Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

JAK DLOUHO TRVÁ BOLEST PO VYTRŽENÍ ZUBU

OBSAH

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Po vytažení zubu se běžně objevuje pooperační bolest, případně otok. Abyste zmírnili tyto jevy, je vhodné si ještě před odezněním anestezie (znecitlivění) vzít běžný lék na bolest a chladit tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V případě, že se otok nebo bolest zvětšují, stejně jako v případě přítomnosti škubavé bolesti, kontaktujte svého lékaře. Hojení dásně po vytržení zubu je individuální, což platí i u zubu moudrosti. Ihned po vytažení zubu dostanete do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pokud by krvácení přetrvávalo nebo se objevilo delší dobu po zákroku, skousněte čistý složený a přežehlený kapesník. Jestliže krvácení přesto neustane, kontaktujte svého lékaře. Narůžovělá slina i dva dny po zákroku je normální a není důvodem ke znepokojení.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi BOLEST PO VYTRŽENÍ ZUBU.BOLEST VEDLEJSIHO ZUBU.JAK DLOUHO MUZE BOLET?DEKUJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla vankova.

Prosim jak dlouho muze bolet vedlejsi zub po etrakci.?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest po vytržení zubu.bolest vedlejsiho zubu.jak dlouho muze bolet?dekuji

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Ihned po extrakci zubu se dává pacientům do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pro zmírnění poextrakční bolesti, která nastupuje po odeznění anestezie, si vezměte běžný lék na bolest a chlaďte tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými, volně dostupnými analgetiky. V den zákroku a následující den nevyplachujte ústa a nekloktejte, abyste nenarušili vznik „krevní zátky“ v ráně, která je velmi důležitá pro bezproblémový průběh hojení. Minimálně 24 hodin po zákroku nekuřte. Dodržujte pečlivě ústní hygienu, v okolí rány čistěte zuby velmi opatrně.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Linhard.

Dobry den.Nemam zdravotni pojisteni pouze zdravotni kartu Evropske Unie z Nemecka AOK:Chci se zeptat kolik stoji vytrzeniZubu.Jsem tady v Cechach na prechodne adrese.Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoduché vytržení zubu stojí 1000 Kč. Komplikované vytržení stojí 2 až 8 tisíc. Pokud očekáváte komplikace, tak doporučuji před zákrokem uzavřít krátkodobé zdravotní pojištění pro cizince. Podrobnosti jsou zde www.vzp.cz/pojistenc…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vytrhnutí zubu.

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Příslušná oblast se nejprve znecitliví místním anestetikem, podaným nejčastěji ke konkrétnímu zubu. V případě jednoduché extrakce lékař zub uvolní od dásně a šetrně vyjme. Pokud se jedná o složitější extrakci například nepříznivě uloženého zubu moudrosti, musí se zub chirurgicky vybavit přímo z kosti, kde je zadržen. Rána se následně zašije. Od toho se odvíjí i délka bolesti. Vytažení zubu (extrakce) je drobný chirurgický výkon, který nevyžaduje speciální léčebný režim ani pracovní neschopnost. Rána po extrakci zubu začne přirozeně bolet po odeznění znecitlivění, tedy za 2–3 hodiny po výkonu. Pokud proběhla extrakce hladce, postačí bolest ztišit 1–2 tabletami analgetika (prášek proti bolesti), před užitím je třeba prášek rozpustit ve vodě anebo rozdrtit na menší kousky. Bolest definitivně ustává během několika hodin a rány v ústní dutině se hojí poměrně rychle.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angel.

Dobrý den jsem už 10 dní po extrakci zubu měla jsem velký zánět,beru už druhé antibiotika a pořád mně ta dásen na dotek bolí je to normalní,jsem diabetik díky za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U diabetiků je vždycky problém s hojením - trvá déle než u ostatních lidí. Zůstaňte v kontaktu se svým stomatologem a každý týden choďte na kontrolu, aby se předešlo vzniku dalších zánětů v ráně po vytrženém zubu. Rovněž dodržujte přesně dávkování antibiotik, jak určil lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Co znamená bílý povlak po vytržení zubu

Po vytažení zubu je nutno věnovat zvýšenou péči ústní hygieně. Doporučuje se čistit zuby častěji, než je obvyklé, nejlépe po každém jídle, zvláště pečlivě pak na noc. Povlak se zpravidla objevuje po úraze jako následek zhmoždění tkání, rovněž tak i po jakémkoliv chirurgickém výkonu. Pokud se navíc dostaví otok, bolest a teplota, je nutné navštívit lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK ZAPLATÍM ZA VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franz.

Jsem pojištěný u VZP . Musím zaplatit za vytržení zubu ? Děkuji Franz .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pokud je vytržení zubu nezbytné pro udržení nebo zlepšení vašeho zdravotního stavu, tak pak celý zákrok uhradí vaše zdravotní pojišťovna včetně anestezie (injekce proti bolesti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Co znamená bolest okolních zubů po extrakci

Bolest okolních zubů po extrakci může být důsledkem podráždění nervu zánětlivým procesem či otokem dásně a pohmožděním, po zaléčení zánětu odezní, pokud ne, vyhledejte lékaře.

Zdroj: Jak dlouho bolí vytržený zub

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, jsem přeléčená po svrabu (několikrát natření infectoscabem), je možné, aby se následně po léčbě ještě dělaly větší pupeny na genitáliích a hýždích? Kůže po těle mě ještě svědí, ale je čistá nebo se objeví pupínek a do rána zmizí...Pořád se pozoruji, jestli se mi to nevrací a je to už velmi vyčerpávající. Pořád dodržuji doporučení ohledně praní prádla, výměny ložního prádla a čištění matrací a sedačky parním čističem. Jsou tyto následky po léčbě normální?
Velmi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nika.

Dobrý den, jak dlouho má být člověk se svrabem doma? A když je 4 dny po namazání InfectoScab tak kdy může do kontaktu s blízkými osobami? A jak dlouho trvá než se úplně ztratí ta vyrážka? A co doporučujete za mast na to aby to nesvědělo? Děkuji předem za odpověď.

Nika

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Suché lůžko bez bolesti

Je-li diagnostikováno suché lůžko, vždy se vyskytuje bolest. Suché lůžko se začíná projevovat bolestí obvykle až třetí nebo čtvrtý den po vytržení zubu. Na ráně se rovněž může objevit šedý povlak a zápach. Zubař defekt vyčistí a podpoří vznik nové krevní sraženiny. Nikdy neodstraňujte vzniklou krevní sraženinu – může se to stát i žvýkáním žvýkačky!

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS X NIMESIL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, jsem rok po plicní embolii a užívám lék eliquis. Mám plánováno chirurgické vytržení zubu moudrosti. Můžu si na tento lék vzít Nimesil popřípadě Aulin? Nebo popřípadě co jiného na bolest, až to začne přicházet k sobě, jelikož paralen opravdu už teď na bolest nezabírá. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe uděláte, když si necháte předepsat lék na bolet od stomatologa, který bude dělat extrakci zubu. Léky proti bolesti na předpis jsou účinnější a bezpečnější co se interakce týče.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a nimesil

Jak dlouho bolí rána po vytržení zubu

Bolest po extrakci je většinou zvládnutelná běžnými analgetiky, o konkrétním léku je vždy dobré domluvit se s ošetřujícím lékařem. Bolesti mohou trvat několik dnů, zhruba od třetího dne by však měly začít ustupovat. Pokud se naopak zvyšují, objeví-li se otok, nebo dokonce teplota, bude nutné další odborné ošetření.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Poradna

V naší poradně s názvem CITLIVOST ZUBU NA STUDENE A TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LEITNER JAN.

Dobrej den prosim o radu jsem lesni delnik a pri dychani studeneho vzduchu a piti studeho i tepleho napoje mam bolest jednoho zubu prosim jak doma vylecit zacal sjem brat ibalgin 600 za jak dlouho bolest ustopi dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest zubu sama od sebe neustoupí. Léky, které užíváte bolest zmírní, ale zub neuzdraví. Zub může vyléčit jedině stomatolog pečlivým vyšetřením a odborným zásahem. Neodkládejte návštěvu zubaře, protože hrozí zhoršení stavu, zánět nervu a ukrutné bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Citlivost zubu na studene a teple

Bolest dásně na dotek

Bolest dásně na dotek po extrakci zubu může být alveolitida (suché lůžko), ta se objevuje u každého pátého, který si nechal trhat dolní osmičky. Je to místo, které se hůře hojí a drží se zde zbytky jídla a podobně. Nahoře je riziko mnohem menší. To však neznamená, že byste neměli vytržení těchto osmiček řešit. Pokud se objeví výše uvedené komplikace, tak se jednoduše zaléčí. Nemějte z toho strach. Rozhodně to samo nepřestane bolet – lékař lůžko ošetří a do několika hodin to přestane bolet.

Zdroj: Bolest dásně po vytržení zubu

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrá den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Dcera je po dvou porodech.Druhý porod byl před třemi lety. Nyní ji začaly extremně moc padat vlasy. Byla na vyšetření ,ale v krvi nic nenašly. Užívá různé vitaminy, koupila si speciální šampony na padání vlasů,ale řádný velký účinek. Můžete prosím poradit co s tím? Děkuji .

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Příznaky zánětu zubu

  • bolestivost zubu (pulzující až vystřelující bolest)
  • bolest na skus či poklep
  • odumření zubu, a to zcela bez příznaků
  • otok

Více o zánětu zubu naleznete zde.

Zdroj: Otok tváře od zubu

Poradna

V naší poradně s názvem CO DNES DOSTANEME U ZUBAŘE ZDARMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Bernatíková.

Dobrý večer.
Prosím,byly jsme s moji zubařkou domluveny,až začne dotyčný zub,na kterém mám korunku bolet,musí už jít ven,je tam dlouhodobý váček,který nedělal problémy,až nyní začal pobolívat.Najednou mně volala,že mně ho trhat nebude ona,ale pošle mě k chirurgovi,který si účtuje 2500kč.Jsem důchodkyně a nedávno jsem za zbytečný úkon zaplatila 7500kč.Mohu si částku za vytržení zubu nechat proplatit pojišťovnou?
Děkuji za info.Bernatíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Extrakce zubu (vytržení) je úkon plně hrazený z veřejného zdravotního pojištění včetně anestezie. To znamená, že pacient za to nic neplatí. Vytržení zubu na účet pojišťovny provádějí všechny zubní chirurgické ambulance ve všech státních nebo krajských nemocnicích. Zavolejte si do nejbližší nemocnice a objednejte se na tento úkon tam.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolik zaplatím za vytržení zubu

Jak dlouho trvá suché lůžko

Začátek potíží je obvykle udáván mezi prvním až třetím dnem po extrakci. Hojení po extrakci zubu je individuální. Zvýšené riziko vzniku alveolární ostitidy nastává, pokud je přítomna perikoronitis, periapikální infekce, periodontitis, gingivitis či malhygiena. Dalšími faktory vzniku jsou zejména kouření, užití orální antikoncepce, menses, anestetika (pro účinek vasokonstrikční složky), traumatická protrahovaná extrakce a nepřiměřená pooperační irigace extrakční rány. Při správné péči a klidovém režimu by se mělo suché lůžko zahojit během 7 až 10 dnů.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Příčiny bolesti zubů

Nejčastěji je bolest zubů zapříčiněná zánětem centrální části zubu (dužiny). Dužina obsahuje nervová zakončení, která jsou velmi citlivá na bolest. Zánět buničiny nebo pulpitu způsobují díry v zubech, zlomeniny a infekce.

Zdroj: Bolest zubů

Otok tváře po vytržení zubu

Otoky tváře souvisejí i s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Vytažení neboli extrakce zubu je základním stomatochirurgickým výkonem. Zručný a zkušený zubní lékař dovede tento výkon provést takřka bezbolestně, v injekčním znecitlivění.

Při aplikaci injekce nepocítí pacient větší bolest, než je tomu při píchnutí špendlíkem. V pooperačním období však mohou nastat různé komplikace spojené s otokem tváře. Po trhání osmiček je vhodné na otok tváře přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Otok tváře

Bolest mrtvého zubu

Bolest mrtvého zubu vždy záleží na tom, v jakém stavu zub je, jak kvalitně byl ošetřen, zda se nalezly všechny kořenové kanálky a opracovaly se až ke svému konci.

Zdroj: Bolesti mrtvých zubů pod korunkou

Korunka a bolest zubů

S největší pravděpodobností se vždy jedná o zánět pulpy (dřeně). Před definitivní fixací keramické práce by mělo dojit k endodontickému ošetření zubu (zaplnění kanálku).

Zdroj: Bolest zubů

Bolest zubů na skus

Obecně může být citlivost na skus způsobena zánětem v okolí hrotu kořene zubu, prasklým nebo naprasklým zubem, případně přetížením z kousání příliš tuhé stravy.

Zdroj: Bolest zubů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP