Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ODŘENÉ DÁSNĚ OD PROTÉZY

OBSAH

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matějková.

Prosím, poraďte mi, zda si večer po vyčistění zubní protézy mám zuby nechat i přes noc v ústech.Nemá spánek bez protézy vliv na dásně ?
Děkuji
Matějková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan.

Nechat nasazeno. Vlastní zkušenost.

Zdroj: diskuze Zubní protéza

Zánět dásní – příčiny vzniku

Zánět dásní je nejběžnější onemocnění dásní. Trpí jím až 90 % dospělé populace. Můžeme ho dělit do několika skupin:

  • Zánět indukovaný plakem a zánět bez plakové složky (jednou z nejčastějších příčin je beze sporu špatná ústní hygiena)
  • Podráždění kouřem, stresové záněty, záněty u cukrovky, zánět spojený s vyšším věkem nebo genetické dispozice, hormonální změny v pubertě nebo těhotenství

Mezi rizikovou skupinu patří dívky a ženy užívající perorální antikoncepci. Dásně jsou pak citlivější a zánět dásní vzniká snáz. Nemoci všeho druhu mohou organismus oslabit a vznik zánětu dásní je pak otázkou času. Dalším faktorem jsou užívané léky snižující tvorbu slin, které mají ochrannou funkci pro zuby i dásně. Typickou skupinou léků zvyšující výskyt zánětu dásní jsou kortikosteroidy. Vyšší riziko pro vznik zánětu dásní má i pozitivní rodinná anamnéza, tedy genetická predispozice.

Otok dásně vzniká také po extrakci zubu.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi LEPIDLO NA ZUBNÍ NÁHRADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Brunovský.

Je mi 88 roků a mám snímatelnou spodní zubní protézu. Bohužel, ďásně již stářím nemám. Protéza již nemá na čem držet a fixačním krémem Korega protézu neudrží. Existuje upevnění protézy nějakou jinou fixací, například přemostěním pod jazykem ?
Děkují předem za radu a doporučení !!!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lepidlo na zubní náhradu

Druhy zubních protéz

Částečně snímatelné zubní protézy

Částečné snímatelné zubní protézy jsou k čelisti přichyceny kotevními prvky (sponami) nebo nesponovými kotevními prvky. Spony jsou levnějším a jednodušším druhem kotevních prvků a jsou na zubech částečně viditelné. Snímatelné zubní protézy se sponami jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Estetičtějším a k zubům šetrnějším řešením jsou skeletové náhrady s nesponovými kotevními prvky (zásuvné spoje). Jedná se o jakési patentky nebo zásuvky, které nejsou v ústech na první pohled viditelné. Tento druh zubních protéz je však také dražší.

Celkově snímatelné zubní protézy

Celkové snímatelné zubní protézy se zhotovují při ošetření bezzubých čelistí. Pro zhotovení celkové snímatelné zubní protézy je třeba 4–5 návštěv u vašeho zubního lékaře. V rámci zdravotního pojištění lze zhotovit protézu z dvouvrstvých nebo třívrstvých pryskyřičných zubů. Mají nadstandardní kvalitu a jejich tvar, velikost a barvu lze přizpůsobit původnímu odstínu chrupu, nebo podle specifických přání pacienta. V ústech působí velmi přirozeně. Vysoký estetický vzhled je docílen (na rozdíl od dvouvrstvých zubů) překrytím tří barevných vrstev a transparentností hran. Jsou plně hrazeny ze zdravotního pojištění. Nad rámec pojištění mohou tyto zubní protézy obsahovat zuby keramické nebo kompozitní zuby, které jsou odolnější, ale také dražší. Dásně a patro jsou vyrobeny z pryskyřice.

Hybridní zubní protézy

Hybridní zubní protézy vypadají téměř jako celkové zubní protézy. V ústech však drží na zbylých zubech, které jsou proteticky upraveny a ukryty pod zubní protézou. Hybridní zubní protézy jsou ukotveny pomocí zásuvných spojů, které jsou připevněny na zubech i zubní protéze. Hybridní zubní protézy lze použít také u bezzubých čelistí – zuby jsou zde nahrazeny několika zubními implantáty, které suplují funkci zásuvných spojů.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František janků.

kolik stoji dolní zubní protéza jako samoplátce

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cena za zhotovení dolní zubní náhrady je velmi individuální. Její výše se může pohybovat v rozmezí 4 až 15 tisíc. Promluvte si o možnostech řešení se svým stomatologem, protože jen on ví v jakém stavu jsou vaše dásně a může vám doporučit vhodný materiál přesně pro vaše potřeby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vzp-mustek na zuby,hrazeny pojistovnou

Obrázky

  • Zubní protézy – foto: zde je možné vidět fotografie, jak vypadá zubní protéza: zubní protézy.
  • Zubní implantáty – foto: tady jsou fotografie, na kterých je možné vidět zubní implantáty.

Zdroj: Zubní protézy

Poradna

V naší poradně s názvem RESEKCE HORNÍCH 5 ZUBŮ A NÁSLEDNĚ VYTVOŘENÍ CELKOVĚ SNÍMATELNÉ ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Budíková.

Dobrý den, mám k vám dotaz. 21.3.19 mi bude provedena resekce 5 zubů v horní čelisti a následně mu bude dána provizorní protéza, za vytržení zubů a za náhradní protézu mám zaplatit 5.OOO,--Kč , jsem u VZP, stálá protéza, je hrazena zdrav.pojišťovnou, náhradní mi zůstává. Také beru roky Warfarin 5- l tabl.denně, mám Leydenskou mutaci.Můj dotaz:
1. kolik dní před resekcí musím vysadit Warfarin- bylo mi řečeno,že týden? Zdá se mi to dlouhá doba, podle INR po 4 dnech vysazení mi budou dány injekce-tj.3 dny před resekcí- je to správně?
2.cena 5.OOO,--je v pořádku, nikde jsem nenašla ceník, záleží na stomatologovi, ten určuje cenu? Náhradní zubní proteza je nutná? proč nedostanu hned protezu hrazenou zdrav.pojišťovnou?
3. kolik by byla cena inplantátů těch 5 zubů na čepy do dásní, je mi 7O let, kolik let by mi to vydrželo, moje rozhodnutí na celkovou protézu je správné?

Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem Budíková D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vysazení Warfarinu důvěřujte svému lékaři a postupujte přesně podle toho, jak určí. Co se týče náhradní protézy, tak ta je nezbytná proto, aby se vaše dásně zatáhly a vytvořily stabilní podklad pro novou zubní náhradu. Po vytrhání zubů se bude chvíli (půl roku) měnit profil vaší čelisti a investovat hned do trvalé náhrady není rozumné, protože by vám dlouhodobě neseděla. Cena za implantáty je vysoká, deset tisíc i víc za jeden zub. Implantáty pak vydrží celý život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Resekce horních 5 zubů a následně vytvoření celkově snímatelné zubní protézy

Čistič zubní protézy

Ocet lze použít i k čištění zubních protéz. Nechte svou protézu v octu stejně dlouho, jako byste ji měli v přípravku na čištění protéz. Po vyjmutí z octa protézu důkladně vyčistěte. Ocet zaručí čistější a bělejší vzhled vaší protézy.

Zdroj: Ocet na čištění pleti

Diskuze

V diskuzi NESNÁŠENLIVOST ČÁSTEČNÉ ZUBNÍ PROTÉZY HORNÍ ČELISTI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šacherová Marie.

Prosím o odpověď na dotaz o nesnášenlivosti zubní protézy. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Šacherová.

Děkuji za odpověď na můj dotaz k člán ku nesnášenlivost horní zubní náhrady

Zdroj: diskuze Nesnášenlivost částečné zubní protézy horní čelisti.

Příznaky

Může se projevovat zarudnutím a zduřením sliznice, bolestivostí, tvorbou puchýřků, aft až vředů. Může se vyskytnout bolest při polykání na horním patře. Příčinou těchto příznaků jsou nejčastěji infekce virového původu, případně bakterie, popálení, mechanické poškození sliznice, kousnutím do dásně.

U lidí je nejčastějším typem takzvaná herpetická aftózní stomatitida neboli herpetická gingivostomatitida, způsobená lidským herpesvirem HSV-1. Projevuje se tvorbou bolestivých aft o velikosti do 0,5 cm na dásních, jazyku a lícních částech sliznice ústní dutiny. U nemocných jedinců se může vyskytnout horečka, nechutenství, nadměrné slinění.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ PROTÉZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šmídek.

Je mi přes 70 let,mám již druhou snímací horní protézu ale stále nejsem spokojen s jejím upevněním-nejde s ní jíst,ani když použiji coregu.Doktorka mi řekla,že problém je s vnikajícím vzduchem okolo uzdiček vzadu.Navrhuje operativní zákrok-asi odříznutí části uzdičky.Já se toho však bojím a ptám se jestli by to skutečně odstranilo problém.Jaké jiné řešení by bylo?Na spodním patře mám na čepech pevnou náhradu,levá strana 5 zubů,pravá 6 zubů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Pri nošení zubní horní protézy mám sucho v ústech musím cucat bonbóny dá se s tím neco dě lat děkuji

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Co na odřené horní patro

Pokud máte odřené horní patro, přijímejte měkčí, nedráždivou stravu (nekořeněnou, ne příliš pikantní). Tantum verde můžete používat jako doplněk, pokud jste současně nachlazení. Pokud na problémy nic nepomáhá, vyhledejte svého praktického lékaře.

Také je vhodná ústní voda Herbadent, která je svými vlastnostmi a složením na současném trhu unikátní – obsahuje extrakt ze stejného komplexu léčivých bylin jako Herbadent masážní roztok (řepík, šalvěj, nátržník, heřmánek, máta a fenykl), jehož pozitivní účinky na stav sliznic dutiny ústní byly klinicky ověřeny a potvrzeny. Přípravek je vhodný i pro těhotné.

Účinný je rovněž propolis v kombinaci s B-komplexem.

Zdroj: Odřené patro v ústech

Poradna

V naší poradně s názvem ŽIVOČIŠNÉ UHLÍ NA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA ŠVANCAROVÁ.

Prosím jaký vliv má Živočišné uhlí na dásně? Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Živočišné uhlí se používalo v minulém století a vyrábělo se spalováním zvířecích kostí. V dnešní době se k farmaceutickým účelům již nepoužívá a nahradilo ho uhlí aktivní. Aktivní uhlí se vyrábí z uhlí, dřeva nebo kokosových ořechů.

Jaký vliv má aktivní uhlí na dásně?
V poslední době se objevují černé zubní pasty používající aktivní uhlí. Tyto zubní pasty obvykle neobsahují fluor, což zvyšuje potenciál zubního kazu a zánětu dásní.
Aktivní uhlí může pomoci odstranit pevné částice, ale nedetoxikuje zuby ani dásně. Pomáhá tak omezovat plak, ale žádné přítomné toxiny pravděpodobně neodstraní.
Pokud nepoužijete další zubní pastu, která se osvědčila jako bezpečná a účinná, budete vystavena riziku zubních kazů a onemocnění dásní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Živočišné uhlí na dásně

Bolestivé dásně

Někdy stačí zrníčko z housky nebo ostrý drobek, který se zabodne do dásně, a za chvíli bolestí doslova lezete po zdi. Rozjede se tak zánět, který už stejně máte, jen jste mu nevěnovali pozornost. I malý neřešený zánět ale může přerůst v parodontitidu, která pak zatíží nejen pacienta, ale i rozpočet zdravotnictví. Se záněty však nesouvisí jen parodontitida, je to často i nepříjemný zápach z úst. Zánět dásní bývá výsledkem nedostatečné domácí i profesionální dentální hygieny i zanedbávání preventivních prohlídek. Zdravé zuby a dásně jsou zrcadlem tělesného zdraví. Bolestivé dásně se také mohou projevit při opožděném prořezávání zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi LÉČBA USTUPUJÍCÍCH DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kišová.

Dobrý den prosím o radu . Jak léčit ustupující dásně , odhalené krčky. Žádné jiné potíže se zuby jsem nikdy neměla . Nemám ani jeden kaz ,dásně nekrvácí. Děkuji Kišová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka Pěničková.

na zuby a dásně se mi nejvíc osvědčily české bylinné produkty od Herbadentu, hlavně zubní pasta, ústní voda a bylinný roztok z extraktů bylin. Moc mi to pomohlo.

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Cena

Zubní protéza je, jak napovídá název, výraz pro zubní náhradu, a to ne jen tak ledajakého druhu, proto i cena zubní protézy bude závislá na jejím typu. Typů zubních protéz je opravdová přehršel, a zdaleka se nejedná pouze o populární formu ve stylu „cvakaček“ – zasunovacích klapacích čelistí pro bezzubé lidi. Naopak, správný výrobce a distributor zubních náhrad dnes nabízí celou řadu umělých chrupů i jednotlivých zubů, či dokonce zubních částí a náhrad, spolu s bohatým výběrem lepidel. Správné lepidlo na zubní protézy je totiž u některých druhů náhrad chrupu nezbytností, jak nás denně přesvědčují televizní reklamy. Cena takových výrobků se pak liší podle výrobce a nákladů na výrobu či implantaci zubních náhrad, řádově se můžete při placení dostat od několika set korun po desítky tisíc.

Zubní protézy hrazené pojišťovnou

Informujte se u svého zubního lékaře o nároku na novou zubní protézu každé 3 roky. Tyto zubní protézy jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

Cena zubních protéz

  • Implantologická analýza OPG, rentgen, studijní modely, naměření – 1 000 Kč
  • Alpha-Bio – Izrael – fixtura, abutment – 20 000 Kč
  • Hybridní totální náhrada kotvená na 2 implantátech – 40 000 Kč
  • Sinus – lift – 10 000 Kč
  • Augmentace (dle rozsahu) – 5 000 – 12 000 Kč

Zdroj: Zubní protézy

Snímatelné náhrady

Zubní protéza je snímatelná protetická náhrada řešící ztrátu vlastních zubů. Současné studie ukazují, že ztráta vlastních zubů a nutnost následného zhotovení snímatelných náhrad (protéz) jsou nejčastějšími stomatologickými potížemi lidí v důchodovém věku; a spolu se stárnutím populace nabývá tato oblast na stále větším významu. K pevným náhradám patří: kořenové nástavby, solokorunky a fixní můstky. Snímatelné zubní náhrady neboli protézy pak dělíme na částečné a celkové. Částečné snímatelné náhrady se používají tam, kde jsou k dispozici ještě použitelné vlastní zuby, ale pevnou náhradu již zhotovit nelze. Částečná náhrada se skládá z pryskyřičné báze, dále obsahuje umělé pryskyřičné zuby a lité kotevní prvky, které ji stabilizují v ústech. S výhodou se používají i takzvané skeletové náhrady, které obsahují litý patrový či podjazykový třmen. U bezzubých čelistí se zhotovují celkové neboli totální protézy. Aby tyto protézy dobře držely (adherovaly) v ústech, musí jejich vnitřní plocha přesně kopírovat protézní lože.

Zdroj: Zubní protézy

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Gaborovai.

Dobrý den dne 21.1.me vytrhli dva zuby a sílí mě dásně dnes je 23.1.mam natekle dásně a tváře. beru anopirin co mám nebo jak postupovat dál dekuji

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Jak se onemocnění diagnostikuje?

Veterinární lékař nejprve vyšetří celkový zdravotní stav pejska a následně dutinu ústní – vzhledem či pohmatem zhodnotí struktury v tlamě i mimo ni. U psů s onemocněním dásní lze pozorovat otok dásně, zarudnutí a zubní kořeny bývají odhaleny. Na zubech bývá zubní plak a kámen. U starších psů se záněty dásní zpravidla zhoršují.

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Obrázky

Takto může vypadat rakovina dutiny ústní.

Zdroj: Rakovina dásně

Sada na opravu zubní protézy

Můžete použít komerční sadu na opravu zubních protéz obsahující všechny nástroje potřebné k opravě poškozené sady vyrobených zubů. Pokud jste tento typ opravy nikdy předtím neprováděli, může být skvělý nápad pořídit si jednu z nich, protože jsou dodávány s pokyny a tipy.

Sady lepidel na opravu zubní protézy se obecně prodávají jako volně prodejný produkt dostupný v zahraničních internetových obchodech. Sady také obsahují malé epoxidové lahvičky na jedno použití s ​​dentálním lepidlem a vše ostatní, co potřebujete k tomu, abyste si své zubní protézy opravili svépomocí. Zde je nabídka internetového obchodu Amazon v Německu, odkud je možné zboží objednat i s dodáním do Česka: Lepidlo na prasklou zubní protézu.

Při výběru lepidla pro fixaci zubní protézy je důležité koupit voděodolnou značku. U nás prodávaná měkká lepidla jako školní lepidlo, lepidlo na modely letadel a keramické lepidlo nejsou pro tuto opravu vhodná. Ty mohou situaci jen zhoršit.

Nejlepší profesionální lepidlo na prasklou zubní protézu je dentální pryskyřice, ale ta může být trochu drahá. Vzhledem k tomu, že je určena pouze pro zubní lékaře, může být i těžko dostupná. Jedná se však o nejodolnější typ lepení a je určena pro dentální použití. Zde je vidět kde lze dentální pryskyřici koupit a kolik stojí: Dentální pryskyřice na prasklou zubní protézu.

Zdroj: Lepidlo na prasklou zubní protézu

Léčba

Parodontitida se léčí konzervativně či chirurgicky. Cílem je zastavit postupující onemocnění, předejít dalšímu postižení tkání v okolí nemocně dásně a také zabránit postižení dosud zdravých míst. Základem je zbavit se zubního plaku – mechanicky či chemicky.

Konzervativně se zubní kámen ošetřuje ultrazvukem v celkové anestézii. Zjišťuje se rozsah onemocnění parodontu sondáží kapes a RTG vyšetřením. Následně se hrubě odstraní plak a zubní kámen, čímž se podnítí proces hojení. Závěrem se vyleští povrch zubů s použitím lokálních či celkových antimikrobiálních látek dle konkrétního stavu psa. Samotné použití antibiotik bez očištění parodontu je v zásadě bezcenné, neboť antibiotika velmi málo pronikají vrstvou zubního plaku.

Chirurgické zákroky se využívají častěji v případech, kdy byla předchozí konzervativní léčba neúspěšná. Využívá subgingivální kyretáže (odstranění nemocného epitelu kapsy dásně) a gingivektomie (odstranění nadbytečné tkáně dásně).

Zdroj: Nemocné dásně u psa

Zánět dásně kolem osmičky

Pokud je zánět kolem osmičky, je potřeba nejdříve zánět zaléčit, potom je teprve možné provádět něco dalšího, už jen kvůli případné anestezii, která nemusí účinkovat.

Zdroj: Nemoci dásní

Léčba váčku na dásni

Léčba spočívá v řádné zubní hygieně, a to zejména v odstraňování plaku a zubního kamene. Tyto usazeniny a povlaky při kontaktu zubu s dásní totiž dráždí dáseň, která má tendenci k zánětlivým reakcím a ústupu. Pokud se u vás objeví hnisání dásní, zubní lékař nejprve ošetří odchod hnisu z dásně a doporučí prostředky, které dásně stáhnou a zbaví bakterií. Vhodné je také navštívit dentální hygienistku, která vám poradí jak přesně čistit zuby, aby nedocházelo k usazování plaku a kamene, doporučí vám nejvhodnější kartáček a mezizubní kartáček. Riziko parodontitidy se výrazně zvyšuje u kuřáků.

Zdroj: Nemoci dásní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP