Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK PODPOŘIT RŮST VLASŮ PO CHEMOTERAPII

OBSAH

Barvení vlasů po chemoterapii

Ženy po chemoterapii by se neměly stresovat svými vlasy, pokud zatím nejsou po nemoci takové, jaké by si přály mít. Chce to jen trochu trpělivosti a času, než se vše vrátí k normálu. Domácí barvení vlasů po chemoterapii se nedoporučuje, protože barva může chytnout špatně nebo může vlasy a pokožku poškodit. Před barvením si nikdy nemyjte vlasy, protože pokožka hlavy je chráněna alespoň přirozenou vrstvou tuku. Barvu použijte až po konzultaci s odborníkem, který zhodnotí kvalitu vašich vlasů a doporučí vám tu nejšetrnější variantu vhodnou právě pro vaše vlasy.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINKY BRAMBORY NA RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Máte někdo zkušenosti s bramborem na růst vlasů a řas? Někde jsem slyšela, že je dobré si vlasy opláchnout vodou z vařených brambor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samotná brambora přímo na vlasy ani na řasy neúčinkuje. Brambora v sobě však obsahuje minerální látky, například draslík a chrom, které příznivě mohou ovlivnit kvalitu vlasů a řas. Takže chceme-li podpořit kvalitní růst vlasů, mohlo by pomoci jedení brambor.
Co se týče vody z vařených brambor, tak je dobrá na oplachy vlasů po mytí šampónem a na koupel vysušených a rozpraskaných rukou. Voda z vařených brambor nesmí být osolená ani jinak okořeněná a musí být vychladlá. Voda z vařených brambor vlasům dodá hezký lesklý vzhled. Na ruce působí voda z brambor hydratačně, zjemní je a odstraní jejich vysušení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky brambory na růst řas

Vlasy po chemoterapii

Některé cytostatické léky působí i na vlasové buňky, což má za následek ztrátu vlasů. Tento vedlejší účinek léků se objeví přibližně za 2–3 týdny od začátku léčby. Tělní ochlupení a obočí může vypadat stejně jako vlasy. Poté, co je léčba ukončena, se většinou obnoví růst přibližně za 4–12 měsíců. Některé pacienty vypadávání vlasů netrápí. Většina se rozhodne si vlasy před začátkem chemoterapie ostříhat, aby změna nebyla tak dramatická. Někteří nosí paruku. Jiní preferují raději klobouk nebo šálu. Nezapomeňte si hlavu chránit před sluncem – používejte sluneční krém s vysokým ochranným faktorem, pokud se pohybujete na slunci. Jestliže vám vypadají řasy, můžete nosit i brýle sluneční, abyste ochránili své oči před větrem.

Zdroj: Jak se starat o vlasy po chemoterapii

Poradna

V naší poradně s názvem VYPADAVANI VLASU PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra 23 let.

Dobry vecer, chtela jsem se vas zeptat. Jsem 11 dní po chemoterapii,byla celkem silná, 4-denní. Mám dlouhe vlasy a zadna chemoterapie me uz neceka. Kdyz si prohrabnu vlasy zacinaji padat, pokazde kdyz vlasy procesu rukama. Myslite ze uz je mam oholit? jeste jich mam celkem dost. Jen se bojim,abych je neoholila predcasne,oni pak zacly rust a pak zase vypadaly. Jak rikam uz me zadna chemoterapie neceka. Dekuji za odpoved.Krasny vecer.:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nechte tomu volný průběh. Zatím můžete vlasy jen trochu zkrátit, aby nebyly tak těžké a vydržely na hlavě co nejdéle. Nelamte si s tím příliš hlavu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vypadavani vlasu po chemoterapii

Zkušenosti s podporou růstu vlasů

Růst vlasů nelze ani urychlit, ani zpomalit. Člověk má průměrně asi 100 000 vlasů, světlovlasí lidé mají vlasů více, zrzaví naopak nejméně. Růst vlasů začíná v časném stadiu embryonálního vývoje, kdy se vytváří vlasový váček. Počet a druh váčků je dán již při narození a nedá se ničím ovlivnit. Růst vlasů ovlivňují hormony, dědičné dispozice, výživa, nemoci a faktory související s nervy.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Růst vlasů za měsíc

Všechny typy vlasů určitou dobu rostou, poté vypadávají a následně jsou nahrazovány další vlasovou generací. Za měsíc vlas poporoste zhruba o jeden centimetr. Někomu mohou vlasy růst pomaleji, někomu rychleji. Vše je dáno zejména genetickými dispozicemi, tedy tím, jaké vlasy mají vaši rodiče a prarodiče. Co se týče vypadávání vlasů, tento proces probíhá průběžně ─ denně několik vlasů vypadne, ale současně začínají růst vlasy nové. Vlas vypadává zhruba po sedmi letech.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽI - PLEŠATOST, LYSINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
pomohla by derivační koupel na podporu růstu vlasů, plešatost, lysiny apod. u muže? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nijak zvlášť. Vlasy každého muže v sobě mají zakódováno, kdy přesně mají přestat růst a nic jim v tom zatím nedokáže zabránit. Derivační koupel v tomto ohledu pomáhá prokrvením pokožky vlasaté části hlavy a tím může prodloužit přežití vlasů, které měly již přestat růst a to tím, že podpoří přísun stavebních látek pro růst vlasů během prokrvení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Derivační koupel video

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba nepatří mezi nejvíce používané byliny pro růst vlasů, ale má potenciál napomáhat růstu vlasů. Zlepšuje krevní oběh, což může následně podpořit rychlejší růst vlasů. Tato bylina se objevuje v šamponech nebo ji lze užívat perorálně ve formě tablet, či dokonce ve formě tinktury. Ginkgo biloba není určena těhotným ženám, také by se neměla míchat s analgetiky, protože s nimi může nepříznivě reagovat. Je třeba být opatrný, aby se zabránilo nežádoucím účinkům!

Zdroj: Bylinky podporující růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem DÖTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Umacena lenka.

Dobry den, precetla jsem si barveni a pripravu barvy z orechovych skorapek.
Nevim co je ..cerny orech.. znam jen orech normalni a take zda tato barva barvi 100% sedive vlasy. Jestli nekdo ma zkusenosti s touto barvou rada bych vedela podrobnosti.
Jsem po chemoterapiich asi 7 mesicu a dva po bioterapiich,
Nechci byt sediva a paruku nosim a uz me to dost obtezuje.Na normalni barvu nemam odvahu, abych si nezpusobila nejake problemy.
Dekuji moc za jakekoliv rady a poznatky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tahle barva ze skořápek bohužel šediny nezakryje. Dokáže zvýraznit původní tmavou barvu vlasů. Šediny zakryjete jen barvou s oxidačními činidly, kterou můžete koupit v drogérii. Po chemoterapii je celé tělo v jiném stavu než dříve a i u barvení vlasů hrozí vyšší riziko popálení nových vlasů nebo náhlá alergická reakce. Po chemoterapii je možné nové vlasy nabarvit, ale měl by to provést odborník - zkušená kadeřnice. Ta taky dá vlasům nový tvar a objem, který tolik potřebují. Doporučuji svěřit barvení vlasů po chemoterapii do rukou kadeřnice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dötaz

Růst vlasů po smrti

Růst vlasů po smrti je morbidní mýtus, jenž se šíří již od starověku a který prokazatelně vyvrátil až americký soudní lékař William R. Maples (1937–1997). Podle něj je zásadní podmínkou pro další růst tkáně hormonální výměna, k níž však v těle po smrti už samozřejmě nedochází. Posmrtný růst vlasů, nehtů a čehokoli jiného lze tudíž vyloučit. Dojem růstu vyvolává dehydratace. Je třeba si totiž uvědomit, že lidské tělo tvoří až z 60 % voda. Po smrti tkáň vlhkost ztrácí, vysušuje se a kůže se stahuje a tím se více odhalují vlasy a nehty. Tak dochází k iluzi, že vlasy nadále rostou.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR NA RYCHLEJŠÍ RŮST VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Četla jsem že hořčičné semínko urychlí růst vlasů, místo semínka jsem použila sušený mletý zázvor, vejce, olivový olej a trochu teplé vody. Tato maska mě pěkně prohřala pokožku hlavy, chtěla bych vědět kolikrát do týdne lze takovýto zábal na vlasy udělat a zda také přispěje k rychlejšímu růstu vlasů. Děkuji za odpověď. Dagmar
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor na rychlejší růst vlasů

MSM na genetickou plešatost

Bylo zjištěno, že lidé, kteří podstoupili transplantaci vlasů, tak u nich MSM vyvolává rychlejší růst vlasů. U MSM také bylo prokázáno účinné zpomalení genetické plešatosti.

Zdroj: MSM na růst vlasů, obočí a řas

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMÍNY PRO RŮST ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bety.

co použivat na růst řas

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vitamíny podporující růst řas jsou stejné jako pro podporu růstu vlasů. Na podporu růstu vlasů a řas nejlépe funguje toto: dobrá bílkovinová strava (například Smacker), pak hodně kolagenu (například Colafit) a pak především Zinek - 30mg každý den po posledním jídle.
Neoficiálně na růst řas působí i léky na Glaukom, například kapky Lumigan.

Zdroj: diskuze Vitamíny pro růst řas

Aloe Vera

Aloe vera je protizánětlivá bylina, která stimuluje pokožku hlavy a podporuje růst vlasů nebo opětovný růst vlasů. Nejčastěji ji najdeme v šamponech, kondicionérech, ale i v jiných přípravcích. Aloe vera je bezpečný přírodní lék.

Zdroj: Bylinky podporující růst vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM POTREBUJI PORADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

dobry den chodim na chemoterapii a vypadali me vlasy ale jeste mam jit 4 po 14 dnech a to mam mit sylnejsi davky nebyva me zle jsem jen druhy den unavena je to tak v poradku ze me neni zle ale chtela jsem se zeptat jak me vypadaly vlasy a tet uz me rostou mam tam takovy chmiri to jsou vlasy musim to nechat jeste vyholit nebo uz to muzu nechat ze uz me padat nebudou

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmíří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku - vypadnutí. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Zdroj: diskuze Prosim potrebuji poradit

Rada odborníka:

Chcete-li být při výběru paruky spokojená, dejte na radu odborníka. Majitel studia Natur Hair CZ, Petr Stříbrný, doporučuje: "V případě paruky, která bude vyrobena na zakázku, doporučuji tento osvědčený postup. Paruka by neměla mít vlasy delší než 30 cm a to i v případě, že Vaše vlasy byly dříve delší. Paruka by měla být vyrobena z evropských vlasů, pokud možno stejné barvy i struktury. Pouze tak máte jistotu, že si rozdílu nikdo nevšimne. Kratší vlasy doporučujeme zejména proto, že nevyžadují takovou péči jako vlasy dlouhé a pochopitelně jsou i mnohem levnější. Krátké vlasy Vám umožní lepší přechod z paruky k vlastním vlasům, až tyto začnou opět růst. Vlasy po chemoterapii začínají růst přibližně po dvou až třech měsících s přírůstkem asi 1 – 2 cm za měsíc. V případě, kdy vlasy dorostou do délky 10 – 15 cm, je nejlepším řešením paruku odložit a věnovat se obnově vlastních vlasů. Pro tento přechod je dobré paruku postupně zkracovat".

Zde najdete širokou nabídku paruk z pravých a umělých vlasů.

Zdroj: Ztráta vlasů při chemoterapii

Diskuze

V diskuzi ZÁZVOR NA RYCHLEJŠÍ RŮST VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den.Docela mne zarazilo,že někdo opravdu věří tomu,že zrovna síra podporuje růst vlasů.Měla jsem doma kilové balení v naději,že to opravdu zabere,a žádný zázrak se nekonal,a to ani přes to,že moje strava je vyvážená,a MSM jsem užívala pravidelně.Četla jsem spoustu chvály na MSM proto jsem také objednala,ale pak mne zarazila jedna důležitá věc.Všechny výrobky na rádoby rychlejší růst vlasů slibují zázraky,ale nikde o tom není nic důkazného :)Bohužel za mne určitě ne,ale třeba jsem jen světlá výjimka :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zázvor na rychlejší růst vlasů

Barvení vlasů po chemoterapii

Při imunosupresivní léčbě často dochází ke ztrátě vlasů, které se po skončení chemoterapie znovu obnoví. Obnova je však pomalá a je třeba hýčkat každý vlásek. Proto i při jejich barvení je třeba dbát zvýšené opatrnosti a v domácích podmínkách zvolit raději tónování. Barvení vlasů po chemoterapii je možné, ale měl by ho provést profi kadeřník, neboť hrozí, že barva bude reagovat s novými vlasy a pokožkou atypicky. Může vlasy popálit nebo chytnout do špatného odstínu nebo vyvolat neočekávanou, alergickou reakci a proto je lepší mít odborníka při ruce.

Zdroj: Barvení vlasů nebo raději tónování

Diskuze

V diskuzi POUZIVANI MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ameenka.

Jak se používá msm na rust vlasu jak na klouby?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pouzivani msm

Vitamíny na růst vlasů

Vitamíny na vlasy DonnaHAIR představují unikátní přípravek proti padání vlasů, jenž rovněž podporuje jejich růst. Přípravek DonnaHAIR kombinuje účinné vitamíny a látky, které mají pozitivní vliv na výživu vlasů a pokožky, podporují látkovou výměnu a růst vlasů. Přípravek mohou užívat lidé, kteří chtějí mít silnější nebo delší vlasy, ale primárně je určen těm, kterým vlasy vypadávají a nové nerostou. Minerály a látky obsažené ve vitamínech DonnaHAIR zpevňují vlasovou kůži a zlepšují prokrvení cibulek vlasů, čímž podporují růst nových vlasů a zamezují jejich vypadávání.

Vlasy a pokožka potřebují zejména vitamín B, z něhož vlasy čerpají prvky potřebné pro svůj zdravý růst a díky kterému se pokožka vyhlazuje. Ovšem nelze zapomenout ani na vitamíny A a C, jež napomáhají k silnějším a delším vlasům. V současné době můžeme vybírat z velkého množství rozpustných vitamínů, které se obvykle užívají orálně a vyživují tak tělo a vlasy hlavně „zevnitř‟. Není ale nutné omezovat se pouze na tento příjem vitamínů. Na vlasy perfektně působí i šťáva z brambor, která se vstřebá do vlasů i při použití „zvenku‟.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Rady na růst vlasů

Na růst vlasů má příznivý vliv například odvar z vanilky a nového koření. Užívá se jak vnitřně, tak jako přeliv na vlasy. Příprava je snadná: Smícháte dvě lžíce vanilky a lžíci nového koření, zalijete půllitrem vody a asi deset minut vaříte, poté přecedíte. Denně by se měly vypít dvě lžíce odvaru. Odvarem lze též přelít umyté vlasy, chvíli nechat působit a pak opláchnout studenou vodou.

Další možnost představuje lopuchový výluh, který je dobrý nejen na podporu růstu vlasů, ale i na mastící se pokožku hlavy či na lupy. Lopuchový výluh můžete koupit již hotový v podobě vlasové vody nebo si ho můžete připravit doma, a to následujícím způsobem: Čerstvý kořen lopuchu zalijete alkoholem (například Alpou či vodkou) a v uzavřené nádobě ho dáte na tmavé místo, kde ho necháte minimálně měsíc louhovat. Hotový výluh pak vtíráte do vlasové pokožky.

Růst vlasů mohou podpořit i vhodné zábaly, například zázvorový nebo kávový. O kofeinu se totiž ví, že mimo jiné stimuluje růst vlasů, a proto bývá součástí i některých šamponů. Kávový zábal připravíte tak, že smícháte mletou kávu, tvaroh a olivový olej a vše nanesete na vlasy. Zábal necháte působit alespoň půl hodiny a poté jej důkladně smyjete.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

Kompatibilní produkty k laserovému hřebenu

Laserová léčba může být použita buď samostatně, nebo ve spojení s jinými typy léčby zaměřenými na výživu vlasů. Nejlepší výsledky nabízí kompletní systém živin pro optimální růst vlasů. Záleží ale na kvalitě těchto výrobků, které podporují růst vlasů a poskytují skutečně výjimečný výsledek. Siřičitany, jako je MSM, se také doporučují jako doplněk stravy. Sprchové filtry, které odstraňují z vody škodlivé chemické látky. Tyto látky mohou ucpávat póry a inhibovat růst vlasů.

Zdroj: Laserový kartáč proti vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů způsobují nejčastěji hormonální výkyvy, kterými lidské tělo (především ženské) prochází. Mezi hormonální změny patří: těhotenství, období po porodu, kojení a menopauza. Vlasy přesto vypadávají daleko více mužům než ženám. Na jaře a na podzim vlasy vypadávají více než v jiných ročních obdobích, naopak v letních měsících rostou daleko rychleji. Jestliže vlasy člověku padají dlouhodobě (déle než 4 měsíce) nebo jich najednou vypadává více, než je obvyklé, je vhodné navštívit dermatologa, který na základě vyšetření zjistí příčinu vypadávání vlasů.

Zdroj: Jak podpořit růst vlasů

MSM a vedlejší účinky

Důležitou skutečností, kterou je třeba zmínit je, že MSM může způsobovat akné, což je možný nežádoucí vedlejší účinek, který se může objevit u mnoha lidí při užívání MSM pro růst jejich vlasů. Před používáním potravního doplňku MSM se poraďte se svým lékařem o správném dávkování a o možných kontraindikacích s jinými užívanými léky.

Zdroj: MSM na růst vlasů, obočí a řas

Selen a vlasy

Před časem jsme měli možnost vyzkoušet šampon se selenem od firmy Elseve šampón Intensive proti lupům, který skutečně obsahoval selen a u některých uživatelů prokazatelně zrychlil růst vlasů. Jenže tento šampón již na našem trhu není a pro zrychlení růstu vlasů bude nutné tedy dodat selén našim vlasům klasickou výživovou cestou. Stejný účinek dosáhnete i když budete jíst selen v tabletách. Nejlepších účinků pro růst vlasů se dosáhne, když se selen bere společně v kombinaci s panthenolem, což je vitamín B5.

 

Zdroj: Selen na rychlejší růst vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP