Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OSTROPESTŘEC A JINE LEKY

OBSAH

Nejlepší mlýnek na ostropestřec

Pokud zvažujete, jak nejlépe ostropestřec pomlít, tak zde naleznete vhodný mlýnek na ostropestřec mariánský.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Jak rozdrtit ostropestřec

Žvýkání je otravné, zdlouhavé a stejně nelze drť rozžvýkat dostatečně. Vhodnější je ostropestřec mariánský pomlít, a to tak, aby se neztratily cenné látky. Doporučuje se lžičku semen pomlít na tříštivém mlýnku na kávu a hned jíst.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Užívám 25 roků warfarin (kovová aortální chlopeň ),a lékař mi tvrdí, že jiné léky na rěděni na chlopně, nefungují?! Je to pravda? A ještě mám fibrilaci síní. Děkuji za odpověď.Josef.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Dávkování

Ostropestřec je možné zakoupit v podobě tinktury, která se užívá 3x denně 1–2 ml (15 –30 kapek) po dobu 4 týdnů. Cena je závislá na výrobci, místě nákupu a velikosti balení.

Pokud máte ostropestřec v tabletách, užívá se 1–2x denně 1 tobolka. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Dodržujte cyklus podání 4 týdny. Cena je závislá na výrobci, místě nákupu a velikosti balení.

Zdroj: Ostropestřec ve veterině

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO A LÉKY PROTI BOLESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Ilčáková.

Prosím, kté léky proti bolesti se mohou kombinovat s Xareltem? V nemocnici mi podávali
paralen, po kterém jsem se jen potila, ale bolest zůstala.Jsem alesgická na Tramal, tak jsem
proti bolesti po operaci nic nedostala, prý mám smůlu. Přece musí něco být ke xareltu nebo k fraxiparinu /ten mi píchali 4 dny / pak zase užívat xarelto. Musím užívat koagulant, protože
mám Laudenskou mutaci a 4x jsem měla trombózu.
Musím vydržet bolest? Ilčáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Během užívání Xarelta můžete proti bolesti užívat volně prodejný paracetamol a nebo léky na bolest, které jsou na předpis.

Neužívejte žádné jiné volně prodejné léky proti bolesti jako je aspirin, naproxen nebo ibuprofen, když užíváte Xarelto, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Xarelto a léky proti bolesti

Interakce s léky

Ostropestřec by neměl být užíván s antipsychotiky, jako je Flufenazin, Promethazine, Haloperidol nebo Chlorpromazin, dále s antihistaminiky, jako je Fexofenadinu nebo Dilantin, což je lék používaný proti křečím v důsledku epilepsie nebo jiného onemocnění. Ostropestřec rovněž nepoužívejte, pokud užíváte antikoagulancia Warfarin, Heparin, Plavix, Coumadin a anxiolytika Ativan, Xanax, Valium a Statiny Mevacor a Altocor.

Ostropestřec by se neměl současně užívat s léky, které jsou metabolizovány cytochromem P450 2C9 (CYP2C9). Měli byste být obezřetní v případě, že užíváte léky na pleť, srdce, žaludek, střeva, protizánětlivé léky, léky účinné proti rakovině, antiretrovirotika, antivirotika, léky snižující cholesterol, léky na plodnost, potenci, irinotecan, losartan, penicilin, P-glykoprotein modulátory, rapamycin, a talinolol. To vše také může zvyšovat plazmatické koncentrace v séru.

Další léky s možnou interakcí jsou: amitriptylin (elavil), diazepam (Valium), zileutonu (Zyflo), celecoxib (Celebrex), diklofenak (Voltaren), fluvastatinem (Lescol), glipizidu (Glucotrol), ibuprofen (Advil, Motrin), irbesartan (Avapro), losartan (Cozaar), fenytoin (Dilantin), piroxicam (Feldene), tamoxifen (Nolvadex), tolbutamid (Tolinase), torsemide (Demadex), warfarin (Coumadin), paracetamol, atorvastatin (Lipitor), digoxinem, entakapon (Comtan), estrogen, irinotecan (Camptosar), lamotrigin (Lamictal), lorazepam (Ativan), lovastatin (Mevacor), meprobamát, morfin, oxazepam (Serax), a další.

Ostropestřec mariánský, ať už ve formě čaje, nebo pilulek, může také způsobovat nežádoucí účinky při současném použití s bylinami, které působí proti úzkosti, mají protizánětlivé či protinádorové účinky, působí jako antioxidanty či snižují cholesterol.

Vždy tedy informujte svého lékaře o všech doplňcích stravy, které užíváte.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁVRAT A SLABOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Daníšková.

Mám po mozkové mrtvici cca 2.měsíce.nebyla silná ,ale trpím zpomalenou reakcí a závrati lehkou.mimo jiné mám jakoby pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak.nevím ,zdali požádat o jiné konkrétní vyšetření at jsem v klidu.Mám léky propanorm na srdce a silnější aritmiíí a pradaxu na ředění krve

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dva měsíce po mozkové příhodě se právě seznamujete s novými pocity, které nastaly po této příhodě. Zpomalená reakce, lehká závrať, pocit těžké hlavy a dole v zátylku tlak můžou být následky mozkové mrtvice, ale také můžou naznačovat nevyřešený problém ve vašem mozku. Určitě by bylo vhodné informovat o těchto pocitech svého neurologa a domluvit se s ním na vyšetření magnetickou rezonancí nebo CT hlavy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Závrat a slabost

Hepahit

Hepahit je přípravek určený pro péči o játra a pro podporu funkce trávicí soustavy, který mimo jiné obsahuje zmiňovaný ostropestřec mariánský, respektive 80 mg jeho mletých semen. Dále je v něm zastoupen mletý artyčok zeleninový (80 mg), který napomáhá trávení a přispívá ke správné funkci střevního traktu; 80 mg mletého listu kopřivy dvoudomé, která mimo jiné působí na cévní i imunitní systém; a 10 mg suchého extraktu sóji luštinaté, která poskytuje tělu esenciální aminokyseliny. Kapsle je obalena v želatině. Výrobek neobsahuje cukr, může být tedy užíván i diabetiky.

Doporučené dávkování je 1–3 kapsle za den, užívat po jídle a dostatečně zapít vodou.

Na těchto stránkách se můžete podívat, které prodejny tento produkt nabízejí a za jakou cenu: Hepahit cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Diskuze

V diskuzi JAK SPOČÍTAT PŘESNÉ MNOŽSTVÍ VITAMÍNU K NA DEN,A KAŽDÝ DEN? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Pecháćková.

Prosím,jakým způsobem mohu hlídat množství vitamínu K,když to nikde není psáno ani polopaticky podáno.Píše se,co se smí a co ne ,při užívání warfarinu.Píše se také kolik káčka které potraviny obsahují-ale-káčko je hnedle všude obsaženo!Jednou více a někde méně.Jak si to my ,nestudovaní laici máme spočítat abychom měli vyrovnaný a stabilní přjem vitamínu K?Pro mne je to ruská ruleta.A vůbec,užívání warfarinu je pro nás pacienty nebezpečné .Z jakého důvodu nesmíme brát jiný lék,který je na trhu a žít plnohodnotný život jako vy?Mohli bychom jíst všechno!Myslím,že kdyby ti ,co rozhodují o nás měli náš PROBLÉM,určitě by nebrali warfarin.Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,když se jí různá množství, různých jídel i pití?Druhý den zase něco jiného a na návštěvy si musíme nosit jídlo sebou?Do restaurace si nemůžu dovolit jít,protože tam mi nikdo nezarućí množství ?vitamínu K.
Přeji vśem warfariňákům ať se bouří a chtějí předepsat lèky ,které pojišťovna nechce povolit na předpis(prý jsou drahé).Zajímalo by mne,pro koho je skladují a pro koho nejsou drahé.


Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela Krutova.

Také beru warfarin již skoro rok, je to opravdu omezující. Souhlasím s p. Marií Pecháčkovou. Napsala to na jedničku z hvězdičkou.Chtěla jsem od lékaře předepsat jiné léky na ředění, ale bohužel.

Zdroj: diskuze Jak spočítat přesné množství vitamínu K na den,a každý den?

Jak dlouho se má ostropestřec užívat

Užívání ostropestřce mariánského je velmi bezpečné a má mimo jiné pozitivní vliv na játra. Detoxikační kúru za pomoci ostropestřce lze podstoupit i vícekrát do roka, a to na základě individuálních potřeb. Četnost opakování se volí podle stavu organismu, přetrvávajících nebo opakujících se onemocnění jater, predispozic k onemocněním jater, užívání velkého množství léků nebo sklonů sklouznout k nesprávné životosprávě a podobně. Mezi jednotlivými kúrami se doporučuje udělat přestávku, která by měla trvat 2 až 4 týdny.

Při užívání ostropestřce mariánského se nedoporučuje pít alkohol a mléko a konzumovat hůře stravitelná a dráždivá jídla (minimálně do 60 minut po užití). Užívání doporučených větších dávek ostropestřce nezpůsobuje žádné zdravotní problémy (s výjimkou osob, kterým se jeho užívání vysloveně nedoporučuje).

Ostropestřec mariánský by neměly užívat děti mladší 5 let, těhotné a kojící ženy a lidé se závažnými onemocněními srdce a s vysokým krevním tlakem. V případě alergií (zejména na ořechy, semena a jiné potraviny) se o užívání ostropestřce poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Ostropestřec na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem PROENZI NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

užívám léky na vysoký tlak,dále godasal,a caltráte a jiné.bohužel. chci se zeptat zda mužu užívat jen 2 krát denně k tomu Proenzi 3 plus.Poradte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Proenzi 3 plus užívat můžete i s těmi svými léky. Informujte o tomto doplňku svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proenzi nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky a rizika

Pokud máte vysoký krevní tlak, neměli byste ostropestřec užívat. Rovněž se po užití přípravku obsahujícího výtažek z rostliny doporučuje nepít nebo nekonzumovat do 1 až 2 hodin alkohol, mléko a dráždivá jídla. Sylimarin zpomaluje metabolismus vápníku v těle, takže pokud s tím máte problém, poraďte se před užíváním ostropestřce se svým lékařem. Také se nedoporučuje v těhotenství. Ostropestřec mariánský má jinak téměř nulové vedlejší účinky, a pokud dodržíte správné dávkování, je vyloučeno, aby se stalo něco negativního.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Diskuze

V diskuzi ROMANA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den.Řada bych se zeptala na jiné léky na řešení krve než je warfarin,který vylučuje zelenou zeleninu a jsou u něj třeba časté krevní testy.Děkuji za odpověď. Hynova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.

Ráda bych se zeptala na jinou formu léčení než je warfarin. Abych nemusela chodit na časté quick testy a vzdát se takřka vitamínu K.Jsem totiž sportovně založena a nerada bych došla až k řídnutí kosti.Děkuji Romana

Zdroj: diskuze Romana

Léčivé účinky

Silymarin je hlavní aktivní složka ostropestřce mariánského, která má protizánětlivé a antioxidační účinky. Ostropestřec mariánský se někdy používá jako přírodní léčba při problémech s játry. Doporučuje se také při cirhóze, žloutence a u chorob žlučníku. V současné době však není k dispozici dostatek vědeckých údajů, zda ostropestřec mariánský opravdu příznivě působí na játra. Některé starší výzkumy sice naznačují, že může pomoci lidem s onemocněním jater způsobeným alkoholem, jiné studie však žádné zlepšení jaterních funkcí v této skupině lidí neprokazují. Některé studie prokázaly příznivý vliv ostropestřce u poškození jater průmyslovými jedy, jako je toluen a xylen. Ostropestřec pravděpodobně umí snižovat hladiny cholesterolu. A lékařské výzkumy naznačují, že by ostropestřec mariánský mohl v kombinaci s tradiční léčbou zlepšit i diabetes. Studie ukázaly pokles hladiny cukru v krvi a zlepšení cholesterolu u lidí s diabetem 2. typu. Vědci také zjistili, že ostropestřec mariánský zlepšuje inzulínové rezistence, což je klíčová charakteristika diabetu mellitus 2. typu. Snížením takzvaného „špatného“ cholesterolu LDL může údajně ostropestřec mariánský pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob. Avšak studie byly provedeny pouze u lidí s cukrovkou a je zřejmé, že lidé s diabetem mají často vysoký cholesterol. Není tedy jasné, zda ostropestřec mariánský může mít stejné účinky u lidí s vysokým cholesterolem bez přítomnosti diabetu 2. typu.

Poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete potravinové doplňky tohoto typu užívat, jelikož by mohly zasahovat do vaší současné léčby farmaky.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LAGOSA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Môžem užívať lagosu pri warfarine a atorvastatine a exetrole? Vďaka za odpoveď.v.a.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský, slovensky pestrec mariánsky.

Ostropestřec mariánský má nepříznivé účinky pro některé léky.

Ptáte-li se na Warfarin, Atorvastatin a Ezetrol, tak u všech těchto léků může užívání ostropestřce mariánského způsobit vyšší hladiny v séru. Je to proto, že ostropestřec mariánský i zmíněné léky využívají stejné jaterní enzymy pro svůj metabolismus a setrvání těchto léků v těle tak může trvat déle. Společné užívání tak zvyšuje riziko výskytu nežádoucích účinků těchto léků.

Před použitím Logosy nebo doplňků s obsahem ostropestřce mariánského, se vždy poraďte se svým lékařem, protože je důležité, aby o této společné léčbě věděl a mohl tak lépe dohlédnout na bezpečnost celkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lagosa nežádoucí účinky

Ostropestřec mariánský - olej

Olej z ostropestřce mariánského je vhodný k léčbě jater, žlučníku, žaludku, slinivky, dvanácterníku, sleziny a nadledvinek. Chrání játra od lipidů a tuků, pomáhá při pálení žáhy, překyselení, nadýmání i škytání. Podporuje látkovou výměnu. Upravuje nízký i vysoký tlak a cholesterol.

Olej je možné přidávat do tepelně neupravených pokrmů, salátů, je bohatý na polynenasycené mastné kyseliny – stearovou, linolovou, palmitovou a jiné, obsahuje silici, hořčinu a biogenní aminy a další cenné látky jako vitaminy E, A, D, F, stopové prvky, komplex fytosterolů. Panenský olej je lisovaný za studena ze semen bodláku ostropestřce mariánského. Má jemně hořkou chuť, podporuje tvorbu žluče a pozitivně působí na játra.

Doporučené užívání je 1–2 polévkové lžíce 1x denně mezi jídly (nejlépe na lačno), nebo jako prevenci 1–2 čajové lžičky jednou denně.

Na těchto stránkách se můžete podívat na ceny olejů nabízených na našem trhu: ostropestřec mariánský olej cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Janotová.

Dobrý den,chci se zeptat,užila jsem drcený ostropestřec jen čtvrt čajové lžičky v poledne 1/2 h před jídlem a zapila vlažnou vodou.Druhý den ráno při vstávání točení hlavy,závratě.Změřen tlak a byl 166/82/82.Z léků užívám Pradaxu 110mg,Betaloc ZOC 1/2 z 25 mg a Mg.Mám Leidenskou mutaci.Na zvýšený cholesterol nesnáším statiny.To se mi stalo už i dříve,kdy jsem užila ostropestřec v tobolce.Netušíte co mi to způsobuje?Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Užívejte jen léky předepsané lékařem a nepřidávejte k tomu nic víc, ani bylinky. Pokud se necítíte dobře a nebo máte pocit, že je třeba léčit jinak, tak se vždy o tom poraďte s lékařem. Lékař má mnohem více možností, jak změnit nebo doplnit léčbu. Ostropestřec se používá v souvislosti s játry. Cítíte-li, že vaše játra nefungují správně, řekněte to lékaři, nechte si udělat ultrazvukové vyšetření, aby lékař přesně viděl, co je třeba léčit. Ale sama si nic neordinujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Účinky na hubnutí

Ostropestřec mariánský se předepisuje především při bakteriálních onemocněních jater, žloutence, mononukleóze a cirhóze. Pro maximální účinek aktivních látek se doporučuje konzumace odvaru ze semínek této byliny. Při jeho užívání se také můžete těšit na očistu střev, jejichž aktivitu odvar mírně stimuluje, takže podporuje i hubnutí.

Před každým hubnutím byste měli provést detoxikaci organismu a s ní vám může pomoci právě ostropestřec mariánský. Jedná se o silný antioxidant obsahující komplex bioflavinoidů, které mají společný název silymarin. Ostropestřec nejenže detoxikuje organismus, ale jeho konzistence pomáhá čistit stěny střev (výstupky zvané klky) od nánosů, jež jsou tvořeny zbytky potravy, která jimi prochází.

Tlučený ostropestřec se konzumuje přímo, konkrétně 4x denně 1 čajová lžička (3−4 g) alespoň 45 minut před jídlem. Drť v ústech důkladně rozkousejte (tak se smíchá se slinami, čímž dojde k rychlejšímu strávení a distribuci prospěšných látek) a spolkněte. Následně ostropestřec zapijte dostatečným množstvím vody (cca 150 ml na čajovou lžičku). Na začátku kúry (prvních 10 dní) je velmi vhodné dávku byliny zdvojnásobit, aby se v játrech spustily intenzivní regenerační procesy. S detoxikačním procesem úzce souvisí i úprava životosprávy.

Zdroj: Ostropestřec na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Říhová.

Dobrý den užívám ostropestřec 14 dní jen kávovou lžičku večer před spaním druhý den mám takové navaly, jsem slitá každo chvíli, je to možné že je to z ostropestře. Předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat ostropestřec a uvidíte, jestli návaly zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Riziko u krevního tlaku

I když neexistuje žádný vědecký důkaz pro stanovení účinku ostropestřce mariánského na krevní tlak, dle informací Národní diabetické organizace lze vyvodit, že vysoká hladina cukru v krvi přispívá k vysokému krevnímu tlaku. Jeden z navrhovaných způsobů použití ostropestřce je snížit hladinu cukru v krvi, což může v konečném důsledku způsobit i pokles krevního tlaku.

MayoClinic.com laboratorním výzkumem u zvířat zjistil, že ostropestřec mariánský je schopen snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně je zapotřebí dalších výzkumů, aby byla potvrzena jeho skutečná účinnost. Pokud je to pravda, ostropestřec mariánský může pomoci snížit krevní tlak tím, že odstraní nadměrné hladiny cholesterolu v tepnách.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Drť z ostropestřce mariánského

Nejúčinnější forma je přímá konzumace drcených plodů ostropestřce. Při zpracování, během něhož dochází u drcení semen ke kontaktu s kovem nebo teploty překročují hranici 40 °C, se účinné látky (především silymarin) znehodnocují a užívání ostropestřce se tak míjí účinkem. Ke stejnému znehodnocení dochází i při delším kontaktu drceného plodu se vzduchem. Všechny oleje nebo čaje z ostropestřce ve velkých nevakuovaných pytlíčcích drceného plodu jsou tudíž skoro bez účinku. Jako ideální se tedy jeví tlučený ostropestřec vakuově balený v menších sáčcích. Takto připravená směs se vloží v dávce 3–4 g do úst, důkladně požvýká a promíchá se slinami (lépe se natráví a látky se rychleji vstřebávají). Pro spolknutí se zapije dostatečným množstvím vody. Jako léčebná kúra se ostropestřec užívá alespoň 4x denně mezi jídly, ze začátku je možné pro nastartování detoxikačního procesu dávku i zdvojnásobit. Ostropestřec, který je připravený výše uvedenou šetrnou metodou, však stojí mnohonásobně více peněz než „obyčejné“ celé plody.

Ostropestřec se používá při žloutenkách a zánětech jater (hepatitidách), intoxikacích vnějšími i vnitřními jedy, homocysteinem, špatným cholesterolem, léky, dále při cirhóze (tvrdnutí), ztučnělých játrech, drogových poškozeních a obecně při snížené funkci jater. Doporučuje se i při rekonvalescencích, při teplotách, ozařování (včetně RTG a CT), chemoterapiích, antibiotické terapii, nervových oslabeních i potížích a duševních chorobách, ekzémech, lupénce, pigmentových a jiných kožních poruchách, slábnoucím zraku, odvápnění, cukrovce, rakovině, imunitní nedostatečnosti, asciticky zvětšeném břiše, únavových projevech, žloutenkách, těhotenství, hubnutí, krevních chorobách a nedostatečné krvetvorbě, nebo i v případě, když cítíte, že se necítíte dobře (zapácháte pokožkou nebo tmavou močí).

Uvádí se, že ostropestřec je žlučopudný, dokáže ztlumit horečku, zklidnit nervy a řeší problémy sleziny. Dokáže se i účinně podílet na dlouhověkosti.

Zdroj: Mlýnek na ostropestřec

Ostropestřec mariánský - tinktura

V prodejnách zdravé výživy nebo přes internet můžete koupit také tinkturu z ostropestřce mariánského. Tinktury jsou považovány za účinnější, protože je zde účinná látka v koncentrovanější podobě. Složení se samozřejmě u jednotlivých výrobců liší, ale vždy je obsažen standardizovaný extrakt ostropestřce, voda, jemný líh, tyto složky bývají doplněny o další látky, například o vitamin C. Doporučené dávkování je 3x denně 1–2 ml, to je 15–30 kapek, a to po dobu 4 týdnů. Poté 1 týden vysadit, a přetrvávají-li problémy, zahájit další čtyřtýdenní kúru. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte v suchu při pokojové teplotě. Jde o doplněk stravy nevhodný pro děti do tří let, těhotné a kojící matky.

Zde se můžete podívat, jaké tinktury jsou na našem trhu nabízeny a v jaké cenové relaci se pohybují: ostropestřec mariánský tinktura cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský - kapky

Bylinné kapky obsahují výluh z ostropestřce mariánského a čistý konzumní líh. Pomáhají zvyšovat tvorbu a vylučování žluči, jsou vhodné při prevenci a léčení žlučových kamenů, zlepšují trávení tuků. Obvykle se užívá 10 kapek 3x denně, nebo 2x20 kapek denně. Před použitím bylinné kapky protřepejte. Kapejte do studených nebo teplých nápojů, nejlépe před jídlem (na lačno).

Nepřekračujte doporučené dávkování. Vzhledem k obsahu alkoholu nejsou kapky vhodné pro děti, těhotné a kojící ženy. Skladujte při pokojové teplotě mimo dosah a dohled dětí. Bylinné kapky jsou doplňkem stravy, nikoliv lékem. Nebyly zaznamenány žádné vedlejší účinky, ale neužívejte při přecitlivělosti na složky přípravku. Možné potíže konzultujte se svým lékařem.

Zde se můžete podívat na nabídku a ceny těchto produktů: Ostropestřec mariánský kapky cena.

Zdroj: Ostropestřec mariánský

Nežádoucí účinky

Obvykle ostropestřec mariánský způsobuje minimum nežádoucích účinků. Studie ukazují, že je bezpečný, pokud je užíván po dobu kratší než 41 měsíců. V průběhu užívání se ojediněle může objevit průjem. Vzácněji může tato bylinka způsobit nevolnost, nadýmání, plynatost a podrážděný žaludek.

Ženy, které jsou těhotné nebo kojí, by se měly vyhnout užívání ostropestřce mariánského. Není totiž k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání této byliny.

Máte-li pylovou alergii na ambrózii, chryzantému, měsíček, sedmikrásku a mnoho dalších, měli byste se také vyhnout ostropestřci mariánskému. Ostropestřec mariánský u vás může způsobit vyrážku nebo závažnou alergickou reakci.

Vzhledem k tomu, že má ostropestřec i estrogenní účinky, měly by se některé ženy vyvarovat jeho konzumaci, zejména pak ty, které mají myomy či jsou léčeny na endometriózu, rakovinu prsu, dělohy a vaječníků.

Některé chemické látky v ostropestřci snižují hladinu krevního cukru u lidí s cukrovkou, což může vést k interakci s klasickou léčbou diabetu.

Zdroj: Ostropestřec a jeho nežádoucí účinky

Otoky

Léky na tlak, které nejsou diuretikem, způsobují ve většině případů otoky. Otékání kotníků a nohou je více než kosmetický problém. Blokátory vápníku jako amlodipin a nifedipin jsou známé tím, že způsobují otoky kotníků a bolest v nohou. Tato léčiva mohou zhoršit některé srdeční vady a jiné problémy, a zároveň mohou odhalit dosud neznámé srdeční problémy. U některých pacientů se po užívání výše zmíněných léků podařilo objevit skryté srdeční vady.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP