Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

MERKELŮV KARCINOM

OBSAH

Merkelův karcinom

Merkelův nádor je trabekulární karcinom kůže, který je velmi vzácný a značně maligní nádor neuroendokrinního charakteru vycházející z Merkelových buněk. Jde o nádor z argyrofilních buněk, podobných lymfocytům solidního nebo difuzního uspořádání. Klinicky se projeví jako červenohnědý nebolestivý uzel různé konzistence s různou lokalizací. Nejčastější lokalizací jsou slunci exponované části těla (hlava, krk, končetiny). Metastazuje lymfogenně. Zde je několik fotografií, kde je vidět kožní karcinom z merkelových buněk.

V léčbě je základním prostředkem radikální resekce se sentinelovou uzlinou a bezpečným lemem. Při postižení regionálních částí je indikována radioterapie. U dětí a mladých lidí rovněž chemoterapie a biologická léčba (multikinázové inhibitory, mTOR inhibitory). Prognóza u dospělých pacientů je špatná, mortalita je vyšší než u maligního melanomu, u dětí pro extrémně vzácný výskyt je nejasná. Prognóza není příliš dobrá.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Vospálková.

Dobrý den, můj tatínek (62) prodělal karcinom tlustého střeva,byl operován a léčen chemoterapiemi. Na posledním vyšetření CT se ukázaly drobné metastázy v měkkých tkáních dutiny břišní,jinde ne. Chemoterapii pan doktor ukončil s tím, že již tělo na léčbu nereaguje a nasadil tatínkovi pilulky. Byla by pro něj vhodná protonová léčba? Velmi děkuji za případnou odpověď. Zdenka Vospálková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jilmonova.

Prosím o odpověď. Bratr (65 let) má diagnostikován karcinom tlustého střeva v oblasti před konečníkem. Čeká ho operace a dále léčba. Prosím, je zde vhodná protonová léčba?

Děkuji. J.Jilmonová

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Jak se pozná rakovina znaménka

Rakovinou zasažená znaménka rostou pomalu a jsou většinou dobře léčitelná. Rozeznáváme dva nejčastější typy kožních nádorů, a to bazocelulární karcinom a dlaždicobuněčný karcinom:

  • bazocelulární karcinomy (bazaliomy) jsou zřídka smrtelné, ale pokud se neléčí, mohou vytvořit znetvoření;
  • dlaždicobuněčné karcinomy jsou již nebezpečnější, přesto lze většinu z nich zcela vyléčit.
  • Příznaky rakoviny kůže:
  • karcinom bezcelulární: nebolestivá hladká bulka, která pomalu roste, nejčastěji na obličeji, na uchu nebo na krku;
  • karcinom dlaždicobuněčný: bezbolestná červená bulka nebo skvrna, která může mít ztvrdlý nebo šupinatý povrch, vyskytuje se na obličeji, uších, krku, rukou a pažích;
  • melanom: kdekoli na těle bezbolestná tmavá bulka nebo skvrna, mateřské znaménko nepravidelného tvaru a ohraničení, často ho provází bolest, která se nedá ztlumit.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KARCINOM PRSU-MASETKOMIE OBOU PRSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Uhrová.

14.4.23 mi byla odtraněna obě prsa,v levém zjištěn karcinom,pravé vzato preventivně.Chtěla bych poradit do kterých lázní bych měla poslat poukaz od lékaře,aby mi co nejlépe pomohly.Léčbu po operaci jsem neměla žádnou,ale lázně mi doporučuje jak operatér,tak onkolog.Po mém dotaze v pojišťovně mi bylo sděleno,že mám nárok na křížkové lázně dle svého výběru.
Děkuji předem za radu a doporučení.
Eva Uhrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro onkologické pacientky jsou jednoznačně nejlepší Luhačovice a Mariánské Lázně.
Z dalších pak připadají v úvahu:
Františkovy Lázně,
Karlova Studánka,
Karlovy Vary,
Lázně Bělohrad,
Lázně Slatinice,
Lázně Teplice nad Bečvou,
Jeseník,
Jánské Lázně,
Velké Losiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po onkologické operaci prsu

Karcinom prsu – foto metastáz

Tady je možné vidět fotografie znázorňující metastáze karcinomu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ OZAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Ivo Kvasnička.

Dobrý den,
postihl mne tumor plicní - malobuněčný plicní karcinom, i když se cítím zcela zdráv a plný chuti do života. Jsem pojištěncem Vojenské zdravotní pojišťovny, ročník 1933 a žiji v Táboře.
Prosím - jakou mám naději . Děkuji . Kvasnička.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Svoboda.

manžel prodělal ozařování prostata 2011 a ted má PSA 25 A PAN DOKTOR nas upozornil, že bude nutná další chemoterapie. Prosím o sdělení zda by nebyla vhodná protonová léčba, DÍKY ZA ODPOVĚD SVOBODOVÁ

Zdroj: diskuze Protonové ozařování

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz

Karcinom vycházející z buněk mazových žláz vypadá jako velice tuhé, tvrdé a nebolestivé uzly kdekoli na těle, velice častá je ale lokalizace v oblasti očních víček, kde se často chybně považuje za nezhoubné útvary. Zde je zapotřebí speciální opatrnosti.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Rajniš.

Dobrý den do jakého věku se může kotviční i při léčení štítné žlázy děkuji za odpoěd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Karcinom vycházející z Merkelových buněk

Karcinom vycházející z Merkelových buněk se projevuje jako pevné lesklé uzlíky na kůži nebo těsně pod ní a také ve vlasových váčcích. Barevně jsou poměrně různorodé, mohou být červené, růžové, nebo dokonce i modré a i velikostně se mohou dosti lišit od půl centimetru až po pět centimetrů v průměru. Vyskytují se hlavně na místech přístupných snadno slunci, to znamená v obličeji, ve výstřihu a na pažích a nohou. Tento karcinom je nebezpečný tím, že na rozdíl od jiných nádorů roste značně rychle a brzy se šíří do dalších částí těla.

Zdroj: Solární keratóza

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENÁ VYSOKÉ GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kozielová.

Dobrý den,

prosím zjistili mi z krve hodnotu GGt 24.48 . Je šance na zlepšení a přežití.
Děkuji K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto vysoké hodnoty GGT mohou mít několik příčin (ucpané žlučovody, cirhóza jater nebo karcinom slinivky). Vy je nezmiňujete, takže nelze jen z hodnoty GGT určit prognózu. Musíte zůstat v kontaktu s lékařem, aby vám řekl příčinu zvýšených hodnot a poradil vám, jak je snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamená vysoké GGT

Věk

Kolorektální karcinom většinou vzniká ve věku nad 50 let, výjimkou ale nejsou ani pacienti v mladém věku. Rakovina konečníku ve 20 letech je naštěstí jen výjimečným případem.

Zdroj: Rakovina konečníku

Rakovina prsu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět rakovinu prsu.

Zdroj: Karcinom prsu

Diskuze

V diskuzi LAZNĚ PO OPERACI ŠTITNÉ ŽLAZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Málková.

Dobrý den léčí se u vás lidi po operaci štítné žlázy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Černá.

Dobrý den, zdvořile bych Vás požádala o informaci zda a kdy mám nárok na lázně po hoperaci totální odstranění štítné žlázy, kde byl nalezen kapilární karcinom ,jsem po 10 denní lečbě radiojodem a v květnu mně čeka další (9.5. Po půl roce ).Nerada bych termín propásla,nikdy jsem o lázně nežádala (je mi 54 let). Děkuji za odpověď Jana (Havířov ).

Zdroj: diskuze Lazně po operaci štitné žlazy

Příznaky rakoviny kůže ve vlasech

Rakovina kůže se může objevit na pokožce hlavy, a to zejména v oblastech, které nejsou dobře pokryté vlasy. Může dojít ke zničení kožní buňky a tkáně a v některých případech i k metastázím do jiných částí těla. Rakovina kůže se může projevit například změnami mateřských znamének, a to na základě změny jejich růstu nebo tvorby nových pigmentových znamének, dále výskytem vředu, který se nehojí, nebo může dojít k dlouhodobému podráždění kůže. Mezi tři nejčastější typy rakoviny kůže patří bazální karcinom kůže, spinocelulární karcinom kůže a melanom.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dtto.

Jenže před 17 dny po sono břicha mě v nemocnici doktor sdělil že mé PSA 7,3 není tak závažné a po nových testech obvodní co kontrolovala diagnostikovano počáteční cukrovku tak PSA je nyní 9,37, odmítl jem biopsii 3x neb nemám žádné potíže, nedá se to řešit chemoterapií ať se zjistí kde ten karcinom je ? Mám 74let a už 96kg, kvůli páteři nemohu cvičit a ani běhat. Co dál ? a taky mám alergii na jód a antibiotika a antivirotika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšené PSA nemusí vždy znamenat zhoubný nádor prostaty. Někdy dochází ke zvýšení PSA vlivem zánětu prostaty a nebo vlivem nezhoubného nádoru - tak zvané benigní hyperplazii prostaty. Právě biopsie by jasně ukázala, co se s vaší prostatou děje a mohl by se pak určit nejlepší postup léčby. Ve věku nad 70 let již nemáte čas na to, nechat to takzvaně vyhnít a spoléhat, že se to samo jen tak vyřeší. Zkuste uposlechnout návrhy lékaře a nechte si udělat tu biopsii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Nádorové onemocnění močového měchýře

Močový měchýř je druhým nejčastějším místem výskytu nádorového procesu v oblasti močového aparátu. Častěji jsou postihovány feny okolo 10 let. Maligní tumory se vyskytují častěji než benigní, objevují se především transitional cell karcinom a skvamózní karcinom. Velmi častá je tvorba metastáz, a to především do regionálních mízních uzlin, plic, jater a sleziny.

Nejčastějšími klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, polakiurie, výskyt chronických cystitid.

Léčba spočívá v chirurgickém odstranění masy, popřípadě nasazení chemoterapie. Prognóza je infaustní (nepříznivá), doba přežitelnosti se pohybuje kolem 6 měsíců.

Zdroj: Krev v moči u psa

Nádorové onemocnění prostaty

Zhoubné nádory nejsou hormonálně závislé, mohou se objevit jak u kastrátů, tak i nekastrovaných psů. Z maligních nádorů se nejčastěji vyskytují adenokarcinom, nediferenciovaný karcinom, transitional cell karcinom, skvamózní karcinom a leiomyosakom. Z benigních nádorů jsou to leiomyom nebo fibrom. Zhoubné nádory velice často a rychle metastazují do okolních tkání, jako například močové trubice, močového měchýře, sublumbárních mízních uzlin, střev nebo plic.

Klinickými příznaky jsou hematurie, dysurie, problémy s defekací, bolestivost. Maligní nádorové procesy na prostatě chirurgicky nelze vyřešit vzhledem k jejich invazivně a metastazování. Navíc se při kompletní resekci prostaty objeví inkontinence. Radioterapie ani chemoterapie nemají velký význam. Prognóza nádorů na prostatě je obecně špatná, a to vzhledem k jejich lokalizaci, invazivně, metastazování a nemožnosti chirurgického řešení, jak jsme již zmínili výše.

Zdroj: Krev v moči u psa

Diskuze

V diskuzi VLIV KANADSKÝCH BRUSINEK NA KARCINOM PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Dobrý den,
po přečtení článku o vlivu brusinek na prostatu mám následující dotaz:
byla mi diagnostikována rakovina prostaty a nyní docházím denně na ozařování, které mi bude za nedlouho končit. Brusinky by se asi měly užívat spíš jako prevence, budou mít u mě nějaký význam, pokud je budu užívat - dá se říct - "až po hodině dvanácté"?
Děkuji za odpověď a přeju hezký den. David

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Rakovina plic úmrtnost

Na základě dat, poskytnutých National Cancer Institute, je střední věk indikování karcinomu plic 70 let a střední věk úmrtí na karcinom plic je 71 let. Celosvětově je karcinom plic nejběžnější jak ve výskytu, tak i v úmrtnosti (1,35 milionů nových případů ročně a 1,18 milionů úmrtí), se svým nejvyšším výskytem v Evropě a Severní Americe. Segment populace, v němž se nejčastěji vyskytne karcinom plic, je u lidí nad 40 let, kteří kouří. Karcinom plic je druhou nejčastější formou rakoviny ve většině západních zemí, jež vede k úmrtí. V souvislosti s úmrtností u mužů, která začala za posledních 20 let neustále klesat, ženská úmrtnost v poslední dekádě stále vzrůstala a v současnosti se stabilizuje. Mezi celoživotními nekuřáky se muži dožívají vyššího věku – standardizovanou měrou úmrtí na karcinom plic než u žen.

Ne všechny případy karcinomu plic jsou kvůli kouření, avšak role pasivního kouření neustále narůstá a byla zjištěna jako rizikový faktor karcinomu plic – dochází k politickým zásahům vedoucím ke snížení nežádoucího vystavování nekuřáků tabákovému kouři od kuřáků. Emise z automobilů, továren a tepelných elektráren jsou také potencionálním rizikem. Výskyt karcinomu plic (podle zemí) inverzně koreluje se slunečním zářením a vystavením UVB zářením. Jedním z možných vysvětlení jsou preventivní účinky vitamínu D (který je vytvářen v kůži po vystavení se slunečnímu záření).

Zdroj: Rakovina plic

Rakovina dutiny ústní

V časných stadiích je karcinom dutiny ústní bohužel symptomatický (= bez příznaků). V dalším průběhu je nejčastější bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé, tedy zvětšené (na krku, pod dolní čelistí, pod ušima).

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Vyšetření mamografem

Mamografie je rentgenové vyšetření prsu za účelem odhalení počátku rakovinného bujení. Provádí se na speciálním přístroji – mamografu. Vyšetření se doporučuje ženám, jež dosáhly 45–55 let. Údaje, kdy je nejlepší s nimi začít, se různí. Tato metoda je velice úspěšná, zvyšuje pravděpodobnost úplného vyléčení nádoru. U mladých žen pod 40 let však má výrazně menší rozlišovací schopnost a ozáření naopak zvýší celoživotní riziko rakoviny.

Zdroj: Karcinom prsu

Karcinom prsu u mužů

Projevuje se nenápadně, mnoho mužů ani neví, že jím může onemocnět, a proto se na něj přijde často příliš pozdě. Rakovina prsu u mužů je relativně neznámá, ale o to zákeřnější. Stejně jako u ženské rakoviny prsu není ani v případě mužské varianty zatím známa její přesná příčina, odborníci však předpokládají, že na vině je kombinace vlivů okolí a genetiky. Zvýšené riziko rozvoje rakoviny prsu se předpokládá u mužů, kteří byli vystaveni radiaci (například podstoupili radioterapii při léčbě jiných nádorových onemocnění v oblasti hrudníku a podobně). Muži samovyšetření prsu vůbec neprovádějí. A i když si bulku nahmátnou, nepřikládají jí obvykle žádnou zvláštní důležitost. Původně se lékaři domnívali, že rakovina prsu u mužů probíhá agresivněji než u žen. V současné době se však přiklánějí k tomu, že horší prognózu u mužů většinou způsobuje právě to, že je rakovina diagnostikována pozdě. Při léčbě rakoviny prsu u mužů se využívá v podstatě stejných metod jako při ostatních nádorových onemocněních – chirurgický zákrok, radioterapie, chemoterapie a hormonální léčba.

Zdroj: Karcinom prsu

Správná forma užívání kanadských brusinek

Kapsle s výtažkem z kanadských brusinekVe svém původním stavu jsou brusinky hořké a pro konzumaci se proto plody upravují kandováním v cukru. Přesně takové si je můžeme dnes běžně koupit v kterémkoliv supermarketu, podobně jako například rozinky. Pro dosažení zde zmíněného terapeutického účinku na karcinom prostaty je třeba zkonzumovat velké množství takových brusinek, což by díky jejich cukernatosti z kandování vedlo k velkému energetickému příjmu. Z výživového hlediska by bylo tedy krajně nevhodné vést brusinkovou terapii takovýmito plody. Proto se vyvinula technologie, která odbourává cukr z dužiny brusinky. Tato dužina se pak usuší, rozemele, vyčistí a naplní se do želatinových kapslí. Jedna taková želatinová kapsle potom obsahuje účinné látky z desítek gramů původních plodů. Kapsle jsou tou správnou formou pro užívání kanadských brusinek, bez rizika dietních chyb. Více informací o nabídce kanadských brusinek na trhu se dozvíte na těchto stránkách http://www.kanadske-brusinky.cz/.

Zdroj: Vliv kanadských brusinek na karcinom prostaty

Léčba

Pokud počet a rozsah bradavic nezpůsobuje komplikace, žádná léčba se neprovádí a čeká se na spontánní ústup. Nastanou-li vážné komplikace týkající se především příjmu potravy, nebo pokud papilomy hnisají, přistupuje se k chirurgickému odstranění. Můžete také vyzkoušet olejíček s vitamínem E, který denně budete masírovat na postižené části psí kůže. Během několika dnů by mělo být vidět výrazné zlepšení. Výjimečně se u psů používá i zmrazení bradavic. Papilomy se v ojedinělých případech mohou zvrtnout v karcinom, ale to se stává opravdu jen zřídkakdy. Nikdy se nesnažte bradavici sami odstranit.

Zdroj: Bradavice u psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP