Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK POZNAT NEBEZPEČNÉ MATEŘSKÉ ZNAMÉNKO

OBSAH

Co je mateřské znaménko

Mateřské znaménko je nezhoubný shluk buněk (melanocytů) kožního barviva. I malá znaménka mohou být časem velmi nebezpečná, zvláště pokud jsou atypického tvaru. Normální znaménka jsou buď plochá, či lehce vyvýšená, na první dotek působí hladce. Znaménka, která se mohou změnit v zhoubný nádor, jsou nepravidelného tvaru, bývají větší než guma na tužce a obsahují v sobě více barevných odstínů. Většina těchto znamének se objevuje v mládí či v rané dospělosti, jen výjimečně se utvářejí v dospělosti.

Zde můžete vidět mateřské znaménko.

Zdroj: Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Poradna

V naší poradně s názvem ZNAMÉNKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Kňažková.

Asi před třemi měsíci se mi udělalo na obličeji slabé znaménko, a nyní se uvnitř zabarvilo do fiaova a je celé červené. Potřebovala bych vědět co mám dělat.

Děkuji
Dana Kňažková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte do ordinace kožního lékaře. Tam si na znaménko posvítí dermatoskopem a hned vám řeknou, jestli je to nebezpečné nebo neškodné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Co to je mateřské znaménko

Mateřské znaménko je shluk pigmentových névů. Bohužel některá mateřská znaménka mohou přejít ve zhoubný kožní nádor – melanom. Tento závažný problém se naštěstí vyskytuje jen u malého množství všech pigmentových névů. Rozeznávají se dva typy mateřských znamének, a to vyvýšená mateřská znaménka nebo tmavá plochá znaménka. Na kůži se může vyskytnout až několik desítek mateřských znamének.

Mateřské znaménko, které mírně vystupuje nad povrch kůže, je vrozené, není chronicky (dlouhodobě) drážděné a nebývá poraněné, není nebezpečné. Bývá tmavší než okolní kůže a mohou z něj vyrůstat chlupy. Nikdy nesvědí ani nekrvácí, neroste. Mívá velikost několik milimetrů až centimetrů. Většinou působí jen kosmeticky a majitele hyzdí nebo naopak zkrášluje. Pak není medicínský důvod takové znaménko odstraňovat.

Chronicky drážděné či opakovaně poraněné znaménko by se mohlo proměnit ve zhoubný nádor. Dráždění bývá nejčastěji způsobeno okrajem prádla nebo páskem kalhot, nadměrným sluněním, poraněním při holení, česáním nebo při manuální práci. Takové chronicky drážděné znaménko je vhodné odstranit a tím riziko nádoru definitivně zažehnat.

Nebezpečné je tmavé znaménko v rovině kůže, které nově vzniklo nebo se jakkoli mění, svědí, z jedné strany se ztrácí a na druhou stranu roste, nebo dokonce krvácí. Za těchto okolností může ploché mateřské znaménko způsobit rakovinu. Je třeba neprodleně vyhledat odborného lékaře a řídit se jeho doporučením. K aktivizaci (propuknutí nebezpečného stavu) plochého znaménka často vede nadměrné neřízené vystavování slunečnímu záření (stejně tak umělému solárnímu). Rovněž mechanické, třeba jen jednorázové poranění plochého znaménka může být závažné a je třeba vyhledat lékaře.

Pokud zjistíme, že mateřské znaménko jeví určité změny, je vhodná návštěva lékaře, který doporučí další postup. Nejlépe je, když si mateřské znaménko necháme odstranit.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Diskuze

V diskuzi ZNAMENKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

dobry den jenom pro informace vyskitlo se mi znamenko ve vlasech asi tak rok a pul to mam a postupne se to zmnenilo muzu o radu dekuji pekne .
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Znamenko ve vlasech

Co způsobuje mateřské znaménko?

Příčiny většiny mateřských znamének jsou neznámé, ale víme, že se většina z nich nedědí. Existuje mnoho lidových mýtů o příčinách mateřských znamének, ale žádný z těchto příběhu nebyl prokázán, protože nedokáže vysvětlit skutečnou příčinu mateřských znamének.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diskuze

V diskuzi MALE ZNAMENKO VYPADAJICI JAKO KLISTE MEZI PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Vodrážková.

Udělalo se mi mezi prsy světle hnědé znaménko.Nevim co s ním se pořád na něj sahám a mám chuť ho vytrhnout.Co myslíte mám to udělat?Je mi trapné jít s takovou maličkostí k lékaři.Díky za rady.Anna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rozára.

Není to nic vážného, je to bradavička, mám ji tam taky. Jen pokud by byla drážděna podprsenkou, je třeba ji odstranit. Chirurg nebo kosmetický salon. Mám jich odstraněných už pár, jeden steh, chirurg to dělá v umrtvení, takže pohoda. Zdravím

Zdroj: diskuze Male znamenko vypadajici jako kliste mezi prsy

Jak poznat zhoubný a nezhoubný útvar

Zhoubný útvar

Každý člověk by měl sledovat pigmentové projevy své kůže. Je-li mateřské znaménko o průměru větším než 5 mm, je-li nesouměrné, nepravidelně ohraničené nebo vyvýšené, rozhodně by měl neprodleně vyhledat lékaře a nechat si znaménko odborně vyšetřit. Zvlášť alarmujícím signálem je, když znaménko svědí či krvácí, nebo dojde ke změně jeho velikosti či barvy.

Zde můžete vidět, jak vypadají zhoubné kožní výrůstky.

Nezhoubný útvar

Nezhoubné kožní výrůstky jsou drobné, různě velké a barevné útvary na kůži. Některé mohou mít infekční původ a jiné mohou být příkladem nezhoubného růstu buněk. Vlivem různých příčin se může znaménko poškodit a vybujet v ohrožující útvar. Odstranění těchto útvarů se vždy ponechává na rozhodnutí kožního lékaře, který na základě vyšetření určí útvary k odstranění.

Zde můžete vidět, jak vypadají nezhoubné kožní výrůstky.

Důležitým znakem znamének je také jejich barva. Naši pozornost si zaslouží tmavě hnědá až černá nebo nepravidelně skvrnitá znaménka. Pokud taková máte, rozhodně navštivte dermatologa, který je vyšetří. U tohoto typu hrozí nebezpečí malignity.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Jak je třeba zacházet s mateřskými znaménky?

Většina mateřských znamének nepotřebuje žádnou léčbu a obvykle zůstávají stabilní po celou dobu růstu dítěte. Ale v některých případech, kdy se mateřské znaménko vytvoří jako nádor krevních cév, tak zvaný hemangiom, tak může být nutné jeho chirurgické odstranění, ale závisí to na jeho umístění. Hemangiom může způsobit fyziologické potíže například u dětského oka, kde zhorší schopnost vidění tím, že doslova přeroste přes oko. Ve vzácných případech, jsou mateřská znaménka spojována s ostatními anomáliemi, jako jsou výrůstky na játrech, plicích, žaludku nebo střevech.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Poradna

V naší poradně s názvem MALÉ BRADAVIČKY POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vargova.

Dobry den,
pred par dnam som zistila, ze vyrastok, ktory sa nachadza tesne pod mojim pravym prsnikom (v oblasti, kde sa tela dotyka kostica podprsenky) je trocha citlivy a vytvorila sa cierna oblast na jeho konci. Chcela by som teda vediet, ci je dovod sa obavat, alebo by to mohlo byt neskodne a dala by som si to pripadne odstranit.
Dakujem
S pozdravom
Janka

P.S.: Pripajam fotografiu. Nie je kvalitna, ale hadam postavujuca.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte ke kožnímu lékaři, aby vám toto znaménko vyšetřil dermatoscopem. Jen tak se dozvíte, jestli je to neškodné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Malé bradavičky pod prsy

Nebezpečí u znaménka ve vlasech

Nebezpečí znaménka ve vlasech tví v tom, že dochází k neustálému dráždění, a to při běžné hygieně a česání. Je důležité podotknout, že pokud je znaménko vystouplé, tak ke zvrhnutí v melanom dochází jen výjimečně. Pokud se znaménko vytvořilo v místě, kde je drážděno, nebo hrozí-li poranění vzhledem ke specifickému pohybu, je opět nejlepším řešením podstoupit zákrok jako prevenci.

V případě, že se mateřské znaménko zvrhlo v maligní melanom, ale ten byl podchycen včas, je pravděpodobnost vyléčení téměř 100 %. Lidé se obávají, že pokud podstoupí chirurgický zákrok, dojde k obávanému melanomu kůže, což však není pravda. Pokud se melanom rozvinul po odstranění znaménka, je jisté, že v místě znaménka už byl a stihl se rozšířit a metastazovat dále do organismu.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem JAK NEPŘEHLÉDNOUT RAKOVINU KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Dobrý den, na krku jsem objevil zarudlé znaménko popřiblížemí má zvlášní tvar.Posílám fotku co by to mohlo být? Děkuji za odpověď.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte ke kožnímu lékaři. Ten má ve své ambulanci dermatoscop, kterým díky zvětšení může přesně zjistit, jestli je to nebezpečné. Případné odstranění není nijak bolestivé a i hojení probíhá rychle. Nejlepší doba na odstranění je podzim, protože je třeba ránu chránit před sluncem po dobu dvou měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak nepřehlédnout rakovinu kůže

Příznaky melanomu

Melanom se vyskytuje kdekoli na těle. Buď se objeví bezbolestná tmavá bulka, skvrna nebo mateřské znaménko nepravidelného tvaru a ohraničení, nebo bolest, která se nedá ztlumit.

Ačkoliv je melanom 100% vyléčitelný, pokud je objeven včas, mnoho pacientů, často mladých, kvůli němu umírá. Jedinou zcela spolehlivou léčebnou metodou u melanomu je včasné rozpoznání a včasné chirurgické odstranění nádoru.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE ZE ZNAMÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, včera jsem si všimla, že se mi změnilo znaménko na zádech a rozšířilo. Mohla by to být rakovina kůže?
Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jitka

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Náhlá změna barvy a velikosti je vždy varovným signálem. Proto bude nejlepší, když si znaménko necháte prohlédnout kožním lékařem. Lékař použije dermatoskop, aby mohl vidět detaily znaménka ve vysokém rozlišení a na základě poznatků určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Jak poznat melanom

70 % melanomů vzniká obvykle na dosud zdravé kůži, zbývajících 30 % na podkladě již existujícího mateřského znaménka. Aby byla prevence opravdu účinná, je potřeba kůži a znaménka pravidelně kontrolovat. Vzhledem k tomu, že své tělo znáte nejlépe, jste tím nejpovolanějším, kdo může posuzovat, zda se vaše znaménka mění v čase. Pokaždé, když odhalíte jakoukoliv změnu, je vhodné bez prodlení navštívit dermatologa. Pokud vás znaménko svědí, krvácí nebo se v jeho okolí vytváří zánět, je veliká pravděpodobnost, že se již jedná o pokročilé stadium maligního melanomu, a jeho odstranění se nesmí odkládat.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem CELODENNÍ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

Dobrý den mám asi 4 dny silný kašel . Začne mi škrábat v krku a v zapětí začnu kašlat až se mi zvedá žaludek mám Duracef po 12 hodinach erdomed na kašel zatim žádný výsledek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bez vyšetření nejde takhle poznat proč vás kašel takto trápí. Zřejmě vám něco dráždí řasinky v dýchacích cestách, což může být hustý hlen, prach, alergie, ale i mnoho dalších vážnějších příčin. Proto i zkoušení různých přípravků by bylo nebezpečné. Doporučuji vám obrátit se na plicního lékaře, nechat si zrentgenovat plíce a podle výsledků určit další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Celodenní kašel

Typy mateřských znamének

Existují dvě hlavní kategorie mateřských znamének; červená mateřská znaménka a pigmentová mateřská znaménka. Červená mateřská znaménka jsou barevné, cévní nebo kožní tečky, které se vyvíjejí před nebo krátce po narození. Pigmentová mateřská znaménka jsou přítomna již při narození.

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Mateřská znaménka foto

Zdroj: Mateřské znaménko alias hemangiom

Diskuze

V diskuzi MATERSKE ZNAMINKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Horká.

Dobrý den,
Mám pihu jako větší znaménko na tváři ale zničeno nic se mi nějak zvětšilo.
Vypadá jako podebraný uhr.
Nesvědí ani nebolí ale je vystouplé a při doteku je tvrdé a citlivé.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Materske znaminko

Jak se pozná rakovina znaménka

Rakovinou zasažená znaménka rostou pomalu a jsou většinou dobře léčitelná. Rozeznáváme dva nejčastější typy kožních nádorů, a to bazocelulární karcinom a dlaždicobuněčný karcinom:

  • bazocelulární karcinomy (bazaliomy) jsou zřídka smrtelné, ale pokud se neléčí, mohou vytvořit znetvoření;
  • dlaždicobuněčné karcinomy jsou již nebezpečnější, přesto lze většinu z nich zcela vyléčit.
  • Příznaky rakoviny kůže:
  • karcinom bezcelulární: nebolestivá hladká bulka, která pomalu roste, nejčastěji na obličeji, na uchu nebo na krku;
  • karcinom dlaždicobuněčný: bezbolestná červená bulka nebo skvrna, která může mít ztvrdlý nebo šupinatý povrch, vyskytuje se na obličeji, uších, krku, rukou a pažích;
  • melanom: kdekoli na těle bezbolestná tmavá bulka nebo skvrna, mateřské znaménko nepravidelného tvaru a ohraničení, často ho provází bolest, která se nedá ztlumit.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Příznaky

Zhruba 30–50 % melanomů vznikne na podkladě pigmentového znaménka. Svou kůži známe nejlépe my sami, a zvláště tehdy, když si ji pravidelně kontrolujeme, dokážeme sami odhalit sebemenší odchylky v průběhu času. Je to velmi cenná informace, která podá dynamický údaj o případných změnách mateřských znamének. Někteří se ještě stále domnívají, že rizikové pigmentové znaménko je až takové, které začne svědit, krvácet nebo se kolem něj utvoří zánět. Toto jsou však pozdní příznaky rozvoje většinou již maligního melanomu.

Naštěstí existují příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru. Jak tedy poznat příznaky melanomu? Zde je obecný návod:

  • A (asymmetry) = asymetrie: asymetrická je skvrna, která nemá pravidelný tvar, jako například ovál či kruh.
  • B (border) = ohraničení: hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná; neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.
  • C (colour) = barva: není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.
  • D (diameter) = průměr: pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.
  • E (elevation) = vyvýšení: pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

Pokud budete mít dvě či více písmenek pozitivních, jedná se o rizikový projev a měli byste navštívit dermatologa. Obecně platí, že při jakýchkoliv pochybnostech navštivte raději kožního lékaře, který je dostatečně školen na to, aby dovedl správně stanovit diagnózu s pomocí speciálních optických přístrojů.

Zdroj: Rakovina kůže pod nehtem

Prognóza

Prognóza se odvíjí od včasného diagnostikování. Všechny typy nádorů se objevují v pozdějším stadiu. Čím dříve se rakovina kůže začne léčit, tím větší je pravděpodobnost na její vyléčení.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Léčba rakoviny kůže

Mnoho malých kožních nádorů se odstraňuje pomocí laseru, který využívá intenzivní světelný paprsek k odstranění nežádoucí tkáně. Léčení je závislé na velikosti, typu, hloubce a umístění nádoru. U většiny lidí je nutné přistoupit k operaci (obvykle menšího rozsahu), aby se nádor odstranil celý.

Zdroj: Znaménko ve vlasech

Jak rozlišit bolest ledvin a bolest zad

Poznat problémy s ledvinami je někdy obtížné. Jak poznat problémy s ledvinami nebo jen namožená záda? Pokud jde o ledviny, bolest obvykle pociťujete vzadu v oblasti mezi posledním žebrem a kyčelní kostí, anebo také v boku. Pokud si na místo přitlačíte a rychle tlak povolíte, ucítíte prudší tupou bolest vycházející zevnitř. Bolest ledviny, odborně nefralgie, je charakterizována jako tupá trvalá bolest vycházející z pouzdra ledviny. Bývá nejčastěji přítomna u zánětlivých onemocnění ledvin. Bolest je lokalizována v oblasti bederní páteře, kde na postižené straně můžeme hmatat stažené svaly v oblasti nad ledvinou. Při poklepu na tuto oblast se bolest většinou zhoršuje. Někdy se zvyšuje při námaze a pohybu.

Zdroj: Jak poznat že mě bolí ledviny

Obrana a prevence

Nejvíce jsou ohroženi jedinci, kteří mají na své kůži pigmentové névy. Velký počet znamének – lékaři uvádějí 50–90 znamének – zvyšuje riziko vzniku melanomu až 2x. Vyšší riziko je i u těch jedinců, v jejichž rodinách se už rakovina kůže vyskytla. Dosti nebezpečné je sluneční záření, protože jedno až dvě spálení na slunci podnítí vznik melanomu u žen 1,5x a u mužů 2,8x. Dříve byly ohroženy skupiny osob ve věku 60–70 let, v současné době to jsou jedinci v rozmezí 30–40 let a po 60 letech. U žen, které mají 20–30 let, je melanom nejčastějším diagnostikovým maligním nádorem.

V současnosti se v prevenci rakoviny zaměřuje pozornost hlavně na vitamín A a betakaroten. Betakaroten je přírodní látka schopná snižovat riziko vzniku rakoviny, stejně jako i blokovat další rozšiřování už vyvinutého nádoru, či dokonce zvrátit jeho tvorbu. Při nedostatku betakarotenu se zvyšuje riziko vývoje onemocnění a naopak, pokud je ho v organismu dostatek, zvyšuje se šance rakovině zcela zabránit. Antioxidanty, jako vitamín C a vitamín E, betakaroten a selen, mohou snížit riziko rakoviny kůže. Doporučená denní dávka je 1 000 mg vitamínu C, 100–400 mg vitamínu E, 25–50 mg betakarotenu.

Zdroj: Znaménko ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP