Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

LÉK NA PRASKLÉ KOUTKY

OBSAH

Prasklé koutky – čeho je nedostatek

Prasklé koutky vznikají z nedostatku železa a vitamínu B. Proto by mělo dojít k doplnění těchto chybějících prvků. Nejlepší cesta je skrze potraviny, ale to neznamená, že nemůžete vyzkoušet i lékárenské doplňky. Většinou pomohou. Prasklý koutek může být způsoben i nedostatkem zinku.

Zdroj: Prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi POPRASKANE KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dáša.

Kromě nedostatku vitamínu B mohou být popraskané koutky následkem kvasinkové infekce, tak zvané kandidozy anebo mohou ukazovat také na nedostatek železa v těle. Jako léčbu popraskaných koutků od kvasinek můžete zkusit přírodní Colostrum www.zbozi-kosmetika.… a k tomu nějaká probiotika. Neuškodí ani zvýšit příjem železa, které obsahují vnitřnosti, luštěniny, případně kapky s železem, k dostání v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zezulka.

Už to zase začíná - vloni jsem trpěla na popraskané koutky od podzimu do jara, prostě když se ochladilo! A teď už zase. Lidičky, ale vyzkoušela jsem malý zázrak! Taková malá mastička od Vitelly - pasta Ictamo. Do dvou dnů mám koutky úplně zdravé!!!

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky

Prasklé koutky po pití alkoholu

Jakmile dojde k popraskání koutků po konzumaci alkoholu, doporučuje se snížení jeho konzumace.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

mam dotaz praskají mně oční koutky a okolo očí mne svědí a zároven pálí zarudlá pokožka nevíte někdo co s tím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, praskání očních koutků a svědění a pálení pokožky kolem očí je jasný projev alergie. Klidně by to mohla být alergie na některý pleťový krém nebo makeup, či čistící mléko. Někdy takto oči reagují i na náhlé změny teplot okolního vzduchu. Pokud můžete, navštivte očního, ať se na to podívá a v případě, že jde o alergii, tak ať případně předepíše akutně Maxitrol, popřípadě na delší dobu Zaditen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční koutky

Prasklé koutky úst

Mokvavé ústní koutky sice častěji trápí děti než dospělé, ale v podstatě se s tímto problémem můžete setkat v jakémkoli věku. Projevují se obvykle jako bolestivé trhlinky až drobné macerace v koutcích úst. Dochází při tom nejprve k zarudnutí místa a následně k mokvání kůže, kde se potom vytvoří drobné prasklinky a ragády, které bývají překryty stroupky s kousíčky v barvě medu.

Prasklé koutky fotky

Zde můžete vidět, jak vypadají prasklé koutky.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽILKY A JEJICH LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívám GODASAL 100 V POLEDNE 1 tabletu.Ráno beru Rutin 50mg doplněk na žíly
na nohách se mi začaly tvořit metličky a žilky.Mám také křečové žíly.
prosím poradit co mohu užívat aby se mi zlepšily moje metličky na nohách.
Děkuji s pozdravem A.Kuchařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anežka.

poradí mi někdo

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a jejich léčba

Popraskané koutky úst – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět popraskané koutky úst.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK STOJÍ SLEPENÍ PRASKLE HORNÍ ZUBNÍ NÁHRADY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiráček Vl..

Kolik zaplatím za opravu prasklé horní náhrady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cena za opravu prasklé náhrady je závislá na míře poškození. Ale cena bude vždy nižší než je výroba nové náhrady, která by byla potřeba v případě podomácku slepené náhrady pomocí vteřinového lepidla. Proč? Protože po domácku slepená zubní náhrada nikdy nebude mít takovou pevnost a brzy praskne znovu. Navíc zbytky lepidla poškodí hrany podél praskliny a to znemožní její svaření v zubní laboratoři a učiní náhradu neopravitelnou. Přesnou cenu za opravu zjistíte jedině po poradě se zubním lékařem v zubní ordinaci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní protézy jsou nejlepší a cena

Prasklé koutky úst

Jedná se o postižení ústního koutku, řidčeji jednoho, častěji obou. Začíná na přechodu sliznice v kůži jako malá, začervenalá skvrna, která má uprostřed mělkou prasklinu. Postupně se skvrna zvětšuje, červená, svědí nebo bolí, mokvá a prasklina je hlubší. Poté se ložisko pokrývá žlutou nebo červenohnědou krustou.

Zdroj: Prasklé koutky

Diskuze

V diskuzi KOUTKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan ozog.

Dobrý den ,
chci se podělit o mou zkušenost s popraskanými koutky v ústech . Stává se mi to jednou za čas (3-4 měsíce ) tak používám mast IMAZOL se 100% účinkem , dva max tři dny stačí .

Stalé zdraví přeje JO

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koutky

Prasklé koutky – příčina

Koutky obvykle popraskají při častém olizování rtů nebo ve větrném, chladném a suchém počasí. Dalším viníkem může být nedostatek živin, a to především železa, vitamínu A, C nebo vitamínů skupiny B.

Praskání koutků může být známkou plísňové infekce, jako je moniliáza (onemocnění způsobené kvasinkami candida, postihující sliznice, kůži i vnitřní orgány), která se také projevuje zarudnutím kolem popraskaného koutku. Občas koutky popraskají i v reakci na nějakou složku v novém kosmetickém výrobku.

Ale existují i další příčiny popraskaných koutků, jako je chudokrevnost, alergie, slintání během spánku (u dětí), záněty pod zubní protézou, nadměrná konzumace alkoholu nebo cukrovka či rakovina.

Zdroj: Prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÉ ŽILKY A ČERVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr blažek.

Dobrý den,mohu to mít ze sváření kovu.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano,při sváření kovů vzniká celé spektrum silného záření, které může oči takto poranit. Nejlepší léčba teď je chránit oči před ostrým světlem a nechat to přirozeně zahojit. Hojení trvá asi týden. Nejdříve odezní otok a pak i to zčervenání bělma. Příště používejte při sváření tlumící ochranné sklo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a červené oči

Prasklé koutky – čeho je to nedostatek

Na vzniku prasklých koutků se podílí nedostatek vitamínů řady B, především riboflavinu a laktoflavinu, které jsou součástí enzymů ovlivňujících metabolické pochody v organismu. Dále lze mezi příčiny bolavých koutků přiřadit také nedostatek železa a účinky některých antibiotických léků na bázi tetracyklinu.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Borax 9CH

Borax 9CH se používá na příznaky odpovídající kvasinkovému postižení sliznice úst čili na bílé skvrny na sliznici, ty mohou i krvácet a infekce je často doprovázena průjmem. Dávkování: 3x denně 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ OČÍ,HLAVNĚ KOUTKU. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Asi měsíc mi svědí oční víčka a nejvíce koutky.Co to muže být a jak to mohu léčit.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové svědění oka hlavně v koutcích může mít mnoho příčin, od alergie, přes nákazu kvasinkami, až po bakteriální infekci. Nepíšete nic o tom, jestli se dělá krusta kolem víček ráno po probuzení nebo jestli máte v očích hlen, či jestli máte oči začervenalé, takže není možné se přesně vyjádřit k účinné léčbě. Navíc účinný lék může být určen až po pečlivém vyšetření očním lékařem a s největší pravděpodobností bude na lékařský předpis. V lékárnách je volně prodejný základní desinfekční přípravek do očí OCUflash www.zbozi.cz/hledani…
OCUflash® je speciální oční roztok s přídavkem výtažku ze světlíku lékařského a je určen ke kapání do očí nebo k jejich výplachům, právě v případech svědění. Popřípadě můžete zkusit vykapat oko borovou vodou, také volně prodejnou v lékárnách www.zbozi.cz/hledani…
Pokud se toho svědění chcete zbavit rychle a natrvalo, tak doporučuji navštívit očního lékaře a poradit se s ním o možné léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční víčka která svědí a jsou nateklá

Homeopatie

Při problémech s popraskanými koutky zkuste například:

  • Sepia officinalis 15CH – používá se na rozpraskané koutky a nebolestivé praskliny.
  • Graphites 15CH – používá se, když z prasklin vytéká medově zbarvená, ale čirá tekutina, která zasychá do strupů.
  • Nitricum acidum 15CH – používá se, když jsou praskliny jakoby vyříznuté nožem, jsou velmi hluboké a bolestivé a mají tendenci krvácet.

Dávkování

Všechna výše popsaná homeopatika se podávají 3x denně v dávce 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Poradna

V naší poradně s názvem POPRASKANE OČNÍ KOUTKY KVASINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anajstol@seznam.cz.

ic mám oční koutky na očním jsem byla dvakrát a nic,mám prý jít na alergologii,alergie se neprokázala a na kožním taky nic jen mi dali ophtalmo-hydrokortison mast nezabrala a tak jsem použila ophtalmo-framykoin mast kterou mám pro psi a tak jakž takž zabírá v tom ,že sklidní to svědění,ale po všech hledáních jsem nabyla přesvědčení,že mám oslbenou imunitu a potřebuji vyčistit organismus a tak začínám detox čaj Lerox,Chlorella,B-komplex štávu z červené řepy.uvidíme a vám děkuji za rady.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jano, jestliže Vám na svědění v očích zabírá framykoin, tak nejspíše jde o bakteriální nákazu očních sliznic. Takže je třeba někde získat recept na Maxitrol, který oko okamžitě sklidní a vyhubí přemnožené bakterie. Maxitrol si do postiženého oka kapejte 6 krát denně dvě kapky pod spodní víčko. Jestliže z nějakého důvodu nemůžete jít k lékaři pro recept na Maxitrol, tak užívejte pravidelně svůj ophtalmo-framykoin 3 krát denně si aplikujte tenkou linku masti pod spodní víčko do doby než obtíže vymizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Popraskane koutky kvasinky

Prasklé koutky příčina

Příčin vzniku prasklých koutků je mnoho a často se jedná o kombinaci několika z nich. Jednak jde o příčiny místní, jednak o komplexní. Mezi lokální příčiny počítáme potom především hygienické prohřešky, agresivní složení slin, ale i nedostatečnou péči o chrup a infekce, zejména plísně. Postižené koutky svědí až k bolesti, postižení jedinci si je neustále olizují a zvlhčují, čímž nemocné místo neustále dráždí, infikují, v důsledku čehož může vzniknout zánět, který se špatně hojí a často opakuje.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

Ústní koutky – léčba

Jako u každého jiného onemocnění je primárně potřeba vyloučit závažnější onemocnění a přijít na skutečnou podstatu praskání koutků. Obecné doporučení zní: udržovat koutky suché, ale vláčné. Pokud se prokáže kvasinková infekce, je potřeba používat antimykotickou mast podle doporučení lékaře. U kvasinek je dále vhodné vyřadit ze stravy bílý cukr a bílou mouku. Z pohledu alternativní medicíny se jedná o signál překyselení organismu.

V případě, že je zdrojem problémů infekce v ústech, je nutné navštívit zubního lékaře. Dále zvyšte péči o ústní dutinu, pomohou i pravidelné dezinfekční výplachy úst.

Zdroj: Prasklé koutky

Homeopatika borax 5CH

Borax 5CH je vynikající na afty, které mají bělavou spodinu, jsou silně bolestivé a bolest je zhoršována studeným. Pacient si případně může stěžovat i na pocit hořké pachuti v ústech a suchost ústní sliznice. Dávkování: 3x denně 5 granulí.

Zdroj: Homeopatie na prasklé koutky

Hlavní příčiny popraskaných koutků úst

Popraskané a zanícené koutky úst se nejčastěji objevují u dětí a mladých dospělých, kteří slintají během spánku anebo mají ortodontická rovnátka. U starších dospělých zase proces stárnutí způsobuje kožní vrásky na rtech s povrchními nebo i hlubokými linkami, které sahají od úst až dolů k bradě. Do těchto vrásek na rtech se kapilárním efektem dostávají sliny z úst a vrásky na rtech pak trpí podobně, jako koutky. Popraskané a zanícené koutky mohou být více zřejmé v zimě, kdy je chladnější počasí a sušší vzduch. Praskání koutků úst a následné jejich olizování pro udržení jejich vlhkosti, vytváří půdu pro infekce. Jakmile jsou koutky úst popraskané nebo prasklé, tak nahromaděné sliny mohou zapříčinit vznik kvasinkové infekce. Nejběžnější kvasinkovou infekci doprovázející popraskané koutky způsobuje candida albicans.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Co způsobuje bolestivé koutky

Bolestivé koutky mají více původců.

Zdroj: Jak léčit bolestivé ústní koutky

Popraskané koutky úst foto

Fotografie, na kterých jsou vidět popraskané a zanícené koutky úst, jsou vidět tady popraskané koutky úst.

Zdroj: Časté praskání ústních koutků

Co na rozpraskané koutky

Na popraskané koutky se používají lokální preparáty a je dobré dodržovat vyváženou stravu. K místním léčivům patří taková, která zajistí vysoušení a dezinfekci mokvavých ložisek, dále bývá do organismu dodáván vitamín B a také železo, jehož případný nedostatek lékař zjistí podle krevního obrazu pacienta. V případě mykózy jsou předepisovány i protiplísňové přípravky.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP