí čistou vodou, popřípadě nálevem z řepíku lékařského či dubové kůry, zdravá pokožka se velmi brzy zregeneruje sama. Pokud se kůže samovolně nehojí a vyrážka se rozšiřuje a hnisá, pravděpodobně došlo k zavlečení infekce. V takovém případě se nedoporučuje příliš experimentovat a raději zajít s děťátkem k pediatrovi.

Obrázky

Takto vypadají potničky u dětí.

Zdroj: Dětské pupínky

Co jsou potničky

Jde o vyrážku, která se projevuje jen mírným zarudnutím kůže s drobnými skvrnkami, z nichž se vytvoří drobné puchýřky naplněné čirou tekutinou (zvýšená činnost potních žlázek). Drobné puchýřky mohou splynout ve větší, většinou během několika dnů se protrhnou, kůže zaschne a začne se jemně olupovat. S výskytem potniček se nejčastěji můžeme setkat u kojenců a malých dětí, méně často u velkých dětí. Příčinou je přehřátí dítěte, a to buď nevhodně zvoleným oblečením, nebo pobytem v příliš horkém prostředí, ale také se můžeme setkat s výsevem potniček v průběhu horečnatých onemocnění a u větších dětí při zvýšené potivosti kůže i pod obvazy. Nejde o nic vážného, potničky lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem).

Zdroj: Jak vypadají potničky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP