Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK ZVÝŠIT ŽELEZO V KRVI

OBSAH

Potraviny

Železo v potravinách má dvě formy – hem a non-hem. Železo označované jako hem se vyskytuje v živočišné potravě, která původně obsahovala hemoglobin, tedy v červeném mase, vnitřnostech, drůbežím mase nebo rybách.

Non-hem železo se vyskytuje především v rostlinné potravě, a to zejména v luštěninách, listové zelenině nebo sušeném ovoci. Určité množství non-hem železa se vyskytuje také v živočišné potravě.

Hem železo je v těle člověka vstřebáváno mnohem lépe než non-hem železo. Vstřebávání hem železa není příliš závislé na zásobách železa v těle a na potravinách, které jsou konzumovány spolu s hem železem. Naproti tomu vstřebávání non-hem železa je silně závislé na zásobách železa v těle (osoby s nedostatkem železa vstřebávají non-hem železo lépe než osoby, které mají železa v těle nadbytek) a je také více než u hem železa ovlivněno složením konzumovaného pokrmu.

Zdroje non-hem železa:

  • čočka velkozrnná – 7,54 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • kešu – 6,68 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • tofu – 5,36 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • fazole hnědé – 5,02 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • lískový ořech – 4,70 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • hrách – 4,43 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • mandle – 3,72 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • špenát – 2,71 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • sušené meruňky – 2,66 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
  • rozinky – 1,88 mg/100 g potraviny v syrovém stavu
Zdroje hem železa:
  • kuřecí játra – 8,99 mg/100 g syrového masa
  • hovězí játra – 4,90 mg/100 g syrového masa
  • králičí maso (stehno) – 1,57 mg/100 g syrového masa
  • hovězí maso (zadní) – 1,54 mg/100 g syrového masa
  • krůtí maso (prsa) – 1,20 mg/100 g syrového masa
  • treska – 1,05 mg/100 g syrového masa
  • tuňák – 1,02 mg/100 g syrového masa
  • vepřové maso (kýta) – 0,77 mg/100 g syrového masa
  • kuřecí maso (prsa) – 0,74 mg/100 g syrového masa
  • losos (umělý chov) – 0,34 mg/100 g syrového masa

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem SNÍŽENÍ ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Melicharová Jana.

Dobrý den, prosím o radu jak mám snížít s-železo v krvi mám vyšší hodnotu, co můžu jíst a co ne?

Děkuji Melicharová Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nadbytek železa v krvi je stav nazývaný hemochromatóza. Následující doporučení jsou návrhy, které modifikují stravu pro jedince s hemochromatózou. Každý člověk je jedinečný, což je třeba vzít v úvahu před použitím každé z těchto navrhovaných dietních úprav. Zejména lidé s onemocněním jater, by měli být opatrní při konzumaci některých potravin nebo látek.

- Snížit spotřebu červeného masa!
Červené maso obsahuje nejvíce snadno vstřebatelné formy železa.

- Vyhnout se potravinám s vysokým obsahem živočišných tuků!
Tuky v kombinaci s nevázaným železem můžou generovat volné radikály, což je destruktivní pro buňky a může to způsobit poškození DNA.

- Omezte příjem vitaminu C na 200 mg za den.
Vysoké dávky vitaminu C zvyšují vstřebávání železa.

- Pokud jsou povoleny alkoholické nápoje, tak konzumovat s mírou!
Alkohol zvyšuje vstřebávání železa. Příliš mnoho alkoholu může způsobit poškození jater. Červené víno může být díky tříslovinám přínosem, pokud je konzumováno s mírou. U pacientů se zvýšenými jaterními enzymy nebo poškozením jater, jako je cirhóza by se měli vyhnout alkoholu úplně. Zároveň se pro ně nedoporučuje ani nadměrná konzumace tříslovin.

- Vyvarujte se sladkých potravin nebo nápojů!
Cukr zvyšuje vstřebávání železa.

- Konzumujte hodně ovoce a zeleniny, včetně špenátu!
Tyto potraviny obsahují vlákninu a antioxidanty, které inhibují produkce volných radikálů. Špenát obsahuje šťavelany, které narušují vstřebávání železa obsaženého v této rostlině. Ovoce a zelenina obsahují druh železa, který se těžko vstřebává.

- Jezte ořechy, obilí, rýži a fazole!
Tyto potraviny mají vysoký obsah vlákniny, která narušuje vstřebávání železa a podporují trávení.

- Vyhněte se syrovým korýšům!
Mušle mohou obsahovat bakterii zvanou Vibrio vulnificus, která může být nebezpečná pro osoby s vysokou hladinou železa v organismu. Dávejte pozor při chůzi naboso na plážích, kde se mohou vyskytovat kontaminované skořápky.

- Čaj nebo káva s jídlem můžou snížit vstřebávání železa!
Tyto nápoje obsahují taniny, které zastavují absorpci železa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Snížení železa v krvi

Jak doplnit železo

Jak dodat tělu železo a čím doplnit železo? Železo obsahují všechny vnitřnosti. Bohatým zdrojem jsou játra, která se však kvůli vysokému obsahu vitamínu A doporučují v těhotenství konzumovat jen výjimečně, aby nedošlo k poškození plodu. Mýtus o doplnění železa do těla prostřednictvím špenátu jako nejbohatším zdroji již sice padl, pravda však je, že patří mezi druhy zeleniny s nejvyšším obsahem tohoto prvku. Zároveň je ale třeba říct, že naše tělo nedokáže ze špenátu téměř žádné železo vstřebat. Nejlépe dokážeme zužitkovat železo obsažené v mase, ale i z něj vstřebáme pouze přibližně 20 % množství, z vajec si vezmeme 5 % obsaženého železa a ze zeleniny a celozrnného pečiva jenom asi 2 %. Zbytek tohoto minerálu v potravinách zůstane nevyužito.

K lepšímu vytěžení železa ze stravy pomáhá vitamín C a kyseliny citronová, jablečná a vinná, které zlepšují jeho absorpci 2–4x. Naopak tanin v černém čaji a nápoje s kofeinem vstřebávání železa brání.

Lékař při léčbě anémie předepíše železo v tabletách (nebo u dětí ve formě sirupu), které je nutno denně užívat. Pokud se užívá železo ústy, mělo by se brát vždy po jídle, aby nedráždilo žaludek. Nedávejte dítěti volně prodejné tablety se železem bez předchozí konzultace s lékařem, neboť nadměrný přísun železa může ztížit lékaři stanovení diagnózy a mohl by také zakrýt příčinu anémie. Železo na předpis je bezpečné.

K obnovení zásob železa v těle je nutné, aby jej dítě užívalo alespoň 2 měsíce a dostávalo stravu s dostatečným obsahem železa. Anémie z nedostatku železa způsobená vnitřním krvácením bude vyžadovat další léčbu, která závisí na místě krvácení. Zjistí-li lékař příčinu anémie a začne ji ihned léčit, máte dobré vyhlídky na úplné uzdravení.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Diskuze

V diskuzi NEDOSTATEK ŽELEZA V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Henzlová.

Dobrý den,

bohužel se u mě po porodu objevují příznaky, které popisujete zde v článku. Chtěla bych se zeptat,
doporučili byste nějaký doplněk stravy či cokoliv nad předpis? Můj lékář mě varoval, že
budu trpět zácpou, ale třeba tady jsem našla Globifer forte (globifer.cz/), kde slibují,
že nedochází k nedostatkům železa.

Nemáte s tím zkušenosti? Prosím?

S pozdravem
Jana Henzlová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věrka.

Mě se osvědčil Captafer, který sám železo neobsahuje, ale napomáhá jeho vstřebávání do těla.

Zdroj: diskuze Nedostatek železa v krvi

Co znamená hladina cukru v krvi 20

Při glykemii nad 17 mmol/l se nedoporučuje pohyb – cvičení, běhání. Je důležité zvýšit pitný režim a upravit inzulinový režim. Není dobré nechávat hodnoty glykemie dlouhodobě vyšší, neboť mají nepříznivý vliv na organismus.

Zdroj: Zvýšený cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem MOHU BRÁT ŽELEZO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrachovinova.

Mám nedostatek barviva a mám brát železo. Mohu když beru eliguis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis a železo je možné užívat společně. Eliquis obsahuje účinnou látku apixaban a jeho účinky nejsou nijak ovlivněny železem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Funkce železa

Železo je součástí mnoha látek, které mají klíčovou funkci v oxidativním metabolismu, syntéze, metabolismu i degradaci životně důležitých látek, množení buněk a podobně. Zdaleka nejvíce je ho vázáno v hemu, a to v krevním barvivu hemoglobinu, kde se podílí na přenosu kyslíku. Existují desítky dalších hemoproteinů a enzymů (myoglobin, cytochromy dýchacího řetězce i enzymy podílející se mimo jiné na detoxikaci v játrech – P450, četné další enzymy a jiné), které hem, respektive železo obsahují či vyžadují ke své funkci. Funkce má i železo nehemové, například je důležité pro syntézu DNA (funkce v ribonukleotidreduktáze) čili pro dělení buněk.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.

To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.

Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Jak na nadbytek železa?

Určitě každý zná slovní obrat „pouštět žilou“. V odborné terminologii se tomu říká venepunkce a spočívá to v tom, že se pacientovi, který trpí nadměrnou koncentrací železa v krvi, odebírá žilní (venózní) krev. Podstatou tohoto procesu je kvantitativní odběr hemoglobinu, krevních bílkovin, na které se váže nadměrné železo, a přímo i sérové železo. Další možností, jak léčit nadměrnou koncentraci železa v krvi, je použití chalátů, jak bylo zmíněno výše, jsou to sloučeniny, které mají schopnost volné železo „vychytávat“, pevně na sebe navázat a vyloučit ho mimo tělo buď močí, nebo stolicí.

Ať už je zvýšená hladina železa způsobena jakoukoliv výše uvedenou chorobou, nebo nefunkčností tělesného systému, je nadbytek železa pro organismus velmi škodlivý. Železo se totiž ukládá do tkání, zejména do slinivky břišní, do jater, do srdce, kde působí nemalé problémy. Další možnost ukládání železa je i do kůže, které pak dává typické bronzové zabarvení, a proto se hovoří v takovém případě o bronzovém diabetu. Je opravdu důležité, aby tato porucha byla léčena, protože nejtěžší případy často končí smrtí.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Diskuze

V diskuzi CUKR 8, V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jaké byliny na malé množství v krvi. Naměřeno 8 v 70 letech po druhé.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukr 8, v krvi

Příčiny zvýšení koncentrace železa

Buď je železa nadbytečný přísun (potravou), nebo je naopak organismem nedostatečně zpracováváno (špatná vazba na plazmatické bílkoviny), nebo může být ve zvýšené míře vstřebáváno ze zažívacího traktu. Jak již bylo uvedeno výše, železo je součástí červeného krevního barviva, tudíž logicky, když dochází v organismu ve zvýšené míře k rozpadu červených krvinek, vyskytne se v krvi podstatně větší hodnota železa. Pokud nastane takový stav, užívají se léky jménem cheláty, které mají schopnost nadměrné volné železo v krvi na sebe navázat a vyloučit ho mimo organismus. Dalším důvodem je dědičné onemocnění, známé jako hereditární (dědičná) hemochromatóza, které má za vinu právě zvýšené vstřebávání železa ze střeva.

Železo se v těle nachází až v překvapivě velkém množství – každý člověk by měl mít správně 4–7 g. Pro fungování organismu je jeho přítomnost nezbytně nutná – je součástí krevního barviva hemoglobinu, který vyplňuje červené krvinky (erytrocyty). Na hemoglobin se vážou dýchací plyny – v plicích je to kyslík, ve tkáních se pak kyslík uvolní a místo něj se naváže oxid uhličitý. Ten je pak v plicích zase vydýchán a vyměněn za kyslík. Bez účasti železa by ale tento proces nebyl možný. Železo se vyskytuje hlavně ve vnitřnostech, vejcích, rybách, ořeších a listové zelenině.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT KREATININ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
léčím se na nefrologii s chronickým selháváním ledvin. Píšete v článku, že je potřeba zvýšit pitný režim, aby se kreatinin z ledvin vyplavil. Uvědomujete si, že jsou to obecné informace, které můžou člověku s chronickým selháváním ledvin ublížit??? Při tomto onemocnění je více tekutin spíše na škodu, dle odborného názoru nefrologa.
Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, máte pravdu, že při špatné funkci ledvin může být nadbytek tekutin rizikový. Do článku jsme proto doplnili informaci pro koho je text určen, neboť byl koncipován pro zdravé lidi jejichž zvýšený kreatinin souvisí s jejich aktivní sportovní či hubnoucí činností.
Z vašeho příspěvku je cítit, že vás toto nedorozumění rozčílilo, což je nám všem v redakci velmi líto a věříme, že toto opatření zamezí opakování této situace. Zároveň vám ale děkujeme, že jste nám dala o této situaci vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak snížit kreatinin v krvi

Jak snížit kreatinin v krvi?

Vzhledem k vysoké úrovni kreatininu v krvi mohou začít selhávat ledviny. Častými příznaky není jen selhání ledvin, ale také dehydratace a obstrukce močového měchýře. Ke snížení kreatininu v krvi musí být provedeno následující:

  • kompletní fyzikální vyšetření;
  • postupovat podle doporučení lékaře;
  • zvýšit příjem tekutin;
  • kontrolovat jídelníček, aby bylo dosaženo snížení příjmu kalorií;
  • denně cvičit;
  • konzumovat potraviny, které jsou dobré pro ledviny, například salát, zelí, cibule, mrkev, brusinky, kapusta, omega-3 mastné kyseliny a potraviny s vysokým obsahem vlákniny;
  • snížit spotřebu potravin škodlivých pro ledviny, jako je červené maso, mléčné výrobky, nápoje obsahující kofein;
  • nejméně jednou za rok byste si měli nechat udělat krevní testy na hladiny kreatininu.

Zdroj: Jak snížit kreatinin v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem DVOJNASOBEK ZELEZA V KRVI - THALASSEMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anicka.

Dobry den, cca pred 14 dny, jsem byla pri vysledky kompletni laborky u lekare a byl udiveny, ze se nikdy nesetkal s mnozstvim zeleza v krvi, jako u mne. Mela jsem dvojnasobek maximalni hodnoty. Podal mi informaci, ze mam thalassemii myslim minor. Pry tu nejmirnejsi formu nebo tak neco. At se nedesim, ze se to neleci atd. Cetla jsem priznaky atd. a vse sedi ale nikde neni, zda se nemoc casem horsi nebo zmizi nebo zustane ve forme ve ktere je. Muzete mi prosim k tomu neco rici? Pripadne mi poradit, jak muzu snizit hladinu zeleza a predchazet jeho navyseni? :-( Moc dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za prvé a především vždy následujte pokyny svého lékaře, který může navrhnout rutinní flebotomii (odběry krve) v případě, že by diagnóza byla hemochromatóza, nejběžnější forma onemocnění z nadbytku železa. Co se týče změny stravovacích návyků, tak zde je několik rad.

1) snižte spotřebu masa a zvolte potraviny rostlinného původu, které nejsou tak vstřebatelné v těle;

2) nevařte v železné pánvi nebo hrnci;

3) nejezte zpracované potraviny (například cereálie, bílé pečivo, sušenky, atd.), které jsou "stabilizované" železem;

4) otestujte si svoji pitnou vodu, že v ní není železo - možná investujte do filtru na pitnou vodu;

5) neužívejte multivitamín nebo jakékoli potravní doplňky obsahující železo;

6) zkuste užívat kyselinu fytovou alias Inositol označený jako IP6;

7) kurkumin (žluté koření, které obsahuje kurkuma), zelený čaj, rozmarýn, a vápník. U všech těchto potravin bylo prokázáno, že snižují vstřebávání železa, když byly konzumovány s potravinami bohatými na železo;

8) vyhněte se doplňkům stravy s vitaminem C, neboť tento vitamín zlepšuje vstřebávání železa z potravy;

Pravidelně docházejte ke svému lékaři k měření hladiny železa v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dvojnasobek zeleza v krvi - thalassemie

Toxicita železa

Železo je potenciálně nebezpečný prvek. Je schopno katalyzovat vznik volných radikálů (Fentonova reakce), které poškozují buňky a jejich struktury. Nadbytek železa v organismu či jeho špatná místní distribuce (přítomnost volného dvojmocného železa) je tedy nežádoucí; i proto musí být metabolismus železa efektivně regulován na úrovni buněk i organismu.

Zdroj: Příznaky při nadbytku železa v krvi

Hladina cukru v krvi – tabulka

Zde můžete vidět tabulku hodnot cukru v krvi.

Hraniční hodnoty cukru v krvi

čas hodnota
před snídaní 3,9 - 5,9 mmol/l
před obědem 3,9 - 6,1 mmol/l
hodinu po jídle méně než 6,7 mmol/l
dvě hodiny po jídle méně než 6,7 mmol/l
mezi 2. a 4. hodinou ranní více než 3,9 mmol/l

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Diskuze

V diskuzi DIETA NA VYSOKÉ TUKY V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paula .

Prosím ....máte někdo jídelníček na dietu vysokého cholesterolu .....a tuku v krvi .....vyzkoušený ???

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Nepoužívejte žádnou dietu na cholesterol ale použijte lék Sortis.Ten vám napíše vaše obvodní lékařka a nic se nedoplácí.Je to Sortis 4émg a berte dvě pilulky večer.Měl jsem cholesterol 7,3 a nyní mám 4,1.Tak vám mohu jedině pomoci.

Zdroj: diskuze Dieta na vysoké tuky v krvi

Co jsou triglyceridy

Triglyceridy, nebo také triacylglyceridy, jsou látky složené z alkoholu glycerolu a tří zbytků mastných kyselin. Je to základní zásobní látka v lidském těle. Představují v podstatě zásobárnu tuků našeho organismu. Určitá část triglyceridů koluje v krvi a představuje energii pro svalovou činnost, zbytek je uložen v tukové tkáni. Vyšetření zjišťující hladinu triglyceridů v krvi musí být prováděno nalačno. Po požití potravy se totiž triacylglyceridy objeví nejprve v krvi, neboť jsou dopravovány ze střev k tukové tkáni.

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Co znamená zvýšený tuk v krvi

Při zvýšené hladině cholesterolu je třeba upravit životosprávu a dodržováním zásad zdravého životního stylu se snažit o její snížení. Častým mýtem je přesvědčení, že je třeba hlídat pouze příjem cholesterolu. Denně bychom měli ve stravě přijmout maximálně 300 mg cholesterolu, v případě, že máme zvýšenou hladinu cholesterolu, pak maximálně 200 mg denně. Ještě důležitější je ale zaměřit se na složení tuků, protože nevhodné tuky ovlivňují hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Zdroj: Tuky v krvi

Alkohol a zvýšené triglyceridy

Pití alkoholu, a to i v malém množství, může zvýšit hladinu triglyceridů. Alkohol zvyšuje příjem kalorií, a všechny přebytečné kalorie, které nejsou okamžitě použity, jsou převedeny na triglyceridy. Například lidé, kteří pijí hodně alkoholu, také častěji jí hodně tučných jídel. Rovněž ovocné šťávy nebo nealkoholické nápoje smíchané s alkoholem mají vysoký obsah cukru a kalorií. Nadměrné pití alkoholu zvyšuje nejen množství triglyceridů v krvi, ale také zvětšuje pravděpodobnost onemocnění jater, vysokého krevního tlaku, některých druhů rakoviny a dalších zdravotních problémů. Vysoký příjem alkoholu může také zvyšovat riziko vzniku metabolického syndromu, který může být následně příčinou různých srdečních onemocnění, mrtvice či cukrovky.

Zdroj: Triglyceridy v krvi

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Zvýšená glukóza v krvi

Glykemie neboli hladina krevního cukru, odborně také glukosemie, to všechno jsou termíny používané k vyjádření koncentrace glukózy v krvi. Referenční hodnoty glykemie na lačno se pohybují mezi 3,3–6,6 mmol/l v kapilární krvi, 3,9–5,5 mmol/l v žilní krvi a 4,2–6,4 mmol/l v krevní plazmě. U diabetiků by hodnota glykemie neměla optimálně přesáhnout 6,0 mmol/l na lačno a 7,5 mmol/l po jídle. Pokles glykemie pod dolní hranici normy (< 3,3 mmol/l) se nazývá hypoglykemie. Zvýšená hladina glykemie (> 5,5 mmol/l – na lačno pro nediabetika) se označuje jako hyperglykemie.

Hodnota glykemie se může měřit laboratorně, což je velmi přesné měření. Častější způsob měření je pomocí glukometru, což je jednoduchý přístroj určený k domácímu a rychlému měření glykemie.

Zdroj: Hodnoty cukru v krvi

Nedostatek železa v těhotenství

Dostatečný přísun železa je pro normální průběh těhotenství nezbytný. Proto je nutné dbát na jeho dostatečný příjem v přirozené potravě již od začátku těhotenství, ve druhé a třetí třetině gravidity je nutno příjem železa ve stravě zvýšit až na dvojnásobek.

Nedostatek železa v těhotenství způsobuje únavu, slabost, hučení v uších, dušnost, malátnost, zácpu, nadýmání, bolesti hlavy, podrážděnost, nekoncentrovanost, bledost a zvýšený sklon k infekcím. V těhotenství navíc zvyšuje frekvenci spontánních potratů a předčasných porodů, přispívá ke zpomalení růstu plodu, k odlučování placenty a vzniku preeklampsie, způsobuje horší hojení porodních poranění a slabší kontrakce a ještě další, méně časté komplikace.

Málo pestrá strava složená především z bílé mouky, sladkostí a mléčných výrobků téměř žádné železo neobsahuje. (Jen pro zajímavost, bílá mouka obsahuje o 60 % železa méně než mouka celozrnná.) Místo sladkých zákusků raději mlsejte sušené ovoce – zejména sušené broskve a meruňky, fíky a švestky, které jsou bohatým zdrojem železa. Můžete si je dát jako součást müsli, jehož základem jsou ovesné vločky. Sušené ovoce před konzumací opláchněte pod proudem tekoucí vody.

Zdroj: Nedostatek železa v krvi

Jak zvýšit hladinu cukru v krvi

Hladinu cukru lze zvýšit potravinami, které mají vysoký GI, tedy glykemický index. Ovšem pokud tyto potraviny konzumujete pravidelně, mohou být příčinou zvýšeného množství cukrů v krvi:

  • bílá mouka
  • bílý cukr
  • sladkosti
  • banány
  • hroznové víno

Výše uvedené potraviny rychle zaberou na zvýšení cukru v krvi, ale vhodnější je sníst rychlé druhy cukrů, které se nacházejí v sušeném ovoci, například datle, fíky, rozinky. Jedná se o vynikající zdroj glukózy, která se vstřebává nejsnáze, a to již v ústech. Z čerstvého ovoce je vhodný banán a hroznové víno, podat lze také hrušku, první dvě zmíněné jsou však účinnější. Výborným zdrojem rychlých cukrů bývá také džus, dále také med. Rafinovaný cukr a cukr hroznový se příliš nedoporučují, neboť tyto poživatiny jsou kyselinotvorné a zbytečně obírají tělo o důležitý vápník a hořčík. V případě nouze je však samozřejmě jedno, který druh cukru zvolíme. Čím dříve jej podáme, tím rychleji nám mozek a následně i každá z buněk poděkují. U dětí pozor, dospělý člověk odhadne správné množství, které hypoglykemii zaručeně zažene, nicméně dětem je třeba sacharidy rozumně rozdělit a zbytek uschovat. Opačným případem je například plná miska cukrovinek na stole, které si mohou děti brát a brát, dokud se jim neudělá lépe. K tomuto jevu může klidně dojít až v průběhu několika minut po požití prvního cukrátka. Mozek je v tomto opravdu důsledný, žádá si cukr ještě po nějakou dobu, i když je v krvi již dostatečné množství glukózy, která se vstřebala ústy. A může se pak stát, že z 2,2 mmol/l vyroste glykemie třeba na hodnotu 15 mmol/l.

Zdroj: Hladina cukru v krvi - tabulka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP