Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

MLÉČNÁ KRUSTA U MIMINEK

OBSAH

Jak se zbavit seboroické dermatitidy u miminek

Několik tipů, jak si poradit se seboreou:

  • Jemnými masírujícími pohyby změkčovat ložiska ve vlasové části dětské hlavičky.
  • Na takto změkčená ložiska jemně nanést buď šampon proti seboroické dermatitidě (z nabídky lékáren), anebo mastný krém.
  • Za pomoci hustého kartáče na vlasy nebo hřebínku vlásky několikrát denně vyčesávat.
  • Zasažená místa mazat různými olejíčky (olivový, kokosový, mandlový). Olej se nechá na místě ložiska působit aspoň 15 minut anebo i přes noc a poté se opět kartáčkem na vlásky šupinky vyčešou. U této metody je zapotřebí vlasy pořádně vymýt šamponem, aby nedošlo k ucpání pórů olejem a ke zhoršení situace. Pokud šupinky i přesto drží a jejich vrstva je silná, mohou si maminky pořídit speciální olejíček obsahující kyselinu salicylovou.
  • Riziko seborey zvyšuje časté šamponování dětských vlásků, které pokožku zbytečně vysušuje. (Rodiče se často domnívají, že žlutavá krusta je výsledkem nedostatečné hygieny, proto zvyšují frekvenci mytí a množství kosmetických prostředků, čímž však situaci jen zhoršují.)
  • Lékaře vyhledejte v situaci, kdy ložiska mají tendenci ke krvácení nebo se rozšiřují i mimo vlasovou část hlavy.

Zdroj: Seborea u miminek

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana.

Já jsem o novorozenecké kolice nic nevěděla...pár dní po narození dcera začala dlouze plakat a rudnout v obličeji...byla to kolika a dost mě to vyděsilo...ale prý to trápí hodně miminek..dostali jsme Espumisan kapky a začali dávat před každým kojením 5 kapek...a postupně se to začalo zlepšovat, trávení se upravilo...a mně se také velmi ulevilo :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Stroupky ve vlasech u kojence

Žluté stroupky se objevují ve vlasech u miminek docela běžně, a to v novorozeneckém období. Stroupky vytvářejí někdy až souvislé krusty bez rozdílu, zda děťátko má vlasy, nebo je plešaté.

Zde můžete vidět, jak vypadají stroupky ve vlasech u miminek.

Stroupky ve vlasech miminek lze odstranit jedině častým mytím hlavy a masážemi vatou namočenou v dětském oleji. Silnější krusty je třeba důkladně promastit, proto olejíček necháme působit dvě až tři hodiny a pak strupy ve vlasech pouze sloupneme. Většinou to jde bez problémů. Pokud má ale dítě strupů hodně anebo jsou silnější, je vhodné promastit celou hlavu večer a umýt ji až ráno. Tento postup pak opakujeme dva až tři dny po sobě.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

S kolikami jsme u miminka bojovali hrozně dlouho. Měli jsme problém už v porodnici, zlepšilo se nám to až po www.sunar.cz/produkt…

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Fotografie

Zde naleznete fotografie zachycující kvasinky u miminek.

Zde naleznete fotografie zobrazující svrab u miminek.

Zdroj: Kvasinky u miminek versus svrab

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romča.

Je fakt, že snad všichni v našem okolí si prdíky u mimča prožili...a nejlíp zabíral Espumisan...u nás teda v kombinaci s přitahováním nožiček nebo masážema bříška.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Fotografie krust v kru

Zde si můžete prohlédnout fotografie, na kterých je vidět krusta v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Krupičková vyrážka u miminek

Krupičková vyrážka u miminek může signalizovat výsev potniček. Na rozdíl od nás dospělých miminka neumí říct, že už to v těch všech svetříčcích, dekách a zateplených fusacích nemohou vydržet. Signálem, že jsme to přehnali, jsou právě drobné růžové pupínky na trupu, krku, na obličeji či hlavičce dítěte. Zbavíme-li miminka včas pocení, obtíže mohou trvat krátce, ale někdy se bohužel protáhnou i na několik dní. Oblékejte tedy potomka adekvátně situaci a teplotě v místnosti či venku. Přednost dávejte přírodním materiálům. Za potničky někdy může horečka a třeba i některé mastné krémy. K lékaři se vypravte v případě, že se objeví hnis, zánět, zarudlé pruhy či horečka.

Zdroj: Krupičková vyrážka u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Kotlář.

Dobrý den, otče,

rád bych se prosím zeptal, zda jsou nějaké bylinky na léčbu mastocytózy u miminek (4 měsíce). Jde o autoimunní reakci - kožní projevy po celém těle. Pupínky se rozšiřují. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mastocytóza znamená abnormální hromadění žírných buněk (mastocytů) v kůži. Žírné buňky mají významnou úlohu při alergické reakci - způsobují ono typické zčervenání pokožky. Nejčastější projev
mastocytárního onemocnění u dětí je urticaria pigmentosa. Ve většině případů je omezená pouze na kůži. Tvoří až 75 % všech mastocytóz. Začíná mezi 3.–9. měsícem věku dítěte. Klinický obraz je charakterizován světle hnědými plošnými papulami až makulami v průměru 1–5 mm. Jak vypadá urticaria pigmentosa je možné vidět tady: www.google.cz/images…
Obvykle toto onemocnění samo vymizí, než dítě dospěje do puberty. Zatím nemáme konkrétní lék na mastocytózu - neumíme ji doposud léčit. Ani pradávné báby bylinkářky nenašly vhodnou bylinky k léčbě. Z tohoto důvodu se léčí pouze projevy, které se tlumí pomocí antihistaminik a lokální léčby kortikoidy. Ovšem nejlepší léčba je žádná léčba a proto je nejvíce užitečné omezit iritující faktory, podněcující žírné buňky k aktivitě. Mezi iritující faktory u malých dětí patří především stres, náhlé rychlé změny v teplotě okolí a určité potraviny.

Stres se u takto malých dětí jednou za čas objeví, ať děláme, co děláme. Když už k tomu dojde a následkem bude vzplanutí mastocytózy, tak je zde připravena pomoc ve formě antihistaminik a kortikoidů, které rychle zahladí následky a dítě pak zase může rychle fungovat jako dříve.

Změna teploty okolního prostředí nastává například při plavání dětí ve studené vodě. Nebo při saunování a následném ochlazení. Nebo při vypití velkého množství ledového nápoje naráz.

Potraviny, které dráždí žírné buňky jsou: arašídy, vlašské ořechy, lískové ořechy, čokoláda, jahody,
maliny, banány, ananas, exotické ovoce, korýši, alkohol, rajčata, ostrá koření a vaječný bílek. Dále sem také patří ryby v konzervách, plody moře, víno, fermentované sýry, uzeniny a nakládané kysané zelí.

Omezením těchto spouštěčů se uklidní i mastocytóza a nebude vidět. Nakonec pak úplně vymizí nástupem dospělosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Potničky – foto

Zde je několik fotografií potniček na hýždích.

Tady je možné vidět fotografie potniček na rukou.

Zde jsou fotografie potniček u novorozenců.

Tady je pár fotografií potniček na stehnech.

Zde je možné vidět fotografie potniček u miminek.

Zdroj: Jak vypadají potničky

Diskuze

V diskuzi KOLIKA U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Syn na koliku začal trpět asi 5. den po narození...radila jsem se s doktorkou a ta nám doporučila Espumisan, jelikož se může již od narození. Dávali jsme 5 kapek s každým kojením, dávali na bříško teplé obklady a hodně synka zklidňovala zavinovačka a dudlík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Espumisan jsou výborné kapičky na prdíky ....a můžou je i kojenečci od narození....

Zdroj: diskuze Kolika u miminek

Reflux u miminek

Reflux u miminek nastává tehdy, když miminko pije mléko a dojde k jeho vrácení do jícnu nebo úst. Pokud jste někdy měli pálení žáhy, znáte ten pocit, který je velmi nepříjemný a u miminek způsobuje právě kyselý reflux. Tento stav je dočasný problém, který se sám zlepší. Nejedná se tedy o nic závažného ani o nějaké onemocnění. Pro mnoho matek je tento stav velmi frustrující. Asi polovina miminek trpí refluxem jednou až dvakrát denně. Zejména se objevuje v prvních třech měsících. Nicméně existuje malé procento dětí, které trápí nepříjemné, těžké nebo přetrvávající refluxy.

U miminka se objevuje v podobě vyprazdňování žaludku prostřednictvím zvracení nebo jemného vylučování mateřského mléka. Může se také objevit škytavka a kašel, nebo dokonce může dojít k prskání mléka. Tento jev je naprosto normální.

Domácí léčba refluxu u miminek

Pokud miminko trpí mírným refluxem, můžete vyzkoušet tyto tipy:

  • krmte miminko ve vzpřímené poloze;
  • držte miminko ve vzpřímené poloze po dobu 20 až 30 minut po každém krmení;
  • pokuste se krmit miminko v menších dávkách, ale častěji;
  • pokud krmíte pomocí lahve a miminko má každé 3 minuty tendenci říhat, ujistěte se, zda otvor v dudlíku není příliš velký. Dudlík, který je příliš velký, způsobuje rychlý tok mléka při krmení.

Pokud má miminko velmi závažný a nepříjemný reflux, může vám lékař doporučit přidávání zahušťovadel do krmení. Zahušťovadla lze přidávat pouze po dobu dvou týdnů, jsou volně prodejná pod názvem Nutriton. Zde je odkaz na cenu: Nutriton cena.

Zdroj: Reflux u dětí

Diskuze

V diskuzi KOJENECKÁ KOLIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jelikož máme první miminko, tak nás kolika trochu překvapila :O Ale naštěstí máme švagrovou dětskou doktorkou a ta nás uklidnila, že to je u miminek časté...trávení ještě není "zralé", tak prdíky mohou potrápit.
Dáváme 5 kapek Espumisanu před každým kojením a už je to mnohem lepší. Já si dávám pozor na stravu a teda dudlík je velký pomocník :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Kapičky na koliku mám opravdu vyzkoušené a nejlépe můžu říct,že nám z toho vyšel Espumisan...výborná zkušenost,cena,chuť i doba po kterou lahvička vydrží...(na měsíc při užívání 5 kapek před kojením)....

Zdroj: diskuze Kojenecká kolika

Co to je seborea

Seborea je chronické neinfekční onemocnění pokožky, které se vyskytuje na místech se zvýšenou funkcí mazových žláz (vlasová pokožka, obličej, hrudník a genitálie). Typickými příznaky jsou zvýšená produkce kožního mazu, nažloutlá lupovitost, svědění, pálení, zarudlá a podrážděná pokožka.

Mezi spouštěcí faktory patří zvýšený stres, nezdravý životní styl (alkohol, strava), změna ročního období (jaro, podzim). Další příčinou může být problém s trávením nebo špatná reakce organismu na vybrané potraviny. Nejdůležitější v boji proti seboroické dermatitidě je udržovat vlasovou pokožku čistou a hydratovanou.

Zdroj: Seborea u miminek

Diskuze

V diskuzi INDIÁNEK RETRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry den, my, co jeste narozeni v praveku, si pamatujeme indianky s krupavou cukrovo kakaovou polevou. Mely sve kouzlo. Indianek jsme chytili obracene, prvni jsme snedli piskot /bufler/ a az potom jsme teprve z krupave krusty vylizovali hoodne pomalu snih, protoze, vetsinou jsme na 2 ks nemeli penize a nakonec jsme pokroupali onen obal indianku. Takove mlsani bychom si s indiankem poletym cokoladou nemohli dovolit, nebot by se nam rozmazl v ruce a vetsi cast upadla na zem. Ptam se :pamatujete nekdo jak se ta krusta delala?.
Hezky den a dekuji za recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Dříve se protahoval Indian ve fondanu, poleva co je i teď například na venečkach. Barvila se. Tehdy se tomu říkalo fondán, hmota se nahrivala , a poté se máčel do této hmoty. Nyní se dá fondán sice koupit i v supermarketu ale je to už něco jiného.

Zdroj: diskuze Indiánek Retro

Seboroická dermatitida u kojenců

Jedná se o onemocnění typické hlavně v kojeneckém věku, má však sklony k návratu, a tak se může objevit i v pozdějším věku (puberta nebo dospělost), především u mladých mužů. Seborea u miminek je onemocněním kůže, které není nakažlivé ani infekční a postihuje hlavně pokožku hlavy, obličeje a trupu, protože to jsou oblasti lidského těla, u nichž dochází ke zvýšenému maštění kvůli produkci mazových žlázek. V kojeneckém věku ve většině případů dochází k jeho samotnému vymizení, v pozdějším věku vyžaduje léčbu.

Charakteristickým příznakem seborey jsou drobné bílé, nažloutlé až nahnědlé lupínky nebo krustičky ve vlasech nebo v obličeji, které obvykle nesvědí a seskupují se v ložiska, která mohou být začervenalá, popřípadě mohou krvácet (hlavně po rozškrábání). Seborea je často zaměnitelná s jinými kožními onemocněními, jako je například atopický ekzém či lupénka, nicméně zkušený lékař (tricholog) rozdíl pozná a odhalí už na první pohled.

Možné příčiny:

  • zvýšená tvorba mazových žláz
  • role a účinek lipofilní kvasinky Malassezia furfur, která patří k fyziologickému osídlení kůže a její výskyt je zaznamenán vždy tam, kde je vyšší produkce mazové žlázy
  • oslabení imunitního systému
  • hormonální výkyvy
  • kvasinkové infekce
  • poruchy výživy

Přesné příčiny seboroické dermatitidy však doposud nebyly zjištěny.

Seboroická dermatitida se u kojenců projevuje jako nahnědlá, žlutavě-bílá krusta, stroupek ve vlasech. Vyskytuje se především ve vlasové části hlavičky (případně i na uších, čele, obočí, víčkách, na ramenou, pažích, hýždích, tříslech nebo v podkolení), má tendenci se odlupovat a na pohled vypadá jako lupy. Ve většině případů se objevuje hlavně v prvních týdnech života dítěte a taktéž dětem zmizí buď v prvních týdnech, či měsících života, ale může u nich přetrvat i několik let. Proč však přetrvává u některých dětí i v pozdějším věku anebo proč se znovu v pozdějším věku zase objeví, není zatím lékařům známo a je to předmětem stálého zkoumání. Důvodem ale určitě není nedostatečná hygiena nebo alergie. Seboroickou dermatitidu má hned po narození drtivá většina novorozených dětí. Její vliv na zdraví dítěte není žádný, spíše se jedná jen o kosmetický „problém“ nevábící oku, za kterým stojí nadměrná funkce mazových žlázek, která se časem sama upraví. Seborea děti nijak nebolí, obvykle ani nesvědí, nemají pocit pálení zasažené oblasti, a není ani nakažlivá. Ve vzácných případech intenzivního výskytu seborey na těle může mít dítě pocit, že se musí neustále škrábat, protože ho krustičky svědí. Není-li seborea klasická, tedy lokalizována pouze na hlavičce dítěte, nebo pokud ložiska krvácí nebo se nějak rozšiřují, je nutné vyhledat lékaře. To samé platí i v případě, kdy se stav seborey nezlepšuje po několik týdnů.

Zde jsou fotografie zachycující seboroickou dermatitidu u kojenců.

Zdroj: Seborea u miminek

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Příčiny hlenu ve stolici

Špatná střevní mikroflóra (například kvasinková infekce) – hned po narození se začínají střeva miminka osídlovat, dítě při vaginálním porodu, časném kontaktu kůží na kůži a kojení přejímá mikroflóru matky, u miminek ve zdravé střevní mikroflóře převažují bifidobakterie (negativní vliv na stav mikroflóry má porod císařským řezem a také podání umělého mléka, i jen jedna dávka může způsobit předčasnou a nežádoucí změnu od kojeneckého složení mikroflóry směrem k mikroflóře dospělého), pomnožení kvasinek u přikrmovaných miminek a malých dětí často způsobuje vařená mrkev, větší množství sladkých jídel (včetně některých druhů kojeneckých kaší), nezakysané mléčné výrobky, očkování anebo užívání antibiotik.

Potravinová alergie – reakce na některou složku stravy, u kojených miminek také na složku stravy matky (u dětí nejčastěji na bílkovinu kravského mléka, vejce nebo sóju). Reakce mohou mít zpoždění, hlen ve stolici se objeví až za několik hodin či dnů.

Rýma u miminek – kojenci neumějí smrkat a značnou část rýmových hlenů spolykají.

Infekční onemocnění střev – ve většině případů jde o bakteriální infekce. Toto onemocnění se vyskytuje při onemocnění salmonelou, úplavici nebo nákaze kampylobakterem.

Dráždivý tračník – funkční onemocnění střeva spojené s křečemi břicha, průjmy a plynatostí. Při tomto onemocnění by se neměla ve stolici objevovat krev, pacient by neměl trpět váhovým úbytkem, horečkami a podobně

Hemoroidy – hlen ve stolici je pro hemoroidy typickým příznakem, neboť dochází k dráždění tkání hemoroidů a následnému krvácení.

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida – způsobují podráždění sliznice, objevuje se hlen a krev ve stolici, bolesti břicha, váhový úbytek pacienta a jiné příznaky. Tyto nemoci jsou nevyléčitelné, ale moderní medicína je dokáže alespoň udržet v bezpříznakovém stavu.

Rakovina tlustého střeva – pro pacienta by měla být varovným signálem krev ve stolici, střídání průjmu se zácpou nebo nechtěný úbytek na váze.

Zdroj: Hlen ve stolici

Diskuze

V diskuzi ČERNÉ TEČKY VE STOLICI U MIMINEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Dobry den,
Nase mala ma 4 mesice, je exkluzivne kojena a take se nam objevily male cerne tecky v jinak normalne vypadajici a pachnouci stolici. Vypadaji jako zrnicka mleteho pepre a na dotyk jsou tvrda. Nemam prasklinu v bradavce, mala nema rymu, banan jsem nemela ani ja, ani ona, vitaminove doplnky stravy neberu. Tak nevim, jestli nemam zajit hned k doktorovi. Holcicka je jinak v pohode, spi a saje normalne, snad jen poslednich par dni vice riha.

S pozdravem,

Dagmar

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Černé tečky ve stolici u miminek

Jak léčit kvasinky

Okamžitou zbraní na kvasinkovou infekci z domácích zásob může být potření postižené oblasti prostým nesladkým bílým jogurtem – použijte ho při každém přebalení. Vyzkoušet můžete i přírodní měsíčkovou mast bez vůně a konzervačních látek. Pokud domácí lékárnička nezabírá, nebo se stav dokonce zhoršuje, vyhledejte lékaře. Péče spočívá nejen v lokálním ošetření, ale i v úpravě stravy.

Na postižená místa přiložte studený obklad z nálevu měsíčku nebo řepíku lékařského. Obklady je také možné vyrobit z přesličky, levandule a šalvěje. Tyto rozdrcené bylinky nechte louhovat 4 dny v litru octa.

Na opruzeniny postačí kalciová mast nebo Bepanthen krémy. Použít se dá také zinková nebo Ondřejova mast. Na jakékoliv podráždění kůže a doléčení kožních nemocí je vhodný Calcium pantothenicum či Sudocrem.

Zdroj: Kvasinky u miminek versus svrab

Příznaky

Seborea má různé formy v dětském i dospělém věku. U kojenců se seborea může objevit v souvislosti s nevhodnou umělou výživou. Onemocnění se projevuje u kojence tvorbou žlutavě růžových ložisek s nánosem mastných šupin na hlavičce, ve vlasech a v místech se sklonem k opruzení. Na rozdíl od atopického ekzému téměř nesvědí a jen zřídka mokvají. Doporučuje se u miminek promaštění vlasové části vhodným olejem a jemné vyčesávání stroupků až do vymizení.

U dětí předškolního věku i u dospělých se seborea projevuje na obličeji a horních končetinách jako bělavá kruhovitá ložiska s jemným olupováním – podobá se vitiligu.

U dospělých se seborea objevuje v kštici, obličeji, obočí, na víčkách, na hrudi a zádech mezi lopatkami. Seborea vytváří ostře ohraničená ložiska, žlutavě růžová, olupující se mastnými šupinkami. Ve kštici se šupinky vrství ve větší nános. Vhodně zvolená speciální kosmetika může seboreu výrazně omezit.

Zdroj: Seborea

BIODERMA ABCDerm Babysqam

BIODERMA ABCDerm Babysquam (40 ml) je jedinečný krém odstraňující šupinky a krusty z hlavičky miminka díky dvojitému olupovacímu efektu (arabinogalactan, kyselina mléčná). Okamžitě hydratuje, promašťuje a zvláčňuje pokožku.

Bez parfému a konzervantů.

Jednoduše se nanáší pomocí aplikátoru přímo na šupinky (nejlépe těsně před koupáním) a nechá se 15–30 minut působit, poté se smyje (nejlépe ABCDerm Moussant čisticím gelem).

Protože je produkt BIODERMA ABCDerm Babysquam bez parfémů, zaručuje skvělou toleranci. Díky tubě s hubičkou se přípravek i velmi snadno aplikuje, není lepkavý, neštípe v očích a jednoduše se smývá šamponem.

Bioderma ABCDerm BabySquam použití:

  • přípravek naneste na místa postižená seboroickou dermatitidou (pokožka hlavy, obočí, obličej, anebo za ušima) a jemně ho vmasírujte (špička tuby ulehčuje aplikaci);
  • přípravek nechte půlhodinu působit a potom ho smyjte jemným šamponem, nejlépe pěnivým čisticím gelem ABCDerm Moussant na obličej, tělo a vlasy.

Pokožka vašeho děťátka je mimořádně jemná a stejně jako u dospělých slouží jako ochranná bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím. Francouzské laboratoře BIODERMA myslí na pokožku vašeho miminka, a vyvinuly proto ve spolupráci s dermatology a pediatry speciální řadu produktů BIODERMA ABCDerm. Kladou přitom největší důraz na čistotu, šetrnost a maximální účinnost. Řada BIODERMA ABCDerm se skládá z jemných hygienických přípravků a produktů péče o pokožku dítěte.

Složení:

  • aqua/water/eau, glycerin, butyrospernum parkii (shea) butter, DI-C12-13 alkyl malate, Isotridecyl sterate, galactoarabinan, behenyl alkohol, zea mays (corn) starch, surose stearate, tocopheryl acetate, 1,2-hexanediol, capryloyl glycine, caprylyl glycol, xanthan gum, citric acid, sodium phyate, sodium, hydroxide.

Neobsahuje:

  • parabeny, barviva, fonoxyethnol, chlorfenesin, chlorhexedin,, BHA, BHT, MIT-MCIT, ftaláty nebo éterické oleje.

Zdroj: Seborea u miminek

Mléčná dieta Rajko Dolečka

Prof. MUDr. Rajko Doleček je český lékař, odborník na zdravou výživu a dietologii. On sám sice mléčnou dietu nevymyslel, ale částečně ji modifikoval a doporučuje ji pro určitý typ jedinců.

Tato dieta vychází z toho, že by člověk měl jíst po malých dávkách mléčné výrobky (ať už se jedná o jogurty, tvaroh, mléko). Jídelníček u mléčné diety není vůbec nahodilý, potraviny jsou pevně dány.

Mléčná dieta Rajko Dolečka je ta nejznámější mléčná dieta, která slibuje, že člověk při ní dokáže zhubnout až 8 kilo. Při této dietě jí člověk pětkrát denně a to pravidelně v intervalech po třech hodinách. Doporučuje se jíst v 7 hodin, 10 hodin, 13 hodin, 16 hodin a 19 hodin. Samozřejmě pokud vstáváte v 8 hodin, tak si intervaly můžete posunout. Intervaly se mohou i mírně změnit, ale příliš se to nedoporučuje. Důležité je respektovat tříhodinový cyklus a jíst pětkrát denně.

Jak již bylo zmíněno v předcházejícím odstavci, o tuto dietu by se neměli pokoušet lidé trpící alergií na mléko a s nesnášenlivostí mléčných bílkovin. Tato dieta by se měla držet 13 dní, existují ale i její modifikované varianty, které počítají s osmidenním cyklem případně s šestnáctidenním cyklem.

Také by nikdo neměl v jejím držení přesáhnout daných maximálních 16 dní (mohlo by to být zdraví nebezpečné). Naopak pokud někdo dokáže tuto dietu držet celých 13 dní, tak je slibovaná redukce váhy zaručená (nemusí se ale vždy jednat o celých 8 kg). Důležité je také respektovat pitný režim, dodržovat ho hlavně pomocí čisté vody, případně neperlivé minerální vody nebo čaje. Zároveň díky tomu, že v této dietě je dostatek bílkovin, nedojde k výraznému úbytku svalové hmoty.

Zdroj: Mléčná dieta

Bylinky na opruzeniny

Na opruzeniny pomáhají níže uvedené bylinné nálevy.

Opruzeniny oplachujte v nálevu ze sliznatých bylin, hlavně slézu lesního, dále ze semen lnu setého nebo chaluhy bublinatky: 1 vrchovatou lžíci byliny přelijte 0,5 l vroucí vody, 20 minut vyluhujte a sceďte. Postižená místa oplachujte 2x až 3x denně.

Také můžete vyzkoušet nálev z řepíku lékařského: 1 hrst sušeného řepíku přelijte 1 l vroucí vody, 15 minut luhujte a poté sceďte. Vlažným nálevem oplachujte postižená místa 1x denně po dobu 10–15 minut.

Mokvavé opruzeniny oplachujte v nálevu z kořene lopuchu většího nebo květu měsíčku lékařského: 1 vrchovatou lžíci sušeného květu měsíčku přelijte 0,5 l vroucí vody, 15 minut vyluhujte, následně sceďte. Postižená místa oplachujte 2x denně.

U miminek zmírníte opruzeniny studeným obkladem z nálevu měsíčku lékařského nebo řepíku lékařského. Obklady přikládejte na krátkou dobu na postižená místa a nechávejte děťátko často svlečené na čerstvém vzduchu.

Z volně prodejných mastí se nejvíce osvědčily: Imazol, Sudocream, Pytiol, Bepanthen, Ondřejova mast, Měsíčkový kojenecký krém, Menalind a nově i Zitenax.

Nezapomeňte na důkladnou hygienu a vhodnou úpravu stravy.

Zdroj: Babské rady na opruzeniny

Mléčná dieta jojo efekt

Nejprve je třeba si uvědomit, co je to vlastně jojo efekt. Jojo efekt je opětovné přibírání váhy po předcházející redukci. Pokud dojde k jojo efektu, ve většině případů je váha jedince ještě větší, než byla před redukcí. Příčinou obvykle bývá, že člověk, který zhubl, se opět vrátí k původnímu způsobu stravování (nezdravé potraviny, nepravidelnost, nedodržování pitného režimu). V podstatě jde o to, že tělo si po dietě, kdy hladovělo, začne dělat zásoby pro případ, že by zase hladovělo.

V podstatě jde tedy o to, že pokud někdo drží dietu, zhubne a pak s dietou skončí a vrátí se k původnímu životnímu stylu, tak začne nabírat zpět svou původní váhu.

Ve většině případů po mléčné dietě k jojo efektu dochází, u někoho je to pozvolný proces, u někoho je to rychlejší. Je to způsobené tím, že člověk sice rychle zhubl, ale nenaučil se u toho správně se stravovat a vést zdravý životní styl. Je vhodné mléčnou dietou třeba začít, ale pak i změnit stravovací návyky. Pak by se jojo efekt neměl dostavit.

Zdroj: Mléčná dieta


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP