Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

MELANCHOLIK CHARAKTERISTIKA

OBSAH

Jsem sangvinik, cholerik, flegmatik, nebo melancholik?

Na internetu je celá řada testů osobnosti. Jedním z nich je i tento test osobnosti, který si sami můžete vyzkoušet. Vyhodnotí vám, zda jste spíše sangvinik, melancholik, cholerik či flegmatik a jaké máte kladné a záporné vlastnosti. Test je vyhodnocen na číselné ose, a pokud budete odpovídat pravdivě, je i dost věrohodný.

Zdroj: Sangvinik

Sangvinik a melancholik

Spojení s melancholikem by mohlo fungovat, ale nejspíš by sangvinika stahoval dolů. Pro melancholika je typické stálé chování, ukázněnost, srdečnost, oddanost, věrnost, uzavřenost a nesdílnost, nedostatek přizpůsobivosti, nedůvěřivost, citlivost, urážlivost. Má smysl pro povinnost, je pilný a houževnatý, charakteristická je pro něj pečlivost, svědomitost, rovnoměrnost, pomalost, malá práceschopnost, rychlé vyčerpání, stálost reakcí, únavnost.

Zdroj: Sangvinik

Charakteristika vitamínu B5

Vitamín B5 je rozpustný ve vodě a je tepelně nestálý, hraje důležitou roli v metabolismu sacharidů, bílkovin a tuků, má příznivý vliv na kožní problémy, na růst vlasů, má dokonce i antistresové účinky.

Zdroj: Vitamín B5

Charakteristika

Každý z nás v sobě ukrývá všechny 4 typy osobnosti, jen v různém poměru. Na přesnější zjištění existuje psychologická diagnostika. Důležité je však nejen zjistit, kde jsem, ale také, jak to uchopit v praxi. A naučit se využívat tyto informace v běžném životě. Řecký filozof a lékař Hippokrates rozděloval lidi podle jejich temperamentu a vlastností do čtyř skupin a věřil, že jejich charakteristiky jsou ovlivněny převládající tělní tekutinou (sangvinik, melancholik, cholerik, flegmatik). U sangviniků to byla krev. Sangvinika lze popsat jako stabilního extroverta, člověka s veselou, společenskou povahou, čilého, komunikativního a optimisticky zaměřeného. Na druhou stranu bývají sangvinici údajně povrchní, příliš výřeční, neklidní, nesnesou porážku a mají potíže se soustředěním. I když bylo toto dělení dávno překonáno, stále na něj můžeme často narazit. Kdybychom ho chtěli aplikovat v praxi, je třeba mít na paměti, že nikdo nebude beze zbytku splňovat uváděné charakteristiky, spíše bude kombinací více typů.

Sangvinik vypráví příběhy, v nichž bývá často hlavním hrdinou. A nejvíce ho můžeme rozhodit, pokud se najednou zeptáme na nějakou praktickou věc a pak se zapomeneme dotázat, jak to dopadlo. Doslova pak trpí přetlakem historku dovyprávět. Kdykoliv a kdekoliv je schopen se seznámit. Stačí například stát ve frontě u pokladny, pohlédnout sousedovi do košíčku a už navazuje hovor. Pokud je to například matka a vedle ní stojí její syn – dokonalý melancholik, studem by se v ten moment propadl, jak se může matka takto seznamovat. Je to velice doteková povaha, sangvinik se často a rád objímá, je hodně hlasitý a opět při setkání se svým „protipólem“ melancholikem můžeme někdy doslova vidět na ulici tanec, kdy se jeden přibližuje a druhý couvá. Je to osobnost zaměřená uměleckým směrem, takže si z přednášky místo obsahu pamatuje více, co měl přednášející na sobě. Tito lidé jsou schopni zapomenout někde děti a ženy zapomínají, kde nechaly zaparkované auto či jakým vozem vůbec přijely. Takže situace vypadá tak, že žena obrátí na vhodném místě svoji kabelku, vysype z ní všechno včetně klíčů od auta, v mezičase se seběhne několik lidí kolem a pak společně hledají vůz, k němuž pasují nalezené klíče.

Sangvinik rád a nadšeně slibuje, ale bohužel často odmítá převzít zodpovědnost dospělého člověka a věci pak nedotahuje do konce. I on mívá výkyvy nálad, ale na rozdíl od melancholika v krátkých intervalech. Pokud s ním jdeme na kávu ve dvou, většinou nás nepustí ke slovu, a když už se nám to konečně podaří, je na něm hodně vidět, že nechce poslouchat, že ho to, co povídáme, až tak nezajímá. Má sklony k bohémskému životu, chodívá na schůzky pozdě či nepřichází vůbec. A pokud nás pozve na oběd, doporučuji vzít si peníze. Nejen, že neví, kolik jich s sebou má, ale je dost možné, že je nemá vůbec.

Tomuto typu temperamentu by prospěla z dalších vlastností systematičnost, důslednost a zodpovědnost.

Zdroj: Sangvinik

Charakteristika vitamínu B7

Vitamín B7 je důležitý pro kůži, vlasy, nehty, stabilizuje hladinu cukru v krvi, buněčnou strukturu, využití lipidů a nervový systém.

Optimální denní příjem vitamínu B7:

  • ženy 0,3 mg
  • muži 0,6 mg

Průměrná denní dávka biotinu (vitamínu B7) je obsažena v:

  • 50 g sóji
  • 50 g telecích jater
  • 200 g hub
  • 400 g špenátu

Zdroj: Biotin - vitamín B7

Charakteristika vitamínu B1

Důležitý pro:

  • nervy
  • paměť
  • svaly

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Nedostatky

  • ztráta paměti
  • svalová slabost
  • únava
  • nervové poškození
  • nemoc „beri-beri“ (v závažných případech)

Zdroje

  • obiloviny
  • ovesné vločky
  • celozrnné produkty
  • vepřové maso
  • brambory
  • sója
  • vaječný žloutek

Zdroj: Vitamín B1

Charakteristika chrómu

Chróm je důležitý pro metabolismus cukrů a recyklaci cholesterolu. Denní příjem chrómu by měl být 0,03 až 0,1 mg. Průměrná denní dávka chrómu je obsažena v:

  • 50 g droždí
  • 300 g čočky
  • 400 g kuřecího masa

Nedostatek chrómu způsobuje nervozitu, podrážděnost, deprese, svědění, svalovou slabost. Zdrojem chrómu jsou pivovarské kvasnice, maso (vnitřnosti), ořechy, luštěniny, celozrnné obiloviny.

Zdroj: Stopový prvek chróm

Charakteristika vitamínu B9

Vitamín B9 je důležitý pro vznik genetického materiálu, růst buněk, hojení ran, budování červených krvinek, zdraví cév, metabolismus, těhotenství.

Optimální denní hodnota představuje 0,4 mg kyseliny listové (kyselina listová je přirozeně přítomná ve stravě).

Průměrná denní dávka kyseliny listové (vitamínu B9) je obsažena v:

  • 40 g pšeničných klíčků
  • 75 g sóji
  • 200 g špenátu
  • 250 g ořechů
  • 650 g jahod
  • 6 vejcích

Zdroj: Vitamín B9

Charakteristika koenzymu Q10

Koenzym Q10 je důležitý pro ochranu buněk, metabolismus a zdravou kůži. S přibývajícím věkem je nutné zvyšovat příjem koenzymu Q10. Koenzym Q10 je obsažen zejména v těchto potravinách:

  • maso
  • ryby
  • brokolice
  • olivový olej

Nedostatek koenzymu Q10 způsobuje poruchy nebo poškození kůže, ovlivňuje metabolismus. Zdrojem koenzymu Q10 jsou ryby, maso, brokolice, olivový olej.

Zdroj: Koenzym Q10

Charakteristika manganu

Mangan je důležitý pro správnou strukturu enzymů, metabolismus a ochranu buněk. Optimální denní příjem by měl být 2 až 5 mg. Průměrná denní dávka manganu je obsažena v:

  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g lískových oříšků
  • 200 g celozrnného chleba

Nedostatek manganu způsobuje poruchy metabolismu tuků a cukrů v lidském organismu. Zdrojem manganu je čaj, celozrnné obiloviny, luštěniny, sójové boby, ořechy.

Zdroj: Stopový prvek mangan

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

Zdroj: Stopový prvek jód

Charakteristika chlóru

Chlór je důležitý pro vodní bilanci organismu, nervové funkce, činnost svalů, acidobazickou rovnováhu, tvorbu žaludeční kyseliny. Optimální denní příjem činí 830 mg. Průměrná denní dávka chloridu je obsažena v soli. Proto dávejte pozor, abyste konzumovali sůl a slané potraviny s mírou. Obecně v současnosti platí, že v důsledku příjmu slaných potravin má lidský organismus nadbytek chloridu.

Zdroj: Minerál chlór

Charakteristika vitamínu B2

Vitamín B2 je důležitý pro metabolismus tuků, bílkovin a sacharidů. Podporuje funkci vitamínu B3 a B6.

Optimální denní příjem:

  • ženy – 1,0 mg
  • muži – 1,2 mg

Průměrná denní dávka vitamínu B1 (riboflavin/laktoflavin) je obsažena v:

  • 300 g hub
  • 230 g Camembertu
  • 550 g celozrnného chleba
  • 750 ml mléka

Nedostatky vitamínu B2 se projeví jako růstové problémy, problémy se zrakem, popraskané koutky úst, vřídky v ústech a podobně.

Zdroje vitamínu B2: mléčné výrobky, maso, celozrnné obiloviny, houby.

Zdroj: Vitamín B2 (riboflavin)

Charakteristika vitamínu A

Vitamín A patří do skupiny vitamínů označovaných svým původem jako karotenoidy, ty dodávají ovoci a zelenině její charakteristickou žlutočervenou barvu (meruňky, jahody, mrkev). Pro člověka je vitamín A důležitý především v oblasti zraku. Jde o vitamín rozpustný v tucích, které se nacházejí hlavně v potravinách živočišného původu. V tucích rozpustné vitamíny, jako je vitamín A, D, E a K, mohou být organismem přijímány pouze společně s nenasycenými tuky. V tomto případě tedy nemá smysl užívat „čisté“ vitamíny.

Zdroj: Vitamín A

Charakteristika vitamínu B3

Vitamín B3 je důležitý pro nervy, kůži, srdce, cholesterol, tuky, bílkoviny, metabolismus sacharidů, produkci hormonů a trávicí systém.

Optimální denní příjem:

  • ženy 13 mg
  • muži 16 mg

Průměrnou denní dávka niacinu (vitamínu B3) pokrývá:

  • 100 g hovězího masa
  • 220 g kuřecího masa
  • 200 g lososa
  • 300 g hub

Nedostatky vitamínu B3 způsobují například kožní léze, zažívací problémy, nedostatek koncentrace, nervozitu, poruchy spánku.

Zdroje vitamínu B3: mléko, mléčné výrobky, vejce, maso, drůbež, ryby a houby.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Charakteristika vitamínu D

Vitamín D je důležitý pro kosti, zuby, nervy a růst. Optimální denní příjem vitamínu D je 0,005 mg. Průměrná denní dávka vitamínu D je obsažena v:

  • 30 g lososa
  • 15 g sledě
  • 160 g žampionů
  • 500 ml smetany
  • 1,5 kg jogurtu

Vitamín D je rozpustný v tucích, naše tělo si jej dokáže vytvořit kontaktem slunečního záření s pokožkou. Od 12 měsíců do 65 let by měla být přijímána minimální denní dávka, která činí 0,01 mg. Nedostatek vitamínu D způsobuje měkké a křehké kosti, poškození zubů, osteoporózu, u dětí křivici (deformaci kostí). Zdrojem vitamínu D jsou ryby, houby, vejce, endogenní syntéza ze slunečních paprsků.

Zdroj: Vitamín D


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP