Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

MINOXIDIL NA VOUSY

OBSAH

Minoxidil na vousy

Minoxidil je vhodný také na vousy. Minoxidil probudí patřičné folikuly k růstu. Mnoho uživatelů pozoruje díky minoxidilu i krásnější řasy.

Zdroj: Minoxidil

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČESY PRO PADESÁTILETÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA HOMOLKOVÁ.

prosím o pomoc a radu.jak se zbavit padání vlasů.už mně bude 55.a vlsy řídnou.mám vlasy už rovné.mírně prošedivělé.ale hodně zeřidly.čím to je.dříve v dětství jsem mněla dlouhé po zadek a nyní je mám na mikádo.asi 3x za rok je barvím.větčinou u kadeřnice.ale nyní nestačím po sobě vlasy sbírat.oblčení a mo mytí v koupelně je plná vana.už nevím co s tím.brala jsem jen békomplex.dříe mně pomáhal,i na nehty,ale na vlasy to nefunguje.prosím o pomoc.zatím naschladanou.JANA.H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Účinná látka, která zbrzdí vypadávání vlasů u žen i mužů je Minoxidil. Koupíte ho běžně v lékárně i na internetu. Jde o roztok, který se vmasíruje do vlasů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účesy pro padesátileté

Minoxidil tablety cena v lékárně

Tablety s minoxidilem nejsou k léčbě alopecie běžně v lékárně dostupné.

Zdroj: Minoxidil

Diskuze

V diskuzi ANDROGENNÍ ALOPECIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richmond Kosatec.

Můžete prosím uvést jméno aspoň jednoho člověka, u kterého se vám podařilo vyléčit těmi vašemi zázračnými přípravky typu Minoxidil apod. androgenní alopecii? Myslím skutečně vyléčit, ne to, že naroste 10 chlupů, které vzápětí zase vypadnou. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Putenství.

Nemohou, protože nikdo takový neexistuje. Všechno je to jen podvod a marketingové bláboly.

Zdroj: diskuze Androgenní alopecie

Minoxidil, nebo Neocapil?

Neocapil je roztok obsahující minoxidil, což je dodnes nejověřenější a nejúčinnější látka na terapii androgenní alopecie.

Zdroj: Neocapil

Diskuze

V diskuzi PRASKANI ZILEK NA BRADE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan pivoda.

Prosim o zaslani nejake rady na praskani zilek na brade Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Užívat doplněk stravy Ascorutin, který zpevňuje žilní stěny a bradu nechat zarůst vousy. Udržovaný plnovous je dnes v módě a plně zakryje případné již vzniklé fialové metličky.

Zdroj: diskuze Praskani zilek na brade

Minoxidil vedlejší účinky

Přípravky s minoxidilem obsahují alkohol, může se po nich vyskytnout přechodně lehčí svědění. Roztok se aplikuje na kůži a do krve se tedy dostává jen stopové množství této látky. Jako léčivo na tlak se podával žilně v mnohonásobně větší koncentraci.

Zdroj: Minoxidil

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zouhar.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda nemate něco na sklidnění psychiky a podporu spánku.Delší dobu trpim nespavostí nebot pořád přemýšlím a vyčítam si neštěstí,které se nám stalo v rodině před rokem.Mám vypadané už skoro všechny vlasy,obočí a ted už aji vousy.Lekaři tvrdí ,že je to psychického původu doporučuji jest antidepresiva,ale ja je odmitám nechci žadnou chemii.Tak se Vás táži zda nemáte prosim nějakou radu.Předem děkuji.S pozdravem Martin Zouhar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat antidepresiva. Pomohou vám dostat se z vaší životní krize a vy se budete moci vrátit do kvality života jako byl dříve. Věci, které se udály již nezměníte a čím dřív se znovu vzpamatujete, tím lépe pro vás. Naslouchejte a dodržujte rady svého psychologa a za nedlouho nebudete žádná antidepresiva potřebovat. Důvěřujte psychologické léčbě, jinak vás to utrápí a vy přijdete zbytečně o část svého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Reparex na vousy

Reparex na vousy neobarví vous jen zvenku jako barva, ale působením na melanin barví vous zevnitř. Pravidelným používáním docílíte obnovení původní barvy vašich vousů. Nanášejte jednou denně v malých dávkách ke kořínkům vousů a jemně vmasírujte.

Zdroj: Reparex pro muže a ženy

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ OCHLUPENÍ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den,
je mi 60 let, vždy jsem měla jemné chmýří na tváři. Čim jsem starší, tím více mi rostou kolem úst a na bradě, ale už to není chmýří, ale tvrdé vousy, je to velice deprimující.
Jak se zjistí jestli mi špatně pracují nadledvinky nebo vaječníky v mém věku. Zmínila jsem se praktickému lékaři, ten mi řekl běžte na gynekologii, tam vám to vysvětli, tak nevím. Na štítnou žlázu beru Letrox 50 - 1/2 tablety denně.
Myslíte že by mi pomohla antikoncepce (myslím na ochlupení, nebo krém Vaniqa a kdo mi to předepíše, myslím krém.)
Děkuji Radová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hirsutismus trápí ženy už od nepaměti. Často bývá geneticky zakódován v celé generační linii příbuzných a někdy jde zas o pobláznění hormonů. V článku uvedeném výše je popsáno jak a proč k růstu vousů u žen dochází. Přesnou příčinu může odhalit krevní rozbor. Pomohou vám na oddělení gynekologie, endokrinologie a na kožním. Na všech těchto místech můžete požádat o předpis na mast Vaniqa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné ochlupení tváře

Domácí strojek na vlasy a vousy

Domácí zastřihovače vám usnadní úpravu o váš zevnějšek. Přístroje jsou vhodné jak pro muže, tak pro ženy. V nabídce na trhu naleznete přístroje pro zastřižení vousů či vlasů, ale také pro zastřižení chloupků. Při výběru se zaměřte na míru nastavení délky střihu, druh napájení, funkce a množství a typ nástavců.

Zdroj: Strojek na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem CHLOUPKY POD NOSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s chloupky pod nosem. Vím,že jsou na to kosmetické salony,ale já jsem si je před 3roky začala holit holicim strojkem a ted mi to roste rychleji a mám pod nosem uplně drsnou kuži. Prosím poradte co s tím. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chloupky pod nosem u žen je lépe neholit, ale depilovat - vytrhat. Před depilací chloupků pod nosem je potřeba je nechat trochu narůst, aby je bylo za co vzít. Depilace chloupků pod nosem se dělá buď voskem anebo elektrickým depilátorem. Když si budete chloupky pod nosem dále holit, tak se z nich za čas udělají normální vousy. K tomu také svědčí i vaše, jak píšete, drsná kůže. Ne že by po holení zhrubla pokožka pod nosem, ale to hrubé jsou vlastně osekané tvrdé vousky, které budou holením více a více sílit. Depilace je naopak ztenčí a zjemní nově narůstající chloupky pod nosem a celý tento nepříjemný kosmetický problém tak vyřeší.

Zdroj: diskuze Chloupky pod nosem

Minoxidil pro ženy

Minoxidil je vhodný i pro ženy. Ženy častěji volí slabší variantu s 2% koncentrací minoxidilu. Mnoho jich používá i tu silnější (lépe účinkuje). Například Women's Rogaine pěna má 5% koncentraci, stejně jako pánská verze. V čem je tedy rozdíl? Asi spíše jen v obalu a reklamě. Spousta žen používá klasický 5% Kirkland a je maximálně spokojena. Můžete začít na 2% a potom vyzkoušet silnější, pokud je ale ztráta vlasů skutečně akutní, je dobré rovnou použít 5% koncentraci, ale po konzultaci s lékařem.

První výsledky lze pozorovat již po prvním měsíci (tenké vlásky nad čelem). Znatelné výsledky jsou patrné zhruba po třech měsících. A ty nejlepší výsledky se dostaví při delším pravidelném používání. Po zastavení užívání mohou vlasy zase po čase začít vypadávat.

Dávkování: 2x denně (ráno a večer). Odměří se kapátkem 1 ml a aplikuje na místa, kde chcete, aby vlasy rostly nejvíce. Poté rozmasírujete do pokožky a po aplikaci si umyjete ruce.

Vlasy je možné umýt nejdříve zhruba za 4 hodiny, aby došlo k správnému vstřebání do vlasové pokožky. Nejsou žádné důkazy, že při barvení vlasů dochází ke snížení účinků. Doporučuje se však nepoužívat Kirkland minoxidil 5% 24 hodin po aplikaci vlasové kosmetiky s chemickým složením (například barvy na vlasy), kdy může být pokožka podrážděná. Po uplynutí uvedené doby normálně pokračujte v používání Kirkland minoxidilu bez zvyšování dávek. Doporučuje se vždy před použitím kosmetických a stylingových přípravků nejprve aplikovat Kirkland minoxidil, aby došlo k jeho správnému vsáknutí do vlasové pokožky a tím se nesnižovala účinnost. Doporučuje se používat jemné šampony.

Zdroj: Minoxidil

Léky a doplňky proti plešatění

Na trhuje je spousta léků, které jsou určené na zastavení plešatění. Existují platné akreditované léky, jako je Propecia a Minoxidil. Dále jsou tu doplňky na vlasy a laserová terapie k nápravě vlasů. Jednoduchá úroveň laserové terapie, která není agresivní. Laserová léčba se používá v USA a v dalších zemích, kde je problematika s plešatěním. Jedná se o moderní lék na plešatost, který předchází problémům.

Zdroj: Jak zastavit plešatění

Hena

Keř heny se používal v Egyptě po více než 5000 let jako zdroj barvy kaštanového odstínu na vlasy i vousy. Hena představuje bezpečné barvivo, neboť na vlasech vytváří jen slabou vrstvu. Dnes je k dispozici v práškové formě nebo jako pasta, která se aplikuje na vlasy. Tmavým vlasům dodává hena červenozlaté odstíny, na světlých vlasech mohou být odstíny červenooranžové. Hena by měla být ve směsích s jinými bylinami.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Jak se rozhodnout

Kvalitní tupé může pomoci zamaskovat řídnoucí vlasy nebo pleš na temeni, a to vše při zachování přesvědčivého přirozeného vzhledu.

I když nošení tupé nabízí určité výhody, nejedná se o léčbu vypadávání vlasů. I když to zakryje skutečnost, že jste plešatí, nošení tupé ve skutečnosti nezpůsobí opětovné dorůstání vlasů ani nezabrání budoucímu zhoršení vypadávání vlasů.

Pokud byste chtěli proti vypadávání vlasů skutečně zasáhnout, můžete si promluvit s licencovaným lékařem a získat přístup k osvědčeným, vědecky podloženým lékům, jako je Finasterid a Minoxidil.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Neocapil na vlasy recenze

Neocapil je kožní roztok k lokální léčbě hormonálně podmíněného vypadávání vlasů u dospělých mužů a žen. Jeho účinná látka minoxidil při pravidelném používání redukuje nadměrné vypadávání vlasů. Neocapil je produktem švýcarské společnosti Galderma, světového lídra na poli dermatologických přípravků.

Neocapil je vhodný i na androgenní typ alopecie, stimuluje růstovou fázi vlasů, mohou ho používat osoby starší 18 let, aplikuje se dlouhodobě po dobu 6–12 měsíců 2x denně na suchou a neporušenou vlasovou pokožku v maximálním počtu 10 dávek (1 ml). Po aplikaci je nutné důkladně si umýt ruce!

Zdroj: Neocapil

Základní názvosloví

  • Mužská plešatost je častým problémem, který postihuje více než polovinu všech mužů v době, kdy dosáhnou věku 40 let.
  • Termín tupé odkazuje na malý typ příčesku, který je navržen tak, aby byl nošen nahoře na pokožce hlavy, aby zakryl oblasti postižené vypadáváním vlasů.
  • Tupé mohou vypadat přesvědčivě, když jsou správně nasazeny, ale mohou být nákladné a nepohodlné při každodenním jednání.
  • Pokud chcete léčit vypadávání vlasů, pravděpodobně dosáhnete lepších výsledků používáním vědecky podložených léků, jako je Minoxidil a/nebo Finasterid, než nošením tupé.
  • Pokud máte znatelné vypadávání vlasů, postupy, jako je transplantace vlasů, mohou obnovit vlasy v oblastech pokožky hlavy postižených plešatostí.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Krátké účesy po padesátce pro muže

Muži v každém věku se chtějí líbit a i ve vyšším věku mohou být pánové atraktivní a sexy. Dnešní doba přeje upraveným mužům, kteří o sebe dbají. Velmi moderní a trendy jsou pánské účesy sestříhané na bocích a na temeni delší, zvlněné či vyfoukané do hladka směrem dozadu. Takto upravený účes ještě zvýrazní jejich sexy šediny. K doladění stylu si muži velice často nechávají dorůst vousy, které jsou pečlivě zastřižené do požadovaného tvaru. Pánské účesy na bokách sestříhané dají vyniknout sexy šedinám.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Zvýšené padání vlasů po minoxidilu

Při používání minoxidilu se mohou vyskytnout nežádoucí účinky jako mírné podráždění ošetřovaných míst s pocitem pálení, svědění, může se objevit suchost a tvorba šupin, zřídka otok obličeje. Jako nežádoucí účinky ze vstřebání přípravku se může vyskytnout bolest hlavy, závratě, nevolnost, hučení v uších, zánět zevního zvukovodu, podráždění očí, otoky, velmi vzácně další vypadávání vlasů, abnormality vlasů, pokles krevního tlaku, bolest na hrudi, zrychlení tepu, zánět jater, močové kameny. Při výskytu nežádoucích účinků léčbu ihned přerušte a poraďte se s ošetřujícím lékařem. Při případném výskytu jiných neobvyklých reakcí se rovněž poraďte s lékařem.

Zdroj: Minoxidil

Léčba vypadávání vlasů

Pokud vám začínají vypadávat vlasy, nákup a nošení tupé je jedním ze způsobů, jak je zakrýt a vytvořit iluzi hlavy plné vlasů.

Rozhodně to však není jediná možnost léčby, která je vám k dispozici. Od léků po chirurgické zákroky, jako je transplantace vlasů, existuje mnoho způsobů, jak zpomalit nebo zvrátit vypadávání vlasů a udržet si vlasy, když stárnete.

K léčbě mužské plešatosti je k dispozici několik léků. Ty fungují tak, že buď blokují hormon, který spouští mužskou plešatost, nebo stimulují vaše vlasové folikuly, aby rostly rychlejším a konzistentnějším tempem.

Finasterid

Prvním z těchto léků je Finasterid. Funguje tak, že blokuje dihydrotestosteron neboli DHT – androgenní hormon, který může poškodit vaše vlasové folikuly a zabránit jim ve vytváření nových vlasů.

Četné studie zjistily, že Finasterid je účinný při zastavení vypadávání vlasů z důvodu mužské plešatosti a stimuluje opětovný růst vlasů.

Například v jedné studii publikované v Journal of the American Academy of Dermatology [1] zaznamenala skupina více než 1200 mužů, kterým byl podáván Finasterid, více než 15procentní nárůst počtu vlasů na temeni hlavy v průběhu dvou let léčby.

V 10leté studii Finasteridu [2] provedené v Japonsku více než 99 procent mužů nezaznamenalo žádné další vypadávání vlasů, přičemž 91,5 procenta vykazovalo znatelné zlepšení vlasů.

Finasterid je lék na předpis, což znamená, že před jeho zakoupením a použitím budete muset mluvit s lékařem.

Minoxidil

Druhým lékem na vypadávání vlasů je Minoxidil. Na rozdíl od Finasteridu, který blokuje mužskou plešatost na hormonální úrovni, se Minoxidil aplikuje lokálně a stimuluje růst vlasů tím, že urychluje vstup vašich vlasových folikul do jejich anagenní (růstové) fáze.

Několik studií zjistilo, že Minoxidil stimuluje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. V jedné studii [3] 84,3 procenta mužů, kteří užívali Minoxidil v průběhu 12 měsíců, jej ohodnotilo jako velmi účinný, účinný nebo středně účinný při stimulaci opětovného růstu vlasů.

Minoxidil je k dostání online bez nutnosti lékařského předpisu. Jeho ceny a nabídky internetových obchodů můžete vidět tady: Minoxidil cena.

Transplantace vlasů

Pokud máte nápadnou pleš na temeni nebo zjevně ustupující vlasovou linii, kterou byste chtěli vyplnit vlasy, možná budete chtít zvážit chirurgickou operaci transplantace vlasů.

Tento typ procedury zahrnuje chirurgickou transplantaci vlasových folikulů ze zadní a boční části pokožky hlavy (oblasti, které nejsou nikdy ovlivněny mužskou plešatostí) do oblastí s patrným vypadáváním vlasů.

K provedení tohoto postupu se používá několik metod, z nichž každá má jiné náklady, výhody a nevýhody.

Zdroj: Tupé z pravých vlasů

Vlasy po chemoterapii

Představa veřejnosti o působení chemoterapie a ozařování je zkreslená. Ne každá léčba rakoviny nutně představuje celkové vypadání vlasů. Záleží na druhu onemocnění a zvoleném chemoterapeutiku včetně jeho dávkování. Jsou tedy pacienti, kteří dočasně přijdou o většinu vlasů, jsou však i pacienti, u kterých je úbytek vlasů tak nepatrný, že si ho okolí ani nevšimne. Vypadávání vlasů v důsledku podávání chemoterapie představuje pro pacienty jeden z nejvíce traumatických aspektů této léčby. O kštici přijde cca 65 % pacientů. Počet postižených pacientů a intenzita ztráty vlasů je variabilní a závisí na typu podávané chemoterapie a léčebném protokolu.

Chemoterapeutika lze z hlediska počtu pacientů postižených vypadáváním vlasů rozdělit do čtyř základních skupin:

  1. > 80 % u vřeténkových jedů (například paclitaxel),
  2. 60–100 % u inhibitorů topoizomerázy (například doxorubicin),
  3. > 60 % u alkylačních činidel (například cyklofosfamid),
  4. 10–50 % u antimetabolitů (například 5-fluorouracil plus leukovorin).

Terapie kombinovaná ze dvou či více látek mívá za následek větší procento postižených pacientů se závažnější alopecií ve srovnání s použitím pouze jednoho typu chemoterapie.

Vypadávání vlasů začíná typicky jeden až tři týdny po začátku aplikace chemoterapie. Ztráta vlasů je vratná a nový porost začíná rašit většinou s odstupem 3 až 6 měsíců. U některých pacientů má nový porost jinou barvu, případně strukturu. Vlasy mohou být kudrnatější než původně nebo rostou šedivé, dokud melanocyty ve vlasových folikulech nezačnou opět normálně pracovat. Uvedené změny však bývají dočasné. Vzácně může docházet k trvalé alopecii, a to za použití léčebných režimů obsahujících busulfan a cyklofosfamid po transplantaci kostní dřeně. Kromě toho jsou rizikovými faktory chronická reakce štěpu proti hostiteli, předcházející expozice rentgenovému záření a věk pacienta. Zatím nebyl nalezen žádný lék, který by byl schopen zabránit vypadávání vlasů u pacientů po chemoterapii, pouze minoxidil byl s to zkrátit období bez vlasů. Použití minoxidilu nicméně neumožnilo zvrátit permanentní alopecii vyvolanou u pacientů léčených cyklofosfamidem a busulfanem.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmýří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku, vypadnutí a postupný růst. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Chemoterapie podávaná ve vysokých dávkách a po dlouhou dobu může negativně zapůsobit i na vousy, obočí, řasy i ochlupení v podpaží a v oblasti genitálu.

Více o této terapii naleznete v článku Jak se starat o vlasy po chemoterapii.

Zdroj: Dámské šátky na hlavu po chemoterapii


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP