Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KOUTY

OBSAH

Rady a triky jak zamaskovat kouty

Kouty ve vlasech nejsou žádná hrůza, dají se v pohodě zamaskovat dobrým střihem a vhodným účesem (nenosit culíky a vlasy stažené z čela a podobně). U mužů je vhodný velmi krátký sestřih, v dnešní době je navíc moderní mít holou hlavu. Někteří muži tento problém řeší takzvanou přehazovačkou, kterou si zakrývají pleš. Problém nastává, když zafouká vítr a vlasy se postaví, pak je tento způsob maskování spíše groteskní.

Kouty ve vlasech u žen foto.

Kouty ve vlasech u mužů foto.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Střihy vlasů pro muže s kouty

Najít vhodný účes pro muže s kouty je velmi problematické. Muži se nechtějí vzdát svých vlasů, a tak vymýšlejí různé vlasové kreace, jež vypadají někdy až komicky. Podívejte se například na Donalda Trumpa...

Pokud kouty nejsou příliš výrazné, lze použít sestřih, při němž se vlasy po stranách vystříhají na 5 mm. Nechá se jen takzvaný pruh uprostřed, který se stříháním plynule napojí na vystříhané boky. Stejný postup se pak zopakuje i vzadu na hlavě, kde pruh přechází do špičky.

Slušivý je též velmi krátký sestřih, kdy se uprostřed hlavy ponechá trochu delší sestříhaný pruh (jako na kohouta). Vlasy u koutů jsou trošku delší než ostatní vlasy. Konkrétně se vlasy stříhají strojkem na 3 délky (6 mm, 9 mm a 21 mm) doztracena. Účes vypadá svěže, vlasy se mohou upravit pomocí gelu nebo nechat volně. Vzadu jsou pak vystříhané do špičky.

Pokud má muž vlasů méně a kouty jsou výrazné, je lepší ostříhat vlasy dohola. Lépe totiž vypadá pěkná holá hlava než přehazovačky, jejichž nejlepším přítelem je lak na vlasy a nejhorším vítr. Ty pak nejen ve větrném počasí budí pozornost kolemjdoucích.

Zde můžete vidět účesy pro muže s kouty.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Poradna

V naší poradně s názvem VÝPIS Z KATASTRU NEMOVITOSTÍ PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Olšrová.

Dobrý den, žádám tímto o výpis z katastru nemovitostí Praha 4 Krč parcela 1052/51 č.p. 1210 LV 1925 . Potřebovala bych to 2x ověřené úhradu provedu převodem děkuji. Mgr. Marta Olšrová 747 21 Kravaře- Kouty ul Záhumenní č.400/58 mobil 722695317 a pevná linka 553671336 Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Výpis z katastru nemovitostí nejde takto objednat. Musíte vyhledat nejbližší Check Point a tam dostanete ověřený výpis. Check Point bývá na poštách a místních úřadech. Když zavoláte na váš místní úřad (městský nebo obecní), tak vám řeknou, kde je nejbližší Check Point.

Zdroj: diskuze List vlastnictví podle jména

Vlasové kouty

Příčin, proč mužům padají vlasy, je mnoho. Může se jednat například o způsob stravování, hormonální vlivy, psychickou (ne)pohodu daného člověka, stresové situace, různá onemocnění kůže, nadměrné slunění, ale také o stárnutí a z velké části o vrozené dispozice. Mezi další důvody vypadávání vlasů patří úrazy, popáleniny, traumata a podobně. Nadměrné padání vlasů (či dokonce pleš) může mnoha mužům způsobit psychické problémy (mimo jiné ztráta sebevědomí) a rovněž může vést ke společenskému ponižování. Problémy s řídnutím nebo vypadáváním vlasů mají jak muži, tak i přibližně pětina žen.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Diskuze

V diskuzi TRANSPLANTACE ANO NEBO NE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniel.

ahoj už asi 2roky mě trápí problém s padáním vlasu na zacatku to byli jen takove kouty ale ted se my zacalo delat dost hrozne kolecko a pritom mi je sotva po 40 let...skousel sem uz sampony masticky bilinky a nic nepomaha a uvazuju nad transplantaci tak bych se chtel zeptat jestli tu ma z vas nekdo zkusenosti predem dekuji za odpověd daniel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Ahoj, taky s tím mám problém. Trápí mě to už asi 3 roky, ale letos jsem se konečně odhodlal. Na nějakém fóru jsem viděl info o www.newhair.cz měli vánoční akci a nabízeli transplantaci se slevou, tak jsem se odhodlal. Taky jsem zkoušel všechny balzámy, mastičky, masky apod ale už jsem to vzdal - nezabralo nic. Takže jsem se rozhodl pro transplantaci, už jsem podstoupil první konzultaci. Všechno bylo v pořádku a v únoru mám termín.

Zdroj: diskuze Transplantace ano nebo ne ?

Transplantace vlasů

Problém řídnoucí kštice je možné v dnešní moderní době vyřešit transplantací vlasů. Jedná-li se o rekonstrukční zákrok, tedy o transplantaci vlasů po určitých zdravotních problémech nebo úrazech, může zákrok uhradit zdravotní pojišťovna. V případě, že si vlasy necháte transplantovat z estetických důvodů, hradíte zákrok z vlastních finančních zdrojů.

V současné době existuje mnoho metod vlasových transplantací. K nejpoužívanějším metodám se řadí: metoda transplantace vlasů FUT (Follicular Unit Hair Transplantation), metoda transplantace vlasů FUE (Follicular Unit Extraction), metoda nastřelování vlasů, metoda transplantace vlasů GHO.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Diskuze

V diskuzi HOLÁ MÍSTA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den je mi 20let a chtěl jsem se zeptat začali se mi ve vlasech dělat málá holá místěčka kde mi nerostou vlasy takový jsou to mála místa a dělají se mi na přední časti hlavy nevíte čím by to mohlo být vlivem stresu nebo nedostatku vitamínu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Láďa.

Jsem student a nedávno jsem si všiml, že mi taky nadměrně vypadávají vlasy a začínají se tvořit kouty nad čelem. Otec trpí na genetickou alopecii. Já jsem se s tím ale nechtěl smířit! Hledal jsem na internetu všechny dostupné informace a řešení. Nejvíce mě oslovily přírodní produkty značky Marbo. Objednal jsem si celou sadu - Aktivátor, Tonikum i Šampon, a mohu říci, že Marbo na vlasy je skvělé, protože vlasy mi po něm už nevypadávají. Pokračuji v používání těchto produktů dále, protože po čtyřech měsících mi v oblastech nad čelem začaly vyrůstat nové, zatím velmi jemné vlasy. Tak snad ti to pomůže taky.

Zdroj: diskuze Holá místa ve vlasech

Muži s kouty

Zvýšené padání vlasů a tvorba pleše trápí velké procento mužů. Ne každý má však hezký tvar hlavy či je ochoten se smířit s kraťoučkým sestřihem, proto se hledají různá řešení tohoto problému. Kouty ve vlasech se vyskytují mnohem více u mužů než u žen.

K nejčastějším příčinám se řadí:

  • genetické dispozice k tvorbě lysin, koutů nebo pleše;
  • genetické předpoklady ke ztrátě vlasů nad čelem a na temeni hlavy (tento problém postihuje převážně velmi mladé muže ve věku kolem 25 let);
  • dědičná choroba alopecia androgenetica (mužská holohlavost);
  • stárnutí (s ním souvisí vypadávání, řídnutí, šedivění a zhoršování kvality vlasů);
  • mužský hormon testosteron (vysoká hladina tohoto hormonu způsobuje oslabení vlasových folikulů, jejich kratší dobu růstu a vypadávání);
  • lupy (lupy na pokožce mohou zapříčinit nadměrné vysušování kůže a porušovat vlasové kořínky, v důsledku čehož začnou vlasy padat);
  • časté nošení pokrývek hlavy (čepic, šátků, klobouků, helem a podobně);
  • znečistěné ovzduší (bary, hospody, emise);
  • nevhodné stravování (nedostatek živin a minerálních látek);
  • stres;
  • vážná onemocnění;
  • dlouhodobé užívání určitých léků.

Zde můžete vidět, jak vypadají kouty ve vlasech.

Jestliže vám denně vypadne 25–60 vlasů, nemusíte se ničeho obávat, neboť je to jev úplně běžný. Pokud je však počet vyšší, jedná se již o nadměrné padání vlasů. Řídnutí vlasů se může projevit už v mládí, ale nebývá to časté. Většinou se první příznaky objevují až po třicátém roce věku, přičemž u každého muže je to velmi individuální. Vyzkoušíte-li všechny možné vlasové tipy a triky, které mají zabránit vypadávání vlasů, a přesto vlasy ztrácíte dál, navštivte dermatologa a poraďte se o dalších možnostech, jak problém řešit.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Aglaonema čínská

V létě se objevuje něžné květenství v podobě bílých nebo žlutých toulců. Když květy odkvetou, mohou z nich vzniknout červené bobule, které jsou jedovaté. Typický je hustý trs řapíkatých listů s eliptickou čepelí. Barva listů je zelená se světle stříbrnou kresbou. Roste dobře v polostínu a u severního okna. Výška rostliny je do 40 cm.

Aglaonema čínská je rostlina přímo předurčená pro tmavší pokoje, nejasné kouty a pochmurné interiéry. Snáší polostín i severní okno pokoje. Miluje vyšší vzdušnou vlhkost, je tedy třeba ji rosit nebo pěstovat v misce s vlhkými kamínky. Pěstujte v teple, minimální teplota musí být 15 °C. Zalévejte mírně a před další zálivkou nechte substrát proschnout.

Zdroj: Aglaonema

Podpůrná léčba proti vypadávání vlasů

Na kouty ve vlasech a pro podporu růstu zdravých a silných vlasů je nezbytné užívat některé vitamíny. Jsou to rybí tuk, vitamín D (v létě stačí jen slunění), vitamín F, vitamín K, vitamín P, vitamín PP a zinek v doporučených dávkách od výrobce. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro optimální růst vlasů a posílení kořínků vlasů. Dále je třeba konzumovat více zdravých bílkovin. Potraviny bohaté na bílkoviny jsou maso, vejce, tvaroh a hlavně hydrolyzovaná syrovátka, která se prodává v prášku. Hydrolyzovaná syrovátka se nejlépe hodí jako koktejl těsně před spaním. Osvědčená hydrolyzovaná syrovátka je od firmy Extrifit s názvem Long 80. Pro růst vlasů je také nezbytný přísun čisté vody, proto pijte 3 až 4 litry vody denně.

Zdroj: Kefír proti vypadávání vlasů

Nastřelování vlasů

Metoda transplantace vlasů nastřelováním jako taková neexistuje, přesto se o nastřelování hovoří jako o transplantaci vlasů, při níž je „nastřelena“ vlasová cibulka do místa, kde již vlasy nerostou. Výsledek této transplantační techniky působí také velmi přirozeně.

Popis nastřelování vlasů: Z týlní oblasti, jež obsahuje zdravé vlasy, se odeberou plošky vlasů, ze kterých se připraví jednotlivé štěpy a ty se poté po jednom nastřelují do míst, kde si pacient přeje mít znovu vlasy. Tato prázdná nebo prořídlá místa jsou vyplněna připravenými štěpy a čeká se na výsledek nastřelení. První vlasy většinou vypadnou, další již rostou jako vlasy zdravé. Nastřelené vlasy mají stejné vlastnosti, jako měly vlasy v místě odběru, to znamená, že na novém místě začnou znovu růst a nevypadávají. V některých případech je nutno nastřelování vlasů opakovat, aby se dosáhlo požadovaného výsledku.

Výhody nastřelování vlasů: Přirozená metoda transplantace vlasů; samotný zákrok není příliš bolestivý, může vás po něm jen mírně bolet hlava.

Nevýhody nastřelování vlasů: Po zákroku mohou vznikat na obličeji modřiny, které však poměrně rychle vymizí.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje je široký v čele a u lícních kostí a naopak velice úzký v oblasti čelisti. Někdy se mu říká také tvar obráceného trojúhelníku. Část obličeje od spánku k čelisti a bradě se zužuje pod výrazným úhlem. Srdcovitý obličej je symetrický jen v podélné ose. Na čele může být rovný (jako u obráceného trojúhelníku), ale také klenutý tak, jak je tomu u srdce. V tomto případě jsou kouty výraznější a holé bez vlasů, zatímco část uprostřed čela je s vlasy.

Tipy – účesy pro ženy

Obličej tohoto typu je vzácný a má svoje zvláštní kouzlo. Upřednostňujte účesy, které vytvářejí objem kolem spodní části obličeje. Ať už jsou vaše vlasy jakékoliv, husté či jemné, vyvarujte se příliš dlouhých vlasů. Deset centimetrů pod úrovní ramen bohatě stačí.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Srdcovému typu vyhovují účesy střední délky. Pokud však fandíte spíše kratším, nevadí, stačí k nim nosit strniště či kratší vousy, které vyrovnají tvar obličeje.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Transplantace vlasů

Transplantace vlasů se dělí na tři části. V první etapě vás čeká odběr vlasových štěpů. V druhé části si lékař připraví lůžka (dírky) pro nové implantované štěpy. Implantační otvory jsou stejně velké jako odběrová jehla. Štěpy přesně kopírují tvar a rozměry dírek, do kterých jsou implantovány. Třetí krok obsahuje samotnou implantaci štěpů do připravených lůžek pomocí speciálního nástavce. Zákrok je zcela bezbolestný. Jediný nepříjemný pocit může pacientovi působit aplikace lokální anestezie. Pokud vám budou ranky na hlavě krvácet, přiložte na ně kousek čisté gázy nebo kapesníku. Vzniklé stroupky nikdy nestrhávejte, ale nechte je samovolně odpadnout. Důležité také je vyhýbat se po zákroku pití alkoholu a až na dva týdny omezit zvýšenou fyzickou námahu (sport, náročná práce). Je normální, když vám po 2–8 týdnech část transplantovaných vlasů vypadne. Za 2–3 měsíce však začnou růst vlasy nové. Transplantace vlasů pomocí přístroje Punch hair matic je ideální volbou pro navrácení bujné kštice na vaši hlavu. Je to v podstatě jediná možnost, kdy jsou nové vlasy opravdu přirozené.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Metoda transplantace vlasů FUE

Metoda transplantace vlasů FUE (Follicular Unit Extraction) se vyvinula z vlasové transplantační metody FUT. Tato transplantační metoda přináší rovněž velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů.

Popis transplantace vlasů metodou FUE: Metoda FUE se provádí tak, že se odeberou malé kruhové plošky o průměru 1 mm a tyto folikulární jednotky vlasů jsou pak rovnou transplantovány do míst, která již zplešatěla nebo značně prořídla. Při odběru zdravých vlasových jednotek vzniknou malé ranky, které se velmi rychle hojí.

Výhody metody FUE: Při odběru nevzniká velká jizva jako při metodě FUT; odebraná tkáň nemusí být pracně rozdělována na jednotlivé mikroštěpy jako u metody FUT; je možná i transplantace ochlupení; její použití je vhodné i pro menší transplantační zákroky.

Nevýhody metody FUE: Jedná se o velice náročnou metodu transplantace; při odběru může dojít k poničení velkého množství vlasových kořínků; vyholení plochy pro odběr vlasových štěpů; obrovský počet drobných ranek po odběru místo jedné velké plochy jako u metody FUT; kvůli poničeným folikulům dochází po transplantaci k větším ztrátám vlasů; touto metodou lze odebrat menší množství štěpů než metodou FUT; jedná se o finančně nákladnější metodu.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Vypadávání vlasů

Vlasy vyrostou za měsíc v průměru až o jeden centimetr, není to ale pravidlo, vlasy mohou růst individuálně o něco pomaleji nebo rychleji. Celkově trvá růst vlasu od dvou do sedmi let.

Jestliže se však již déle domníváte, že vaše vlasy vypadávají podstatně více, než by měly, příčiny mohou být různé. Nejčastější příčinou jsou hormonální změny – způsobené například poruchou štítné žlázy, ale i nerovnováhou estrogenu nebo testosteronu, které v nadměrném množství mohou vlasovým kořínkům škodit. Nadměrné vypadávání vlasů může způsobovat i hormonální antikoncepce. Jestliže problémy s vypadáváním vlasů pramení z nějaké hormonální nerovnováhy, lze tento stav hormonální léčbou i upravit a navrátit spolehlivě do normálu.

Existuje však ještě mnoho dalších příčin těchto obtíží, jako je například velký stres, špatný krevní oběh, špatná strava, nedostatek určitých vitamínů, některé druhy léků, které mají vedlejší účinky způsobující úbytek vlasů. Pokud je příčina vypadávání vlasů způsobena léky, nahrazují se léky jinými, které už tyto neblahé účinky nemají. Problémy s padáním vlasů mají často také dívky trpící mentální anorexií nebo osoby s náhlou změnou váhy. Všechny příznaky a obtíže je samozřejmě vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem, který provede krevní testy nebo odebere vzorek kůže a případně doporučí další řešení.

Trápení s vlasy mají také lidé trpící cukrovkou nebo lupénkou a občas se tento problém vyskytne u žen, které jsou těsně po porodu, ale tento stav bývá pouze přechodný.

Vypadávání vlasů může být také dědičné – a nejčastěji se projevuje u mužů zejména začínající „pleší“, která nesouvisí se stářím muže, a postihováni jsou i muži velmi mladí (kouty, lysinky, kolečko vzadu na hlavě). U žen se dědičné vypadávání vlasů projevuje spíše zhoršením kvality vlasů nebo jejich celkovým prořídnutím, ale ani to není pravidlem. I u žen se mohou vyskytnout lysinky, kouty, nebo jiné příznaky, které se popisují jako spíše „mužské“. Někdy se také stává, že se kvalita vlasů zhorší následkem používání špatné vlasové kosmetiky, proto je dobré se o vhodnosti těchto jednotlivých kosmetických přípravků poradit s odborníkem – nejlépe dermatologem, nebo nahradit chemické přípravky přírodní kosmetikou a přírodními barvami na vlasy.

Zdroj: Podpora růstu vlasů

Řídnutí a vypadávání vlasů

Jednou z nejčastějších a bohužel i neovlivnitelných příčin řídnutí a nadměrného vypadávání vlasů je genetická výbava. Jestliže vaše rodiče nebo prarodiče trápí problémy s vypadáváním vlasů a jejich řídnutím, je velmi pravděpodobné, že stejné problémy dříve či později budou trápit i vás. Také vnější agresivní vlivy, jako je znečištění životního prostředí v podobě prachu či smogu, negativně ovlivňují kvalitu vlasového stonku. Dnešní uspěchaný životní styl spolu s každodenním stresem vedou k dlouhodobým problémům s vypadáváním vlasů. Pravidelná a správná životospráva minimalizuje vypadávání vlasů a posiluje nejen růst, ale také sílu a lesk vlasů. Také pravidelnou masáží lze zlepšit prokrvení vlasové pokožky a stimulovat růst vlasů. Například pomocí čistého přírodního kokosového oleje docílíte silnějších a lesklejších vlasů. Pro důkladné ošetření je možné olej nejprve trochu zahřát a následně vmasírovat jemnými krouživými pohyby do vlasové pokožky. Kromě kokosového oleje můžete také použít olivový, jojobový či mandlový olej. Po masáži je vhodné namočit horký ručník v horké vodě, řádně jej vyždímat a následně obalit kolem vlasů. Uvolněné teplo napomáhá vstřebávání výživných látek do vlasové pokožky. Olejovou masáž je vhodné opakovat jednou týdně. Vedle stimulace vlasových folikulů a podpory růstu vlasů je kokosový olej vhodný také pro dodání vitality a lesku.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Metoda transplantace vlasů FUT

Metoda transplantace vlasů FUT (Follicular Unit Hair Transplantation) funguje tak, že se odeberou a transplantují folikulární jednotky, jež mají 1–3 vlasové kořínky. Tato metoda má velmi přirozený efekt a může zajistit dostatečnou hustotu vlasů. Při zákroku lze transplantovat tisíce štěpů.

Popis transplantace vlasů metodou FUT: Před zákrokem se zkrátí vlasy v oblasti, odkud se budou odebírat vlasové štěpy, tedy nejčastěji v oblasti týlu. V některých případech se vlasy zkracují i v místě, kam se štěpy budou transplantovat. Místo odběru se znecitliví anestetickým roztokem. Nejprve dochází k odběru určité vlasové oblasti (maximálně v šíři 1,5 cm). Pro určení velikosti odebírané plochy se používá jednoduchý propočet, a sice z 1 cm2 odebrané plochy zdravých vlasů se vytvoří zhruba 100 folikulárních jednotek. Velikost plochy se pak stanoví podle toho, kolik štěpů se bude do lysé oblasti transplantovat. Po odběru se oblast sešije. Odebrané zdravé vlasy se následně dělí pod mikroskopem v chlazeném roztoku na štěpy obsahující 1–3 vlasy (takzvané folikulární jednotky). Poté se jehlou o různé tloušťce nebo skalpelem připraví drobné nářezy kůže, kam se transplantují připravené štěpy. Konečně se štěpy přenesou speciální pinzetou (mikropinzetou) a umístí na hlavu tak, aby byl růst vlasů v místě transplantace přirozený, tedy aby vlasy rostly ve správném směru. Štěpy se umísťují buď horizontálně, nebo vertikálně.

Výhody metody FUT: Snadnější uchycení transplantovaných vlasů; delší životnost odebraných štěpů; přirozený výsledek transplantace; možnost transplantace asi 1 600 mikroštěpů při jednom zákroku; velmi rychlé hojení po zákroku.

Nevýhody metody FUT: Vzniklá jizva po odběru vlasových štěpů (vzhledem k tomu, že při vyříznutí pruhu vlasů není možno odhadnout, kolik štěpů lze z této oblasti vytvořit, se provádí odběr větší vlasové oblasti, aby byl pak k dispozici dostatek mikroštěpů; většinou se odebírá pruh vlasů o šířce 1–1,5 cm a délce 10–20 cm); připravené štěpy nemusí přesně zapadnout do připravených otvorů.

Zdroj: Jaký účes pro muže s kouty

Vlasová integrace – nalepovací vlasy

Vlasové integrace nebo také dámské či pánské tupé jsou lehké vlasové náhrady určené na doplnění či zhuštění vlasového porostu tam, kde jsou vlastní vlasy příliš jemné a slabé, eventuálně prořídlé, nebo na místa, kde vlastní vlasy chybí úplně. Vlasovou integraci tak volíme tehdy, když nám stačí zhustit či zakrýt některá místa na hlavě a když máme vlastní vlasy, byť jemné či prořídlé, alespoň po stranách a na zadní dolní části hlavy. Integrace jsou díky menší velikosti a preciznímu zpracování podstatně lehčí než celé paruky, proto si je řada žen pořizuje na léto jako odlehčenou variantu paruky. Integrace se vyrábějí na podkladech různých tvarů a velikostí a s různými délkami vlasů. Všechny integrace společnosti „Svět paruk“ jsou vyrobeny jen z vysoce kvalitních syntetických vláken, v menší míře i z pravých, většinou asijských vlasů.

Standardní modely jsou vyrobeny se strojově našitými vlákny/vlasy v třásních. Vlákna/vlasy jsou v místě uchycení v třásních lehce nakrepovány tak, aby při možném rozhrnutí vlasů nebylo šití třásní vidět. Luxusní modely jsou vyrobeny s precizně ručně napoutkovanými vlákny/vlasy v monofilovém podkladu, který opticky dokonale imituje lidskou pokožku, nebo jsou vlákna/vlasy ručně napoutkovány po celé ploše jemného monofilového podkladu. Při rozhrnutí vlasů kdekoliv na monofilové části je vidět pokožka hlavy s přirozeným růstem vlasů. Některé integrace jsou ještě doplněny takzvaným „lace front“ okrajem. Ten dokonale napodobuje vzhled přirozeného růstu vlasů v přední partii nad čelem a umožňuje tak i česání vlasů z čela dozadu a na pěšinku. Vlasové integrace bývají zespod opatřeny přilnavou plochou k připevnění oboustranné lepící pásky. Při dokonalém odmaštění pokožky pak vlasy vydrží být na hlavě přilepené až jeden týden. Optimální je však každý večer vlasy sundat, otřít lepivé plochy lihem a ráno znovu nalepit.

Zdroj: Kouty ve vlasech

Škůdci oleandrů a péče

Oleandr (Nerium oleander) je jednou z nejsnáze pěstovatelných rostlin a jednou z nejvhodnějších na terasy a zahrady, kde se koncentruje hodně tepla. Dobře roste v květináči, i když v zemi se vyvíjí rychleji a bujněji. Po celé léto produkuje voňavé květy, které rozzáří všechny kouty. Tato odolnost a atraktivita z něj činí jednu z rostlin vybraných k ozdobení zahrad a teras. Je to také rostlina, která velmi dobře snáší větrné zahrady a terasy.

Škůdce oleandr většinou snáší velmi dobře, ale může trpět některými, které je třeba včas rozpoznat a ošetřit. Jako univerzální přírodní prostředek poslouží klasický roztok mastných mýdel. Do rozprašovače dejte 1 litr destilované nebo převařené vody, 1 polévkovou lžíci jemného tekutého mýdla a jednu lžíci 70% alkoholu (3 lžíce 40% alkoholu). S tímto postřikem ošetřujte rostlině každé 2-3 dny její horní a spodní části listů.

Černý brouček na listech oleandru

To jsou jasné známky toho, že rostlina trpí napadením mšicemi. Řešení na mšice je snadné, jak vysvětlujeme v tomto příspěvku. Neměli bychom se bát, pokud má oleandr mšice: téměř vždy jde o cílovou rostlinu, mšice na ní přilétají během jara. Jelikož je ale oleandr velmi tvrdý, nebude příliš trpět tímto napadením, který s příchodem horka zmizí.

Listy oleandru jsou zbarvené a na spodní straně je malý hmyz

Jedná se o třásněnku. Je to hmyz sající mízu, který může rostlinu značně oslabit. Nejlepší je ošetřit ji ekologickým insekticidem. Nejlepší a velmi snadno aplikovatelný je neemový olej.

Hnědý brouček přilepený na stonkách oleandru

Je to červec nopálový (Dactylopius coccus, též nopálovec karmínový). Může to být také listohlavec (Cenrotus cornutus). Jde o nebezpečného škůdce, se kterým je třeba se rychle vypořádat. Dá se to vyřešit neemovým olejem. Jeho přirozeným nepřítelem je beruška.

Zdroj: Proč žloutnou listy oleandru


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP