Johanna Budwigová se narodila 30. září 1908 v Německu. Dr. Budwigová učinila pozoruhodný objev. Dle ní jsou rakovinové buňky takové buňky, kterým schází na molekulární úrovni důležité nutrienty. Také zjistila, že červené krvinky u pacientů s rakovinou neobsahují tukovou složku. Toto zjištění ji dovedlo k vlastní léčebné metodě, která se ukázala být úspěšnou až v 90 % případů. Je potřeba poznamenat, že mnoho jejích pacientů s rakovinou k ní bylo odesíláno až ve 4. stadiu nemoci, kdy už za sebou měli neúspěšnou léčbu operacemi nebo ozařováním. Je dokonce možné předpokládat, že pokud by pacienti přicházeli v dřívějších stadiích nemoci a bez klasické léčby, mohla by se úspěšnost jejího léčení blížit až ke 100 %.
Doktorka Budwigová zjistila, že zatímco nenasycené mastné kyseliny (nazývané souhrnně omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo PUFA omega-3, jejich společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě, počítáno od koncového methylu) jsou lidskému organismu nesmírně prospěšné, takzvané saturované neboli hydrogenované tuky (obsažené dnes například především v údajně „zdravých“ margarínech) našemu zdraví naopak intenzivně škodí. A objevila zázračný recept: lněnýolej s mléčnou bílkovinou.
Receptů s lněným olejem je celá řada. Lněnýolej není vhodné nikterak tepelně upravovat. Použití je možné ve studené kuchyni, kde je výborný do salátů a jako ochucovadlo, například na brambory s tvarohem.
Tato dieta protirakovině vyžaduje radikální změnu životního stylu, ale to vyžaduje i medicínská chemoterapie. Základním a jediným jídlem je strava bez rafinovaných cukrů, žádné živočišné bílkoviny s výjimkou tvarohu a cottage sýra, a k tomu lněnýolej. Tuk se dobře rozpouští v jiných tucích a v těle je zpracován v játrech a v žlučníku. Když je někdo nemocný rakovinou nebo jiným zánětlivým onemocněním, tak je schopnost jater zpracovat a absorbovat tuky drasticky snížena. Cottage sýr a tvaroh jsou potraviny bohaté na bílkoviny a pokud tyto proteiny ještě smícháme se zdravým tukem - lněným olejem, tak dostaneme směs, která je rozpustná ve vodě a díky tomu již tolik nepotřebuje pomoc jater. Tuk pak může být lépe dopraven do buněk i u nemocných lidí rakovinou. Metoda léčby rakoviny tvarohem je založena na nasycených mastných kyselinách omega 3, které mají protizánětlivé účinky díky procesu, který okysličuje buňky a obnovuje zdraví na buněčné úrovni.
Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.
V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.
Lněnýolej s tvarohem je směs předepisovaná dr. J. Budwigovou jako dieta při rakovině, artritidě, roztroušené skleróze, lupénce, ekzémech, trudovitosti. Mnohokrát na Nobelovu cenu navržená lékařka uvádí, že tato základní výživná kombinace skutečně zajistí prevenci a pomáhá tělu vyléčit rakovinu. Zní to jako vtip, uzdravit se z rakoviny za pomoci tvarohu? Je to však metoda dlouhodobě prakticky i teoreticky testovaná. Na rozdíl od běžných léčebných opatření typu chemoterapie se dá říci, že léčba, kterou vynalezla dr. Budwigová, téměř nic nestojí a lze ji „praktikovat“ doma v kuchyni. A také proto ji rakovinový „průmysl smrti“ nenávidí, stejně jako nenáviděl její objevitelku, která s poctivostí vědkyně říkala věci přesně tak, jak byly, ať už se to někomu líbilo, nebo ne.
Doktorka Budwigová totiž zjistila, že zatímco nenasycené mastné kyseliny (nazývané souhrnně omega-3 nenasycené mastné kyseliny nebo PUFA omega-3; jejich společným rysem je dvojná vazba mezi uhlíky na třetím místě, počítáno od koncového methylu) jsou lidskému organismu nesmírně prospěšné, takzvané saturované neboli hydrogenované tuky (obsažené dnes například především v údajně „zdravých“ margarínech) našemu zdraví naopak intenzivně škodí.
V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Dobry den, užívám Warfarin 5, digoxin 0,125,prosim mohu užívat lněnýolej bio? Nikde jsem nenašla zprávu. Děkuji za odpověď. Marie
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lněnýolej můžete konzumovat i když užíváte Warfarin. Jedna lžíce lněného oleje obsahuje 1,26 mikrogramů vitamínu K, přičemž váš denní limit je 90 mikrogramů vitamínu K.
Lněnýolej se získává ze zralých lněných semínek lisováním za studena a obsahuje vitamíny A, skupiny B, D, E a F, nenasycené mastné kyseliny omega-3 a omega-6, lignany, fytoestrogeny a další cenné látky. Jako plodina je len známý více než 10 000 let. Zvláštností lněného oleje je šedesátiprocentní obsah alfa-linolenové kyseliny, která patří k více nenasyceným omega-3 mastným kyselinám.
Pozor, lněnýolej lze polymerizovat a tato reakce je exotermická – látka namočená v tomto oleji se může sama vznítit.
Čerstvý, chlazený a nezpracovaný lněnýolej se používá jako potravinový doplněk. Obsahuje velká množství omega-3 mastných kyselin, zvláště kyseliny α-linolenové, která může být přínosná pro omezení zánětů vedoucích k aterosklerózám, prevenci srdečních nemocí a arytmie, je důležitá pro správný vývoj dětí. Ovšem nedávné kontrolované placebo studie ukazují, že běžná konzumace oleje ze lněných semen nesnižuje riziko mrtvice, srdečních onemocnění nebo rakoviny jakkoli více než placebo. Běžný lněnýolej obsahuje 52–63 % kyseliny alfa-linolenové. Pěstitelé vyšlechtili i len jak s vyšším obsahem kyseliny alfa-linolenové (70 %), tak s velmi nízkým obsahem kyseliny alfa-linolenové (< 3 %). Americká FDA schválila pro lněnýolej s vysokým obsahem alfa-linolenové status „všeobecně považovaný za bezpečný“.
Přestože semena lnu jako taková obsahují lignany, třídu fytoestrogenů považovaných za látky s antioxidačními a protirakovinnými vlastnostmi, extrahovaný lněnýolej lignany neobsahuje, a proto nemá takové antioxidační vlastnosti. Ve skutečnosti lněnýolej snadno oxiduje, rychle proto žlukne a získává nepříjemný zápach, není-li uchováván chlazený. I v chladu má však trvanlivost jen několik týdnů. Olej s nepříjemným nebo žluklým zápachem by měl být zlikvidován. Žluklé oleje přispívají ke tvorbě volných radikálů a mohou být karcinogenní. Oxidace lněného oleje je hlavním komerčním problémem, proto lze na ochranu proti žluknutí přidávat antioxidant.
V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.
Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Podle mého názoru lněnýolej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.
Vyvarujte se produktů, jimž se říká hydrogenované umělé tuky nebo fritovaným potravinám, protože narušují proces okysličování. Červené krvinky odevzdávají v plících oxid uhličitý a nabírají kyslík. Pak jsou přepravovány v krevním oběhu k buňkám a vypustí nesený kyslík do plazmy. Takto uvolněný kyslík je k buňkám přitahován rezonancí pí-elektronové oxidace, podporované právě mastnými kyselinami. Jinak si kyslík cestu do buňky nenajde. Na elektrony bohaté mastné kyseliny mají rozhodující roli mezi „dýchacími enzymy“, což je základem buněčné oxidace. Netřeba dodávat, že rakovinové buňky jsou citlivé na kyslík.
Při jakékoliv léčbě je absolutně zakázaný cukr. Dále jsou to veškeré živočišné tuky, všechny salátové omáčky (včetně v obchodech prodávaných majonéz), veškeré druhy čerstvého masa (může obsahovat chemikálie a hormony), máslo, umělý jedlý tuk, konzervované maso a uzeniny. Konzervační prostředky blokují látkovou výměnu vyvolanou lněným olejem.
Má skvělé vyživující a regenerační účinky. Díky tomu je vhodný na suchou pleť, na eliminaci drobných šupinek i popraskanou kůži na patách. Pro jeho hojivé účinky jej bude milovat i pleť postižená lupénkou či ekzémem. Z toho stejného důvodu je výborný také na jizvy a čerstvě vzniklé strie, u kterých zdatně působí i jako prevence, a proto je vhodné jej používat na problematické partie těla v těhotenství či při náhlém nárůstu váhy. Lněnýolej je díky svým regeneračním, vyživujícím a zvláčňujícím účinkům výborný také na masáž, i když se kvůli své poměrně tmavé barvě nepoužívá nezředěný, ale spíše se míchá s dalšími rostlinnými oleji a v masážní olejové kompozici pak zastává důležitou regenerační funkci.
Lněnýolej má vyšší komedogenní stupeň 4, patří tak mezi složky, které mohou mastnější typy pleti ucpávat, avšak tato reakce je silně individuální. Proto pokud netrpíte na akné a zánětlivou pokožku, můžete lněnýolej vyzkoušet jak čistý, tak zředěný jiným rostlinným olejem dle vašeho výběru.
S velkým úspěchem se lněnýolej využívá k léčbě popálenin, popraskané pokožky a k ošetření ran, je využíván k regeneraci pokožky po ozáření a pro změkčení mozolů a kuřích ok. Významně také snižuje hladinu cholesterolu, využívá se k léčbě aterosklerózy, u vleklých zánětů žlučníku, zánětů tlustého střeva a hemoroidů.
U kurkuminu bylo prokázáno, že může být mocným nástrojem v boji protirakovině, protože pomáhá obnovovat imunitní systém, funkci, která začíná slábnout u mnoha lidí v důsledku desetiletí špatné stravy a působením faktorů životního prostředí. Kurkumin podporuje imunitní systém obnovením funkcí klíčových imunitních buněk známých jako CD4 a CD8 T buňky. Podle studie zveřejněné v časopise Biological Chemistry zvyšuje kurkumin produkci bílkovin, které jsou nutné pro buňky imunitního systému, při současném snížení bujení proteinů, které ničí buňky imunitního systému.
Kurkumin je jedna z mála známých živin, která má prokázané schopnosti výrazně snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, a bylo prokázáno, že má vliv na ukládání tuků v těle tím, že mění jejich metabolismus. Kurkumin je přírodní polyfenol se silnými antioxidačními vlastnostmi, který lze získat například z kari koření nebo doplněním koncentrovaného extraktu aktivních kurkuminoidů.
Postup: Nakrájíme ředkvičky na kolečka, rajčátka na půlky či čtvrtky, česnek nadrobno, mozzarellu na kostičky, zelí na drobnější nudličky. Pak přidáme mrkev nastrouhanou na větším struhadle, trochu naklíčené fazole mungo, šťávu z citronu, lněnýolej a vše promícháme, na závěr vmícháme saláty. Pokud nemáte MIX, použijte natrhaný ledový salát. Lze konzumovat se dvěma volskými oky, celozrnným chlebem nebo dalamánkem.
Doporučení: Lněné oleje účinkují nejlépe s bílkovinou. Je možné je používat v pokrmech sladkých i slaných. Fantazii se meze nekladou.
Omega-3 mastné kyseliny mají vliv na rozvoj mozku u plodu i u nemluvňat po jejich narození. Je tedy vhodné, aby těhotné a kojící ženy konzumovaly tyto mastné kyseliny v odpovídajícím množství.
Éterický olej Geranium se vyrábí průmyslově. Tento olej má antidepresivní, léčivé a deodorační účinky, používá se proti plísním, zaceluje rány, působí proti akné a dermatitidě, používá se rovněž na popáleniny a proti parazitům.