Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

POSÍLENÍ NADLEDVINEK

OBSAH

Vyšetření nadledvinek

Hladina kortizolu se testuje v krvi nebo ve slinách. Tím je monitorována funkce nadledvinek. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy se dříve používaly k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou zvýšit hladinu kortizolu.

CT nadledvinek je doplňující vyšetření, které se provádí z důvodu podezření na adenom nadledviny, který pokud je aktivní, by mohl produkovat aldosteron, který zasahuje do metabolismu sodíku a vody v organismu a vede posléze při nadměrném množství k rozvoji sekundární hypertenze (vysokého tlaku). V případě, že by se potvrdil, pacient se po jeho odstranění zbaví i vysokého tlaku a léků, které užívá.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC NADLEDVINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kučerová.

Jak mají nadledvinky správně fungovat, aby mi nepřinášeli zdravotní problémy .
Jak poznám, že jsou nemocné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vše o nadledvinkách se dočtete v těchto článcích: www.ceskyprehled.cz/…

Zdroj: diskuze Nemoc nadledvinek

Očista nadledvinek

Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Zpracované potraviny by měly být vyloučeny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což pomůže stabilizovat cukr v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají tělu vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu.

Přírodní léčba pomáhá i při řešení hypoadrenalismu. Mezi doporučované bylinky patří například adaptogeny, což jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek, jako například lékořice. Dále je to rhodiola, která je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu, přičemž její účinnost byla vědecky potvrzena. Taktéž vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Každý minerál i vitamín působí zároveň jako antioxidant. Používají se i suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami.

Postup očisty

Na dospělého jedince dvakrát až třikrát denně kávová lžička lékořice a k tomu za den 1 000 mg B5 a 100 mg B1. Užívá se maximálně 8 týdnů a pak musí následovat pauza, protože lékořice při dlouhodobé konzumaci škodí ledvinám.

Základem pro fungovaní nadledvinek je vitamín C, dále B5, E, B6 a prvky jako hořčík či vápník. Dále jsou vhodné byliny: lékořice, vitánie, korejsky ženšen (Panax Ginseng), indický ženšen, zázvor, jinan, rozchodnice.

Velmi důležitá je změna životního stylu!

Zjistěte, co vám nejvíce bere energii, je nutné se vyvarovat stresu. Jezte pravidelně a vyváženou stravu. Je důležité dostatečně solit zdravou solí (Himalájská, Celtic). Je nutné vyvarovat se alergií na jídlo – eliminovat především cukr, bílou mouku (hlavně pšeničná).

Je nutné pravidelně cvičit – doporučuje se jóga. Existuje cvičení jógy zaměřené přímo na posílení nadledvinek.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Přírodní léčba nadledvinek

Existuje mnoho přírodních metod k léčbě hypoadrenalismu. Adaptogeny jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek. Rhodiola je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu. Také vědci potvrdili její účinnost. Vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Též se používají suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami. Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Z jídelníčku by měly být vyloučeny zpracované potraviny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což vede ke stabilizaci cukru v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu. Nejdůležitějším faktorem při léčbě nadledvinek je odpočinek, jak fyzický, tak psychický. Doporučují se meditace a relaxace.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Mně teda osobně hodně na posílení imunity pomohla sibiřská houba čaga od chaganela. Fakkt pecka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evík.

Mě na imunitu pomáhá wobenzym. Beru ho v malých dávkách 3x2 tbl denně na podzim a v zimě a prakticky nejsem nemocná. A koukám, že i jiní s ním tady mají dobrou zkušenost :-).

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Nadledvinky – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět nadledvinky.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT ŠPATNÉ NADLEDVINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

dobry den chtel bych se zeptat ,jestli se pozna spatna cinost nadledvinek pomoci odberu krve. dekuji za odpoved.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat špatné nadledvinky

Vyšetření nadledvinek

K vyšetření nadledvinek se používají různé testy, viz níže.

Posvítí se baterkou ze strany do oka pacientovi a dojde-li ke stažení nebo roztažení panenky, je jasné, že se zde jedná o stresovou nebo fyzickou zátěž – adrenální vyčerpanost. Při světle by se nám správně měla panenka v oku stáhnout a zůstat stažená.

Měření metabolické teploty – pacient si měří teplotu digitálním teploměrem 3x denně, alespoň 7 až 10 dní. Vyhodnocením teploty se dá odhadnout, jestli se opravdu jedná přímo o adrenální vyčerpanost, nebo o problém se štítnou žlázou. Široká proměnlivost denních teplot indikuje slabou funkci nadledvinek, protože nadledvinky pomáhají tělu udržovat stabilitu. Dobrá funkce nadledvinek produkuje stabilní teplotu. Jakmile se funkce nadledvinek začíná zlepšovat, variabilita teplot klesá. Jestliže se variabilita teplot zvyšuje, nadledvinky jsou přetěžovány.

Krevní test nadledvinek se nemusí jevit úplně přesně. Přesnější je test ze slin, i když poněkud nákladnější, protože se zatím provádí jen v cizině. Ze slin se měří DH-EA stresový hormon a kortizol. To jsou dva hormony, které ovlivňují reakci fytosteroidních hormonů a nadledvinek.

Ovšem nejčastěji se využívají krevní testy nebo testy ze slin. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy byly používány k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou zvýšit hladinu kortizolu.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN A JEHO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Čapková.

Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu mamince koupit Lecitin na zlepšení paměti a koncentrace pokud užívá Stacyl?
Pokud ne, existuje něco na posílení paměti pro seniory?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a té lecitin nijak nevadí. Na posílení paměti je dobrý i pyridoxin (vitamín B6), který rovněž nijak nevadí při užívání Stacylu. Další pomocníci na posílení paměti jako ginkgo biloba a ženšen bohužel ve spojení se Stacylem mohou způsobit krvácení. Na posílení paměti existují i pomocníci bez léků a to cvičení paměti. Tady přikládám seznam videí, kde je předvedena technika posílení paměti: www.youtube.com/resu…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU A ACUTILU PRO POSÍLENÍ PAMĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den,chtěla bych Vás poprosit o radu,zda mohu užívat varfarin a Acutil pro posílení paměti.Na dotaz v lékárně se odpovědi různí.Děkuji a přeji příjemný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Acutil působí pozitivně na mozek díky svému složení, které zejména podporuje průtok krve vlásečnicemi. Když k tomu ještě užíváte Warfarin, tak Vaše krev může být tak řídká, že bude docházet k prosakování krve a ke vzniku výronů a modřin v celém těle. To může být nebezpečný stav, který je potřeba sledovat a nechat si pravidelně měřit hustotu krve a její srážlivost během společného užívání Warfarinu a Acutilu. Informujte proto svého ošetřujícího lékaře o společném užívání těchto dvou přípravků, aby u Vás mohl zahájit pravidelné krevní testy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu a acutilu pro posílení paměti

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruš.

Co by ste mi doporučili jako přírodní na posílení střevní mikroflory a tím i imunity? Existuje něco přírodního? Probiotika ale nechci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako náhrada probiotik v tabletách mohou dobře pomoci jogurty, kefír, tvaroh a nepečené obilí ve formě vloček, ovoce a jen občas maso. K tomu zdravý pohyb a dobrou náladu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Imunita

Příznaky onemocnění

Příznaky špatné funkce nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. I dieta může hrát roli při onemocnění nadledvinek, jelikož často obírá organismus o vitamíny skupiny B. Nadledvinky též produkují aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu pak může způsobit dehydrataci organismu.

Důležitým indikátorem může být nízký tlak, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) trpí poklesem krevního tlaku.

Vyčerpanost nadledvinek může vést také k nespavosti. I když některá přírodní léčiva mohou nespavost dočasně upravit, pokud je příčinou hypoadrenalismus, budou se muset nadledvinky nejprve vyléčit, než se objeví dlouhodobý efekt.

S onemocněním nadledvinek mohou souviset i alergie, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat chlorovodíkovou kyselinu v žaludku, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny, což může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii.

Ne vždy musí jít o nemoc – namáhavé cvičení může být tělem vyhodnoceno jako stres a vyvolat mechanismus „boj nebo útěk“ v nadledvinkách. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení.

Zdroj: Nemocné nadledvinky

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

prolacton je na obnovu střevní mikroflóry a dobrej na zlepšení a posílení imunitního systému

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dominika.

prolacton je na spousty veci, ale zalezi na kazdem, jak mu to zabere

Zdroj: diskuze Probiotika

Život bez nadledvinek

Nadledvina je párový orgán, po odebrání jedné nadledviny zastane druhá jejich funkci. Hydrokortizon je základní hormon, který se dává v pooperačním období, někdy je nutno přidat i další hormon, vše ale závisí na původní konkrétní příčině operace a na pooperačních hodnotách krevního tlaku, hladinách iontů v krvi a celkovém stavu pacienta. Běžná substituční dávka je Hydrocortison 10 mg 1-1/2-0 tablet, samozřejmě se může i zvyšovat dle celkového stavu a potřeby zátěže (například pracovní, nemoci a podobně), ale pouze po dohodě s endokrinologem, aby se člověk opět nedostal do situace zbytečného předávkování. Riziko vytvoření adenomu na druhé nadledvině závisí na původní diagnóze.

Jeden z nejpřesnějších doplňků, které se dají použít na vyřešení adrenální nedostatečnosti, jsou adrenální výtažky nadledvinek. Jsou to vyloženě tkáně jednotlivých žláz z nadledvinek a jsou rozfázované do 3 částí. Výtažky jsou dělány z celé dřeně a doplní v organismu všechno: dopamin, adrenalin, noradrenalin, dokonce i vitamín C, B a určité nukleotidy. Nadledvinky se krásně zregenerují.

Zdroj: Nemocné nadledvinky – příznaky

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Mně pomáhá na posílení imunity curenzym, možná právě proto ,že je to čistě přírodní preparát.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Posílení slabé zubní skloviny

Posílení zubní skloviny je možné pomocí remineralizace, která napomůže, zejména díky své velmi reaktivní povaze, při lokální aplikaci fluoridu na zuby. Zvýšené množství fluoridu ukládajícího se na částečně rozpuštěné krystality skloviny může významně zvýšit odolnost vůči kazu. Bylo také prokázáno, že fluorid má bakteriostatické účinky, čímž může ovlivnit i bakterie v biofilmu.

Zdroj: Zubní sklovina

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Mně pomáhá na posílení imunity curenzym, možná právě proto ,že je to čistě přírodní preparát.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Imunita

Nedostatečná funkce nadledvinek

Hypoadrenalismus (snížená funkce nadledvinek) potlačuje individuální schopnost vypořádat se se stresem, stejně jako mnohé další poruchy. Příznaky vyčerpanosti nadledvinek jsou únava, závratě, omdlévání. Poruchy paměti a zapomínání mohou být také způsobeny nízkou činností nadledvinek. Přispívat k tomu mohou extrémy počasí (horka nebo chlad), fyzické trauma nebo zranění, periodicky se opakující stres, stejně jako dlouhodobé onemocnění. Rovněž dieta může hrát roli, jelikož často okrádá organismus o důležité vitamíny B. Nadledvinky produkují i aldosteron, který kontroluje rovnováhu sodíku a draslíku v těle. Nedostatečné množství tohoto hormonu, může způsobit dehydrataci organismu. Nízký tlak může být dalším indikátorem, i když je často přehlížen a není považován za abnormální zdravotní stav. Krevní tlak ve stoje versus krevní tlak v sedu lze použít pro diagnózu. Zdravý člověk bude mít vyšší tlak po postavení, zatímco lidé se sníženou funkcí nadledvinek (hypoadrenalismus) mají pokles krevního tlaku. Vyčerpanost nadledvinek může též vést k nespavosti. I když některá přírodní léčiva mohou nespavost dočasně upravit, pokud je příčinou hypoadrenalismus, budou se muset nadledvinky nejprve vyléčit, než se objeví dlouhodobý efekt. Alergie mohou mít též souvislost s vyčerpáním nadledvinek, protože lidé s nízkou funkcí nadledvinek mohou přestat produkovat v žaludku kyselinu chlorovodíkovou, která je nutná pro správné trávení. Pokud toto nastane, tělo není schopno trávit proteiny. To může vést k potravinovým alergiím, deficitům výživy nebo k hypoglykemii. Namáhavé cvičení může být tělem interpretováno jako stres a vyvolat v nadledvinkách mechanismus „boj, nebo útěk“. Intenzivní cvičení může způsobit vyčerpání nadledvinek a bránit jejich uzdravení. Hladina kortizolu může být testována v krvi nebo ve slinách. Tím je monitorována funkce nadledvinek. Test ze slin kontroluje kortizol v různých denních dobách. Testy byly používány k odhalování Cushingova syndromu a Addisonovy choroby (závažná onemocnění nadledvinek), dnes je lékaři častěji používají k vyhodnocení hypoadrenalismu. Normální hladina kortizolu je nízká večer a vysoká ráno. Těhotenství, stres a nemoc mohou také zvýšit hladinu kortizolu.

Zdroj: Správná funkce nadledvinek

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Vilcacora a Warfarin

Vilcacora nemá vliv na léčbu Warfarinem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Cena Nioxinu v eshopu

Zde můžete porovnat cenu výrobků Nioxin.

Zdroj: Nioxin na posílení hustoty vlasů

Příčiny a rizikové faktory hyperkalcémie

Hyperkalcémie je nejčastěji způsobena primární hyperparatyreózou, která nepřirozeně rozšiřuje žlázy. Jinou příčinou může být selhání nadledvinek, sedavý způsob života nebo dlouhodobý pobyt na lůžku (vedoucí ke špatné činnosti orgánů). Mezi rizikové faktory patří i příjem vápníku nad 2 g denně, hypertyreóza, selhání ledvin, některé léky, nadměrný příjem vitamínu D, některé genetické choroby a rakovina.

Zdroj: Hyperkalcémie vyplývající z vysokých dávek vápníku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

MUDr. Martin Beránek


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP