Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KOPŘIVA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Kopřiva a recepty na její přípravu

Za pár korun můžete mít krásné a zdravé vlasy díky kopřivě a zde uvedeným receptům.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Kopřivový čaj na akné

Kopřivový čaj na akné je nejvhodnější pít na jaře, kdy jsou rostlinky mladé a plné síly.

Recept na použití

Vhodný je sypaný, ne sáčkový. Pije se asi 10 dní a pak by měla být 3 týdny přestávka, protože tento čaj odvodňuje organismus, nemůže se tedy pít neomezeně dlouhodobě, což je také uvedeno na obalu výrobku. Mělo by stačit pít jednou denně, jak je psáno v návodu od výrobce, což je ¼ litru. Ovšem uznávaná bylinářka Maria Treben doporučuje pití čaje z kopřivy na akné 1 litr denně.

Na oplachování obličeje je dobrý čaj z řepíku lékařského, je protizánětlivý a příjemně voní.

Všechny tyto procedury vyžadují poměrně dost času a ráno ho moc není, proto je problém vydržet, každopádně výsledek je vidět už po týdnu. Jinak pozor, kopřiva je silně močopudná.

Účinky na akné

Kopřivový čaj každopádně přechodně akné vždy perfektně spraví. Účinkuje po pár dnech. Rozhodně se jen pije a na pleť se nedává, pomáhá na zahojení vyrážky, částečně i na černé tečky, na jizvy rozhodně ne.

Nežádoucí účinky

Jak již bylo popsáno, neměl by se pít dlouhodobě.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kocourek Antonín.

Mám problémy s kyčlí a kolenem. Bohužel na operaci kyčelního kloubu nemůžu jít k vůli léčení plícní embolii a beru prášek Pradaxa 150 2x denně a ani nevím,za jak dlouho bude možné na výměnu kyčelního klubu jít. Bohužel bolest v kyčli i koleně je někdy velmi značná a proto si pomáhám práškem proti bolesti Ibubrufenem Dr. Max. 400 mg. Většinou beru 2 prášky najednou,někdy i 2x denně z časovým odstupem min 4 hodiny od sebe Tyto beru nejméně 4 hodiny po prášku Pradaxa.Jen nevím,zda tyty dva léky se neovlivnují a nezhoršují můj zdravotní stav. Děkuji za informace.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ibuprofen je skvělý lék proti nahodilé bolesti, ale když se užívá dlouhodobě a ve vyšších dávkách, tak má vážné nežádoucí účinky na srdce a na zažívací trakt. Proti bolesti ve vašem případě bude lepší použít léky, které jsou na lékařský předpis. Stavte se co nejdřív u svého ortopeda a dohodněte se s ním na vhodnější léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Prášky užívám třetí den a zatím žádné nežádoucí účinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Draha.

furolin pomůže na zánět ale vedlejši učinky,hnus, beru 5 den mám na 10 dni,návaly na zvraceni,průjem,bolest žaludku,motáni hlavy, trošku pomůže zapijet mlékem a zajidat,nechápu ty vedlejši učinky ,jiná antibiotika mi pomohla bez vedlejšich učinku.nikdy vice nechci radši se budu léčit sama

Zdroj: diskuze Furolin

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem AULIN NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stružková Marie.

Dobrý den. Včera jsem od neurologa dostala tablety Aulin tablety na bolest. Do rána se me objevily na těle červené fleky a na některých se tvoří vodnatelne pupínky. Lék jsem si už nevzala. K lékaři se nemůžu dovolat a momentálně nemám se ani jak dostat. Lékaře mám daleko. Prosím co mám dělat? Je možnost se něčím natřít? Děkuji. Stružková Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Aulin je kožní vyrážka poměrně častým vedlejším účinkem. Je dobře, že jste lék přestala používat. Nyní musíte kontaktovat svého lékaře neurologa a oznámit mu tyto nežádoucí účinky. Nejlépe když je vyfotíte a ukážete mu je. Pokud se nedokážete spojit s neurologem, tak se obraťte na svého praktického lékaře a projednejte s ním možnou náhradu za lék Aulin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aulin nežádoucí učinky

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Diskuze

V diskuzi OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Moc děkuji za odpověď. Docela mě to zarazilo když se mi začala motat hlava a byla jsem s toho taková malátná. Vůbec jsem to nečekala že na to mohu takto reagovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka kizekova.

Jj i mne se po nem mota hlava

Zdroj: diskuze Ostropestřec mariánský nežádoucí účinky

Kosmetické výrobky z kopřivy

V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.

Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Došel si někdo z Vás co to užívá na jaterní testy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věr.

Proč bychom chodili na jaterní testy?Vy si myslíte, že by si někdo dovolil PRO ZVÍŘATA vyrobit něco s vedlejším účinky, jak se to běžně dělá pro lidi? To by si rozmysleli! Majitel drahého výstavního psa nebo dostihového koně, u kterých by se projevilo něco jiného než uzdravení nebo velká úleva, by určitě nemlčel, tak jako musíme mlčet my lidé a věřit, že to, čím nás zdravotnická loby cpe, nám pomůže. Jo, tak leda do hrobu. Jsme jenom prostředky pro jejich větší a větší zisky. Nemocné z lidí vyrábějí, pacienty si udržují, pořád jenom léčí léčí léčí. Ale vyléčilo naše zdravotnictví=pohřebářství vůbec někoho za posledních 30 sametových roků? Jsme jenom pokusní králíci a dárci orgánů za živa. A jsou tak bezohlední, že se tím ani netají!!!!!!! Léků pro zvířata se bát nemusíme, dokud nevyjde najevo, že čím dál víc lidí jim věří a dá jim přednost. Pak teprve se můžou majitelé drahých zvířat začít bát...Vy jste asi fanda našeho zdravotnictví nebo přímo pan dochtor uplácený farm.výrobci, že ano?

Zdroj: diskuze Alavis na klouby diskuze

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

Nežádoucí účinky

Klinické testy neprokázaly toxicitu rostliny Tribulus terrestris ani vedlejší účinky a to i při podání velmi vysokých dávek. Byl popsán pouze jeden případ mladého muže v říjnu 2004, u kterého se kvůli užívání Tribulusu objevila gynekomastie, což je zvětšená prsní žláza u mužů.

Možným nepřímým nežádoucím účinkem by tak mohly být jen následky zvýšené hladiny testosteronu. Mezi ně patří zvýšená agresivita, sexuální náruživost, akné a rakovina prostaty.

Zdroj: Nežádoucí účinky Tribulusu

Další nežádoucí účinky

  • Vypadávání vlasů: vypadávání vlasů nepředstavuje častý nežádoucí účinek léčby přípravkem Warfarin a je vratné.
  • Vyrážka: pokud se u Vás po zahájení léčby přípravkem Warfarin objeví vyrážka, uvědomte svého lékaře.

Zdroj: Průvodce pacienta s Warfarinem

Kopřivy na zahrádce?!

Dřív by mi bylo stydno, kdybychom měli na zahrádce kopřivy. Dnes si někde v rohu rozhodně nějakou nechám. Kopřiva dvoudomá latinský název Urtica dioica je výborná zásobárna křemíku a jiných důležitých látek. Dokonce ji někteří označují za český ženšen.

Mladé kopřivy nebo vrchní lístky i těch starších exemplářů se dají výborně schovat do pokrmu, takže nikdo nemá námitky a jídlo získá více výživných látek. Do špenátu, ale i do nočků.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Zamyšlení nad nežádoucími účinky taurinu

Je možné, že se u vás mohou objevit jen některé nebo žádné z vedlejších účinků taurinu. Měli byste vždy zajistit, aby byl váš lékař informován o vašem zdravotním stavu, čímž může následně zjistit i možné vedlejší účinky taurinu. Pokaždé nemusí být na vině jen taurin, je důležitá správná lékařská diagnóza a nalezení adekvátní léčby.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP