Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

NOVÝ LÉK MÍSTO WARFARINU

OBSAH

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem JINÝ LÉK MÍSTO WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Šlapáková.

Je prý nový lék, při kterém se muže jíst vše, ale určitě si ho musí pacient hradit, kde žádat o tento lék? Cena?
Řekla mi to pacientka v čekárně, že na INR chodí jen 1x za půl roku, ale už mi nestihla říct název léku -náhrada za warfarin, je mi 78 let a domnívám se, že by byl pro mě výhodnější.
Děkuji za odpověď, V. Šlapáková ÚL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pradaxa, Eliquis a Xarelto. Účinky těchto léků nejsou ovlivněny stravou a nemusí se držet žádná dieta. Který z nich bude nejlepší náhrada Warfarinu, určí ošetřující lékař. V některých případech můžou být tyto léky částečně hrazeny ze zdravotního pojištění.

Zdroj: diskuze Warfarin a křen smí se jíst společně

Xarelto

Účinnou látkou léku Xarelto je rivaroxaban, což je přímý inhibitor koagulačního faktoru Xa. Svým působením tedy rivaroxaban blokuje koagulační kaskádu, čímž dosahuje efektu omezení krevní srážlivosti. Velkou výhodou je tabletová forma léku. Xarelto je relativně nový lék, který pravděpodobně bude zaujímat stále důležitější místo v interní medicíně.

Indikace: Podobně jako lék Pradaxa (který ovšem funguje jiným mechanismem) se preparát Xarelto nejprve využíval v prevenci hluboké žilní trombózy u pacientů po ortopedických operacích. Nyní je přípravek Xarelto indikován i jako lék ředící krev u pacientů s fibrilací síní a u pacientů s již vzniklou hlubokou žilní trombózou a plicní embolií. Neléčená fibrilace síní ohrožuje pacienta vznikem krevních sraženin v srdci, které mohou způsobit ischemickou mozkovou mrtvici.

Dávkování: Xarelto se vyrábí v podobě tablet o síle 10, 15 a 20 miligramů. Lék nesmí být užíván bez doporučení lékaře, dávka závisí na dané indikaci a zdravotním stavu uživatele.

Výhody: Výhodou je krátký poločas účinku, minimální riziko předávkování, žádná nutnost speciální diety při užívání a žádná nutnost pravidelné monitorace účinnosti léku, to znamená, že u něj chybí prakticky všechny nevýhody levného Warfarinu.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi LÉČBA WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Stuchlík.

Jaké léky je možno použít místo warfarinu a proč lékaři neordinují tyto léky ?

J.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír Buk.

Dnes jsem to řešil s panem doktorem. WFR užívám krátkou dobu a začínám mít žaludeční a zažívací problémy. Požádal jsem pana doktora o změnu přípravku. Dlouho přemýšlel a pak sdělil, že to bohužel nebude možné.Je to ve vysoké ceně jiných přípravků. Hledám cestu jak tu změnu zajistit.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání warfarinu

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Nový lék místo Warfarinu

Ekvivalent Warfarinu neexistuje. Léků na ředění krve je sice více, ale každý produkt působí na krev jinak – buď ovlivňuje například srážlivost destiček, nebo v krvi působí na některý z takzvaných vnitřních faktorů (vnitřních faktorů krevního srážení je celkem 13) a tím významně ovlivní celý složitý proces srážení. Srážlivost krve tak jednotlivé typy léků ovlivňují jiným mechanismem. Jednotlivé léky mají také jiné indikace. Alternativa za lék Warfarin existuje a je jich celá řada. Předepisují se na úzký okruh diagnóz týkajících se většinou operací srdce. Jedině tehdy je hradí pojišťovna. Cena je vysoká v řádech tisíců Kč. Jejich nevýhodou je, že na ně neexistuje – na rozdíl od Warfarinu – antidotum. Což znamená, že jedinec při větším úrazu může klidně vykrvácet, protože nelze snížit rychle účinek těchto léčiv. U Warfarinu stačí injekce antidota a jeho účinek se okamžitě neutralizuje.

Existují i bezpečnější alternativy, třeba novější Pradaxa, Xarelto a Eliquis. Mimo to existují i heparinové přípravky. Působí ale jiným mechanismem a předepsat je může jen odborný lékař.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem MÍSTO WARFARINU INJEKCE PŘI OPERACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.

potřebuji snížit warfarin aneudélat chybu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sama si dávkování Warfarinu neupravujte! Je to nebezpečné a mohlo by vás to stát život! O změně dávkování se poraďte se svým ošetřujícím lékařem, protože on nejlépe zná váš zdravotní stav a může podle toho určit jinou dávku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Místo warfarinu injekce při operaci

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi MŮŽU MÍSTO WARFARINU POUŽIVAT VLAŠSKE OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašlonka Leo.

Nechci uživat tabletky na ředěni krve slyšel jsem že jako náhrada za warfarin mužu užívat vlašske ořechy co je na tom pravda.Děkují

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Můžu místo warfarinu použivat vlašske ořechy

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Bylinky místo Warfarinu

Existuje celá řada přírodních produktů, které ovlivňují krevní srážlivost v tom smyslu, že ji snižují. Z nejběžnějších jde o obyčejnou vodu, vitamín C, zelený i černý čaj, kajenský pepř, česnek, cibuli, kurkumu, kopr, hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, ginkgo bilobu a vitamín B6. Pokud jste zdraví, konzumací těchto produktů rozhodně chybu neuděláte, naopak snížíte riziko mrtvice a infarktu.

Warfarin a jeho alternativy jsou velmi účinné léky na ředění krve. Bylinky nikdy nedosáhnou jejich účinku a ani není možné srážlivost krve tak dobře regulovat při užívání bylinek jako při užívání Warfarinu.

Zdroj: Náhrada za lék Warfarin

Diskuze

V diskuzi VLÁŠSKÉ OŘECHY Á ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Vobrová.

Prosím, mohu vlašské ořechy při užívání warfarinu?........děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bohumil OBERREITER.

Lze užívat nové tabletové léky /pradaxa, xalerto.../ na ředění krve a to po operaci umělé chlopně, které prý se mohou v současné době podávat u všech indikací jako warfarin?

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Novotná.

Dobrý den,mám dotaz na lék Pradaxa.Nyni užívám Warfarin 3 mg (3xtydně 1,5 tbl a 1 tbl út.,čtvr
,sob.,neděle).Mám astma bronch.Chopn,Diabetes-Methormin 2x1000 mg.Na Astma užívám kortikoidy.Je možné užívat Pradaxu?Děkuji za odpověď.Zdravím Marie Novotná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, zda-li můžete užívat lék Pradaxa na místo Warfarinu, musíte prodiskutovat s lékařem, od kterého máte recept na Warfarin. Lék Pradaxa je několikanásobně dražší než Warfarin a lékař musí mít pádný důvod k této změně, aby si ji obhájil před zdravotní pojišťovnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék pradaxa cena pro pacienta

Náhradní lék za Warfarin

Nový lék na ředění krve (jak se zbavit Warfarinu) je k dispozici jako alternativa k Warfarinu, nikoliv jako jeho náhrada. Některé z těchto léků jsou perorální, jiné se aplikují injekcí pod kůži. Patří sem Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana. Podobně jako Warfarin tyto léky zabraňují zvětšení krevní sraženiny. Také snižují možnost vzniku další sraženiny. Nicméně způsob, jakým v těle fungují, se liší od způsobu, jakým funguje Warfarin. Ovlivňují totiž jinou část procesu srážlivosti. Tento rozdíl často umožňuje tyto novější léky pohodlně používat.

V porovnání s Warfarinem existuje mnoho výhod těchto novějších léků. Po zahájení léčby začnou pracovat rychleji a jejich účinky netrvají dlouho poté, co se přestanou užívat. Také nemusíte mít tolik testů, abyste zjistili, zda je hladina ředění krve v správném rozmezí. Tyto léky mají méně negativních interakcí s jinými léky a nejsou ovlivněny dietou nebo dietními změnami. Nové léky jsou k dispozici pouze jako značkové léky, takže jsou dražší a jsou striktně omezeny na jednotlivé indikace. Dlouhodobé účinky těchto léků zatím nejsou známy tak jako u Warfarinu. Generické verze nejsou k dispozici, proto jsou tyto léky dražší. Takže vybrat náhradu za Warfarin opravdu není jednoduché.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Šťáva z černého rybízu a Warfarin

Měli byste být opatrní, protože při pokusech na myších některé látky nalezené v černém rybízu snížily agregaci krevních destiček. Pokud byste šťávu z rybízu pili pravidelně, dejte vědět svému lékaři, protože možná bude nutné upravit dávku Warfarinu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Poradna

V naší poradně s názvem GILENYA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Brzáková.

Dobrý den, užívám tabletu Gilenya 5 týdnů a začaly mi otékat nohy, hlavně kolem kotníků. Dá se s tím něco dělat ? Nikdy jsem na to netrpěla.
Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék gilenya je nový lék na roztroušenou sklerózu a nežádoucí účinky se teprve shromažďují. V každém případě je nezbytné, abyste o otoku kotníků informovala lékaře, který vám gilenyi předepsal. Gilenya je velice účinný přípravek, ale bohužel s vážnými vedlejšími účinky zvláště na srdce. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi. Místo gilenye je možné případně použít lék interferon beta.
Na omezení otoků je vhodné nosit kompresní punčochy, střídavě ochlazovat dolní končetiny a také zvedání nohou vzhůru v leže s oporou o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gilenya diskuse

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Vitamín K v černém rybízu

Jeden hrnek černého rybízu obsahuje přibližně 24 mikrogramů vitamínu K, což je asi 20 % denního doporučeného příjmu.

Zdroj: Může se černý rybíz při Warfarinu?

Co místo Warfarinu

Vzhledem ke krátkému biologickému poločasu nových perorálních antikoagulancií, jako je Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana, není nutná v perioperačním období či při invazivních výkonech přemosťovací léčba nízkomolekulárním heparinem. Zmíněná léčiva stačí obvykle vysadit krátce před procedurou a po jejím absolvování se v jejich užívání co nejdříve – jakmile to dovoluje klinický stav a je ustavena hemostáza – pokračuje. Bohužel vzhledem k výši ceny, kdy měsíční terapie moderními preparáty vychází na cca 2 000 Kč, zůstává Warfarin stále lékem první volby v hrazené antikoagulační léčbě. Zdravotní pojišťovny České republiky platí Pradaxu a jiné podobné přípravky v indikacích prevence ischemického iktu u nemocných s nevalvulární fibrilací síní a při léčbě hluboké žilní trombózy a plicní embolie či jejich rekurence jen v případě prokázané kontraindikace warfarinu (nemožnost pravidelných kontrol INR, výskyt závažných nežádoucích účinků při léčbě warfarinem, nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0–3,0; rezistence na warfarin, tedy nutnost podávat denní dávku více než 10 mg), jinak je pacient nucen si je v plné míře hradit sám.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP