Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KONDYLOMATA U ŽEN

OBSAH

Genitální bradavice – Condylomata accuminata

Condylomata accuminata jsou virové bradavice přenosné pohlavním kontaktem. Vnímavost k HPV infekci je velmi individuální, výskyt v populaci je vysoký, jen u někoho se ale objeví kondylomata. Kondylomata patří do péče dermatovenerologa.

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ÚČINNĚ NA KONDYLOMATA/KONDYLOMATA ANEB GENITÁLNÍ BRADAVIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.P..

Dobrý den, z článku jsem vyčetla, že proti HPV viru a Kondylomatům je účinné očkování, zajímalo by mě, zda je toto očkování účinné i v případě, že vir propukl a vyskytla se kondylomata? Děkuji za odpoveď J.P.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Očkování proti HPV je účinné jen před nákazou. Proto se provádí v ranném věku před zahájením sexuálního života.

Zdroj: diskuze Jak účinně na kondylomata/Kondylomata aneb genitální bradavičky

Výskyt v ČR

Výskyt genitálních bradavic v ČR za posledních deset let dramaticky vzrostl zvláště u mladých lidí. Problémem je pak častý návrat nemoci, i pokud se podaří kondylomata odstranit (leptání, laser, operace). Po odstranění rozsáhlejších kondylomat zůstávají jizvy.
 Samotná kondylomata ovlivňují významně sexualitu, často výrazně limitují sexuální aktivitu a jsou velmi frustrující. V české populaci je výskyt malignit čípku 20 případů na 100 000 žen ročně a úmrtnost je 7 na 100 000. Pouze necelých 50 % žen přichází k lékaři s karcinomem v operabilním stadiu (většina žen s karcinomem čípku totiž nechodí na pravidelné prohlídky).

Zdroj: Pozor na genitální bradavice

Kondylomata fotografie

Zde můžete vidět, jak vypadají kondylomata.

Zdroj: Kondylomata

Diskuze

V diskuzi JAK ÚČINNĚ NA KONDYLOMATA/KONDYLOMATA ANEB GENITÁLNÍ BRADAVIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den, kondylomat se snažím zatím neúspěšně zbavit už 2. rokem, je to vyčerpávající a velmi mě to trápí, neboť už bych také ráda měla děti a nenakazila při tom přítele, se kterým se po celou dobu našeho vztahu chráníme. Vyzkoušela jsem snad úplně vše od Waltrecu, přes podofylin, aldaru, homeopatika, operaci seškrabáváním, až jsem se právě dnes na radu kožařky rozhodla pro očkování Silgardem, který by měl na HPV viry působit, ač nikoliv na ty, co jsou rakovinotvorné, tedy myslím hlavně 16, 18 ad. Jaký je tedy váš názor na dotaz od J.P. z 12.9.2013. Je škoda, že nikdo neopověděl, vzhledem k tomu, že tím trpí až 70 - 80% lidí, je to velmi aktuální! Prosím o názor. Díky L.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Magda .

Ahoj Lucko, mam naprosto identicky problem a chtela bych se te zeptat, zdali jsi uz nejak pokrocila ve sve lecbe... Dekuji:)))

Zdroj: diskuze Jak účinně na kondylomata/Kondylomata aneb genitální bradavičky

Kondylomata u žen

Kondylomata se u žen vyskytují na malých a velkých stydkých pyscích, klitorisu, v ústí močové trubice, na hrázi, v konečníku a jeho okolí, v pochvě, na čípku, na vestibulu, na zadním rozštěpu velkých stydkých pysků. Samotná kondylomata ovlivňují významně sexualitu a často výrazně limitují sexuální aktivitu a jsou velmi frustrující.

Zdroj: Kondylomata

Diskuze

V diskuzi KONDYLOMATA U ZEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobry den mam problem s manzelkou mel jsem kondylomata a mel jsem s manzelkou sex. Manzelka i pres to ze jsem ji to oznamyl odmyta dojit k lekari na vysetreni co mam delat a jak mam postupovat dale. Prosim poradte mi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kondylomata u zen

Co jsou kondylomata

Kondylomata jsou nezhoubné útvary na genitálu způsobené HPV lidským papilomavirusem, jsou tedy infekčním virovým onemocněním. Kondylomata mají podobu bradavičnatých útvarů a vyskytují se na genitáliích, v tříslech nebo v jejich okolí. Ve většině případů je infekce bezpříznaková a virus zůstává přítomen v epidermis pokožky. Hrozbou tohoto onemocnění je, že přítomnost kondylomů v konečníku zvyšuje při análním styku riziko přenosu HIV až o 800 %.

Zdroj: Kondylomata

Poradna

V naší poradně s názvem KONDYLOMATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Můj přítel se už 5 let léčí na kondylomata, od lékaře používal různé drahé masti, ale pomohli vždy jen na měsíc a pak se mu znovu udělaly. Poté podstoupil 3x chirurgické odstranění, ale stejně se mu pořád vracejí.
Řekl mi to, ale až poté, co jsme spolu měli pohlavní styk, bylo mi to divné, ale nepřipadalo mi to, nějak podezřelé. Řekl mi, že když se to léčí, tak to přenosné nemůže být. Tak bych se Vás teď chtěla zeptat, jestli tedy ty koudylomata mohu chytit?
Mám ještě jeden dotaz, četla jsem, že když jsou kondylomata rozsáhlejší, tak je možné, že by mohly přejít v HIV (aids). On je má ve předu, ale i na řitním otvoru. Chtěla bych vědět, jestli se mám bát toho, že je nakažený HIV?
Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ad1. Kondylomata aneb genitální bradavičky dnes dokážeme léčit velmi dobře a po léčbě se do dvou až třech týdnů zcela zahojí. Způsob léčby vašeho partnera je neobvyklý. Doporučuji zajít na venerologii v Praze u Apolináře, aby posoudili zdali jde skutečně o kondylomata.

Ad2. Kondylomata jsou nakažlivé až do doby úplného zahojení. Pokud jsou na kůži patrné bradavičky tak jsou přenosné, tedy nakažlivé a vnímavý jedinec je může při dotyku dostat. Jsou-li na genitáliích kondylomata, je třeba se vždy chránit prezervativem a nebo sexuální abstinencí.

Ad3. Kondylomata se sama o sobě nikdy nevyvinou v infekci HIV. Riziko vzniku nákazy HIV při kondylomatech spočívá v tom, že se kondylomata při pohlavním dráždění snadno mohou natrhnout a skrze tyto trhlinky pak může lépe virus proniknout do těla. Pro vaši jistotu a hlavně bezpečnost doporučuji nechat u vás obou provést testy na HIV. V Domě světla dělají testy na HIV/AIDS zdarma. Tady je odkaz na Dům světla, kde jsou vidět odběrová místa v celé ČR: www.aids-pomoc.cz/in…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kondylomata

Hlíva ústřičná na kondylomata

Hlíva ústřičná je nenápadná dřevokazná houba, která parazituje na živinách některých dřevin. Hlíva ústřičná má jako potravinový doplněk blahodárné účinky na léčbu kondylomat, a to jako podpůrný prostředek na posílení imunity.

Zdroj: Kondylomata

Diskuze

V diskuzi ČESNEK NA KONDYLOMATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Zdravím, doktorko! Prosím můžete mi poradit, něco na kondylomata na penisu u kořene? Mám to už >2roky a jako nemám 2tisíce na tu zázračnou mast. Na začátku se objevila jedna, doktorka jí spálila dusíkem (považovala to za klasickou bradavici), pak se jich ale objevilo víc. Leptal jsem to česnekem, ale pak mě to velmi svědělo a neopatrností jsem si strhl kůži a v místě strupu se mi udělaly další a teď to vypadá už velice hrozně!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Česnek na kondylomata

Kondylomata v těhotenství

Kondylomata v těhotenství nepředstavují ohrožení plodu, problém by mohl nastat až při porodu, kdy by se novorozenec dostal do kontaktu s vyvolávajícím lidským papilomavirem. Ve vzácných případech se pak může u dítěte vyvinout takzvaná papilomatóza hrtanu, což jsou výrůstky v hrtanu, které mohou činit dechové potíže. Doporučuje se genitální bradavičky vždy konzultovat s porodníkem, aby zvolil vhodnou formu vedení porodu. Léčba se většinou odkládá až po ukončení těhotenství. Některé léky nejsou v těhotenství vyzkoušeny, není tudíž zaručena jejich bezpečnost.

Zdroj: Kondylomata

Přenos kondylomat

Kondylomata jsou přenášena pohlavním stykem. Riziko nákazy je značné jak při genitálním, tak při análním styku. Menší riziko je při orálním sexu. Onemocnění se přenáší jen intenzivním přímým stykem s infikovaným jedincem. Ochrana před tímto sexuálně přenosným onemocněním neexistuje. Hlavním rizikem je promiskuita, někdy zanedbaná hygiena.

Zdroj: Kondylomata

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Příznaky

Většina lidí nakažených HPV nemá žádné příznaky, nebo se objeví, ale mohou být tak slabé, že ani nevíte, že jste nakaženi. Zjevné příznaky zahrnují bolest, svědění, krvácení nebo se mohou vytvořit viditelné genitální bradavice. Symptomy se projevují dva až tři měsíce po infikování, ale existují i případy, kdy se objevily již ve třetím týdnu, nebo naopak až po několika letech od nakažení. Viditelné genitální bradavice se objevují pouze během aktivní infekce. Ale je možné šíření viru, i když nejsou tyto bradavice viditelné. Jak bradavice na genitáliích vypadají je vidět tady: kondylomata foto.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Komdylomata u mužů

Kondylomata se u mužů vyskytují v předkožkovém vaku, na vnitřním listě předkožky za okrajem žaludu, na uzdičce, na žaludu samotném a v zevním ústí močové trubice; dále kolem análního otvoru a na hrázi. Nejdříve se na postiženém místě objevují malé bělavé až růžové útvary, které se postupem času zvětšují co do počtu i do velikosti. Pokud nejsou odstraněny, odumírají a prorůstáním vaziva se oplošťují, pak mohou napodobit sekundární syfilis a prorůstají, podobné hemoroidům, do análního otvoru. Některé typy viru se mohou zvrhnout v maligní nádor. Inkubační doba trvá dva měsíce.

Zdroj: Kondylomata

Poradna

V naší poradně s názvem NA BRADAVIČKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobry den ..udelali se mi bradavičky na penisu muzete mi poradit mastičku ktera by mě pomohla sbavit se toho . Děkuji za radu
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bradavičky na obrázku nejsou kondylomata, můžete být klidný. Dokonce tyto útvary nejsou ani nakažlivé. Pokud byste se toho chtěl zbavit, tak jedině mechanicky - odříznout to cutterem a nebo lejzrem, popřípadě použít tekutý dusík. Ani jeden postup však nebude možné provést v domácích podmínkách a budete se muset svěřit do rukou odborníka. Předejdete tak vzniku nepěkných jizev a komplikací z neodborného zásahu. Blíže vám pomůžou v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Na bradavičky na penisu

Příčiny

Lidský papillomavirus je virus, jehož některé typy způsobují jen genitální bradavice, jiné mohou způsobit abnormální změny v buňkách a vést tak k rakovině děložního čípku. Lidské papillomaviry a genitální bradavice se šíří pohlavním stykem s někým, kdo již virus má.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Komplikace bradavic

I když jsou bradavice vlastně banálním onemocněním, mohou způsobit hodně nepříjemných chvilek, a to zvláště pokud působí bolest nebo kosmetické problémy. Větší bradavice mohou způsobit jizvy, a proto je radno se co nejdříve odevzdat do rukou lékařů, kteří nejen odstraní již vzniklé novotvary, ale zabrání jejich případnému rozsevu a růstu. Speciální kapitolou jsou zde kondylomata, která jsou přenosná pohlavním stykem a řadí se tak mezi pohlavně přenosné choroby. S kondylomaty je opět dobré navštívit svého gynekologa nebo kožního lékaře, který naplánuje případnou léčbu. Některé současné vakcíny proti rakovině děložního čípku obsahují protilátky i proti některým virům způsobujícím nepříjemná kondylomata.

Zdroj: Bradavice

Bradavice na genitáliích

Genitální bradavice (kondylomata) se přenášejí výhradně pohlavním stykem. Postihují vlhké prostředí pohlavních sliznic, kde jsou nejprve menšími narůžovělými útvary, jež se rychle rozrůstají a splývají do větších květákovitých útvarů. Objevit se mohou jak u mužů, tak u žen, a to v celé oblasti pánevního dna. U nás patří k nejrozšířenějším pohlavně přenosným chorobám. Častěji se objevují u osob se sníženou imunitou (například v průběhu nemoci) nebo u těhotných žen.

Zdroj: Bradavice

Co je lidský papillomavirus (HPV)

Lidský papillomavirus je jedna z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Jedná se o virus, který může být šířen přes kůži (při kontaktu s pokožkou). Existuje mnoho různých typů lidského papillomaviru. Některé způsobují genitální bradavice a jsou nazývány nízkorizikové, některé mohou vést k rakovině děložního čípku, jsou tedy vysoce rizikové. Neexistuje žádný známý lék na lidský papillomavirus, ale k dispozici je vakcína, která může chránit před některými typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Diagnostika

Lékař zjistí, zda máte genitální bradavice, při pohledu zblízka na genitálie nebo anální oblast. Dále se vás bude ptát na vyskytující se příznaky a možné rizikové faktory (rizikové faktory jsou věci, které způsobují větší riziko onemocnění). Někdy vám lékař kvůli další testům odebere vzorek tkáně z bradavice. Pokud se u žen vyskytne abnormální Pap test, může lékař provést test na HPV, který je určen pro vysoce rizikové typy viru.

Zdroj: Kondylomata aneb genitální bradavičky

Jak se zbavit kondylomat

Léčba kondylomat se provádí na dermatologiích, a to zmražením (kryalizací) nebo laserem. Při léčbě laserem se jedná o snesení/odpaření pohlavně přenosných virových bradavic. Většinou stačí místní znecitlivění hodinu před zákrokem pomocí anestetického krému (200 Kč) bez nutnosti injekční anestezie. Zákrok je tak většinou nebolestivý. Do tří dnů se vytvoří v místě ošetření stroupky, které se do dvou týdnů od zákroku odloučí. Poté je vhodná kontrola, kdy lze na případné zbytky bradavic aplikovat mast Veregen k doléčení. Při ošetřování větších bradavic nelze vyloučit nutnost dalšího ošetření laserem, přičemž je cena ošetření úměrná velikosti projevů a rozsahu postižení. Další možností je použití cytostatika podofylinu. Podofylin je cytostatikum a při překročení doporučené koncentrace se stává velmi toxickým. Léčba je možná též spálením elektrokauterem nebo se provádí přímo chirurgické odstranění. V některých místech, kde jsou kondylomata malých rozměrů, lze použít rychlé vyškrábnutí ostrou chirurgickou lžičkou. Samoléčba není možná, není možné si zakoupit žádný volně prodejný lék na toto onemocnění. Po odstranění rozsáhlejších kondylomat zůstávají jizvy. Genitální bradavice se po odstranění mohou objevit znovu. Přírodní prostředky lze užívat jako prevenci k posílení imunity, například se doporučuje hlíva ústřičná.

U homeopatických přípravků není dokazována účinnost. Je nutná konzultace s lékařem-homeopatem. Při homeopatické léčbě jsou na virová kondylomata doporučovány následující přípravky: Nitricum acidum 9 CH, Cinnabaris 9 CH, Causticum 9 CH, Sabina 9 CH, Staphysagria 9 CH. Kromě nich se doporučuje ještě Thuya. Každé homeopatikum je vhodné na určitý typ kondylomat. Dávkování u všech je 1–2x denně 5 granulí. Granule se nepolykají, ale nechají se rozpustit čtvrt hodiny před jídlem nebo půl hodiny po jídle pod jazykem. Léčba je zdlouhavá. Cena jednoho balení (100 granulí) u těchto přípravků je kolem 60 Kč.

Zdroj: Kondylomata


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP