Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OTOK NAD ZUBEM

OBSAH

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak zmírnit otok tváře

Na otok tváře při zánětu zubu se doporučuje přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin, obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil, vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě. Pokud máte zánět zubu, stejně vás návštěva stomatologa nemine, ať děláte cokoliv.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ ANTIBIOTIKA NA ZÁNĚT ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kadlecová.

Když jsou zubní kanálky vyčištěny zubním lékařem a následně se zánět léčí antibiotiky Dalacin C 300 - otok tváře zmizí, silná bolestivost nad zubem také, ale stále je to na tlak mírně bolestivé. Je vhodné užívat ještě jedno balení tohoto léku? Děkuji za odpověď. Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je vždy důležité užít všechny. Když lékař předepíše dvě balení, tak je nutné užít obě balení, i když příznaky zánětu již odezněly. Předejde tím komplikacím spojených s rezistentními bakteriemi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jaká antibiotika na zánět zubu

Jak vypadá zubní váček

Zubní váček je zánět zubu, jímž se organismus brání před přítomnými bakteriemi. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět, otok, tlak v zubu a pak odumření zubní dřeně. Kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a u nichž i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku může dojít i při broušení zubu na korunku nebo můstek.

Abyste si uměli představit, jak vypadá takový zubní váček, podívejte se na přiložené fotografie.

Zdroj: Váček pod zubem léčba

Diskuze

V diskuzi OTOK TVÁŘE OD ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav havara.

Dobry den,udelal se mi vacek pod spodni 7 v pravo a jelikos nemam sveho zubare uz pul roku,sel jsem na ostravskou pohotovost kde i prez me poukazani na vacek pod zubem ktery sel nahmatat mi byli predepsany antibiotika augmentin,beru je uz 3 den a mezi tim.mi otekla oblast pod celisti vmiste zlaz a pride mi ze se to nelepsi.je to normani nebo antibiotika zabiraj pozdeji.nemam ho provrtany ani procisteny.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok tváře od zubu

Otok kotníku levé nohy

Otok kotníku může mít mnoho příčin, a to úraz, může se vyskytnout otok kotníku bez úrazu. Ovšem nejčastější příčinou je úraz a otok jedné nohy je na světě.

Zdroj: Otok jednoho kotníku

Diskuze

V diskuzi STÁLE OTIKAJICI TVAR OD ZUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den
V sobotu ráno me začal bolet zub 3 na hoře kde zde byl cepel s korunkou. V nedeli ráno již lehce otekle a bolest nesnesitelná byla jsem tedy na pohotovosti.
Zde mi to nad zubem narizli a dali dren a antibiotika.
Bolest byla o něco lepší ale hned během nedělního dopoledne tvar netekla extrémně.
V pondělí sem byla tedy u svého zubaře který mi zub vytrhl. V úterý ráno tvář otekla tak ze uz nemůžu ani skoro otevřít oko. Bolest cítím u spodní 6 zubu. Ale da se to vydržet. Otok je od spodní čelisti přes nos oko horní vicko spodní víčka- prostě celá tvář i s okem a nosem. Prosím nevíte co by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Podle popisu tam ještě zánět probíhal. Já jsem měla něco podobného. ejprve strašná bolest, pak dren a atb. Po týdnu extrakce, čištění a šití. Brala jsem na doporučení wobenzym a do tří dnů jsem to měla ok. Ale oproti běžné exrakci bez zánětu, to byla pořádná bolest!

Zdroj: diskuze Jak zmírnit otok tváře

Antibiotika na zuby

U antibiotik je problém, že se do zubu nedostanou a infekci v něm zničit nedokážou (už v něm není žádný krevní oběh). Mohou tedy maximálně zklidnit reakci v kosti kolem zubu. U podání antibiotik platí zásada, že léčba v endodoncii musí být takzvaně kauzální, to znamená, že musí vést k odstranění příčiny onemocnění. Podle této zásady v podstatě není potřeba při dokonalém ošetření kanálků podávat antibiotika. Avšak při vážnějším průběhu zánětů v okolí hrotu kořene, kdy jsou přítomny celkové příznaky – nemocný má zvýšenou teplotu a velký otok, je jejich rozumné použití zcela namístě. Dále se antibiotika podávají u pacientů s celkovým onemocněním, jako je cukrovka, srdeční vady, poruchy imunity a podobně.

Zdroj: Jak léčit zánět pod mrtvým zubem

Diskuze

V diskuzi AFT V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda kubíková.

dnes jsem zrovna byla s dcerou 5 let u zubaře protože jí bolela dáseň zvenku nad zubem - měla aft, takže je asi možnost výskytu na dásni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Aft v puse

Otok tváře

Otok obličeje může souviset s konzumací alkoholu. Pokud se otoky v obličeji objevily vždy po konzumaci alkoholu, bude to určitě způsobeno konzumací alkoholu. Otok se objevuje následující den po příjmu alkoholu, postupně sám mizí.

Příčiny: Další možnou příčinou otoku tváře může být zánět zubu, onemocnění ledvin nebo štítné žlázy.

Jak zmírnit otok obličeje: Léčba je vždy individuální dle příčiny.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Diskuze

V diskuzi SALÁTOVÉ OKURKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolorosová.

Dobrý den, prosím ruší salátové okurky a rajčata účinnost warfarinu, děkuji Kolorosová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobrý den, mám problém se zubem moudrosti, právě mi začal asi růst, nevíte jak ztišit bolest bez nějakých chemikálii?

Zdroj: diskuze Salátové okurky a warfarin

Jak léčit váček u zubu u dětí

Pokud se po ošetření bolavého zubu vytvoří váček u dítěte s prvními zuby, je nutné ho odstranit. Příčinou tvoření váčku je jen a jen zubní kaz. Jestliže je pod dočasným zubem zánět, je opravdu lepší ho vytrhnout, aby se nestal zdrojem infekce pro zárodek stálého zubu. Důležitá je správná dentální hygiena.

Zdroj: Babské rady na zubní váček

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE OTOK LEDOVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kreuzova.

Mám otevřený zub, ale velmi oteklou tvář. Mohu otok ledovat

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se otok ledovat

Jak zmírnit otok tváře

Pokud je otok nebolestivý a jedná se o normální průběh hojení, není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi OTOK NA TVÁŘI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika.

Již přes rok mám ve spodní části tváře otok. Během jednoho až dvou měsíců se otok zvětšuje, zčervená a na dotek teplý.Po zčervenání zmizí, ale otok zůstává neustále.Byla jsem na vyšetření u zabaře, ORL, CT mozku, kožní, rentgen plic na podezření sarkoidosy - vše v pořádku.Léčím se již 15 let na vlasatobuněčnou leukémii (září 2015 kontrola - v pořádku).Kdo má nějaké zkušenosti, prosím napište.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Anna Manek.

Dobry vecer,
Muzete mi prosim napsat zda jste s otokem na tvari na neco prisla? Mam stejne problemy uz druhy rok a posledni mesice se to zhorsuje. Dodnes na nic neprisli.
Dekuji za odpoved.

Zdroj: diskuze Otok na tváři

Jak zvládnout otok při zánětu zubu

Otok tváře je častá průvodní známka zánětu zubu. Oteklá místa by se v takovém případě měla chladit obklady, mimo to by se měl postižený člověk vyhýbat tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a rovněž by měl vynechat návštěvu sauny. A jak nejlépe chladit otok? Vložte několik kostek ledu do igelitového sáčku a zabalte ho do utěrky. Tu položte na kůži v blízkosti bolavého zubu a 10–15 minut chlaďte. Dojde ke znecitlivění nervů a bolest i otok ustoupí.

Zdroj: Zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZANET NA RTU OTOK RTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona Gluchova.

Dobry den,syn minuly tyden byl nemocny,vysoke teploty,mel streptokoka,dostal antibiotika Azitromicin Sandoz 500mg,je to antibiotika na 3dny,snedl dva prasky po 24hodinach jak urcil lekar a na treti den citil ze ho boli horni ret,byl to patek a pres vikend se to zhorsovalo az mu natekl horni ret a boli ho.Byl u lekare ale nic moc mu neporadili ani nedali,ze ma jeste zkusit zubare,muzete mi prosim poradit jsem uz zneho zoufala,nemuze spat jak ho to boli.dekuji za odpoved Leona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Otok rtu může být reakce na Azitromicin. Zkuste přikládat ledové obklady. Zůstaňte v péči lékaře a konzultujte s ním další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zanet na rtu otok rtu

Váček pod korunkou

Zubní váček je zánět, kterým se váš organismus brání před bakteriemi v zubu. Do zubu, tedy do takzvaného kořenového kanálku zubu, se bakterie dostanou nejčastěji z neošetřeného zubního kazu. Když se bakterie dostanou do kořenového kanálku, způsobí nejdříve zánět a pak odumření zubní dřeně. Tyto kořenové kanálky přímo komunikují s čelistní kostí. Když se tedy dostanou bakterie kořenovým kanálkem do blízkosti kosti, náš organismus vytvoří pod zubem zánět (zubní váček). Zubní váček vzniká také u zubů, které nebyly kvalitně ošetřeny a kde i po ošetření zbyly v kořenovém kanálku bakterie. K průniku bakterií do kořenového kanálku zubu může také dojít při broušení zubu na korunku nebo můstek. Dokud je zánět v klidu, nijak nás netrápí. Pokud ale dojde k oslabení našeho imunitního systému (chřipka, nachlazení), může dojít k akutnímu vzplanutí tohoto chronického zánětu a zub nás začne bolet, může rovněž vzniknout otok s hnisem. Chronický zánět navíc trvale zatěžuje imunitní systém a může poškodit některé orgány jako ledviny, srdce.

Váček pod korunkou – foto

Zde je několik fotografií zobrazujících zubní váček pod korunkou.

Zdroj: Různé formy váčku

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

mohu použít višňák na otok lokte? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je otok lokte způsoben bakteriální infekcí, tak ano, višňák by mohl pomoci. Pokud je otok způsoben úrazem nebo namožením, tak na takový otok višněvského balzám nepomůže. V takovém případě bude lepší použít octanový obklad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Za jak dlouho zaberou antibiotika na zuby

Ve většině případů antibiotika zaberou do dvou až tří dnů. Antibiotika bohužel dost často způsobují různé nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální potíže a alergie.

Otok je dalším průvodním znakem v oblasti zubů. Otok dosahuje maximální velikosti obvykle 3. den po extrakci zubu. Důležité je, abyste si přes otok nahmatali hranu dolní čelisti a abyste neměli horečku. Pokud by se situace ani za 4 dny nelepšila, vyhledejte okamžitě lékaře. U běžných případů otok odezní sám za pomoci studených, ne ledových obkladů.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Otok po operaci

Záleží, jaký výkon byl proveden. Po 4 týdnech by otok měl ustoupit. Pokud máte otok po operaci na končetinách, tak je třeba končetinu, zvláště pokud je teplá, chladit, ale nepoužívat Priessnitzův obklad, protože ten vede k přehřátí kůže a stav by mohl zhoršit. Na končetinu je třeba pouze chlad, a to 2–3x denně po 10 minutách. Obklad musí být jen po dobu, kdy vysloveně chladí, jen tak je užitečný. Pokud otoky neustupují, je nutné se poradit se svým operatérem, ten zná váš zdravotní stav nejlépe. Další léčba pak vychází z konkrétního stavu.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Jak na váček na dásni u dětí

Pokud váček dítě neobtěžuje, nebolí, dítě jí a pije normálně, je dobré vyčkat, co se z toho vyklube, jestli je to následek poranění v průběhu několika dní, hematom se sám vstřebá, pokud by šlo o zoubek, prořeže se.

U starších dětí se může jednat o váček nad prořezávajícím stálým zubem. Nejedná se o nic vážného, doporučuje se výplach úst 2x denně dezinfekčním prostředkem s obsahem chlorhexidinu, například Curasept, Corsodyl, a následná kontrola u lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Jak na otok kotníku po úrazu

K otékání kotníků, které nesouvisí se zraněním, dochází v případě, že je porušena rovnováha mezi hladinami tekutin v krvi a buňkách těla. To se stává, když vyšší tlak v drobných krevních cévách, kapilárách, vytlačuje tekutinu z krve do okolních tkání.

Pomoc: Užitečná je například masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Otok tváře po injekci

Otok tváře po injekci může být projevem přecitlivělosti organismu (alergie), je však také jedním z projevů počínajícího zánětu. V oblasti obličeje jsou otoky velmi časté, objevují se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývají až druhý či třetí den po chirurgickém výkonu.

Pokud je otok nebolestivý, svědčí to o normálním průběhu hojení a není třeba, aby se pacient zneklidňoval. Doporučuje se po výkonu přikládat chladné obklady, ne však déle než několik hodin (obklady je třeba měnit, aby se obklad nezapařil), vhodná je pozice se zvýšenou polohou hlavy nebo poloha v polosedě.

Zdroj: Otok tváře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP