Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

GANGLION

OBSAH

Ganglion trigeminale

Ganglion trigeminale je ganglion vyskytující se v oblasti trojklanného nervu. Příčina jeho vzniku je neznámá. Tento ganglion se odstraňuje chirurgicky.

Takto vypadá ganglion trigeminale.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÝ VÝRUSTEK NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana konečná.

může gangliom např.utlačením způsobovat bolest palce na ruce a poruchu hybnosti palce?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, ganglion na palci může způsobovat problémy s hybností a bolest palce. V takovém případě je vhodné ganglion vyoperovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tukový výrustek na zápěstí

Ganglion oticum

Ganglion oticum je ušní ganglion, který se nachází bezprostředně v infratemporalní jamce a na střední ploše dolní čelisti nervu. Je funkčně spojen s jazykohltanovým nervem a inervací příušních žláz pro slinění. Vznik tohoto ganglionu není znám. Odstraňuje se chirurgicky.

Takto vypadá ganglion oticum.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po excizi ganglionu nebývá dlouhá. Zpravidla se 12. den vytahují stehy a po dvou týdnech od zákroku můžete zase běžně fungovat. Mohou však nastat komplikace v podobě pooperačního zánětu a nebo v případě hlubšího zásahu do tkání trvá zhojení a obnova funkčnosti déle. Pro rychlejší hojení můžete užívat preventivně Wobenzym 5 tablet 3 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Ganglion foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět ganglion.

Zdroj: Ganglion

Diskuze

V diskuzi VÝRŮSTEK NA ZÁPĚSTÍ JE GANGLION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav Dvořák.

Jedno či dvě bouchnutí zápěstím o stěnu je nejjednodušší léčbou a určitě není potřeba bouchnout tak, abych si zlámal kosti. Před deseti lety jsem si takhle rozbil ganglion velikosti půlky slepičího vejce. Je mi 67 a nikdy se ganglion už neobjevilo. Bylo na té straně zápěstí, která je vidět, když se díváte na nehty.
Inspiraci bouchnutím knihou najdete ve slavné knize Maria Puza "Kmotr".

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výrůstek na zápěstí je ganglion

Ganglion ciliare

Ganglion ciliare vychází z očního nervu za oční bulvou a prorůstá do očního důlku. Dochází tak k poškozením ciliárního ganglia, ztrátě reflexu rohovky, takže pacient nemůže reagovat na světelné podněty. Léčba je v tomto případě chirurgická a probíhá na specializovaném očním oddělení.

Takto vypadá ganglion ciliare.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO GANGLION? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý večer, poznáte prosím takto s fotky zda jde o ganglion? Je to tvrdá bulka, ze spodku zápěstí vedle u palce a je tvrdá jako kost. Palec se mě zdá, jako by byl lehce necitlivý a zápěstí už skoro neohnu. Šálek kávy mě už dělá problém jej unést, nebo déle držet. A tak podobně. Před měsícem jsem s tím byl u praktika, který mě pouze sdělil ať si s tím někam zajdu, a níž by se na ruku jakkoliv podíval. Poradíte mě prosím jak, nebo koho oslovit? Děkuji Vám předem za odpověď. Jozef
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro základní vyšetření a určení o co jde, je zapotřebí rentgen, popřípadě magnetická rezonance. Z fotky se to bez pohmatu nedá určit a ani vyloučit, jestli jde o ganglion. Nejlepší lékař, který by vám s tím pomohl je ortoped. Zároveň se zamyslete, zda-li byste mohl změnit praktického lékaře, za někoho s větším zájmem o řešení problémů s vaším zdravotním stavem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je to ganglion?

Ganglion - fotografie

Tady je vidět několik fotografií s příznaky ganglionu.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Diskuze

V diskuzi GANGLION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela součkova.

před osmi lety se mi udělalala bulka na noze podle popisu je možné že je to ganglion je možné že by ho při rengenu lékaři nepoznali??operaci mi nedoporučují ale mastičky nepomáhali nevim zda po tolika letech je možné to identifikovat jinak nohu mam zkroucenou skoro nemohu chodit nemohli byste mi napsat název nějaké mastičky co by na to pomohla??nejdříve lékaři mysleli že je to ganglion i se ho snažili propíchnout

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf.

Zkuste mastit třezalkovým olejem, já jsem měl před 6 lety cystu pod kolenem 5X5 cm a někde na netu jsem našel že to chce mastit tři krát denně 15 minut a opravdu během měsíce a půl se to ztratilo a od té doby mam pokoj. (Vypotřeboval jsem nato asi 5 skleniček 80ml)

Zdroj: diskuze Ganglion

Ganglion spinale

Ganglion spinale je senzitivní ganglion míšního nervu v oblasti foramen intervertebrale, jinak také meziobratlový ganglion obsahující buňky, jejichž dendrit tvoří aferentní senzitivní součást míšního nervu, zatímco axon vede do míchy. Dendrit i axon jsou ve svých počátcích k sobě přiloženy, což vytváří dojem jediného výběžku pseudounipolární buňky. U ganglionu cervicale medium vlákna zásobující sympatickou inervací oblast hlavy a krku procházejí páteřními ganglii. Léčba spočívá v odstranění ganglionu, a to po konzultaci s neurochirurgem.

Takto vypadá ganglion spinale.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi PUPINEK NA ZAPESTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobry den chci jse zeptat mam pupinek na zapesti je to na miste kdyz otocim ruku a dlan smeruje na horu mam hned za zapestim jestli poradite co a jak dekuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leon.

Dobrý den , co mám když ti mám na mužském pohlaví tam kde to je na fotce či mám udělat .

Zdroj: diskuze Pupinek na zapesti

Ganglion na nártu

Ganglion na nártu je cysta nejasného původu vyplněná rosolovitou látkou. Častěji se vyskytuje u žen. Odstranění ganglionu se provádí buď odsátím jeho obsahu, případně se následně provede výplach s obsahem kortikoidu. Pokud je rosol v ganglionu hustý a není možné jej odsát, provádí se chirurgické odstranění. Obvykle postačí lokální znecitlivění. Po zákroku je nutné postiženou končetinu po dobu hojení ponechat v klidovém režimu, nejčastěji formou uložení do dlahy.

Takto vypadá ganglion na nártu.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

přesně stejně to mám já na noze, taky mi po operaci znovu narost a bolí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Mám, tedy měla jsem stejný problém, jen na jiném místě. Možná jen náhoda, ale každopádně to stojí za zkoušku. Musela jsem začít brát Ascorutin a během několika málo dní se začal zmenšovat. Po vysazení stagnace. Po opětovné léčbě Ascorutinem se vše dalo opět do pohybu a cca po 2 měsících už není vidět, bez bolesti a relativně rychlé řešení, alespoň u mě.

Zdroj: diskuze Ganglion na zápěstí

Co je to ganglion

Je to malá cysta, která obsahuje tukové želé. Ganglion vypadá a je i hmatem cítit jako hladký kus pod kůží, u kterého není zcela známo, proč k němu dochází. Ganglion je obvykle připojen ke kloubům nebo šlachám a uvnitř něj je tukovitá tekutina, která promazává také šlachová pouzdra, tak zvaná synoviální tekutina. Dvě nejčastější místa, kde se gangliony nacházejí, jsou na zadní straně zápěstí a na horní části nohy vedle malých kloubů. Na jiných částech těla se jedná o méně častý jev.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Poradna

V naší poradně s názvem JE TO GANGLION? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Pro základní vyšetření a určení o co jde, je zapotřebí rentgen, popřípadě magnetická rezonance. Z fotky se to bez pohmatu nedá určit a ani vyloučit, jestli jde o ganglion. Nejlepší lékař, který by vám s tím pomohl je ortoped. Zároveň se zamyslete, zda-li byste mohl změnit praktického lékaře, za někoho s větším zájmem o řešení problémů s vaším zdravotním stavem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef Kostopulos.

Dobrý den pane Cempírek, děkuji Vám za reakci k mému dotazu.

Hezký den Vám přeji.

Jozef

Zdroj: diskuze Je to ganglion?

Ganglion – příčiny

Gangliony jsou idiopatické, mechanismus jejich vzniku není plně prozkoumán. Jedním možným důvodem je dlouhodobé podráždění či infekce v kloubu. K tomu může dojít například po úraze nebo při dlouhodobém přetěžování (poměrně časté jsou gangliony u gymnastů). Jiným možným důvodem je únik kloubní tekutiny přes jakýsi zpětný ventil. Prapříčinou vzniku pak může být změna kloubu v důsledku vážnějšího zdravotního problému, například kostního nádoru, zlomeniny, artrózy. Ganglion je častější u žen než u mužů. Nejčastěji se objevuje u styku člunkovité kosti s poloměsíčitou kostí.

Zdroj: Ganglion

Diskuze

V diskuzi ROSOL V KOLENI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosin o radu na nejake obklady nebo rady na orekle koleni asi rosol

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana Brejchova.

Dobry den , mela jsem ganglion v koleni vnejsi strane kolene . Nechala jsem moc dlouho a pracovala jsem dale . Ganglion rostl do velikosti 6 cm . Doma jsem uklizela a udelala drep a ruplo my v koleni a uz jsem se nepostavila . Poskodila jsem si meniskuz a ted ksem po operaci. Nic nezanedbejte a zda vas to dost boli a tlaci bezte k doktorovi a nehrajte si na hrdinu. Delala jsem totez a takto to dopadlo. Preji hodne stesti at vam vse dobre dopadne

Zdroj: diskuze Rosol v koleni

Ganglion na zápěstí

Gangliony jsou často se vyskytující hmatná zduření (prominence) na ruce nebo na zápěstí. Většinou se nacházejí na hřbetní straně zápěstí nebo v oblasti základního článku prstu. Obsahují rosolovitou, čirou a viskózní tekutinu. Tyto útvary nejsou zhoubné. Příčina výskytu není známá.

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, není léčba nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. Pokud je ale pseudocysta bolestivá, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelná, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. První možností léčby je prosté odsátí obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny. Ale pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia.

Takto vypadá ganglion na zápěstí.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?

Ganglion – diagnostika

Pokud si na zápěstí či na prstech nahmatáte zduření, které je uloženo podkožně, je elastické a drží u kosti, jedná se zřejmě o ganglion. Některá ganglia však mohou být velmi tuhá, působí dojmem kostního hrbolu. Kůže nad nimi nebývá změněna. Ganglia mohou být bolestivá, hlavně při svém prvním výskytu nebo při větší pracovní zátěži. Ganglia často mění svou velikost a tvar, někdy mohou dokonce úplně zmizet. V závislosti na velikosti a umístění mohou omezovat pohyby ruky či prstů. Pokud máte podezření, že se u vás jedná o ganglion, navštivte lékaře. Lékař, který ganglion vyšetřuje, může doporučit rentgenové vyšetření sousedících kloubů, aby vyloučil jejich případné postižení. Ve sporných případech může pomoci ultrazvukové vyšetření, případně magnetická rezonance. Nicméně lokalizace a klinický vzhled je u ganglií typický. Naléhavost návštěvy není urgentní, nebezpečí z prodlení v případě ganglia nehrozí. Spěchat by měl jen ten, koho ložisko bolí, případně si není jist, zda se nejedná o něco vážnějšího.

Zdroj: Ganglion

Příznaky ganglionu

Mezi častý příznak patří otok, který je velmi hladký a kulatý. Podle velikosti se gangliony dělí na velmi malé, přibližně velikosti hrášku, a na větší, které jsou ve velikosti švestky. Právě ty větší gangliony mohou být často nevzhledné a také mohou být často bolestivé, zejména když se nacházejí blízko nějakého nervu. Ganglion se nikdy nešíří do jiných částí těla. Gangliony se mohou objevovat i přerušovaně, tedy mohou se objevovat a zase mizet a u některých pacientů mohou zmizet úplně.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Ganglion na prstu

Ganglion je útvar, který se vytváří kolem šlach při přetížení. Svaly hýbou prsty na končetinách pomocí šlach. Šlachy jsou uloženy ve šlachových pouzdrech, v nichž je malé množství tekutiny, aby šlachy dobře klouzaly.

Příznaky

Při přetížení může v nejexponovanějším místě vzniknout drážděním lokální zánět, který způsobí zmnožení tekutiny, jež se změní na rosol a ve zbytnělém šlachovém pouzdře vytvoří útvar, kterému se říká ganglion. Většinou se objeví jako tuhý uzlík někde na zápěstí, u prstů na rukou či nohou. Může být bolestivý.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá ganglion na prstu.

Léčba

Dříve se doporučovalo rozmáčknutí – vyžaduje to ale docela velké úsilí a výsledkem má být prasknutí pouzdra a vytečení jeho obsahu do podkoží. V chirurgických a ortopedických ambulancích lze ganglion ošetřit punkcí – píchne se do něj injekční stříkačkou a rosolovitý obsah se vytáhne ven, případně se zpátky aplikuje kortikoid, což je látka, která by měla poškodit pouzdro ganglionu, aby už nevznikal. Následně se doporučuje nadále místo masírovat. I po těchto procedurách se ganglion může někdy vracet, zejména pokud přetěžování dané šlachy přetrvává. V nejúpornějších případech pak přichází v úvahu vyříznutí celého útvaru – podle velikosti a lokalizace v místní (lokální) nebo i celkové anestezii (narkóze). Způsob léčby vždy závisí na velikosti, lokalizaci a na tom, jak velké obtíže ganglion činí.

Zdroj: Bulka na kloubu prstu

Léčba ganglionu

Pokud ganglion nevyvolává jiná onemocnění nebo problémy, tak je nejlepší ho nechat být. Ale většina lidí se ho raději zbaví, protože je většinou příčinou bolesti a nepohodlí. Existuje zde babská rada na odstranění tukové boule ganglionu, která říká, rozbijete ganglion těžkou knihou. Mohlo by to fungovat, protože tímto nárazem cysta ganglionu pod kůží praskne a tekutina z ní se pak vstřebá do krevního řečiště. U lidí, kteří na to mají odvahu, to funguje velmi dobře, ale je zde velká pravděpodobnost opakovaného návratu. Tuto babskou radu by měli použít jen někteří odvážlivci, protože při silném nárazu by mohlo dojít k různým zlomeninám.
V konvenční medicíně provádějí odstranění tukové boule odsátím synoviální tekutiny jehlou a injekční stříkačkou. Někdy ale bývá rosolovitá tekutina v ganglionu velmi tuhá a nemusí tento způsob léčby vždy fungovat. Jenže i když funguje, tak může i u této metody léčby dojít k následnému opětovnému výskytu ganglionu. Pro většinu lidí je ale odsátí ganglionu ideální řešení tohoto problému a zároveň je to velmi snadné i pro lékaře.
Nejúspěšnější metodou léčby ganglionu je jeho chirurgické odstranění. Jedná se o menší operaci, která trvale a zcela ganglion odstraní. Ale i zde existuje jeden člověk z pěti, u kterého dojde opět k návratu a ganglion se u něho opakuje znovu na stejném místě.

Zdroj: Výrůstek na zápěstí je ganglion

Ganglion – léčba

Pokud se jedná o malé a pacienta neobtěžující ložisko, léčba není nutná. Někdy ganglion spontánně vymizí. „Babské“ rady ohledně rozklepávání cyst kladívkem či jejich rozmačkávání nelze v žádném případě doporučit.

Pokud je ale ganglion bolestivý, omezuje aktivity pacienta, má nežádoucí kosmetický efekt či je pro pacienta jinak nepřijatelný, je možné se pokusit o léčebnou intervenci. Provede se buď prosté odsátí (aspirace) obsahu ganglia a případná aplikace protizánětlivého léku (kortikoidu) do jeho dutiny, nebo lze přiložit dlahu ke zmírnění subjektivních potíží. Pokud tyto nechirurgické způsoby terapie nezajistí ústup obtíží, doporučuje se chirurgická revize a odstranění ganglia. Cílem operace je odstranění vlastního ganglia spočívající v současném odstranění části kloubního pouzdra nebo šlachové pochvy, z nichž ganglion vyrůstá. Operace se provádí většinou ambulantně a při místním znecitlivění. Po výkonu může být někdy doporučeno krátkodobé znehybnění ruky dlahou. Někteří pacienti mohou po operaci pociťovat bolestivost nebo nepohodlí různé intenzity a mohou mít i větší či menší otok v oblasti chirurgického zásahu. Po zhojení rány a rozcvičení ruky ale brzy dosahují plné funkční aktivity. Přestože je chirurgické odstranění asi tím nejefektivnějším způsobem terapie, mohou se ganglia znovu objevit. Chirurgický zákrok totiž řeší pouze následek, nikoli příčinu onemocnění. Ta i nadále není zcela jasná.

Zdroj: Ganglion

Ganglion na noze

Ganglion na noze je pseudocysta vyplněná hustou rosolovitou tekutinou. Příčina vzniku ganglionu není zcela známa, ale může jít o dlouhodobé přetěžování okolních vazivových struktur či infekci. Infekce může vzniknout buď samotným dlouhodobým přetěžováním, nebo úrazem šlachy či kloubu.

Pro snížení bolestivosti lékař obvykle předepisuje analgetické masti, magnetoterapii, terapeutický ultrazvuk a laser. Fyzioterapeut může na hodinách provádět mobilizace kloubů a uvolňování jednotlivých vrstev měkkých tkání (šlachy, svaly, vazy, kloubní pouzdra). Pokud bolestivost neustupuje nebo je útvar natolik velký, že omezuje hybnost v kloubu či samotné šlachy svalu, přistupuje lékař většinou k operačnímu řešení. Lékař má na výběr ze dvou metod. Může provést prosté odsátí obsahu ganglionu, jehož nevýhodou je, že stačí, aby v prostoru zůstala jedna jediná buňka, a ganglion může znovu narůst. Jako prevence vzniku zánětu v operované tkáni lze do místa aplikovat kortikoidy, které však mají velkou nevýhodu v tom, že vysušují měkké tkáně (šlachy, vazy, kloubní chrupavku) v místě aplikace a činí je tak křehčími a náchylnějšími k prasknutí či vzniku artrózy. Další chirurgickou metodou je vyříznutí ganglionu a důkladné vyčištění okolí šlach a kloubu, proto se odstraňují i tkáně z okolí ganglionu včetně šlachové pochvy a kloubního pouzdra. Po operaci je nutné nosit několik týdnů znehybňující dlahu, aby mohlo dojít ke srůstu operovaných šlach. Vzniklá jizva často vyvolává nové bolesti, otok a lehké omezení hybnosti operovaného segmentu. Bohužel i přes nepochybnou účinnost takovéto operační léčby není vyloučeno, že se ganglion v budoucnu znovu neobjeví.

Takto vypadá ganglion na noze.

Zdroj: Gangliom nebo ganglion?


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP