Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

NEJLEPŠÍ UTOPENCI

OBSAH

Utopenci na kolečka

Ingredience: 8 špekáčků nebo vuřtů, 8 kuliček pepře, 2 lžíce cukru, ½ lžičky soli, 4 snítky rozmarýnu, 1 lžička mleté papriky, 6 lžic ajvaru (čalamády z paprik), 2 cibule, 3 červené papriky, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 250 ml octa, 250 ml vody

Postup: Nejdříve rozkrájejte špekáčky nebo vuřty na kolečka a nakrájejte cibuli. Kolečka špekáčků a cibule promíchejte s ajvarem a nechte chvíli odležet. Připravte si nálev. Povařte v hrnci ocet s vodou a s veškerým kořením. Nezapomeňte na rozmarýn. Nakrájejte papriku. Dejte směs vuřtů s cibulí a ajvarem do sklenice, přidejte papriku a vše zalijte nálevem. Neprodyšně uzavřete a vyčkejte pět dní.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Utopenci se zelím

Ingredience: 12 špekáčků – vuřtů, 2 cibule (větší), pálivá paprika (mletá), chilli papričky, 1 sáček kysaného zelí, 2l láhev

Ingredience na nálev: 0,5 l octa, 0,25 l vody, 4 tabletky umělého sladidla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup: Nálev svaříme. Cibuli nakrájíme na slabé proužky. Špekáčky podélně nařízneme, potřeme mletou pálivou paprikou a dovnitř vložíme cibuli. Nyní budeme vrstvit do sklenice špekáčky, cibuli, 2 chilli papričky a zelí. Vrstvy takto opakujeme. Nakonec zalijeme horkým nálevem, uzavřeme celofánem a po vychladnutí dáme do lednice uležet na 7 dní.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Nejlepší kombinací s krémy či séry obsahující kyselinu hyaluronovou je Skinroller, pro lepší zapracování do pokožky a tím i dosažení jejich lepšímu účinku. Informace najdete též na www.skinroller.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nejlepší kombinace

Utopenci s cibulí

Ingredience nálev: 0,75 l vody, 0,5 l octa, špetka soli, 2 lžíce cukru, 16 kuliček nového koření, 16 kuliček pepře, 8 feferonek

Ingredience utopenci: 2 kg špekáčků, 800 g cibule

Technologický postup: Cibuli a špekáčky dle zvyklostí rozkrájíme a vložíme střídavě do sklenice (cibule, špekáčky). Vodu s octem, cukrem, feferonkami a kořením povaříme cca 10 minut, necháme vychladnout a zalijeme špekáčky s cibulí. Necháme odležet asi týden.

Zdroj: Utopenci

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

espumisan je pro mě nejlepší přípravek na nadýmaní..a pro děti kapičky na prdíky..fakt mi hodně pomohli..nejdřív v těhotenství a u malé v prvních pár měsících.takže za mě palec nahoru

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Kapičky Espumisan používaly na prdíky obě moje děti prakticky od narození.Byla jsem s nimi max.spokojená....co se týče chuti,nástupu účinku a vlastně i ceny....

Zdroj: diskuze Nejlepší

Utopenci v kečupu

Ingredience nálev: ½ lžičky mletého pepře, 6 kuliček nového koření, 1 dl octa, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 ks bobkového listu, 100 g sladkého kečupu, 2 dl vody, 6 lžic worcesterské omáčky, 3 špetky chilli koření, sůl, 6 lžic oleje

Ingredience utopenci: 10 špekáčků, 4 cibule

Technologický postup: Suroviny na nálev smícháme v kastrůlku. Nálev přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Pak jej necháme vychladnout. Studený nálev scedíme a vmícháme kečup. Zatím si můžeme připravit špekáčky a cibuli tak, že obojí oloupeme a pak nakrájíme na kolečka, cibuli na tenká, špekáčky na širší. Kolečka střídavě skládáme do sklenice a postupně zaléváme nálevem. Je lepší dávat nálev postupně, protože se pak méně tvoří vzduchové bubliny. Rychlé pikantní utopence dolijeme nálevem po okraj sklenice, utěsníme a necháme 3–7 dní uležet v chladničce. Podáváme s přílohou podle chuti. Nejlepší je samozřejmě čerstvý chléb.

Zdroj: Utopenci

Poradna

V naší poradně s názvem ŠVESTKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Víchová Jarmila.

Stromek švestky zarostl novými až 2m dlouhými větvemi v místě odkud vyrůstají mají větve sílu více jak 2cm.Celý stromek velice těmi novými větvemi zhoustl.Kdy mohu nový obrost vyřezat? Děkuji za odpověď Víchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Švestky se nesmí stříhat v zimě, protože hrozí nákaza hobovou chorobou pevník nachový. Nejlepší doba řezu pro mladé stromky je jaro. Vzrostlé stromy je pak nejlepší prořezávat v polovině léta.

Zdroj: diskuze ŠVESTKA

Utopenci na pivu

Ingredience nálev: 500 ml černého piva, 100 ml vody, 50 ml octa, 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 7 listů bobkového listu, 1 lžička chilli, 1 lžička soli

Ingredience utopenci: 14 špekáčků, 5 lžic plnotučné hořčice, 5 cibulí, 2 papriky

Technologický postup: Pivo s vodou a octem přivedeme k varu, přidáme koření a necháme okolo pěti minut povařit. Ochutnáme a dochutíme. Špekáčky oloupeme, nařízneme, vymažeme hořčicí, vyklademe několika plátky cibule. Papriku pokrájíme na plátky a spolu s cibulí jí vyskládáme dno, pak přidáme špekáčky a vrstvy střídáme. Nakonec zalijeme teplým nálevem a necháme 4–5 dní uležet v chladu a temnu.

Zdroj: Utopenci

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOLOGICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den. Chci se Vás zeptat na to, jak mám rehabilitovat. Před půl rokem mi byla zjištěna RA, zvýšený revmatologický faktor. Chodím k revmatoložce, užívám léky a stále mám i celý den oteklé celé prsty na rukou, klouby zarudlé plus zápěstí. Velice to bolí. Někdy je to trochu lepší, ale řekla bych, že se to spíš horší. Nevím, jaké cviky bych měla cvičit, hlavně, kdy cvičit, zda když to tolik nebolí nebo naopak, když to bolí. Potom se chci zeptat, kdy je možné dostat lázně, bojím se, abych neskončila na vozíku, někdy, když bolí všechny klouby, není možné se skoro dostat z postele. Dále bych se chtěla zeptat, zda je možné si zažádat o biologickou léčbu.
Děkuji Vám za případnou odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cvičení je nejlepší způsob, jak udržet artritidu v klidu. Cvičení je třeba provádět pravidelně každý den. Nejlepší čas pro cvičení je co nejvíce na začátku dne. Zde je video, kde jsou vidět nejlepší cviky na revmatoidní artritidu rukou: youtu.be/sVHJy24JjHo… Video je sice v angličtině, ale i tak z něj dobře pochopíte, jaké pomůcky budete potřebovat a jak cviky provádět.
Na lázních se musíte dohodnout se svým praktickým lékařem, protože on nejlépe zná váš zdravotní stav a může napsat žádost o přidělení lázní.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatologická artritida

Utopenci

Pomalu by se dalo říci, že co česká rodina, to originální recept na utopence. Základem všech by ale měly být kvalitní špekáčky. Při nákupu musíme být obezřetní, abychom špekáček nezaměnili s buřty či opékáčky.

V případě špekáčku totiž máme jistotu, že obsahuje minimálně 40 % masa (samozřejmě že čím víc masa, tím líp) a obsah tuku by v něm neměl být vyšší než 45 %. Oproti tomu u buřtů, vuřtů, uzenek či opékáčků množství masa není regulováno, a tak jsou plné laciných náhražek včetně sójové mouky.

Utopenci mají i svého vynálezce, údajně to byl hostinský a mlynář Šamánek z Berounska. Před sto lety začal konzervovat špekáčky do kyselého nálevu. Postupně začal svůj recept rozšiřovat přidáváním cibule a dalších přísad. Jeho hospůdka se stala velmi populární, a to právě díky nakládaným špekáčkům. Hostinský se prý utopil při opravě mlýnského kola a od té doby začali lidé říkat takto připraveným špekáčkům utopenci.

Zdroj: Utopenci

Poradna

V naší poradně s názvem JAKÁ JE NEJLEPŠÍ OBUV? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

A jaká obuv je vlastně nejlepší? Sandály nebo botasky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

V létě sandály a v zimě botasky. Vše dostatečně velké, aby nebyly prsty utlačovány.

Zdroj: diskuze Jaká je nejlepší obuv?

Obecné informace

Špekáčky jsou oloupané a po délce naříznuté nebo rozkrojené na menší části, cibule se krájí na plátky. Nálev se vaří z vody, octa, soli, cukru a koření (pepř, nové koření). Po vystydnutí se jím zalijí špekáčky s cibulí, napěchované nejčastěji do pětilitrové zavařovací láhve, a nechají stát minimálně týden, lépe dva, v chladu. Podává se s chlebem.

Základní recept má řadu variací. V některých verzích se dává i jiná zelenina (pálivá paprika, okurky, zelí), další dochucovadla do nálevu (hořčice, kečup, worcesterová či sójová omáčka), existují i rychlí utopenci se zkrácenou dobou naložení. Kvalitu výrobku ovlivňuje samozřejmě i kvalita použitého špekáčku, popřípadě jeho náhražek, jako je vuřt a jiné napodobeniny špekáčku.

Kuriozita:

Vynálezcem utopenců je zřejmě hospodský a mlynář Šamánek, původem snad z Berounska. Název „utopenec“ údajně vznikl kvůli Šamánkově utonutí při opravě mlýnského kola anebo kvůli „utopeným“ vuřtům. Kdoví. Ale název utopenci se uchytil.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Poradna

V naší poradně s názvem GENITALNI BRADAVICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den, byl jsem na abrasy (odstranění bradavic) a používal jsem krém wartec. Krém mi vůbec nepomohl, bez jakékoliv změny a bradavice se mi postupně vracejí. Prosím o pomoc a případně o kontakt na někoho kdo se tímto problémem specializovaně zabývá. Děkuji mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na bradavice je nejlepší dusík aplikovaný několikrát po sobě. S touto léčbou bradavic dusíkem má nejlepší výsledky MUDr. Sonja Lacinová.
Kontakt:
Kochova 1185, 43001 Chomutov
Poliklinika, 5. podlaží
Telefon +420 474 447 733
Ordinační hodiny:
Pondělí 07:30 - 11:00 12:30 - 14:30
Úterý 08:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Středa 07:30 - 12:00 13:00 - 15:00
Čtvrtek 08:00 - 12:00 13:00 - 15:00
Pátek 07:30 - 11:00

Zdroj: diskuze Genitalni bradavice

Utopenci se zelím

Ingredience nálev: 350 ml vody, 200 ml octa, 100 ml balsamikového octa, 7 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 4 bobkové listy, 3 lžičky cukru, 1 lžička soli

Ingredience utopenci: 3 žluté cibule, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprika, 14 špekáčků, 3 lžičky pálivé papriky, 500 g kysaného zelí

Technologický postup: Vodu a oba druhy octů přivedeme k varu, přihodíme koření včetně soli a cukru. Asi pět minut necháme nálev povařit, ochutnáme a podle vlastní chuti dochutíme. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, chilli papriku na tenká kolečka. Špekáčky oloupeme a rozkrojíme asi tak do 2/3, vysypeme mletou paprikou a naplníme několika plátky cibule, česneku a kolečky paprik. Zbylou zeleninu promícháme se zelím, část dáme na dno sklenice, na to poklademe několik špekáčků a jednotlivé vrstvy střídáme. Nakonec utopence přelijeme teplým nálevem (jeho množství záleží na velikosti sklenice a jak natěsno jsou v ní utopenci naskládaní), uzavřeme sklenici a dáme ji na tmavé místo do chladna odležet, tak 7 dní. Místo papriky můžeme potřít špekáčky plnotučnou hořčicí.

Zdroj: Utopenci

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ GRANULE PRO PSY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendulka Šim..

Amanova by měli být kvalitní. My stále používáme teda brit care www.zooo.cz/brit-car… A raději neměníme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LenkaV.

Moc moc děkuju za odpověď, něco jsem si načetla a Amanovy se mi taky zdají jako nejlepší volba. Právě bych neměnila kdyby stávající granule seděly ale nesedí, Amanovy jí i chutnají :) :)

Zdroj: diskuze Nejlepší granule pro psy diskuze

Pikantní utopenci

Ingredience nálev: ½ sklenice vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce obyčejné hořčice, 3 bobkové listy, mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, chilli koření, 5 chilli papriček, sůl, lžička mleté sladké papriky, kečup

Ingredience utopenci: 20 špekáčků, 3 cibule, 5 stroužků česneku

Technologický postup: Vodu smícháme s octem, worcesterem, olejem a hořčicí. Přidáme bobkový list, mletý pepř, kuličky nové koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout. Pak přimícháme kečup. Podle vlastní chuti můžeme poměr ingrediencí upravit. Nyní si nakrájíme cibule na poloviny a pak na slabé proužky a česnek na plátky. Špekáčky oloupeme, nařízneme podélně a vložíme do nich cibuli. Poté je nařízneme po obvodu, aby se nálev do nich lépe dostal. Do sklenice střídavě vrstvíme špekáčky s cibulí a česnekem a nakonec zalijeme nálevem. Dáme do studena uležet na 10 dní.

Zdroj: Utopenci

Poradna

V naší poradně s názvem UBROUSKY NA POHLCOVÁNÍ BAREV ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ahoj, máte někdo prosím zkušenosti s ubrousky na pohlcování barev do pračky? Slyšela jsem o nich, prý když se tento ubrousek přidá do pračky k prádlu, nasaje do sebe barvu, kterou některé oblečení pouští a tím se neobarví ostatní prádlo, je to pravda? Jsou tyto ubrousky jednorázové nebo se dají použít víckrát? Kde tyto ubrousky kupujete? Moc děkuju za rady. Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejlepší odbarvovací ubrousky jsou značky Iberia a mají je v drogériích Rossmann, mají nejlepší výsledky při pohlcování barvy z prací vody. Na internetu se dají odbarvovací ubrousky koupit tady: www.zbozi.cz/?q=COLO… nevím ale jakou mají účinnost.

Zdroj: diskuze Ubrousky na pohlcování barev zkušenosti

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience nálev: 240 ml piva, 80 ml octu, 1 lžíce soli, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček černého pepře, 8 lžic cukru

Ingredience utopenci: 10 špekáčků, 4 cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, mletý pepř

Technologický postup: Špekáčky oloupeme a z každé strany podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem a potřeme jí nakrojenou část špekáčků. Do průřezu vložíme plátky cibule, špekáčky spíchneme párátky a vložíme natěsno do větší sklenice. Zálivku připravíme z piva, soli, cukru a koření, přivedeme k varu, krátce vaříme, necháme zchladnout a přidáme ocet. Ještě vlažný nálev nalijeme na špekáčky. Uzavřeme a necháme při pokojové teplotě vychladnout, potom umístíme na týden do chladna.

Zdroj: Utopenci

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Čím ošetřit svvestku která má plody chycen plísní a jsou také některé cervave

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Standa.

nejlepší je pila.

Zdroj: diskuze Postřik česneku

Zeleninoví utopenci

Ingredience nálev: 400 ml octa, 400 ml vody, 3 lžičky cukru, 1 lžička soli, 7 kuliček nového koření, 12 černého pepře, 4 bobkové listy

Ingredience utopenci: 10 malých růžiček květáku, 2 červené kapie, 1 zelená kapie, 1 paprika, 3 stonky řapíkatého celeru, 1 menší křen, 3 mrkve, 1/2 hlávkového zelí, 10 špekáčků

Technologický postup: Ocet s vodou přivedeme k varu, přidáme koření a necháme několik minut vařit. Podle svého gusta dochutíme. Růžičky květáku uvaříme do poloměkka, necháme okapat. Kapie a papriku nakrájíme na tenké proužky, celer na centimetrové špalíčky, křen na tenká kolečka, mrkev na trochu silnější. Zelí pokrájíme na menší kousky. Špekáčky oloupeme, rozřízneme a vložíme do nich trochu zelí, pár kousků kapie a papriky. Veškerou zeleninu promícháme. Částí směsí poklademe dno, jako další vrstvu dáme několik špekáčků, pak znovu zeleninu, špekáčky a tak dále. Když je sklenice plná, zalijeme utopence nálevem až po horní vrstvu. Uzavřeme a necháme odpočívat 5–7 dní v tmavém a chladném místě.

Zdroj: Utopenci

Jak použít Deko na utopence

Deko usnadňuje nakládání utopenců.

Ingredience nálev: 100 g Deka, 1,5 l vody, ½ l octa, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl

Ingredience utopenci: 20 ks špekáčků, 0,5 kg cibule, 1 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Svaříme vodu s octem a solí, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, nakrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů, střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalijeme téměř chladným nálevem. Necháme zrát v chladnu a temnu 10 dní.

Zdroj: Utopenci

Utopenci podle Pohlreicha

Ingredience: cca 1,5 kilogramu špekáčků, 2–3 větší cibule, 2–3 nakládané okurky, papričky jalapeňos (příčné řezy), pálivá paprika, ¾ litru octa, 5 bobkových listů, 5 ks nového koření, 15 kuliček barevného pepře, cukr, pokud možno párátka

Postup: Špekáčky musíme nejdříve důkladně oloupat a udělat do nich hluboký podélný řez (zhruba do tří čtvrtin). Okurky podélně nakrájíme na tenké plátky tak, abychom měli tolik plátků, kolik budeme mít utopenců. Okurku vložíme do řezu, pak ještě přidáme po celé délce pikantní papričky jalapeňos (měly by stačit přibližně tři kolečka) a raději špekáčky zpevníme párátkem. Nakrájíme cibuli na půlkolečka, které rozdrobíme. Do sklenice na střídačku vložíme utopence a cibuli (stačí řada uzenin prokládaná kolečky, ne po kuse). Necháme přejít varem ocet smíchaný za studena s litrem vody, cukrem, bobkovými listy, novým kořením a během varu ještě přisypeme pálivou papriku. Nálev na utopence by nyní měl vychladnout, jinak by začal rozpouštět tuk v uzenině, který by přešel do láku. Úplně studený být nemusí, stačí, když klesne na teplotu lidského těla. Sklenici přikryjeme fólií a umístíme do chladu. Pikantní utopenci s cibulí se podle tohoto receptu dají jíst už druhý den, ale když jim necháte takové čtyři až sedm dní, budou mnohem lepší (a pikantnější).

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Pikantní utopenci

Ingredience: 14 ks nejlepších vuřtů, 7 cibulí, 1 sklenice beraních rohů, 1 malá sklenice Moravanky nebo jiné pikantní zeleniny, 1 lžíce cukru krystal, 10 kuliček černého pepře, ½ lžičky mleté červené papriky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, 300 ml octa, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžička soli

Postup: Vuřty oloupeme ze střívek. Cibuli také oloupeme, nakrájíme ji na plátky a pokládáme do sklenice po vrstvách. Začneme vrstvou cibule, zaplníme jí dno, pak na ni položíme na půlku překrojené buřty, které jsme špičkou nože propíchali, aby se do nich dostal nálev rychleji. Na ně položíme beraní rohy a rozsypeme trochu Moravanky (nebo jiné sterilované pikantní zeleniny, kterou máte rádi). Poté vše opakujeme až do zaplnění sklenice. Až ji zaplníme, dáme nahoru špejle tak, aby zabraňovaly tomu, že by některé ingredience vyplavaly na hladinu. Poté nalijeme nálev z beraních rohů a Moravanky do hrnce, přilijeme 400 ml vody a 300 ml octa, přidáme všechno koření a vaříme na mírném ohni 5 minut. Pak odstavíme, necháme trošku vychladnout a přimícháme kečup a hořčici. Zamícháme a horkým nálevem zalijeme utopence. Pozor, aby sklenice nepraskla, nálev by měl mít tak 70 °C nebo méně. Necháme uležet a poté konzumujeme.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř

Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Utopenci v aspiku

Ingredience: 5 špekáčků, 0,2 l octa, 1 l vody, 4 cibule, 4 kyselé okurky, 1 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 1 lžíce vegety – podravky, 4 bobkové listy, 8 kuliček nové koření, 8 kuliček černého pepře, 2 sáčky želatiny

Technologický postup: Ocet, litr vody, sůl, cukr, celý pepř, bobkový list, nové koření a vegetu svaříme. Necháme povařit ještě asi 3 minuty, pak koření scedíme a do láku dáme na 3 minuty vařit oloupanou a na proužky nakrájenou cibuli. Špekáčky „svlékneme z kůže“ a nakrájíme na centimetrová kolečka (případně kostičky). Kyselé okurky nakrájíme na tenká kolečka. Špekáčky, okurku a cibuli zalijeme teplým nálevem a necháme 3 dny marinovat. Po uplynutí této doby si připravíme aspik. Slijeme nálev z utopenců, dolijeme vodou na požadované množství pro 2 sáčky želatiny, ohřejeme na 80 °C – nesmí se vařit! Obdélníkovou formu na pečení (žebro) vložíme do většího mikrotenového sáčku, upravíme podle formy a nalijeme sběračkou asi 2 cm nálevu. Necháme chvíli v chladu ztuhnout a pak střídavě dodáváme po vrstvách směs špekáčků s cibulí a zaléváme nálevem aspiku. Špekáčky mají tendenci vyplavávat nahoru, tak vždy chvíli počkáme a necháme maličko zatuhnout. Utopencový aspik můžeme připravit i tak, že špekáčky nakrájíme na kostičky a spolu s cibulí a okurkami nasypeme do obalu na tlačenku, zalijeme aspikem, zavážeme a necháme ztuhnout.

Zdroj: Utopenci


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP