Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

HISTORIE MIKADA

OBSAH

Historie mikáda

Mikádo, někdy také nazývané bob, bylo prvním střihem vlasů, který nosily ženy, když se z módních důvodů zbavily svých dlouhých vlasů. Do 20. let dvacátého století si ženy sice také stříhaly vlasy, ale bylo to z jiných důvodů než módních.

Vlasy si na znamení odproštění se od marnivosti stříhaly jeptišky. Vlasy byly ženám stříhány jako trest za nevěru nebo prostituci. Jana z Arku si ostříhala vlasy, když se postavila do čela vojska. Vlasy byly stříhány ženám v dlouhodobé nemoci. Egyptské krasavice si hlavu dokonce holily a pak si nasazovaly paruky z dlouhých vlasů nebo paruky mikáda, stříhání vlasů a holení lebky prováděly nejspíš z hygienických důvodů.

Zdroj: Mikádo

Diskuze

V diskuzi KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lukáš90.

Dobrý den no zajímavý článek, něco jsem opravdu nevěděl :D No popravdě radši volím ruku nějaké takové maserky candyshop-massage.cz… která už ví co a jak. Když se má jednat o onanii. Ale ta historie je vcelku zajímava, opravdu jsem to netušil.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kdo si hraje, nezlobí

Mikádo pro jemné vlasy

Dobře prostříhané mikádo u jemných vlasů nemusíte dokonce ani nijak obzvlášť upravovat. Naopak, trocha rozevláté ležérnosti je namístě. Samozřejmě že ideálním řešením pro jemné vlasy je krátký sestřih mikáda, se kterým si můžete naplno užít rozstřikování gelů ve spreji, lesků a různých fixátorů. U tohoto typu vlasů je efektní využití čelenek v kombinaci s tupírováním. Dávejte si ale pozor na použitý materiál a barevnost. Padesátiletá dáma s křiklavě růžovým proužkem ve vlasech vzbuzuje spíš soucitný úsměv.

Zdroj: Mikádo

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK CITALEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Netopilova.

Dobrý večer chci se zeptat: přítel je vyléčený alkoholik již 10 let vůbec nepije, užívá lék citalec.Zajima mě jestli toto antidepresivum má vliv na sex přesněji řečeno na erekci. Pokaždé když se milujeme má problém se zasunutím a erekcí.Ud mu dostatečně nestojí tak aby ho mohl zasunout do pochvy.Dekuji za odpověď Petra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy s erekcí mají i lidé bez alkoholické historie a i ti co neberou Citalec. Nemá to spolu souvislost. Na podporu erekce doporučuji vyzkoušet Viagru a nebo Cialis. Oboje na předpis, který může vydat praktický lékař, protože před léčbou je třeba provést zhodnocení zdravotního stavu uživatele.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék citalec

Mikádo je ideálním účesem pro všechny

Mikádo nevyžaduje konkrétní strukturu vlasů. Senzační účes lze vytvořit i na vlasech velmi jemných. Také vlnité, nepříliš kudrnaté vlasy jsou pro nové hravé verze mikáda vhodné. Neposlušné vlasy a kadeřavé trvalé ondulace jsou známé tím, že se vymykají veškeré kontrole a velmi problematické jsou i pro tvorbu mikáda, zejména pro mikádo s vlasy nad čelem. Dva posledně jmenované typy vlasů jsou v podstatě jediným důvodem, proč byste mikádo zvolit neměla. Ženám s intenzivní trvalou ondulací se mikádo velmi pravděpodobně líbit nebude.

Zdroj: Jak se ostříhat na mikádo

Diskuze

V diskuzi DĚTSKÁ SLINTAVKA A KULHAVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Jako pětiletá jsem prodělala slintavku, kterou se tehdy nakazila téměř celá školka, do které jsem chodila. Měla jsem ale, především kvůli neuvěřitelnému zanedbání nebo podcenění situace mojí dětskou lékařkou, velmi těžký průběh a šlo mi tehdy o život. Boláky se mi dostaly až do jícnu a nebyla jsem schopna přijímat ani tekutiny. Strávila jsem nakonec několik týdnů na JIP na infuzích v nemocnici a propouštěli mě s váhou necelých 15 kg. Je to již historie, stalo se to v roce 1968. Ale zajímalo by mě, o jaký typ slintavky šlo, když u dětské se zdůrazňuje, že není nějak nebezpečná a sama odezní. Dodnes jsem měla za to, že šlo o nákazu z mléka, které nám dováželi přímo z JZD v konvích, ale opět se setkávám s názory, že tento typ nákazy od zvířete je nesmírně vzácný. Jak to tedy je?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dětská slintavka a kulhavka

Dlouhé mikádo

Nebojte se jít do delších verzí mikáda s délkou pod lícní kosti a lehce vlnitou texturou vlasu. Dalším prvkem, který se dá s tímto střihem propojit, je ofina, kterou můžete nosit libovolně na stranu či s pěšinkou uprostřed. Platí pravidlo, že méně je více, proto se nesnažte ofinu žehlit, spíše ji jenom prosušte fénem směrem z obličeje. Co se týče barev, k mikádu se hodí ledové a šedivé blond odstíny. Ty jsou velmi oblíbené i vzhledem k tomu, že se na trhu objevily šetrné novinky na zesvětlování vlasů. Samozřejmě toto mikádo sluší všem barvám vlasů.

Zdroj: Mikádo

Něco o mikádu

Ve své tradiční podobě sahá mikádo přibližně k bradě a má jasně definované kontury. Mikádo patří k nejoblíbenějším účesům na světě, protože se velmi snadno vytváří i udržuje. V průběhu let se délka mikáda proměňovala a nyní může sahat od ušního lalůčku až po ramena. To znamená, že tento styl lze optimálně přizpůsobit proporcím každého obličeje. To platí zejména pro nejžhavější trendy tohoto vzhledu se zešikmenými postranními vlasy. Díky několika krokům získá váš účes na lehkosti, oživí se a nebude zplihlý.

Máte-li obličej spíše dlouhý, měla byste zvolit mikádo co možná nejkratší. Obličeji s ostrými rysy sluší nejlépe mikádo s měkkými, zvlněnými konturami. Kulatý obličej vypadá nejlépe v delším mikádu s malým objemem po stranách.

Zdroj: Jak se ostříhat na mikádo

Ondulace železem – historie

Ve 14. století byli takzvaní bradýři neboli lékaři bez diplomu, kteří léčili různá poranění, trhali zuby a snižovali horečku pomocí pijavic a tak dále. A právě v takové době došlo k sestrojení ondulačního železa, kterým se docílilo zvlnění vlasu po celé délce – přišel na svět vědecko-technický vynález: Marcelova ondulace železem.

Zdroj: Ondulace vlasů

Mikádo podle tvaru obličeje

Tvar obličeje je směrodatný pro ideální účes, který dokáže podtrhnout typ obličeje.

  • Oválný obličej: Oválný obličej je považován za ideál, sluší mu všechny účesy od krátkých střihů až po velmi dlouhé vlasy, a to platí i o struktuře vlasů. Ovšem ofině by se tento typ obličeje měl vyhnout, je škoda zakrývat jemné rysy.
  • Kulatý obličej: Dojem kulatosti lze minimalizovat rovnými dlouhými vlasy, které by měly zakrývat také část tváří; pěšinka je u tohoto obličeje tabu, stejně jako krátké, geometricky přesné střihy.
  • Hranatý obličej: Hranatý obličej potřebuje dodat jemnost, a té se dá docílit pomocí vlnitých vlasů. Podstatné je, aby vám účes zakrýval uši, což znamená, že vlasy sepnuté dozadu, vysoké culíky a drdoly nejsou vhodné, a to ani krátká mikáda.
  • Srdcovitý obličej: K srdcovitému obličeji se hodí vlnité vlasy, nadýchané ve spodní části obličeje. Dlouhé vlasy vám slušet nebudou, ale vlasy uhlazené dozadu nebo dlouhé ofiny ano.

Zdroj: Mikádo

Historie gulášové polévky

Tradiční česká kuchyně se zase vrací na výsluní. Opravdu dobrá gulášová polévka je umění. Gulášová polévka je tradiční druh uherské polévky, která obsahuje rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Typická je její červená barva, výrazná chuť a vysoká hustota. Připravuje se buď i se všemi ingrediencemi, anebo se dá zakoupit v podobě předpřipraveného instantního obsahu, který se nasype do vroucí vody.

Zdroj: Zkuste si udělat bezvadnou gulášovou polévku

Historie modro zelené řasy

Řasy mohou být stejně staré jako samotné moře. Řasy se často nacházejí v oceánech světa. Modro zelené řasy jsou neuvěřitelně důležitou součástí milionu vodních životních cyklů. Tato řasa zodpovídá za dusík v oceánu a vykonává důležitou funkci, což je převod oxygenů do  atmosféry naší planety. Řasy zodpovídají za prodyšnost zemské atmosféry. Také pomáhají v šíření kyslíku do organismů. Většina řas se vyskytuje jen v oceánech, ale některé řasy jsou i v extra slaných vnitrozemských jezerech či ve sladkovodních vodních plochách, jako jsou rybníky.

Zdroj: Modro zelená řasa

Historie svrabu

První zmínky o svrabu pocházejí již z Egypta a Blízkého východu 494 let před naším letopočtem. Odkazy na něj najdeme i v bibli a dost zmatený popis vyslovil i řecký filozof Aristoteles, který s odkazem na veš utíkající z malého pupínku nevědomky určil příčinu onemocnění. Přesnou charakteristiku a pojmenování Scabies, tedy svrab či prašivina, vyřkl římský lékař Celsus. S hypotézou, že je příčinou parazit, přišel sice již italský lékař Giovanni Cosimo Bonomo v roce 1687, avšak popis roztoče pojmenovaného Sarcoptes scabiei (zákožka svrabová) přinesl o několik let později italský biolog Diacinto Cestoni.

Zdroj: Svrab kožní onemocnění u lidí

Historie léčby rozštěpu obličeje

Rozštěpová vada obličeje je stará jako lidstvo samo. Historické doklady o léčbě této vrozené vývojové vady pochází již z roku 390 před naším letopočtem (Čína, písemné doklady o chirurgii rozštěpových vad specializovaným lékařem). První velká dochovaná kniha o léčbě rozštěpu rtu byla vydána ve 14. století. Rozvoj operací patra nastal začátkem 19. století a velký posun v léčbě rozštěpů začal po zavedení celkové anestézie a s objevem antibiotik. Od druhé poloviny 20. století se díky vývoji operačních technik, šicích materiálů a komplexnímu mnohooborovému přístupu k pacientům stala tato nápadná vrozená vada vyléčitelná tak, že umožní postiženému jedinci prožít plnohodnotný život.

Zdroj: Rozštěp obličeje

Historie tříd rostlin

Kvetoucí rostliny byly tradičně rozděleny do dvou hlavních skupin nebo tříd:

  • Jednoděložné rostliny (Liliopsida)
  • Dvouděložné rostliny (Magnoliopsida)

Pro většinu lidí je rozdělení do dvou tříd již samozřejmostí, učili se ho ve škole, je jasně srozumitelné, ale odborníky na botaniku není vždy toto dělení jednoznačně uznávané.

Jako první s dělením rostlin přišel cca 370 let před naším letopočtem Theoparastus. Toto dělení spočívalo v dělení rostlin na základě formy jejich růstu, tedy na stromy, byliny a vinné révy, tato klasifikace trvala až do roku 1600.

V roce 1682 John Ray publikoval dělení rostlin na jednoděložné a dvouděložné rostliny v podobě formálního taxonomického postavení. Tento systém byl propracován botanikem Antoinem Laurentem de Jussieu v roce 1789.

Zdroj: Jednoděložné rostliny

Historie firmy Dermacol

Původně (a stále) česká kosmetika Dermacol má svůj prvopočátek ve Filmovém studiu Barrandov v Praze na počátku 60. let. Velmi brzy se spojili odborníci z filmových studií s dermatology z Ústavu lékařské kosmetiky v Praze. Od začátku to byla velmi úspěšná spolupráce mezi specialisty v kosmetice postavené na lékařských principech a experty na filmový make-up. V té době byl uveden krycí make-up Dermacol – jeden z prvních v Evropě a na světě vůbec. Licence na něj se podařila v roce 1965 prodat až do Hollywoodu. Můžeme se tedy pyšnit tím, že krása mnohých filmových hvězd má svůj původ v Dermacol kosmetice z Prahy. I nyní si Dermacol udržuje svou dynamiku. Kromě evropských států se s výrobky značky Dermacol můžete setkat také v USA, Kanadě, Austrálii a moha zemích Středního i Blízkého východu.

Zdroj: Dermacol

Historie dobrého provensálského koření

Provensálské koření je směs bylinek, ať už čerstvých, nebo sušených, které běžně rostou v Provence. Tato asi nejznámější a nejoblíbenější bylinková směs obvykle obsahuje rozmarýn, bazalku a tymián, někdy také majoránku, dobromysl, saturejku, estragon, v americké variantě se přidává i levandule. Přesné složení provensálského koření bylo definováno v roce 1970 obchodníky s kořením (například firma Ducros). Koření může být pro větší trvanlivost naloženo v oleji nebo v octě. Používá se zejména pro ochucení dušené zeleniny, grilovaného masa (kuřecího, králičího, jehněčího a skopového), ryb, omáčky, těstovin, sýrů, do hořčic, jídel z rajčat a tak dále. Provensálské koření se hodí na veškeré úpravy masitých i bezmasých pokrmů. Provensálské bylinky zjemní a zvýrazní chuť pomazánek připravených na máslovém, sýrovém či tvarohovém základu.

Zde můžete vidět cenu provensálského koření.

Zdroj: Provensálské koření

Historie implantátu

Implantáty varlat byly poprvé použity roku 1940. Od té doby došlo k jejich celkovému vývoji. Starší implantáty byly vyrobeny například z:

  • kovové slitiny;
  • netříštivého skla;
  • mramoru;
  • gelu (pěny);
  • plexiskla;
  • dakronu;
  • polyetylenu;
  • pevného a gelem plněného silikonu.

Tyto implantáty byly žádané kvůli svým estetickým nebo bezpečnostním důvodům. Silikonové implantáty však byly staženy z trhu, jelikož u nich docházelo k úniku (prasknutí), stejně jako u prsních a penilních implantátů. Tyto důvody byly oprávněné, protože takovýto únik silikonu by mohl vést k autoimunitním onemocněním.

V dnešní době existuje jen jeden vhodný implantát a tím je takzvaná solná protéza, která je velmi tenká a jištěná silikonovým elastomerem. Současné studie zkoumají nové designy implantátů.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Historie uzené polévky v české kuchyni

Ve třicátých letech minulého století žil v Čechách řezník Hornoff. Zakládal si na uzených žebrech, neb pečeni z nich vykrajoval velkoryse, a když udil v ohromné skříni na zahradě, vůně kouře z bukového dřeva prý byla cítit až ve strojírně, co je za řekou. Pamětníci hovoří o záměru, protože do řeznictví chodívaly švarné děvečky až z okrajových vesnic a dělaly na pana mistra oči. To víte, že tu a tam nějaké žebro nechtěně ošidil, a protože si zakládal na jménu, nemohl takový nestandard někomu podstrčit, protože to se v živnosti nedělá. Řezník byl trochu ješita a tuze rád slýchal, když se mu říkalo pane mistr, a kdo oslovil živnostníka dokonce „pane von Hornoff”, marně hledal v žebrech kosti. Šlechtický rod Hornoff skutečně existoval, ale kde k němu starý Heinz přišel, už se nedovíme. Zkrátka ta řeznická firma zněla moc dobře. Tak tedy, ta ošizená žebra pan mistr vařil, maso si dával s křenem a vývar z nich byla věčná škoda vylít. Rozvařil v něm nakrouhané brambory, dohladka rozkvedlal, přidal česnek, majoránku a vařené kroupy, které jsou v řeznictví vždycky po ruce. Tak asi vznikla první uzená polévka.

Zdroj: Uzená polévka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP