Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KRUSTY

OBSAH

Stroupky ve vlasech u kojence

Žluté stroupky se objevují ve vlasech u miminek docela běžně, a to v novorozeneckém období. Stroupky vytvářejí někdy až souvislé krusty bez rozdílu, zda děťátko má vlasy, nebo je plešaté.

Zde můžete vidět, jak vypadají stroupky ve vlasech u miminek.

Stroupky ve vlasech miminek lze odstranit jedině častým mytím hlavy a masážemi vatou namočenou v dětském oleji. Silnější krusty je třeba důkladně promastit, proto olejíček necháme působit dvě až tři hodiny a pak strupy ve vlasech pouze sloupneme. Většinou to jde bez problémů. Pokud má ale dítě strupů hodně anebo jsou silnější, je vhodné promastit celou hlavu večer a umýt ji až ráno. Tento postup pak opakujeme dva až tři dny po sobě.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Diskuze

V diskuzi BEZBARVÁ VYRÁŽKA U 2LETEHO DÍTĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Chtěla bych se zeptat co může být za příčinu vyrážky. Syn má asi 4dny na levé straně těla (hrudník ruka, stehno) bezbarvé pupínky. Nepraskají netvoří krusty, nesvědí, jen při koupání dostanou červený nádech. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bezbarvá vyrážka u 2leteho dítěte

Krusty v krku

Tonsilové krusty (také mandlové kameny nebo tonsillolity) jsou několik milimetrů velké, mají bílo-žlutou barvu a jsou měkké až pevné konzistence a mají nepříjemný zápach. Mohou vznikat v kryptách krčních mandlí (tonsilla palatina) – nebo vzácněji na jazykových mandlích (tonsilla lingualis) – a skládají se ze zbytků potravy a uvolněných buněk sliznice. Tonsilové krusty obvykle nezpůsobují žádné příznaky a nevyžadují léčbu. Větší krusty na mandlích mohou způsobit bolest v krku nebo potíže s polykáním. Krusty na mandlích se mohou samy oddělit. Krusty na mandlích mohou být příčinou zapáchajícího dechu.

Tonsilové krusty viditelné v otvorech krypty mohou být zaměněny za fibrinové povlaky tonzilitidy (čepy). Pokud jsou však přítomny pouze krusty na mandlích nebývají doprovázeny žádnými známkami zánětu, jako je zarudnutí, otok nebo bolest v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA ODLUPUJICI SE KUZE V ZAHYBECH USI. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bezrucova.

Prosim moc o radu. Mam v zahybech usi hodne se odlupujici kuzi. Az strupy. Kdyz je odstranim pokozka mi mokva a pak se to cele znova opakuje. Nejcasteji rano. Nevim si s tim rady. Zkousela jsem to mazat mesickovou masti ale nehoji se to. Moc vas prosim o pomoc. Ke koznimu lekari se s tim stydim jit. Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kožní lékař bude to nejrychlejší řešení, jak se toho zbavit. Na pokožce uší se vám přemnožila nějaká houba, která vám způsobuje tyto krusty. Můžete zkoušet různé volně prodejné mastičky proti plísni, jako Clotrimazol nebo Canesten. Nejrychlejší ale bude, když vám lékař vezme vzorek, který nechá vyšetřit v laboratoři, z čehož zjistí o co jde a může tak zvolit účinou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha odlupujici se kuze v zahybech usi.

Léčba a odstranění mandlí

Mnoho mandlových krust, zejména těch, které nemají příznaky, nepotřebuje zvláštní léčbu. Záleží na jejich velikosti a na tom, zda vám mohou způsobit potíže.

Léčba zahrnuje:

  • Antibiotika
    Léky mohou pomoci, ale mají vedlejší účinky a nemohou napravit to, co způsobuje krusty v krku na mandlích.
  • Chirurgické odstranění
    Pokud jsou vaše mandlové krusty neobvykle velké nebo způsobují problémy, může je váš lékař odstranit.
  • Tonzilektomie
    Pokud jsou krusty na mandlích dlouhodobým problémem, možná bude třeba mandle zcela vyjmout.
  • Kryptolýza
    Tato metoda používá laser nebo radiofrekvenční hůlku k zjizvení vašich mandlí, což snižuje pravděpodobnost vzniku krust na mandlích.

Domácí léčba

Pro menší kameny můžete zkusit:

  • Seškrábnutí
    Můžete odstranit krusty na mandlích jemným seškrábnutím navlhčeným zubním kartáčkem nebo tampony.
  • Kloktadla se slanou vodu
    Kloktání teplou, slanou vodou může pomoci zmírnit bolest při tonzilitidě a pomoci odstranit tyto krusty v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Diskuze

V diskuzi INDIÁNEK RETRO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry den, my, co jeste narozeni v praveku, si pamatujeme indianky s krupavou cukrovo kakaovou polevou. Mely sve kouzlo. Indianek jsme chytili obracene, prvni jsme snedli piskot /bufler/ a az potom jsme teprve z krupave krusty vylizovali hoodne pomalu snih, protoze, vetsinou jsme na 2 ks nemeli penize a nakonec jsme pokroupali onen obal indianku. Takove mlsani bychom si s indiankem poletym cokoladou nemohli dovolit, nebot by se nam rozmazl v ruce a vetsi cast upadla na zem. Ptam se :pamatujete nekdo jak se ta krusta delala?.
Hezky den a dekuji za recept

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Dříve se protahoval Indian ve fondanu, poleva co je i teď například na venečkach. Barvila se. Tehdy se tomu říkalo fondán, hmota se nahrivala , a poté se máčel do této hmoty. Nyní se dá fondán sice koupit i v supermarketu ale je to už něco jiného.

Zdroj: diskuze Indiánek Retro

Komplikace krust v krku

Velké krusty na mandlích mohou způsobit oteklé mandle a způsobit potíže s polykáním. Tonsilové krusty mohou také někdy vyvolat infekce.

Prevence krust v krku

Lidé, kteří mají dlouhodobou tonzilitidu, mají větší pravděpodobnost vzniku krust. Jediný způsob, jak jim předejít, je nechat si odstranit mandle.

Dobré zubní návyky mohou pomoci předejít krustám na mandlích. Zuby si pravidelně čistěte kartáčkem a nití, abyste odstranili bakterie a zabránili uvíznutí těchto věcí na mandlích. Kloktání po jídle může také zabránit hromadění jídla v záhybech mandlí.

Zdroj: Krusty v krku

Diskuze

V diskuzi RADA HŘEBÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna.

Dobrý den, koupila jsem si hřebíčkový olej, protože mám podezření, že jsem se nakazila svrabem. Svědění se vyskytuje pouze v oblasti dekoltu, a v loketních jamkách s drobnými pupínky někdy až k zápěstí, ale intenzivní noční svědění se téměř nevyskytuje, tudíž se možná jedná pouze o planý poplach, ale bohužel v nejbližších dnech se kvůli zahraniční cestě nedostanu k lékaři, který by mi tu tuto skutečnost případně potvrdil nebo vyvrátil. Ráda bych alespoň prvotně předešla dalším komplikacím právě použitím hřebíčku. Prosím o zodpovězení několika otázek než začnu s aplikací ... V jakém cca poměru naředit hřebíčkem s rostlinným olejem, aby směs příliš nepodráždila pokožku? V oblasti genitálií nepociťuji žádné svědění, je přesto vhodné lehce nanést olej i do těchto míst? Mohu se tímto olejem namazat i na čele a spáncích? Je lepší ošetření provádět několik dnů po sobě? Děkuji za cenné rady.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Blanka Jelínková.

Dobrý den,

všude se dočítám, že se svrab neobjevuje ve vlasech, ale opak je pravdou, pracovala jsem v domově se zvláštním režimem pro Alzheimera u seniorů, kde je svrab nekonečný příběh, neboť opatření, která tam provádějí způsobí pouze utlumení manifestace a do 1/4 - 1/2 roku se situace opakuje = poštípaný je veškerý personál, který to tak roznáší po dosud nezasažených pacientech, ale i domů atd...
Sama jsem ho chytla 4x za sebou a vždy se ho s úspěchem zbavila sirnou mastí, neboť infektoscab je zjevně málo účinný. Chodily k nám kadeřnice, které objevily u svých zákaznic z řad nakažených klientů celé krusty po celé hlavě, ale i na obličeji, ušních boltcích atd...¨
Dotaz: čím se to likviduje na hlavě a s jakou úspěšností
děkuji za odpověď
s pozdravem Jelínková

PS: zkoušeli jsme tee-tree olejíček i hřebíčkový a jediné co to fakt likviduje je sirná mast, která je bohužel jen na předpis

Zdroj: diskuze Rada hřebíček

Příznaky

Tonsilové krusty nemusí způsobovat žádné příznaky nebo mohou způsobit zápach z úst nebo bolest při polykání.

Tonsilové krusty se vyskytují častěji u dospívajících než u dospělých nebo malých dětí. Malé mandlové krusty nezpůsobují žádné znatelné příznaky a i když jsou velké, mohou být náhodně objeveny pouze na rentgenu nebo CT.

Mezi další příznaky patří zhoršená chuť, ucpané hrdlo, záchvaty kašle a dušení.

Velké krusty mohou způsobit mnoho příznaků včetně častého zápachu z úst, který často doprovází infekci mandlí, bolest v krku, pachuť v zadní části krku, potíže s polykáním, bolest ucha a oteklé mandle. Souvislost mezi krustami a zápachem z úst se vyskytuje u pacientů s určitým typem recidivující tonzilitidy. Mezi těmi, kteří mají špatný dech, mělo 75 % z nich krusty na mandlích, zatímco pouze 6 % lidí s normálním dechem mělo mandle zasažené krustami. Dalším častým příznakem je také pocit cizího tělesa v zadní části krku. Jakoby byly nějaké hrbolky vzadu na jazyku.

Zdroj: Krusty v krku

Fotografie krust v kru

Zde si můžete prohlédnout fotografie, na kterých je vidět krusta v krku.

Zdroj: Krusty v krku

Příznaky svědění uší

Symptom svědění uší může být spojený s dalšími příznaky (často záleží na příčině):

  • krusty (strup) nebo šupiny na vnější straně ucha;
  • přítomnost vyrážky a zarudnutí;
  • hnisavý nebo vodnatý výtok z uší;
  • zčervenání a otok ucha;
  • ucho může být teplé na dotek;
  • může se objevit i bolest ucha;
  • kýchání, rýma, oteklé oči, mírné až střední horečky.

Zdroj: Co znamená svědění v uších

Použití a dávkování

Přípravek mohou používat dospělí, mladiství i děti od 1 roku, lze ho aplikovat i v období těhotenství a kojení.

Vždy používejte tento přípravek přesně podle pokynů lékaře nebo lékárníka. Pokud si nejste jistí, poraďte se s lékařem nebo lékárníkem.

Postižená místa se nejprve dobře očistí a poté zasypou přiměřeným množstvím přípravku. Pokud lékař neurčí jinak, zásyp se používá 1–2krát denně. Při hnisavé sekreci a tvorbě krust je nutné krusty před aplikací odstranit.

Přípravek se obvykle nanáší na postižené místo do zhojení.

Velikosti balení: 2 g, 5 g, 20 g.

Na trhu nemusí být všechny velikosti balení.

Zdroj: Framykoin na hemoroidy

Projevy svrabu u králíků

Králičí svrab způsobuje krustózní zánět zevního zvukovodu králíků. Krusty postupně vyplňují prostor zvukovodu. Struktura uší vykazuje obecné příznaky zánětlivého procesu. Onemocnění je doprovázeno silným svěděním a mokvavým procesem. U králíků se tak často projevují příznaky sníženého apetitu a hubnutí, což jen zhoršuje nepříznivý stav. V neléčených případech se léze šíří dál po těle králíka. V neléčených případech dochází až k úhynu zvířete v důsledku celkového vyčerpání anebo sekundární bakteriální infekce. Při proliferaci patologických změn v uších může dojít k poškození nižších etáží ucha a tím k neurologickým poruchám (torticollis), či dokonce k nekróze ušních boltců a k jejich odpadnutí.

Zde můžete vidět, jak vypadá králičí svrab.

Zdroj: Projevy svrabu

Péče o nosní sliznici

Při příliš suchém vzduchu, klimatizaci nebo dlouhodobější rýmě dochází k zahušťování hlenů. Tvoří se suché krusty a šupiny a častý je také pocit sucha v nose i krku. Velmi nepříjemná je i takzvaná zadní rýma, která bývá příčinou bolestí hlavy, dutin a zhoršení sluchu. K zvlhčování a oplachování sliznice doporučujeme roztoky mořské vody, které jsou označeny jako izotonické. Hypertonická mořská voda má výraznější účinek na oteklou sliznici a ucpaný nos. Součástí sprejů a mastí, které jsou určeny pro péči o sliznici nosu, jsou také látky s hojivým účinkem (bisabolol, dexpanthenol) nebo protialergickým působením (hořčík). Pečujte pravidelně o svůj nos a snížíte tak riziko toho, že se vám rýma bude opakovaně vracet.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Časové fáze vývoje oparu

Herpes simplex (opar na rtu, genitální opar)

Průměrná inkubační doba pro počáteční herpetickou infekci je 4 dny (rozmezí 2 až 12) po expozici. Vezikuly se zlomí a zanechají bolestivé vředy, které se mohou hojit dva až čtyři týdny po počáteční herpetické infekci. Pociťování těchto příznaků se označuje jako první „vypuknutí“ herpesu nebo epizoda.

Virus zůstává nadále v těle a čeká na další vzplanutí. Budoucí opary (léze) pak obvykle trvají týden až 10 dní. Nejčastěji se vyskytují na rtech, jazyku, patře úst nebo dásních. Prvními příznaky bývá bolestivost místa s budoucím oparem. Vředy se nejprve objevují jako puchýře naplněné tekutinou, které prasknou po dni nebo 2.

Doba nakažlivosti: od erupce oparu až po vznik krusty.

Herpes zoster (pásový opar)

Herpes zoster je infekce, která vzniká, když se virus planých neštovic varicella-zoster reaktivuje ze svého latentního stavu v zadním dorzálním kořenovém ganglionu. Symptomy obvykle začínají bolestí podél postiženého dermatomu, po které během 2 až 3 dnů následuje vezikulární erupce, která je obvykle vizuálním důkazem pásového oparu. Někde mezi jedním až pěti dny po brnění nebo pálení na kůži se objeví červená vyrážka. O několik dní později se vyrážka změní na puchýře naplněné tekutinou. Přibližně jeden týden až 10 dní poté puchýře zaschnou a vytvoří se na nich krusta. O pár týdnů později se strupy uvolní.

Doba nakažlivosti: od erupce pásového oparu až po vznik krusty.

Zdroj: Může se s oparem do sauny?

Jak vypadá svrab u člověka

Za svrabem stojí samička parazita jménem zákožka svrabová, latinsky Sarcoptes scabiei. V lidské pokožce vytváří chodbičky, ve kterých klade vajíčka a kálí. Svrab je přenosné onemocnění, které se rozvíjí v horších hygienických podmínkách. Parazit se přenáší kožním kontaktem, kontaktem s kontaminovaným předmětem, a dokonce pohlavním stykem. Nakažení se projeví během čtyř až šesti týdnů. V Čechách je svrab v současnosti nejčastějším parazitárním onemocněním. Postižený musí také počítat s tím, že svrab je dermatolog povinen nahlásit na hygienickou stanici.

Přibližně za čtyři až šest týdnů od nakažení se může objevit vyrážka mezi prsty, na hýždích, na prsou nebo v oblasti genitálií. Velmi výjimečně se objevuje na hlavě a v obličeji. Vyrážka se projevuje jako našedivělé nebo narůžovělé pupínky, které se podobají kousnutí komára, a také jako chodbičky. Toto onemocnění kůže navíc provází nepříjemné svědění, které je výsledkem imunitní reakce organismu na antigeny zákožky a které se objevuje nejčastěji v noci, kdy je člověk zachumlaný pod peřinou (teplo totiž zákožce dělá moc dobře). Pokud si nemocný postižená místa škrábe, což je obvyklá reakce na nepříjemné svědění, vznikají strupy. V horším případě rozškrábaná vyrážka začne hnisat. Jestliže má postižený sníženou imunitu (různá imunitní onemocnění, rakovinové zhoubné nádory nebo HIV), může se u něj objevit svrab norský, který vytváří silné krusty na kůži. Tyto krusty sice nesvrbí, ale obsahují mnoho tisícovek parazitů. Svrab norský je složitě léčitelný, protože léčivá mast špatně proniká právě přes silnou krustu.

Abyste si uměli představit, jak vypadá svrab u člověka, prohlédněte si tuto fotogalerii.

Zdroj: Jak poznat svrab

Použití

Framykoin obsahuje lanolin (tuk z ovčí vlny) a cetylalkohol. Tyto pomocné látky mohou způsobit místní kožní reakce, například povrchové zánětlivé onemocnění kůže nazývané kontaktní dermatitida.

Léčivými látkami jsou bacitracinum zincicum 2 500 m. j. a neomycini sulfas 52 mg (což odpovídá neomycinum 1 000 m. j./33 mg) v 10 g masti.

Pomocnými látkami jsou bílá vazelína, cetylalkohol, bílý vosk, tuk z ovčí vlny (lanolin), tvrdý parafin.

Framykoin se nanáší dospělým i dětem od novorozeneckého věku v malém množství 1–3krát denně na postižená místa do vyhojení. Při hnisání a tvorbě krust je nutné krusty odstranit podle postupu doporučeného lékařem. Podle potřeby je možné ošetřené místo překrýt lehkým vzdušným obvazem.

Uchovávejte tento přípravek mimo dohled a dosah dětí. Nepoužívejte jej po uplynutí doby použitelnosti uvedené na krabičce a tubě za „EXP:“. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Uchovávejte do 25 °C. Nevyhazujte do odpadních vod nebo domácího odpadu. Zeptejte se svého lékárníka, jak naložit s přípravky, které již nepoužíváte. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Zdroj: Framykoin na hemeroidy

Léčení svrabu

Léčba svrabu zahrnuje likvidaci parazitů, zhojení kožních lézí a dále zavedení hygienických opatření, která mají za úkol zamezit dalšímu šíření parazita. Léčba není jednoduchá a je potřeba ji důsledně dodržovat.

Léčba se provádí lokálně koupelemi nebo celkově podáváním antiparazitik. Při lokální terapii je nutné nejprve ostříhat srst, dále pomocí léčebného šamponu důkladně omýt krusty a pak aplikovat léčebný preparát (Ectodex). Zvíře se koupe 1x týdně několik týdnů po sobě. Tyto koupele jsou poměrně účinné, ale vzhledem k jedovatosti přípravku a náročnosti na manipulaci v praxi se často upřednostňuje celková terapie.

V současné době se hojně používá preparát, který je účinný i proti blechám (Stronghold), ten se aplikuje stejně jako jiná antiparazitika na kůži mezi lopatky. Po vstřebání se dostává do krve a tam se účinná hladina udržuje 30 dní. Je zapotřebí alespoň dvou aplikací. Léčbu by měl vždy indikovat veterinární lékař a přípravky by se měly používat pouze dle jeho pokynů. Co se týče prostředí, ve kterém pes pobýval, je vhodné je důkladně vydezinfikovat.

Zdroj: Svrab u psa

Léčení svrabu u zvířat

Léčba svrabu zahrnuje likvidaci parazitů, zhojení kožních lézí a dále zavedení hygienických opatření, která mají za úkol zamezit dalšímu šíření parazita. Léčba není jednoduchá a je potřeba ji vždy důsledně dodržovat.

Léčba se provádí lokálně koupelemi nebo celkově podáváním antiparazitik. Při lokální terapii je třeba nejprve ostříhat srst, pomocí léčebného šamponu důkladně omýt krusty a pak aplikovat léčebný preparát Ectodex. Zvíře se koupe 1x týdně několik týdnů po sobě. Tyto koupele jsou poměrně účinné, ale vzhledem k jedovatosti přípravku a náročnosti na manipulaci v praxi se často upřednostňuje celková terapie. V současné době se hojně používá preparát, který je účinný i proti blechám (Stronghold), ten se aplikuje stejně jako jiná antiparazitika na kůži mezi lopatky. Po vstřebání se dostává do krve a tam se účinná hladina udržuje 30 dní. Je zapotřebí alespoň dvou aplikací. Léčbu by měl vždy indikovat veterinární lékař a přípravky by se měly používat pouze dle jeho pokynů. Co se týče prostředí, ve kterém pes pobýval, je vhodné jej důkladně vydezinfikovat.

Zdroj: Svrab u zvířat


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP