Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

KDY ZAČNOU RŮST ŘASY PO CHEMOTERAPII

OBSAH

Vlasy po chemoterapii

Některé cytostatické léky působí i na vlasové buňky, což má za následek ztrátu vlasů. Tento vedlejší účinek léků se objeví přibližně za 2–3 týdny od začátku léčby. Tělní ochlupení a obočí může vypadat stejně jako vlasy. Poté, co je léčba ukončena, se většinou obnoví růst přibližně za 4–12 měsíců. Některé pacienty vypadávání vlasů netrápí. Většina se rozhodne si vlasy před začátkem chemoterapie ostříhat, aby změna nebyla tak dramatická. Někteří nosí paruku. Jiní preferují raději klobouk nebo šálu. Nezapomeňte si hlavu chránit před sluncem – používejte sluneční krém s vysokým ochranným faktorem, pokud se pohybujete na slunci. Jestliže vám vypadají řasy, můžete nosit i brýle sluneční, abyste ochránili své oči před větrem.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi ŘASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kača.

dobry den, chtěla jsem se zeptat, je nějaká bylinka která pomůže na růst řas? Popř. návod jak bylinu užívat,používat. Děkuji předem za odpověď :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Řasy

Opětovný růst vlasů po chemoterapii

Naštěstí je ztráta vlasů u většiny lidí, kteří podstupují chemoterapii, dočasná. Jak dlouho trvá, než vlasy dorostou, se liší od člověka k člověku. Chloupky mohou začít znovu růst, i když stále podstupujete chemoterapii nebo hned po ukončení léčby. Mnoho lidí uvádí, že zaznamenávají růst vlasů přibližně čtyři až šest týdnů po ukončení léčby.

Když vlasy a chlupy dorostou, připravte se, že mohou mít jinou strukturu nebo možná i jinou barvu, než byla před zahájením léčby. Pokud jste například měli rovné vlasy, mohou vám znovu narůst kudrnaté. Někteří lidé také zjistí, že jim vlasy šednou a až po několika měsících se jim vrátí jejich přirozená barva.

Při opětovném růstu vlasů po chemoterapii používejte jemný šampon a kondicionér. Možná budete chtít barvit vlasy po chemoterapii, zvláště pokud vaše nové vlasy dostaly barvu, která se vám nelíbí. Prvních šest měsíců je třeba počkat s chemickými procesy, jako je trvalá nebo barvení vlasů, protože nové vlasy jsou stále křehké a pokožka hlavy je stále velmi citlivá. Poškození vlasů může také způsobit použití vysoušeče vlasů nebo kulmy/žehličky. Poraďte se se svým onkologem a dermatologem, aby vám na toto téma lépe poradili.

Zdroj: Šedivé vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas

Cyklus růstu

Oční řasy se stavbou i složením podobají chlupům a vlasům a stejně tak se po čase obnovují. Rostou ve specifických růstových cyklech.

Cykly růstu řas

Anagen: V této fázi řasy aktivně rostou během 30 až 45 dní (cca 40 % řas z vrchního víčka a 15 % ze spodního víčka). Každá řasa naroste jen do určité délky a pak se růst zastaví.

Katagen: Jde o přechodnou fázi. Růst řas se zastaví a folikuly se začnou zmenšovat. Pokud řasa během této fáze vypadne nebo je silou vytažena, nedoroste ihned, protože folikul čeká s produkcí nové řasy na dokončení fáze. Katagen trvá přibližně 2 až 3 týdny.

Telogen: O této fázi se mluví jako o fázi odpočinku. Může trvat okolo 100 dní, poté řasa vypadne a začne růst nová. Každá řasa je v jiné fázi růstového cyklu, a proto je zcela normální, pokud jich pár denně vypadne.

Zdroj: Cyklus růstu očních řas

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ NA SLUNÍČKU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Vaňková.

Dobrý den mám prosbu,manželka ukončila chemoterapii je možné odjet k moři a slunit se. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chemoterapie je velký zásah do fungování celého organismu a fundovaně může na vaší otázku odpovědět jen onkolog, který chemoterapii vedl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Opalování na sluníčku po chemoterapii

Účinky a indikace Bimatoprostu

Bimatoprost snižuje nitrooční tlak zvýšením odtoku nitrooční tekutiny. Účinek, po kterém rostou řasy, je založen na prodloužení růstové fáze řas. Primárně se ale Bimatoprost užívá pro snížení zvýšeného nitroočního tlaku u pacientů s oční hypertenzí nebo glaukomem s otevřeným úhlem. Jedině v USA mají lék Latisse ®, který je tam schválen pro léčbu hypotrichozy řas, jelikož zvyšuje jejich růst, tloušťku a pigmentaci.

Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi LÉČBA NEUROPATIE PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Řičánek.

mám po chemoterapii neuropatii končetin.Gabapentin mně moc nepomáhá.Co by bylo lepší? Dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Položili jste si nebo svým lékařům někdy otázku, proč neuropatii máte nebo co je její příčinou? Bez vyřešení skutečné příčiny neuropatie končetin nepřináší užívání léků trvalé výsledky. Příčinou vzniku neuropatie jsou určité potraviny v naší stravě, způsobující zánětlivé autoimunitní reakce těla, které napadají a ničí naše vlastní tkáně. Konkrétně u neuropatie jsou ničeny nervová spojení v nohou a rukou. Používám testy, které určí, jaké konkrétní potraviny Vám tyto reakce v těle vyvolávají. Poradím, jak si upravit stravu, abyste si neuropatii sami trvale odstranili, a žádné léky jste nepotřebovali. Konzultace zdarma na tel. 608 155 338.

Zdroj: diskuze Léčba neuropatie po chemoterapii

Barvení vlasů po chemoterapii

Ženy po chemoterapii by se neměly stresovat svými vlasy, pokud zatím nejsou po nemoci takové, jaké by si přály mít. Chce to jen trochu trpělivosti a času, než se vše vrátí k normálu. Domácí barvení vlasů po chemoterapii se nedoporučuje, protože barva může chytnout špatně nebo může vlasy a pokožku poškodit. Před barvením si nikdy nemyjte vlasy, protože pokožka hlavy je chráněna alespoň přirozenou vrstvou tuku. Barvu použijte až po konzultaci s odborníkem, který zhodnotí kvalitu vašich vlasů a doporučí vám tu nejšetrnější variantu vhodnou právě pro vaše vlasy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra 23 let.

Dobry vecer, chtela jsem se vas zeptat. Jsem 11 dní po chemoterapii,byla celkem silná, 4-denní. Mám dlouhe vlasy a zadna chemoterapie me uz neceka. Kdyz si prohrabnu vlasy zacinaji padat, pokazde kdyz vlasy procesu rukama. Myslite ze uz je mam oholit? jeste jich mam celkem dost. Jen se bojim,abych je neoholila predcasne,oni pak zacly rust a pak zase vypadaly. Jak rikam uz me zadna chemoterapie neceka. Dekuji za odpoved.Krasny vecer.:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte tomu volný průběh. Zatím můžete vlasy jen trochu zkrátit, aby nebyly tak těžké a vydržely na hlavě co nejdéle. Nelamte si s tím příliš hlavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Kulma na řasy

Řasy si můžeme natáčet pomocí kulmy, která vydává teplo, což je o mnoho šetrnější než klasické natáčení řas. Při něm se totiž řasy často lámou. Kulma na řasy, to jsou vlastně elektronické kleště. Působením tepla se řasy krásně natočí a při nanesení řasenky se zafixují do požadovaného tvaru. Ovládání kulmy je velice jednoduché. Necháte ji nahřát – vhodnou teplotu poznáte rozsvícením bílého světla – a můžete použít. Přiložíte na řasy, podržíte je v nejvyšší poloze a počkáte, dokud neucítíte teplo na oku. Doba působení záleží jen na vás.

Zdroj: Řasy

Poradna

V naší poradně s názvem PSKOZENE RASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobry den,mohla jsem rasy porusit po sundani umelich ras(docela tvrdym zpusobem tim mam na mysli pinzetu jelikoz jsem z toho byla nepricetna), tak ze nedorostou? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ne, neboj, sundáním umělých řas se růst vlastních řas nezastaví. Jen při sundání příjdeš o mnoho svých vyrostlých řas a může to pak chvíli vypadat vypelichaně, ale do jednoho měsíce se to spraví a řasy ti dorostou.

Zdroj: diskuze Co ovlivňuje růst očních řas

Péče o řasy

Pokud chcete mít pěkné řasy, je dobré o ně pečovat. Můžete jim dopřát zpevňující a omlazující kúru. V dnešní době jsou na trhu již dostupná séra a kapky na řasy. Nebo můžete použít recepty našich babiček, jako například mandlový nebo ricinový olej.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi VLASY PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den. Po chemoterapii mi vlasy začaly růst až po 7 týdnech, hrozně pomalu a ne po celé hlavě. Nyní jsem 16 měsíců po chemu a na temeni mám hodně prořídlé vlasy. Říká se, že pak rostou vlasy jak o závod a jsou lepší a pevnější. Mám jich sotva polovinu a někde mi prosvítá hlava. Dřív jsem měla hodně husté vlasy. Obočí mám poloviční. Od kožního jsem dostala Methionin a 2x týdně Alpicort. Léčbu jsem absolvovala s toxickou ablací nehtů a po čtyřech posledních dávkách jsem měla i teploty. Mám šanci, že se cibulky obnoví po tak dlouhé době? Zatím žádný náznak, že by přibývaly, jen obočí se stále snaží? Vím, že důvodů může být víc - menopauza, štítná žláza (je léčená), stres.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Dobrý den,dávejte si obklady z ricínového oleje.Mně vyrostli vlasy husté,pevné a bez šedin.Ale cca o dva až tři odstíny tmavší.Tak vydržte.Ala

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Výživa vlasů po chemoterapii

Při péči o vlasy se snažte být co nejvíc šetrní. Používejte jemné přírodní přípravky, a pokud vás pokožka hlavy svědí, zkuste oleje (například rozmarýnový) a zvlhčovače. Pomohou vám mnohem víc než šampony proti lupům. Rychlejší růst vlasů podporuje také lepší prokrvení pokožky. Po prodělané chemoterapii se proto doporučuje pravidelné cvičení a každodenní masáž hlavy – malými krouživými pohyby masírujte pokožku 5 až 10 minut. Zdraví vlasů hodně ovlivňuje stres. Snažte se mu pokud možno vyhýbat, častěji odpočívejte a dopřejte si dostatek spánku, klidně 8 až 9 hodin denně. Nově narostlé vlasy po chemoterapii mohou dočasně získat jiný barevný odstín nebo strukturu, mohou být například kudrnatější nebo naopak rovné. Dalším faktem je, že vlasy dorůstají rychleji než obočí a řasy.

Vlasy jsou tvořené převážně z bílkovin, proto je pro jejich správný a rychlý růst klíčové přijímat bílkoviny ve stravě v dostatečném množství, doporučují se například fazole nebo čočka, občas vajíčka. V rybím mase se navíc nacházejí další důležité látky jako omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pro výživu a urychlení růstu vlasů jsou nezbytné také minerály a vitamíny, zejména ze skupin B, E a C. Jeden ze skupiny B vitamínů – inositol – je navíc potřebný ke správným buněčným funkcím v pokožce hlavy a pomáhá vytvářet vlasové buňky. Inositol naleznete například v hnědé rýži, celozrnném chlebu, listové zelenině nebo ořeších.

Mezi ženami s rakovinou jsou oblíbené paruky, které v kvalitním provedení věrně nahrazují dočasně ztracenou kštici, ale bohužel nejsou zrovna levnou záležitostí. Pokud chce žena paruku v barvě svých původních vlasů, může si jich část schovat a později k výrobě náhradní pokrývky hlavy využít.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirekjanousek.

dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Tip na lesklé řasy

Výrazně lesklé řasy lze v domácím prostředí dosáhnout pomocí lékařské vazelíny. Lékařská vazelina řasy obalí, tím je mírně zmohutní a krásně projasní. Vazelína se na řasy musí nanést jen v nepatrné vrstvičce pomocí čistého štětečku z nějaké staré maskary. Tímto štětečkem se pak řasy několik sekund vyčesávají a tím se účasně pomocí vazeliny vyleští. Vazelina řasy nijak zvlášť nevyživuje a ani nijak významně nedráždí oči, Vazelína v oku může na několik minut zapříčinit rozmazané vidění, které se samo napraví. Stejný postup se dá použít i pro lesklé obočí.


Zdroj: Bimatoprost na glaukom a dlouhé řasy

Diskuze

V diskuzi POŠKOZENÉ ŘASY... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Chtěla bych se zeptat jak se starat o poškozené řasy..používám kleštičky takže to bude asi i tím že řasy vypadávají a jsou poškozené ...prosím o radu!všichni mi chválí že mám řasy jak panenka ale jestli to tak půjde dál tak za chvíli nebudu mít žádný...děkuji !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Jano, jak jsou poškozené ty tvoje řasy? Jsou nějak krepaté (pokřivené), popálené nebo ti připadá že jenom vypadávají ve větším množství? Upřesni to prosím, ať je možné si tvůj problém představit a najít pak nějaké řešení.
Když tak sem napiš i počet řas, které ti vypadnou v průběhu jednoho dne.

Zdraví Kamila!

Zdroj: diskuze Poškozené řasy...

Oční řasy foto

Zde si můžete prohlédnout různé typy očních řas.

Zdroj: Řasy

Diskuze

V diskuzi LASEROVÝ STROJ NA POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Bačo.

Dobry den prajem
chcem sa spitat,lebo ja mam v lavej strane nosa polyp a uz mi rastie aj v pravej strane dutiny .
Umoznil, by ten laserovy stroj polypom uz nenarast?
Budte taky dobry napiste mi odpoved na cislo0902608044
dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.

Já si myslím, že lejzrem se dají polypy v nose odstranit, ale nezabrání se jejich opětovnému výskytu. Je dost možné, že se po lejzrové operaci znovu vrátí a začnou znovu růst.

Zdroj: diskuze Laserový stroj na polypy

Prodlužování řas kapkami do očí

Prodlužování řas kapkami do očí není žádná věda. Díky štětečku si kapky hravě nanesete na řasy sama v pohodlí domova. Než se ale vrhnete do akce, budete si muset zajít na některou z očních klinik, kde řasy prodlužují. A před tím by vás měl prohlédnout oční lékař. Přestože jsou kapky zdravotně nezávadné, může se stát, že někomu takzvaně nesednou. Z tohoto důvodu nejsou volně prodávány v lékárnách. Dobré také je, že vás zdravotnický personál zároveň zaškolí v tom, jak kapky aplikovat. A kdo by je neměl vůbec používat? Protože se jedná o prostaglandin (tedy látky podobné hormonům vznikající prakticky ve všech orgánech těla), neměly by si kapky aplikovat těhotné a kojící ženy. Dále pak pacientky se zánětlivými procesy očí.

Díky působení 0,03% bimatoprostu, který se nachází v kapkách, dochází ke stimulaci folikulu řasy a zvýšenému hromadění pigmentu. Za několik týdnů tak začnou řasy tmavnout, prodlužovat se a v některých případech i houstnout. Délka prodloužení je u jednotlivých pacientek individuální. Stejně jako doba, než začnou růst delší řasy. Doba trvání tohoto stavu je taktéž individuální, většinou 5–10 měsíců. Nanášení kapek je snadné a zvládne ho každá žena. Důležitá je ale pravidelnost. Kapky tak umístěte na místo, kde si jich vždy všimnete. Kapičky (nebo spíš jednu kapičku) aplikujte štětečkem co nejblíže ke kořínkům řas. Pozor, vždy je musíte nanášet jen na čistá a odlíčená víčka.

Ceny se na různých klinikách mohou lišit, pohybují se v rozmezí od 2 500 do 3 000 Kč. V této ceně by mělo být odborné ošetření očí, nácvik aplikace a dvě lahvičky kapek (2 500 Kč).

Zdroj: Cyklus růstu očních řas

Proč vypadávají vlasy po chemoterapii?

Vypadávání vlasů je známkou toho, že chemoterapie dělá to, co dělat má. Chemoterapie má totiž podobný účinek i na jiné rychle se dělící normální buňky, včetně těch vlasových. Ne všechny koktejly cytostatik způsobují úplnou ztrátu vlasů, ale pokud je ve směsi silná látka adriamycin, ozdoba hlavy této látce jistě podlehne. Stejně tak i obočí a řasy a ostatní ochlupení po těle. Když vidíte holohlavou ženu, je to přinejmenším nezvyklý pohled, a můžete se vsadit, že jde skoro vždy o pacientku po chemoterapii. Z toho vyplývá dvojí problém: žena nejenže přichází o své vlasy, ale navíc i okolí zjistí, že se léčí s rakovinou.

Ztráta vlasů je častý nežádoucí účinek chemoterapie, který se však nemusí vyskytnout u každého nemocného. I když tento důsledek léčby nemocného neohrožuje, jde o nepříjemný nežádoucí stav. Naštěstí po skončení léčby vlasy v každém případě znovu narostou, často ve znatelně lepší kvalitě, než měly ty původní. S vlasy výjimečně vypadává i obočí, řasy a další ochlupení. Pokud je zřejmé, že je ztráta vlasů nevyhnutelná, cítí se ženy lépe v paruce, kterou by měly získat ještě před prvními příznaky a kterou jim lékař může předepsat. Je možné používat i tužku na obočí a umělé řasy.

Doporučená péče o vlasy v průběhu chemoterapie

  • Používejte nedráždivé šampony.
  • Používejte na vlasy měkké kartáče.
  • Při sušení vlasů nepoužívejte vysokou teplotu.
  • Nepoužívejte barvu na vlasy.
  • Nepoužívejte tepelnou ani chemickou úpravu vlasů (takzvanou trvalou).
  • Ostříhejte si vlasy nakrátko.

Zdroj: Vlasy po chemoterapii

Význam očních řas

Oční řasy jsou důležitou součástí oka, zabraňují tomu, aby nám do něj nevnikla nějaká nečistota.

Zdroj: Řasy

Prodlužování řas

Jestliže chcete mít dlouhé a husté řasy, nemusíte se dnes už s tímto problémem zabývat tak, jako tomu bylo dříve. Krásné a husté řasy získáte jednoduše navštívením kosmetického salonu. Samotná metoda prodlužování řas spočívá v tom, že vám na řasu přírodní nalepí řasu umělou pomocí silného lepidla na řasy.

Zdroj: Řasy

Umělé řasy

Umělé řasy si dnes může pořídit každá žena. Jejich aplikace se provádí v různých kosmetických salonech, ale lze to i doma. Mezi ženami a dívkami je tato metoda velmi populární a nepostradatelná, stejně jako kosmetika, manikúra či kadeřnictví. Umělé řasy jsou tvořeny celou řadou řas a lepí se speciálním lepidlem v celku.

Zdroj: Řasy

Oční kapky Lumigan na růst řas

Především je nutné říci, že oční kapky Lumigan nekoupíte volně v lékárně, ale pouze na lékařský předpis. Jsou určeny zejména ke snížení zvýšeného nitroočního tlaku u dospělých. Je pravda, že kapičky dokážou zvětšit objem, délku a hustotu řas. Pozor, nekapou se přímo do oka. Nanáší se tak, že na štětičku kápneme kapičku Lumiganu a každý večer před spaním potíráme kůži při kořeni řas. Používáme zhruba 6 až 10 týdnů. Dlouhé řasy vám pak vydrží asi půl roku, poté je vhodné Lumigan znovu použít. Bohužel mohou mít také mnoho nežádoucích účinků, například svědění, zarudnutí, otok, zánět spojivek a další.

Zdroj: Řasy


Autoři obsahu

Gabriela Štummerová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP