Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

PĚSTOVÁNÍ MEDVĚDÍHO ČESNEKU V KVĚTINÁČI

OBSAH

Kde koupit semena

Semena česneku medvědího můžete koupit zde.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK MEDVĚDÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Moldřík.

Dobrý den. Rád bych začal pěstovat medvědí česnek. Nemohu najít informaci o tom, kde mohu nakoupit sazenice.
Za všechny rady předem děkuji. S pozdravem Moldřík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Tady se dají koupit semena medvědího česneku: www.semenaonline.cz/…
A tady se prodává medvědí česnek jako sazenice www.zahrada-sazenice…

Zdroj: diskuze Česnek medvědí

Kde sehnat sazenice

Sazenice česneku medvědího můžete koupit v zahradnictví, přes internetové obchody anebo zde.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi ZPRACOVÁNÍ MEDVĚDÍHO ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo nezkoušel zpracované pesto ve skleničkách sterilovat jako např. bylinkové sirupy?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zpracování medvědího česneku

Pěstování bazalky v květináči

Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem, nebo na balkoně v truhlíku. Na okně slouží bazalka jako repelent proti hmyzu. Bazalka má ráda slunce, takže jestli máte alespoň jedno okno, kam svítí slunce, nic vám nebrání v jejím pěstování. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna. Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MEDVĚDÍ ČESNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, mám mechanickou chlopeň a jsem na warfarinu. Včera jsem k bramborám přidala medvědí česnek. Je možné, že mi med. česnek přivodil srdeční aritmii?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek má prokázané kardioprotektivní účinky. To, źe by způsobil aritmii, je nepravděpodobné. Často ale dochází k záměně listů medvědího česneku za listy jedovaté konvalinky, které po konzumaci způsobují právě srdeční aritmii. Tato záměna je velmi častá, protože listy obou ristlin vypadají podobně, pouze konvalinka nemá česnekovou vůni, což ve směsi s pravými listy medvědího česneku nelze později rozpoznat. K odlišení medvědího česneku od jeho jedovatých dvojníků obvykle stačí promnout mezi prsty zelený list. Pokud se neobjeví typická česneková vůně medvědího česneku, je lepší bylinku opustit a důkladně si vyčistit ruce. Pachový test má však svá úskalí. Pokud na rukou stále ulpívá vůně česneku z předchozího testu, může to vést k falešnému výsledku. Každý, kdo medvědí česnek sbírá, by tedy měl rostlinu a všechny její vlastnosti znát, aby ji dokázal spolehlivě odlišit od jedovatých rostlin. Pokud máte pochybnosti, je lepší nejíst medvědí česnek, který jste sama nasbírala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Sběr nejen v přírodních podmínkách

Medvědí česnek roste v listnatých nebo smíšených lesích. Vyhovuje mu půda pokrytá spadaným listím. Také potřebuje vlhkost, proto se často drží u potoků, v lužních lesích či v listnatých hájích kolem menších toků či říčních ramen. V čistě jehličnatých suchých lesích je zbytečné se po něm ohlížet.

Ze země vyráží brzy zjara, kdy na stromech ještě nejsou listy. Žene za světlem, a to opravdu „silou medvědí“. Podle nadmořské výšky a venkovních teplot lze jeho výskyt zařadit mezi březen (teplý rok a nížiny) a začátek června (chladný rok a podhůří). V květnu česnek medvědí vykvétá. V tu dobu dost často kvetou i stromy nad ním, takže když jsou listy česneku medvědího pokryty jemným popraškem, je to pouze pyl ze stromů. I květy česneku medvědího jsou aromatické a lze je sbírat a jíst. Při trhání listů česneku medvědího nesmíme být moc důrazní, ale počínat si šetrně. Zejména z vlhkého a měkkého podloží jej při prudším pohybu můžeme vytáhnout ze země i s cibulkou. Když sbíráme do košíku, je dobré jednou rukou přidržet řapík a druhou utrhnout list. Při trhání jednou rukou (v druhé držíme sběrný sáček) si dvěma prsty přidržíme řapík a tlačíme ho do země a dlaní odtrhneme list.

Tak mě napadá, není lepší si dojít pro česnek medvědí raději do lesa a nechat jeho růst na přírodě? Co myslíte? Pokud máte vlastní zkušenosti s pěstováním medvědího česneku, podělte se s nimi.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ ČESNEKU PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil.

V článku se píše hlavičky/paličky/,ale kde jsou cibule čeneku...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování česneku pro začátečníky

Jak uskladnit medvědí česnek

Je praktičtější listy, řapíky i případné květy nejdřív nakrájet, to pro lepší skladnost. Nevadí však, když listy zůstanou celé, zmrazené se velice snadno krájí. Nevýhodou mrazení je, že je česnek medvědí velmi aromatický a máme-jej v boxu s jinými potravinami, předá jim své aroma.

Pokud máte hodně česneku medvědího (v řádu kilogramů), můžete jej spařit ve vroucí vodě, rychle zchladit a rozmixovat na pastu. Tu pak vložit do mrazicích krabiček a později využít stejně jako špenátový protlak. Takto připravený polotovar už mrazicí box nezamoří. Spotřeba rostlinného materiálu je ale velká.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.

Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ema.

Prosím, naučte se gramatiku:)

Zdroj: diskuze Květina kala pěstování v květináči

Kde sehnat semena

Semínka levandule můžete dle druhu koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KOČIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Chtěla bych se zeptat jak zazimovat jivu , "kočičky" když ji pěstují v květináči.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování kočiček

Prodej sazenic levandule

Sazenice levandule můžete koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi VŘES - STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Drobilič.

Již několik let se pokouším o pěstování vřesu (venku na zahrádce i na slunném místě v květináči na balkoně).Bohužel po cca 2-letech je konec. Asi je neumím správně stříhat ve vhodnou dobu , příp. jiné podmínky při pěstování.
Můžete mi prosím poradit ??
Děkuji.
Drobilič.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vřes - stříhání

Kdy sázet medvědí česnek

Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve.

Použití v kuchyni: Sbírá se nať na počátku květu v květnu a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa a podobně. Kromě česneku medvědího lze v kuchyni využívat i jiné plané druhy, například česnek viničný (Allium vineale).

Použití v léčitelství: Česnek se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu.

Celá rostlina je prostoupena účinnou silicí obsahující sirné složky a čpavek. Dále obsahuje vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další látky. Účinné látky v česneku medvědím regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva a ničí střevní parazity.

Zdroj: Vypěstujte si medvědí česnek v květináči

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Přezimování levandule

Pokud máte klasickou Levanduli angustifolia, mohla by přežít venku v květináči, pokud ho obalíte proti promrznutí a občas během zimy zalijete, ještě lepší varianta je zasadit levanduli na zimu do země. Při pozdním sázení dejte kolem chvojí. Pokud máte Levanduli stocheas, tak ta mráz nesnáší a musí přezimovat v bezmrazém prostoru.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Hacundova.

Mám dvě kamélie v jednom květináči jsou už dost velké a bojím se je rozesadit jenom je přesazujeme do větších květináčů nepoškodí se kořeny když je rozesadim ?

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Zálivka a hnojení

V létě je vavřín náročný na dostatek vláhy a hnojiva. Ale nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Té docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaKasanicka.

Medvedí cesnak a warfarin môžem užívať

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Medvědí česnek snižuje hladinu špatného cholesterolu, rozšiřuje cévy a ředí krev, takže je dobrým kardiovaskulárním tonikem. Díky své schopnosti ředit krev ale může interagovat s léky, které také ředí krev, jako je Warfarin. Takže jej nekonzumujte ve velkém množství, pokud tyto léky užíváte.

Před začátkem konzumace medvědího česneku nebo léků z něj připravených se nejdříve dohodněte s lékařem. Naplánujte si kontrolu srážlivosti krve po několika dnech od začátku léčby nebo po první konzumaci. Je to rychlé a budete hned vědět, jak medvědí česnek ovlivňuje srážlivost krve právě u vás.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Medvědí česnek a warfarin

Příprava na pěstování česneku

Než s pěstováním česneku začnete, zjistěte si, kdy je nejvhodnější ve vašem regionu česnek zasadit. Obecně však platí, že nejlepší doba pro výsadbu je polovina podzimu nebo brzy na jaře. Nejchutnější česnek ale sklidíte, když proběhne výsadba česneku na podzim, začátkem listopadu.

Česnek dobře poroste v různých klimatických podmínkách, má rád vysoké teploty a vlhkost. Nejlépe uděláte, když zvolíte pro pěstování místo na přímém slunci, částečný stín může být tehdy, nebude-li během dne trvat příliš dlouho. Půda by měla být písčitá, protože jílovitá není pro pěstování česneku vhodná. Nejlépe se mu bude dařit v živné půdě s téměř neutrálním pH mezi 6,5 a 7,0. Vyberte tedy správné místo výsadby a připravte půdu. Určitě uděláte dobře, pokud před výsadbou česneku použijete kompost či hnůj pro získání živin.

Zdroj: Jak pěstovat česnek

Jak poznat kdy sklízet

U česneku je důležitá správná doba sklizně, pokud bychom ji propásli, rozpadne se česnek na jednotlivé stroužky a ty se pak z půdy jen obtížně dobývají (o způsobu skladování nemluvě). Česnek se sklízí během léta (záleží na době výsadby a na odrůdě). Nejlépe to poznáte podle listů. Jakmile začnou listy žloutnout a zasychat, jsou cibule česneku zralé. Rostliny včetně listů opatrně vyryjte ze země a nechejte den až dva sušit na slunci.

Zdroj: Pěstování česneku pro začátečníky

Česnek v květu

V období květu musíte česnek zastřihnout (nebo květenství vylomit). Pokud byste to neudělali, česnek bude dávat energii a výživné látky do květu, takže cibule česneku bude vyschlá a malá. Květy odstřihněte co nejdříve. Stonky, na kterých se tvoří květ, jsou měkké a šťavnaté a často se využívají v kuchyni. Po ostříhání je tedy můžete umýt, nasekat a zamrazit. Lze je tak používat při přípravě pokrmů i v zimě.

Pokud chcete nechat vykvést česnek s vidinou, že si pak zasadíte semínka, dali jste si obtížný cíl. Takovéto pěstování představuje minimálně dva roky. První rok zasadíte semínka, druhý rok vám z nich vyroste stroužek a až další rok budete mít cibuli česneku, pokud vám ji do té doby něco nenakazí nebo nesežere.

Zdroj: Pěstování česneku pro začátečníky

Kdy levandule kvete

Pěstujeme-li levanduli v květináči, dbáme na to, aby byl dostatečně prostorný, až dvakrát více než bal. Rostlina kvete obvykle v červnu, červenci až srpnu. Květ obsahuje silice, terpeny a třísloviny. Léčivé účinky jsou obsaženy hlavně v silici. Ta se extrahuje ze žlázek mezi hvězdovicovými chlupy na květech, listech i lodyze. Silici v domácích podmínkách nevyrobíme. Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy můžeme trhat kdykoli. Sušíme ve svazcích, hlavičkami dolů. Sušené svazky byliny můžeme rozvěsit v místnosti, celou ji provoní. Bývá součástí věnečků nebo jiných sušených květin. Ukládá se do pytlíčků k provonění prádla nebo skříní, kde odpuzuje moly. Sušené stonky se používaly jako kadidlo.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Druhy levandule vhodné do květináče

  • Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) v našich podmínkách dobře přezimuje.
  • Levandule korunkatá (Lavandula stocheas) je nápadná krásnými květy, u nás však v zahradě nepřezimuje.
  • Levandule lanata má velká květenství a je otužilá, nesnáší přemokření a je ideální do nádob.
  • Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia) se pěstuje i ve varietách s jemně růžovými i bílými květy, které vyniknou především v kombinaci s modrými a fialovými levandulemi.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Stříhání levandule

Aby levandule nepřerostla a byla stále bohatá na květy, je třeba ji pravidelně zastříhávat. Střih levandule provádíme na jaře a na podzim. Zjara zastřihneme první výhonky, aby se rostlina zahustila. Na podzim levanduli zkrátíme do malého kopečku, řídíme se novými lístečky na větvičkách – řez vedeme před posledním. Levanduli lze také seříznout po odkvětu, často stihne vykvést podruhé během vegetační sezony. Levandule je velmi vhodná pro hromadné výsadby, vytvoříte si tak romantické voňavé zákoutí vhodné pro relaxaci.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP