Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

HERMANEK NA OLBICEJ

OBSAH

Pravých blondýnek ve skutečnosti není mnoho, podle různých odhadů jde cca o deset procent ženské populace. Co je vzácné, to je i více žádané, proto mnoho žen přemýšlí o tom, jak nejlépe zesvětlit své tmavé vlasy. Existují metody řekněme chemické, ale jsou zde také tradiční přírodní postupy.

Zdroj: Zesvětlení vlasů

Diskuze

V diskuzi HYPERMANGAN KDE LZE KOUPIT A HEŘMÁNEK NA OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Dobrý den! Prosím sháním Hypermangán a heřmánek na obklady. Tuty 2 věci. Potřebuji to z lékárny poslat známé. Můžete mi poradit v jakém e - shopu je koupit abych to zaplatila a jí oba přípravky došly? Z 1 lékárny oba přípravky budu to posílat tedy finance převodem. Děkuji za odpověď S pozdravem Katka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Hypermangan kde lze koupit a Heřmánek na obklady

Heřmánek na výplach oka

Díky svým vlastnostem, kdy se heřmánek užívá k podpůrné léčbě různých zánětů v těle, můžeme připravit heřmánkové obklady (výplach) i na zánět spojivek. Je ale nutné říci, že látky obsažené v heřmánku tyto problémy nejen zmírňují, ale i takové, které spojivky prokazatelně dráždí. Proto někteří lékaři heřmánek nedoporučují a nahrazují ho obkladem ze světlíku nebo borovou vodou.

Zdroj: Heřmánek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HEŘMÁNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Novotná.

Dobrý den, je možné pít heřmánkový čaj pri warfarinu ? v případě, že ovlivňuje účinek warfarinu jak ? zesiluje, či zeslabuje ?
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu nepoužívejte nadměrné množství heřmánkového čaje nebo jiných produktů z heřmánku. Heřmánek se nachází v čajích, bylinných doplňcích a v kosmetice. Užívání výrobků s heřmánkem může zvýšit riziko, že se vám budou snadněji dělat modřiny nebo budete krvácet.
Zatím nebyly hlášeny žádné případy, kdy by heřmánek zesiloval účinky Warfarinu. Nicméně existuje teoretické riziko zesílení účinků léku, protože bylina je považována za kumarinovou složku. V přiloženém odkazu je popsán případ 70leté ženy, která byla během léčby Warfarinem přijata do nemocnice s mnohočetným vnitřním krvácením po užití heřmánkových produktů (čaje a tělového mléka). Odkaz na lékařskou zprávu v angličtině: www.ncbi.nlm.nih.gov…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a cibule

Heřmánek

Heřmánek a obklady z této bylinky působí silně protizánětlivě. Heřmánek zklidňuje pleť a stahuje póry. Hodí se k omývání pokožky. Někdy však může způsobovat alergické reakce.

Zdroj: Které bylinky použít jako přírodní antiseptikum?

Heřmánek terčovitý

(lat. Matricaria discoidea)

Heřmánek terčovitý je jednoletá bylina příbuzná heřmánku pravému. Rostlina je ale statnější s tlustšími lodyhami, v horní polovině více rozvětvená. Hlavní odlišností od heřmánku pravého, co se týče vzhledu, je, že květům chybí bílé okvětní lístky (nebo jsou zakrslé). Má pouze žluto-zelené středy, které nejsou duté. Do Čech se tato rostlina dostala až koncem 19. století. Řadí se tedy mezi neofyty tj. mezi rostliny zdomácnělé teprve nedávno. Nyní u nás ale roste téměř všude, podél cest, na železničních náspech, na návsích i pěšinách.

Léčebné účinky

Vonné silice, které obsahuje heřmánek terčovitý, mají malý léčivý účinek, a proto se v léčitelství využívá jen zřídka.

Heřmánek terčovitý foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět heřmánek terčovitý.

Zdroj: Heřmánek

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Užívání Warfarinu - vliv zeleného čaje, bylinného čaje (např. heřmánek,máta) ovocného čaje
- snažím o pitný režim, kolik šálků(hrnků)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro udržení pitného režimu, respektive příjmu nezbytného objemu telutin, je nejlepší používat čistou nebublinkovou vodu. Může být vychlazená s trochou citronové šťávy nebo i vlažná. Minerálky a čaje mají při dlouhodobém používání negativní účinky a není dobré je užívat trvale. Pití čaje jen pro chuť a zřídka Warfarinu nevadí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a čaj

Heřmánek římský

(lat. Chamaemelum nobile)

Nebo také rmenec sličný (lat. Anthemis nobilis). Více je známý pod názvem rmen římský nebo sličný. Rostlina dosahuje výšky 40 – 50 cm. Vzhledově je podobná heřmánku pravému a často se s ním plete. Jeho žluté květní lůžko je ale vyplněno dření, tj. není duté. V přírodě roste na pustých místech, podél cest a polí.

Léčebné účinky

Heřmánek římský obsahuje podobné silice jako heřmánek pravý. Nejsou ale tak silné, a proto ho lze užít při nesnášenlivosti heřmánku pravého. Je používán hlavně pro své protizánětlivé a desinfekční účinky. Zklidňuje žaludek, napomáhá dobrém trávení, užívá se při žaludečních a střevních křečích, je účinný při bolestech v krku a zánětu dutiny ústní, zmírňuje napětí, stres a nespavost. Zevně napomáhá při hojení ran.

Heřmánek římský foto

Zde se můžete podívat na fotografie s heřmánkem římským.

Zdroj: Heřmánek

Poradna

V naší poradně s názvem KONTRAINDIKACE U ANTIKOAGULAČNÍ LÉČBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Je možné u léčby Eliquisem užívat hloh nebo saturejku?Které byliny jsou kontraindikovné při této léčbě na ředění krve? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis může reagovat na tyto rostlinné produkty, které mohou zvýšit krvácení (např. kočičí dráp, heřmánek, andělika čínská, česnek, zázvor, ženšen, ginkgo biloba, zelený čaj, grapefruit, pepřovník opojný, třezalka tečkovaná).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co jíst při ředení krve

Heřmánek

Heřmánek je rostlinné barvivo, které se používá k posílení blond vlasů. Extrakt se vyrábí jako čajová forma, čaj se nechá 30 minut odstát a pak se aplikuje na vlasy. Extrakt stačí použít jedenkrát týdně. Dalšími bylinami, které oživují světlé vlasy, jsou šafrán a kurkuma.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Diskuze

V diskuzi RYCHLOSŮL PRAGANDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Heřmánek.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na zkušenost při smíšeném způsobu solení (naložení) masa s použitím směsi běžné soli a Pragandy. U Pragandy se uvádí, že maso je připravené pro uzení již po 14 dnech. Což mi připadá krátká doba, aby se do masa dostala chuť česneku. Když bych použili Pragandu 50% a běžnou sůl 50% a prodloužil dobu na 4 týdny, může vzniknout nějaký problém? Děkuji za názor.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlosůl Praganda

Heřmánek na akné

Heřmánek pravý má antiseptické účinky na kůži, vysušuje příliš mastnou pleť a stahuje rozšířené póry. Má silné čistící účinky, proto je výborným přírodním prostředkem na akné. Můžete si udělat buď obklad, nebo přímo heřmánkovou masku. Na obklad si připravte nálev z 2 – 3 lžic sušených květů, které zalijte 500 ml vroucí vody, 15 minut louhujte a pak sceďte. Mírně vychladlé přikládejte na omytý obličej. Na heřmánkovou masku si připravte cca 100g sušené bylinky a zalijte takovým množstvím horké vody, aby vám vznikla kašovitá směs. Nechte ji chvíli odstát a pak naneste na suchý ručník. Ten přiložte na postiženou pokožku. Nechte působit asi 20 minut a obličej následně opláchněte.

Zdroj: Heřmánek

Diskuze

V diskuzi POMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Red..

Ahoj Evo, nejspíš jde o klasický zánětlivý proces v pokožce. Pokud potíže nezmizí, vyhledejte pomoc dermatologa. Pleť doporučujeme čistit podle typu pokožky. Proti zánětům působí látky jako zinek, panthenol a také pupalka s brutnákem. Z obkladů pomůže heřmánek anebo bylinka řebříček, která má silně hojivé účinky. V první řadě je však potřeba správně určit diagnózu, proto s návštěvou lékaře neotálejte.

Zdroj: diskuze Pomoc

Postup

Dejte převařit ¼ l destilované vody, přidejte jeden sáček nebo jednu lžičku sušeného heřmánku a nechte vařit asi 5 minut. Heřmánek nechte louhovat cca 15 minut a vyndejte jej. Výluh nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté si umyjte ruce. Do roztoku namočte bavlněné kosmetické polštářky, tyto vyždímejte a utřete jimi oko z vnitřního koutku směrem k vnějšímu koutku oka. Použitý tamponek vyhoďte. Opět si umyjte ruce a postupujte stejným způsobem i u druhého oka. Tento postup opakujte po celý den dle potřeby.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Poradna

V naší poradně s názvem KLOKTADLA NA DOMÁCÍ LÉČBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivo Bravenec.

Vážená paní Vinšová,

Slyšel jsem, že i kloktání má nežádoucí účinky. A to, že není dobré dlouho-době kloktat jednu ingredienci (šalvěj, heřmánek, zelený čaj, tymián, vin-centka, apod.), ale prý dlouhodobě se můžou kloktat, když tyto ingredience střídáme.
Mám chronický zánět hltanu a chtěl bych vědět, zda-li můžu tyto ingredience
kloktat neustále 3x denně po jídle, když je střídám.

Děkuji za odpověď.

Ivo Bravenec - 1964

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčba chronické laryngitidy je zaměřena na léčbu základních příčin, jako je pálení žáhy, kouření nebo nadměrné užívání alkoholu. Kloktání je fajn, ale vede jen ke zvlhčení hrdla a k dezinfekci dutiny ústní. Nejefektivnější kloktadlo při chronické laryngitidě je teplá slaná voda. Ve 250 ml sklenici s teplou vodou rozpusťte půl lžičky soli a kloktejte 15 minut s častým vyplivováním kloktací kapaliny. Opakujte podle možností několikrát denně. Ostatní bylinky, které uvádíte, jsou jen na zpříjemnění kloktání, ale terapeutický účinek slané vody nepředčí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kloktadla na domácí léčbu

Heřmánek v těhotenství

V těhotenství obecně s bylinkami opatrně. Je dobré si předem zjistit informace o konkrétní bylince, případně se poradit s lékařem, a popíjet čaje v menším množství než obvyklém. Co se týče heřmánku, nejsou názory na jeho užití v těhotenství zcela jednotné. Většinou se dozvíme, že jeho přiměřené pití neškodí. Některé zdroje ale uvádějí, že působí jako stimulant dělohy, může tedy vyvolat její stahy a tím předčasný porod. Proto se raději vnitřnímu užití heřmánku v těhotenství vyhněte. Zevně ho můžete používat bez omezení.

Zdroj: Heřmánek

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ A PÁLENÍ OČNÍCH VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Díky za radu. Neměla jsem problémy, přihlásilo se pozdní stáří. Hodně koukám na televizi a strávím hodně u počítače. Hlavně jsem moc pracovala. Sečteno.. Všechno zkusím. Zítra pro okurku, heřmánek a vše. Máte ještě radu pro RA drobných prstů u nohou a rukou? Strašně bolestivé. Bohužel, když se vám objeví více chorob v hodně starém věku, řeknou Vám - koukaje se na ročník-34- že už se nedá nic dělat. Přeju hodně zdraví. Mám obyčejný mobil, fotku zaslat nejde.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění a pálení očních víček

Ingredience

Budete potřebovat kvalitní heřmánkový čaj, bavlněné tamponky na make-up a destilovanou vodu.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIBRÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Škrabalová.

Dobrý den Otče Pleskači,
prosím o radu v případě podvyživenosti, moje kamarádka je moc hubená a chtěla by přibrat, bohužel se jí to nedaří. Můžete poradit nějaké bylinky?
Marie Škrabalová, Uh.Hradiště

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že hořká nejedovatá bylina bude podporovat chuť k jídlu a tím pomůže ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Přibírání na váze - byliny podporující chuť k jídlu:

1. Konopí - výtažky z listů nebo jeho kouření.
2. Heřmánek - výtažky z rostliny nebo odvar.
3. Benedikt lékařský nebo benedikt čubet - odvar.
4. Kořen pampelišky - odvar.
5. Chen pi - tinktura 1 až 4 ml.
6. Zázvor - čaj, odvar, kousky zázvoru.
7. Cukrové jablko - plod.
8. Lékořice - čaj, odvar.
9. Vitánie snodárná - extrakt z kořene.
10. Hořec - odvar, čaj.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přibrání na váze

Heřmánek lékařský

(lat. Matricaria chamomilla, Matricaria recutita)

Bývá označován také jako heřmánek pravý, lidově kamilka, rumánek, marunka, harmaníček. Je to jednoletá bylina dorůstající výšky až 50 cm s typickou příjemnou a výraznou vůní. Snadno si ho ale můžete splést s jinými příbuznými rostlinami. Velmi dobrým znakem pro jeho rozpoznání je, že pokud rozpůlíte žlutý střed květu (květní lůžko), je uprostřed dutý (na rozdíl od ostatních). Ve volné přírodě roste heřmánek podél polních cest a na lukách, vyskytuje se i mezi obilím. Zdá se ale, že poslední dobou ho v přírodě ubývá.

Květy heřmánku sbíráme od května do září, za suchých dnů. Trhají se s krátkou stopkou, a to nejlépe na začátku rozkvětu. Důležité je pak následné sušení ve stínu a bez „načechrávání“! Umělá teplota by neměla přesáhnout 40 stupňů. Heřmánek skladujte v dobře uzavíratelných sklenicích nebo dózách, aby se vám do něho nedostali moli a jiní škůdci.

Léčebné účinky

Hlavní léčivou složkou heřmánku pravého jsou silice. Dále obsahuje i hořčiny, éterické oleje, rutin, cholin a další látky. Vnitřně je jeho podávání v podobě čaje vhodné při nadýmání, křečích, střevních a žaludečních obtížích. Podporuje pocení a tvorbu žluči. Pomáhá při rýmě, kašli a nachlazení, kdy kromě samotného pití čaje, jsou vhodné inhalace heřmánkového odvaru. Heřmánek má desinfekční účinek a příznivě tak působí při zánětech – horních cest dýchacích, močových nebo pohlavního ústrojí. Ženy ho ocení i při poruchách menstruace nebo při jejím bolestivém průběhu. Pomáhá při stresu, při poruchách spánku a posiluje imunitní systém. Zevně se heřmánek doporučuje v podobě obkladů ke zklidnění podrážděné pokožky, na kožní vyrážky, hemoroidy nebo revmatické otoky, zabraňuje tvorbě jizev. Jako kloktadlo zmírňuje bolesti a záněty zubů, v dutině ústní a v krku. Celkově vyvolává uklidňující pocity a harmonizuje naše tělo po fyzické i psychické stránce. U někoho ale může vyvolat alergickou reakci. Takový člověk by pak heřmánek neměl vůbec používat.

Heřmánek lékařský foto

Zde se můžete podívat na fotografie, kde je vidět heřmánek lékařský.

Zdroj: Heřmánek

Léčivá síla heřmánku

Heřmánek pravý (Chamomilla recutita) je bezpochyby nejznámější a díky své univerzálnosti i nejužívanější léčivou bylinou. Setkáváme se s ním nejčastěji jako s polním plevelem, přestože nejde o původní druh naší přírody. Heřmánek má mnoho blízkých příbuzných, množství a kombinace účinných látek je však nejlepší v heřmánku pravém. Poznáme ho podle typického a intenzivního aromatu a podle toho, že jeho žluté květní lůžko je vystouplé a uvnitř duté. Sbírá se květ krátce po rozvití, nejlépe dopoledne.

Účinné látky jsou vědecky prozkoumány, identifikováno jich bylo více než sto. Nejvýznamnější jsou silice s modravými azuleny a bisabolol. Heřmánek je rostlinou s účinky mimořádně všestrannými, a to při užívání vnějším i vnitřním. To vše zejména díky silnému dezinfekčnímu a antibakteriálnímu účinku. Některé výzkumy potvrdily, že heřmánek podporuje tvorbu bílých krvinek, čímž výrazně zvyšuje obranyschopnost organismu. Připravuje se jako nálev, pokud možno vždy čerstvý, abychom zbytečně neztráceli cenné silice. Existuje nepřeberné množství receptur na široké spektrum potíží, od léčby žaludečních a střevních chorob přes výplachy očí při zánětech, koupele při zánětu nehtového lůžka, při léčbě bércových vředů, jako kloktadlo, při zánětu dásní až po vnitřní použití při zánětech střev a močových cest. Používá se k omývání při léčbě popálenin, pomáhá s obnovou žaludeční a střevní mikroflóry po chemických léčebných postupech. Heřmánek má sedativní účinek, zmenšuje menstruační bolesti, tlumí křeče. Snad každý zná úlevu při inhalaci heřmánkových par během onemocnění chřipkou, rýmou, zánětem průdušek či nachlazením.

Zdroj: Dermazulen nejen na bércový vřed

Heřmánek na přírodní zesvětlení vlasů

Kromě léku na trávicí problémy, kožní záněty a nachlazení lze heřmánek použít také v kosmetice. Například, květy heřmánku a extrakty z nich dokážou zesvětlit barvu přirozeně přírodní cestou. Ve skutečnosti je heřmánek jedním z nejoblíbenějších bylinných doplňků používaných v obchodních šamponech a kondicionérech. Postup k výrobě heřmánkového zesvětlovače je jednoduchý. Přiveďte k varu jeden šálek vody. Pak snižte teplotu a do vařící vody ponořte 8 sáčků heřmánkového čaje a jemně vařte ještě po dobu nejméně 15 minut. Pak odstraňte hrnec ze sporáku a vyjměte čajové sáčky z horké vody. Nechte to vychladnout až na teplotu, při které v tom udržíte ruku. Teprve potom do čaje přidejte levandulový olej 1/4 lžičky a přimíchejte 1 šálek bílého selského jogurtu. Dobře to vše promíchejte, aby všechny složky byly rovnoměrně promíchané. Tuto směs vmasírujte do svých vlasů od špičky ke kořeni a ujistěte se, že jsou vlasy kompletně pokryty. Pak si na vlasy nasaďte sprchovou igelitovou čepici a nechte to zapařit na dobu 30 minut. Potom si vlasy důkladně umyjte obyčejným šamponem a teplou vodou, třeba i několikrát, aby se odstranily všechny zbytky heřmánku z vlasů. Na zesvětlené vlasy pak aplikujte hydratační masku z majonézy.

Zdroj: Přírodní zesvětlení vlasů

Zdravotní účinky

Heřmánek pravý roste na polích, v hlinité půdě, na lesních lukách a na rolích mezi obilím, kukuřicí, jetelinou, brambory a řepou. Stále více se jeho výskyt potlačuje přehnaným umělým hnojením a chemickým ničením plevele. Najdeme ho ve velkém množství po zimě, když bylo hodně sněhu, a po vlhkém jaru. Na rozdíl od heřmánku římského, má květní lůžko duté, vůni kořenitou a příjemnou (rmen téměř nevoní).

Heřmánek napomáhá pocení, mírní křeče a kromě toho působí protizánětlivě a dezinfikuje, především sliznici.

Zevně se heřmánek používá na obklady a oplachy při zanícených očích při zánětu spojivek, při svrbění a mokvavých kožních vyrážkách, na kloktání při bolesti zubů a na umývání ran.

Rychle se zlepší i rýma a katar vedlejších dutin, budete-li vdechovat heřmánkové páry. Přirozeně, že po takové proceduře musíte setrvat v teplé místnosti.

Jste-li bez nálady a rozmrzelí, měli byste vždy vypít šálek heřmánkového čaje. Také se doporučuje polštářek ze suchých rostlinek heřmánku jako teplý obklad na bolavá místa.

Tišivě působí i koupele a umývání, neboť heřmánek má dobrý vliv na celý nervový systém. Při těžkých chorobách a stavech vyčerpanosti se budete velmi rychle cítit zdraví a vnitřně klidní.

Rovněž při pěstění krásy by se nemělo zapomínat na heřmánek. Když si jednou týdně umyjete tvář heřmánkovým nálevem, uvidíte, jak vám kůže doslova pokvete a tvář dostane zdravou barvu. Heřmánkový nálev by měl být používán i při umývání vlasů, zvláště máte-li je světlé. Takovým mytím se stanou vlasy vzdušnými a získají pěkný lesk.

V neposlední řadě působí tato bylina na trávení – ulehčuje stolici, přičemž nemá projímavé účinky. Proto je vhodná na vnitřní léčení hemoroidů, zevně je pak můžete potírat heřmánkovou mastí. Mast je vhodná i při léčení ran.

A jaké zkušenosti s heřmánkovým výluhem máte vy? Podělte se o své zkušenosti.

Zdroj: Heřmánek na otok očí

Doplňky stravy s Xareltem

Potenciální riziko při užívání Xarelta mohou představovat tyto produkty:

  • Vrbová kůra;
  • Ginkgo biloba;
  • Ženšen;
  • Pupalkový olej;
  • Dong Quai;
  • Echinacea;
  • Heřmánek;
  • Goldenseal.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto


Autoři obsahu

Ing. Romana Šebková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP