Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

NEHTOVÁ LŮŽKA

OBSAH

Zakřivené nehty

Subunguální hyperkeratóza neboli rozšíření rohové vrstvy vzniká v důsledku hyperplazie (zmnožení) nehtového lůžka. Kromě kongenitálního původu vzniká v důsledku exsudativních kožních onemocnění a může se objevit u chronických zánětů postihujících tuto oblast. Speciálně bývá patrná u psoriázy, chronického ekzému nebo vzniká v důsledku mykotické či virové infekce (onychomykózy a veruky).

Příznaky

Celá nehtová ploténka je destruovaná, na nehtovém lůžku jsou masivní nánosy hyperkeratóz. Změny mohou narušit schopnost nehtu odrůstat.

Foto

Zde můžete vidět, jak vypadají zakřivené nehty.

Zdroj: Nemoci nehtů na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den.
O nemoci nehtů jsem přečetl kde co, ale většina se jen opakuje na 5 či 6 případů.
Mám problém s nehty na palcích rukou a na některých prstech nohou. Nehty se jakoby stáčejí do trubičky. Prosím poraďte jakou nemoc to signalizuje.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takove stáčení nehtů do trubičky souvisí s poškozením nehtového lůžka, které může být zapříčiněno například úrazem prstu nebo jeho nadměrnou zátěží, ale také i nehtová plíseň může takto lůžko poškodit. Další možnou příčinou by mohla být porucha metabolizmu, například špatné zpracování bílkovin ze stravy, nebo nevyvážená strava. Takový nehet pak často zarůstá a tvoří záněty na krajích nehtů. Léčba může být chirurgická, kdy se provede rekonstrukce nehtového lůžka při lokálním umrtvení. Nebo konzervativní, kdy se odstraní původce a zabrání se další devastaci nehtu. V každém případě by bylo dobré navštívit kožního lékaře a stav nehtů s ním konzultovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle nehtů

Poškozené nehtové lůžko

V nehtovém lůžku se tvoří nehet, který má stejnou funkci jako pokožka. K poranění nehtového lůžka dochází při práci nebo neopatrné manikúře při zastřihávání kůžičky. I přes všechna varování, že by se kůžička kolem nehtového lůžka neměla stříhat, většina z nás sáhne po nůžkách i s tím rizikem, že se můžeme zranit.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Diskuze

V diskuzi DISKUZE NEHTOVÁ KŮŽIČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Boženka.

Vyzkoušejte nový antibakteriální skleněný pilník Antibacitf, já si ho teď objednala na internetu a jsem maximálně spokojena, je vážně dobrý...!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuze nehtová kůžička

Komplikace strženého nehtu

Jaké jsou komplikace strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud dojde k poškození nehtové matrice, nově rostoucí nehtová ploténka bude obsahovat defekt. Menší poškození způsobí drobné defekty v nehtu. Výraznější defekty mohou mít za následek trvalou deformaci nehtu.

Poškození a zjizvení nehtového lůžka může způsobit bělavé změny na nehtu. To je pravděpodobně způsobeno nadzvednutím nehtové ploténky od nehtového lůžka (onycholýza). Někdy může drobný chirurgický zákrok na nehtovém lůžku zlepšit vzhled nehtu.

Pokud trauma, které způsobilo poškozený nehet, zahrnuje sousední struktury a dojde k infekci, bude to vyžadovat léčbu vhodnými antibiotiky a případně chirurgický zákrok.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem CYTÉAL A NEHTOVÁ PLÍSEŇ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Františka Malá.

Mohu na nehtovou plíseň použít koncentrovaný Cytéal k potírání ? Mám to už 5 let a nemohu se toho zbavit. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cyteal je mycí desinfekce a použít se dá lokálně i koncentrovaný. Na vyléčení nehtové plísně ovšem nestačí. Je třeba použít některý z antimykotických přípravků, jako například volně prodejný Canesten, Lamisil a nebo předpisový Loceryl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cytéal a nehtová plíseň

Odlupování nehtu po úrazu

Úraz nehtu bývá podceňován a ze strachu z bolestivosti ošetření zanedbáván. Lékařské ošetření však probíhá v místním nebo i v celkovém znecitlivění. Strach proto není namístě a bezprostředně po ošetření následuje úleva. Navíc neošetřená poranění nehtu často vedou ke zbytečným doživotním deformitám.

Při úrazu nehtu se může poranit:

  • • nehtové lůžko (část prstu viditelná pod zdravým nehtem);
  • • nehtový val (ležící po stranách nehtů);
  • nehtová ploténka (zvláštní struktura, ze které vyrůstá nehet).

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Poškozené nehty

Chemoterapie má samozřejmě vliv i na kvalitu nehtů, jsou slabší, pomaleji rostou, po několika měsících si můžete povšimnout většího poškození (důvodem často bývá i stres během léčby). Není se čeho obávat, protože nehty se vrátí do původního stavu. Doporučuje se péče o nehty, jejich hydratace a ochrana před chemikáliemi, raději nepoužívejte lak na nehty. Během léčby se mohou na nehtech objevovat jinak zbarvená nebo nadzvednutá nehtová lůžka. Užívejte stejné vitamíny, které jsou užitečné pro růst vlasů, protože mají stejný účinek i na nehty.

Zdroj: Vlasy, pleť a nehty při rakovině

Plíseň nehtů – domácí léčba

Na plíseň nehtů doporučují babské rady například použít česnek, ústní vodu Listerine, sodu, olej z oregana, kukuřičnou mouku, sodu, bílý ocet či extrakt z olivového listu.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Diskuze

V diskuzi TMAVEHNEDE SKVRNY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marketa .

Dobrý den, udělaly se mi na nehtech na palcích u nohou cerne skvrny. Na levém palci to i dost boli. Můžete mi poradit o co jde.
Četla jsem, ze snad nehtova mykoza, nebo nehtovy hematom a pak že by to mohlo byt následkem rakoviny kuze. Jsem z toho dost spatna. Poraďte.
Diky moc.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Dobrý den,
Váš dotaz je sice dva roky starý,ale stejný problém se mi objevil též, zjistila jste co je důsledkem?

díky

Zdroj: diskuze Tmavehnede skvrny na nehtech

Je účinný Framykoin na zánět nehtového lůžka?

Zánět nehtového lůžka je stále častějším problémem. Postupy léčby mohou být konzervativní, stejně jako může být zvolena i léčba, kterou je plastika nehtového lůžka. Prosté odstranění nehtu bez ošetření nehtového lůžka není přípustné. Vždy je nutné odstranit postranní část nehtové zárodečné ploténky, která je příliš široká. Zánět, který tlačí do nehtového valu, je nutné vystřihnout. S pomocí černé masti či Framykoinu zánět většinou zmizí.

Zdroj: Podebraný nehet

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den, prosím o radu. Po návratu z letní dovolené jsem si odlakovala nahty a objevil se tmavý pruh na palci u nohy. Čekala jsem jestli během dvou měsíců kousek odroste a nic. Může se jednat o melanom? Predem dekuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato tmavá linka je nejspíše způsobena poškozením struktury nehtového lůžka. Pod nehtovou ploténkou jsou poškozeny malé krevní cévy. Klasickým znakem jsou právě tenké proužky, které jsou černé nebo tmavě hnědé barvy a po stisknutí nezmizí. Jak nehtová ploténka roste dopředu, rostou s ní. Protože tato anomálie stále pokračuje, vypadá to jako by se linka nepohybovala.
Existuje však i možnost, že linka je způsobena zvýšenou aktivací melanocytů. To má za následek zvýšení a ukládání melaninu v nově se vyvíjejících nehtových buňkách a jak nehet postupně roste, vytváří to linku. Ta postupně odrustá s nehtem. Může to mít mnoho různých příčin. Onemocnění ledvin, infekce HIV, lupus, endokrinní poruchy. Také léky na ředění krve, např. Warfarin a chemoterapeutika mohou způsobit tyto linky.
V ojedinělých případech může být taková linka předzvěstí melanomu - rakoviny kůže. To neznamená, že je to nutně váš případ.
Nyní je dobré stav sledovat v ordinaci kožního lékaře. Ten pořídí snímky z dermatoscopu a může při každé kontrole porovnat vývoj. Lékař má také k dispozici vyšetření pomocí biopsie, kdy odebere kousíček nehtu a nehtového lůžka a nechá vzorky laboratorně vyšetřit. Biopsie nehtu je nejpřesnějším nástrojem pro potvrzení nebo vyloučení rakoviny kůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Stržený nehet léčba

Jaká je léčba strženého nebo odděleného nehtu?

Pokud je celý nehet oddělen od prstu, nelze jej opravit, znovu připojit nebo vyměnit.

Pokud dojde k jakémukoli poškození přilehlých tkání, nehtového lůžka, nehtové matrice nebo proximálního záhybu nehtu, které by mohlo způsobit zjizvení, měl by to posoudit lékař a případně opravit.

Pokud část nehtu stále přilne k nehtovému lůžku, může být ponechána nedotčená. Nepřilnavá část nehtu by měla být odstraněna. Měla by být přijata obvyklá místní opatření k prevenci infekce.

Rána by měla být kryta takzvaným mastným tylem, nebo alespoň čtvercem gázy, který se celý pokryje vrstvou mastného krému (například Framykoin). Takto se gáza nepřilepí a hojení není narušeno. Nehtové lůžko naštěstí brzy znecitliví a bolest nebude tak výrazná jako po samotném stržení.

Pokud nehtové lůžko a nehtová matrice nejsou poškozeny, nehet by měl normálně dorůst.

Zdroj: Stržený nehet

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT NEHTOVÉHO LŮŽKA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Stoláriková.

Zdravím,mám dotaz na palci u nohy se mi neustále vytváří zánět -ke kterému odbornému lékaři si mám zajít? Děkuji Stoláriková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Opakovaný zánět nehtového lůžka stále na stejném místě by vám mohl pomoci vyléčit praktický lékař. Z odborných lékařů pak kožní lékař a také ortopéd.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět nehtového lůžka?

Jak poznat plíseň nehtu

Hlavní příčinou nehtové plísně je styk s kontaminovanými předměty, jako jsou špinavé podlahy nebo obuv. Může být rovněž způsobena oslabením imunitního systému a nadměrným pocením. Ačkoli tento stav zpočátku mizí, během několika dní se plísňová infekce objeví znovu a může způsobit na nehtech žluté zbarvení, téměř vždy doprovázené oslabením a zlomením.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ NEHTŮ NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jenčovský zdeněk.

Dobrý den, na nehtech ruky se mi dělají podélné čáry směrem od lůžka ke konci nehtu. Následně nehet mimo lůžko praskne a musí se odstřihnout až na hranici lůžka.
Poraďte, čím nehty zpevnit. Děkuji za odpověď.
S pozdravem Jenčovský

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto linky na nehtech ve směru růstu souvisejí s věkem a bohužel jsou trvalé. Čím budete starší, tím více jich budete mít. Nehty se dají zpevnit posílením vhodné stravy, zejména zvýšením příjmu kvalitních aminokyselin například v mase nebo se dají použít noční koktejly pro kulturisty. Z doplňků stravy posilující nehty to jsou zejména vápník a selen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze praskání nehtů na ruce

Funkce nehtové ploténky

Nehet řadíme mezi kožní orgány, stejně jako vlasy a kožní žlázy. Lékaři nemají jednotný názor na tvorbu lidského nehtu. Vzniká pravděpodobně vchlípením pokožky, která pokrývá část článků prstů. Nehet lze popsat jako průhlednou destičku, která je tvořená zrohovatělými buňkami pokožky. Leží na hřbetní straně koncových článků prstů ruky a nohy. Tloušťka nehtu se pohybuje v rozmezí 0,5 až 1 mm, na nohou jsou silnější. Nehet má kořen, tělo a volný okraj. Viditelná část zdravého nehtu je mírně klenutá a má růžovou barvu, která je dána prosvítajícími cévami nehtového lůžka. Nehtová ploténka je oddělena od ostatní kůže nehtu vzadu kožní řasou a po stranách kožními valy. Zrohovatělá pokožka, která se přesouvá zezadu a ze stran na nehtovou ploténku, se nazývá nadnehetní blanka a bělavá srpkovitá část nehtu se nazývá lunula neboli měsíček. Pod nehtovou ploténkou je nehtové lůžko. V části pod kořenem a lunulou je toto lůžko silnější a z této oblasti nehtová ploténka dorůstá. Denní přírůstek nehtu je 0,1 až 0,12 mm. Nehty na nohou rostou pomaleji, nejdéle roste nehet na palci u nohou. Nehty nejvíce přibývají ve dne a v létě, a také v těhotenství. Pomaleji rostou na nohou, v zimě a ve stáří. Funkce nehtu je ochranná. Nehet působí rovněž jako prostředník v přenosu tlaku na prsty, zvyšuje tak možnost přesnějšího rozlišení předmětů, kterých se dotýkáme. Bez nehtu se kůže v okolí může deformovat a může být zabráněno přenosu dotykových informací.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi UŽ MNE PALCE U NOHOU NEBOLÍ... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Rád bych se dozvěděl kde a jak přesně zarůstající nehet na palci u nohy pilovat.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bumbes.

Stručně řečeno, nehet nekopíruje konec lůžka, ale je zastřižen rovně - tedy, uprostřed je zastřižen těsně u kraje lůžka a směrem k bokům nehtu je zastřižen tak, aby byl kraj (růžek) nehtu zároveň s kůží. Ostré hrany pak lehce obrousím.

Zdroj: diskuze Už mne palce u nohou nebolí...

Péče o zanícené lůžko

  • Pokud se zánět nelepší nebo se rozšiřuje a zesiluje se bolest, je nezbytné navštívit lékaře.
  • Při normálním průběhu se na zánět nehtového lůžka se výborně hodí krém s jódem, který se přelepí náplastí.
  • Prospěšný je také višňák (Višněvského balzám), který se nanáší 2 i 3 krát denně a kryje se průhlednou fólií.
  • Proti zánětu nehtového lůžka se také osvědčilo vtírání cibulové šťávy.
  • Obklady, masti, krémy nebo tinktury z květů měsíčku lékařského se rovněž používají k vnějšímu ošetření zánětů nehtového lůžka.
  • Výrazný efekt má i takzvaný měkký laser. Nezbytným doplňkem této laserové léčby jsou regenerátory nehtového lůžkaolejovité kapaliny s vysokým obsahem účinných látek, které se vtírají na ošetřené místo.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Kvasinková infekce 

Děti jsou náchylnější ke kvasinkovým infekcím, které mají vliv na nehtík, kvůli neustálému kontaktu s vlhkostí. Kvasinková infekce je jako hniloba, která se přemnoží v ústech a následně může cestovat na nehty, protože jak již bylo zmíněno, a každý to dobře ví, že děti rády strkají prsty z ručiček a nožiček do úst. Nehtová plíseň může být vyléčena jedině novým růstem nehtů, což znamená, že při růstu nového nehtu se ztrácí plíseň. Kojencovo měkké nehty jsou nahrazeny novými, tvrdšími nehty.

Zdroj: Plíseň nehtů na rukou u kojence

Anatomie nehtu

Nehet je tvrdé zakončení prstů, které slouží jako ochrana a prostředník přenosu tlaku na prsty s okolím, jelikož umožňuje okolní kůži lépe přenášet informace o dotýkaných věcech. Nehty se vyskytují na všech prstech, a to jak na rukou, tak i nohou. Rychlost růstu nehtů je na rukou v průměru 0,1 mm za den, na nohou je pak 3–4x pomalejší. Celý nehet naroste za 6 až 12 měsíců (například po stržení). Nehet obvykle dosahuje tloušťky 0,5 až 1 mm.

Vzhled zdravého nehtu: Normální zdravý nehet je hladký bez žlábků a rýh. Je lehce klenutý, má narůžovělou plochu a přírodní lesk. U kořene nehtu je viditelný nehtový měsíček, polokruhová bílá kresba nehtu. Nehtová kůžička obklopuje nehet jako ochrana.

Stavba nehtu: Nehet je rohová nehtová ploténka, která je tvořena zrohovatělými buňkami. Je průhledná, tenká 0,50 až 0,75 mm a skládá se ze 3 až 4 různě zrohovatělých (a různě tvrdých) vrstev, které leží na nehtovém lůžku. První vrstvou je takzvaný dorzální nehet (tvrdý keratin), druhou tvoří intermediální nehet (měkký keratin) a třetí vrstvu ventrální nehet (hyponychiální keratin). Ten vyrůstá z kořene nehtu a posouvá se po nehtovém lůžku (velmi citlivé) až k volnému okraji nehtu. Vlastní nehet vyrůstá zpod zadního nehtového valu (matrix), který je přímým pokračováním nehtového lůžka. Lůžko nehtu, po kterém se posouvá nehtová ploténka, je měkká tkáň odpovídající zárodečné vrstvě pokožky. V dolní části nehtové ploténky je poloměsíčitá skvrna bělavé barvy, nazývaná lunula (měsíček). Zde je nehet nejvíc připevněn a je u každého jednotlivce jinak velký. Nehtová ploténka tu obsahuje množství dutinek, které jsou světlejšího zabarvení. Nehet ohraničují postranní valy. Kožní nehtový val (paronychium) přirůstá k nehtu nadnehtovou kůžičkou (v oblasti lunuly se nazývá eponychium, pod volným okrajem nehtu zpředu hyponychium). Spojení nehtu s lůžkem obstarává nedokonale zrohovatělá epidermální vrstva, která se nazývá „lůžkový nehet“. Její rohové buňky obsahují dost tuku, proto je měkká.

Zdravý nehet má nejmenší tloušťku u novorozenců. Nehty jsou tak ostré, že mohou způsobit vážná poškození obličeje nebo očí, jsou-li dvě děti vůči sobě nepřátelsky naladěny. Nejsilnějšími nehty se mohou pochlubit nejstarší lidé, protože nehet postupně dorůstá celý život, i když ve stáří se rychlost může zpomalit.

Nehty bývají často zasaženy nemocemi nejrůznějších charakterů. Mnohdy se jedná o poruchy růstu, které jsou většinou zapříčiněny genetickými dispozicemi. Běžně se například setkáváme s plísněmi. Nejznámějším, někdy však neprávem opomíjeným problémem je patrně zarostlý nehet (latinsky unguis incarnatus, jinak onychokryptóza). Kolem tohoto onemocnění koluje velké množství chybných informací. Léčení vyžaduje individuální přístup, jelikož každý nehet je jiný, a tak některé postupy nemusí vždy zaručeně fungovat.

Zdroj: Odlupování nehtů od lůžka

Příčiny zánětu nehtového lůžka

Nehet je produktem kůže a tvoří se v nehtovém lůžku. Má stejnou funkci jako pokožka a „trpí“ obdobnými chorobami. Příčinou zánětu nehtového lůžka je obvykle Staphylococcus aureus, nebo-li zlatý stafylokok.

Přes všechna varování, že kůžičku kolem nehtového lůžka neradno okusovat nebo hluboce stříhat, se to někdy holt stane.

V takových případech se může obnažené místo po odstranění kůžičky snadno zanítit. Při poranění totiž pronikají k nehtovému lůžku infekce a ty způsobí jeho zanícení. Bolestivý stav, který pěkně znepříjemní život s bolavým prstem.

Zánět nehtového lůžka si mohou způsobit i lidé (nejen děti), kteří trpí zlozvykem okusování nehtů. Do otevřené rány způsobené odkousnutím a zatržením kůže nebo nehtu se snadno dostanou choroboplodné zárodky způsobující zánět.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka

Homeopatika na zánět nehtového lůžka

Také homeopatické léky jsou vhodné na zánět nehtového lůžka.

Patří sem:

  • Graphites 15 C
  • Hepar sulfur 15 C – podává se 2x denně 5 granulí
  • Silicea 15 C – podává se 2x denně 5 granulí

Zdroj: Podebraný nehet

Projevy zánětu nehtového lůžka

Akutní zánět nehtového lůžka se může vyvinout během několika hodin, postižené místo se stává bolestivé, červené a oteklé. Někdy se pod nehty nebo poblíž objeví žlutý hnis. V některých případech je akutní zánět nehtového lůžka doprovázen horečkou a bolestí žláz v podpaží. Akutní zánět nehtového lůžka obvykle zmizí během několika dní a málokdy se vrací.

Projevy zánětu nehtového lůžka:

  • zarudnutí v okolí nehtu,
  • zvýšená citlivost až bolestivost postiženého místa,
  • vymizení kutikuly – kůžičky okolo nehtu,
  • trofické změny nehtové ploténky,
  • někdy omezení funkce kloubů v blízkosti postiženého místa,
  • závažnou komplikací může být hluboká flegmóna předloktí,
  • může probíhat jako závažná infekce s projevy sepse,
  • teploty,
  • zvýšené pocení,
  • únava, malátnost.

Chronický zánět nehtového lůžka:

  • bývá způsoben především kvasinkou Candida albicans;
  • vzácně i virové, bakteriální a mykobakteriální příčiny;
  • doprovází onkologická oněmocnění:
    • metastatický karcinom,
    • spinocelulární karcinom
    • melanom subunghial;
  • může se vyskytovat u jedinců, kteří opakovaně vystavují své ruce vlhku nebo dráždivým látkám (kyseliny a zásady) a jiným chemikáliím;
  • zánět nehtového lůžka může patřit mezi ostatní patologické stavy spojené s psoriázou;
  • Indiánský virus (HTLV) je retrovirové onemocnění způsobující zánět nehtového lůžka u lidí léčených s HIV.

Zdroj: Zánět nehtového lůžka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP