Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OSTROPESTŘEC A STATINY

OBSAH

Nejlepší mlýnek na ostropestřec

Pokud zvažujete, jak nejlépe ostropestřec pomlít, tak zde naleznete vhodný mlýnek na ostropestřec mariánský.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Jak rozdrtit ostropestřec

Žvýkání je otravné, zdlouhavé a stejně nelze drť rozžvýkat dostatečně. Vhodnější je ostropestřec mariánský pomlít, a to tak, aby se neztratily cenné látky. Doporučuje se lžičku semen pomlít na tříštivém mlýnku na kávu a hned jíst.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Diskuze

V diskuzi LÉČBA VYSOKÉHO CHOLESTEROLU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ada.

Dobrý den,
statiny kterými se většinou léčí vysoký cholesterol,mají hodně vedlejších
až nebezpečných učinků na životně důležité funkce člověka.
Novými léky u kterých nejsou známy vedlejší učinky jsou inhibitory.
Tyto léky dlouhodobým užíváním nezpůsobují jiná onemocnění
jako statiny např.cukrovku,nebo trvalé poškození svalů-rabdomyolýzu).
Nechápu proč lékaři stále předepisují statiny ohrožující zdraví až život člověka,
neví někdo jakým způsobem docílit předepsání inhibitorů?
Lékaři o jeho předepsání nechtějí ani slyšet.Ada

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba vysokého cholesterolu

Druhy léků na léčbu vysokého cholesterolu

Léky snižující cholesterol jsou:

  • Statiny – jejich užívání je indikováno zejména u izolované hypercholesterolémie (zvýšená hladina cholesterolu v krvi) včetně příbuzných forem, ale své uplatnění najdou statiny i v léčbě takzvaných smíšených dyslipidémií, kde kromě hladiny cholesterolu je porušena i rovnováha jiných krevních lipidů (například neutrálních tuků, takzvaných triacylglycerolů). V těchto indikacích jsou často kombinovány statiny s jinými skupinami hypolipidemik (například fibráty).
  • Niacin – ve vodě rozpustný vitamín, jehož deriváty hrají klíčovou roli v energetickém metabolismu buňky.
  • Fibráty – skupina hypolipidemik užívaných ke snížení koncentrace tuků při některých typech hyperlipoproteinemií. Fibráty snižují triglyceridy, ale příznivě působí i na metabolismus cholesterolu.

Zdroj: Cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem KLACID 500 MG A STATINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Thinová.

Dobrý den,
mám předepsaný Klacid 500 mg a užívám Euvascor 20mg/10mg - kombinovaný lék na krevní tlak a cholesterol. Mohu tyto léky zároveň užívat, když u toho Euvascoru je napsáno, že je to atorvastatinum? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Euvascor obsahuje Atorvastatin a Perindopril. S Perindoprilem se Klacid nijak neovlivňuje, ale u Atorvastatinu je to horší. Kombinace Euvascoru a Klacidu může významně zvýšit hladinu Atorvastatinu v krvi. To může zvýšit riziko nežádoucích účinků, jako je poškození jater a vzácný, ale závažný stav zvaný rabdomyolýza, při kterém dochází k rozpadu tkáně kosterního svalstva. V některých případech může rabdomyolýza způsobit poškození ledvin nebo dokonce smrt. Pravděpodobně budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování lékařem, abyste mohla bezpečně používat oba léky, nebo vám lékař může předepsat alternativní léky, které vzájemně neinteragují. Pokud máte nevysvětlitelnou bolest svalů, citlivost nebo slabost během léčby atorvastatinem nebo podobnými léky, zejména pokud jsou tyto příznaky doprovázeny horečkou nebo tmavě zbarvenou močí, tak o tom informujte ihned svého lékaře. Pokud se u Vás objeví horečka, zimnice, bolest kloubů nebo otoky, neobvyklé krvácení nebo modřiny, kožní vyrážka, svědění, ztráta chuti k jídlu, únava, nevolnost, zvracení, tmavě zbarvená moč a / nebo zažloutnutí kůže, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, protože to mohou být známky a příznaky poškození jater. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdroj: diskuze Klacid 500 mg a statiny

Jak na snížení cholesterolu

Léčba je komplexní. Zahrnuje stravování, pohyb a také medikaci, v jejímž rámci je k dispozici několik skupin léků, mezi které patří statiny. Zároveň se ví i o jejich vedlejších účincích (nejčastěji bolesti svalů) a při léčbě pacienti podstupují kontrolní testy. Mimochodem statiny mají také nehypolipidemický efekt, který zajišťuje určitou ochranu tepenné stěny. V každém případě je třeba tuto léčbu zahájit až po zvážení všech skutečností.

Jako přírodní léčba se na vysoký cholesterol doporučuje racionální strava a aerobní fyzická aktivita.

Zdroj: Hodnoty cholesterolu

Diskuze

V diskuzi CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav.

Dobrý den.Prosím o Váš názor .Jsem po zavedení stentu do věnčité tepny a byl mi naordinován dlouhodobě lék Trombex 75 mg společně s Godasalem.Po půlroční léčbě mi byl vysazen Godasal a nadále užívám Trombex a lék na statiny LESCOL40mg .Mám tímto dotaz, zda mohu pít k Trombexu čaj Červené Lapacho a tinkturu hlohu na posílení srdce.Děkuji za informaci Pavlík

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Statiny

Svalové poškození, od myalgie po rabdomyolýzu, může provázet podávání statinů od počátku jejich užívání. Zcela jistě tak nejde o problém, který by se měl přehlížet. Na druhou stranu však musíme zmínit, že i při použití nejvyšších dávek statinů je frekvence výskytu závažných svalových poškození (rabdomyolýz) extrémně vzácná. Nejúčinnější statiny (atorvastatin a rosuvastatin) jsou s ohledem na studiemi dokumentovaný výskyt svalového poškození srovnatelné. Je však pravda, že v případě atorvastatinu je větší množstvím důkazů, které dokládají jeho bezpečnost i při použití vysokých dávek. Vzhledem k rozšiřujícímu se spektru pacientů léčených statiny je pravděpodobné, že se nežádoucí účinky této léčby budou vyskytovat relativně častěji. Vyskytnou-li se, musí být léčba přerušena a teprve po odeznění symptomů vyzkoušet jiný typ statinu. Než je pacient prohlášen za „statiny netolerujícího“, měly by být vyzkoušeny nejméně tři různé molekuly, které naštěstí pro takové nemocné jsou k dispozici. Ideální je v tomto případě spolupráce praktického lékaře se specialistou, který má možnost takové nemocné lépe a častěji monitorovat.

Zdroj: Rabdomyolýza

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Říhová.

Dobrý den užívám ostropestřec 14 dní jen kávovou lžičku večer před spaním druhý den mám takové navaly, jsem slitá každo chvíli, je to možné že je to z ostropestře. Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat ostropestřec a uvidíte, jestli návaly zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Interakce s léky

Ostropestřec by neměl být užíván s antipsychotiky, jako je Flufenazin, Promethazine, Haloperidol nebo Chlorpromazin, dále s antihistaminiky, jako je Fexofenadinu nebo Dilantin, což je lék používaný proti křečím v důsledku epilepsie nebo jiného onemocnění. Ostropestřec rovněž nepoužívejte, pokud užíváte antikoagulancia Warfarin, Heparin, Plavix, Coumadin a anxiolytika Ativan, Xanax, Valium a Statiny Mevacor a Altocor.

Ostropestřec by se neměl současně užívat s léky, které jsou metabolizovány cytochromem P450 2C9 (CYP2C9). Měli byste být obezřetní v případě, že užíváte léky na pleť, srdce, žaludek, střeva, protizánětlivé léky, léky účinné proti rakovině, antiretrovirotika, antivirotika, léky snižující cholesterol, léky na plodnost, potenci, irinotecan, losartan, penicilin, P-glykoprotein modulátory, rapamycin, a talinolol. To vše také může zvyšovat plazmatické koncentrace v séru.

Další léky s možnou interakcí jsou: amitriptylin (elavil), diazepam (Valium), zileutonu (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), fluvastatinem (Lescol), glipizidu (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoin (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamid (Tolinase), torsemide (Demadex), warfarin (Coumadin), paracetamol, atorvastatin (Lipitor), digoxinem, entakapon (Comtan), estrogen, irinotecan (Camptosar), lamotrigin (Lamictal), lorazepam (Ativan), lovastatin (Mevacor), meprobamát, morfin, oxazepam (Serax), a další.

Ostropestřec mariánský, ať už ve formě čaje, nebo pilulek, může také způsobovat nežádoucí účinky při současném použití s bylinami, které působí proti úzkosti, mají protizánětlivé či protinádorové účinky, působí jako antioxidanty či snižují cholesterol.

Vždy tedy informujte svého lékaře o všech doplňcích stravy, které užíváte.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO ESTROGENNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
ve vašem článku píšete , cituji ,, Vzhledem k tomu, že má ostropestřec i estrogenní účinky, měly by se některé ženy vyvarovat jeho konzumaci, zejména pak ty, které mají myomy či jsou léčeny na endometriózu, rakovinu prsu, dělohy a vaječníků."
Naopak v jiných článcích se píše opak .

www.mj-krasazdravi.c…

Jak to tedy je??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ostropestřec prokazatelně zlepšuje situaci týkající se karcinomu jater. Ovšem ostropestřec rovněž stimuluje estrogenový receptor, čímž může zhoršit situaci nádorů závislých na vyšších dávkách estrogenu. Ostropestřec mariánský je přírodní léčivo, které má i své nežádoucí účinky a toto je jeden z nich. Jako zdroj těchto informací lze uvést odkaz na tento odborný magazín www.sciencedirect.co…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec a jeho estrogenní účinky

Dávkování

Ostropestřec je možné zakoupit v podobě tinktury, která se užívá 3x denně 1–2 ml (15 –30 kapek) po dobu 4 týdnů. Cena je závislá na výrobci, místě nákupu a velikosti balení.

Pokud máte ostropestřec v tabletách, užívá se 1–2x denně 1 tobolka. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Dodržujte cyklus podání 4 týdny. Cena je závislá na výrobci, místě nákupu a velikosti balení.

Zdroj: Ostropestřec ve veterině

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Veltruská.

Dobrý den,chci se zeptat,zda ostropestřec způsobuje zácpu.Manžel ho užívá asi 3 dny a ještě nebyl na velké.Je to možné?
Děkuji Veltruská

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky a rizika

Pokud máte vysoký krevní tlak, neměli byste ostropestřec užívat. Rovněž se po užití přípravku obsahujícího výtažek z rostliny doporučuje nepít nebo nekonzumovat do 1 až 2 hodin alkohol, mléko a dráždivá jídla. Sylimarin zpomaluje metabolismus vápníku v těle, takže pokud s tím máte problém, poraďte se před užíváním ostropestřce se svým lékařem. Také se nedoporučuje v těhotenství. Ostropestřec mariánský má jinak téměř nulové vedlejší účinky, a pokud dodržíte správné dávkování, je vyloučeno, aby se stalo něco negativního.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Tak s tímto zkušenost nemám, beru ostropestřec od Naturevia ale doufám, že mě tohle nikdy nepotká :)

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Snížení vysokého cholesterolu

Prvním krokem je zdravý životní styl, při nadváze nebo obezitě je důležité snížení hmotnosti a stabilizace váhy. Lékař může nejprve navrhnout nefarmakologickou léčbu (dieta na snížení cholesterolu a dostatek pohybu), posléze farmakologickou léčbu. Nejvíce používanými léčivými přípravky na snížení cholesterolu jsou statiny, dále se využívají pryskyřice, ezetimib, fibráty a kyselina nikotinová. Pacient musí počítat s tím, že léčba je dlouhodobá, většinou trvá po celý život.

Zdroj: Tuky v krvi

Nežádoucí účinky

Užívání bylin je osvědčený přístup k posílení těla a léčbě nemocí. Byliny však mohou vyvolat vedlejší účinky a mohou interagovat s jinými bylinami, doplňky nebo léky. Z těchto důvodů byste měli brát bylinky opatrně, pod dohledem praktického lékaře.

Ostropestřec mariánský je obecně považován za bezpečný. Nežádoucí účinky jsou obvykle mírné a mohou zahrnovat:

  • Žaludeční nevolnost;
  • Průjem;
  • Nevolnost a zvracení;

Ostropestřec mariánský by neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Lidé s rakovinou související s hormony, včetně rakoviny prsu, dělohy a prostaty, by ostropestřec také neměli užívat.

NEUŽÍVEJTE ostropestřec, pokud jste alergičtí na ambrózii, chryzantémy, měsíčky, heřmánek, řebříček nebo sedmikrásky.

Občas je pozorován mírně laxativní účinek, případně kožní vyrážka. Po vysazení léku tyto projevy vymizí.

Zdroj: Lagosa

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat dva dny používám ostropestřec mariánský drcené plody. Na žádné nemoci netrpím. Ale teď jak ho používám tak se cítím docela malátná je možné že je to k tomu??? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Užívám prášky na tlak, cholesterol a snížení kyseliny močové. Dostala jsem nápad, že se pročistím a začala jsem užívat ostropestřec. Ale bohužel mám nyní problémy se stolicí. Chodila jsem pravidelně každé ráno, ale teď jsem během týdne byla jen dvakrát a to ještě sporadicky. Mám radši ostropestřec vyřadit nebo se vše upraví po delší době? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Další způsoby snížení cholesterolu kromě statinů

Dieta s nízkým obsahem nasycených tuků (méně než 7 % denních kalorií), dieta s nízkým obsahem cholesterolu (méně než 200 mg/den) a vysokým obsahem vlákniny (kolem 10–25 gramů/den) může také pomoci snížit hladinu cholesterolu a zabránit infarktu nebo mrtvice. Pomoci může také mírné cvičení a fyzická aktivita po dobu 30 minut po většinu dní v týdnu. Změny ve stravě a fyzické aktivitě se nemusí projevit okamžitě, ale každé zlepšení může přinést prospěch.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Ostropestřec

Hlavní aktivní složkou ostropestřce mariánského je silymarin. Silymarin má silné protizánětlivé, antiseptické a antioxidační účinky. V několika klinických studiích vědci testovali použití ostropestřce mariánského při léčbě hepatitidy C a hepatitidy B. Autoři výzkumu sice nenašli žádný důkaz o tom, že by ostropestřec pomohl odstranit jakýkoliv typ hepatitidy z těla, ale prokázalo se, že ostropestřec pomáhá omezit zánět spojený s hepatitidou C a chrání před poškozením jaterní buňky. V lidovém léčitelství se ostropestřec mariánský používá k léčbě cukrovky, onemocnění sleziny, jater a prostaty; k léčbě alergií; při premenstruačního syndromu; ke zvýšení tvorby mateřského mléka a pomáhá též při kocovině. Ostropestřec lze kombinovat s jinými druhy léčivých bylin.

Ostropestřec mariánský se užívá v podobě jednodruhového čaje či jako součást bylinkových čajů nebo jako součást potravinových doplňků. Listy a květy ostropestřce se mohou jíst samotné nebo je lze přidat do salátů či jimi nahradit například špenát. Semena ostropestřce se po upražení mohou použít jako náhražka kávy. Ostropestřec mariánský je také známý pod těmito názvy: volčec, bodlák pestrý, bodlák Panny Marie nebo mléko Panny Marie (podle bílého mléka, které z ostropestřce vytéká, pokud je poškozen; jeho listy mají také typickou bílou kresbu, takže vypadají jako potřísněné mlékem).

Zdroj: Detoxikační čaj

Interakce s jinými léky

Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský.

Ostropestřec mariánský má nepříznivé účinky pro některé léky. Vzhledem k tomu, že ostropestřec mariánský působí na játra, což je cesta metabolismu většiny léků, bylo by moudré promluvit si se svým lékařem, pokud užíváte nějaké léky, než začnete ostropestřec užívat. Zejména, pokud jste léčeni některým z následujících léků, neměli byste užívat ostropestřec bez předchozí konzultace se svým lékařem.

  • Antipsychotika. Zahrnuje butyrofenony (jako je haloperidol) a fenothiaziny (jako je chlorpromazin, flufenazin a promethazin).
  • Fenytoin (EPILAN D GEROT). Lék používaný při epileptických záchvatech.
  • Halotan. Plyn používaný pro udržení celkové anestezie - narkózy.
  • Antikoncepční pilulky nebo hormonální substituční terapie.

Ostropestřec mariánský může interferovat s následujícími léky, protože ostropestřec i tyto léky jsou rozkládány stejnými jaterními enzymy:

  • Léky na alergii. Jako je fexofenadin (EWOFEX, FEXIGRA).
  • Léky na vysoký cholesterol. Včetně statinů, jako je lovastatin.
  • Léky proti úzkosti. Včetně alprazolamu (ALPROX, FRONTIN), diazepamu a lorazepamu (TEMELOR).
  • Protidestičkové a antikoagulační léky (léky na ředění krve). Včetně klopidogrelu (TROMBEX, ZYLLT) a Warfarinu.
  • Některé léky na rakovinu. Včetně léku na rakovinu prsu raloxifen (EVISTA, OPTRUMA).
  • Léky rozkládající se v játrech. Protože ostropestřec působí na játra, může mít vliv na léky rozkládající se v játrech, kterých je mnoho, proto si vždy před použitím ostropestřce mariánského promluvte se svým lékařem.

Zdroj: Lagosa

Rozpad svalů a užívání statinů

Nejčastějšími vedlejšími účinky statinů jsou bolesti svalů nebo svalové křeče. Tyto nežádoucí účinky zaznamenalo až 25 % pacientů užívajících statiny. Monitorování těchto potenciálních účinků je důležité u myotonické dystrofie (DM) a facioskapulohumerální svalové dystrofie (FSHD), protože obě tato onemocnění mohou také způsobit svalovou bolest, slabost a křeče. Může být obtížné rozlišit, zda jsou bolesti svalů nebo křeče způsobeny vedlejšími účinky statinů nebo svalovou dystrofií. Mnoho lékařů proto používá krevní testy na kreatinkinázu (enzym ze svalů), aby včas identifikovali potenciální škodlivé účinky statinů na svaly.

Aby nám pomohli dozvědět se více o statinech, dokončili členové registru průzkum vyvinutý studenty farmacie a fakultou na Wegmans School of Pharmacy (WSOP) na St. John Fisher College, Rochester, NY. Tým lékáren také analyzoval data z Národního registru. V Národním registru byl vysoký cholesterol hlášen u 29 % členů DM (276 z 952 pacientů) a 24 % členů FSHD (138 z 576 pacientů), oba vyšší ve srovnání se 17 % běžné populace USA. Lékárenský průzkum dokončilo více než 300 členů rejstříku. Výsledky ukázaly, že 32 % účastníků užívá statin nebo v minulosti užívalo statin, aby jim pomohl snížit hladinu cholesterolu. Mnoho z těchto účastníků zaznamenalo, že pociťovali bolest svalů při užívání statinů. Obecně je pro stanovení celkového rizika a přínosu statinů u DM a FSHD potřeba více informací a výzkumu. Pokud užíváte statin a domníváte se, že vaše bolest svalů nebo křeče souvisí se statinem, nezapomeňte si promluvit se svým lékařem. Léčba statiny má prokázaný přínos v prevenci srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice.

Zdroj: Statiny a rozpad svalů

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) podporuje detoxikaci těla. Tento proces brání vyčerpání glutathionu, přírodního antioxidantu nacházejícího se v játrech. Koncentrace uvedeného antioxidantu se snižuje, když jste vystaveni chemikáliím, včetně anestetik. Když hladina glutathionu klesá, jaterní buňky jsou náchylnější k poškození. Ostropestřec mariánský nejen zabraňuje vyčerpání glutathionu, ale v laboratorních studiích se také ukázalo, že zvyšuje hladinu tohoto silného antioxidantu až o 35 %. Typická dávka pro ostropestřec mariánský je 70 mg třikrát denně. Začněte s užíváním alespoň jeden týden před operací a pokračujte po dobu nejméně dvou týdnů po zákroku.

Upozornění: Vyhněte se ostropestřci mariánskému, pokud jste alergičtí na rostliny z čeledi Ambrosiaceae (ambrozie) nebo máte v anamnéze rakovinu související s hormony, jako je karcinom prsa, dělohy nebo prostaty, jelikož bylina může ovlivnit hladiny hormonů v našem těle.

Zdroj: Očista těla po narkóze

Účinky na hubnutí

Ostropestřec mariánský se předepisuje především při bakteriálních onemocněních jater, žloutence, mononukleóze a cirhóze. Pro maximální účinek aktivních látek se doporučuje konzumace odvaru ze semínek této byliny. Při jeho užívání se také můžete těšit na očistu střev, jejichž aktivitu odvar mírně stimuluje, takže podporuje i hubnutí.

Před každým hubnutím byste měli provést detoxikaci organismu a s ní vám může pomoci právě ostropestřec mariánský. Jedná se o silný antioxidant obsahující komplex bioflavinoidů, které mají společný název silymarin. Ostropestřec nejenže detoxikuje organismus, ale jeho konzistence pomáhá čistit stěny střev (výstupky zvané klky) od nánosů, jež jsou tvořeny zbytky potravy, která jimi prochází.

Tlučený ostropestřec se konzumuje přímo, konkrétně 4x denně 1 čajová lžička (3−4 g) alespoň 45 minut před jídlem. Drť v ústech důkladně rozkousejte (tak se smíchá se slinami, čímž dojde k rychlejšímu strávení a distribuci prospěšných látek) a spolkněte. Následně ostropestřec zapijte dostatečným množstvím vody (cca 150 ml na čajovou lžičku). Na začátku kúry (prvních 10 dní) je velmi vhodné dávku byliny zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy. S detoxikačním procesem úzce souvisí i úprava životosprávy.

Zdroj: Ostropestřec na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP