Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK VZNIKAJÍ VŠI

OBSAH

Vši jsou rozšířené po celém světě a jen u nás se vyskytuje asi dvacet šest druhů. Vši jsou paraziti živící se krví člověka a jiných savců. Rozmnožují se pomocí vajíček, která se nazývají hnidy a jsou přichycena na vlasech nebo na srsti. Rozlišujeme vši dětské, muňky a vši šatní.

Zdroj: Jak vznikají vši

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VZNIKAJÍ VŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mary.

Zdravím, nikde jsem se nedočetla jak ta veš vznikne, chápu jak se přenáší a i vše co tu bylo napsaného. Ale odkud se v těch vlasech berou? Kde a jak vznikají? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Znáte přísloví, drží se vás jak veš? Jeho podstata odpovídá na vaší otázku. Veš má vždy někde nějakého hostitele, od kterého se nakazí jiní lidé. Veš vymizí až společně s člověkem. Její extrémní nakažlivost ji zajistí přežití.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vznikají vši

Typy skvrn

Skvrny na stěnách bazénu se liší vzhledem a zdrojem.

  • Měděné skvrny jsou modré a vznikají, když se v bazénové vodě použijí měděné pásy z topných spirál nebo algicid na bázi mědi.
  • Skvrny od železa jsou červené a vznikají v důsledku vysokých hladin železa v bazénové vodě, konkrétně ve studniční vodě.
  • Černé skvrny od vápníku jsou způsobeny směsí bazénové chemie a nesprávným pH.
  • Rezavé skvrny vznikají z hnojiva padajícího do bazénové vody.
Všechny tyto skvrny pronikají do povrchu bazénu a bez kyselého mytí je prakticky nelze odstranit.

Zdroj: Kyselina citronová do bazénu

Diskuze

V diskuzi JAK VZNIKAJÍ VŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mary.

Zdravím, nikde jsem se nedočetla jak ta veš vznikne, chápu jak se přenáší a i vše co tu bylo napsaného. Ale odkud se v těch vlasech berou? Kde a jak vznikají? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel S.Rund.

To neni odpoved na otazku jak vsi vznikaji a jak se dostanou na tzv. "pacienta 0"??? Nekdo je prece musel mit prvni. A ten je dostal jak? Zajima mne prvotni vznik a ne prenaseni.
Dekuji
S. Rund

Zdroj: diskuze Jak vznikají vši

Puriny v potravě

Puriny jsou součástí dědičné informace každé buňky. Vyskytují se téměř ve všech rostlinných a živočišných potravinách, a to v různém množství. Živočišné potraviny obsahují zpravidla více purinů než potraviny rostlinné, což je dáno tím, že rostlinné potraviny disponují menším množstvím buněčných jader. Kyselina močová, jež se nachází v lidském těle, pochází ze dvou zdrojů: z potravinových purinů a purinů, které vznikají při odbourávání buněk tělu vlastních. Kyselina močová totiž představuje přirozený koncový produkt odbourávání purinů, které jsou obsaženy v buněčných jádrech (endogenní puriny), a purinů, které jsou přijímány v potravě a vznikají při látkové přeměně (exogenní puriny).

Zdroj: Nemoc dna a zakázané potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri.

Tak rok urcite muzete me priblyzit co to je? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Myslím si, že to jsou neškodné mílie. Přikládám seznam několika článků, ve kterých se dovíte co jsou mílie, proč vznikají a jak je odstranit: www.ceskyprehled.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problem

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Vroubkaté nehty

Vroubky na nehtech jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné až viditelné. Příčinou vroubkatých nehtů může být zanesení organismu. Vroubky na nehtu vznikají také po úrazu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají vroubkaté nehty.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ U OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

Nevíte někdo co to je když se mi dělají tukové skvrny pod kůží u očí, jsou to takové tukové bulky. Ráda bych se toho zbavila a měla oční víčka zase jako dřív, hladká bez boulí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tukové bulky na očních víčkách jsou xantelasmata. Vznikají, když se v organizmu pohybuje moc tuků. Tukové bulky na očních jsou vlastně usazený cholesterol. Tady je článek, ve kterém se detailně píše o tomto problému a je tam i možná léčba: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Tukové skvrny pod kůží u očí

Boule u psa po očkování

Boule u psa po očkování se mohou objevit jako alergická reakce na podanou látku. Často vznikají v průběhu minut až hodin a jsou po celém povrchu těla. Léčí se antihistaminiky, podobně jako senná rýma u lidí.

Zdroj: Boule na těle psa

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁKOŽKA SVRABOVÁ POTRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Zajímalo by mě, čím se zákožka živí. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zákožka svrabová se živí bílkovinami a tuky, které ukusuje v podkoží, čímž si zároveň i vyvrtává své chodbičky. Z trusu, který za sebou zanechává, vznikají zánětlivá ložiska, které urputně svědí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zákožka svrabová potrava

Petechie u kojenců

Petechie u kojenců nejčastěji vznikají na základě pláče, kašle nebo zvracení, a to převážně kolem hlavy a krku. Dále na základě lokálního fyzikálního tlaku, jako je například těsné oblečení. Pokud existuje sebemenší pochybnost o etiologii petechií, měly by být děti okamžitě vyšetřeny. U novorozenců se petechie vyskytují i po porodu.

Zdroj: Petechie

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den,moc děkuji za vaši odpověď.
Ještě bych chtěla vědět za jak dlouho se objeví na kůži viditelné pupínky po první kontaktu se svrabem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pupínky vznikají jako reakce pokožky na zbytky, které zůstanou po zákožce v jejích chodbičkách. Jde zejména o její trus. Tyto projevy se mohou vyskytnout v různém časovém intervalu, ale obvykle je to do několika dní od nákazy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Pangamin podporuje chuť k jídlu

Pod názvem Pangamin známe již řadu let zpracované tablety s obsahem pivovarských kvasnic, které vznikají jako vedlejší produkt při výrobě piva. Již od starověku se pivovarské kvasnice používaly při nedostatečné stravě. Nicméně je tehdy užívali pouze lidé z prostředí pivovarů, nebylo je možné déle uchovávat.

Zdroj: Tabletky na přibírání

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, už tak cca 3 měsíce mám na palci a ukazováčku tmavý pruh na nehtu. Prosím poraďte co s tím. Mám obavy z melanomu. Přikládám foto. Děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, tohle melanom není. Tyto proužky vznikají podobně jako jaterní skvrny na kůži a přicházejí s věkem. Časem může proužek pod nehtem ještě ztmavnout, ale stále se nebude jednat o rakovinu. Pro vaši jistotu a klid, že nejde o nic vážného, se můžete zastavit v ordinaci kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Betakaroten a opalování

Betakaroten působí jako ochrana před fotooxidací, protože potlačuje negativní vliv volných kyslíkových radikálů, které vznikají v kůži důsledkem UV záření a které mohou indukovat prekancerogenní změny v buňkách. V neposlední řadě má betakaroten stimulační efekt na imunitní systém a spolu s vitaminem E a selenem potlačuje vývoj zánětů oka.

Zdroj: Betakaroten

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Dobrý den ještě bych se ráda zeptala co znamená když nemám Lunulu pulmesice na všech nehtech dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nehty jsou krásné a zcel zdravé. Bílé tečky nebo skvrnky na nehtech vznikají při nějaké nerovnováze v organismu, například z velkého stresu, z výkyvů ve výživě nebo hormonálních výkyvů. Nejsou nebezpečné a samovolně odrostrou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené proužky u konce nehtů

Podobnost s jinými nemocemi

Syfilis: Také syfilis vytváří na rtech tvrdý vřed. Pokud nemoc postoupí do dalšího stadia, vznikají mokvavé pláty na rtech, sliznici tváří, na jazyku a v koutcích úst. Třetí stadium přináší destrukci tkání.

Herpetická stomatitida (herpetický zánět ústní sliznice), gingivostomatitida (zánět dásní a ústní sliznice), retní opar (herpes labialis): Jsou onemocnění, která mají stejného původce. Tím je herpes virus – virus oparu (HSV). Na první setkání s tímto virem reaguje každý organismus jinak, u některého jedince se prvoinfekce projeví jen jako lehká viróza (mrzutost, únava, mírně zvýšená teplota), ale u jiného může vyvolat těžké postižení celkového stavu s vysokými horečkami a nezbytným pobytem v nemocnici. Virus pak dále přežívá v epitelových buňkách a při jeho aktivaci vznikají typické puchýřky (opar).

Zdroj: Baelzova nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem VODNATÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zybněk.

Dobrý den, občas se mi udělá vodnatý puchýřek na chodidle. Nijak to nebolí ani nesvědí. Pokud ho propíchnu vyteče "voda" . Po několika dnech se mi oloupe kůže postižená puchýřkem. Dělá se to jak na chodidle tak i mezi prsty (většinou mezi palcem a druhým prstem ) . Jedná se o plíseň ? je na čase navštívit lékaře ?

děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U plísně se nedělají puchýřky podlité vodou. Takové puchýře, které popisujete, vznikají tehdy, když dochází k mechanickému otlačení. Navštívení lékaře by bylo vhodné, ale zřejmě bude třeba využít zkušeností jednak kožního lékaře a zároveň i ortopéda, který odhalí příčiny otlaků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na chodidle

Petechie u dětí

Petechie u dětí vznikají na základě virové infekce, včetně enterovirů a chřipky, příčinou mohou být i meningokoková onemocnění, bakteriální onemocnění, například Streptococcus pneumoniae a Haemophilus influenzae, a jiná onemocnění jako Henoch Schonleinova purpura, ITP a leukémie. Dále nemoci vyznačující se zvracením nebo kašlem, které mohou následně způsobit petechie kolem hlavy a krku. Další možností vzniku petechií u dětí je tlak, kašel, pláč.

Zdroj: Petechie

Proč máme pihy

Nadprodukcí kožního pigmentu, který je známý jako melanocyt, vznikají v obličejové oblasti malé hnědé skvrny, neboli typické pihy. Pigmentová produkce je také stimulována nadměrným vystavováním pokožky na ultrafialové sluneční záření. U lidí, kteří trpí na pihy, tak je velké riziko spálení pokožky sluncem. A pokud se nechtějí spálit, tak by se měli v létě vyhýbat slunci, protože tyto činnosti podporují rozvoj pih.

Zdroj: Domácí péče o pihy

Čarověník pěstování

Čarověníky vzniklé mutacemi bývají životaschopné a mohou se vegetativně rozmnožovat. Změny zapříčiněné takzvanými pupenovými mutacemi jsou dědičné a je jim přisuzován velký význam v evoluci, i když se semeny množí spíše jen výjimečně. Čarověníky lze množit a zachovávat roubováním, přičemž si zachovávají svůj zvláštní charakter. Vznikají tak zakrslé stromky podobné bonsajím, které však ani po vysazení do volné půdy nevyrostou do větších rozměrů. Jsou proto mimořádně vhodné do skalek a malých zahrad.

Zdroj: Čarověník

Čarověník jeho podoba

Čarověník je shluk znetvořených větví vyrůstajících na stromech či keřích bez obvyklé pravidelnosti a zákonitosti. Větve vyrůstají z jednoho místa z normálně rostoucích větví a vytváří se na nich velké množství pupenů. Čarověníky mohou být různých velikostí a tvarů (metlovité, hnízdovité a podobně), s různou hustotou větví a jejich uspořádáním. Nevyskytují se ovšem pouze na dřevinách, ale hojnou měrou i na bylinách, kde vznikají obdobné deformované útvary. Často tak bývá znetvořena i celá rostlina.

Zdroj: Čarověník

Betakaroten a rakovina

Betakaroten působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály – reaktivní molekuly, které vznikají během metabolických procesů v organismu a přijímáme je z vnějšího prostředí. Volné radikály mohou poškodit lipidy buněčných membrán a genetický materiál v buňkách. Výsledkem tohoto poškození může být až vznik karcinomu. Konzumace ovoce a zeleniny bohatých na betakaroten brání rozvoji některých druhů rakoviny. Díky svým antioxidačním vlastnostem působí rovněž preventivně proti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj: Betakaroten


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Marie Svobodová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP