Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

NEZADOUCI UCINKY KOPRIVOVEHO CAJE

OBSAH

Kopřivový zábal

Ingredience: 4 hrsti sušené kopřivy, 0,5 litru vody, 2 žloutky

Postup: Sušenou kopřivu zalijte vroucí vodou a nechte ji louhovat 18–20 minut. Pak do teplé tekutiny zamíchejte 2 žloutky a tímto si umyté vlasy polijte (aplikujte). Nechte působit 15–20 minut. Pak tento zábal opláchněte teplou vodou a přirozeně nechte vlasy vyschnout (nepoužívejte fén). Tento kopřivový zábal používejte, pokud máte suché nebo zničené vlasy. Kopřivový zábal dodá vlasům lesk a pevnost. Používejte jednou týdně. Uvedená dávka je vhodná na dlouhé vlasy, pokud máte krátké, tak si připravte poloviční dávku.

Účinky na vlasy

Když si budete pravidelně aplikovat kopřivový odvar, kopřivový zábal nebo kopřivový šampon, budete mít po krátké době vlasy pevnější, hustší a mastné vlasy či pokožka vás už nebudou trápit. Kopřivový odvar, zábal a kopřivový šampon totiž zpevňují vlasovou strukturu, zklidňují pokožku hlavy a odmašťují ji. Masírováním pokožky hlavy kopřivovým odvarem nebo zábalem si budete stimulovat růst vlasů a podpoříte i jejich kvalitu.

Nežádoucí účinky

Pozor! Tuto kúru nesmíte dělat déle než dva až čtyři týdny – dlouhodobým pitím kopřivového čaje si ředíte krev a odstraňujete minerální látky ze srdečního svalu, čímž je pak funkce tohoto orgánu omezena. Kopřivový čaj je zdravý a léčivý nápoj, ale pijte ho přesně podle doporučeného dávkování.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Čaj na alergii

Alergikům pravidelné pití kopřivového čaje výrazně sníží ekzematické projevy a odstraní sennou rýmu.

Postup: Do hrnečku (250 ml) nasypte 1 až 2 lžičky čaje. Zalijte vroucí vodou (100 °C) a nechte louhovat 5 až 10 minut. Myslete na to, že čím déle budete čaj louhovat, o to víc hořký bude. Platí také pravidlo, že čím kratší dobu čaj louhujete, o to nižší jsou jeho účinky. Podle chuti můžeme přidat med, citron a podobně.

Zdroj: Kopřiva

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Wanillca.

Furolin nebrat, není to nic jiného než chemický jed, chemoterapeutikum, navíc není u nás ani registrován!! Může vyvolat závažné nežádoucí účinky. Myslím, že lékař vám může předepsat normální penicilinova antibiotika. Jinak doporučuji bylinné čaje, např. zlatobýl nebo urologické čaje, a dostatečně pít.

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Čajová koupel na nohy

Chůze na pláži, pěší turistika do hor nebo jen městské procházky, mohou mít špatný vliv na vše chodidla. I zde je ideální záchrana pomocí čaje, kdy se naplní velká mísa vodou a nalije se do ní šálek vařícího čaje. Do takto připravené lázně se namočí nohy po dobu 10 až 20 minut. Nohy budou zregenerovány a připraveny na večerní program. Čaj má antimykotické účinky, díky čemuž jsou pak nohy čerstvější a zdravější.
 

Jaký čaj použít?

Pro tělo, nohy nebo spáleniny, se doporučuje použití černého nebo zeleného čaje, ale musíte si vybrat vždy ten, který neobsahuje aromata, esence, oleje nebo jiné přísady, které by mohly dráždit pokožku. Sypané nebo sáčkové čaje fungují stejně.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: diskuze Dotaz na čaj z borůvek

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi L CARNITIN A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peta.

dobry den, muze mit karnitin nejake nezadouci ucinky na antikoncepci ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Pokud myslíš hormonální antikoncepci, tak si myslím, že nemůže, protože HA ovlivňuje hormony a L-carnitin ovlivňuje metabolizmus - trávení a aktivaci tukových zásob.

Zdroj: diskuze L carnitin a antikoncepce

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky kolagenu

Kolagenové doplňky mohou vést k vedlejším účinkům, jako je špatná chuť v ústech, pálení žáhy a pocit plnosti. Pokud máte alergie, ujistěte se, že kupujete doplňky, které nejsou vyrobeny ze zdrojů kolagenu, na které jste alergičtí.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kopřivový čaj

Čajová osvěžující koupel

Jeden ze způsobů jak se příjemně ochladit během letních měsíců, je ten, že nalijete 1-2 šálky čaje do vany plné vlažné vody, čímž vznikne lázeň, ve které budete po dobu 15 – 20 minut relaxovat. Díky této relaxaci nejen osvěžíte kůži, ale zároveň změkčíte její strukturu a tím si pomůže odpočinout. Ale stále musíte mít na paměti, že je důležité opláchnutí a to důkladně, jinak by to mohlo mít neblahé vedlejší účinky tohoto kosmetického čaje. Tato čajová koupel může dočasně obarvit kůži do hněda.
 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Třezalku se nemá s Tritticem vůbec kombinovat. Zhoršuje nažádoucí účinky. Mě z toho bolely děsně svaly od pasu dolů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

trittico se nedoporucuje spolu s trezalkou. podle pribaloveho letaku muzou byt nezadouci ucinky trittica horsi. ps. trittico se davkuje po tretinach, nikoli po ctvrtinach.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Čaj ze šalvěje lékařské

Jak již bylo zmíněno, léčivé účinky šalvěje se nejvíce projeví popíjením čaje. Vzhledem k výše uvedeným nežádoucím účinkům buďte ale obezřetní a s pitím to nepřehánějte. Doporučená dávka je 2 – 3 šálky čaje denně, maximálně týden. Příprava je jednoduchá. Stačí jedna lžička sušené šalvěje, kterou zalijte 250 ml horké vody. Nechte 7 – 10 minut louhovat, poté sceďte a pomalu popíjejte.

Zdroj: Šalvěj a její účinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Při těhotenství a kojení

Většímu množství pití čaje z vavřínu, tedy z bobkového listu, by se měly vyhnout ženy v těhotenství. Při předávkování by se totiž mohlo spustit krvácení. V současnosti není k dispozici dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání bobkového listu, takže pokud jste těhotná nebo kojíte, vyhněte se raději jeho použití.

Zdroj: Bobkový list a jeho nežádoucí účinky

Čaj na vyrážku

Říznutí o papír nebo pořezání při loupání jablka, popřípadě na potníky nebo menší podráždění pokožky, na všechny tyto maličkostech vám může pomoci čaj. Namočíte vatový polštářek do čaje (černý nebo zelený) a přiložíte to na postižené místo s vyrážkou. Následně po několika minutách to opláchnete a opakujte podle potřeby.

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Čaj jako pomůcka pro krásu

Kosmetické firmy dávají čaje jako přísady do parfémů, hydratačních a čisticích prostředků, také ho lze nalézt v zubní pastě a ústní vodě, deodorantech, osvěžovačích kůže ba i dokonce v make-upu. Před tím, než si koupíte jakýkoliv komerční zdravotní nebo kosmetický produkt, tak si řádně přečtěte etiketu, protože může dojít k záměně pravých lístků čaje za bylinný extrakt. Jen proto, že výrobce tvrdí, že v jeho výrobku je čajový extrakt neznamená, že tam opravdu je obsažen produkt z čaje a může jít jen o dobrý obchodní trik, který apeluje na ty z nás, kteří oceňují sílu čaje v kosmetice. Na druhou stranu existují výrobky, které obsahují skutečný čaj, například zelený čaj, bílý čaj a také některé voňavé čaje, ale záleží na výrobci. 

Zdroj: Léčivé účinky čaje v kosmetice

Tekutý extrakt ze zeleného čaje

Denně užívejte standardizovaný tekutý extrakt zeleného čaje k léčbě kožních vyrážek. Jedna dávka tohoto extraktu ze zeleného čaje představuje 250 až 500 mg. Extrakt ze zeleného čaje je koncentrovaná forma látky snižující zánětlivost a zvyšující imunitní reakce systému na alergeny. Pokud vám dělá problémy konzumace čistého extraktu, je dobré jej smíchat s vodou nebo džusem.

Zdroj: Zmírnění kopřivky pomocí zeleného čaje


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Ing. Romana Šebková

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP