Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

MYTÍ VLASŮ ŽLOUTKEM

OBSAH

Mytí vlasů s kondicionérem

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: diskuze Rada na myti vlasu

Jak často mýt hlavu

Mytí hlavy obvykle stačí dvakrát týdně, ale je potřeba přizpůsobit se vlastní pokožce a hlavně podmínkám, ve kterých se pohybujete. Pracujete-li v prašném prostředí, asi těžko budete čekat tři dny, než si hlavu umyjete, ale uděláte to každý den, co potom můžete vynechat, je dvojí mytí, při této četnosti opravdu není potřeba.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondra.

jak sem připravit na miti vlasu co ajak

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Mytí vlasů bez šamponu

Možná si říkáte: Tak abych těm svým vlasům tolik neubližovala, budu si je sice mýt často, ale nebudu pokaždé používat šampon. Bohužel, takové mytí vlasů je k ničemu, smyjete totiž jen malé množství povrchového prachu, ale rozhodně se nezbavíte nečistot, což jste určitě měla v plánu. Stejně jako prádlo nevyperete bez prášku na praní nebo zašpiněné nádobí neumyjete bez saponátu, stejně tak vlasy neumyjete bez šamponu. Nezapomeňte, že se nechcete zbavit jen prachu, ale i mazu a zbytků různých přípravků, které jste k úpravě vlasů použila.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Normálně pod pumpou u studně namydlit mejdlem, napěnit a spláchnout vodou.

Zdroj: diskuze Myti vlasu

Časté mytí vlasů

I mytí vlasů každý druhý den se považuje za časté, protože ideální četnost je dvakrát v týdnu. Opravdu se zamyslete nad tím, zda umytí vaše vlasy opravdu potřebují. Vždyť takové méně časté mytí má i několik výhod, jednou z nich je, že pokud si barvíte vlasy, nebude se vám barva tak rychle vymývat a její odstín vydrží déle. Samozřejmě že nezabráníte odrůstání obarvených vlasů, ale to už by byla zase jiná kapitola. Další výhodou méně často mytých vlasů je jejich úprava. Vlasy lépe drží tvar, nejsou tak rozlítané jako po čerstvém umytí, o tom jste se již také určitě sami přesvědčili. A těmi podstatnými důvody, které vám méně časté mytí vlasů přinese, jsou především zdravější vlasy a čas, který byste mytí věnovali. Toho není nikdy dost, a hlavně si ho za nic nekoupíte.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Mytí vlasů sodou

Asi spíš znáte používání jedlé sody v kuchyni než v koupelně při mytí vlasů. Ale ano, jsou jedinci, kteří upustili od užívání šamponů a zůstali u přírodních zdrojů. Jedním z nich je i jedlá soda, která se rozmíchá v poměru jedna lžička sody a čtvrt litru vody. Poté se rovnoměrně tato směs nanese na vlasy, nechá chvíli působit a pak důkladně opláchne. Sodu byste neměli používat při každém mytí, ale jen je-li opravdu potřeba a vaše vlasy jsou mastné. Výborným pomocníkem k jedlé sodě je již zmiňovaný ocet.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi MYTÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mytí vlasů

Mytí vlasů každý den

Někomu se vlasy mastí tolik, že potřebuje každodenní mytí, ale tady leckdy platí, že vlasy si na mytí zvykly a to pak urychluje jejich maštění. Mytí vlasy navíc hodně vysušuje a konečky vlasů jsou potom zničené a roztřepené. Nemáte-li ale jinou volbu, je jasné, že si vlasy umyjete, protože nechat si vlasy mastné znamená, že si je nebudete moci upravit a nebude vám to určitě příjemné. Pokud si tedy budete denně mýt své vlasy, pak používejte kvalitní šampony v minimálním množství.

Někdo má opačný problém, vlasy má příliš suché. Těmto lidem postačí umýt si vlasy jedenkrát týdně, nepohybují-li se v prašném prostředí. Se suchými vlasy většinou bojují lidé s kudrnatými vlasy, po trvalých či s odbarvenými vlasy a je potřeba je častěji podporovat hydratačními maskami a zábaly.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi BARVENÍ VLASŮ KAKAKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Já zas používám kakaový odvar 60°C teplý (voda, kakao ocet), ve kterém si máchám všechny vlasy co nejblíže k hlavě - pálí to. Zbylé vlasy, které nemůžu ponořit, si potírám houbičkou namočenou v odvaru, čímž ho také neustále promíchávám, aby se neusazoval hnědý pigment dole. To celé dělám než odvar vystydne. Pak vlasy jemně a krátce osprchuju studenou vodou a zabalím do hnědého ručníku. Až to z nich trochu nasaje tak dám do vlasů balzám na barvené vlasy a upravím je fénem. Barva vydrží do příštího mytí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Barvení vlasů kakako

Správné použití kondicionéru

Používání kondicionéru by při mytí vlasů mělo být stejnou samozřejmostí, jako je používání šamponu. Při mytí šamponem se vlas otevře, aby se mohl umýt, a kondicionér ho uzavře zpět, aby byl chráněn a zacelen. Kondicionér na rozdíl od šamponu nenanášejte od hlavy, ale spíše do délek a konečků vlasů, aby vám pak účes lépe a déle držel. Vlasy ošetřené kondicionérem se navíc většinou lépe rozčesávají. Kondicionér naneste na umyté, mírně prosušené vlasy a na závěr ho důkladně z vlasů vypláchněte proudem vody.

Zdroj: Kondicionér

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Rady a tipy

Používání kvalitních barev na vlasy nebo trvalá ondulace nemají žádný vliv na vypadávání vlasů. Ale příliš horké sušení a kartáčování vlasů může na vlasové kořínky působit nepříznivě, takže se tomu raději vyhněte. Doporučuje se pečlivé mytí vlasů. Nedoporučuje se příliš agresivní sušení vlasů, ale jen jemné mačkání rukama. Obzvláště se nedoporučuje vázání copánků, dredy a Rasta účesy.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Mytí vlasů saponátem

Mytí vlasů saponátem je buď takový malý přežitek z dob minulých, nebo názor někoho, komu se to jednou povedlo. Nevím, co by vás muselo přivést k tomu, abyste si hlavu zkusili umýt prostředkem na nádobí, určitě se při tom nevyhnete chemikáliím, jako by tomu bylo u sody a octu – saponát je spíš agresivní než šetrný. Pročetla jsme mnoho diskusí a můj závěr zůstává pořád stejný. Jar pro vaši pokožku na hlavě není nic šetrného a příjemného, i když reklamy jsou u těchto přípravků plné něhy a hebkosti. Proto opravdu zvažte tuto možnost. Je čistě na vás, čemu chcete nebo nechcete věřit a čemu podlehnout, já to určitě zkoušet nebudu.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ MASKA NA VLASY S KOKOSOVÝM OLEJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den má někdo zkušenost s kokosovým olejem?Když ho dám na vlasy,nebudou se mi mastit?Nebo raděj jen na konečky vlasu??Nebo zda se dá na masky použít na místo olivového!Děkuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evca.

Dobry den, ja ho pouzivam na konecky, vzdy po myti a super, prestaly se trepit, driv jsem s nimi mela opravdu problem a potrebovaly zastrihnout kazdy mesic, pouzivam ho pul roku a zastrihovaly jsme dvakrat a spise preventivne, nez ze by byly ponicene. Jinak jednou jsem ho zkusila dat na celou delku vlasu a dost mastne to bylo. Ale na konecky mohu jen doporucit ;-)

Zdroj: diskuze Domácí maska na vlasy s kokosovým olejem

Světový den mytí rukou

Světový den mytí rukou připadá na 15. října, vyhlašuje jej Světová zdravotnická organizace už od roku 2008.

Zdroj: Mytí rukou

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČESY PRO PADESÁTILETÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

prosím o pomoc a radu.jak se zbavit padání vlasů.už mně bude 55.a vlsy řídnou.mám vlasy už rovné.mírně prošedivělé.ale hodně zeřidly.čím to je.dříve v dětství jsem mněla dlouhé po zadek a nyní je mám na mikádo.asi 3x za rok je barvím.větčinou u kadeřnice.ale nyní nestačím po sobě vlasy sbírat.oblčení a mo mytí v koupelně je plná vana.už nevím co s tím.brala jsem jen békomplex.dříe mně pomáhal,i na nehty,ale na vlasy to nefunguje.prosím o pomoc.zatím naschladanou.JANA.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná látka, která zbrzdí vypadávání vlasů u žen i mužů je Minoxidil. Koupíte ho běžně v lékárně i na internetu. Jde o roztok, který se vmasíruje do vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účesy pro padesátileté

Jak na roztřepené konečky a polámané vlasy?

Chcete-li mít dlouhé vlasy, které navíc ještě rostou rychle, tak musí být zdravé a silné. Existuje celá řada věcí, které můžete udělat, počínaje výběrem správného hřebenu nebo kartáče na vlasy. Takže se vyhněte použití plastových hřebenů s jemnými zuby, protože to jednoduše vlasové vlákno rozdělit a podporuje lámání vlasů. Pak také po umytí vlasů při jejich utírání dbejte maximální opatrnosti, obzvláště když jsou vaše vlasy zacuchané. Proti lámání vlasů je důležité udržovat své vlasy dobře hydratované, mýt je jen v případě potřeby, a k mytí používat jen jemný šampon. Každé mytí vlasů je třeba zakončit péčí prostřednictvím nějakého zdravého kondicionéru. Pokud najdete roztřepené konečky, zastřihněte je. Čím déle zůstane vlas roztřepený, tím hůře, protože vlasy se pak zatuchávají a krepatí se.

Zdroj: Rady na rychlejší růst vlasů

Mytí vlasů octem

K mytí vlasů octem se většinou propracují ti lidé, kteří se rozhodnou přestat používat chemické prostředky, ve většině případů šampony, a snaží se postarat se o vlasy bez nich a udržet je pokud možno ještě ve větší kondici než se šampony. Ano, je to takový běh na dlouhou trať, protože vaše vlasy jsou na šampony zvyklé, a pokud je nepoužijete a použijete jen čistou vodu s oplachem s octovou vodou, pak buďte připraveni na to, že vaše vlasy budou nějaký čas vypadat jako mastné a neumyté. Nejde střídat jednou šampon, jednou voda s octem, to nikdy žádného výsledku nedosáhnete. Pokud se pro tuto technologii jednou rozhodnete a chcete dosáhnout zdárného výsledku, není jiná volba než vydržet. Jedinou malou pomůckou se vám může stát jedlá soda (viz dále v článku), ta se ale nesmí používat pravidelně, protože ani ona by pro vaše vlasy nebyla při častém užívání přínosná. Ocet v tomto případě nahradí roli kondicionéru.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

Péče o umělé paruky

Výhodou těchto paruk je nejen příznivá cena, ale také to, že je můžete umývat a sušit, aniž byste se při tom museli příliš namáhat, neboť tyto paruky drží dokonale svůj tvar. Umělé vlasy mohou být umývány a sušeny s minimální péčí. K mytí paruky z umělého vlasu používejte pouze originální vlasovou kosmetiku s obsahem kaučuku. Pokud byste použili přípravky na humánní rostlý vlas, který má zcela jiné chemické složení, došlo by k nevratnému poničení modelu. Většina paruk z umělých vlasů se nedá barvit.

Zdroj: Paruky

Správné mytí vlasů

Aby vaše vlasy byly zdravé, čisté a krásné, je potřeba se o ně pravidelně starat. Co vlasy potřebují v péči úplně nejvíce, je pravidelné mytí. Vlasy není potřeba mýt každý den, dokonce se to ani nedoporučuje, ale co byste jim měli při mytí věnovat, je dostatek času a péče. Než se samotným mytím začnete, je potřeba zvolit vhodný šampon, na trhu se prodávají nejrůznější typy od různých značek. Navštěvujete-li pravidelně kadeřnický salon, pak jste jistě někdy od své kadeřnice nebo kadeřníka slyšeli, jaký typ vlasů máte. Pokud to nevíte, nestyďte se na to zeptat, určitě vám každý kadeřník rád poradí, protože například pro suché vlasy je vhodné použít jiný šampon než pro vlasy rychle se mastící. Máte-li zvolený vhodný šampon, udělali jste ten první správný krok.

Před mytím vlasů je vhodné je rozčesat. Poté vlasy důkladně propláchněte pod tekoucí vodou, do dlaně si dejte potřebné množství šamponu a za pomoci bříška prstů vmasírujte do vlasů. Nedoporučuje se drbat pokožku hlavy nehty, mohli byste si poškodit cibulky vlasů anebo si tím vyvolat častější maštění vlasů. Ani s množstvím šamponu to nepřehánějte, postačí vám jedna až dvě čajové lžičky. Šampon krouživými pohyby vmasírujte ke kořínkům vlasů a postupujte ke konečkům. Máte-li šamponovou pěnu na celé délce vlasů a myslíte-li si, že jsou vaše vlasy umyté, můžete začít s oplachováním. K oplachování použijte proud vody, jehož teplota je vám příjemná.

Tímto mytí vlasů ale nekončí, správně byste celý tento proces měli opakovat ještě jednou. Opět naneste malé množství šamponu do dlaní a vmasírujte ke kořínkům vlasů. Krouživými pohyby vytvoříte dostatek pěny pro přenesení na celou délku vlasů. Šampon na hlavě nenechávejte zbytečně dlouho, jeho ponecháním na vlasech několik minut nezajistíte větší čistotu, spíše si můžete přivodit vysychání pokožky a následné lupy. Proto znovu šampon důkladně smyjte proudem vody. Skutečně věnujte mytí vlasů dostatek času a nešiďte ho o druhé mytí, vždyť vlasy jsou jedna z věcí, které na vás zaujmou na první pohled a kterých si lidé všímají.

Zdroj: Jak na mytí vlasů

TIP:

Prodloužené vlasy si můžete pořídit levněji na Zbozi-vlasy.cz.

Více informací ke kvalitě vlasů najdete na portálu www.vlasy.cz:

Zdroj: Prodlužování vlasů levně

Růst vlasů za měsíc

Vlasy si s růstem dávají načas, ale existuje pár zaručených triků, které jejich růst urychlí:

  • Velmi důležitá je návštěva kadeřníka, který ostříhá poškozené konečky. Mnoho lidí si klade otázky ve smyslu, proč si budu stříhat vlasy, když je chci mít dlouhé. Jenže zesláblé a rozdvojené konce vlasů žádnou parádu neudělají a jsou příliš křehké na to, aby mohly dorůst do nějaké výraznější délky.
  • Snažte se omezit všechny procedury, kterými vlasy zatěžujete. Tím je samozřejmě myšleno hlavně barvení a odbarvování, dále melírování či trvalá, ale také fénovaní, kulmování a žehlení.
  • Velmi důležité je pořídit si kvalitní kartáč na vlasy. Nevhodné jsou plastové kartáče nebo kartáče, které mají zuby vsazené do gumového materiálu. Díky nekvalitním kartáčům dochází k elektrizování vlasů a jejich následnému poškozování. Velmi vhodné jsou kartáče vyrobené ze dřeva nebo ještě kvalitnější, ale dražší, které jsou vyrobeny z kančích štětin.
  • Změňte svoje návyky při mytí vlasů. Pokud se vlasy příliš nemastí, měly by se mít obden nebo dvakrát týdně. Velmi vhodné je i použití suchého šamponu, který vlasy odmastí, ale nezatíží je, jako klasické mytí.
  • Pokud máte rádi voňavé šampony, zkuste vybrat takový, který má co nejšetrnější složení a nezatěžuje zbytečně přidanými látkami pokožku hlavy. Poohlédněte se po přírodních produktech.
  • Při mytí vlasů je nedrhněte silou, pokožku jemně masírujte konečky prstů, ale pozor na nehty. Šampon nenechávejte na hlavě působit příliš dlouho, protože hodně vysušuje. Po umytívlasů vodu jemně vymačkejte a nechte je volně proschnout.

Zdroj: Podpora růstu vlasů


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP