Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

PĚSTOVÁNÍ OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

OBSAH

Nejlepší mlýnek na ostropestřec

Pokud zvažujete, jak nejlépe ostropestřec pomlít, tak zde naleznete vhodný mlýnek na ostropestřec mariánský.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Malátnost může souviset s užíváním ostropestřce. Tím jak se čistí játra, tak se může objevit zvýšená únava. Užívejte k tomu gel z aloe vera a hodně pijte. Tím pomůžete dostat toxiny rychleji z těla ven.

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Jak rozdrtit ostropestřec

Žvýkání je otravné, zdlouhavé a stejně nelze drť rozžvýkat dostatečně. Vhodnější je ostropestřec mariánský pomlít, a to tak, aby se neztratily cenné látky. Doporučuje se lžičku semen pomlít na tříštivém mlýnku na kávu a hned jíst.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Nosková.

Dobrý den,

prosím o radu jak léčit zvýšené jaterní testy. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michal.

Použijte Ostropestřec mariánský.

Zdroj: diskuze Jak léčit zvýšené jaterní testy

Na játra ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský podporuje růst nových jaterních buněk. Hlavní léčivou složkou této byliny jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Zdroj: Játra

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Moc děkuji za odpověď. Docela mě to zarazilo když se mi začala motat hlava a byla jsem s toho taková malátná. Vůbec jsem to nečekala že na to mohu takto reagovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka kizekova.

Jj i mne se po nem mota hlava

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Ostropestřec mariánský - tinktura

V prodejnách zdravé výživy nebo přes internet můžete koupit také tinkturu z ostropestřce mariánského. Tinktury jsou považovány za účinnější, protože je zde účinná látka v koncentrovanější podobě. Složení se samozřejmě u jednotlivých výrobců liší, ale vždy je obsažen standardizovaný extrakt ostropestřce, voda, jemný líh, tyto složky bývají doplněny o další látky, například o vitamin C. Doporučené dávkování je 3x denně 1–2 ml, to je 15–30 kapek, a to po dobu 4 týdnů. Poté 1 týden vysadit, a přetrvávají-li problémy, zahájit další čtyřtýdenní kúru. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte v suchu při pokojové teplotě. Jde o doplněk stravy nevhodný pro děti do tří let, těhotné a kojící matky.

Zde se můžete podívat, jaké tinktury jsou na našem trhu nabízeny a v jaké cenové relaci se pohybují: ostropestřec mariánský tinktura cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Poradna

V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.

Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Očista jater

Ostropestřec mariánský - kapky

Bylinné kapky obsahují výluh z ostropestřce mariánského a čistý konzumní líh. Pomáhají zvyšovat tvorbu a vylučování žluči, jsou vhodné při prevenci a léčení žlučových kamenů, zlepšují trávení tuků. Obvykle se užívá 10 kapek 3x denně, nebo 2x20 kapek denně. Před použitím bylinné kapky protřepejte. Kapejte do studených nebo teplých nápojů, nejlépe před jídlem (na lačno).

Nepřekračujte doporučené dávkování. Vzhledem k obsahu alkoholu nejsou kapky vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Skladujte při pokojové teplotě mimo dosah a dohled dětí. Bylinné kapky jsou doplňkem stravy, nikoliv lékem. Nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky, ale neužívejte při přecitlivělosti na složky přípravku. Možné potíže konzultujte se svým lékařem.

Zde se můžete podívat na nabídku a ceny těchto produktů: Ostropestřec mariánský kapky cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC VEDLEJŠÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Zdravím, trpím úzkostmi a depresemi,beru antidepresiva fronton a seropram.Ještě prášky na cholesterol.Chtela bych brát na pročištění ostropestřec mariánský.Chtela bych vědět jestli to je vhodné.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maren.

Dobrý den, mám ty samé problémy jako vy.uzkosti deprese,cholesterol.Take beru frontin a seropram nikde jsem se nedocetla jestli mužů užívat ostropestřes. Zdravím

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Nežádoucí účinky a rizika

Pokud máte vysoký krevní tlak, neměli byste ostropestřec užívat. Rovněž se po užití přípravku obsahujícího výtažek z rostliny doporučuje nepít nebo nekonzumovat do 1 až 2 hodin alkohol, mléko a dráždivá jídla. Sylimarin zpomaluje metabolismus vápníku v těle, takže pokud s tím máte problém, poraďte se před užíváním ostropestřce se svým lékařem. Také se nedoporučuje v těhotenství. Ostropestřec mariánský má jinak téměř nulové vedlejší účinky, a pokud dodržíte správné dávkování, je vyloučeno, aby se stalo něco negativního.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO ESTROGENNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
ve vašem článku píšete , cituji ,, Vzhledem k tomu, že má ostropestřec i estrogenní účinky, měly by se některé ženy vyvarovat jeho konzumaci, zejména pak ty, které mají myomy či jsou léčeny na endometriózu, rakovinu prsu, dělohy a vaječníků."
Naopak v jiných článcích se píše opak .

www.mj-krasazdravi.c…

Jak to tedy je??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec prokazatelně zlepšuje situaci týkající se karcinomu jater. Ovšem ostropestřec rovněž stimuluje estrogenový receptor, čímž může zhoršit situaci nádorů závislých na vyšších dávkách estrogenu. Ostropestřec mariánský je přírodní léčivo, které má i své nežádoucí účinky a toto je jeden z nich. Jako zdroj těchto informací lze uvést odkaz na tento odborný magazín www.sciencedirect.co…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec a jeho estrogenní účinky

Riziko u krevního tlaku

I když neexistuje žádný vědecký důkaz pro stanovení účinku ostropestřce mariánského na krevní tlak, dle informací Národní diabetické organizace lze vyvodit, že vysoká hladina cukru v krvi přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Jeden z navrhovaných způsobů použití ostropestřce je snížit hladinu cukru v krvi, což může v konečném důsledku způsobit i pokles krevního tlaku.

MayoClinic.com laboratorním výzkumem u zvířat zjistil, že ostropestřec mariánský je schopen snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně je zapotřebí dalších výzkumů, aby byla potvrzena jeho skutečná účinnost. Pokud je to pravda, ostropestřec mariánský může pomoci snížit krevní tlak tím, že odstraní nadměrné hladiny cholesterolu v tepnách.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LAGOSA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Môžem užívať lagosu pri warfarine a atorvastatine a exetrole? Vďaka za odpoveď.v.a.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský, slovensky pestrec mariánsky.

Ostropestřec mariánský má nepříznivé účinky pro některé léky.

Ptáte-li se na Warfarin, Atorvastatin a Ezetrol, tak u všech těchto léků může užívání ostropestřce mariánského způsobit vyšší hladiny v séru. Je to proto, že ostropestřec mariánský i zmíněné léky využívají stejné jaterní enzymy pro svůj metabolismus a setrvání těchto léků v těle tak může trvat déle. Společné užívání tak zvyšuje riziko výskytu nežádoucích účinků těchto léků.

Před použitím Logosy nebo doplňků s obsahem ostropestřce mariánského, se vždy poraďte se svým lékařem, protože je důležité, aby o této společné léčbě věděl a mohl tak lépe dohlédnout na bezpečnost celkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lagosa nežádoucí účinky

Léčivé účinky

Silymarin je hlavní aktivní složka ostropestřce mariánského, která má protizánětlivé a antioxidační účinky. Ostropestřec mariánský se někdy používá jako přírodní léčba při problémech s játry. Doporučuje se také při cirhóze, žloutence a u chorob žlučníku. V současné době však není k dispozici dostatek vědeckých údajů, zda ostropestřec mariánský opravdu příznivě působí na játra. Některé starší výzkumy sice naznačují, že může pomoci lidem s onemocněním jater způsobeným alkoholem, jiné studie však žádné zlepšení jaterních funkcí v této skupině lidí neprokazují. Některé studie prokázaly příznivý vliv ostropestřce u poškození jater průmyslovými jedy, jako je toluen a xylen. Ostropestřec pravděpodobně umí snižovat hladiny cholesterolu. A lékařské výzkumy naznačují, že by ostropestřec mariánský mohl v kombinaci s tradiční léčbou zlepšit i diabetes. Studie ukázaly pokles hladiny cukru v krvi a zlepšení cholesterolu u lidí s diabetem 2. typu. Vědci také zjistili, že ostropestřec mariánský zlepšuje inzulínové rezistence, což je klíčová charakteristika diabetu mellitus 2. typu. Snížením takzvaného „špatného“ cholesterolu LDL může údajně ostropestřec mariánský pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob. Avšak studie byly provedeny pouze u lidí s cukrovkou a je zřejmé, že lidé s diabetem mají často vysoký cholesterol. Není tedy jasné, zda ostropestřec mariánský může mít stejné účinky u lidí s vysokým cholesterolem bez přítomnosti diabetu 2. typu.

Poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete potravinové doplňky tohoto typu užívat, jelikož by mohly zasahovat do vaší současné léčby farmaky.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi CIRHÓZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Měla jsem cirozu jater ve 12 stupni c.Po 30 měsících mi to kleslo na 6a.Totální abstinence a Ostropestřec marianský.Čím se to dá ještě snížit???Děkuji moc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Machýček.

Velice učinek na cirhozu jater je červené lapacho.Mam s tim velmi dobre zkušenosti.Spozravem a brzské uzdravení Přeje Standa.

Zdroj: diskuze Cirhóza jater

Ostropestřec mariánský - olej

Olej z ostropestřce mariánského je vhodný k léčbě jater, žlučníku, žaludku, slinivky, dvanácterníku, sleziny a nadledvinek. Chrání játra od lipidů a tuků, pomáhá při pálení žáhy, překyselení, nadýmání i škytání. Podporuje látkovou výměnu. Upravuje nízký i vysoký tlak a cholesterol.

Olej je možné přidávat do tepelně neupravených pokrmů, salátů, je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny – stearovou, linolovou, palmitovou a jiné, obsahuje silici, hořčinu a biogenní aminy a další cenné látky jako vitaminy E, A, D, F, stopové prvky, komplex fytosterolů. Panenský olej je lisovaný za studena ze semen bodláku ostropestřce mariánského. Má jemně hořkou chuť, podporuje tvorbu žluče a pozitivně působí na játra.

Doporučené užívání je 1–2 polévkové lžíce 1x denně mezi jídly (nejlépe na lačno), nebo jako prevenci 1–2 čajové lžičky jednou denně.

Na těchto stránkách se můžete podívat na ceny olejů nabízených na našem trhu: ostropestřec mariánský olej cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gábina.

Dobrý den, v pátek jsem začala užívat ostropestřec mariánský a v sobotu jsem se mi po celém obličeji udělaly červené pupínky, nejvíc na čele a okolí pusy. Užívám ještě antibiotika tak nevím jestli to není redakce i k nim. Ostropestřec jsem vysadila a zkusím ho začít užívat až po dobrání antibiotik. Budu doufat, že pupínky zmizí co nejdříve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Společně s antibiotiky byste vůbec žádné bylinky používat neměla, protože to může způsobit předávkování nebo naopak poddávkování. Bylinky mohou způsobit zpomalení vylučování antibiotika a při další dávce to způsobí předávkování, protože to, co mělo být z předchozí dávky pryč, je stále v těle. Jiné bylinky zase naopak mohou urychlit průchod trávicím traktem a způsobit nedostatek antibiotika v těle, což vede ke vzniku rezistentních bakterií, které pak nejdou vyléčit stejným antibiotikem. Takže ještě jednou: společně s antibiotiky se nesmí užívat žádné bylinky! Pokud si chcete pomoci při léčbě antibiotiky, tak jedině doplňkovou léčbou probiotiky. Probiotika udržují střevní flóru v rovnováze, kterou právě antibiotika ničí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský vyrážka kožní

Hepahit

Hepahit je přípravek určený pro péči o játra a pro podporu funkce trávicí soustavy, který mimo jiné obsahuje zmiňovaný ostropestřec mariánský, respektive 80 mg jeho mletých semen. Dále je v něm zastoupen mletý artyčok zeleninový (80 mg), který napomáhá trávení a přispívá ke správné funkci střevního traktu; 80 mg mletého listu kopřivy dvoudomé, která mimo jiné působí na cévní i imunitní systém; a 10 mg suchého extraktu sóji luštinaté, která poskytuje tělu esenciální aminokyseliny. Kapsle je obalena v želatině. Výrobek neobsahuje cukr, může být tedy užíván i diabetiky.

Doporučené dávkování je 1–3 kapsle za den, užívat po jídle a dostatečně zapít vodou.

Na těchto stránkách se můžete podívat, které prodejny tento produkt nabízejí a za jakou cenu: Hepahit cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Účinky na hubnutí

Ostropestřec mariánský se předepisuje především při bakteriálních onemocněních jater, žloutence, mononukleóze a cirhóze. Pro maximální účinek aktivních látek se doporučuje konzumace odvaru ze semínek této byliny. Při jeho užívání se také můžete těšit na očistu střev, jejichž aktivitu odvar mírně stimuluje, takže podporuje i hubnutí.

Před každým hubnutím byste měli provést detoxikaci organismu a s ní vám může pomoci právě ostropestřec mariánský. Jedná se o silný antioxidant obsahující komplex bioflavinoidů, které mají společný název silymarin. Ostropestřec nejenže detoxikuje organismus, ale jeho konzistence pomáhá čistit stěny střev (výstupky zvané klky) od nánosů, jež jsou tvořeny zbytky potravy, která jimi prochází.

Tlučený ostropestřec se konzumuje přímo, konkrétně 4x denně 1 čajová lžička (3−4 g) alespoň 45 minut před jídlem. Drť v ústech důkladně rozkousejte (tak se smíchá se slinami, čímž dojde k rychlejšímu strávení a distribuci prospěšných látek) a spolkněte. Následně ostropestřec zapijte dostatečným množstvím vody (cca 150 ml na čajovou lžičku). Na začátku kúry (prvních 10 dní) je velmi vhodné dávku byliny zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy. S detoxikačním procesem úzce souvisí i úprava životosprávy.

Zdroj: Ostropestřec na hubnutí

Ostropestřec mariánský na kocovinu

Ostropestřec je již po staletí používán jako lidový lék na onemocnění jater a žlučníku. Aktivní složka z ostropestřce mariánského se jmenuje silymarin a jde o flavonoid nacházející se v semenech. Bylo zjištěno, že silymarin podporuje funkci jater a chrání játra před jedovatými účinky některých látek, například alkoholu, toluenu a paracetamolu, a má silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační účinky. Při kocovině použijte polévkovou lžíci ostropestřce, dejte 3–5 minut povařit v 300 ml vody a poté nechte 20 minut louhovat. Odvar postupně vypijte.

Zdroj: Jak se neopít

Nežádoucí účinky

Obvykle ostropestřec mariánský způsobuje minimum nežádoucích účinků. Studie ukazují, že je bezpečný, pokud je užíván po dobu kratší než 41 měsíců. V průběhu užívání se ojediněle může objevit průjem. Vzácněji může tato bylinka způsobit nevolnost, nadýmání, plynatost a podrážděný žaludek.

Ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by se měly vyhnout užívání ostropestřce mariánského. Není totiž k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání této byliny.

Máte-li pylovou alergii na ambrózii, chryzantému, měsíček, sedmikrásku a mnoho dalších, měli byste se také vyhnout ostropestřci mariánskému. Ostropestřec mariánský u vás může způsobit vyrážku nebo závažnou alergickou reakci.

Vzhledem k tomu, že má ostropestřec i estrogenní účinky, měly by se některé ženy vyvarovat jeho konzumaci, zejména pak ty, které mají myomy či jsou léčeny na endometriózu, rakovinu prsu, dělohy a vaječníků.

Některé chemické látky v ostropestřci snižují hladinu krevního cukru u lidí s cukrovkou, což může vést k interakci s klasickou léčbou diabetu.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Ostropestřec mariánský - čaj

Čaj z ostropestřce mariánského je bylinný čaj, který se získává z plodů (semen) této rostliny. Čaj si můžete koupit jednak jako sypaný, jednak jako porcovaný, tedy v čajových sáčcích. Čaj obsahuje buď samotný ostropestřec, nebo je směsí více rostlin s účinky, které příznivě doplňují působení ostropestřce. Čaj z ostropestřce napomáhá dobré funkci jater a žlučníku, podporuje látkovou výměnu v organismu a významně ovlivňuje tvorbu žluči a její vylučování. Užívá se spíše jako prevence. Pokud máte opravdu velké problémy s játry, je většinou vhodnější užívat olej nebo tinkturu z ostropestřce.

Čaj z ostropestřce je vhodné pít ve dvou- až tříměsíčních kúrách. Po této době se doporučuje na několik týdnů čaj vysadit. Čaj mohou konzumovat lidi všech věkových generací a různého zdravotního stavu. Je vhodný i na dlouhodobé užívaní (s výše uvedenými přestávkami).

Doporučené dávkování je obvykle dva až tři šálky čaje denně. Toto pravidlo se však liší dle jednotlivých směsí a jejich výrobců. Čaj vždy připravujte dle návodu uvedeného na obalu. Čaj by se měl pít horký po malých doušcích ráno na lačný žaludek, asi půl hodiny před obědem a večer před spaním.

Na těchto stránkách najdete čaje z ostropestřce od různých výrobců, spolu s cenou: ostropestřec mariánský čaj cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Pěstování

Pěstování ostropestřce mariánského v našich podmínkách nemusí být vždy úspěšné, protože jde o rostlinu náročnou na okolní podmínky, která ke zdárnému růstu potřebuje dostatek tepla a slunečních paprsků. Kromě slunného a chráněného stanoviště vyžaduje hlinitou, mírně vápnitou a propustnou půdu. Množí se semeny, která se vysévají hustě do řádků vzdálených 50 cm, a to koncem dubna nebo začátkem května. Po vzejití se rostliny v řádku jednotí cca na 30 cm. Hloubka výsevu by se měla pohybovat od dvou do tří centimetrů. Semínka vyklíčí asi po 20 dnech, ale tuto dobu můžete zkrátit zhruba na polovinu, když je před vysetím namočíte v teplé vodě. Najděte pro tento dekorativní a velmi pichlavý bodlák dostatek místa. Semínka sklízejte (v rukavicích!) těsně před dozráním, aby měla tu nejvyšší kvalitu. Při sušení vám dozrají.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský - tablety

Jestliže chcete využít léčivých účinků ostropestřce mariánského, zkuste například tablety. Nabízí je mnoho výrobců v různě velkých baleních. Složení tablet se liší, tak si před jejich koupí pečlivě prostudujte, co všechno tablety obsahují. Samozřejmostí je extrakt z ostropestřce mariánského Silybum mariannum, obsažena často bývá i celulóza, vláknina, stearan hořečnatý a další.

Pokud jde o dávkování, doporučuje se obvykle 1–2 tablety denně. Pro optimální účinnost užívat po dobu minimálně 2–3 měsíců.

Jde o doplněk stravy, který není vhodný pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí.

Užívání těchto tablet by vám mělo pomoci:

  • po konzumaci většího množství alkoholu či tučného jídla
  • při kožních chorobách, ekzémech, akné, poruchách pigmentace
  • při poruchách krve, trávení
  • při únavovém syndromu a apatii
  • při dlouhodobém užívání léků, při rekonvalescenci
  • při potížích se žlučníkem, slinivkou a slezinou
  • podporovat regeneraci poškozených jaterních buněk
  • detoxikovat organismus
  • stimulovat obranyschopnost organismu
  • podporovat celkovou fyzickou a psychickou odolnost

Zde se můžete podívat na množství nabízených produktů a také na jejich ceny: ostropestřec mariánský tablety cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP