Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JIZVA

OBSAH

Odstranění jizev po operaci

Operačním zákrokem se nevzhledná jizva odstraní a plastický chirurg ránu zašije znovu tak, aby byla co nejméně nápadná. U menších jizev se používají kortikoidy, nejčastěji se užívá preparát Diprophos, který rozpouští menší jizvy. Injekcí se vpraví látka přímo do jizvy, kde napomáhá jejímu zatažení, takže jizva přestává být vystouplá.

Zdroj: Odstranění jizev

Diskuze

V diskuzi PUPINKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Pokud mate nekdo nejake kozni problemy,mohu pomoci,je to pouze prirodni lecbou bez chemickych pridavku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Ahojte všichni, už asi od 13 se mi začli dělat pupínky na zadku, nějak mě to nebolí a nic, jsou to fakt prťavý pupínky, který pak ale prasknout a udělá se mi červenej flek po kterym mi akorát zůstane jizva :/ Dá se tomu nějak zabránit bez nějakých speciálních přípravků? napište mi na mail prosím, budu moc ráda :)

Zdroj: diskuze Pupinky na zadku

Obnova a regenerace zubní skloviny

Obnova a regenerace zubní skloviny je možná pomocí remineralizace. Vápník a fosfát ve slinách a biofilmu umožňují obnovu části ztraceného obsahu minerálů ve sklovině. V některých případech lze počínající bílou sklovinnou lézi plně remineralizovat a rekonstruovat sklovinu do normálního vzhledu, v jiných případech je možné lézi remineralizovat a zastavit, ale na sklovině zůstane bílá skvrna jako „jizva“. Povrch skloviny je intaktní a umožňuje pronikání remineralizačních iontů (to znamená, že je povrch propustný). Extrémně vysoké koncentrace vápníku a fosfátu v zubní kutikule však mohou mít naopak na kvalitu remineralizace nepříznivý vliv. Vysoké koncentrace podporují vznik kalcium-fosfátových minerálních fází na povrchu skloviny, čímž se snižuje její propustnost a omezuje remineralizace podpovrchové skloviny. Samotná remineralizace izolovaných bílých sklovinných lézí ale – bez ohledu na úspěšnost – neřeší vznik zubního kazu coby onemocnění dutiny ústní.

Zdroj: Zubní sklovina

Poradna

V naší poradně s názvem REKONVALESCENCE PO OPERACI SLEPÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Syn je po operaci slepaku 14 dní.Kdy se muze poradne vykoupat a boli ho trochu u pupiku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

14 dní po operaci je jizva stále čerstvá a teplá voda při koupeli by ji mohla rozmočit a zapříčinit třeba bakteriální infekci. Koupel při jakékoliv hluboké jizvě je možná až po jednom měsíci. Do té doby je lepší se jen krátce osprchovat. Bolesti kolem pupíku by měl vyšetřit dětský lékař, abyste měla jistotu, že je vše v pořádku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci slepého střeva

Odstřižení bradavice

Bradavice na víčkách lze velice dobře a bezpečně odstranit pomocí přístroje Plexr. Po znecitlivění anestetickým krémem je možné malým paprskem přesně bradavičku nebo jiný nežádoucí útvar lehce odstranit. Stroupek se vyloupne asi za týden. Jizva po tomto zákroku není. Řasy jsou mimo zásah a nejsou poškozeny.

Zdroj: Bradavice na očním víčku

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA V PODKOZI V LEVE BEDERNI KRAJINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

dnes mi lekar rek ze bulka by chtela odstranit mam obavy aby to nebylo zhoubne mam se obavat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, nemusíte se obávat. Úplně zapomeňte na to, že nějaká rakovina existuje. Poslechněte svého lékaře a nechte si bulku vyndat. Vyřešíte s tím současné obavy a vrátíte se do dob, kdy jste bulku neměla. Jestli máte ráda sluníčko, tak si naplánujte operaci na podzim, ať vás v létě zbytečně neomezuje hojící se jizva.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka v podkozi v leve bederni krajine

Histologie

Na první pohled vypadá žaludeční vřed jako kulatý defekt s plochým okrajem. Starší vředy mají na okraji často zvýšenou, zjizvenou tkáň. Po zhojení vředu se objevuje vysoce vaskularizační červená jizva. Tato jizva postupně přechází ve vláknitou bílou jizvu. Histologicky jde o fibrinoidní nekrózu. V rané fázi hojení vředu je charakteristická jeho stratifikace. V průběhu hojení rostou jeho okraje. Může trvat několik let, než se obnoví původní žaludeční žlázy v místě vředu. Častá je metaplazie vředu, kdy se slučují vrstvy žaludeční stěny a žaludeční povrchové tkáně, což může vést k pohybovým poruchám žaludku. Vředy na dvanácterníku vykazují podobné vrstvení jako žaludeční vředy. V Brunnerových žlázách se obvykle objevují rýhy nebo hyperplasticida.

Zdroj: Žaludeční vředy

Poradna

V naší poradně s názvem JIZVIČKY PO AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Drápelová.

Dobrý den, chtěla sem se zeptat co mám používat na jizvičky po akné.Na obličeji mám takový jakoby dírky po akné..myslíte že se dá toho zbavit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jizvy po akné na obličeji se dají odstranit jen z části. Jizva je trvalá změna v pokožce. U akné je typické, že tvoří na kůži krátery, které pak změní kožní reliéf. Mírně to jde narovnat pomocí lejzru a pomocí kolagenových injekcí, kterými se vyplní prohlubně. Tyto zákroky se provádějí na klinikách estetické medicíny ve větších městech. Pacient si tyto zákroky hradí sám a cena je úměrná rozsahu ošetřené plochy. V maximálních částkách to bývá až 30 000 Kč, obvykle tak 10 000 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jizvičky po akné

Jizva po operaci

Řez se provádí na přední straně krku v jeho dolní části. Po obnažení přední plochy žlázy se podvážou jednotlivé cévy vedoucí k operovanému laloku, který se uvolní tak, že zůstane fixován již jen k průdušnici. Poté se většinou ve standardním místě ozřejmí zvratný nerv a vypreparuje se jeho průběh podél průdušnice až k místu vstupu do hrtanu. Současně se izolují všechny tkáně v okolí laloku, kde by mohlo být příštítné tělísko. Po bezpečné izolaci nervu a tělísek je přerušen úpon žlázy k průdušnici a poté lalok odstraněn. Při oboustranném výkonu je postup stejný i na druhé straně. Do rány je zavedena umělohmotná hadička k zajištění odtoku tekutin z rány do podtlakové láhve. Tato hadička se odstraňuje zpravidla 2. den po operaci. Rána se zašívá jemným vláknem uvnitř kůže.

Při sklonu ke keloidnímu hojení nelze vyloučit vznik výrazné a nápadné jizvy. Ve většině případů je jizva velmi tenká a neznatelná. Po dobu několika týdnů může přetrvávat bolestivost v oblasti rány.

Zdroj: Operace štítné žlázy

Poradna

V naší poradně s názvem LIPOM ODSTRANĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Dobrý den,
mám lipom v oblasti žaludku. Slyšela jsem, že jeho odstranění není nic závažného, ale že je pod ním kilní jamka, kterou je potřeba zašít.
Chtěla jsem se zeptat, zda musím být potom na neschopence, jelikož mám namáhavou práci nebo jde jen o jednodenní zákrok.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná excize lipomu - jeho chirurgické vyjmutí je jednoduchý jednodenní zákrok, ale rekonvalescence rány trvá minimálně týden, kdy je nutné ránu nijak nenamáhat, aby se mohla utvořit jizva. Když tuto fázi podceníte, tak by se rána mohla hojit i delší dobu a k tomu byste dostala jako odměnu nepěknou jizvu. Minimálně do vytáhnutí stehů byste se měla zdržet fyzické námahy břišních svalů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lipom odstranění

Přehled možností zvětšení prsu

Chcete-li zvětšit objem prsou, budou vám v současnosti nabídnuty silikonové gelové implantáty. Implantáty se chirurgicky vkládají do „kapes“ nad nebo pod hrudní sval. Pooperační jizva je pět až šest centimetrů dlouhá, ale je sotva viditelná. Operaci provádí specialista v oboru plastické chirurgie, nebo jiný kvalifikovaný lékař, v celkové anestezii. Dojde k naříznutí kůže a nadzvednutí prsní tkáně, čímž se vytvoří kapsa pro implantát. Pak lékař tlačí implantát buďto pod prsní sval, nebo nad prsní sval, ale prsní tkáň zůstává z větší části nedotčena. Řez na kůži je nezbytný, ale je tak malý, že není téměř vidět.

Zdroj: Zvětšení prsou

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Mám ho tam už 8let,a stejnou dobu, co dva měsíce jsem ho musel píchat a odsávat.Prostě šíleně náročné jak na čas tak na psychiku.Rozhodl jsem se ho tedy nechat odstranit chirurgicky.
2.3.2016 jsem se ho zbavil.Na jeho místě zbyla jizva na 3 stehy, která je jen o málo hezčí než boule na ruce,která bolela když jsem zápěstí třeba zalomil při opření se,nebo při práci....no ale jen na necelý měsíc.Udělal se mi tam znova a ted je o tu jizvu výraznější,ted už to nejen bolí,ale i bije do očí.
Takže chirurgický zákrok taky nemusí nic vyřešit a to odsávání...myslím,že je úplně k ničemu!

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

přesně stejně to mám já na noze, taky mi po operaci znovu narost a bolí

Zdroj: diskuze Ganglion na zápěstí

Popis bílých skvrn na kůži

Skvrny vznikají také často na místech, kde došlo k poranění kůže. Pokud nebylo poranění hluboké, pigment se začne po určité době zase tvořit. Větší poranění jsou ale depigmentována trvale. O jizvy je třeba se starat, měly by být v průběhu své tvorby promazávány, masírovány, kůže v okolí by měla být v klidu, aby nedošlo ke vzniku keloidu, což je vyklenutá jizva, která může být i různě pigmentovaná – nejčastěji červeně nebo růžově.

Existuje také onemocnění zvané vitiligo, při němž se z neznámé příčiny objevují na pacientově kůži různě rozsáhlá a četná, ostře ohraničená ložiska depigmentací. Ta začínají nejčastěji na končetinách – obvykle na prstech. Tato místa by měla být zvýšeně chráněna před slunečním zářením, dlouhé slunění není doporučováno ani po aplikaci opalovacích krémů.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi PATER PLESKAC LECENI RECEPTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirina zabloudilova.

Dobry vecer pane Pleskac prosim o radu,boli me prava pata byla jsem na rengene mam patni ostruhu.Jeste me asi 2 mesice sumi v pravem uchu.Predem Vam dekuji za radu. Zabloudilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila Klusková.

Vážený pane, je mi 73 roků.Před rokem a půl jsem zjistila, že se mi zhoršil zrak. Na oční ambulanci v nemocnici U sv. Anny v Brně mi zjistili otok na sítnici levého oka - věkově podmíněnou makulární degeneraci. V pravém oku už je jizva po prasklé cevě, vidím kostrbatě. Na levé oko navržena injekční léčba na kterou už čekám čtvrt roku. Při zhoršení může dojít k oslepnutí. V červnu r. 2015 mi byla vyoperovana levá ledvina s nádorem. Zatím bez léčby, pod kontrolou onkologů. Mám zvýšený kreatinin a kyselinu močovou. Beru 75 nm 1x denně - snížená činnost štítné žlázy. Mám začínající šedý zákal - operace možná až po vyléčení otoku sítnice.Děkuji za odpověď a srdečně zdravím. Jarmila Klusková

Zdroj: diskuze Pater pleskac leceni recepty

Co je to Longova metoda

Základem Longovy metody je odstranění přebytečné tkáně a následné sešití sliznice, prováděné zvláštním přesným nástrojem – staplerem, který je zaveden do konečníku. Stapler řeší zároveň příčinu zvětšení hemoroidů a výhřezu konečníku, neboť přerušuje drobné cévy, které přivádějí do hemoroidů krev, a fixuje sliznici na její původní místo. Sliznice není v místě hemoroidů odstraněna a nevzniká tak jizva jako po klasických operacích, která nedovolí dobré utěsnění řiti. Nehrozí také poškození svěračů konečníku, ke kterému při dřívějších operacích mohlo dojít. Operace je téměř bezbolestná, provádí se v krátké celkové nebo páteřní (spinální) anestezii a trvá asi 15 minut. Operovaný pacient zůstává v nemocnici 1 až 3 dny, pracovní neschopnost trvá asi týden, což je asi čtvrtinová doba než u klasických zákroků. Pooperační bolesti jsou ve srovnání s klasickými operacemi velmi malé, což dosvědčují pacienti, kteří byli dříve operováni jinou metodou se špatným výsledkem a pak se podrobili Longově operaci.

Zdroj: Longova metoda

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S OTOKEM NOHY PO OPERACI KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Pomahačová.

Před půl rokem jsem prodělala operaci levé kyčle. Jizva i otoky kolem jizvy se nádherně vstřebaly během dvou týdnů. Hned po operaci jsem musela užívat tabletky na ředění krve a to víc jak měsíc. Bylo vše v pořádku až do doby asi 5 měsíců po operaci. Levá tzn. ta operovaná noha mi začala otékat a to nejdříve v noci když jsem byla v klidu a později též i přes den. Snažila jsem se víc pít, nohu jsem si zatahovala elestickým obinadlem ale cítila jsem stále tlak od prstů levé nohy přes lýtko až nad koleno jak mám nohu napjatou. Nikdy dříve jsem tohle nepoznala a to jsem v práci bývala na nohou i 12 hodin. Prosím co mám dělat. Nechci užívat spousta léků které mají beztak vždy nějaké vedlejší účinky. Díky za info, zkusím i nějaké bylinkářské rady. Naďa

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Problém s otokem nohy po operaci kyčle

Stav po operaci štítné žlázy

Problémy se štítnou žlázou se vyskytují v každém věku, od novorozence až po dospělého člověka. Častěji jsou poruchami štítné žlázy postiženy ženy. U závažnějších případů jsou pacientovi předepsány léky nebo chirurgické odstranění štítné žlázy. V dnešní době se subtotální neboli částečné odstranění štítné žlázy skoro neprovádí. Resekce (odstranění) části štítné žlázy spočívá v tom, že tkáň štítné žlázy částečně zůstává v operační zóně, která se pak obklopuje řezy. Pokud v budoucnosti ve zbývající části tkáně vznikne nádor, opakovaná operace má vysoký stupeň rizika a komplikací. Právě proto moderní medicína preferuje úplné odstranění štítné žlázy. Velikost pooperačního řezu na krku pacienta záleží na původní poloze a velikosti štítné žlázy. Také je důležitá sktruktura pokožky pacienta. Chirurgové nemocnice se v rámci možností snaží zanechávat co nejmenší defekt, přičemž vzniklá jizva měří cca 5–7 cm. Normálně je to tenký světlý pruh, který se za pomoci speciálních mastí a použití kosmetického laseru stává úplně neviditelným.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Bradavice na rukou

Dnes již prakticky není důvod, proč se s bradavicemi na kůži tak dlouho trápit. Máme k tomu bezvadnou léčbu, která Vás bradavic zbaví do půli roku a to navždy. Tedy než se znovu virem, který bradavice způsobuje, znovu nakazíte. Na léčbu bradavice použijte roztok Duofilm. Duofilm je účinný roztok s koncentrovanými kyselinami mléčnou a salicylovou. Tyto dvě kyseliny dokáží destruovat pokožku až na kožní škáru. Tím dokonale doslova vypálí bradavici i s jejími kořeny. Doufilm se pečlivě aplikuje jen na bradavici v intervalu 2x týdně. Přičemž jednou před aplikací se léčené místo obrousí pemzou nebo vhodným pilníkem na ztvrdlou kůži a pak se hned nanese Duofilm. Po několika týdnech se bradavice začne zmenšovat, až se zcela ztratí a zbude po ní jen malá tečka – nepatrná jizva po bradavici. Dají se tak vyléčit bradavice malinká, ale i starší, které jsou již pěkně rozlezlé někdy i 1 centimetr široké. Čím dříve bradavice začnete léčit roztokem Duofilm, tím dříve se jich zbavíte. Duofilm se dá koupit volně v lékárně.

Fotky na kterých jsou vidět bradavice ve svých různých projevech na kůži a sliznicích jsou zde.

Zdroj: Bradavice na jazyku alias afty

Ganglion na noze

Ganglion na noze je pseudocysta vyplněná hustou rosolovitou tekutinou. Příčina vzniku ganglionu není zcela známa, ale může jít o dlouhodobé přetěžování okolních vazivových struktur či infekci. Infekce může vzniknout buď samotným dlouhodobým přetěžováním, nebo úrazem šlachy či kloubu.

Pro snížení bolestivosti lékař obvykle předepisuje analgetické masti, magnetoterapii, terapeutický ultrazvuk a laser. Fyzioterapeut může na hodinách provádět mobilizace kloubů a uvolňování jednotlivých vrstev měkkých tkání (šlachy, svaly, vazy, kloubní pouzdra). Pokud bolestivost neustupuje nebo je útvar natolik velký, že omezuje hybnost v kloubu či samotné šlachy svalu, přistupuje lékař většinou k operačnímu řešení. Lékař má na výběr ze dvou metod. Může provést prosté odsátí obsahu ganglionu, jehož nevýhodou je, že stačí, aby v prostoru zůstala jedna jediná buňka, a ganglion může znovu narůst. Jako prevence vzniku zánětu v operované tkáni lze do místa aplikovat kortikoidy, které však mají velkou nevýhodu v tom, že vysušují měkké tkáně (šlachy, vazy, kloubní chrupavku) v místě aplikace a činí je tak křehčími a náchylnějšími k prasknutí či vzniku artrózy. Další chirurgickou metodou je vyříznutí ganglionu a důkladné vyčištění okolí šlach a kloubu, proto se odstraňují i tkáně z okolí ganglionu včetně šlachové pochvy a kloubního pouzdra. Po operaci je nutné nosit několik týdnů znehybňující dlahu, aby mohlo dojít ke srůstu operovaných šlach. Vzniklá jizva často vyvolává nové bolesti, otok a lehké omezení hybnosti operovaného segmentu. Bohužel i přes nepochybnou účinnost takovéto operační léčby není vyloučeno, že se ganglion v budoucnu znovu neobjeví.

Takto vypadá ganglion na noze.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Léčba Bartholiniho ​​cysty

Pokud vyšetření ukáže, že máte sexuálně přenosnou chorobu, nebo pokud je vaše cysta infikovaná, lékař vám předepíše antibiotika. Může také předepsat lokální topické léky, které se aplikují na kůži / sliznici. Pokud je vám méně než 40 a vaše cysta nezpůsobuje problémy, pravděpodobně nebudete potřebovat žádnou léčbu.

Jednoduchá sedací koupel může pomoci cystě zmizet sama od sebe:

  • Naplňte vanu vlažnou vodou do výšky 9 až 12 cm, aby jí bylo dost na pokrytí vulvy a pomalu se posaďte na 20 minut.
  • Udělejte to několikrát denně po dobu 3 nebo 4 dnů.
  • Cysta může sama prasknout a odtékat.

Pokud Bartholiniho cysta způsobuje problémy - nebo se změní na zánět - budete muset navštívit svého lékaře. Lékař zvolí jeden ze tří způsobů ošetření:

  1. Chirurgická drenáž
    Lékař udělá v cystě malý řez. Do otvoru umístí malou gumovou trubičku (katétr), aby mohla odtékat nahromaděná tekutina. Katétr může zůstat na místě až 6 týdnů. Hned poté, co tekutina zmizí, se budete cítit lépe. Možná ale budete muset několik dní poté užívat léky proti bolesti. Mějte na paměti, že Bartholiniho cysta nebo zánět se mohou vrátit a znovu vyžadovat léčbu. Mezi vedlejší účinky této léčby patří bolest nebo nepohodlí - zejména při sexu. Může se také vytvořit otok stydkých pysků, infekce, krvácení nebo jizva.
  2. Marsupializace
    Pokud vás cysty trápí dlouhodobě a nebo se vrací, může vám tento postup pomoci. Lékař cystu rozřízne a poté sešije kůži kolem ní a vytvoří malý váček. Díky tomu může kapalina odtékat. Lékař obalí oblast speciální gázou, aby vsakovala tekutinu a krev. Tento proces trvá méně než půl hodiny a můžete jít domů hned ve stejný den. Lékař vám poté může předepsat léky proti bolesti. Existuje také riziko zanesení infekce, krvácení a návratu abscesu.
  3. Odstranění žlázy
    Váš lékař může doporučit tuto možnost, pokud předchozí dvě řešení nebyla účinná nebo se vám stále objevují Bartholiniho ​​cysty a záněty. Tato operace trvá asi hodinu. Během procedury dostanete anestezii, která vás uspí, a poté se můžete vrátit domů. Mezi možné problémy patří krvácení, tvorba modřin a infekce.

Zdroj: Bartholiniho žláza - zánět

Život bez štítné žlázy

Onemocnění štítné žlázy se projevuje buď poruchou tvorby hormonů (zvýšená nebo snížená činnost žlázy), nebo postupným zvětšováním celé žlázy, velmi často i s tvorbou uzlu (uzlů). Takto zvětšená žláza se často nazývá struma. Mnohdy je spolu se strumou přítomna i porucha tvorby hormonů. Důvodem k operaci jsou většinou rostoucí uzly (uzel) nereagující na léčbu medikamenty a podezření na nádor. Odstranění žlázy se doporučuje i v některých případech nadměrné tvorby hormonů. Pokud lékař již operaci doporučil, pak riziko jejího odkládání spočívá v případě nádoru nebo uzlů v dalším růstu s tlakem na okolní orgány (průdušnice, zvratný nerv, jícen) a růsty strumy do hrudní dutiny. Při zvýšení činnosti žlázy je nebezpečí poškození srdce a zhoršení očních potíží, u zhoubných nádorů v možnosti metastází včetně vrůstání do okolních orgánů.

Cílem operace je odstranění poloviny nebo celé žlázy při ochraně a zachování zvratných nervů i příštítných tělísek. Operace se provádí v celkové narkóze. Řez se vede na přední straně krku v jeho dolní části. Po obnažení přední plochy žlázy se podvážou jednotlivé cévy vedoucí k operovanému laloku, který se uvolní tak, že zůstane fixován již jen k průdušnici. Poté se většinou ve standardním místě ozřejmí zvratný nerv a vypreparuje se jeho průběh podél průdušnice až k místu vstupu do hrtanu. Současně se izolují všechny tkáně v okolí laloku, kde by mohlo být příštítné tělísko. Po bezpečné izolaci nervu a tělísek je přerušen úpon žlázy k průdušnici a poté lalok odstraněn. Při oboustranném výkonu je postup stejný i na druhé straně. Do rány je zavedena umělohmotná hadička k zajištění odtoku tekutin z rány do podtlakové láhve. Tato hadička se odstraňuje zpravidla 2. den po operaci. Rána se zašívá jemným vláknem uvnitř kůže.

Výhodou operace je odstranění tkáně štítné žlázy na jedné nebo obou stranách při ochraně zvratného nervu a zachování příštítných tělísek. Při dodržení tohoto postupu není nutné již nikdy v této oblasti operovat a tím ohrožovat uvedené struktury. Následkem operace je jizva a nutnost užívání hormonů štítné žlázy ve formě tablet po celý život.

Zdroj: Lázně po operaci štítné žlázy

Průběh obřízky

Obřízka částečná a nízká: Zde se odstraní celá vnitřní předkožka a vnější je ponechána v takové délce, že v normálním stavu překrývá přibližně půl žaludu. Odstraněním vnitřní předkožky odpadají barevné přechody kůže. Zbytek předkožky cestuje po žaludu, a to může vyvolávat nepříjemné pocity. Dále je dobré vědět, že jedna polovina žaludu oschne a zkrabatí a druhá polovina zůstane přirozeně vlhká. Pokud byla tato obřízka provedena z důvodu fimózy, hrozí její navrácení. Tento způsob obřízky je v České republice dosti častý, jenže je s ní většina majitelů nespokojená. Ani vlastně neplní účel obřízky, takže je vhodná pro ty, co na obřízku musejí, ale nechtějí ji. Vzhledem k tomu, že bývá hojící se jizva často ve vlhku, je hojení pomalejší a nastává více pooperačních komplikací. Uzdička je v drtivé většině případů odstraněna.

Obřízka částečná a vysoká: U tohoto typu obřízky se odstraňuje zčásti vnitřní a zčásti vnější předkožka. Poměr zakrácení jednotlivých částí předkožky je zcela individuální případ od případu. Záleží, kdo obřízku zrovna provádí a jak si to pacient přeje. Ponecháním vnitřní předkožky vzniká na penisu pestrá škála odstínů kůže. Když předkožka zrovna necestuje po žaludu, tak se hrbí jako harmonika za korunkou, a to může vyvolávat nepříjemný pocit, že do ní tlačí. Tento způsob obřízky není vhodný pro řešení fimózy většího rozsahu. Jizva často ztvrdne a pak je nutné provést úplnou obřízku. Při ztopoření je zbývající předkožka napnutá, ale jde jí hýbat klidně až do půlky žaludu. Ani to nebrání tomu, aby byl sex jiný než před provedením obřízky. Uzdička se většinou prodlužuje, méně časté je nedotčení. Tato obřízka je vhodná pro ty, kdo se bojí, že budou mít při erekci málo pokožky nebo předkožky (což je nesmysl). Ovšem je možné cestování zbývající předkožky. Navíc je tento způsob provedení obřízky velmi nevzhledný (což potvrdila i anketa). Toto provedení se hojí lépe než nízká varianta, ale pořád hůř než obřízky úplné.

Obřízka úplná a nízká: V tomto případě se odstraní celá vnitřní předkožka a vnější v různém rozsahu. Podle toho, kolik jí zůstane, je na neztopořeném penisu mírně zkrabacená (nic se nesmí hromadit za žaludem) nebo je zkrácená natolik, že je hladká neustále, bez záhybů a vrásek. Ženy zpravidla takto obřezaný penis označují jako sexy, protože vypadá stejně jako při milování – jen je menší. Při erekci se kůže na penisu celá napne a nelze s ní výrazně hýbat. Vzhledem k tomu, že před obřízkou byla uzdička svým druhým koncem přichycena k vnitřní předkožce, tak po obřízce ji již není kam uchytit, a proto je také běžně odstraněna (ponechání je velmi vzácné a trochu nevzhledné). S příchodem této obřízky se toho hodně změní. Sex je vnímán výrazněji (i partnerkou) a penis se zdá být tvrdší. Při úplné obřízce se může stát, že se bude trochu tahat šourek k žaludu, ale sex je bez potíží. Hned po obřízce budete mít pocit, jako kdyby vám kus penisu chyběl. S úplnými obřízkami jsou jejich majitelé velmi spokojeni. Tato obřízka je perfektní volbou, pokud se chcete zbavit mykóz nebo fimózy, starostí s hygienou, nebo jen upoutat pozornost.

Obřízka úplná a vysoká: U tohoto typu obřízky je vnitřní část předkožky odstraněna částečně a vnější také částečně až úplně. Podle toho, kolik jí zůstane, je na neztopořeném penisu mírně zkrabacená (volná úplná obřízka) nebo je zkrácená natolik, že je hladká neustále, bez záhybů a vrásek (těsná úplná obřízka). Poměr zakrácení jednotlivých listů předkožky je u každého jedince jiný. Sex je stejný. U této obřízky lze ponechat uzdičku. Je-li tato obřízka provedena z důvodu odstranění fimózy, je velmi vhodné uzdičku odstranit. Podle ankety je toto nejhezčí varianta obřízky.

Výkony se provádí v jakémkoliv věku, u dětí jsou nejčastějšími indikacemi zdravotní potíže. Operace je možné provádět jak v lokální, tak celkové anestezii, záleží jen na rozhodnutí klienta. U dětí je vhodnější anestezie celková. Pro výkon v lokální anestezii, pokud je klient zdráv, není nutné mít předoperační interní vyšetření a není nutné ani laboratorní vyšetření. Operace v lokální anestezii je možné provést ambulantně, bez nutnosti hospitalizace. Pro výkon v celkové anestezii je nutné mít předoperační interní vyšetření a je nutná alespoň několikahodinová hospitalizace. Příprava je stejná jako před každou operací, zahrnuje osprchování celého těla a zejména hygienu operované oblasti. Doba vlastního operačního výkonu se pohybuje mezi 45 až 75 minutami. Rány jsou šity stehy ze vstřebatelného materiálu.

Zdroj: Mužská obřízka

Recepty na zevní použití

Kokosový olej na vlasy

Nejprve si připravte nějakou pokrývku, do které vlasy po nanesení oleje zabalíte. Můžete použít igelitovou koupací čepici, velký kus igelitové fólie či něco jiného. Důležité je, aby obal držel několik hodin (či dokonce celou noc) na svém místě. Poté odměřte 3 až 5 lžic kokosového oleje a vložte je do misky použitelné v mikrovlnné troubě. Množství kokosového oleje závisí na délce a hustotě vašich vlasů. Pokud máte dlouhé a husté vlasy, použijte 5 lžic, jestliže jsou vaše vlasy kratší a řidší, budete potřebovat pouze 3 nebo 4 lžíce. Zvolte raději kokosový olej nerafinovaný než rafinovaný. (Rafinovaný kokosový olej totiž obsahuje přídavné látky a prochází procesem, který odstraňuje některé z přirozených sloučenin, díky nimž je tak zdravý. Naopak nerafinovaný kokosový olej obsahuje všechny přirozené zdravé složky.) Zahřejte kokosový olej v mikrovlnné troubě (na vysoký stupeň přibližně 30 sekund), zamíchejte ho a zahřívejte dalších 30 vteřin, dokud se olej úplně nerozpustí. Teplý (ne však vařící) kokosový olej rovnoměrně vetřete do vlasů. Vlasy úplně namočené v oleji pak stáhněte k hlavě a zabalte je do zvoleného obalu tak, aby byly celé zakryté. Počkejte alespoň 2 hodiny (případně celou noc), než se olej vsákne. Čím déle si ho necháte na vlasech, tím lépe pro vaše vlasy. Pro nejlepší účinek tedy vydržte co nejdéle. Poté odstraňte zábal z vlasů a umyjte je. Použijte svůj oblíbený šampón (nejlépe s přírodním složením, abyste udrželi vlasy zdravé) a vymyjte kokosový olej. Vlasy si umyjte dvakrát nebo třikrát (až přestanete mít pocit, že jsou vaše vlasy mastné). Nechte vlasy volně uschnout nebo je vyfénujte, chcete-li vidět účinky kokosového oleje ihned. Vlasy by měly být jemné, lesklé a zářivé.

Hydratace obličeje

Vyčistěte si obličej jako obvykle. Ať už si jemně oplachujete obličej vodou, či používáte peeling nebo čisticí oleje, umyjte si obličej a osušte ho jemným ručníkem. Rozetřete trochu kokosového oleje kolem očí a na vrásčitá místa. Poté šetrně naneste kokosový olej na ostatní vysušená místa a krouživými pohyby ho vetřete. Olejem potřete i své rty (nerafinovaný kokosový olej zjemní a zvlhčí popraskané rty). Nenatírejte si kokosový olej na celý obličej, jelikož může ucpat póry a způsobit akné. Kokosový olej by měl být používán v malých dávkách tam, kde je ho potřeba nejvíce.

Hydratace těla

Kokosový olej lze použít jako jakékoliv běžné tělové mléko. Kokosový olej nanášejte po sprše nebo koupeli, kdy je vaše pleť teplá a poddajná a olej tak bude snáze absorbován. Rovnoměrně ho roztírejte, dokud se do pokožky úplně nevsákne (může to trvat i 15 minut).

Masáž těla

Kokosový olej použijte stejně jako normální masážní přípravek.

Uhlazení roztřepených vlasů

Rozetřete malé množství (přibližně velikosti hrášku) kokosového oleje mezi rukama a lehce uhlaďte vlasy, abyste se zbavili rozčepýřených vlasů.

Jizvy

Vetřete libovolné množství kokosového oleje do místa, kde máte jizvu. Opakujte dvakrát denně. Časem uvidíte, jak se vaše jizva zmenšuje a splývá s kůží.

Ekzémy

Natřete kokosový olej na suché, zanícené oblasti, aby zklidnil svědění a zvlhčil postižené místo.

Zdroj: Použití kokosového oleje

Průběh operace štítné žlázy

Chirurg odstraní buď celou štítnou žlázu, nebo její část. V případě některých zhoubných nádorů vyjme i uzliny v jejím okolí.

Odstranění celé štítné žlázy se nazývá totální tyreoidektomie, odstranění jednoho laloku se nazývá lobektomie a odstranění převážné části štítné žlázy se nazývá subtotální tyreoidektomie. Pokud jde o opakovanou operaci štítné žlázy, mluví se o reoperaci. Jestliže se lékaři přikloní k úplnému odstranění štítné žlázy, je třeba dodávat pacientovi hormony prostřednictvím medikamentů. Pacient pak musí tyto léky užívat doživotně.

Strategie samotného zákroku bude mít vliv na prognózu pacienta a rovněž také na případné komplikace, které mohou nastat.

Před samotnou operací štítné žlázy je nutné pacienta velmi pečlivě vyšetřit a stanovit správnou diagnózu. Lékaři se budou zajímat rovněž o rodinnou anamnézu a možném provázání rodových nemocí. Následně budou provedeny další testy – klinické, laboratorní, zobrazovací, cytologie a imunohistochemické.

Sonografie krku je velmi důležitým vyšetřením, které bývá prováděno u všech nemocných. Ultrazvuk umožňuje lékařům získat informace o struktuře a uspořádání parenchymu štítné žlázy a rovněž odhalí stav lymfatických uzlin. V některých případech je nutné provádět také CT vyšetření a biopsii.

Struma si velmi často žádá operativní zákrok. Lidově se strumě říká vole. Jestliže struma nezpůsobuje pacientovi žádné zdravotní potíže, pak operace není nutná. Operace je však nutná vždy, když dojde k takzvanému útlakovému syndromu, kdy štítná žláza naroste do takové velikosti, že začíná utlačovat okolí, především tracheu. Pacient pak má pocity dušení a tlaku.

U nadbytečné produkce hormonu štítné žlázy je nutné tento stav srovnat za pomocí medikamentů. Léčba je poměrně úspěšná a může operativní řešení odložit na dlouhá léta. V případě, že taková léčba neprokazuje žádné zlepšení zdravotního stavu a štítná žláza i nadále produkuje nadbytek hormonu, je třeba přemýšlet nad dalším postupem. V takovém případě se lékaři rozmýšlí mezi samotnou operací nebo takzvaným vypálením štítné žlázy pomocí radiojodu. Radiojod však nelze aplikovat u všech pacientů. U pacientů je třeba zvážit zdravotní stav. U pacientů – žen je třeba přihlédnout k tomu, zda si žena nepřeje mít v blízké budoucnosti dítě. Podle dávky radiojodu by žena neměla až dva roky otěhotnět. Aby toho nebylo málo, tak by ženy po aplikaci radiojodu přibližně 5 týdnů po radioterapii neměly pobývat v blízkosti malých dětí. Tato opatření se týkají především vůči dětem, u dospělých jedinců je vše v pořádku, tam k žádnému omezení nedochází.

Další onemocnění štítné žlázy jsou její nádory. Ty mohou být benigní (nezhoubné) či maligní (zhoubné). Léčba maligních nádorů štítné žlázy je podobná jako u nádorů na jiných místech na těle. Nejprve proběhne chirurgický zákrok, při kterém dochází k co možná nejpřesnějšímu odstranění veškeré postižené tkáně. Následuje léčba radiojodem, pak ozařování a léčba léky.

Samotná chirurgická operace štítné žlázy není pro pacienta příliš velkou zátěží a nepřináší s sebou výrazná rizika. Provádí se v celkové anestezii, doba hospitalizace je průměrně 5 dní. Operace probíhá tak, že na krku je proveden řez dlouhý asi 10 cm a žláza je vyjmuta. Poté je rána zašita. V prvních dvou dnech po operaci je z rány vyveden drén, který je poté odstraněn.

Operace štítné žlázy nemívá časté komplikace. První možnou komplikací je pooperační hypokalcémie. Jedná se o pokles vápníku a vzestup hladiny kalcitoninu v důsledku „otřesu“ příštítných tělísek. Tento stav bývá naštěstí pouze přechodný a pacienti, kteří touto komplikací trpí, si stěžují na mravenčení těla a křeče. V takovém případě se podává pacientům šumivý vápník. Zhruba do dvou měsíců dochází k regeneraci tělísek a pacientův stav se vrátí do normálu. V některých případech se však může stát, že dojde k totálnímu poškození nebo k naprostému odstranění. Tím dojde ke snížení až k ukončení produkce parathormonu a pacient tak musí po zbytek svého života užívat léky, které budou udržovat správnou hladinu kalcia. Další možnou komplikací může být poškození zvratného nervu během operačního zákroku. Při operaci může dojít k jeho přetětí, což pro pacienta znamená ztrátu hlasu. Dnešní moderní medicína je však natolik pokročilá, že k této komplikaci dochází velmi výjimečně. Jestliže dojde pouze k poškození tohoto nervu, po určité době se vše znovu obnoví. V horším případě může dojít k poškození obou nervů, které se projevuje dechovými potížemi, někdy je potom nutná tracheostomie (otvor do průdušnice) k obnově dýchání. Občas se dostaví i zhoršené polykání, které také odezní. Komplikace se mohou dostavit i v oblasti rány. Rána může svrbět, bolet, špatně se hojit, zřídka se vytváří keloidní jizva (nápadná vystouplá jizva).

Zdroj: Operace štítné žlázy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP