Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

PORCELÁNOVÉ KORUNKY NA ZUBY CENA

OBSAH

Porcelánové zuby

Rekonstrukci zubů lze provést pomocí takzvaných „veneers“. Jsou to tenké porcelánové fazety, které nahrazují vnější zubní vrstvu. Porcelánová fazeta se vyrábí v zubní laboratoři na základě otisku zubů klienta a teprve poté se nalepí na poškozený zub pomocí speciálního cementu. Tato technologie umožňuje úspěšně napodobit vzhled vlastního zubu a zároveň schovat pod fazetou všechny jeho vady. Porcelánové fazety „veneers“ se nasazují na přední zuby v případech, kdy jsou zuby již zničeny nebo změnily svou původní barvu. Porcelánové fazety umožňují dosáhnout potřebné formy a barvy a zároveň zuby chrání. Zub se stává pevnější a neliší se od ostatních zubů. Porcelánové fazety „veneers“ se vyrábějí v souladu s formou a barvou zubů klienta nebo podle jeho přání. Tato metoda umožňuje dosáhnout potřebného estetického efektu, minimálně ovlivňuje zub a je spolehlivá.

Zdroj: Zuby

Diskuze

V diskuzi PORCELÁNOVÉ ZUBY CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dita Soukupová.

Dobrý den,
zajímám se o porcelánové zuby. Mám špatné zuby. Napomáhá tomu velké časové prodlení od návštěvy k návštěvě.
Je možno se touto cestou objednat?
Děkuji moc DITA Soukupová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porcelánové zuby cena

Porcelánové fasety

Fasety (i fazety) se používají k estetické korekci chrupu – ke změně barvy a tvaru zubů, k uzávěru mezery (diastema) mezi zuby, k drobným úpravám sklonu rotovaných zubů. Zhotovení faset není možné u každého pacienta, záleží na pečlivém posouzení poškozených zubů, skusu pacienta a dalších faktorech. Jedná se o speciální typ zubních náhrad, které nekryjí celý zub, nýbrž jen jeho přední část. Využívají se jako estetická rehabilitace předních ploch zubů ve viditelném úseku chrupu, nejčastěji horních řezáků. Fasety mají tloušťku 0,4–0,8 mm a jsou většinou keramické, vzácně z fotokompozitního plastu.

Postup: Klasický zákrok představuje obvykle šest keramických faset na řezácích a špičácích horní anebo dolní čelisti. Pomocí keramických faset se pacient může zbavit například neestetických mezer mezi předními zuby, vadného zabarvení a postavení zubů, anomálií v postavení předních zubů, estetických vad vzniklých v důsledku fraktur nebo erozí zubů nebo mnohočetných výplní (plomb) na předních zubech. Zub se jemně preparuje (jen 0,3–0,5 mm) na přední plošce viditelného úseku chrupu, takže pacient přichází jen o minimum vlastní tvrdé zubní tkáně na rozdíl od postupu při zhotovení celokeramické korunky. Jedná se o velmi náročný proces. Fotokompozitní fasety může udělat zubní lékař během jedné návštěvy přímou metodou na pacientovi nebo je možné fasety zhotovit po sejmutí otisku ve spolupráci se zubní laboratoří během dvou návštěv. Poslední metodou je zhotovení faset frézováním z keramického bloku CAD/CAM systémem Cerec. Fasety se připevňují adhezivní technikou. Aplikace keramických fazet probíhá v lokální anestezii, jedná se tak v podstatě o bezbolestné ošetření.

Výhody: Vynikající estetický efekt. Vynikající biologická snášenlivost.

Nevýhody: Nelze je zhotovit u stoliček, u lidí, kteří skřípou zuby, při poruchách skusu, u klínovitých defektů či nekvalitní skloviny.

Životnost: Fasety nevyžadují žádnou následnou údržbu z rukou lékaře, mají delší životnost a díky použitému materiálu se dosahuje perfektních estetických výsledků. Životnost kvalitní celokeramické fasety zhotovené přesnou CAD-CAM technologií je několik desítek let. Je nutné si ale uvědomit, že faseta je fixována na přirozeném zubu, který může být postižen zubním kazem. Pro dlouhodobou životnost faset je tedy důležité dodržovat správnou hygienu dutiny ústní a také docházet na pravidelné preventivní prohlídky chrupu.

Cena: Cena je individuální a pohybuje se od 5 750 Kč.

Zde můžete vidět, jak vypadají porcelánové fasety.

Zdroj: Porcelánové zuby

Diskuze

V diskuzi MAM KORUNKY PORCELANOVE ZUBNI SKLOVINA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna benesovamI ,.

Prosim vas co mam delat 13 let mam bahore korunky.kousu to porad,zubni sklovina je mekka ale bejdemodstranit.pusobi mi to na nervy.dole mam nove korunky a bahradu zabtricet tisuc a taky ji kousu.kupuji drahenpasty ustni vody a nic nepimaha pry se to leci u psychiatra.hebto zlozvyk,treba jako kousani nehtu.zubar mi rika ze mam byr rada,ze mohu kousat,ze nemam nahradu.je pravda,ze kousu jablko bez problemu.az na tu sklovinu. Dekujin za radu jakoukoliv.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mam korunky porcelanove zubni sklovina.

Jak zabránit vypadnutí korunky

Není toho moc, co byste mohli udělat, pokud vaše korunka nebyla správně nasazena do úst nebo pokud zeslábl cement. Ale stále můžete být proaktivní v péči o svou korunku, abyste snížili pravděpodobnost, že se uvolní.

Několik rad proti vypadnutí korunky:

  • nekousejte led (například z nápojů);
  • vyhněte se nebo buďte velmi opatrní při konzumaci velmi lepkavých nebo potravin vyžadujících dlouhé žvýkání;
  • čistěte si zuby dvakrát denně;
  • pravidelně používejte nit;
  • používejte mezizubní kartáček, abyste odstranili veškerý plak z oblasti, kde se vaše dáseň setkává se zubem a korunkou.

Pokud v noci skřípete zuby, zubař vám může také doporučit, abyste nosili chránič zubů, který chrání korunku a ostatní zuby.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Poradna

V naší poradně s názvem CENA HORNÍ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Macková.

dobrý den,
mám zacovalé horní 4 řezáky, na zbytek bych si chtěla nechat udělat náhradu, protože mám zuby špatné z léků, plomby i korunky odpadávají. Mám pojišťovnu ZPMV a chtěla bych se zeptat kolik by takový zákrok stál, jsem v současnosti v insolvenci . Je mi 52 let. Děkuji



S pozdravem Andrea macková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Cenu vám sdělí váš zubní lékař. Výše ceny záleží na náročnosti a zvolené kvalitě nové zubní náhrady. Jak bude velký příspěvek od pojišťovny vám buď také sdělí lékař a nebo se můžete dotázat přímo u své pojišťovny www.zpmvcr.cz

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Ošetření zubu po vypadnutí korunky

Poté, co se vaše korunka uvolní, zubař prohlédne místo korunky i korunku samotnou.

V závislosti na integritě korunky a stavu vašich úst se bude muset rozhodnout, zda korunku znovu připevnit, nebo vytvořit korunku novou.

Pokud potřebujete novou korunku a váš zub je poškozený, zubař bude muset váš zub připravit, což může znamenat pilování zubu nebo přidání výplňového materiálu k jeho vybudování. Poté zubař nainstaluje dočasnou korunku, aby získal čas pro výrobu nové korunky.

Zdroj: Lepidlo na zubní korunky

Diskuze

V diskuzi CENA HORNÍ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Macková.

dobrý den,
mám zacovalé horní 4 řezáky, na zbytek bych si chtěla nechat udělat náhradu, protože mám zuby špatné z léků, plomby i korunky odpadávají. Mám pojišťovnu ZPMV a chtěla bych se zeptat kolik by takový zákrok stál, jsem v současnosti v insolvenci . Je mi 52 let. Děkuji



S pozdravem Andrea macková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Botiková.

Dobrý den chtěla by jsem se zeptat kolik by stala pulka zubni horni protezy .od středu do leva zbytek mám korunky. děkují botíkova

Zdroj: diskuze Cena horní zubní protézy

Porcelánové zuby na splátky

Jediné chybějící zuby, které není třeba nahrazovat, jsou osmičky, všechny ostatní by měly být nahrazeny zubními náhradami. Pacient by si měl předem zjistit, zda jeho zubař provádí výkony jen na přímou platbu, nebo i se spoluúčastí pojišťovny. Ceny stomatologických výkonů, které jsou částečně hrazeny pojišťovnou, se mohou lišit v závislosti na použitém materiálu. Ceník musí mít lékař vyvěšen na viditelném místě a musí pacienta předem informovat, co je a co není placené ze zdravotního pojištění. Na základě zkušeností ze stomatologických ambulancí jsou pacienti, kteří přesně vědí, co chtějí a kolik to bude stát, ale jsou i tací, co po vyčíslení opravy zubů naříkají. Nedá se zobecnit, že jednodušší a sociálně slabší lidé se o své zuby nestarají. Právě oni často doslova peníze nastřádají a nechají si zuby opravit, zatímco lidé, kteří vystoupí z nadstandardně drahých aut, kývnou rezignovaně rukou, když jim zubař řekne částku.

Pacienti si na opravu zubů mohou vzít spotřební úvěr. Možnosti využít spotřební úvěr na stomatologické zákroky využívají ve větší míře muži, ženy peníze z takového úvěru použijí raději na estetické operace, jako je například liposukce.

Zdroj: Porcelánové zuby

Poradna

V naší poradně s názvem AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Avokádo ve svém přirozeném prostředí dorůstá výšky a objemu našich lip. Proto, když stromku, který má v plánu dosáhnout výšky 15 metrů, zakrátíte hlavní výhon, tak nebude dělat nic jiného, než že vyšle nový výhon, který znovu požene do výšky. Dělá to proto, že v našich podnebných podmínkách má během zimy nedostatek světla a myslí si, že zakořenil někde v tmavém pralese a musí co nejvíce vyrůst do výšky, aby se dostal nahoře ke světlu. K vytvoření korunky ho přiměje jedině přibližně stále stejně dlouhý 12-ti hodinový denní svit po celý rok a to v našem podnebném pásu nedokážeme. Jedině, že byste stromku od listopadu do května svítila rtuťovou výbojkou o výkonu 1000 Wattů a prodloužila tak denní světlo na celkem 12 hodin. To by například v prosinci znamenalo svítit 8 hodin, aby se udržela požadovaná intenzita světla. V nákladech na elektřinu by to znamenalo přibližně 1000 Kč za celou zimní sezónu.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

A – korunka

Korunka je část vyčnívající z dásně, pokrytá hladkou sklovinou (enamelum). U korunky se rozlišují plochy (facies) podle zubu a polohy na něm. Kousací plocha (facies occlusalis) má u jednotlivých druhů zubů různý počet kousacích hrbolků (cuspides dentales), podle jejich počtu se zuby dělí na zuby bez hrbolů, zuby s jednoduchým hrotem, zuby s více hrbolky – dvou- a vícehrbolkové.

Funkce

Korunka je nejtvrdší látkou v těle. Sklovina je tvořena mineralizovanými hranoly, je velmi odolná a při poškození nemá schopnost regenerace. Vrstva skloviny je silná jeden až tři milimetry. Jedná se o kousací plochu. Je různě tvarovaná a má různý počet kousacích hrbolů.

Zdroj: Zub anatomicky

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Bělicí pásky na zuby

Bělicí pásky na zuby jsou nejoblíbenějším prostředkem k bělení zubů na světě. Bělicí pásky využívají stejné účinné látky, jaké používají zubní lékaři při ambulantním bělení zubů. Proč tedy platit tisíce korun u zubaře, když můžete mít krásné bílé zuby i za mnohem méně peněz? Domácí bělení zubů pomocí pásků doporučuje mnoho zubních lékařů na celém světě. Bělení je jednoduché a zcela bezpečné. Zuby budete mít bílé už po prvních třech dnech bělení.

Bělicí pásky na zubycena

Zde je seznam cen bělicích pásek na zuby.

Zdroj: Péče o zuby

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ NÁHRADY CENÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Chrpa.

Mám snímatelnou zubní náhradu na horní čelisti - nahraženy byly původně 3 zuby s přilepením pastou na patro v roce 2016 - zaplatil jsem 1500 Kč. Následně byla letos vytržena stolička se zadrženým kořenem, který musel být odstraněn chirurgickým zákrokem na zubní klinice FN v Praze - otvor do dutin. Do stávající náhrady přidána stolička za úhradu. Po rozpadu korunky na 4 vytrženy další 2 zuby a nyní mám za úpravu stávající náhrady podle zubní lékařky zaplatit 450 Kč. Jsem pojištěnec VZP. Mám nějaký nárok na úhradu pojišťovnou? Jsem důchodce a je mi 83 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanilav Chrpa.

V žádné diskusi jsem se nedověděl co uhradí VZP z účtované ceny. Kolik co stojí úkon zubaře je v diskusi, ale kolik zaplatím já z celkové sumy po ´hradě pojišťovny jsem se nedověděl. To, že kalkulaci za výkon má každý zubař jinou je zvláštní. Tak podle čeho pak pojišťovna vlastně vypočítává kolik za výkon zubař dostane?
Celý dosavadní život jsem platil zdravotní pojištění, zubaře jsem až na výjimky nepotřeboval a ke stáru mám platit za každý výkon. To, že ztráta zubů je jen vina pojištěnce a že ztráta zubů neohrožuje na životě je falešný argument nejen VZP, ale stomatologů. Cožpak stáří, životní styl včetně pracovního a životního prostředí nemá vliv na celý organismus a jeho opotřebení? To je jeden z mnoha příkladů jak se chová společnost k seniorům.

Zdroj: diskuze Zubní náhrady ceník

Porcelánový zubní implantát

Klasická čepová korunka se dříve zhotovovala i s kořenovým čepem jako jeden celek (takzvaná Richmondova korunka), a to zejména u dolních řezáků a horních malých řezáků (lidově řečeno: zuby napevno). Dnes se již tímto způsobem nezhotovuje. Chybí-li u endodonticky ošetřeného zubu velká část korunkové části, zhotoví se nejdříve kořenová nástavba – dříve litá v zubní laboratoři, dnes nejčastěji moderním způsobem s použitím čepu ze skelných vláken a dostavěním dostavbovým materiálem a teprve poté klasická korunka. Renesanci zažívá obdoba čepové korunky v ordinacích vybavených CAD/CAM technologií Cerec, jako takzvaná endokorunka, kdy se z keramického bloku vyfrézuje korunka zasahující svou vnitřní částí do části kořenového systému zubu, což zaručí vyšší stabilitu takto zhotovené práce a výbornou estetiku. Kromě dříve užívaného zhotovení kořenové nástavby na základě otisku odlitím kovové nástavby v zubní laboratoři se stále více uplatňují systémy aplikovatelné v ordinaci, šetřící čas pacienta i lékaře – jedná se většinou o prefabrikované kořenové čepy, buď takzvaný aktivní, tedy jakýsi vrut se závitem (vyvíjejí ovšem v kořeni zubu tlak a ten může později prasknout), nebo pasivní – cementují se do připraveného kořenového kanálku. Také materiál, ze kterého jsou zhotoveny, prochází vývojem – od starších kovových z nerezové oceli přes titanové k moderním skelným vláknům a keramickým čepům na bázi zirkonia.

Klasická kořenová nástavba odlévaná v laboratoři z kovu se dnes už téměř neužívá. Poměrně velká ztráta zubní tkáně, vyšší nákladnost laboratorní práce, jedna návštěva v ordinaci navíc a zvýšená náročnost s výrobou provizoria – to vše jsou nevýhody, které nejsou dostatečně vyváženy pozitivy tohoto řešení.

Využití: v případech, kdy je korunková část zubu (nad dásní) destruována v takové míře, že by na zbytku zubu korunka nenalezla dostatečnou oporu. Předpokladem zhotovení je vždy samostatné ošetření kořenového kanálku.

Životnost: je v řádech desetiletí, implantát by tedy měl vydržet celý život. Jedná se o kvalitní systém, který vykazuje 100% úspěšnost. Zavedený zhojený implantát se nevyměňuje.

Cena: Cena je individuální, u jednoho zubu se pohybuje okolo 23 000 Kč i s prací. Implantát se platí ve dvou částech. První platba probíhá po zavedení implantátu a druhá platba po usazení korunky na implantát. Vše záleží na individuální domluvě.

Zde můžete vidět, jak vypadá porcelánový zubní implantát.

Zdroj: Porcelánové zuby

Diskuze

V diskuzi KOLIK STOJÍ ZUBNÍ PROTEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tibi.

Ano, teoreticky je to dobrý nápad vyzkoušet doktora maminky, ale záleží na něm, jestli Vás přijme. Jinak záleží taky na typu protézy, na pojištovně, na použitém materiálu a na vybavení ordinace a na spolupráci s laboratoří....žádný doktor Vám neudělá protézu bez laboratoře. obecně platí, že každý Pojištěnec má nárok na základní ošetření a základní protetickou náhradu. Např. totální (celkovou) náhradu - protézu - by jste měl mít zdarma, pojištovna platí cca 3600 kč, z toho se musí zaplatit laboratoři cca 2200,- kč no a z toho zbytku peněz je to prý pro ordinaci nedostačující, nevím...
U celkových protéz placené pojištovnou by se správně nemělo nic platit, to samé platí u částečných snímatelných protéz s jednoduchými retenčními sponami (drátěnýmí).....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

No nevím,ohledně ceny jsem byla šokovaná.U nás v Klášterci nad Ohří je nedostatek zubních lékařů.Horní zuby,kde jsem měla 8 svých zubů,zbroušené a nasazené keramické.Cena 62.000Kč.Třikrát všechno spadlo,zlomily se a protož euž nebylo za co uchytit a zacementovat.(hodně zbroušené moje zuby,vypadaly jak jehličky)všechny musely být vytrhané.Dolní zuby:zubní tvrdá náhrada na kovové háčky(chybí 3 zuby)Nepruží a ulomila mi dva zuby.Cena této zubní náhrady 7.800 Kč.Měla být hrazená pojišťovnou.Zjistila jsem,že úhrada byla zaplacena 4.200Kč.Nevím co jsi o tom myslet.Mám strach kolik zaplatím za celkovou zubní náhradu(má být hrazená pojišťovnou ale nevím kolik mi zas napočítají)A jak bude sedět.

Zdroj: diskuze Kolik stojí zubní proteza

Cementové lepidlo na zuby

Lepidlo má hnědou barvu. Balení obsahuje 8g stříkačku a 10 hrotů.

Obecná indikace

Permanentní cementové lepidlo na sklovinu, dentin, kov, keramiku, porcelán, zirkonium a kompozity.

Pro zubní náhrady

Korunky, můstky, sloupky, intarzie, onleje, fazety atd.

Výhody

  • Vše v jednom!
  • Gravírování + základní nátěr + Union + cement.
  • Výjimečná síla spoje:
    • O glazuře: 20MPa;
    • V dentinu: 15MPa;
  • Výjimečná pevnost spoje v zirkonu > 12MPa.
  • 3 typy intraorálních hrotů: jemné, extra jemné a ultra jemné.
  • Zaručené vytvrzení v oblastech s omezeným pronikáním světla.
  • Optimalizovaný stav gelu pro snadné odstranění přebytku lepidla.
  • Extrémně tenký film (10 μm).
  • Nerozpustné v ústních tekutinách.
  • Rentgenokontrastní 250% Al.
  • Lze použít i na vitální zuby.

Zdroj: Cementové lepidlo na zuby

Diskuze

V diskuzi VZP-MUSTEK NA ZUBY,HRAZENY POJISTOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Müllerova Ivana.

Dobry den,mam dotaz ohledne castecneho hrazeni tkzv.mustku na zuby.Mam zaplatit 10800 za dva obrousene zuby a metalokeamicky imlantat.Platim si pravidelne zdravotni pojisteni,mohu od VZP me pojstovny pozadovat,aespon cast z teto castky?.Predem dekuji za odpoved.Müllerova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MJ.

Vetsinou cena kterou udava zubni lekar, je cena ktera je doplacena a cast hradi pojistovna. Metalokeranika je drahy material, ktery se musi uhradit. Ale take zavisi zda ma zubni lekar smlouvu s pojistovnou pacienta.

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou

Porcelánová korunka

Korunka je umělá náhrada korunkové části zubu, která je nasazena na obroušený pahýl zubu nebo na čepovou nástavbu kořene. Zhotovuje se při velkých ztrátách tvrdých zubních tkání, kde nelze již zhotovit klasickou výplň (úraz, kaz, endodonticky ošetřené zuby). Dále jako pilířová konstrukce fixních můstků.

Určitě si pamatujete na zlaté korunky. Zlato je sice ušlechtilý kov, ale na přední zuby je naprosto nevyhovující. Metalokeramika už je lepší možnost, ale k dokonalosti má stále ještě daleko. Oproti tomu zirkonium v ústech vypadá naprosto přesvědčivě. Jde o umělý diamant, z něhož se zhotovují celokeramické korunky, které naprosto dokonale nahradí vlastní pravý zub. Dále jsou tu i další materiály, které mají podobné vlastnosti jako skutečný zub, například živcová keramika a podobně. Nejnovějším způsobem lze zhotovit i celokeramický můstek pomocí zirkoniové keramiky, která je pro svou nezničitelnost označována jako keramická ocel.

Celokeramická korunka je považována za královnu mezi korunkami. Celokeramická korunka představuje estetický vrchol současné stomatologické protetiky. Navíc je zcela bezkovovou prací a na keramické hmoty dosud nebyla popsána alergie na rozdíl od nejrůznějších pryskyřic a kovových slitin, přestože jsou schváleny pro užívání v ústní dutině. Jako základní a jediný materiál jsou použity keramické hmoty, které se v náročném procesu výroby individuálně přizpůsobují odstínu vlastních zubů. K definitivnímu cementování na preparovaný zub se používají rovněž barevně upravené speciální cementy.

Celokeramické korunky jsou nejen vysoce estetické, ale při vhodné indikaci, dodržení pracovního postupu při preparaci a výrobě dostatečně mechanicky i odolné pro přední zuby a pro stoličky.

Celokeramických systémů je v současné době více a je možno je rozdělit dle technik, kterými jsou celokeramické korunky zhotoveny. V zubní laboratoři spočívá technika výroby ve vrstvení živičné keramiky na základní masu, dnes zřejmě nejčastěji na tvrdé zirkonoxidové jádro, případně se celokeramická korunka vyrábí lisováním. Nově je možné celokeramickou korunku vyrobit i přímo v ordinaci bez nutnosti zasílat otisk do zubní laboratoře, a to během jediné návštěvy technikou frézování z keramického bloku. Ordinace však musí být vybavena drahou CAD/CAM technologií Cerec. Při tomto způsobu výroby celokeramické korunky odpadá nepříjemné otiskování, zhotovování provizorní korunky a 1–2týdenní čekání, než zubní technik korunku vyrobí. Korunku vyfrézuje robot na základě předchozího oskenování preparovaného zubu speciální kamerou.

Využití: prakticky u jakéhokoliv zubu, kdy je zapotřebí nahradit ztracené zubní tkáně korunkou; k estetické korektuře předních zubů.

Preparace: na zaoblený schůdek 1–1,5 mm.

Životnost: životnost kvalitní celokeramické korunky zhotovené přesnou CAD-CAM technologií je několik desítek let. Je nutné si ale uvědomit, že korunka je fixována na přirozeném zubu, který může být postižen zubním kazem. Je-li korunka fixována na implantátu, dochází při nedostatečné hygieně k rozvoji zánětu dásní kolem implantátu a k možnému selhání implantátu. Pro dlouhodobou životnost korunek je tedy důležité dodržovat správnou hygienu dutiny ústní a také docházet na pravidelné preventivní prohlídky chrupu. Obojí patří mezi podmínky desetileté záruky.

Cena: je individuální a pohybuje se od 5 600 Kč.

Zde můžete vidět, jak vypadá celokeramická korunka.

Zdroj: Porcelánové zuby

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Pavlíková.

Dobrý den,do nedávna jsem měla částečnou zubní protézu,zbytek zubů se taky vytrhlo a zuby byly dodány na tu částečnou protézu,za dodané zuby jsem platila ,to znamená že mám celou protézu.Musím taky čekat tři roky na novou protézu?Moc děkuji za odpověď s pozdravem Pavlíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní protéza cena

Bolest zubu pod korunkou

Příčiny

Pokud se objeví bolest zubu pod korunkou, jedná se s největší pravděpodobností o zánět zubu – pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce se doporučuje bolest zubu na skus endodonticky ošetřit (zaplnit kanálky).

Léčba

Pokud se projevuje bolest zubu pod korunkou, tak byly pravděpodobně korunky nafixovány na živé zuby. Je nutné vyjmout nervy. Také je možné zub uklidnit, ale zde je dobré zkontrolovat, zdali zub reaguje přiměřeně na chladovou zkoušku a je poklepově nebolestivý, ještě před nasazením fixní práce.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Zažloutlé zuby – foto

Na těchto fotografiích je možné vidět zažloutlé zuby.

Zdroj: Žluté zuby

Sundání zubní korunky

Pokud již byly korunky definitivně nacementované, je málo pravděpodobné, že by se je podařilo snadno sejmout bez jejich poškození.

Průběh

V takovém případě je nutné rozříznout kovovou konstrukci, opatrně ji odstranit a poté zhotovit celou práci znova. Pokud by bylo možné korunky sejmout bez poškození a kovová konstrukce by byla vyhovující, je teoreticky možné ji znovu použít pro napálení nové keramiky, ale tento scénář je spíše nepravděpodobný. Za určitých okolností by bylo možné zhotovit keramickou fasetu a poškozenou korunku opravit přímo v ústech.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Metalokeramická korunka zhotovená na implantát

Cena konstrukcí metalokeramických korunek na implantáty je kalkulována často na míru, podle typu použitého implantátu, ale obvykle stojí kolem 8 500 Kč.

Co za tuto cenu od zubaře dostaneme?

  • Otisky pomocí A-silikonových materiálů jednorázovou metodou, které prokazují největší přesnost při reprodukci situace v ústech.
  • Krytí implantátu takzvaným vhojovacím válečkem do doby než je nacementována korunka do ůst. Vhojovací váleček tvaruje okolní dáseň. Jeho použití umožní obnovit mezizubní papily, což jsou trojúhelníkovité výběžky dásně mezi vlastními zuby, i okolo implantátu a zajistí tak dokonalý estetický dojem.
  • Kompletní práce a materiál laboratoře, kde se použijí jen vysoce odolné a estetické keramické hmoty nejnovější generace.
  • Výběr barvy laborantem přímo v ústech pacienta pro dosažení lepšího estetického efektu než při výběru barev podle standardizovaného vzorníku.
  • Nacementování korunky v ústech.
  • Nácvik zubní hygieny a zacházení s korunkou.
  • Výsledkem je vysoce estetická korunka zhotovená s přesností v řádu mikrometrů.


Zdroj: Kolik co dnes stojí u zubaře?

Co jsou to porcelánové zuby

Kolem roku 1600 se Jacques Guelleman pokusil o malou revoluci v oblasti zubních náhrad, místo zvířecích či lidských zubů, které v ústech podléhaly zkáze, bakteriím a podobně, navrhl minerální pastu k výrobě zubů umělých. Ta obsahovala mimo jiné bílý vosk, mastix, drcené korály a perly. Tím natolik předběhl svou dobu a vlastně i technické možnosti, že tento návrh zůstal spíše hudbou budoucnosti. V 19. století v Anglii byly zuby běžně nabízeny na tržištích, neboť zubní lékaři si zvykli vyrábět zubní náhrady z lidských zubů. A této možnosti, jak přijít k penězům, využívalo nemálo chudých lidí. Největšími dodavateli však zůstávala bitevní pole stejně jako vykradači hrobů. Nejcennější byl kompletní chrup či sada zubů sobě podobných. Tolik k historii.

Lidově řečeno: porcelánové zuby jsou vyrobeny z tvrdé dentální keramiky, která vydrží velký žvýkací tlak. Jsou velmi kvalitní, vysoce estetické, splynou s okolím a vypadají jako vlastní zub. Používají se také jako možné řešení pro celý nový chrup.

Celokeramické materiály umožňují jak náhradu ztracených zubů, tak ošetření různých defektů zubů. Celokeramické materiály jsou pevné, přesné, mají dlouhou životnost a především jsou estetické. Čím lépe se bude pacient o celokeramické materiály starat, tím déle mu budou dobře sloužit. Zuby nesoucí korunku jsou i nadále náchylné ke vzniku zubního kazu v oblasti krčku, kde je umístěn okraj korunky. Zároveň se v případě zanedbávání ústní hygieny může rozvinout zánět dásní.

Korunka je protetický výrobek, který tvoří umělý plášť ošetřovaného zubu. Svým tvarem a barvou by měl zcela věrně napodobit původní zub. Zhotovení korunek se doporučuje ve všech případech, kdy zub nelze kvalitně rekonstruovat jiným konzervativnějším způsobem (například výplní). Korunka umožňuje nejen rekonstrukci tvaru zubu, ale také významně zvýší mechanickou odolnost ošetřeného zubu a ochrání zub před možným podélným prasknutím. Korunkami se dají rovněž řešit větší korekce tvaru, postavení a barvy zubů.

Můstek je protetický výrobek, který nahrazuje ztracený zub anebo zuby spojuje. K jeho zhotovení je nutné obrousit nejméně 2 zuby sousedící s mezerou po ztraceném zubu. Na obroušené zuby se zhotoví korunky, které jsou spojené pomocí takzvaného mezičlenu (tedy daného nahrazovaného zubu). Můstky byly v minulosti hojně užívány, dnes jsou ztracené zuby většinou nahrazovány pomocí zubních implantátů. Jsou ale situace, kdy můstek představuje efektivnější variantu ošetření (například zuby jsou již nabroušené nebo v místě nahrazovaného zubu není dostatek kosti pro implantát). Můstek na implantátech má delší prognózu, protože na rozdíl od zubu je implantát v čelistní kosti zcela pevně ukotven. Platí samozřejmě pravidlo o hygieně ústní dutiny, což zajistí dlouhodobou životnost implantátů.

K nejmodernějším technologiím patří CAD/CAM systém Cerec, o kterém se hovoří jako o symbolu stomatologie 21. století. Cerec umožňuje revolučním způsobem zhotovit keramickou náhradu zničených částí zubů, korunky, fasety a menší můstky. Keramika je v podstatě k nerozeznání od původní zubní tkáně a její odolnost i trvanlivost je obrovská. Cerec je zkratkou a vychází ze spojení anglických slov slov Chairside Economical Restoration of Esthetic Ceramics a jde o nejmodernější počítačový CAD/CAM systém pro výrobu bezkovových protetických prací v jedné návštěvě zubní ordinace. Princip spočívá v počítačové 3D modelaci protetické práce a následném přesném vyfrézování z keramického bloku. Po úpravě ošetřovaného zubu do vhodného tvaru se na základě skenování speciální 3D kamerou vytvoří v počítači trojrozměrný model situace. Tento digitální model lékař dále upravuje pomocí speciálního softwaru. V okamžiku, kdy je výsledek vyhovující, jsou data odeslána do frézy. Ta z předem vybraného keramického bloku absolutně přesně vyfrézuje požadovaný výrobek pomocí diamantových brousků. Po vyfrézování se povrch práce zaleští nebo opatří glazurou a je připraven pro fixaci v ústech. Ošetření tak proběhne během jedné jediné návštěvy v ordinaci a výsledek je dokonale estetický – zub je restaurován do přirozené barvy, tvaru a je plně obnovena jeho funkce.

Do ceny za ošetření se promítá pořizovací cena této zcela unikátní technologie, která se skládá ze skenovací jednotky obsahující speciální software, frézy a glazovací pece, což v součtu představuje dva miliony korun. Dalším nákladem je keramický blok a další spotřební materiál společně s časem lékaře. S ohledem na kvalitu a výhody je náhrada zhotovená systémem Cerec cenově nejefektivnější zubní náhradou, která je v současnosti k dispozici.

Cena za keramickou inlay a onlay je cca 4 000 Kč, celokeramická korunka stojí od 5 600 Kč, keramická faseta přijde na 5 750 Kč.

Zdroj: Porcelánové zuby

Jak se sundává korunka

Korunkové náhrady rekonstruují ztracené zubní tkáně jednotlivých zubů částečně nebo úplně. Hlavním předpokladem pro jejich zhotovení je, že z původního přirozeného zubu pacienta zůstává dostatek tvrdých zubních tkání. Výhodou zubních korunek je jejich pevné připojení na přirozený zub, krátká doba přivykání (v krátkém čase je pacient vnímá jako vlastní zuby), rehabilitace po stránce psychické, funkční a estetické. Pro chrup s umělými zubními korunkami je velice důležitá pečlivá ústní hygiena.

Mezi korunkové náhrady, které doplňují pouze část zubu, se řadí:

  • polokorunky – nahrazují orální část zubu;
  • estetické fazety – doplňují vestibulární část zubu, korigují nevhodný tvar či barvu zubu, mohou být zhotoveny z keramiky nebo z kompozitu v barvě zubů;
  • inleje – laboratorně zhotovené výplně, které mohou být vyrobené z kovových slitin, z keramiky nebo z kompozitu;
  • onleje – výplně většího rozsahu než inleje, nahrazují jeden hrbolek žvýkací plochy, zhotovují se ze stejných materiálů jako inleje;
  • overleje – výplně většího rozsahu než onleje, nahrazují více hrbolků žvýkací plochy, zhotovují se ze stejných materiálů jako inleje a onleje;
  • kořenové inleje – jsou ukotveny čepem v kořeni zubu, zhotovují se z kovových slitin.
Mezi korunkové náhrady úplné neboli zubní korunky patří:
  • čepové korunky – tvoří spojení kořenové inleje a fazetové korunky v jeden celek;
  • celoplášťové kovové korunky – nejjednodušší typ korunek, plášť je vyroben ze slitin kovů, jako je stříbro, zlato, paladium, obecné kovy, titan a podobně; mají vynikající mechanické vlastnosti;
  • celoplášťové plastové korunky – velmi estetické korunky (v barvě zubů) s horšími mechanickými vlastnostmi, nejčastěji se používají pouze ve frontálním úseku chrupu nebo jako provizorní korunky;
  • fazetové korunky neboli kombinované korunky – plášť je tvořen z pevné kovové slitiny, viditelná vestibulární fazeta je vyrobena z estetického plastu;
  • celokeramické korunky – vyznačují se vynikající estetikou a při správné volbě keramického materiálu jsou i dostatečně mechanicky odolné;
  • metalokeramické korunky – velmi estetické, zhotovují se kombinací vnitřního pevného kovového pláště a vnějšího estetického pláště z keramiky;
  • teleskopické korunky – slouží jako kotevní korunky pro snímatelné zubní náhrady.

Odstranění korunky se provádí v ordinaci zubního lékaře, a to tak, že se korunky nesundávají sklepáváním, ale rozřezáním. V domácím prostředí je to tedy nemožné, jelikož by mohlo dojít k poškození zbylého zubu pod korunkou.

Zdroj: Lepidlo na zubní můstek


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP