Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

HODNOTA GMT

Jak snížit hodnoty GMT

Hodnoty GMT nestoupají náhle po vypití alkoholu, ale jsou trvale zvýšené například při poškození jater. Při abstinenci dochází k poklesu aktivity GMT o 50 % za 2 týdny, o 100 % za 5 týdnů. K normalizaci by teoreticky mělo dojít do 5 týdnů. GMT je však markerem dlouhodobého abúzu alkoholu. Pro diagnózu akutního i chronického abúzu alkoholu a k monitoraci abstinence osob v protialkoholní léčbě se jeví jako vhodnější stanovení markeru CDT (carbohydrat deficitní transferin).

Normální hodnoty:

  • Děti: 5–13 U/l
  • Ženy: 4–18 U/l
  • Muži: 6–28 U/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Diskuze

V diskuzi VYSOKÉ GMT JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Rýdlová Jiříková.

Co je nejlepší na hodně vysoké GMT? Chci kvalitu ne platit reklamu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoké gmt játra

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem GTT/GMT – TEST GAMA-GLUTAMYLTRANSFERÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím o informaci. Mám zvýšené GGT 4,4. Jsem žena, 72 let, neberu žádné léky (v životě jsem téměř nemarodila), nepiji žádný alkohol, mám nadváhu. Byla jsem na SONU, vše v pořádku, markery na slinivku, též v pořádku. Lékař neví čím by to mohlo být. Je ta hodnota vysoká nebo jen zvýšená? Čím je možné hodnoty GGT snížit. Všechny kontrolované hodnoty z krve mám v normě.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Vildová H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké hodnoty GGT říkají, že se něco děje s vašimi játry. Pokud jsou ostatní ukazatele jaterní činnosti jak píšete v pořádku, tak není třeba panikařit. Váš lékař určitě bude pátrat po příčině a bude vaše jaterní testy častěji sledovat. Sama si můžete pomoci tím, že nebudete nadále pít žádný alkohol, a ve svém stravování zohledníte žlučníkovou dietu. Pokud byste na sobě kdikoliv pozorovala nevolnost, zvracení a žlutou kůži a oči, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc. Z bylinek vám může dobře posloužit ostropestřec mariánský. Jinak samozřejmě spoléhejte a dodržujte doporučení svého lékaře. Ostatním lékařům vždy říkejte, že máte vysoké GGT.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

GMT – gama-glutamyltransferáza

Gama-glutamyltransferáza (GMT) je nejvíce přítomna v játrech, žlučových cestách, ledvinách, tenkém střevě či ve slinivce. Nemalé množství se nachází v prostatě.

Normální hodnota

  • 1 den až 10 dnů: do 5,6 mkat/l
  • 10 dnů až 1 rok: do 3,7 mkat/l
  • 1 rok až 15 let: do 0,6 mkat/l
  • nad 15 let muži: do 1,1 mkat/l
  • nad 15 let ženy: do 0,6 mkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hodnota signalizuje obstrukční žloutenku a další onemocněních jater a žlučových cest. Čím vyšší je hladina GMT v těle, tím je větší podezření na poškození jater. Hodnotu GMT v séru zvyšují některá léčiva (jako například fenobarbital, thiazidová diuretika, acetaminofen, anabol. steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, antirevmatika) a drogy, dále těhotenství též hodnoty zvyšuje a hladinu též významně ovlivňují: alkoholismus, kouření, nadváha a malá tělesná aktivita, které hladinu GMT v krvi též zvyšují.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota může být způsobená tělesnou aktivitou a vegetariánstvím, dále žlučovými kyselinami – cholestázou.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Diskuze

V diskuzi MUDR JAN ŠULA ORDINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Stárek.

Dobrý den pane Šula,

četl jsem Vaše články o léčení nemocí.
Již delší dobu mám špatné jaterní testy/ cca 10 let/.
Přitom vůbec nepiji alkohol. Chodím stále na testy- výsledek hodnota GMT -2,57 .
Jím lagozu. Bohužel se léčím na cholesterol/ užívám léky, které zase nejsou vhodné na játru ,,Sortis 40 mgr.
Šlo by se u Vás objednat na vyšetření?

Děkuji za zprávu.

S pozdravem

Jaroslav Stárek
Slavkov u Opavy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mudr jan šula ordinace

Snížená hodnota může indikovat

  • dodržování abstinence u léčených alkoholiků
  • hypotyreózu (snížená funkce štítné žlázy)
  • vegetariánství a nadměrnou fyzickou zátěž
  • působení některých léků (hormonální antikoncepce, clofibrát a jiné), které snižují hladiny GGT

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi PROSIM PORADT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silva.

Na vyšetření krve mi byla zjištěna hodnota GGT 1,1 - zvýšená, hodnota ALT je v normě, Hodnota AST také v normě . Bylo mi řečeno, že je to dobré, je to pravda? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prosim poradt

Ostatní příčiny zvýšeného GTT

Hodnota GTT v séru může být zvýšena také některými léčivy, jako například thiazidová diuretika, antirevmatika (Condrosulf), ale také fenobarbital, acetaminofen, anabolické steroidy, aminopyrin, antikonvulsiva, fenytoin, antithyreoidální léky, a také drogami.

Další příčinou může být karcinom pankreatu – zvýšení 5–15krát, výraznější při obstrukci, a také hyperthyreoidismus (zvýšená funkce štítné žlázy).

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Poradna

V naší poradně s názvem SPRÁVNÉ HODNOTY ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den,
zajímalo by mne, jaká správná hodnota naředěné krve.
Děkuji za odpověď a zdravím. J. Sedloň

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnota naředěné krve se vyjadřuje jako laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času - INR (z anglického International Normalised Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím déle se krev sráží.
U zdravého jedince neléčeného antivitamínem K je normální hodnota INR 0,8 až 1,2. Optimální hodnota u pacienta léčeného léky na ředění krve je 2–3 při středním riziku trombotické příhody, respektive 2,5–3,5 při riziku vysokém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

GGT test zkušenosti

GGT je měřena pomocí pravidelného odběru krve. Obvykle se odebírá krev z předloktí.

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Zdražilová.

jak snížit přírodně GGt? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ZUZANA KELIŠOVÁ.

dobrý den nevím jestli to tady funguje ale chci se zeptat co je to GGT vyšetřené v krvi laboratorně děkuji keliš

Zdroj: diskuze GGT

Zvýšená hodnota může indikovat

  • alkoholismus
  • městnání žluči při blokádě žlučových cest (uzávěru žlučových cest kaménkem, nádorem)
  • toxické poškození jater (otrava alkoholem nebo léky)
  • akutní zánět jater (viry hepatitidy, infekční mononukleózy)
  • dlouhodobý aktivní zánět jater
  • cirhózu jater (celková přestavba architektoniky jaterní tkáně, včetně cévního řečiště jater, s úbytkem funkční jaterní tkáně)
  • steatózu jater (ztukovatění jater)
  • nádory jater
  • zvýšené hodnoty GGT z mimojaterních příčin bývají při srdečním infarktu, selhání srdce, ledvin, onemocnění plic, cukrovce, zvýšené funkci štítné žlázy, zánětu či nádoru slinivky břišní
  • kouření, nadváha, snížení tělesné aktivity
  • působení některých léků (například fenobarbital, heparin, furosemid, fenytoin a jiné), které zvyšují hladinu GGT v krvi

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bob.

Dobrý den,
prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na večer cca 2 měsíce. Od doby, kdy ho beru se mi neustále zvyšují jaterní testy. AST 3,31 UKAT, ALT 0,90 UKAT, GMT 1,5 UKAT, CHOLESTEROL 5, 60 UKAT. Před léčbou tritticem jsem měl vysoké jen GMT. Jiné léky kromě horčíku a vápníku neberu. Je to u antidepresiv normální? Děkuji
Bob

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Trittico má celou řadu nežádoucích účinků, mezi které patří i změny v jaterních funkcích. Určitě by bylo na místě vzít si výsledky jaterních testů a ukázat je lékaři, který vám předepisuje lék Trittico. V nabídce je široká paleta různých antidepresiv, která tyto účinky u vás mít nemusí. Poraďte se proto spolu o náhradní léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké jaterní testy

Kdy dochází k vyšetření?

  • při příznacích jaterního poškození: žloutenka (zežloutnutí kůže a bělma), tmavě hnědá moč, nevolnost, zvracení, zvětšení břicha tekutinou, váhový úbytek, svědění kůže, bolesti břicha, pobolívání v pravém podžebří, chřipkové příznaky, kloubní či kožní příznaky
  • při podezření na alkoholismus
  • u léčených alkoholiků ke sledování dodržování abstinence

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi JAK SNIŽOVAT JATERNÍ HODNOTY GMT?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubelková.

Prosím o radu. V mé diagnoze je Glaukom,na který si 2x denně kapu Trusopt. V mládí jsem prodělala B-žloutenku/nemoc z povolání/. Výsledky JT jsou vždy v pořádku, ale poslední dobou se mi zvyšují hodnoty GMT / 1,65 /. Dodržuji dietu, nepiji alkohol, poctivě si vařím žlučníkové čaje. Je možné, že oční kapky se svými nežádoucími účinky mi způsobují zvyšování hodnot?? Co v takovém případě dělat??? žádat o jiný druh kapek?? Děkuji za možnou radu. Kubelková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snižovat jaterní hodnoty gmt??

Důvody GGT/GMT testu

Játra jsou rozhodující pro produkci proteinů v těle a zároveň filtrují jedy, které se v těle nacházejí. Rovněž produkují žluč potřebnou pro tvorbu tělního tuku. Lékaři nařizují tyto testy v případech, kdy mají dojem, že jsou játra poškozena. Nejčastěji bývají postiženi alkoholici nebo drogově závislí lidé.

Mezi příznaky jaterních potíží patří:

  • snížená chuť k jídlu;
  • zvracení nebo nevolnost;
  • nedostatek energie;
  • bolest břicha;
  • žloutenka;
  • neobvykle tmavá moč nebo světlá nebo žlutá stolice;
  • svědění kůže.

Tyto testy se používají u lidí, kteří dříve byli alkoholiky, díky nim dochází ke zjištění, zda opět konzumují, nebo naopak nekonzumují alkoholické a jiné látky. Tento test se taktéž používá u lidí, kteří jsou léčeni po alkoholické hepatitidě.

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi PORADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Ottová.

Mám stále zvýšené GMT nevím proč nepiji nekouřím a pravidelně užívám ostropeřtřec marijánský .Nevím zda to mohou dělat léky na srdce jsem po infarktu.hodnoty mám
1,29 poradíte? děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Porada

Výsledky testu GGT/GMT

Výsledky testu GGT by měly být k dispozici následující den. Normální rozsah GGT v krvi je 0,05–0,72 μkat (mikrokatal na litr). Test GGT je poněkud nejasný, protože i když může být diagnostikováno poškození jater, nelze určit konkrétní příčinu. Pokud je GGT v těle zvýšeno, pravděpodobně bude muset pacient podstoupit další testování.

Příčiny zvýšeného GGT zahrnují:

  • alkoholismus;
  • zánět jater;
  • nedostatečný průtok krve v játrech;
  • nádor jater;
  • cirhózu;
  • nadměrné užívání léků nebo jiných látek;
  • selhání srdce.

S GGT je často měřena i alkalická fosfatáza (ALP). Pokud jsou tyto dva testy zvýšeny, je jasné, že pacient trpí problémy s játry nebo žlučovými cestami. Pokud je GGT normální a ALP je zvýšeno, může to znamenat onemocnění kostí. GGT je citlivé na výkyvy. Pokud se váš lékař domnívá, že dočasné užívání léků nebo alkoholu má vliv na testování, může vás pozvat na opakované testování. Kouření taktéž zvyšuje hladiny GGT.

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

Diskuze

V diskuzi JATERNÍ TESTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den,
ve výsledcích z laboratoře jsem měla zvýšené trialglyceroly. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Mám pít čaj z Ostropeřce, mám užívat kapky z řepíku? Prosím o radu, co to výšení znamená a jak ho snížit. Mnohokrát děkuji za odpověď Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

dobrý den, manžel byl na vyšetření a našli mu ALt2,3 a AST 3,11 a GMT 35 a bil 37. Pije pivo a kouří. Má to z toho. Co by měl dělat. děkuji.

Zdroj: diskuze Jaterní testy

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Katepsin

Je nitrobuněčný proteolytický enzym živočišných organismů. Katepsin je enzym ze skupiny peptidáz, který se nachází v lysozomu.

Normální hodnota

Není uveřejněno.

Co znamená vysoká hodnota

Katepsin G hraje důležitou roli při různých onemocněních, jako je revmatoidní artritida, onemocnění koronární arterie, periodontitida, ischemické reperfúzní poškození a kostní metastáze. Je také zapleten do různých infekčních zánětlivých onemocnění, včetně chronické obstrukční plicní nemoci, syndromu akutní respirační tísně a cystické fibrózy.

Co znamená nízká hodnota

Není známo.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

Jaterní onemocnění zvyšující GGT

Ve zvýšené míře se může GGT uvolňovat do krve při poruše permeability membrán nebo při nekróze buněk (jako následek hypoxie nebo zánětu). Některé látky (například ethanol, žlučové kyseliny) také mohou při zvýšeném kontaktu s buněčnými membránami svým detergentním účinkem enzym z membrány uvolňovat. V případě cholestázy, kdy dochází ke zpětnému toku žluče, ještě přispívá vysoká koncentrace GTT ve žluči (10krát vyšší než v plazmě) ke zvýšení aktivity v séru. Adaptují‑li se hepatocyty na poškození (například toxickými látkami nebo probíhajícím nádorovým procesem), může dojít ke zvýšené syntéze GMT. Hepatocyty se v tomto případě chovají jako ve fetálním období. K indukci syntézy dochází také při chronickém příjmu alkoholu, při cholestáze a terapeutickými dávkami některých léků (například fenytoinu).

Druhy jaterních onemocnění:

  • obstrukční ikterus
  • akutní toxické poškození jater
  • chronická alkoholová toxická hepatitida
  • chronická aktivní hepatitida
  • jaterní cirhóza
  • steatóza jater
  • akutní virová hepatitida
  • jaterní metastáze
  • infekční mononukleóza

Zdroj: GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

AST – aspartátaminotransferáza

Aspartátaminotransferáza (AST) je enzym, který je typicky přítomný v jaterních buňkách a také ve svalech. Při poškození jaterních buněk dochází k vyplavování AST do krve. Vyskytuje se v označení cAST a mAST.

Normální hodnota

  • 0 až 6 týdnů: 0,38–1,21 µkat/l
  • 6 týdnů až 1 rok: 0,27–0,97 µkat/l
  • 1 až 15 let: 0,10–0,63 µkat/l
  • 15 a více let: 0,05–0,72 µkat/l

Co znamená vysoká hodnota

Vysoká hladina AST signalizuje podezření na jaterní choroby (virová hepatitida, jaterní cirhóza, rakovina jater), na onemocnění žlučových cest (žlučové kameny), dále se vyskytuje u lidí nadměrně konzumujících alkohol, drogy nebo u lidí, kteří přišli do styku s látkami, které mohou játra poškodit.

Co znamená nízká hodnota

Nízká hodnota AST znamená deficit vitamínu B6 (pyridoxin, prekurzor pyridoxalfosfátu – koenzymu ALT); uremii; podání metronidazolu, trifluoperazinu.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

INR hodnoty

INR (z anglického International Normalised Ratio – mezinárodní normalizovaný poměr) je laboratorní hodnota informující o schopnosti krve srážet se, založená na takzvaném protrombinovém času. Na počátku 80. let doporučila WHO používat pro výsledek vyšetření protrombinového času (Quick) v podobě INR, namísto vyjadřování v procentech.

INR se vypočítá z naměřeného koagulačního času pacienta srovnáním s hodnotou koagulace normální krevní plazmy. Pro výpočet je potřebná hodnota ISI použitého tromboplastinu. Tímto přepočtem se kompenzuje odlišná citlivost různých tromboplastinů na trhu.

Výpočet:

  • INR = (tP/tN) ISI
  • tP – čas srážení krve pacienta
  • tN – čas srážení normální plazmy
  • ISI – ISI použitého tromboplastinu

Hodnoty INR umožňují porovnání výsledků protrombinového času mezi laboratořemi při použití odlišných tromboplastinů nezávisle na použitém přístroji. Hodnota INR představuje násobek prodloužení koagulačního času (hodnota INR 2,0 je při dvojnásobném prodloužení času srážení). U osob s normálním srážením krve je hodnota INR 0,8–1,2. Pacienti, kteří užívají antikoagulační léčbu, mají hodnoty většinou mezi 2,0–3,0. Hodnoty INR nad 4,0 obecně znamenají předávkování kumariny.

Zdroj: Krevní kvik hodnoty

Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP