Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK FUNGUJÍ ANTIBIOTIKA

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Diskuze

V diskuzi PRŮJEM PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Děkuji za zajímavý článek, účinky probiotik jsem již odzkoušela a po několika letech odmítání v lékárně (vždy, když jsem si například vyzvedávala recept na antibiotika a oni mi nabízeli probiotika jsem tvrdošíjně odmítala) kvůli mému přesvědčení, že jde jen o reklamu, jsem s radostí zjistila, že opravdu fungují, takže je používám jak při antibioticích, tak například s biopronem forte mám zkušenost, že funguje i při cestovatelských průjmech, na které je určený, ale pořád jsem nechápala, na jakém principu vlastně fungují, takže děkuji za osvětlení. Nicméně mi vrtá hlavou, jestli na ty cestovatelské průjmy by třeba fungovala i probiotika, která na to nejsou primárně určené, jako ten biopron forte. Jde mi hlavně o děti, protože letos jedeme k moři poprvé s dcerkou a pro děti jsem žádné speciální probiotika nenašla, tak nevím, co jí mám pořídit. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filda.

Nedávný průjem mi pomohl šetrně vyléčit Probolact. Chytlo mě to v práci a kolega mi dal 2 tabletky. Cestou domů, jsem si ho koupil, večer si dal další 2 tablety a druhý den jsem byl fit.

Zdroj: diskuze Průjem probiotika

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Diskuze

V diskuzi OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Měla jsem dlouhodobé zažívací problémy a byl mi doporučen Paratizex. Po měsíci užívání mé střeva fungují na jedničku:-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Očista

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Diskuze

V diskuzi PROBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Terka.

Dobrý den všem, je tu prosím někdo, kdo má zkušenosti s těmito probiotiky? www.omxprobiotika.cz/ Budu ráda za každý poznatek, děkuji moc!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aneta.

Já mám dobré zkušenosti s probiotiky od pharmaaency. Fungují dobře.

Zdroj: diskuze Průjem a probiotika

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oliver.

já mám taky problémy s erekcí, ale už to řeším a čekám jak mi v týdnu teď přijdou pilulky tak vám dám vědět jak fungují nebo co a jak :)

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Diskuze

V diskuzi PETROLEJ LEKAŘSKÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anička.

Petrolej lékařský kupujeme na petroleumd5.euweb.cz (je v homeopatické formě, příjemně chutná a pohodlně užívá). Je to opravdu zázračný všelék, užíváme jej celá naše rodina a doporučuji jej všem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

Zdravím, také jsem tam napsala, ale zatím se mi nikdo neozval, fungují ještě? Děkuji za odpověď. J*

Zdroj: diskuze Petrolej lekařský

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenek.

kdo shání houbu mám namnoženo, napište,domluvíme se.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeněk.

Zdravím,všem se omlouvám,byl jsem měsíc mimo domov,nyní je vše v pořádku,houbu mám a již funguji. Zd.

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba prodej

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi CGA800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Mario Freimann.

Tyto tablety fungují skvěle! Stačily mi 2 balení abych zhubnul víc jak 10 kg! a úplně bez sportu!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze CGA800

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi BĚLÍCÍ PÁSKY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žána.

Opravdu ty bělící pásky na zuby fungují?abych zas nekoupila něco marně:-(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirda.

Já zkoušel ty bělící pásky na zuby a hele nic moc! Pak jsem byl u hygienistky a ta mi teprve pomohla zuby pořádně vybělit. Za bělení zubů jsem zaplatil 500 Kč, trvalo to půl hodky a teď mám zuby jak když mi právě vyrostly. Zvaž to, jestli použít neúčinné bělící pásky anebo jít rovnou tam, kde bělení zubů fakt funguje.

Zdroj: diskuze Bělící pásky diskuze

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi HOMEOPATIKA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo.

Homeopatika? Ta fungují jen u border kolií. Pes musí být nadprůměrně inteligentní, aby u něj fungoval placebo efekt ;-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viola Topinková.

Naši psi i kočky jsou tedy nadprůměrně inteligentní :-)

Zdroj: diskuze Homeopatika u psa

Informace pro ženy

Antibiotika častou způsobují kvasinkové infekce. Důležité je mít na paměti, že antibiotika inhibují i normální bakterie v pochvě, díky čemuž dochází k tvorbě kvasinkové infekce. Kvasinkové buňky pak začnou napadat tkáně v pochvě a obvykle způsobují svědění, pálení, bolest při pohlavním styku a vaginální výtok.

Antibiotika snižují účinnost antikoncepčních pilulek či přípravků.

Stejně jako jiné léky i některá antibiotika mohou být přenesena na plod a některá mohou dokonce způsobit poškození plodu. Proto byste neměla užívat antibiotika bez souhlasu lékaře, zejména pokud jste těhotná nebo kojíte.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Zánět průdušek a antibiotika

Léčba bronchitidy se může lišit v závislosti na příčině a převažujících příznacích. V nekomplikovaných případech si vystačíme s domácí léčbou a přípravky na nachlazení, které jsou běžně k dostání v lékárnách. V závažnějších případech, pokud má lékař podezření na bakteriální infekci, je možné nasadit antibiotika.

Zdroj: Zánět průdušek

Opatření vedoucí ke snížení rezistence vůči antibiotikům

  • Netrvejte na tom, aby vám lékař předepisoval antibiotika na každou banalitu.
  • Dobré hygienické návyky mohou zamezit vzniku a šíření infekce z rukou. Proto je důležité mytí rukou teplou vodou a mýdlem.
  • Nikdy nepoužívejte antibiotika na virové infekce.
  • Udržujte si zdravý životní styl tím, že budete konzumovat vyváženou stravu, pít dostatek tekutin, cvičit a mít dostatečný odpočinek.
  • Nikdy neužívejte antibiotika, které byla předepsána někomu jinému.
  • Nikdy neužívejte antibiotika, která zbyla z předešlé léčby.
  • Pokud budete mít předepsána antibiotika, vždy je všechny využijte, i když se cítíte zdravě.

Zdroj: Správné užívání antibiotik

Za jak dlouho zaberou antibiotika na zuby

Ve většině případů antibiotika zaberou do dvou až tří dnů. Antibiotika bohužel dost často způsobují různé nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální potíže a alergie.

Otok je dalším průvodním znakem v oblasti zubů. Otok dosahuje maximální velikosti obvykle 3. den po extrakci zubu. Důležité je, abyste si přes otok nahmatali hranu dolní čelisti a abyste neměli horečku. Pokud by se situace ani za 4 dny nelepšila, vyhledejte okamžitě lékaře. U běžných případů otok odezní sám za pomoci studených, ne ledových obkladů.

Zdroj: Jaká antibiotika na zánět zubu

Jak fungují antibiotika

Antibiotika patří mezi léky, které se používají při léčbě, ale i při prevenci bakteriálních infekcí. Antibiotika tedy ničí některé mikroorganismy. Antibiotika, která opravdu hubí mikroorganismy, se nazývají baktercidní, existují ale i antibiotika, která „jen“ zastavují množení bakterií, ty patří do skupiny bakteriostatických antibiotik.

U antibiotik je také důležité vědět, na co účinkují (tyto znalosti musí mít vědci a lékaři, ne obyčejní uživatelé!). V současnosti existují antibiotika, která zpomalují syntézu lipidů (přírodní látky živočišné i rostlinného původu) a jiných látek pro buněčné stěny (patří sem: beta-laktamová antibiotika, karbapenemy), antibiotika, která narušují cytoplazmatickou membránu (patří sem například polyeny, ionofory), antibiotika která zpomalují syntézu neklových kyselin (patří sem například aminoglykosidy), antibiotika, která interferují s bakteriální proteinovou syntézou (patří sem tetracykliny, diterpeny), a v neposlední řadě také antibiotika která zpomalují syntézu kyseliny listové (sulfonamidy).

Antibiotika jsou velmi účinná při léčeních nemocí, na něž jsou určená, problém ale často nastává v okamžiku, kdy je lékař předepíše proti virovému onemocnění, jakým je například chřipka. V takovém případě antibiotika nezabírají, tak jak mají, navíc se může stát, že organismus pacienta si proti nim vytvoří imunitu. Problémem při léčbě antibiotiky může být také nedůslednost pacienta. Řada pacientů totiž antibiotika vysadí v okamžiku, kdy má dojem, že už je zdravá, neuvědomuje si ale, že předepsaná dávka neslouží jen ke zlepšení zdravotního stavu, ale také ke zničení škodlivých mikroorganismů. Takový pacient se pak vystavuje tomu, že se k němu onemocnění znovu vrátí, a pokud se takový proces opakuje několikrát, může také dojít k tomu, že antibiotika přestanou na pacienta zcela zabírat, protože ten si na ně jejich častým užíváním vytvořil vlastní imunitu. Další nevýhodou antibiotik je to, že některé z nich mohou mít různé závažné vedlejší účinky, jako je například diabetes. Proto je opravdu nutné, aby se pacient o užití antibiotik poradil s lékařem (rozhodně není využívat antibiotika, která byla předepsána někomu jinému s tím, že máte stejné příznaky. Shodné příznaky totiž neznamenají stejné onemocnění).

Délka braní antibiotik je závislá na zdravotním stavu pacienta a na nemoci. Některá antibiotika se berou jen tři dny, jiná se berou i čtrnáct dní. Vše je velmi individuální.

Řada lidí vnímá antibiotika jako antimikrobiální látky, což není zcela přesné. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že antibiotika jsou vždy lékem, zatímco antimikrobiální látky mohou obsahovat i různé dezinfekční prostředky.

Většina tříd (skupin) antibiotik byla objevena již před 80. lety 20. století. Vědci znají v současnosti několik tisíc látek s antibiotickými účinky, ale v medicíně se jich využívá jen velmi malá část (asi 70), zbytek se nevyužívá, protože může u pacienta vyvolat nežádoucí účinky, některé antibiotické látky navíc fungují pro člověka (ale i zvířata) spíše jako jedy.

O využití antibiotik vždy rozhoduje lékař, není možné si antibiotika pořídit bez lékařského předpisu. Je to hlavně proto, že řada antibiotik by při nesprávném užívání působila velmi škodlivě na lidský organismus.

Zdroj: Antibiotika


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP