Ingredience: 1 hrnek sušené nebo čerstvé kopřivy (listy), 1 litr vody, hrnec, sítko
Postup: Sušenou nebo čerstvou kopřivu vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte do varu. Kopřivy vařte jednu minutu na mírném ohni a po vypnutí zdroje nechte čaj louhovat a přirozeně vychladnout. Když je odvar vlažný, tak ho přes sítko přeceďte a můžete si s ním oplachovat vlasy vždy po umytí.
V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.
Nikde jsem se nedočetla, jak dlouholouhovat listy rýmovníku pro přípravu čaje. Je pouze uvedeno pár minut, což matematicky jsou 2 minuty. To se mi zdá trochu málo. Děkuji za upřesnění.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Nejlepších zdravotních účinků rýmovníku dosáhnete, když utrhnete přímo z rostliny čtyři lístky, které v hmoždíři rozdrtíte na kaši a pak je dáte do kastrolku s vroucí vodou a necháte 4 minuty mírně vřít. Po uplynutí této doby tekutinu přeceďte a oslaďte medem. Takto po staletí připravovali čaj američtí indiáni.
Čaj z kopřivy pijte maximálně 14 dní, poté jej vyměňte za jiný bylinný čaj. Kopřiva je velmi silná bylina, působí na ledviny doslova jako drátěnka, neměla by se tedy užívat dlouhodobě.
Ingredience: 2 díly kopřiv (cca 6 vrchních částí kopřiv), 1 díl mladých pampeliškových listů, půl litru vody
Postup: Vodu přivedeme k varu a přelejeme jí byliny. Necháme louhovat asi 20 minut. Poté slijeme. Čaj pijeme ještě teplý. Tento čaj by se stejně jako jiné bylinné čaje měl popíjet s mírou.
V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.
Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.
Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.
V kosmetice se užívá zejména v extraktech na vlasy, často je obsažena v šamponech. Nejvhodnější je při péči o suché vlasy. Masírování pokožky hlavy kopřivovými extrakty je účinné proti vypadávání vlasů.
Potenciál kopřivy jsme však výše uvedeným zcela nevyčerpali – používá se v zahradnictví, v barvení a také při výrobě látek. V ekologicko-organickém zahradničení se používá roztok z kopřivy k zavlažování, protože rostliny posiluje a zabraňuje škůdcům. Po dlouho dobu se používala kopřiva k barvení vlny. Tkaniny z kopřivy, známé jako mušelíny, byly považovány za obyčejné mužské oblečení. V Německu se za druhé světové války používala kopřiva k výrobě armádního oblečení. Dnes je mušelín používán místo bavlny. Kopřiva je bohatá na chlorofyl, proto se užívá k průmyslové výrobě zeleného barviva.
V naší poradně s názvem ČAJ Z KOŘENE PAMPELIŠKY JAK SPRÁVNĚ POUŽÍVAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václava Rubášová.
Prosím o radu ohledně čaje s kořene pampelišky. Každý píše něco jiného. Zajímalo by mě co je správné zda vařit nebo louhovat a pak přivést do varu. Prosím o radu děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylo prokázáno, že kořen pampelišky má antidiabetické účinky, zvýšuje sekreci inzulínu a citlivost, a snížuje hyperglykemické příhody. V jedné studii vědci zkoumali účinky prášku z kořene pampelišky na pacientech s diabetem a zjistili významné snížení hladiny ranní glukózy v krvi nalačno. V současnosti je nutný ještě další výzkum, ale účinky pampeliónového čaje na stabilizaci cukru v krvi jsou slibné.
Recept na tento léčivý čaj vyžaduje pražený kořen pampelišky. Kořeny nejdříve důkladně umyjte, nakrájejte na kousky nebo rozdrťte paličkou a poté pečte v troubě 2 hodiny na 200°C. Po vychladnutí to uložte do uzavíratelné nádoby. Když si z toho budete chtít udělat čaj, tak dejte 1 až 2 lžičky do hrnku s horkou vodou a nechte 10 minut odstát. Pražený kořen pampelišky skladujte ve vzduchotěsné nádobě mimo přímé sluneční světlo.
Nepoužívejte pokud jste nemocná s ledvinami, nebo užíváte léky na tlak a odvodnění a také pokud užíváte lithium.
Čaj z kopřivy by se neměl pít déle než 2 týdny, protože až drasticky čistí ledviny. Po 2 týdnech užívání by se tedy mělo přejít například na bylinný čaj z břízy.
Nálev, čaj z kopřivy: vrchovatou čajovou lžičku na 1/4 litru vody pouze spaříme a krátce vyluhujeme.
Odvar z kořene kopřivy: 20 g čerstvých kořenů omyjeme, pokrájíme na kousky, zalijeme 1/2 l studené vody, necháme 10 minut vařit a 10 minut vyluhovat. Polovinu vypijeme hned, druhou polovinu slijeme do termosky a vypijeme cca po 8 hodinách. Jedná se o starý lidový recept na čištění krve, který je vhodný rovněž při ekzémech, opakovaných oparech nebo plísních nohou.
V diskuzi DETOXIKAČNÍ NÁPLASTI - TAK NEVÍM... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Papus.
Možná jsem něco špatně pochopil, ale mám pocit, že někdo nalepil čajový pytlík na náplast a prodává to jako "všelék od tibetské kozy". No uznejte... je to čistě přírodní, čaj by měl mít detoxikační účinky a když se to nechá celou noc louhovat na zpocených nohách, tak to zhnědne.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kopřivy mají značné léčebné účinky a skvěle čistí tělo od škodlivin, proto se používají i k detoxikačním kúrám.
Kopřivový čaj: Čaj připravíme tak, že 2 lžičky čerstvých nebo sušených kopřiv přelijeme čtvrtlitrem vody a necháme přejít varem. Pak na 10 minut přiklopíme pokličkou, po této době scedíme a pijeme vlažný čaj po doušcích 3x denně po jednom šálku po dobu dvou až tří týdnů. Stejně účinná je směs kopřivy, kterou obohatíme o sedmikrásku a petrklíč, další dvě skvělé jarní bylinky. Čaj tak bude chutnější a hlavně bude krásně vonět.
V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.
Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:
Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.
Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.
Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.
Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.
Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.
Pokud po léčbě přetrvává svědění, lékaři doporučují nadále kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy. Délka svědění je individuální, může být i psychosomatického charakteru.
Pampeliška je skvělá bylina. Z mladých listů si můžete připravit salát nebo čaj. Pampeliška podporuje trávení, čištění jater, žlučníku a žlučovodů. Bývá součástí čajových směsí k detoxikaci organismu.
A jak jsme již psali, tak i kopřiva je zdraví prospěšná bylina, která se doporučuje při jarních očistných kúrách, je močopudná a působí stimulačně. Tudíž pampeliška a kopřiva tvoří ideální dvojici pro očistu organismu.
V naší poradně s názvem ZA JAK DLOUHO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štěpa.
Za jak dlouho začnou antibiotika působit?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Antibiotika začínají působit do 20 minut od spolknutí. Znatelná úleva přichází za 24 hodin. Poslední zbytky antibiotik se z těla vyloučí do dvou dnů od posledního spolknutí.
Vhodné je umývání hlavy odvarem z čerstvých kopřiv nebo odvarem z kořene kopřivy. Pro každý druh vlasů je velmi blahodárná tinktura z oddenku kopřivy, který vykopete na jaře nebo na podzim a tinkturu si lehce připravíte jeho louhováním. Úspěch je brzy viditelný, hlava je bez lupů, vlasy jsou husté, poddajné a pěkně lesklé.
Umývání vlasů kopřivovým výluhem: Čtyři až pět vrchovatých hrstí čerstvé nebo sušené kopřivy dáme do pěti litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme ještě pět minut vyluhovat. Když použijeme oddenek kopřivy, dáme jednu hrst na noc do studené vody, druhý den uvedeme do varu a necháme ještě 10 minut vyluhovat. V tomto případě bychom měli hlavu umývat jen jádrovým mýdlem.
Kopřivová tinktura: Na jaře nebo na podzim vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno pokrájíme a naplníme do láhve až po hrdlo. Zalejeme 30–40% žitnou pálenkou a necháme stát čtrnáct dnů na teplém místě.
V diskuzi ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.
Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy www.zdravi-nemoc.cz/…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.
Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.
Ingredience: 4 hrsti sušené kopřivy, 0,5 litru vody, 2 žloutky
Postup: Sušenou kopřivu zalijte vroucí vodou a nechte ji louhovat 18–20 minut. Pak do teplé tekutiny zamíchejte 2 žloutky a tímto si umyté vlasy polijte (aplikujte). Nechte působit 15–20 minut. Pak tento zábal opláchněte teplou vodou a přirozeně nechte vlasy vyschnout (nepoužívejte fén). Tento kopřivový zábal používejte, pokud máte suché nebo zničené vlasy. Kopřivový zábal dodá vlasům lesk a pevnost. Používejte jednou týdně. Uvedená dávka je vhodná na dlouhé vlasy, pokud máte krátké, tak si připravte poloviční dávku.
Účinky na vlasy
Když si budete pravidelně aplikovat kopřivový odvar, kopřivový zábal nebo kopřivový šampon, budete mít po krátké době vlasy pevnější, hustší a mastné vlasy či pokožka vás už nebudou trápit. Kopřivový odvar, zábal a kopřivový šampon totiž zpevňují vlasovou strukturu, zklidňují pokožku hlavy a odmašťují ji. Masírováním pokožky hlavy kopřivovým odvarem nebo zábalem si budete stimulovat růst vlasů a podpoříte i jejich kvalitu.
Nežádoucí účinky
Pozor! Tuto kúru nesmíte dělat déle než dva až čtyři týdny – dlouhodobým pitím kopřivového čaje si ředíte krev a odstraňujete minerální látky ze srdečního svalu, čímž je pak funkce tohoto orgánu omezena. Kopřivový čaj je zdravý a léčivý nápoj, ale pijte ho přesně podle doporučeného dávkování.
V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.
Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.
Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.
U svrabu žádná přírodní léčba neexistuje, masti na předpis prostě musí zabrat. Svědění a podráždění kůže mohou přetrvávat až čtyři týdny po ukončení léčby z důvodu rozkladu mrtvých zákožek uvězněných v kůži.
Kopřiva je výbornou bylinkou na pleť, pomáhá ke zdravému a krásnému vzhledu, přičemž ji můžeme využít můžeme více způsoby. Jednou z možností je vyrobit si kopřivovou pleťovou masku, která prospívá zejména suché pokožce. Šťávu z čerstvých kopřiv smícháme s medem, naneseme na obličej a dekolt, necháme působit 20 minut a poté opláchneme vlažnou vodou. Na pleť trpící akné je taktéž vhodná kopřiva. Obličej pravidelně omýváme vlažným odvarem z listů kopřivy. Proti akné je zároveň dobré doplnit toto omývání pleti i pitím kopřivového čaje.
Furon působí 6 až 8 hodin od poslední dávky. Tento čas může být prodloužen až na více než 9 hodin, a to u pacientů s dlouhými intervaly močení a nebo u pacientů s úplným zastavením močení. Furon se vylučuje z organismu hlavně prostřednictvím ledvin a pokud se v ledvinách netvoří moč, tak jeho vylučování zbývá jen na játrech. Přes játra se Furon vyloučí desetkrát pomaleji než přirozeně přes ledviny.
Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.
Tmavá plomba
U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.
Bílá plomba
U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.