Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

NÁLEV NA UTOPENCE KLUCI V AKCI

OBSAH

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience: 8 špekáčků, 4 velké cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, 8 lžic cukru, 1 lžíce soli, 80 ml octa, 240 ml piva, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček celého pepře, 8 drobných chilli papriček, mletý pepř

Postup: Začneme přípravou nálevu na utopence, tudíž si přichystáme takzvaný rozvar. Do kastrůlku nalijeme pivo, přidáme divoké koření, a to bobkový list, nové koření a celý pepř. Můžeme použít pepř jak černý, tak bílý. Nesmí chybět sůl, cukr a ocet. Zahřejeme a nálev na utopence promícháme. Během přípravy nálevu si očistíme a oloupeme cibule. Nakrájíme je na plátky. S cibulí nešetříme. Špekáčky před nakládáním do sklenice musíme oloupat, protože když špekáčky neoloupeme, tak je musíme nechat uležet minimálně, aby vůbec dostaly nějakou chuť. Špekáčky nakrojíme. Hořčicí smíchanou s pepřem vymazáváme rozkrojená místa, do nich vkládáme kousky cibule a chilli papričky. Utopenci musí být lehce pikantní, takže chilli papričky nesmí chybět. Utopence nezapomene spíchnout párátky. Do velké zavařovací sklenice, minimálně vypláchnuté horkou vodou, nejprve na dno vhodíme cibuli. Přidáme utopence a prokládáme je cibulí. Každou vrstvu rukou umáčkneme. Zalijeme vlažným nálevem, udusáme a utopence necháme týden uležet v chladné místnosti. Můžeme vytvořit i z vuřtů.

Zdroj: Nejlepší utopenci, co známe

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Jak dělají utopence Kluci v akci

Ingredience nálev: 240 ml piva, 80 ml octu, 1 lžíce soli, 4 ks bobkového listu, 8 kuliček nového koření, 16 kuliček černého pepře, 8 lžic cukru

Ingredience utopenci: 10 špekáčků, 4 cibule, 4 lžíce plnotučné hořčice, mletý pepř

Technologický postup: Špekáčky oloupeme a z každé strany podélně nakrojíme. Hořčici smícháme s mletým pepřem a potřeme jí nakrojenou část špekáčků. Do průřezu vložíme plátky cibule, špekáčky spíchneme párátky a vložíme natěsno do větší sklenice. Zálivku připravíme z piva, soli, cukru a koření, přivedeme k varu, krátce vaříme, necháme zchladnout a přidáme ocet. Ještě vlažný nálev nalijeme na špekáčky. Uzavřeme a necháme při pokojové teplotě vychladnout, potom umístíme na týden do chladna.

Zdroj: Utopenci

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Video Kluci v akci

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Piše Milan.

Mám dnu.Mám rád ostrá jídla-mexická.Dále hodně kyselá,více octu.Např.utopence,nebo zavináče.Vadí ocet v jídle?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ocet při dně nevadí a podle některých odborníků je dokonce prospěšný při snižování kyseliny močové, což je původce dny. Problém bude až v tom, co je do octa naloženo. Máte-li dnu, musíte omezit příjem masa a některých potravin. Mexická kuchyně je úžasná, ale je často plná mletého masa a fazolí a to prostě při dně nemůžete jíst ve velkém množství. Máte-li rád ostré, zkuste se orientovat raději na asijskou kuchyni. Ta nabízí mnoho chutných pokrmů založených jen na zelenině a tím i prospěšných pro nemocné dnou.

Při rozhodování o tom, co jíst a co ne, je dobré vědět, že to nesmí být kakao, alkohol a pivo, potom játra, brzlík a mozek, dále pak to nesmí být ani ančovičky, treska, sleď, makrela, mušle, sardinky, pstruh, krab, humr, ústřice a krevety. Z masa pak vyloučit slaninu, krůtí maso, telecí maso a zvěřinu. Ze zeleniny nejíst chřest, fazole, houby, hrášek a špenát. Ostatní můžete jíst podle libosti s tím, že pokrm s malou přítomností masa bude jen jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček při dně

Video

Na stránkách české televize je k dispozici video s dílem Kluci v akci, kde připravují tento skvělý pokrm. Odkaz na video.

Zdroj: Jak dělají hovězí na česneku Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Jestli povinné to ti neřeknu, ale plošně se očkuje ve státech, v Kanadě myslím i kluci, aby nepřenášeli.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Jak dělají smažený celer Kluci v akci

Tak takový recept Kluci v akci na obrazovkách ještě nepředvedli. Ale nevadí, níže najdete mnoho jiných receptů, jak využít tuto plodinu.

Zdroj: Smažený celer

Diskuze

V diskuzi ŠPEKÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

nevím no.....já nálev nedělám.....zaliju prostě octem a zatáhnu sklenice....každý si zředí,jak potřebuje:)....

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Video

Video s jejich receptem můžete vidět zde: cuketová polévka Kluci v akci.

Zdroj: Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Postup

Kluci v akci nejdříve na másle orestují oškrábané a nakrájené brambory, šalotku a na závěr cuketu. Zalijí to vodou nebo vývarem, osolí, krátce povaří a rozmixují s taveným sýrem na hladký krém, ochutí muškátovým oříškem. Podávají s kousky smaženého pstruha.

Zdroj: Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi ŠPEKÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Fr.persin.

někde jste chybovali. lák se musí převařit a cibule , česnek, křen případně jiné
indegrience zaléváte třeba i teplým lákem pro urychlení a to vše najednou i s proloženou cibulí. Vaš výrobek doporučuji nejíst! a vhodně zlikvidovat! Může vzniknout prudce jedovatý mrtvolný jed.


fanda

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Pstruh do polévky

  • 4 filety ze pstruha;
  • hladká mouka;
  • libeček;
  • drcený kmín;
  • sůl;
  • olej na smažení.

Filety pstruha Kluci v akci nakrájí na proužky, obalí v hladké mouce ochucené libečkem, drceným kmínem a solí. Smaží je na oleji dozlatova, potom je odloží na savý papír a vkládají do talíře s cuketovou polévkou.

Zdroj: Cuketová polévka podle pořadu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi REFLUX JÍCNU - DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

K večeři tlačenku s octem a cibulí?To jako vážně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Taky se tomu divím, mě vadí jen octový nálev!!

Zdroj: diskuze Reflux jícnu - dieta

Ingredience na dušenou mrkev

  • 1 kg mrkve;
  • 500 g zmrazeného hrášku (volitelně, Kluci ho tam nedávají)
  • 1 cibule;
  • 100 g másla;
  • 1 lžíce hladké mouky;
  • zeleninový nebo masový vývar na podlití;
  • muškátový květ;
  • sůl.

Zdroj: Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi JAK ZAVAŘIT KAPUSTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Morkusová.

Mám prosbu,jak zavařit kapustu,ne zelí,ale kapustu,jestli stačí slaný nálev,nebo ještě nějak dochutit a jak dlouho sterilovat.Gěkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak zavařit kapustu

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Ingredience na noky

  • 400 ml mléka;
  • 40 g másla;
  • 150 g dětské krupičky;
  • 2 vejce;
  • sůl;
  • olej.

Zdroj: Dušená mrkev s hráškem podle pořadu Kluci v akci

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Ingredience

Kluci v akci ve svém receptu připravují hovězí roštěnou na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem.

  • 800 g vysokého hovězího roštěnce;
  • 4 stroužky česneku;
  • 1/2 cibule;
  • 50 ml oleje;
  • 50 g másla;
  • sůl.

Na špenát:

  • 1 kg mraženého listového špenátu;
  • 1 velká cibule;
  • 2 lžíce mouky;
  • 4 stroužky česneku;
  • 2 vejce;
  • olej;
  • sůl.

Na bramborové knedlíky:

  • 1 kg brambor;
  • 2 vejce;
  • lžíce mléka;
  • 400 g hrubé mouky;
  • 3 lžíce hrubé dětské krupičky;
  • sůl.

Zdroj: Jak dělají hovězí na česneku Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP