Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

PÁLENÍ V ÚSTECH A NA JAZYKU

OBSAH

Bílý povlak v ústech

Pokud máte v ústech mykózu (mykoza v ústech), můžete pociťovat tyto symptomy: špatný dech a zahleněná ústní dutina, bílý povlak na jazyku a v ústní dutině, přetrvávající únava, nespavost, oslabená imunita a v důsledku toho časté chřipky, bolesti v kloubech, pocity staženosti v krku a v ramenou a k tomu i bolesti hlavy, dentální problémy, tmavé kruhy pod očima, poměrně častá nízká horečka, zácpa, anebo průjem, popřípadě i plynatost, pocity suchosti v puse, pocit suchých očí, nevysvětlitelné škrábání.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V ÚSTECH PO ANTIBIOTIKÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maruška.

Prosím o radu, co použít proti pálení v ústech po lécích? Už mě to trápí měsíc. A zhoršuje se to. Vitamin B nepomáhá. Děkuji!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v ústech po antibiotikách

Příznaky

Příznaky kvasinkové nákazy u dospělých jsou často natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických opatření jen velmi těžko může přičíst na vrub kvasinkové nákaze. Výčet sahá od chronických infekcí a bolestí hlavy přes chronickou únavu nebo deprese až po bolesti nervů a kloubů. Tyto plíživé příznaky mohou vystupovat samy nebo v kombinaci s jinými symptomy a mohou být více či méně výrazné. Jiné obtíže naopak zřetelně ukazují na příčinu onemocnění.

V dutině ústní je pro toto onemocnění charakteristický zápach z úst, nepříjemná chuť v ústech, tvorba aft, povleklý jazyk, potíže při polykání, říhání, nadýmání (především po požití sladkých jídel), průjmy, zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost, abnormální chuť na sladké, alkohol, popřípadě nesnášenlivost alkoholu.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Diskuze

V diskuzi JAK NA OPARY NA JAZYKU A V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Obermanová.

Nepomůže někdo se zkušenostmi s opary v ústech a na jazyku? Trvá to již 5 dní. Bolest jak u nestovic, které jsem ale měla...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na opary na jazyku a v ústech

Bradavice na jazyku

Bradavice na jazyku jsou ojedinělým případem. Pokud se již na jazyku vytvoří, tak se odstraňují excizí, tedy vyříznutím.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI ZAHY A PUCHYRE V ZADU NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Moravcova.

Dobry den,v zady v krku na jazyku se mi udelali jakoby vodnate puchyrky,neboli ani nepali,jen me v poslednich dnech pali dost casto zaha.Muzete mi poradit o co se jedna?Mam jit k doktorovi?Predem dekuji za odpoved s pozdravem Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na pálení žáhy vám pomůže soda bicarbona, ale s těmi puchýřky na jazyku se stavte na ORL, ať máte jistotu, co to je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni zahy a puchyre v zadu na jazyku

Fotografie vředů na jazyku

Zde můžete vidět, jak vypadají vředy na jazyku.

Zdroj: Vředy na jazyku

Diskuze

V diskuzi KVASINKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Marešová.

Dobrý den!Prosím o radu,jak bojovat proti povlaku na jazyku a afty v ústech?Děkuji Marešová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kvasinky na jazyku

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina Strakova.

Dobrý den,mám dotaz v ústech se mi po zubní protéze dela vyrážka, která dost pálí. Je to nepříjemné při jídle. V ústech mám sucho a pálení. Děkuji za radu

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi BOLÁK/VRED V USTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ann.

Dobrý den,
Již delší dobu mě trápí na pravé straně jazyků bolestiva boule..je trochu bílé zbarevna a občas mám bílý povlak na jazyku.. neřešila jsem to, ale poslední dobou se do toho občas kousnu..je mi 21 let, tak jsem nepředpokládala nic vážného.. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ann.

Zde ještě posílám foto..
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Červený pupínek versus vředy na jazyku

Červený pupínek na jazyku se může proměnit na vřed na jazyku, který může mít souvislost s HPV virem. Pokud se defekt nehojí, je důležité vyhledat lékařskou pomoc na rozdíl od červeného pupínku, který ve většině případů během několika dní sám vymizí.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHO V NOSE A V USTECH ,,,,, se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena grundzova.

dobry den chci se zeptat ; mam sucho v nose v ustech i v krku ale ma i natekle patro v ustech a jazyk jak kdybych si lizla o strohadlo... je to hrozne neprijemny,,, mam az paleni v nose,,,, nechala jsem si udelat test na alergii a to vyslo negativ.. tak prosimm o radu .. dekuji predem ..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové projevy způsobují některé léky, ale i vnitřní onemocnění. Pomoc je potřeba hledat v ordinaci lékaře. Nejdříve začněte na oddělení ORL a vemte sebou všechny léky a doplňky stravy, které užíváte nebo jste užívala za poslední 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucho v nose a v ustech ,,,,,

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Kocabova.

Dobrý den, mám červené pupínky na jazyku a na vnitřní straně úst. Ten problém mám od doby, kdy jsem si nasadila protézu. Poraďte, jak se toho mám zbavit


Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediná cesta, jak se toho co nejrychleji zbavit, je zajít do ordinace zubního lékaře, aby vám pupínky prohlédl a zvolil vhodný postup k odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky v ústech

Candida albicans – příznaky

  • Nafouklé břicho a/nebo bolesti břicha
  • Pomalé a zmatené myšlení
  • Bílý povlak na jazyku nebo uvnitř v ústech
  • Svědění řitního otvoru
  • Chronické záněty dutin
  • Neustálý pocit únavy
  • Pocit předčasného stárnutí a vyhoření
  • Ztráta vlasů
  • Chuť na sladké
  • Bolesti hlavy
  • Pálení žáhy, plynatost, špatné trávení
  • Opary
  • Kvasinková infekce na intimních místech, afty
  • Změny nálad, problémy s pamětí a koncentrací
  • Premenstruální syndrom
  • Červené, podrážděné oči
  • Zvýšená citlivost na plísně, vlhko, znečištěné prostředí, cigarety a určité pachy
  • Kožní mykózy – dermatomykóza, trichofycie, dermatofýza tinea (svědivá infekce mužských pohlavních orgánů), plíseň na nehtech
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Infekce močového ústrojí
  • Únava hned po probuzení
  • Úbytky váhy, či naopak nabírání váhy

Zdroj: Candida albicans

Diskuze

V diskuzi PÁLENÍ V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Řípová.

pálení jazyku patra krku a bolesti zubu
zuby mám všechny zdravé
tyto bolesti jsou trochu jiné než je angina
chtěla bych vědět zda nemám nemoc slinivky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pálení v krku

Bolest na špičce jazyka

Bolest na špičce jazyka může ukazovat na aftózní zánět. Afty jsou nepříjemné a bolestivé vřídky v ústech, které mohou krátkodobě způsobit i potíže při konzumaci jídla a pití. Tyto malé bělavé nebo nažloutlé vřídky s červeným lemem se vyskytují na jazyku, dásních, patře a způsobují pálení, řezání, bolest při jídle.

Příčin vzniku aft je několik, například snížená imunita, stres, podráždění a poranění i v důsledku dráždivých potravin (pomeranče, slané lupínky, ostrá jídla a podobně) až po dentální zákroky.

Pomoci mohou některé vitamínové doplňky stravy a léčivé přípravky. Důležitý je vitamín B (B-komplex) a vitamín C, který napomáhá hojení podrážděné sliznice, účinné jsou také bylinné tablety. K prevenci patří pečlivá a pravidelná hygiena ústní dutiny, opatrné čištění zubů a bylinné výplachy.

Zdroj: Zánět jazyka

Diskuze

V diskuzi CO ZNAČÍ SUCHO V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing,Miroslav Satora.

Sucho v ústech, pálení jazyka, únava - prý nedostatek Fe, B12 a jiných minerálů. V noci spím jen po půlhodině, pořád musím lokat hlt vody. Pak usínám i přes den.
Ale jak to řešit ? Existují na to nějaké léky ? Mám cukrovku, píchám Humalog a Toujeo, jsem kardiak a beru i léky na hypertenzi.
Hrozně mě to unavuje, poradíte jak na TO ????
Děkuji Mirek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co značí sucho v ústech

Co značí černé tečky na jazyku

Černé tečky na jazyku mohou být způsobeny konzumací tekutin nebo potravinami, které zbarví chuťové pohárky. Také tento projev, pokud je dlouhodobý, může signalizovat závažnější onemocnění.

Zdroj: Červené pupínky na jazyku

Lingvální papilitida

Lingvální papilitida je označení pro zánět papily na jazyku.

Zvětšené papily na jazyku

Papily na jazyku jsou fyziologické, někdy však může dojít k jejich zvětšení na základě podráždění potravou či alergickou reakcí.

Puchýřky vzadu na jazyku

Pupínky u kořene jazyka (kořen jazyka pupínky) mohou signalizovat banální, ale i závažná onemocnění, která byla popsána výše v článku. Pokud si nejste jistí příčinou svých zdravotních potíží, je dobré vyhledat lékaře.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Co může znamenat červený pupínek v ústech

Pokud se vám objevily v ústech malé červené bolestivé pupínky, jde pravděpodobně o afty. Afty na jazyku často souvisí s oslabenou imunitou, pacient by měl dbát na doplnění vhodných vitamínů, které slouží především jako prevence. Jde zejména o vitamín B12, který najdeme v mléce, vejcích, masu a vnitřnostech, a také o kyselinu listovou, která obsahuje vitamín B9 a je přítomna v zelenině. Důležitý je rovněž vitamín C, který podporuje naši obranyschopnost. Najdete ho v různých druzích ovoce i zeleniny. Vitamíny můžete přijímat také prostřednictvím kapslí nebo doplňků stravy, které zakoupíte v lékárně. Ačkoli afty samy o sobě nejsou nijak závažným onemocněním, jde o dost nepříjemný a bolestivý problém. Bolest aft na jazyku pomáhá zmírňovat cucání kostky ledu, čímž si ostatně také vhodně doplňujete tekutiny. Dále se doporučuje kloktání odvaru ze šalvěje lékařské, která má antiseptické a léčivé účinky. Dbejte také na pravidelnou ústní hygienu, tedy čištění zubů a výplachy.

Zdroj: Červené pupínky v ústech

Herpes na jazyku foto

Tady jsou fotografie, na kterých jsou vidět projevy herpesu na jazyku.

Zdroj: Herpes na jazyku

Výrůstky na jazyku

Výrůstky na jazyku jsou chuťové papily, které se mohou zvětšit na hořkou chuť, těchto se zbavit nelze. U hrany jazyka se může objevit mapovitý jazyk, který vzniká na základě dráždění zuby, většinou tento problém zmizí sám, léčba tedy není zapotřebí.

Zdroj: Zvětšené papily na jazyku

Kvasinky

Kvasinkové onemocnění ústní dutiny je relativně běžnou formou infekčního plísňového onemocnění. Sama o sobě je celkem banálním problémem, ale může poukazovat na přítomnost jiných, někdy i vážných onemocnění.

Příznaky

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která napadá sliznice lidského těla nejen v ústech, ale i na kůži, v močových cestách nebo na pohlavních orgánech. Vzácné a smrtelně nebezpečné bývají vnitřní formy kvasinkových onemocnění, kdy kvasinka napadne vnitřní orgány a rozšiřuje se po těle. Kvasinky se vyskytují na sliznicích i u zdravých lidí, ale imunitní systém dokáže jejich počet značně omezovat.

Kandidóza, mykóza v ústech či plíseň se projevují zarudlým vnitřkem úst a jazyka s vyhlazenou sliznicí, jindy zarudlými bolavými koutky. Nejtypičtějším projevem je ale bílý povlak jazyka a krku, viditelný pouhým okem. Tento povlak může doprovázet nepříjemný pocit v ústech, pálení nebo suchost.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá kvasinková infekce v dutině ústní.

Léčba

Jedinou účinnou léčbu představují takzvané protiplísňové léky (antimykotika do úst) do úst, které se podávají se ve formě tabletek (doporučuje se je cucat). Vhodná je rovněž obnova přirozené střevní mikroflóry pomocí probiotik a posilování imunitního systému. Vyměňte starý zubní kartáček za nový, přes noc namočený v roztoku s protikvasinkovým přípravkem, který pořídíte v lékárně.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP