Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ONEMOCNĚNÍ NADLEDVIN

OBSAH

Kožní onemocnění růže – fotografie

Růže má charakteristické projevy, pro lepší představivost přikládáme snímky tohoto onemocnění.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Nebojte se kortikoidů v masti. Když se mast používá podle návodu maximálně 10 dní, tak nehrozí žádné nebezpečí. Účinky kortikoidů na zklidnění pokožky jsou skvělé a určitě byste měla poslechnout svého lékaře a mast použít.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Kortikoidy jsou uměle vyráběné steroidní hormony podobné těm, které se vytváří v kůře nadledvin. Tyto léky mají výrazné protizánětlivé a antialergické účinky a používají se například k léčbě astmatu nebo atopického ekzému. Mají ovšem také celou řadu poměrně častých nežádoucích účinků a pacienti by je měli užívat pouze po konzultaci s odborníkem.

Co jsou kortikoidy?
Kortikoidy jsou synteticky vyráběné chemické látky, jejichž struktura je podobná jako u hormonů z kůry nadledvin. Lidé by tedy měli důrazně rozlišovat mezi kortikoidy, které vznikají uměle, a kortikosteroidy, což jsou steroidní hormony přirozeně se vytvářející v kůře nadledvin. Co se týče přírodních hormonů, v lidském těle převládá především kortizol.

K čemu slouží kortikoidy?
Kortikoidy jsou známé především díky svému protizánětlivému, imunosupresivnímu a protialergickému působení. Jejich účinky jsou velmi široké, a proto mají tyto léky nezastupitelný význam při léčbě mnoha různých onemocnění. Různé formy kortikoidů neléčí vlastní příčinu nemocí, slouží však hlavně k tlumení imunitního systému a blokují silné alergické či autoimunitní reakce.

KTERÉ STAVY SE LÉČÍ POMOCÍ KORTIKOIDŮ?
Astma
Atopický ekzém
Anafylaktický šok
Lupénka
Různá zánětlivá onemocnění
Některé typy rakoviny
Revmatoidní artritida
Roztroušená skleróza
Stavy po transplantacích
Využití kortikoidů
Kortikoidy existují v mnoha různých formách. Pokud jde o lokální léčbu, využívají se látky, jako je například mast s kortikoidy, různé krémy a roztoky na kůži nebo také inhalační kortikoidy (prášky či roztoky). Co se týče systémové léčby, pacienti používají k léčbě kortikoidy injekce nebo tablety.

K lokální léčbě slouží například Budesonid, Flutikason, Betamethason nebo Mometason. Při celkové léčbě se naopak nejvíce uplatňují Dexamethason, Prednison či Hydrokortison.

Jaké mají kortikoidy nežádoucí účinky?
Podobně jako všechny léky mohou mít i kortikoidy nežádoucí účinky, kvůli často omílaným vedlejším účinkům se ovšem těchto léků spousta lidí bojí.

VEDLEJŠÍ ÚČINKY KORTIKOIDŮ JSOU NAPŘÍKLAD:
Vznik Cushingova syndromu
Snížená imunita
Migréna
Poruchy srdečního rytmu
Poruchy zubní skloviny
Zvýšená chuť k jídlu a obezita
Pankreatitida
Závrať
Ochablost svalů
Osteoporóza
Nekróza kostí
Pokles potence
Zvýšení krevního tlaku
Žaludeční krvácení
Vynechání menstruace
Podrážděnost, nespavost, deprese

Zdroj: diskuze Svrab

Je nemoc růže přenosná

Růže neboli erysipel je infekční onemocnění způsobené bakteriemi, které postihnou zánětem kůži a podkoží, většinou na dolních končetinách. Onemocnění je kontaktem přenosné vzácně a při léčbě antibiotiky se pacient pro své okolí stává brzy neinfekční, takže nakažlivost je minimální.

Zdroj: Růže - nemoc kůže

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den, pred par dny jsem si vsimla nacervenale skvrny na nehtovem luzku a male cerne tecky - prikladam fotografii. Je potreba s tim jit na kozni? Dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Načervenalá skvrna pod nehtem není onemocnění nehtu, ale následek jiného onemocnění. Často se tyto skvrny objevují u pacientů, kteří prodělali onemocnění COVID-19. Není třeba s tím nic dělat, stačí počkat až to to zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jaké jsou příznaky onemocnění dásní?

Onemocnění dásní může být bezbolestné, ale může mít i několik zjevných příznaků, a to v pozdních stadiích onemocnění. Příznaky onemocnění parodontózou jsou často nenápadné, příčina nebývá známa. Některé symptomy poukazují i na jiné formy nemoci. Častými příznaky onemocnění dásní jsou:

  • krvácení během a po čištění zubů;
  • červené, oteklé a podrážděné dásně;
  • špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech;
  • ustupování dásní;
  • vznik hlubokých kapes mezi zuby a dásní;
  • uvolnění nebo posunutí zubů;
  • změny způsobu zapadání zubů do sebe.

I když nemusíte mít žádné příznaky, můžete již mít určitý stupeň onemocnění dásní. U některých lidí má parodontóza vliv jen na určité zuby, nejčastěji na stoličky. Pouze zubař dokáže rozpoznat a určit průběh onemocnění dásní.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Jak je onemocnění dásní léčeno?

Cílem léčby onemocnění dásní je podpořit zdraví dásní, snížit otok, hloubku kapes, riziko infekce a zastavit progresi nemoci. Možnosti léčby závisí na stadiu onemocnění, na reakci na předchozí léčbu a na vašem celkovém zdraví. Léčba začíná nechirurgickými terapiemi, které kontrolují výskyt bakterií, operace je nutná tehdy, pokud je potřeba obnovit podpůrné tkáně.

Zdroj: Zánět dásní a parodontóza

Diskuze

V diskuzi DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Prosím o pár receptů při onemocnění sítnice oči ve stádiu degenerace. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dieta při onemocnění očí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP