Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA

OBSAH

Co je to modeláž nehtů

Modeláž nehtů je úprava nehtů do požadovaného tvaru, délky, barvy a hlavně i odolnosti každodenní námahy a poškození či opotřebení.

Zdroj: Modeláž nehtů

Diskuze

V diskuzi ODLUPOVÁNÍ NEHTŮ OD LŮŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.

Dobrý den, poslední dobou mě hodně svědí část plosky u nohy a trochu i mezi prsty, a začaly se mi odlupovat nehty u prstů na nohou. Už mám dva pryč na jedné noze.Může to být plísní nebo jak to mám ošetřovat nežli se objednám k lékaři.
Děkuji. Drahomíra
srdcee@seznam.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Odlupování nehtů od lůžka

Prohlubně na nehtech

Prohlubně na nehtech jsou způsobeny vadným vývojem vrstev povrchové nehtové destičky. To je časté u pacientů s psoriázou a problém může postihnout až 50 % lidí, kteří trpí tímto stavem.

Příznaky

Charakteristické jsou:

  • změny v normálním tvaru (deformace);
  • zhuštění, respektive ztluštění nehtu;
  • barva nehtů (změna barvy);
  • typické dolíčkování nehtové ploténky;
  • „olejové skvrny“ nehtového lůžka.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají prohlubně na nehtech.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Odlupování nehtu kvůli plísni

Plíseň neboli mykóza nehtů se projevuje bílými nebo nažloutlými skvrnami na okrajích nehtů, infekce se rozšiřuje na nehtové lůžko pod nehtovou ploténkou, poté dojde ke ztluštění nehtu, jeho lámání a drolení, někdy až ke zhnědnutí, postupně jsou zasaženy další nehty. Mykóza spolu s bakteriemi, s nimiž žije v symbióze, navíc silně zapáchá, pokožka svědí, často i pálí. Někdy se může jednat o dočasnou nepříjemnost, častěji se však musí přistoupit k léčbě, která může trvat třeba rok i déle. Když už se potýkáte s některým mykotickým onemocněním nohou, je potřeba vybrat vhodný léčebný přípravek.

Léčba

Mezi možnosti léčby patří antimykotické léky ve formě pěn, roztoků, sprejů či krémů. Zvolit si můžete i „chytrou houbu“. Je neskutečně rychlá, patogenní organismy začne likvidovat během desítek minut. Pro zmiňované potíže se využívají speciální přípravky obsahující specifické kmeny chytré houby, které nejlépe eliminují mykózy na nohou a pod nehty nohou.

Zde můžete vidět, jak vypadá plíseň nehtů.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Dobrý den, na nehtu u nohy (prst vedle malíčku) jsem v srpnu objevila tenký hnědý svislý proužek, zčásti s bílými flíčky (proužek vystupoval jakoby směrem od kořene nehtu, tam byl širší). O úrazu nevím, ale běžně se někdy kopnu do prstu. Proužek je nyní širší, nehet v místě proužku jeví známky poškození, odlupování. Zabarvení se mi jeví pouze v nehtu, pod ním ne. Ta bílá místečka se posouvala směrem nahoru, nehet jsem i s proužkem odstřihovala, ale proužek pořád je. Asi měsíc se snažím nehet obrušovat a natírat přípravkem Fungal nail . Na kožním jsem byla dvakrát, pokaždé mi paní doktorka řekla, že to odroste. Mně však připadá, že to odrůstá velmi dlouho (přes 4 měsíce), nehet nebolí. Nevíte, co by to mohlo být? Jsem z toho velmi nervózní a bojím se melanomu. Přikládám fotografii. Děkuji .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problém s nehtem

Stříhání nehtů pomáhá vyléčení

Bylo prokázáno, že krátký nehet, každý týden odstřihnutý vždy těsně u nehtového lůžka má větší šanci se rychle vyléčit od plísně nehtů, než nehet, který je sice pravidelně čištěný, ale je dlouhý. Pod dlouhým nehtem se totiž vytváří po delší dobu příhodné klima pro růst plísní než u krátkého nehtu.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Složení nehtu

Nehet je anatomicky složitá kožní adnexe, která se skládá z:

  • nehtového valu,
  • nehtové ploténky,
  • nehtového lůžka,
  • nehtové stěny,
  • a okolní pokožky.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem SVISLÁ PRASKLINA NA PALCÍCH RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Drábel.

Pod kůží nehtového lůžka zhruba v polovině nehtu mám bulku cca 2 mm a od této


bulky vyrůstá prasklý nehet až ke konci palce. Tvar nehtu připomíná tvat stříšky.
Předem děkuji za radu.

A.Drábek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To může mít několik příčin od otlačení monotónní prací, předchozí úraz, až po plíseň nehtů. Někdy pomůže opilování nehtu až do živého a pak kapat Batrafen a někdy to vyřeší jen rekonstrukce nehtové ploténky. Zastavte se na kožním a požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svislá prasklina na palcích ruky

Důvod odchlípnutí nehtu od ploténky

Důvodů pro odchlípnutí nehtu od ploténky může být několik. Patří sem již zmíněné plísňové onemocnění nehtů, ale i další:

Paronychium je výraz pro zánět nehtového lůžka a jeho okolí. Může probíhat jak akutně, tak chronicky. Obvykle je způsoben bakteriální či plísňovou infekcí. Projevuje se bolestí, otokem, zarudnutím a trofickými změnami okolí nehtu. Rizikovými faktory jsou poruchy prokrvení periferie (častěji u žen), chronické dráždění či drobné trauma. Podobné onemocnění je panaricium – hnisavý zánět měkkých tkání prstu.

Léčba

Chirurgické řešení (fenestrace nehtu nad ložiskem, snesení nehtu ve svodné anestezii, odstranění nekrózy), užití antiseptik, antibiotik, koupele prstu v heřmánku či řapíku, sterilní krytí a obvazy.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění paronychium.

Glomus tumor je bolestivý nezhoubný tumor prosvítající pod nehtovou ploténkou jako červená skvrna, vyskytuje se zejména u žen, bolestivé příznaky se projevují hlavně v chladu. Buňky glomus tumoru vznikají z přeměněných buněk hladké svaloviny takzvaného Sucquet-Hoyerova kanálu, což je jakási arteriovenózní anastomóza na konečcích prstů s termoregulační funkcí. Histologicky se odlišují tři typy glomus tumorů: glomangiom (nejčastější), solidní glomus tumor a glomangiomyom. Pro jejich odlišení je nutná biopsie. Definitivní diagnózu potvrdí magnetická rezonance (MRI).

Vyřešit tento problém lze v lokální anestezii, kdy se snese část nehtu, odstraní nádor a po čase nehet opět zaroste.

Zde můžete vidět, jak vypadá onemocnění glomus tumor.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Odlupování nehtu po otlaku

Nehet může být otlačený buď částečně, nebo celý. Náhlá bolest způsobuje nepohodlí a někdy krvácení pod nehtem. Nejběžněji se to stává při dlouhém běhu či nošení příliš úzkých bot. Nehet na palci se také snadno otlačí při sportu, kdy chodidlo prudce naráží v obuvi (například tenis, kopaná, squash nebo basketbal). Když chodidlo doráží v obuvi, tlačí na palec a způsobuje trauma – otlak. Zčernání nehtu je pak důsledkem nahromadění krve pod nehtem.

Léčba

Jakmile se pohmožděná pokožka pod nehtem začne léčit, může se stát, že se nehet začne odlupovat. Nový nehet se obnoví zhruba za 5 měsíců. Neodstraňujte nehet násilím, naopak jej přilepte k prstu náplastí. Použít můžete například chránič palce Dr. Grepl art. 142-1, který slouží k ochraně a snížení bolesti při léčbě. Jestliže nehet trpí častým zraněním, zastřihněte ho, zapilujte a navlékněte chránič před každou sportovní aktivitou.

Pozor! Zčernání palce může být v některých případech znakem gangrény. Jestliže zpozorujete černání a nevíte o žádné příčině, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Jestliže trpíte diabetem vyššího stupně, tak jakýkoliv vznik otlaku na nehtech by měl být posouzen a konzultován s odborným lékařem. Také v případě, že se vaše problémy nelepší, vyhledejte pomoc odborného lékaře.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Diskuze

V diskuzi MÁM HRUBÝ POVRCH NEHTU CO JE PŘÍČINOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

hrbolate nehty

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel A. Králová.

Moje nehty mají rýhy od lůžka nahoru a jsou lámavé v těch rýhách, zkouším všechno možné a nedaří se mně to zlikvidovat.
Prosím poradí někdo co s tím

Zdroj: diskuze Mám hrubý povrch nehtu co je příčinou

Odlupování kůže kolem nehtů

Někdy se stává, že se kolem nehtů zaříná odlupovat kůže a mohou se díky tomu i tvořit záděry. Odlupující se kůže kolem nehtů může ukazovat na probíhající mykózu - plíseň kolem nehtu, v takovém případě pomůže několik dní mazat postižená místa mastí Clotrimazol. Další možností, proč se kůže kolem nehtů odlupuje je vysušená pokožka rukou. Ta může vzniknout zejména při častých návštěvách bazénů nebo výřivek, ve kterých je chlorovaná voda. Chlórem upravená voda totiž kůži nadměrně vysušuje a výsledkem je pak popraskaná pokožka, která se po několika dnech začne olupovat a často se po tom třepí i nehty. První pomocí na takto vysušenou pokožku jsou noční olejové zábaly na nehty. Ruce se natřou olivovým olejem a navléknou se na ně bavlněné rukavice, které jsme před tím také namočili do oleje a dobře vyždímali.

Foto: Fotolia.cz

Autor: redakce zdravi-lecba.cz

Zdroj: Třepení nehtů a suchá pokožka rukou

Diskuze

V diskuzi STRŽENÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lena.

Dobrý den, vloni v létě mi na koncertě nekdo dupl na nohu a nehet na palci se oddělil od nehtového lůžka, nehet jsem odstranila, ale až po zahojení nehtového lůžka (do té doby přelepen). Zůstaly cca 2 milimetry nehtu, je to již 14 měsíců a nehet stále nedorostl do původní délky. Beru sice léky na úpravu funkce štítné žlázy, před nasazením léčby se mi nehty hodně lámaly a rostly extrémně pomalu, ale nyní se funkce štítné žlázy upravila, tak myslím, že s pomalým růstem nehtu nesouvisí. Kde muze byt problém? Více jak 14 měsíců na obnovu mi přijde opravdu hodně. Děkuji za odpověď Lena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stržený nehet

Příčiny zánětu nehtového lůžka

Nehet je produktem kůže a tvoří se v nehtovém lůžku. Má stejnou funkci jako pokožka a „trpí“ obdobnými chorobami. Příčinou zánětu nehtového lůžka je obvykle Staphylococcus aureus, nebo-li zlatý stafylokok.

Přes všechna varování, že kůžičku kolem nehtového lůžka neradno okusovat nebo hluboce stříhat, se to někdy holt stane.

V takových případech se může obnažené místo po odstranění kůžičky snadno zanítit. Při poranění totiž pronikají k nehtovému lůžku infekce a ty způsobí jeho zanícení. Bolestivý stav, který pěkně znepříjemní život s bolavým prstem.

Zánět nehtového lůžka si mohou způsobit i lidé (nejen děti), kteří trpí zlozvykem okusování nehtů. Do otevřené rány způsobené odkousnutím a zatržením kůže nebo nehtu se snadno dostanou choroboplodné zárodky způsobující zánět.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem TENKÁ HNĚDÁ ČÁRKA NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aleš.

Dobrý den, před několika týdny se mi na pravém ukazováku na ruce znenadání vytvořila tenká hnědá čárka (od nehtového lůžka po vrchol nehtu) - co by to mohlo být - nebolí to - je mi 22 let, snažím se jíst pestrou vyváženou stravu. Děkuji za Váš čas. A.P. (přikládám foto)
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to nic nebezpečného. V místech, kde se tvoří nehet dochází k miniaturnímu úniku krve a tím, jak nehet roste, tak se tento výron krve protahuje po celé délce nehtu a tvoří tuto nepatrnou linku. Příčinou může být náraz do prstu, ke kterému došlo před několika měsíci, ani si to nemusíte pamatovat. Stav se může sám zlepšit a linka postupně zmizí nebo může přetrvat dlouhou dobu. Žádná léčba není třeba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tenká hnědá čárka na nehtu

Plíseň nehtů příznaky

Nehty, které jsou infikovány plísní, jsou zbytnělé, křehké, třepí se, jsou drsné a nerovné, zkřivené, matné, šedé nebo nažloutlé barvy. Při neléčené mykóze nehtů dochází k oddělení nehtů od nehtového lůžka, k tak zvané onycholýze. Plíseň může způsobovat bolest v prstech nebo v konečcích prstů a plesnivé nehty mohou i mírně zapáchat. Mezi další příznaky spojené s plísní nehtů jsou kožní léze zvané dermatophytidy. Dermatophytidy mohou způsobovat vyrážku nebo svědění v oblastech těla, které nejsou zamořena plísní, podobně jako alergická reakce nebo i svědivé pupínky kolem nehtu na noze.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Vyšetření nehtové mykózy

Pro správné diagnostikování plísňové infekce nehtu, bude lékař vyšetřovat nečistoty, které odebere z pod nehtu. Stěry budou použity při zkouškách s hydroxidem draselným (KOH) nebo se z nich vykultivuje plísňová kultura, která se pak zkoumá pod mikroskopem. Test s KOH lze provést rychle, zatímco kultivace plísňové kultury může trvat týdny. Lékaři musí být opatrní při diagnostice plísňových infekcí nehtů, protože několik jiných onemocnění může mít podobné příznaky jako plíseň, patří sem (lupénka, kontaktní dermatitida, trauma, nádor nehtového lůžka, ekzém a syndrom žlutého nehtu).

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Zvedání nehtu

Zvedání nehtu může být způsobeno onemocněním označovaným jako onycholýza, což znamená oddělení, uvolnění nehtové ploténky od nehtového lůžka.

Příčiny

Jedná se o patologický proces vyvolaný různými příčinami. Může být způsoben traumaticky, různými kožními chorobami, jako je psoriáza, onychomykóza, či některými celkovými nemocemi, například tyreotoxikózou. Zvláštním případem je fotoonycholýza.

Příznaky

Pokud máte onycholýzu, začnou se vám nehty „odlupovat“ nahoru od nehtové podložky a pravděpodobně uvidíte bílé zabarvení. Proces naštěstí není bolestivý.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadá zmiňované zvedání nehtu.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Projevy zánětu nehtového lůžka

Akutní zánět nehtového lůžka se může vyvinout během několika hodin, postižené místo se stává bolestivé, červené a oteklé. Někdy se pod nehty nebo poblíž objeví žlutý hnis. V některých případech je akutní zánět nehtového lůžka doprovázen horečkou a bolestí žláz v podpaží. Akutní zánět nehtového lůžka obvykle zmizí během několika dní a málokdy se vrací.

Projevy zánětu nehtového lůžka:

  • zarudnutí v okolí nehtu,
  • zvýšená citlivost až bolestivost postiženého místa,
  • vymizení kutikuly – kůžičky okolo nehtu,
  • trofické změny nehtové ploténky,
  • někdy omezení funkce kloubů v blízkosti postiženého místa,
  • závažnou komplikací může být hluboká flegmóna předloktí,
  • může probíhat jako závažná infekce s projevy sepse,
  • teploty,
  • zvýšené pocení,
  • únava, malátnost.

Chronický zánět nehtového lůžka:

  • bývá způsoben především kvasinkou Candida albicans;
  • vzácně i virové, bakteriální a mykobakteriální příčiny;
  • doprovází onkologická oněmocnění:
    • metastatický karcinom,
    • spinocelulární karcinom
    • melanom subunghial;
  • může se vyskytovat u jedinců, kteří opakovaně vystavují své ruce vlhku nebo dráždivým látkám (kyseliny a zásady) a jiným chemikáliím;
  • zánět nehtového lůžka může patřit mezi ostatní patologické stavy spojené s psoriázou;
  • Indiánský virus (HTLV) je retrovirové onemocnění způsobující zánět nehtového lůžka u lidí léčených s HIV.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Úrazy, které mohou vést k odlupování nehtu

Tříska pod nehtem: Cizí tělísko (nejčastěji tříska nebo částečka olupujícího se laku) se může dostat pod nehet, kde pevně uvízne. Takové poranění je v okamžiku úrazu velmi bolestivé, bolest však po chvíli ustoupí. Rána většinou nekrvácí, proto bývá léčení zanedbáváno. S třískou se však pod nehet dostávají mikroorganismy.

Možnosti dalšího vývoje neošetřeného úrazu podle reakce organismu na cizí tělísko:

  • Tříska odrůstá spolu s nehtem a postupně se jí organismus zbaví. Infekce nemusí vůbec vzniknout.
  • Tříska zůstává (pevně lpí) v nehtovém lůžku, nad ní odrůstá nehet. Teprve po delší době dochází k postupnému uvolňování třísky a rozvoji zánětlivé reakce (s odstupem týdnů).
  • Nehtové lůžko se bezprostředně (do 3 dnů) zanítí a hnis vytéká původní rankou zpod nehtu.
  • Nehtové lůžko se bezprostředně (do 3 dnů) zanítí a hnis se pod nehtem hromadí. Nehet je hnisem odtlačován a postupně se celý odloučí. V tomto případě nastává největší bolest druhý den po úrazu. Je velká pravděpodobnost, že se prst zhojí, ale nově narůstající nehet bude zdeformovaný nebo jinak neplnohodnotný.
  • Pacient je ohrožen rozvojem tetanu a v souvislosti s vývojem zánětu trpí bolestí. Vyhledání lékařského ošetření je nejvhodnější následující pracovní den dopoledne. V případě trvající bolesti ihned.

Léčba

Lékař prst znecitliví (místním umrtvením) a tělísko odstraní – většinou je třeba snést nehet (laicky strhnout nehet). Snesení nehtu po znecitlivění prstu nebolí. Pak je nehtové lůžko ošetřeno a pacient je přeočkován (nebo je mu zkontrolováno očkování) proti tetanu. Po odborném odstranění nehtu vyroste nový plnohodnotný (nezdeformovaný) nehet. Snesení nehtu po znecitlivění prstu je skutečně nebolestivý zákrok. Pacient, který se o zákroku dozví až dodatečně (po zakrytí prstu obvazem), nechce této informaci ani uvěřit, protože stržení nehtu vůbec nevnímal.

Odchlípnutí nehtu: K odchlípnutí (odtržení) části nehtu může dojít působením přímého násilí na nehet ve směru od nehtového lůžka. Nedojde-li ke znečištění (kontaminaci) nehtového lůžka, bolest po zklidnění pomine. V takovém případě je možné nechat nehtové lůžko samovolně zhojit a odrůstající nehet pouze odstřihovat.

Lékařské ošetření je dobré vyhledat jen v případě trvající bolesti a zarudnutí prstu (které jsou známkami zánětu).

Uhození do nehtu bez poranění nehtového lůžka: Běžné uhození do nehtu (nejčastěji kladivem) je prosté odloučení nehtu od (jinak nepoškozeného) lůžka. To může vést ke vzniku krevního výronu pod nehtem (modřina). Krev je pod nehtem viditelná a působí přetlak – celý poslední článek prstu bolí a škube v něm. Rána navenek nekrvácí. Od bolesti částečně uleví zvednutí poraněné končetiny do výšky nad úroveň těla a ledování. Sníží se tím tlak a prokrvení bolestivého místa. Bolest však může narůstat v souvislosti s eventuálním rozvojem zánětu.

Pro urychlení léčení a odstranění bolesti lékař zcela bezbolestně provrtá nehtem drobný otvor (fenestrace nehtu). Otvorem vyteče nahromaděná krev a potíže ihned ustoupí. Zánět se nerozvine. Po vyprázdnění nebo vstřebání krve nehet odpadne nebo postupně odroste a vyroste nový.

Uhození do nehtu s poraněním nehtového lůžka: Poranění prstu těžkým břemenem s částečným uvolněním nehtu (luxace nehtu) krvácí a bolí. Takto poraněný pacient většinou hned po úrazu pro bolest vyhledá lékařské ošetření. Poškození nehtového lůžka však není vidět. Nehet zůstává celistvý a pevně lpí na jedné z částí poškozeného nehtového lůžka.

Lékař ránu znecitliví, nehet bezbolestně odstraní a lůžko patřičně ošetří. Často bývá poraněna i kost pod nehtem. Většinou se láme nehtová drsnatina (část kosti posledního článku prstu).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP