Informace od zdravotní sestry

MENU

  

DÁSNĚ

  

SEBOREA

  

WARFARIN

  

ANTIBIOTIKA

  
Téma

FOTOKOMPOZITNI VYPLN25D

OBSAH

Bílá plomba – cena

Cena bílé fotokompozitní výplně se pohybuje od 750 do 2 900 Kč. Vždy záleží na rozsahu a obtížnosti výkonu.

Zdroj: Zubní plomba

Diskuze

V diskuzi BLOMBA PLNĚ HRAZENÁ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Bouše Nová.

Dobrý den,
jsem pojištěnec ŽP MV, je mně 66let mam doposud vsechny zuby o které se pečlivě starám a chodím na preventivní prohlídky každý půl roku, pokud budu potřebovat bombu existuje výplň hrazená plně pojišťovnou? Zohledňuje pojišťovna pacienty kteří se celý život starají o svůj chrup?
Děkuji za odpověď, Jana Bouše Nová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Denisa.

Po těhotenství mám slabou sklovinu a drolí se mi ,přišla jsem o osm stoliček,a zbytek mám rozvrtanych,jsem na mateřské moc peněz nemám,jake je pro mě řešení,mela jsem na dvou stolickach foto kompozitní bílou blombu ta mi po dvou měsících vypadla,dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Blomba plně hrazená pojišťovnou

Proč se plombují zuby?

Jde o metodu ošetření a léčby zubního kazu, která umožňuje znovuobnovení anatomické formy a funkce zubu. Dochází k vyplnění defektů tvrdých tkání a dutin výplňovým materiálem. V současné době se využívá výplně fotokompozitní, amalgámové a skloionomerní – díky vysoké estetice je nejžádanější výplň fotokompozitní, která se používá jak v předním, viditelném úseku chrupu, tak u zubů postranních. Proces plombování zubů sestává z vyčištění a ošetření zubu poškozeného kazem, umístění izolační výplně a samotné plomby.

Při vrtání zubů se používají nejmodernější metody, během ošetření může dojít k částečnému znecitlivění zubu i okolních tkání, čímž se léčba stává naprosto bezbolestnou. Po místní anestezii je pečlivě odstraněn zubní kaz z postiženého místa – tato etapa je v průběhu léčby velice důležitá, protože v případě neúplného odstranění kazu může kazivý proces pokračovat i pod plombou. Dále je poškozené místo zubu vyplněno zvoleným výplňovým materiálem, který umožní znovuobnovení původního vzhledu a funkce zubu.

Zdroj: Zubní plomba

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Bílá plomba

Novější fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice bez rtuti, tak zvané bílé plomby, jsou velmi oblíbené u lidí, kterým není lhostejná barva a vzhled jejich zubů. Kompozitní pryskyřičné výplně, aby byly dostatečně pevné, tak jsou vyrobeny z plastu smíchaného s práškovým sklem. Bílá fotokompozitní výplň na bázi pryskyřice nabízí pacientům několik výhod.

Výhody:

  • Výplně je v barvě zubů, takže není vůbec vidět;
  • Možnost jíst ihned po dokončení bílé výplně;
  • Při vrtání se může odstranit méně původního zubu, než je tomu třeba u amalgámových výplní;
  • Možnost vystavět / obnovit / rekonstruovat odlomené části zubu do původního stavu.

Bílé fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice mají také některé nevýhody.

Nevýhody:

  • Vyšší cena než amalgámové výplně, řádově tisíce Kč a pojišťovna nic nepřispívá;
  • Omezená schopnost bojovat proti patogenům;
  • Omezená schopnost odolávat sekundárnímu kazu (kaz pod plombou);
  • Vrstvené rozsáhlé plomby mohou trvat více než jednu návštěvu;
  • Bílá plomba vyžaduje více času na vytvoření než amalgámové výplně, protože se musí určitou dobu osvětlovat UV paprskem, který spouští vytvrzení;
  • Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí.

Jak dlouho vydrží bílá plomba?

Bílé výplně nevydrží tak dlouho jako ty tmavé amalgámové výplně. V průměru bílá plomba vydrží asi 7 až 10 let. Pokud je ale bílá plomba umístěna do oblasti mimo skus, například plomba na předním zubu, tak může vydržet i celý život. Bílé výplně jsou neuvěřitelně silnou a úspěšnou léčbou většiny dutin.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Úhrada plomby pojišťovnou

Většina pojišťoven hradí bílé plomby jen na předních zubech. Ošetření zubního kazu fotokompozitní výplní je u pacientů do 18 let hrazeno včetně špičáků, bez ohledu na počet drobných výplní na jednom zubu. U pacientů nad 18 let je ošetření zubního kazu hrazeno samopolymerujícím kompozitním materiálem včetně špičáků. V ostatních případech si bílou plombu musí pacient uhradit sám. Pojišťovny ale hradí jen jednovrstvý materiál, kterým nelze dosáhnout přesné barevnosti, ke správné barevnosti je obvykle potřeba použít různé pomůcky, které pojišťovny nehradí. V dočasném mléčném chrupu hradí pojišťovna všechny výplně. Výjimkou je, pokud lékař nemá smluvní vztah s pojišťovnou, u které je pacient pojištěný, v tom případě si vše hradí sám.

Zdroj: Bílá plomba

Rozdíly mezi bílou a amalgámovou plombou

Když jde člověk k zubaři, měl by si uvědomit, kolik peněz je do zubů ochoten investovat. Pokud mu totiž zubař bude nabízet různé plomby, měl by vědět, jaké výhody obě plomby mají.

Úkolem zubní plomby je zabránit šíření kazu. Funguje tak, že plomba nahrazuje ztracené části zubní korunky, a tak je zub znovu schopen plnit svou funkci. Dnešní plomby jsou do značné míry podobné zubní tkáni. Reakce plomby na teplo, chlad je daleko lepší než dříve, právě proto, že je podobná zubní tkáni.

Amalgámové plomby jsou hrazené pojišťovnou. Všechny jsou z materiálů s  obsahem kovů jako: stříbra, mědi, cínu, liší se jen chemickým složením. Amalgám zároveň obsahuje určité množství rtuti. Tyto plomby jsou buď z kondenzovatelného nebo nekondenzovatelného materiálu. Plomby z nekondenzovatelného materiálu jsou méně kvalitní a měkčí, naopak plomby z kondenzovatelného materiálu jsou pevnější, lépe se s nimi pracuje, ale jejich nevýhodou je velká spotřeba.

U plomby je důležitá i rychlost tuhnutí, plomba nesmí zatuhnout předtím, než je do zubu zasazena a upravená, zároveň ale musí natolik zatuhnout, aby se nejdéle za dvě hodiny od zasazení dala používat. Celkově ale plomba tuhne zhruba 24 hodin. Během tuhnutí nesmí docházet k rozměrovým změnám výplně, mohlo by totiž dojít k vypadnutí plomby nebo k rozlomení zubu.

Amalgám musí být chemicky odolný, aby v ústech nedocházelo k uvolňování rtuti a dalších kovů.

Amalgámová výplň může být míchaná zubařem přímo v ordinaci, množství látek si zubař stanoví sám. Lékař musí být zkušený, musí vědět, jak dlouho má hmotu míchat a v jakém poměru ji musí namíchat. Pokud se mu to nepodaří, můžou vzniknout druhotné kazy pod plombou. Je třeba si uvědomit, že to, že je plomba hrazená pojišťovnou, neznamená, že je nekvalitní.

Další variantou je amalgámová výplň, která je v kapslích a je pevnější, ale také dražší, proto si ji pacient musí zaplatit sám. Výhodou ale je, že každá tato plomba má stejnou garantovanou kvalitu. Zároveň když se plomba nemíchá přímo v ordinaci, neuvolní se tolik rtuti, která může být nebezpečná. Cena této plomby se pohybuje kolem 500 Kč.

U bílé varianty jsou tři druhy výplní: skloionomerní, kompozitní pryskyřice a keramické inlaye či onlaye. Z bílých plomb je nejlevnější skloionomerní výplň, která slouží spíše jako dlouhodobé provizorium, protože není příliš mechanicky odolná. Obvykle ji zubaři používají u dětských dočasných zubů.

Nejužívanější je fotokompozitní výplň, která se také nazývá kompozitní pryskyřice. Tato výplň je trvanlivá a její barva se dá doladit podle barvy zubu.

Posledním typem jsou keramické onlaye či inlaye. Ty se používají, když je potřeba dodělat větší část zubu. Inalye se vyrábí podle otisku zubu a do zubu se vlepují pomocí pryskyřice. Protože se jedná o modelaci zubu, což je náročná procedura, je tato technika nejdražší.

Bílá plomba je celkově méně odolná než plomba amalgámová, a nehodí se k využití na velkých kazech, kde se může lehce poškodit. Jejich slabinou je náchylnost k bakteriím. Pokud ale člověk chodí pravidelně k zubaři, tak se nemusí ničeho bát. Nevýhodou bílé plomby je rozhodně její cena. Vždy záleží na velikosti a stavu kazu. Celkově se rozpětí cen za bílé plomby pohybuje mezi 500 – 2 000 Kč.

Zdroj: Bílá plomba


Autoři obsahu

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


To mě zajímá cz

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP