Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

HNISAVÉ PUPÍNKY VE VLASECH

OBSAH

boláky ve vlasech

Hnisavé boláky ve vlasech

Příčiny

Hnisavými boláky ve vlasech mohou být nežity (furunkly), ty jsou bakteriálního původu. Opět se jedná o různé bulky různé velikosti a hnisavé boláky jak ve vlasech, tak i jinde na těle.

Léčba

Léčba probíhá jednoduše odstraněním hnisu, poté následuje dezinfikování a překrytí sterilními obvazy.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi ABSCES se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patrik.

Dobrý den po těle se mi udělali hnisavé a bolestivé pupínky, jsem občasný uživatel omamných látek, které užívám nitrožilně. Jak to mám léčit zasílám pár fotek děkuji za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Absces

Mokvavé boláky ve vlasech

Příčiny

Mokvavé boláky mohou signalizovat podezření na ateromy. Tyto útvary mohou mít hned několik centimetrů, dokonce na postiženém místě mohou vypadnout i vlasy (po zhojení dorostou). Tyto hnisavé mokvavé boláky ve vlasech jsou vlastně kožními cystami, které vznikají v důsledku ucpání mazových žláz.

Léčba

Léčba je radikálnější. Aterom se nemusí odstranit chirurgicky.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Pupínky ve vlasech

Pupínky ve vlasech patří mezi časté problémy vlasové pokožky. Může se jednat o banální vyrážku i o kvasinkovou infekci nebo o infekci jiného bakteriálního či mykotického původu. Pupínky se týkají dětí i dospělých. Pokud jste na ně ve svých vlasech narazili, zamyslete se nad možnou příčinou tohoto nepříjemného problému. Častým problémem především u mladých lidí je akné ve vlasech, které se šíří z pokožky v okolí vlasů. Na akné ve vlasech mohou pomoci speciální krémy a mastičky. Vhodné je také vlasy oplachovat antibakteriálním výluhem, například z heřmánku nebo řepíku lékařského. Pupínky se mohou objevit také po barvení vlasů. Nemusí se však jednat pouze o alergii na barvu. „Osypat se“ můžete také po nevhodně snědené potravině, po šamponu nebo po jiné kosmetice. Vyrážce zamezíte tak, že odstraníte její příčinu. Pokud vás svědí, rozhodně si ji neškrábejte. Pokožku se pokuste udržovat dostatečně hydratovanou, například použitím rostlinných olejíčků.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA SEBOROICKÉ DERMATIDY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dělají se mi ve vlasech bílé strupy které svědí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Seboroická dermatitida není jediná možná příčina těchto obtíží. Ještě to může být mimo jiné i psoriáza. Oboje spouští stres, což je v této hysterické době kolem šíření koronaviru velmi pravděpodobný viník. Zvládnutí stresu přinese i úlevu v těchto obtížích. Další léčba je závislá na určení přesné příčiny a to teď nevíme jistě, co to vlastně je. Může vám pomoci dehtový šampon www.zbozi.cz/hledani… a masáž pokožky lékařskou vazelínou www.zbozi.cz/kosmeti…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léčba seboroické dermatidy ve vlasech

Vyrážka ve vlasech u dětí

Příčiny

Vyrážka ve vlasech může signalizovat výsev planých neštovic. Nejprve vyrážku zpozorujete ve vlasech, brzy se však rozšíří po celém těle. Puchýřky mohou být i v ústech. Zpočátku jsou viditelné jen růžové flíčky. Ty se však záhy změní na bezbarvé puchýřky a později stroupky.

Léčba

Onemocnění je nakažlivé až do chvíle, než se vyloupne poslední stroupek. Pupínky hrozně svědí, lékař vám zřejmě doporučí mazat je tekutým pudrem a někdy i dezinfekční vodičkou. Děti si pupínky nesmějí škrábat. Když si totiž strhnou stroupky, zůstanou jim po nich jizvy. Proti planým neštovicím je možné nechat dítě očkovat. Dítě by mělo být po celou dobu v klidu, v teple a vyvarovat se přímého slunce.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi ČERVENÝ A CITLIVÝ JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kryštofová.

Mám na špičce jazyku po obvodě prasklny a v nich hnisavé bílé flíčky. Velmi bolestivé ! Co tento stav signalizuje ? Díky za odpověď
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červený a citlivý jazyk

Svědivé pupínky ve vlasech

Příčiny

Svědivé pupínky ve vlasech mohou signalizovat alergickou vyrážku. Levné barvy z drogerie nebo i kosmetické přípravky na vlasy mohou pokožku hlavy silně podráždit. Ta pak obvykle zareaguje tím, že se objeví vyrážka. Jedná se většinou o drobné pupínky, které mohou místy i hnisat a svědit. V žádném případě si je neškrábejte, abyste do ranek nezanesli infekci. A pátrejte po příčině. Vyvarujte se levné kosmetiky a kůži zkuste zklidnit pomocí rostlinných olejíčků. Můžete vyzkoušet tea tree oil. Jestliže se vyrážka ve vlasech objeví, vždy nejprve přemýšlejte nad důvodem. Může jít o netypickou potravinu, kterou jste snědli, o novou kosmetiku nebo o stres.

Léčba

Jako první pomoc pro domácí použití fungují skvěle tinktury. Vyrobíte je například z kopřiv. Výborně působí i rostlinné oleje, zejména mandlový. Pozor ale na časté užívání, aby se vám vlasy příliš nemastily. Pokud problémy s pupínky ve vlasové pokožce přetrvávají, rozhodně byste měli navštívit lékaře. Jejich původ totiž nemusí souviset jen s kosmetikou nebo špatnou životosprávou. Často za boláčky mohou i nejrůznější kvasinkové infekce a další onemocnění, na které už olejíčky ani rostlinná léčba nezabírají.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Fotogalerie svrabu ve vlasech

Ve fotogalerii se můžete podívat, jak vypadá svrab ve vlasech.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Pupínky v krku

Pokud se objeví pupínky na mandlích a měkkém patře, pak se jedná o onemocnění zvané herpangína. Je to onemocnění enterovirového původu. V případě, že se pupínky a drobné vřídky nacházejí i na jiných místech dutiny ústní, jedná se o herpetickou infekci.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý večir
Mám dotaz přítel má po nohou pupinky vypada to jako akne kdyz to zmačkne tak stoho viteče bila tekutina neboli ho to a ani to nesvedi Jen se delaji dalsi a dalsi pupinky....... S ceho se mohou takove pupinky delat?? Dekuji za odpovet pridala jsem I foto

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět folikulitida, kterou nejčastěji způsobují bakterie. Pro přesné zjištění bude potřeba provést odběr obsahu pupínku v ordinaci kožního lékaře. Tuto návštěvu je potřeba naplánovat na dobu, kdy bude možné vymáčknout bílou tekutinu. Z ní se pak v laboratoři zjistí o co jde, a která antibiotika budou nejúčinnější. Vyléčení od odběru obvykle trvá 3 týdny. Domácími prostředky to bohužel vyléčit nelze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pupinky na nohou

Jak pečovat o lupénku ve vlasech – video

Zde je video, na kterém je vidět péče o lupénku ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Folikulitida ve vlasech

Příčiny

Folikul je vlasový váček, v jehož blízkosti může vzniknout zánět, tedy folikulitida. Jedná se nejčastěji o infekční zánět, který může vzniknout tam, kde rostou vlasy a chlupy. Může se jednat o slabý zánět, který však může přejít do podoby hnisavé kožní infekce. Vzácněji jsou to pak neinfekční záněty, například eozinofilní folikulitidy.

Léčba

S folikulitidami je nutné dbát na hygienu, aby se infekce nezanesla dále. Je možné využít místní přípravky, které mají dezinfekční a hojivé účinky. V případě závažnější infekce je možné podávat na zanícení folikul antibiotické masti, či dokonce podávat antibiotika celkově. Pokud se jedná a houbovou infekci, nasadí se antimykotika, v případě eozinofilního zánětu je namístě podávání kortikoidních mastí.

Zdroj: Boláky ve vlasech

Diskuze

V diskuzi JAK VYPADAJÍ POTNIČKY U DOSPĚLÝCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zbynek 23.

prosim o radu pri sezeni se me delaji cervene pupinky ktere,svedi nezkdy pali nevim co stim muze me nekdo poradit predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klara.

Mám na hrudi takové pupínky když je odskrabnu tak krvácí a za chvíli se mi objeví další.Nevite čím to může být a co to je může to být tím že se strašně potím?

Zdroj: diskuze Jak vypadají potničky u dospělých

Pupínky na jazyku

Pupínky na jazyku mohou být způsobeny nedostatkem vitamínu B12, nedostatkem železa, infekcí sliznice ústní dutiny či jejího okolí, nedostatkem tekutin, zánětem dásní, z horších možností pak v úvahu připadá nádor jazyka. Každopádně navštivte lékaře, který určí přesnou diagnózu.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem KOLEČKO VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

pěkný den přeji... začalo se mi dělat prvně kolečko ve vlasech a teď i kouty... zkouším různé šampony bylinky a podobné blbosti ale nic nezabírá... co transplantace víte o tom něco?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Transplantace vlastních vlasů je zatím jediná možnost jak se dají vrátit vlasy tam, kde vypadaly. Druhým nejlepším řešením, jak zastavit vypadávání vlasů, je každodenní aplikace přípravku s obsahem Minoxidilu. To vlasy neobnoví, ale zbrzdí jejich vypadávání. Pro silné vlasy je potřeba upravit jídelníček a přijímat více bílkovin, zejména kolagenu, ze kterého vznikají vlasy. Tuto zmenu ve stravování vám pomůže dosáhnout, když budete používat proteinové nápoje pro kulturisty. Stačí jedna až dvě dávky během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolečko ve vlasech

Příznaky

  • zarudlé plochy na kůži nebo ve vlasech pokryté šupinkami
  • popraskaná kůže, puchýřky, bolestivá poranění
  • svědění postižených míst

Zdroj: Lupénka ve vlasech

Obrázky rakoviny kůže ve vlasech

Zde můžete vidět, jak vypadá rakovina kůže ve vlasech.

Zdroj: Rakovina kůže ve vlasech

Strupy ve vlasech u dospělých

Příčiny

Strupy ve vlasech mohou signalizovat onemocnění seboreickou dermatitidou či lupénkou, bohužel obě nemoci jsou chronické a mohou se vracet.

Léčba

Doporučuje se používat dlouhodobě řadu Blue cap (sprej, šampon, eventuálně i tablety).

Zdroj: Boláky ve vlasech

Strupy ve vlasech u dětí

Nejčastější příčinou strupů ve vlasech u dětí je seborrhoická dermatitida. U malých dětí se často šupinky dělají právě na hlavičce.

Zde můžete vidět, jak vypadají strupy ve vlasech u dětí.

Strupy ve vlasech se u malých dětí manuálně odstraňují kartáčkem na vlasy nebo jemným hřebínkem, případně i houbou či žínkou. Nadměrné maštění bez následného umytí může problém paradoxně zhoršit, protože šupinky nabydou, ale neodloučí se, a nadto se kůže může pod vrstvou oleje zapařit.

Zdroj: Jak odstranit strupy ve vlasech

Pupínky na zadku

Pupínky na zadku mohou být způsobeny kvasinkovou infekcí. Můžete vyzkoušet Imazol krém, pastu, která problémová místa vysuší. Pokud by to zabralo, pokračujte s Imazol krémem alespoň po dobu 3 týdnů. Jinak se doporučuje návštěva kožního lékaře, který vás důkladně prohlédne a určí diagnózu. Pokud jde o nehnisavé pupínky a ložiska, která hodně svědí, pak je třeba použít protizánětlivé krémy na předpis (například Belogent krém).

Zdroj: Co znamenají pupínky

Fotografie lupénky ve vlasech

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět lupénka ve vlasech.

Zdroj: Lupénka ve vlasech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP