Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

HERPES ZOSTER INKUBAČNÍ DOBA

OBSAH

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační doba u pásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Diskuze

V diskuzi VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ano, hrozné bolesti, záněty nervů, zimnice, zvýšená teplota,bolest hlavy,břicha...Bez výsevu nikdo nevěří...
Na zdravotnickém serveru zdraví.euro je uvedeno, cituji: Herpes zoster může mít i zcela atypický klinický obraz, kdy probíhá bez bolestí nebo bez výsevu puchýřků...
To by si měli lékaři přečíst...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Viera.

Existuje, jedná sa o herpes sine herpete, diagnostikuje sa na základe sledovania protilátok virusu varicella zoster v krvi. Spôsobuje ukrutné neuralgie, trpím tým už štvrtý rok. Zistila mi to skúsená infektologička. Niektorí í lekári sa tým nezaoberajú. Je to zriedkavé ochorenie, ale existuje. Trpím nezmieriteľmými bolesťami v oblasti krčnej a hrudnej chrbtice, niekedy mávam bolesti na hrudi, pichanie v ušiach, pískanie v ušiach, pálenie pravej polovice tela. Vždy cez leto sa mi prechodne stav zlepší a na jeseň sa mi to ochorenie znova rozbehne. Trvalo veľmi dlho, kým mi toto ochorenie diagnostikovali.

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Dobrý den, zajimalo by mě z jak dlouho po sexu s člověkem, který má chlamydie trach. se stávám také infekční? Až po inkubační době nebo okamžitě?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po styku s osobou nakaženou chlamydií se můžete stát infekční do několika týdnů. Doba nelze přesně určit, protože záleží na mnoha okolnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Inkubační doba HIV

Inkubační doba HIV po nakažení je 3–8 týdnů, kdy přibližně u 50 % infikovaných dochází k příznakům primoinfekce, to znamená akutní HIV infekce. Ta obvykle vypadá jako chřipkové onemocnění.

Zdroj: Infekce HIV

Inkubační doba

Spálová angína se vyskytuje většinou u dětí ve věku od 3 měsíců do 3 let a poté nad 10 let. Inkubační doba u spálové angíny je asi 1–5 dní.

Zdroj: Spálová angína

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žižkova.

Dobrý den , manžel měl v listopadu pásový opar, využíval antibiotika a mazal to mastičkou, v lednu šel k lékaři, že ho to bolí celý bok ,kde měl vyrážku, zůstaly mu i jizvy , chtěla jsem se zeptat ,zda je nějaká pomoc, než jen čekat až to přejde jak říkal doktor , že to bude trvat půl roku děkuji Žižkova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba zmínit, že pásový opar se neléčí antibiotiky. Pásový opar způsobuje virus Herpes Zoster, který se nedá z těla už nikdy odstranit a pouze se tlumí jeho projevy pomocí antiVirotik, nejčastěji je to acyklovir (Zovirax). U každého člověka rekonvalescence probíhá jinak a není zvláštnost, když hojení trvá několik měsíců. Jak postupovat v období hojení, co nejlépe jíst a čím mazat, je popsáno v příspěvku výše. Důvěřujte svému lékaři, který se snaží pomoci vám jak může.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Nakažlivost a inkubační doba

Svrab je nakažlivý! Pokud trpíte svrabem, můžete být přenašečem roztoče na jiné lidi. Po prvním napadení roztočem svrabu se mohou objevit prvotní příznaky během několika týdnů. Tato doba je známá jako inkubační doba. Pokud však dojde k opětovnému nakažení, objeví se příznaky během několika dní.

Zdroj: Jak se bránit nákaze svrabem

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR A JEHO LÉČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Pásový opar jsem měl v asi 30 letech a teď ho mám zase v 72, ale podstatně horší.Kupodivu mi lékařka doporučila tekutý pudr a napsala Zovirax. Až po cca 10 dnech cítím ústup bolesti, ale nemohu ležet, protože mně bolí celý hrudník. Ačkoliv mi puchýřky už hodně zaschly, tak je pokožka hodně bolestivá stále a to i mimo plochu s puchýřky.Plané neštovice jsem jako dítě prodělal také a je mi divné tvrzení v článku "dvakrát a dost".V každém případě je herpes zoster pěkné svinstvo a nikomu ho nepřeji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pásový opar a jeho léčení

Příčiny oparu v uchu

Prvotní infekce viru varicella zoster způsobuje plané neštovice. Herpes v uchu vede k reinfekci a reaktivaci viru v těle. Tyto viry se objevují podél nervových vláken míšních nervových uzlin, kde se udržují a mohou se znovu objevit po uplynutí několika let. Viry poškozují spinální ganglie, což vede k akutní bolesti. Mohou vyvolat výkyvy nebo poklesy imunity v důsledku věku nebo potlačení imunitního systému, a to zejména u pacientů s transplantacemi, poruchami imunitního systému nebo u pacientů s onemocněním HIV. Příčinou mohou být nadměrné vibrace částí těla vyvolané rentgenovými paprsky, UV zářením, jedovatými (toxickými) látkami nebo jinými infekčními onemocněními, jako je například vzteklina. Virus může být přenesen na nechráněný opar, ze kterého se mohou vytvořit plané neštovice. Je to podobné jako u nemocného dítěte, které může přenést plané neštovice na dospělého a ten následně dostane herpes ucha.

Zdroj: Herpes v uchu

Inkubační doba

Inkubační doba je 8 hodin, maximálně 48 hodin, to znamená, že onemocnění se projeví přibližně po 8 hodinách od konzumace infikované potraviny nebo tekutiny. Některé druhy enterobakterií mohou způsobit salmonelu, jejíž projevy trvají několik dní až týdnů a jsou nespecifické, nejsou tedy typické pro salmonelu. Mezi tyto projevy patří horečky, návaly potu, bolest svalů, nechutenství.

Zdroj: Salmonela

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB U ČLOVĚKA INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Dobrý den,moc děkuji za vaši odpověď.
Ještě bych chtěla vědět za jak dlouho se objeví na kůži viditelné pupínky po první kontaktu se svrabem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svědění a pupínky vznikají jako reakce pokožky na zbytky, které zůstanou po zákožce v jejích chodbičkách. Jde zejména o její trus. Tyto projevy se mohou vyskytnout v různém časovém intervalu, ale obvykle je to do několika dní od nákazy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab u člověka inkubační doba

Příznaky herpesu

Inkubační doba tohoto oparu závisí na množství času mezi kontaktem s virem a výskytem symptomů. Dalo by se říci, že inkubační doba je asi 12 dní. Příznaky se objevují v posledních dvou až třech týdnech. Mezi příznaky patří horečka, únava, bolesti svalů a podráždění.

Bolest, pálení, brnění nebo svědění se vyskytuje v místě infekce dřív, než se objeví vředy. Také jsou často hlášeny příznaky, které zahrnují vředy, léze či puchýře. Tyto puchýřky se rozmnožují rychle. Vředy v ústech jsou velmi bolestivé, způsobují tedy i potíže s jedením či pitím.

Vývoj příznaků závisí na imunologickém stavu infikované osoby. Někteří jedinci zůstávají bez příznaků i po získání viru. Po výskytu infekce cestuje virus z infikované tkáně prostřednictvím senzorických nervů na senzorické nervové ganglie a přetrvává v latentní formě. Reaktivace nebo epidemie je spuštěna kvůli únavě, traumatu, emočnímu stresu, chřipce nebo z jakékoli jiné příčiny, která vede k oslabení imunitního systému. Mezi příznaky, které se vyskytují v průběhu tohoto onemocnění, patří mravenčení, svědění a mírná bolest v místě primární infekce.

Zdroj: Herpes na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA CHLAMYDIE TRACHOMATIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ante.

Takže se jedná spíšte o týdny a ne dny? Jde mi o to, že partner měl nechránený styk s nakaženou osobou a mě chlamydie našli cca 3 týdny po jeho úletu. Je to možné za tak krátkou dobu? Nebo se spíše nakazil již dříve?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Není důležité kdy a jak se kdo nakazil. Důležité je, že vám vyšly pozitivně chlamydie a je třeba se léčit. Je-li nakažen i partner, tak léčbu absolvujte oba. Pro další období oba docházejte pravidelně každé 3 měsíce na testy chlamydií z krku, z vagíny a z análu, pokud tento druh sexu provozujete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba chlamydie trachomatis

Impetigo – obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá impetigo.

Zdroj: Impetigo – inkubační doba

Poradna

V naší poradně s názvem INKUBAČNÍ DOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiři.

Dobry den,
mam takovy dotaz. Mel jsem pred 6 tydny chraneny sex s zenou . . .
Je mozne ze bych se nakazil chlamydiemi?
Zadne z popsanych přiznaku nemam . . .
Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše ne. Ovšem, kdybyste zjistil že Vaše sexuální partnerka má chlamydie, tak si rozhodně nechte provést kontrolní stěr z močové trubice. Pokud došlo i k orálnímu sexu z Vaší strany, tak i z krku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Inkubační doba

Babské rady na genitální herpes

Podle rad starých kořenářek působí proti viru herpesu odvar z lapacha. Lapacho působí proti herpes virus typu II a také proti různým dalším živočišným virům jako například virus vezikulární stomatitidy, viru ptačí myeloblastózy, virus Rauscher - myší leukemie.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Genitální opar

Genitální opar (herpes genitalis) je jednou z nejrozšířenějších pohlavně přenosných infekcí postihujících především dospělé osoby. Původcem onemocnění je lidský virus herpes simplex, který má 2 sérotypy – typ HSV-2, který způsobuje právě již zmíněný genitální opar, a typ HSV-1, který je obvyklou příčinou oparu na rtu (herpes labialis). V určitých případech může být typ HSV-1 také příčinou vzniku oparu na genitálu a opačně.

Zdroj: Jak na genitální opar

Diferenciální diagnostika

Pásový opar způsobuje puchýře na kůži, které jsou projevem atypické infekce způsobené virem herpes simplex. Klinické symptomy herpetického ekzému zahrnují herpes v uchu. Herpetickým ekzém způsobuje infekci herpes simplex, která může zapříčinit chronické onemocnění kůže nebo puchýře vyskytující se také u Haileyova onemocnění. Pásový opar může být příčinou plicní embolie, infarktu, zánětu slepého střeva nebo migréně.

Zdroj: Herpes v uchu

Příčiny genitálního herpesu

Genitálním herpesem se můžete nakazit prostřednictvím přímého kontaktu, obvykle pohlavním stykem s nakaženou osobou, která má již vytvořené puchýře. Velmi vzácně infekci šíří lidé, kteří vředy nemají. Pokud již máte genitální herpes, dbejte přísných hygienických pravidel, neboť herpes můžete pomocí rukou roznést i na jiné části svého těla.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Fotografie

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět genitální herpes.

Zdroj: Opruzeniny genitálií alias genitální herpes

Preventivní opatření

Vzhledem k tomu, že je herpes nakažlivé onemocnění, doporučuje se dodržovat následující preventivní opatření:

  • Vyhněte se přímému kontaktu s puchýřky nebo vřídky u infikovaného jedince.
  • Zásadně nesdílejte ručníky, žínky a další osobní věci.
  • Udržujte si dobrou ústní hygienu.
  • Konzumujte vyváženou stravu.
  • Pravidelně cvičte.

Zdroj: Herpes na jazyku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP