Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

OPATŘENÍ

OBSAH

Višněvského balzám je silně vonící roztok xeroformu ve směsi ricinového oleje a peruánského balzámu. Používá se od roku 1927, otcem receptury je vojenský a experimentální chirurg Alexandr Vasiljevič Višněvskij (1874–1948). Mixtura se na jeho pokyn aplikovala na všechna střelná poranění. Drahý a nedostupný peruánský balzám byl za 2. světové války nahrazen březovým dehtem. Dnešní chirurgie přiložením balzámu na gázovém čtverci podporuje dozrávání furunklů. Dále se používá na hnisající, nehojící se rány.

Zdroj: Višněvského balzám

Diskuze

V diskuzi DIETNÍ OPATŘENÍ U RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dudková Michaela.

Dobrý den, moc prosím o radu k dietnímu opatření k onemocnění růží u staršího člověka (otec 71 let). Děkuji, Dudková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dietní opatření u růže

Preventivní opatření

Vzhledem k tomu, že je herpes nakažlivé onemocnění, doporučuje se dodržovat následující preventivní opatření:

  • Vyhněte se přímému kontaktu s puchýřky nebo vřídky u infikovaného jedince.
  • Zásadně nesdílejte ručníky, žínky a další osobní věci.
  • Udržujte si dobrou ústní hygienu.
  • Konzumujte vyváženou stravu.
  • Pravidelně cvičte.

Zdroj: Herpes na jazyku

Diskuze

V diskuzi NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirouš.

také máme výbornou zkušenost s Thymovarem. Výsledky parádní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ron.

Zdravím, a jak je to s nemocemi včel?? Je jich tolik :O tak například: vcelimor.cz/o-moru-v… kdo by vůbec řekl, že ta malé stvoření bude ohrožováno tolika nemocemi :/ Ach jo, existují vůbec nějaká opatření proti těm nemocem??

Zdroj: diskuze Nemoc

Inkubační doba svrabu

Inkubační doba svrabu je měsíc až měsíc a půl. Období nakažlivosti končí po řádně ukončené léčebné (antiskabiesní) kúře, kterou řídí dermatolog, a po provedení všech příslušných hygienických opatření.

Zdroj: Prašivina u lidí

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M Černíková.

Manželovi se včera večer objevila vyrážka na krku a trupu, lehce na pažích. Přes noc se rozšířila i na nohy a přibyla na pažích. Nejvíce se podobá zarděnkám, ale nemá nic na obličeji, ani ve vlasech, je bez teploty, nemá problémy dýchacích cest. Vyrážka je červená, vypadá jako velká husí kůže a místy je hustější a zhoršuje se. Nesvědí. Může někdo poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Aplikujte po dobu několika dní volně prodejnou mast Hydrocortisone a mělo by se to zklidnit. Také učiňte opatření, aby nedocházelo k nočnímu pocení. Takže snižte teplotu v místnosti a oblečte bavlněné pyžamo.

Zdroj: diskuze Vyrážka

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem UCPANÁ KRKAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Před týdnem jsem prodělal operaci pravé krkavice, je nutná nějaká dieta a opatření, děkuji za každé info, Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není třeba žádná dieta. Pro zahojení rány tělo potřebuje kolagen, který můžete přijmout ve stravě a nebo pomocí doplňků stravy. Měl byste dodržovat klid a vyvarovat se prudkých a náročných pohybů hlavy. Nyní vás čeká vyndavání stehů, při kterém lékař zhodnotí stav hojení a poví vám další podrobnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krkavice

Režimová opatření

Vedle úpravy životosprávy – vyloučení kouření, kávy, černého čaje, čokolády, kakaa, alkoholu, mentolu, kyselých, tučných a kořeněných jídel, nápojů sycených kysličníkem uhličitým – je nutné snížit nadváhu a mít zvýšenou polohu hlavy ve spánku.

Zdroj: Refluxní choroba jícnu a kašel

Poradna

V naší poradně s názvem MOROZNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miriam Fojtík.

Dobrý den může to užívat moje 15leta dcera která má nadváhu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při dodržení dávkování je morožnik bezpečný pro většinu lidí. Při použití v boji proti obezitě bude morožnik podpůrnou terapí ve skládačce několika dalších opatření, jako je redukční dieta a cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Moroznik

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem PODVÁZÁNÍ VAJEČNÍKŮ REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den, po jaké době jsou vyndány stehy od provedení laparoskopie a kdy žena může opět zahájit sexuální život? Zda jsou nějaká zvláštní opatření pro rekonvalescenci a jak dlouho celkově trvá.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Laparoskopická operace má jednu velikou výhodu - je šetrná. Do dvou týdnů po výkonu budete mít venku stehy a budete moct sexuálně znovu fungovat bez rizika otěhotnění. Přesnější časy rekonvalescence vám sdělí váš gynekolog s ohledem na váš celkový zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Podvázání vaječníků rekonvalescence

Jak se stravovat po kolonoskopii do práce

Den po kolonoskopii se doporučuje konzumovat pouze dietní stravu, jiná opatření nejsou nutná. Pacienti s analgosedací by měli mít zajištěn doprovod domů. Pokud je pacient bez komplikací, strava se neupravuje.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Poradna

V naší poradně s názvem VRBOVKA ČAJ A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František říha.

ZAHÁJIL JSEM UŽÍVÁNÍ LÉKU WARFARIN, BYL JSEM ZVYKLÝ UŽÍVAT RANNÍ ČAJ Z VRBOVKY JAKO PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ . MOHU TENTO ČAJ UŽÍVAT NADÁLE,ANIŽ BY VZNIKL PROBLÉM S WARFARINEM ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zjištění není známa žádná interakce mezi Warfarinem a vrbovkou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vrbovka čaj a warfarin

Ošetření polstrovaného nábytku

Jedině důsledná hygienická opatření jsou podkladem úspěšné léčby. Každý den je nutné měnit osobní spodní a ložní prádlo. Rovněž potah sedačky zkuste vyprat na 60 °C a nepoužívejte ho minimálně tři dny. Pokud nejde potah sejmout, nepoužívejte sedačku 5 dní, zákožka nepřežije mimo kůži člověka déle než 3 dny.

Zdroj: Jak vyčistit čalouněnou sedačku od svrabu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAKY A LUPY NA POKOZCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukas.

dobry den jemi 19 let mam kratke vlasy a porad se mi delaji lupi a jeste ktomu aji bolaky na pokozce a aby toho nebylo malo tk se mi loupe kuze na tvari u nosu a u kotlet nekdy i za usima trva to uz dlouho a je to neprijemne hlavne na tvari delaji se mi ani na tvari vyrazky a to se mazu denne niveou kremem nevim co mam uz delat poradte prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lukáši zřejmě máš na pokožce přemnožené nějaké kvasinky, které způsobují olupování kůže na hlavě. Nejrychlejší cesta jak se toho zbavit bude, když se zastavíš na kožním. Tam to totiž můžou pořádně prohlédnout a rozpoznat o co jde. Pomalejší cesta je samo léčba, která bude spočívat v omývání pokožky dehtovým mýdlem 1 krát týdně a k tomu omývání šamponem Nizoral podle návodu. Oboje k dostání v lékárnách bez předpisu. K tomu je dále zapotřebí učinit opatření, která zabrání opakované nákaze. To znamená dezinfekce veškerých pokrývek hlavy - čepice, šály, čelenky, kapuce. Také je nutná desinfekce lůžka, zejména polštáře. Prostě všechno co se dotýká hlavy nebo je v její blízkosti je třeba buď vyhodit nebo vyvařit. Tato opatření je třeba opakovat, protože i během léčby jsou lupy infikované a schopné znovu rozvinout nákazu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky a lupy na pokozce

Je cukrovka léčitelná

Jak již bylo popsáno, cukrovka je léčitelná. Nikoliv zcela vyléčitelná, jelikož se na onemocnění často přijde pozdě. Režimová opatření však bývají opravdu účinná. V některých případech zůstane člověku sekundární diabetes natrvalo. Pokud je však léčitelná jeho příčina, může být léčitelná i cukrovka. Například lze odvrátit vznik diabetu u hemochromatózy, je-li řešena včas. Stejně tak u glukagonomu je možné úplné vyléčení, pokud je nádor odstraněn dříve, než vzniknou komplikace.

Zdroj: Cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Otakar.

Dobrý den prosím o radu ,predepsali mi warfarin mam cukrovku 2 typ pri omezeni určitých druhu zeleniny a potravin se mi zdvihl cukr zadal sem lékaře o zamenu warfarinu a on mi to zamitl ze nesplnuji podmínky pro pojišťovnu nechápu co to je za podmínky kdyz nestačí ze mam cukr skoro porad kolem 10,a občas modriny nebo krvavé oko prosim jestli mi můžete poradit co stim.mam delat dekuji otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené hodnoty cukru v krvi určitě nebudou vlivem diety nutné pro léčbu Warfarinem. Při Warfarinu musíte hlídat příjem vitamínu K. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K patří především zelenina a ta pramálo ovlivňuje krevní cukr. Váš problém s vysokým cukrem a krvácením bude v nepochopení dietních opatření. Cukrovku snížíte tím, že omezíte sladká jídla a slazené nápoje, mlsání a pití alkoholu a budete jíst během dne jen malá jídla, ale dopřejete si je vícekrát denně. Tohle opatření nijak neovlivní účinky Warfarinu, pakliže v oněch malých jídlech nebudete konzumovat mnoho zelené zeleniny a úplně vyřadíte grepy (velký hořký pomeranč). Bylo by dobré si popovídat o svém jídelníčku se svým lékařem, ať praktickým lékařem a nebo s tím, od kterého máte recept na Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Nevýhody minipilulek

Mohou způsobit nepravidelnosti v menstruačním cyklu s obdobími krvácení nebo „špinění“. Vedlejší účinky jsou minimální a mizí obvykle po 2–3 měsících. Někdy je menstruace vynechána zcela.

Tabletky musí předepisovat lékař a musí se užívat denně ve stejnou dobu, nanejvýše s tříhodinovou odchylkou. Některá onemocnění (těžké průjmy), ale i některé léky mohou zabránit účinku antikoncepční pilulky, v tom případě je třeba po poradě s lékařem použít speciální opatření. Uživatelkám hormonální antikoncepce se nedoporučuje kouření.

Zdroj: Hormonální jednosložková antikoncepce

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gita.

Jani, to já šla na kliniku hned jak se uvolnila kovidová opatření, měla jsem štěstí, že byl i brzký termín a všechno šlo podle plánu. Dělali mi operaci v jeden den obě oči a druhý den jsem viděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sabina.

Tak to jsi měla fajn, že jsi druhý den viděla v pohodě, to mě se ustalovalo vidění tak tři čtyři dny pak už dobrý. Jsem po korekci půl roku a nestěžuji si.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Co na zmírnění záchvatu dny

Základní doporučení:

  • Hlavní je dietní opatření – vyvarovat se potravin s vysokým obsahem purinů (vnitřnosti, zvěřina, luštěniny, kakao a podobně).
  • Je nutné snížit příjem alkoholu.
  • U nemocných s lithiázou nebo při urikosurické léčbě pít okolo 2 l tekutin denně (při kyselé moči podávat Alkalit).
  • Redukovat hmotnost.
  • Vysadit léky vedoucí k hyperurikémie.
  • Používat studené obklady, které slouží jako první pomoc.

V průběhu akutního dnavého záchvatu jsou kromě podávání léčiv nutná také dietní opatření – strava chudá na puriny, která obsahuje maximálně 300 mg kyseliny močové, a příjem tekutin nejméně 2,5 litru za den.

Tradičním přírodním lékem jsou třešně, je jedno jestli čerstvé nebo kompotované. Říká se, že 250 mg třešní udrží dnu v rozumných mezích. Podobně se využívají i jahody. Cenná je i jejich čerstvá nebo mražená šťáva.

Dále se doporučuje užívat bromelin. Omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje snižují hladinu zánětlivých leukotrienů, které poškozují tkáň. Zánět zmírňují vitamín C a E. Flavonoid kvercetin snižuje hladinu kyseliny močové a lépe se vstřebává, užívá-li se zároveň s bromelinem.

Z potravinových doplňků lze doporučit aloe vera šťávu z celého listu, lopuch a vojtěšku. Také je možné využít listů kopřiv vnitřně (tobolky nebo čaj zbavují nadbytku kyseliny močové) i zevně (obklady tiší bolest zanícených kloubů).

Zdroj: Zácvhvat dny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP