Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OPUCHLÁ TVÁŘ ZUB NEBOLÍ

OBSAH

Jak zmírnit otok

Na zmírnění otoku je dobré použít obklad. Hlavním důvodem používání ledových obkladů je zmírnit reakci poškozené tkáně. Pro používání ledových obkladů platí dvě důležité zásady:

  • Nikdy nepoužívejte ledové obklady přímo na holou kůži, ale vždy led zabalte do ručníku nebo jiné vhodné tkaniny. Teplota domácího ledu je totiž mnohem nižší, než jsou například běžné zimní teploty, a tak hrozí v případě dlouhodobého působení ledu na holou kůži omrzliny.
  • Ledový obklad je důležité začít používat co nejdříve, aby se v maximální míře uplatnil jeho příznivý účinek na zmírnění otoku a bolesti.
Hlavní přínosy ledování:
  • zmírnění krvácení do tkání – led způsobuje vazokonstrikci, to je smrštění cév, což přispívá k zastavení krvácení;
  • zmírnění otoku tkání a zmírnění případné následné zánětlivé reakce;
  • zmírnění bolestí svalů a snížení rizika vzniku křečí;
  • celkové zmírnění bolesti díky „znecitlivění“ postiženého místa a zmírnění otoku;
  • působením ledu postižená tkáň nezatuhne, protože led snižuje uvolňování tekutiny do mezibuněčných (intersticiálních) prostor, ke kterému při poranění nebo zánětu dochází. Pokud by se tekutina ve větší míře dostala do mezibuněčných prostor, vznikly by otoky, které způsobí ztvrdnutí tkáně a stlačení cév, což vede k nedostatečnému zásobení poškozené tkáně kyslíkem a k prodloužení doby hojení.

Zdroj: Oteklá tvář, ale zub nebolí

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÁ TVÁŘ, ALE ZUB NEBOLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrabová.

Dobrý den, mám nějakou dobu mírně oteklou levou tvář. Spím na levém boku a levé tváři. Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S déle trvajícím otokem na jedné tváři byste se měla obrátit na svého praktického lékaře. On nejlépe zná vývoj vašeho zdravotního stavu a může tak nejlépe určit další postup, který povede k rychlému návratu do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklá tvář, ale zub nebolí

Oteklá tvář zevnitř

Oteklou tvář zevnitř mohou způsobit abscesy. Pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit šíření zánětu do okolních tkání. Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky. Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu. Pokud je otok způsoben z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst. Těžká infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Diskuze

V diskuzi OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Kadlubová.

Dobrý den, včera mi byla vytržena šestka vlevo nahoře. Ráno jsem se probudila s nateklou levou tváří. Při doteku na tvář je dáseň v okolí vytrženého zubů citlivá, ale nic mně nebolí, horečku nemám. Tvář leduji. Mohu již ránu vyplachovat, anebo ještě počkat, otok až otok opadne? Děkuji.

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Kožní projevy cukrovky

Cukrovka a její příznaky na kůži se u periferní neuropatie projevují především na spodních částech nohou či rukou, což může být doprovázeno také pocity brnění. Mezi další onemocnění spojená s diabetem a projevující se svěděním lze zahrnout tato:

  • Eruptivní xantomatóza – objevují se výrazné pupínky, především u pacientů s vysokým cholesterolem. Může postihnout i nohy pacienta.
  • Nekrobióza (Necrobiosis lipoidica) – projevuje se vznikem červených ohraničených ložisek hlavně u žen diabetiček mezi 40.–60. rokem života.
  • Kožní infekce – kůže bývá načervenalá, opuchlá a horká, objevují se i puchýřky.

Zdroj: Svědění kůže na těle

Diskuze

V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI DETOX PHARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

Dobrý den,
včera jsem obdržela detoxikační náplasti. Přes noc jsem je použila a opuchla mi pravá část jazyka.

Prosím, o informaci, zda je možné tyto detoxikační náplasti dál používat.

Věřím, že mi brzy odpovíte.

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlad.

Vypadá to, že Vás tu berou vážně..

Zdroj: diskuze Detoxikační náplasti detox pharma

Oteklá tvář zevnitř

Tvář oteklá zevnitř může být způsobena plísní, alergenem, bodnutím hmyzem, podrážděním potravou, abscesem nebo od zubu. Příčin je celá řada. Nejčastějším důvodem je otok od zubu, kdy oteče vnitřní strana tváře. K otoku může dojít i po chirurgickém výkonu – objevuje se bezprostředně po výkonu, na objemu nabývá až druhý či třetí den po chirurgickém zákroku.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi KUPERÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Někdy mi zčervená jedna tvář-je to nepříjemné.protože druhá tvář je normální, co s tím??? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kuperóza

Detoxikační náplasti Kinoki

Detoxikační náplasti Kinoki přímo působí na reflexní body na chodidlech nohou. Tak jako je cílem reflexních masáží stimulace vnitřních orgánů, podobně působí i detoxikační náplasti Kinoki, které stimulují jednotlivé orgány v lidském těle, podporují celkovou rovnováhu organismu a působí léčebně. Mají fantastický vliv na interní zdraví člověka. Náplastí se přilepují na noc, tedy cca na 6–10 hodin, a to na obě chodidla. Pokud s detoxikací začínáte poprvé, doporučuje se každodenní používání od 2 týdnů do 2 měsíců s přihlédnutím k individuálním potřebám, to je s ohledem na množství toxinů obsažených v organismu, době trvání nemoci a jejího stupně pokročilosti. Náplasti se aplikují do doby zmizení nečistot a vlhka. Následně by se mělo pokračovat v zákrocích tak, že používáte náplasti 1x týdně za účelem trvalého dobrého pocitu. Náplasti Detox Kinoki můžete rovněž bezprostředně používat na bolavá místa, například na opuchlá místa po úrazech, při bolestech hlavy, pohmožděninách, bolestech zad a podobně. V takovém případě může být náplast umístěna na bolavé místo i na 24 hodin. Po použití náplast vyhoďte a již nikdy nepoužívejte.

UPOZORNĚNÍ: Během těhotenství a kojení nejsou očistné kúry pro tělo matky vhodné. Nepoužívejte tedy tyto náplasti v těhotenství a v období kojení.

Zdroj: Detoxikační náplasti

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ŽIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
prosím o radu a pomoc. Manželovi opuchla noha. Údajně je to povrchový zánět žil. Poraďte, prosím, co dělat a jak nohu co nejrychleji vyléčit.
Nemohla by mít na opuchnutí nohy vliv nedávno prodělaná operace prostaty nebo léky, které manžel užíval ? Otok je opravdu značný.
děkuji předem za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět žil

Příznaky spojené se světlou stolicí

Pokud je acholická stolice doprovázena žlutým zbarvením očního bělma nebo tmavou močí, vyhledejte lékařskou pomoc, s vysokou pravděpodobností se jedná o příznaky žloutenky.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Laser při léčbě rosacey

Rozšířené žilky lze řešit diatermokoagulací či laserem. Zbytnělou tkáň je možné odstranit laserem či zákrokem plastického chirurga. Správně vedená léčba nabízí výraznou pomoc, jak rosaceu udržet pod kontrolou a jak zabránit vývoji v pokročilejší stadia. Podstatné je zahájit léčbu a prevenci včas.

Zdroj: Jak se léčí rosacea neboli růžovka

Poradna

V naší poradně s názvem NĚCO NA OTEKLOU DÁSEN TVÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

napřed mě bolel zub a ted mám oteklou vnitřní dásen a tvář ale mám panickou hrůzu ze zubařů/špatné zkušenosti/poradíte mi prosím děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Můžete počkat až se váš stav zhorší do té míry, že vás to donutí k návštěvě zubního lékaře. To pak samozřejmě znamená i větší bolestivost při zákroku a další prohloubení špatných zkušeností, a tak celý život dokola.
Druhá možnost je sebrat rozum do hrsti a přijmout fakt, že zubař není řezník a vyplatí se k němu chodit na preventivní prohlídky každý rok. Protože zákrok provedený na počátku problému nebolí a rychle se vše urovná. Život se zdravými zuby je mnohem příjemnější. Zdravé zuby = každý rok prohlídka u zubaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Něco na oteklou dásen tvář

Fotografie světlé stolice

Tady je několik fotek, na kterých je vidět světlá (acholická) stolice: acholická stolice foto.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Diskuze

V diskuzi OTOK TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den včera jsem byla u zubaře přes víkend mi otekla tvář a v pondělí jsem šla k zubaři a tam mi vytrhli zub a tvář je otekla ale už je to lepší mizí mi to ale v určitém momentu me to boli.. je to normální

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otok tváře

Použijte led

Led na zánět je vynikající, ovšem jen dočasně a nesmí přijít přímo na kůži. Při dlouhodobém použití zde hrozí vznik omrzlin. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář v místě, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Zdroj: Co pomáhá na otok tváře od zubů

Diskuze

V diskuzi TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Nešporová.

Dobrý den, je mi něco málo přes sdmdesát a první co mě začalo bolet je pravé oko a mám ho hodně červené jako kdybych tam měla písek a pak následovalo pravé ucho hučí mně v něm a špatně na něho slyším. Zuby mě nebolí ani pravá tvář. Domnívala jsem se, že je to tzrojkalný nerv, ale nevím, jak tyto příznaky léčit? K lékařce jsem zatím nešla. Děkuji za odpověď Nešporová Z. Brno

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Matošková.

Dobrý den jak se léčí trojklanný nerv podle rezonance mi tlačí cévka na nerv pomůžou léky nebo už je nutná operace děkuji jana

Zdroj: diskuze Trojklaný nerv

Diagnostika základního onemocnění

Aby mohla být acholická stolice léčena, musí být diagnostikovány příčiny. Kromě kompletní anamnézy, mohou být ke stanovení diagnózy použity i některé z níže uvedených testů:

  • břišní ultrazvuk;
  • odběr krve na testování infekce;
  • endoskopická retrográdní cholangiopankreatografie;
  • jaterní testy;
  • chirurgické odstranění vad ve žlučových cestách.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Léčba světlé stolice

Léčba samozřejmě závisí na diagnostikované příčině. Pokud je příčinou malá absorpce tuků, může být předepsána změna stravy a doporučeny vitamínové doplňky. V případě zablokovaných žlučových cest bývá nutný chirurgický zákrok, aby byly cesty znovu průchozí. Pokud je acholická stolice příznakem jiného onemocnění, například hepatitidy, měla by být léčena původní příčina.

Zdroj: Světlá neboli acholická stolice

Příčiny otoku vnitřní strany tváře

  • Vnitřní tvář může otéct v důsledku přímého traumatu (otevřeného zranění), tedy fyzického traumatu způsobeného buď nárazem, nebo fyzickým napadením. Zranění způsobí poškození tkání a oblast se může zanítit. Symptomem je pak nateklá tvář s formací hematomu (zbarvení zraněné oblasti), a to v důsledku nesprávného prokrvení této oblasti.
  • Infekce může způsobit otok vnitřní tváře a je považována za hlavní příčinu zánětu a otoku. Může být způsobena přemnožením běžné mikroflóry uvnitř poškozené oblasti. Tělo se pak brání a reaguje na daný problém prostřednictvím zánětu a otoku. Imunitní systém tak signalizuje, že něco bylo narušeno.
  • Mohou se tvořit abscesy, pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit otok a zánět vnitřní tváře.
  • Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky.
  • Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.
  • Rovněž onemocnění jako příušnice a lymfadenitida mohou způsobit otok lícní oblasti.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP