Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KOPŘIVA DVOUDOMÁ LÉČIVÉ ÚČINKY

OBSAH

Kopřiva dvoudomá

Kopřiva dvoudomá je léčivá celá, od oddenku přes stonky a listy až po květy. Už ve starověku si lidé této byliny velmi vážili. A například Albrecht Dürer, který žil v letech 1471–1528, namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce.

Účinky této léčivé rostliny jsou opravdu mnohostranné. Kopřiva má pozitivní vliv na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování (zástavu) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na očistné jarní kúry.

Doporučuje se provádět čtyřtýdenní čajovou kúru, a to jak na jaře z mladých výhonků, tak i na podzim po otavě, kdy se všude znovu objevují mladé kopřivy. Pijte čaj z kopřivy dvoudomé ráno na lačno půl hodiny před snídaní jeden šálek a přes den opět jeden až dva šálky po doušcích. I před snídaní pijte čaj po doušcích, zvyšuje se tím jeho účinek. Čaj nemá špatnou chuť a pije se bez cukru. Kopřivy se pouze spaří, aby se zachovaly cenné účinné látky. Preventivně se pije denně jeden šálek čaje po celý rok. Je rovněž vydatným pomocníkem při virových a bakteriálních onemocněních. V tomto případě je vhodná sušená kopřiva. Sušenou kopřivu dostanete v každé lékárně anebo v obchodě s bylinkami nebo si můžete sami kopřivu natrhat a nasušit do zásoby.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Diskuze

V diskuzi CHUŤ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

bobrý den,prosím o radu---jaká je chuť bobulí a nemůžu je zaměnit s něčím nejedlým či jedovatým? pod domem nám to roste a ráda bych to využila ale potřebuji poradit . děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk Boráň.

Chuť je většinou dost kyselá i když dnes už je vyšlechtěna odrůda, která obsahuje kolem 10 procent cukru. Dva takové keře jsem vysadil na jaře a měli pár bobulí. Ani jsem je neochutnal. Koncem července mi je sklidili kosi. Rakytník má lístky podobné lístkům vrbovím. Dále má ostny dlouhé až5cm. Já, nevím s čím by se to dalo splést, Ale raděj se podívejte na netu na jeho vyobrazení. Je to rostlina dvoudomá a proto potřujete samice a aspoň jednoho samce

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Kopřiva a recepty na její přípravu

Za pár korun můžete mít krásné a zdravé vlasy díky kopřivě a zde uvedeným receptům.

Zdroj: Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi KOSMETIKA Z KONOPÍ A JEJÍ LÉČIVÉ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LussyB.

Já všem konopnou kosmetiku chválím do nebes, protože jsem silný atopik a ni jiného mi nezabírá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kosmetika z konopí a její léčivé účinky

Kopřivy na zahrádce?!

Dřív by mi bylo stydno, kdybychom měli na zahrádce kopřivy. Dnes si někde v rohu rozhodně nějakou nechám. Kopřiva dvoudomá latinský název Urtica dioica je výborná zásobárna křemíku a jiných důležitých látek. Dokonce ji někteří označují za český ženšen.

Mladé kopřivy nebo vrchní lístky i těch starších exemplářů se dají výborně schovat do pokrmu, takže nikdo nemá námitky a jídlo získá více výživných látek. Do špenátu, ale i do nočků.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Diskuze

V diskuzi VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :www.moldavia.cz/mold… a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Víno a zdraví

Kopřiva v potravinách

Kopřiva je výborná jako příloha se špenátem, cibulí, česnekem a kořením. Používá se i k dochucení olivového oleje, piniových oříšků a parmezánu. Do salátů se většinou používají jen mladé výhonky a listy. Kopřivová polévka je také známá. Ostatně tuto rostlinu můžete přidávat do jakéhokoliv jídla, protože obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Na trhání kopřiv je vhodné mít gumové rukavice, zejména na jaře a v létě, kdy mladé výhonky extrémně pálí. V některých oblastech je kopřiva tradičním jídlem.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Diskuze

V diskuzi KOPŘIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Kunova.

Prosím o sdělní kolik šálku denně mohu vypít děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřiva

Kosmetické výrobky z kopřivy

V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.

Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.

Zdroj: Léčivé účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Léčivé účinky

Citron posiluje imunitní systém a obranyschopnost, pomáhá při zažívání, zabraňuje krvácení z dásní, posiluje tepny, posiluje vlasy, nehty a pokožku, zvyšuje výkonnost, působí preventivně proti křečovým žilám.

Zdroj: Léčivé účinky citronu

Poradna

V naší poradně s názvem OSTROPESTŘEC A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svarcova Zuzana.

Dobry den muze vyvolat uzivani tohoto caje poruchy spanku? Zacala jsem po par dnech jeho uzivani trpet nespavosti.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Konkrétně s tím, že by ostropestřec způsoboval nespavost, se doposud nikdo vážně nezabýval. To ale neznamená, že to ve vašem případě tak nemůže být. Jediný způsob jak to ověřit, je na týden úplně vysadit jeho užívání a zhodnotit změny. Rovněž by mohlo pomoci užívat ostropestřec jen ráno a třeba i dopoledne, ale po obědě a po zbytek dne již ne. Jinak ostropestřec je léčivý a má prokázány léčivé účinky na cukrovku a na některá onemocnění jater. Zároveň má i nežádoucí účinky a to především na léčbu léky, které se matabolizují pomocí cytochromu P450 2C9 (CYP2C9). Mezi tyto léky patří například Diazepam a Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ostropestřec vedlejší účinky

Pálí, ale mají důvod!

Jejich žahavé „chlupy“ - odborně bychom řekli trichomy - mají svůj smysl. Kopřiva je prý tak úžasná, že kdyby se nechránila svou pálivostí, zvěř i zájemci z hmyzí říše by ji úplně zlikvidovali. Tak třeba jeleni před říjí spásají velké množství kopřiv, aby se zásobili na vysilující boje o samice.

Zdroj: Kopřiva pro zdraví a jak na ni

Poradna

V naší poradně s názvem JE MOŽNÉ TENTO ROZTOK POUŽÍVAT DLOUHODOBĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Baboubart.

Je možné při vysoce citlivé pleti tento roztok používat dlouhodobě jako čistící pleťovou vodu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jaryšův roztok obsahuje borovou vodu, která má skvělé léčivé účinky na pleť. Jaryšova voda pleť regeneruje a léčí, například když je na ní ekzém. Pro dlouhodobé (několikaleté) používání není Jaryš příliš vhodný, neboť borová voda má i své nežádoucí účinky, které by mohly při dlouhodobém používání zbytečně škodit. Rovněž jaryšovou vodou se nedá dobře odlíčit. Jaryšův roztok je lék a jako k léku by k němu mělo být přistupováno.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je možné tento roztok používat dlouhodobě?

Čaj z kopřivy a pampelišky

Pampeliška je skvělá bylina. Z mladých listů si můžete připravit salát nebo čaj. Pampeliška podporuje trávení, čištění jater, žlučníku a žlučovodů. Bývá součástí čajových směsí k detoxikaci organismu.

A jak jsme již psali, tak i kopřiva je zdraví prospěšná bylina, která se doporučuje při jarních očistných kúrách, je močopudná a působí stimulačně. Tudíž pampeliška a kopřiva tvoří ideální dvojici pro očistu organismu.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Diskuze

V diskuzi STÁLE VYSOKÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bařina.

Dobrý den,
cca před měsícem mi byla naměřena vysoká hladina kyseliny močové (480) od té doby jsem ihned začal dodržovat dietu, ale stále se mi hodnota pohybuje kolem 580 umol, měřeno ráno na lačno, při tom minimálně 3 dny před měřením jsem jedl opravdu minimálně. Kupříkladu včera pouze jogurt-dušená zelenina s bramborem-amarantové bezlepkové lupínky-kousek melounu v podvečer 1 housku se sníženým obsahem sacharidů s lučinou. . Do toho 2x čaj proti dně, kopřivový a třešňový čaj a samozřejmě voda a ráno ještě šťáva z aloe vera. Nemyslím si, že bych mohl v dietě ještě víc ubrat potravin. Zajímalo by mě, co dělám špatně a také na jakou lékařskou ambulanci bych se mohl nejlépe obrátit, jako na specializované pracoviště, resp. Kde by mi nejlépe mohli poradit s mým problémem. Jsem z Frýdku-Místku a vůbec netuším na jaké oddělení ve zdejší nemocnici bych se mohl dostavit. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.alternativni.

Dobrý den, přidejte 1/4 litru vody na lačno ráno i večer, do které rozmícháte půl lžičky jedlé sody Bicarbony. Dlouhodobě užívejte. Pokud snesete i aromatické bylinky, doporučím Himálajský čaj SHALARI (čaj na snížení kyseliny močové, podporu kloubů) stojí kolem 105 Kč, prodejny zdravé výživy. Hodně pít vodu, nepít pivo, ani víno (také obsahuje kyseliny, které mohou zvyšovat hladinu močové kyseliny v krvi)
Dále pak z jídelníčku vyřaďte tuky, rafinovaný cukr, nadbytek bílkovin, vnitřnosti, ančovičky,veškeré uzeniny, červené a kuřecí maso, luštěniny, špenát, chřest, květák, brokolici, houby.
Čaj z kopřivy dvoudomé zbavuje tělo nadbytku kyseliny močové. Dejte 2 čajové lžičky sušené kopřivy na 200 ml vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte 3x denně po dobu 5 týdnů. Můžete provádět i čajovou koupel postiženého místa.
Naše babičky při dně používaly močopudné byliny: smíchejte 25 g kořene (či natě) pýru plazivého, 20 g natě pampelišky (smetanky lékařské) a 20 g natě rdesna ptačího. Přelijte 2 lžíce této směsi 0,5 l vroucí vody a přikryté nechte 15 minut vyluhovat. Přeceďte a pijte 3x denně, pokaždé třetinu výluhu.
Při zánětu kloubu použijte směs bylin: smíchejte 30 g kořene a listu pampelišky (smetanky lékařské), 30 g listu břízy bělokoré, 20 g řebříčku obecného, 30 g listu kopřivy dvoudomé a 20 g přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte 3x denně po dobu 4 týdnů.
Pokud nemáte alergii na pyl břízy, můžete aplikovat perorálně nebo k obkladům -
Tinkturu z březových pupenů, kterou zakoupíte v obchodě s bylinami nebo si ji můžete sami vyrobit, kapejte do vody 3x denně po dobu 6 týdnů.
K potírání bolestivých kloubů použijte 50 g březových pupenů z břízy bělokoré na 0,5 l lihu, 3 týdny vyluhujte, sceďte. Bříza bělokorá působí podobně jako kopřiva dvoudomá na látkovou přeměnu purinů, a napomáhá tak vylučování močové kyseliny.
Mějte na paměti, že opatření jsou dlouhodobá, a dodržujte je proto systematicky, zhubněte, hýbejte se, dávejte si koupele, parní lázně a zázvorové nebo skořicové zábaly, které klouby prohřejí. A tím i uvolní bolesti kloubů.

Zdroj: diskuze Stále vysoká kyselina močová

Léčivé účinky skořice

  • zlepšuje trávení
  • pomáhá při nevolnosti
  • působí proti nachlazení
  • odstraňuje bolesti svalů a kloubů
  • snižuje projevy revmatismu
  • pomáhá v boji proti infekci
  • je účinná v boji proti celulitidě
  • snižuje špatný cholesterol (ten příznivý ponechává)
  • podporuje chuť k jídlu
  • mírní menstruační potíže
  • tlumí kašel

Zdroj: Léčivé recepty se skořicí

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, už rok chodím každých 28 dní na injekce Zoladex a chtěla jsem se zeptat, jestli vadí vyjímečné aplikování injekce po 37dnech ?
Moc děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zoladex 3,6 mg léčí tím, že brání produkci určitých hormonů vyvolávající primární potíže. Schopnost Zoladexu 3,6 mg blokovat vylučování hormonů trvá 28 dní. Pokud se dávka neopakuje 28. den, tak schopnost zaniká a vše se vrací do původního stavu. Dodržujte proto tento interval a každý 28. den si nechte aplikovat novou injekci Zoladexu.
37. den je už schopnost Zoladexu 3,6 mg zcela vyčerpána a léčivé účinky se již neprojevují.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zoladex

Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobroslav.

Najrýchlejšia a naj EFEKTÍVNEJŠIA cesta ako znížiť kys.močovú, a zvýšiť krvotvorbu, prečistiť krv, odstrániť prekyslenie a mnoho ďalšieho napríklad pomoc pri opuchu -vode v nohách (silné prírodné diuretikum) je KONZUMÁCIA ŽIHĽAVY A MARHULÍ. - KOPŘIVA A MERUŇKA. Jednoducho v mixéri s vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Červená.

Dobrý den beru varfarin a mám kyselinu močovou v krvi jak ji mohu snížit

Zdroj: diskuze Jak snížit kyselinu močovou

Hřebíček v alkoholu

Recept: Hřebíček vložte do alkoholu, dobře jej uzavřete a nechte louhovat při pokojové teplotě 10–15 dní. Během tohoto louhování se uvolní veškeré léčivé účinky do alkoholu. Na výrobu potřebujete 15 ks hřebíčku, 100 ml alkoholu a uzavíratelnou nádobku s víčkem.

Použití: Takto připravený roztok můžete aplikovat pomocí vatové tyčinky do uší, nebo na venkovní rány, nemocné dásně nebo bolavé zuby. Tato tinktura má silné protizánětlivé účinky a podporuje také hojení.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Kopřivový čaj na akné

Kopřiva je výbornou bylinkou na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, přičemž ji můžeme využít můžeme více způsoby. Jednou z možností je vyrobit si kopřivovou pleťovou masku, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou. Na pleť trpící akné je taktéž vhodná kopřiva. Obličej pravidelně omýváme vlažným odvarem z listů kopřivy. Proti akné je zároveň dobré doplnit toto omývání pleti i pitím kopřivového čaje.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Čaj na alergii

Alergikům pravidelné pití kopřivového čaje výrazně sníží ekzematické projevy a odstraní sennou rýmu.

Postup: Do hrnečku (250 ml) nasypte 1 až 2 lžičky čaje. Zalijte vroucí vodou (100 °C) a nechte louhovat 5 až 10 minut. Myslete na to, že čím déle budete čaj louhovat, o to víc hořký bude. Platí také pravidlo, že čím kratší dobu čaj louhujete, o to nižší jsou jeho účinky. Podle chuti můžeme přidat med, citron a podobně.

Zdroj: Kopřiva

Recept na nápoj z jedlé sody

Rozpusťte půl lžičky jedlé sody v polovině sklenice s vodou. Tato tekutina by se měla pít každé dvě hodiny. Je důležité dbát na správnou dávku.

Zdroj: Léčivé účinky jedlé sody

Kopřivový čaj pro děti

Kopřiva obsahuje vitamíny C, A, B2, betakaroten, vápník, hořčík a železo, glukoniny (snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (zastavují krvácení), kyseliny šťavelovou, mravenčí (protirevmatické účinky), octovou, pantotenovou (B6), křemičitou a má spoustu dalších ctností. Rozpouští hleny v těle, vyplavuje kyselinu močovou, stimuluje krevní oběh, pomáhá při artritidě, revmatismu a dně, působí protiprůjmově, antivirově, podporuje činnost vaječníků a tvorbu mateřského mléka. Je vhodná při chudokrevnosti, akné a ekzémech. Uvolňuje ucpané dýchací cesty, pomáhá při alergiích.

Kopřiva však není vhodná pro děti do dvou let, během těhotenství, při alergii na kopřivu, při nedostatečné činnosti srdce nebo ledvin, jež je provázena otoky.

Příprava čaje je jednoduchá. Jednu čajovou lžičku bylinky přelijeme šálkem horké vody, 10 minut necháme luhovat a poté scedíme. První šálek vypijeme ještě před snídaní. Pijeme 3x denně maximálně po dobu šesti týdnů. Za tuto dobu vyplavíme veškeré zimní nánosy na těle i na duši a doplníme chybějící vitamíny a minerály.

Zdroj: Čaj z kopřivy

Kotvičník zemní a jeho účinky

Na první pohled se kotvičník podobá mochně husí. Plod obsahující světle hnědá semena je poltivý, bradavičnatý, se špičatými ostny po stranách. Původní domovinou kotvičníku byly pravděpodobně písečné pláže Japonska a Číny, odkud se pak rozšířil do celého světa. Kotvičníku se dobře daří i v našich klimatických podmínkách. Volně v přírodě ho ale u nás nenajdete. Pro své léčivé účinky se pěstuje cíleně na plantážích, hlavně v Číně a Indii, odkud se pak sušený v žocích dováží do Evropy. Poté se zpracovává a balí do sáčků nebo se z něho vyrábějí tablety či tinktura.

Zdroj: Kotvičník a jeho účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Ing. Romana Šebková


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP