Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK JÍST KHAKI

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoká spotřeba citrusového ovoce způsobuje snížení antikoagulační aktivity Warfarinu. Více se dozvíte zde.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.KDY A JAK STŘÍHAT KAKI.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blahuta.

kaki mám zasazené 2rokem je vysoké 2m kmínek je3cm chci ho zakrátit mám obavu aby mu neuškodil tak se ptám kdy a jak ho zastřihnout rád se přiučím.Dík

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Khaki se má stříhat v únoru až březnu. Jak se to dělá, je vidět na tomto videu youtu.be/f-OIvEQP-6g

Zdroj: diskuze Www.kdy a jak stříhat kaki.cz

Warfarin a vitamín C

Vyšší dávky vitamínu C (≥ 500 mg/den) mohou být již rizikovou dávkou.

Zdroj: Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobrý den, užívám warfarin a chci se zeptat, zda mohu jíst okurky (čerstvé, sterizilované, kvašáky)

Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud jste na Warfarinu, tak byste měla udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni. Vitamín K je hlavně v zelených věcech. Ani okurka není vyjímkou. Obsah vitamínu K v okurkách není moc velký, takže když dostanete chuť na okurku, tak si ji s klidem dejte, ale v ten den už nejezte tolik zelených vecí, jako obvykle. Jedné okurce se vyrovná třeba jeden klas kukuřice, jedna velká hruška nebo menší brokolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin co můžu jíst

Kaki a jeho účinky při diabetu

Kaki obsahuje 34 g sacharidů ve 100 g. Jako každé ovoce se doporučuje konzumovat pouze v malém množství. I když je kaki sladké, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, což je přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snáší a snáze vstřebávají;
  • rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Zdroj: Ovoce khaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST PŘI ŘEDENÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lída.

Moje maminka pořád zápasí s ředěním krve.Prosím o vysvětlení co může jíst a co né.Předem děkuji. Uživá prašky na ředšní krve.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sestavte s maminkou vyvážený týdenní jídelníček z toho co ji chutná a ten pak několik týdnů neměňte. Po prvním týdnu tohoto jídelníčku nechte mamince odebrat krev na zjištění její krevní srážlivosti u lékaře, který ji předepisuje Warfarin. Lékař podle výsledků upraví dávkování Warfarinu. Až se jí jídelníček přejí, tak sestavte nový a celý proces s odběrem krve zopakujte. V jídelníčku zcela vynechte grapefruity a kadeřávek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Khaki, nebo kaki?

Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená "Diovo ovoce". Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5 až 8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Termín khaki pochází z hindského slova, které znamená: zemitá, prašná. Jedná se o barvu, která se používá zejména pro maskování, a to nejčastěji v armádě. Poprvé byla použita roku 1848 v Indii. Vzniká mísením zelené a hnědé barvy.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Diskuze

V diskuzi BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šlápota.

PŘI posledním měření inr qick testu byla honota 3 co mám jíst aby to kleslo pod 3

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beru Warfarin, co při něm nesmím jíst?

Zelenina

Pokud jde o zeleninu, ať už kořenovou, ale také rajčata, okurky, cukety, brambory, či listovou zeleninu, je možné ji konzumovat denně v menším stejném množství. Zakazuje se ale jíst například rukolu, polníček, čekanku, pampelišku či vojtěšku. Obiloviny můžete konzumovat bez omezení, luštěniny v pravidelném množství.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem SMÍ SE JÍST RAJČATA PŘI VYSOKÉM TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Mašková.

Prosím o odpověď,zda se smí jíst rajčata,když se bere Varfarin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když berete Warfarin, tak je důležité udržovat příjem vitamínu K ve stravě na stabilní úrovni (90 mikrogramů na den). Rajčata v sobě obsahují vitamín K. V jednom větším rajčeti je asi 7 mikrogramů vitamínu K. Když račata nárazově zařadíte do svého menu, tak v ten den budete muset omezit jinou potravinu obsahující vitamín K, například papriky nebo směs ořechů. Když víte, že máte rajčat dostatek a budete je konzumovat delší dobu každý den, tak začněte a hned druhý nebo třetí den si nechte změřit INR (quickův test srážlivosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - CO MŮŽU JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef schurger.

co pri nem nesmim jist

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst co chcete. Jen u některých potravin musíte dávat pozor na množství. Jde především o zelenou zeleninu, jako je například zelí, kapusta, okurky, zelený hrách, chřest, jarní cibulka, brokolice. Vše, co je zelené a vyrostlo to, tak toho by se mělo jíst jen trochu. Všechno ostatní můžete jíst dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin - co můžu jíst

Co je to khaki

Khaki, správně psáno kaki, je pro nás exotické oranžové ovoce, někdy se také říká koki (ovoce koki), což je chybná výslovnost.

Wikipedie uvádí, že kaki (někdy také tomel nebo churma) je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená Diovo ovoce. Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek. Přestože se v Číně pěstuje už přes 2000 let, vědecky bylo poprvé popsáno teprve v roce 1780.

Plody mají jasně oranžovou barvu a svým tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar), přičemž dorůstají do průměru 5–8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

Kaki pochází z jihovýchodní Asie (Čína). Dnes je rozšířeno v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Roste také například v jižní části Ukrajiny. Před rokem 1989 se plody kaki dovážely nejčastěji z Albánie, ale také z Itálie, kde lze na stromy s krásně zbarvenými plody narazit již po přejezdu Brenneru.[1]

Želatinová dužina kaki neobsahuje téměř žádné proteiny ani tuky, ale je bohatá na následující látky:

  • sacharidy – fruktóza, glukóza a sacharóza;
  • pektin, rostlinný sliz, vláknina – zadržují cholesterol, ovlivňují vstřebávání cukrů, dokážou zmírňovat záněty;
  • taniny – mají silné adstringentní účinky;
  • karotenoidy – látky odvozené od betakarotenu, které se v těle mění na vitamin A, mají antioxidační vlastnosti, jež chrání buňky před stárnutím, zpomalují rozvoj arteriosklerózy a snižují riziko rakoviny;
  • vitamin C – kaki obsahuje 16 mg vitaminu C na 100 g, to znamená, že jeden středně velký plod (250 g) dodává 40 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu;
  • železo – po draslíku nejhojněji zastoupený minerál, kaki o hmotnosti 250 g pokrývá 10 % denní potřeby tohoto minerálu pro dospělého člověka, což je na čerstvé ovoce významné množství.

Kromě diabetu toto ovoce příznivě působí na:

  • střevní problémy – zklidňuje a vysušuje stěny trávicí soustavy;
  • anémie, viz obsah železa;
  • kardiovaskulární obtíže – kaki je chudé na tuky a sodík, ale bohaté na karotenoidy, které chrání artérie, proto se doporučuje lidem s arteriosklerózou, hypertenzí a kardiovaskulárními problémy všeobecně.

Zdroj: Ovoce khaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO PŘI NĚM JÍST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

S Warfarinem můžete jíst všechnu zeleninu. Pouze tu zelenou je třeba omezit.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stanislav Weidenthaler.

Při Warfarínu prý mohu jíst vše ale né zase často aby se nám t.z. INR nesnižovalo jako třeba po kyselém zelí.

Zdroj: diskuze Warfarin a co při něm jíst

Koření

Problémy nejsou s používáním koření, jenom petrželová nať a řeřicha mají hodně vitaminu K, a proto je lepší se jich vyvarovat.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Sezóna kaki

Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupované plody nechat dozrát.

Pojídání tomelů se doporučuje lidem s nemocnými játry a ledvinami, při výzkumu na potkanech totiž bylo zjištěno, že pomáhá trávit tuky. Dužina obsahuje velké množství vitaminu C a až 20 % cukrů. Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Plody se konzumují čerstvé, sušené i proslazované.

Nadměrná konzumace málo zralých, trpkých plodů může vést ke vzniku specifických útvarů z nestrávených zbytků v žaludku, takzvaných diospyrobezoárů, které způsobují zdravotní obtíže.[3][4] Taniny obsažené v plodech totiž spolu se žaludečními šťávami koagulují v lepkavou hmotu stmelující nestrávené zbytky v žaludku.

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci. Kaki se také přidává do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábějí se šťávy, marmelády a želé. Oblíbené je i kaki sušené.

Zdroj: Ovoce khaki a cukrovka

Poradna

V naší poradně s názvem CO SE NESMÍ JÍST A PÍT NA ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuse.

Co se nesmí jíst při užívání Eliquis

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis (apixaban) je skvělý lék na ředění krve, protože společně s ním můžete konzumovat téměř vše. Během užívání přípravku Eliquis byste se měla vyhýbat grapefruitu, grapefruitové šťávě, limetkám a pomelům. Tyto citrusové plody zabraňují rozkladu apixabanu a mohou zvýšit nežádoucí účinky z předávkování.
Pozor si rovněž dejte na užívání léků proti bolesti jako je ibuprofen a naproxen. Bezpečným volně prodejným lékem na bolest při léčbě Eliquisem je Paralen (paracetamol).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Nealkoholické pivo

U nealkoholického piva je méně pravděpodobné, že způsobí dnu.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jíst zdravě je základ

Konzumace vyvážené stravy je důležitá pro každého. Zdravá strava pomáhá kontrolovat váhu a poskytuje všechny potřebné živiny pro udržení dobrého zdraví.

Čtyři hlavní skupiny potravin by měly být konzumovány každý den, a to:

  • dostatek ovoce a zeleniny – poskytují vlákninu, vitamíny, minerály nezbytné pro dobré zdraví
  • chléb, obiloviny a brambory – snažte se jíst celá zrna, brambory upravujte i se slupkou, tím si zajistíte dostatek vitamínů, minerálů
  • maso, ryby a bílkovinné alternativy – vyhněte se však velkým porcím
  • mléčné výrobky – doporučené množství jsou tři porce mléčných výrobků denně, například 200 ml sklenice mléka, kelímek jogurtu a 30 mg tvrdého sýra

Vyhněte se komerčně vyráběným nápojům, uzeninám a konzervovaným potravinám!

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Dieta po odstranění polypů tlustého střeva

Dieta u kolonoskopie po odstranění polypu, tedy po polypektomii, zahrnuje kašovitou stravu po dobu jednoho až 3 dnů. Většinou se nedoporučují žádná výrazná dietní opatření.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Kdy je nutná kašovitá strava

Pokud vám byl během vyšetření odstraněn polyp, konzumujte dietní stravu po dobu čtyř dnů. Jsou-li po kolonoskopii nutná nějaká jiná opatření, sdělí vám je lékař. Většinou se doporučuje kašovitá strava.

Zdroj: Co jíst po kolonoskopii

Jahody a cukrovka

Na snižování hladiny cukru je ideální v přiměřeném množství konzumace grapefruitu či jahod. A také se doporučuje konzumace melounu či švestek. Také sušené brusinky nebo borůvky jsou plody schopné snižovat cukr v krvi.

Také zde ovšem platí všeho s mírou!

Zdroj: Co jíst a nejíst při cukrovce

Alkoholové mejdany

Alkoholové mejdany u některých pacientů vyvolávají rychlé zhoršení jejich stavu. Je dobře známo, že nadměrné pití může vyvolat záchvaty u lidí, kteří trpí dnou, i když užívají léky na toto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Maso

Z masa je povoleno vepřové a rybí podle zásad správné výživy, u vepřového tedy jedině libové. U drůbeže, hovězího a telecího se doporučuje menší příjem, protože mají poměrně vysoký obsah vitaminu K. Nepovoluje se konzumace jater či jiných vnitřností.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP